Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » WeeklySteps » WeeklySteps - Νέο Kodi 18, Σύντομα 100+Mbps Παντού και... Κάλι Καρτέλ

WeeklySteps – Νέο Kodi 18, Σύντομα 100+Mbps Παντού και… Κάλι Καρτέλ

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι από παρακολουθούμε τις εξελίξεις της τεχνολογίας. Ωστόσο, όλο και κάτι ενδιαφέρον ενίοτε θα μας ξεφύγει. Γι' αυτό είμαστε όμως εμείς εδώ, για να σας ενημερώσουμε για το νέο Kodi 18, το ταχύτατο ίντερνετ από Οκτώβριο στην Ελλάδα, αλλά και τη συνάντηση με τις σφαίρες του Κολομβιανού καρτέλ σε όσους κατέβασαν πειρατικά την 3η σαιζόν “Narcos” του Netflix.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Το εβδομαδιαίο WeeklySteps επιχειρεί να συνοψίσει τις σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας στον χώρο των υπολογιστών και της τεχνολογίας, φιλτράροντας τις ανούσιες ειδήσεις.

Η στήλη μας θα βγαίνει κάθε Σάββατο, και θα περιλαμβάνει τα νέα γνωστών εταιρειών, καινούργια προϊόντα και υπηρεσίες, επερχόμενα events, και διάφορα άλλα.

Kodi 18 “Leia”

Είναι ευρέως γνωστό ότι η ομάδα των σχεδιαστών του Kodi, σε συνεργασία με τη μεγάλη ανοιχτή κοινότητα του media manager, δεν σταματούν ποτέ να αναπτύσσουν το κορυφαίο λογισμικό.

Μόλις είχε ολοκληρωθεί η τελική έκδοση του Kodi 17 Krypton, την ίδια ώρα οι προγραμματιστές εργάζονταν ακατάπαυστα στην ανάπτυξη της Kodi v18 Leia. Το όνομα, όπως αντιλαμβάνονται οι φαν του Star Wars, προέρχεται από τον χαρακτήρα της Princess Leia.

Το αποτέλεσμα είναι ότι κυκλοφορούν σταδιακά οι nightly εκδόσεις του λογισμικού και μπορούμε βέβαια να τις κατεβάσουμε. Μάλιστα, έχουν κυκλοφορήσει και τα πρώτα build για την v18 Leia, που ομολογουμένως είναι πανέμορφα και δίνουν νέο αέρα στο Kodi.

Όπως είναι αναμενόμενο, θα παρουσιάσουμε τα νέα build, αλλά και τα νέα εξαιρετικά πρόσθετα για ταινίες και σπορ, πολύ σύντομα σε αναλυτικό οδηγό.

Τι άλλαξε στο Kodi 18

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στη “Leia”. Ως εκ τούτου, δεν θα είναι καθόλου δύσκολο για τον απλό χρήστη να εξοικειωθεί με τη νέα έκδοση του Kodi, σε αντίθεση με τη μεγάλη αλλαγή που είχε γίνει από την έκδοση v16 Jarvis στην v17 Krypton.

Κάποιες μικρές αλλαγές έχουν γίνει μόνο στην εμφάνιση του κεντρικού μενού. Το περιεχόμενο της ταινιοθήκης μας στη Leia, θα εμφανίζεται σε κατηγορίες στα νέα mod του Estuary, αλλά και απευθείας στην αρχική οθόνη της Android TV.

Υποστήριξη 64-bit των Windows

Ωστόσο, υπάρχουν δυο μεγάλες αλλαγές που δεν έχουν να κάνουν με το περιβάλλον του Kodi, αλλά με τη λειτουργία του.

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή είναι ότι η v18 του λογισμικού θα έρθει ως πλήρης εφαρμογή 64-bit των Windows – κάτι που οι χρήστες ζητούν εδώ και χρόνια.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η Leia θα είναι πολύ πιο γρήγορη από τις προηγούμενες εκδόσεις του Kodi. Αυτό θα είναι ακόμη πιο αισθητό σε συστήματα με μεγαλύτερη από 4GB μνήμη RAM.

Φωνητική αναζήτηση στο Android

Για χρόνια, όλοι έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε το εσωτερικό πληκτρολόγιο του Kodi για την πληκτρολόγηση. Γνωρίζουμε λοιπόν τις δυσκολίες, ειδικά όταν χρησιμοποιούμε ένα τηλεχειριστήριο στα TV Box.

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή στο Kodi v18 είναι ότι θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη φωνητική αναζήτηση απευθείας από την κεντρική οθόνη του Android.

Η χρήση της φωνητικής αναζήτησης θα εμφανίζει άμεσα στο περιβάλλον του Kodi τις ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές, ηθοποιούς, άλμπουμ ή καλλιτέχνες, και οτιδήποτε άλλο θελήσουμε στα TV Box.

Μπορώ να δοκιμάσω την Leia 64-bit?

Η έκδοση 64-bit του λογισμικού είναι διαθέσιμη για να την δοκιμάσουμε άμεσα. Μπορούμε να κατεβάσουμε το πρόγραμμα εγκατάστασης 64-bit, το οποίο θα κάτσει πάνω από την τρέχουσα έκδοση Krypton.

Ωστόσο, το λογισμικό δεν έχει ακόμα την τελική μορφή. Ως εκ τούτου, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η λήψη και η εγκατάσταση της v18 μπορεί να οδηγήσει σε απροσδόκητα σφάλματα, είτε στο προκαθορισμένο κέλυφος, είτε στα νέα build.

Εμείς προτείνουμε να περιμένετε λίγο ακόμη για να αποφευχθούν τυχόν λανθασμένα συμπεράσματα από τις Alpha και Beta εκδόσεις. Επιπλέον, να μην υπάρξουν και τυχόν βεβιασμένες απογοητεύσεις από την προσωρινή έλλειψη των ελληνικών στο μενού.

Πότε θα κυκλοφορήσει επίσημα?

Το Kodi 18 Leia δεν είναι μακριά, δεδομένου ότι κάθε νέα έκδοση στην τελική της μορφή κυκλοφορεί στις αρχές του νέου έτους. Όπως και πέρυσι, η έκδοση beta αναμένεται να γίνει “Release Candidate”, ή “RC” μέσα στον Δεκέμβριο.

Μόλις φθάσουμε σε αυτό το επίπεδο, θα δημοσιευθεί ο πρώτος οδηγός του Kodi v18, για να δούμε πρώτοι από όλους τις νέες δυνατότητες, και να απολαύσουμε χωρίς προβλήματα την Leia.

Έως τότε, μένουμε συντονισμένοι με το Weeklysteps για τις εξελίξεις της νέας τριλογίας του άρχοντα των ταινιών.

Τον επόμενο μήνα έρχονται οι διαστημικές ταχύτητες στο ίντερνετ

Ως γνωστόν, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους ουραγούς της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τις ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Εκείνο που ίσως δεν είναι γνωστό είναι ότι η ΕΕ έχει ορίσει αυστηρό χρονοδιάγραμμα στην ελληνική κυβέρνηση για να αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, έτσι ώστε το 70% των γραμμών να έχουν πρόσβαση τουλάχιστον σε συνδέσεις των 100Mbps.

Προβλέπεται λοιπόν ότι το 60% με 70% των νοικοκυριών πολύ σύντομα θα έχει πρόσβαση σε υψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο ίντερνετ, και τουλάχιστον έως τα 100 Mbps.

100 Mbps στο 80% των 168 αστικών κέντρων

Η προαναφερόμενη κάλυψη συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της ψηφιακής ατζέντας που έχει τεθεί από την ΕΕ, η οποία ορίζει διαθεσιμότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο άνω των 30 Mbps για το σύνολο του πληθυσμού, και ταχύτητα πρόσβασης άνω των 100 Mbps στο 80% των 168 αστικών κέντρων από τον Οκτώβριο του 2017.

Ως εκ τούτου, εδώ και μερικούς μήνες έχουν λάβει θέσεις μάχης οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, διεκδικώντας μερίδιο στην αγορά ίντερνετ και εξασφαλίζοντας το συντομότερο δυνατό ταχύτητες πάνω από 100 Μbps.

Η μάχη των εταιρειών δίνεται για περίπου 20.000 καμπίνες που θεωρούνται “πρώτης κατηγορίας”, όσον αφορά στις δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης. Βρίσκονται, δηλαδή, σε αστικές περιοχές όπου τα νοικοκυριά αντέχουν να πληρώσουν μια γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο.

300 Mbps μέσω super vectoring

Από τις αρχές Οκτωβρίου θα μπορούν οι πρώτοι τυχεροί να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο με ταχύτητες από 100 μέχρι 300 Mbps μέσω της τεχνολογίας super vectoring, που ετοιμάζονται να προσφέρουν ο ΟΤΕ, η Vodafone, και η Wind.

Τότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα για τα δίκτυα νέας γενιάς, με βάση τον κανονισμό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του 2017.

Ο ΟΤΕ έχει πλεονέκτημα λόγω του δικτύου χαλκού που διαθέτει. Έχει ολοκληρώσει την αναβάθμιση των καμπίνων του μέσω της τεχνολογίας VDSL-vectoring, ώστε να μπορεί να προσφέρει τα 100mbps από τον Οκτώβριο με οπτική ίνα μέχρι την καμπίνα. Όχι προς το παρόν μέχρι το κτήριο ή το σπίτι, αλλά μην τα θέλουμε και όλα δικά μας.

Έως 800 Mbps μέσω FttΒ

Με βάση τον κανονισμό, ο ΟΤΕ κατέθεσε ήδη τον κατάλογο των περιοχών τις οποίες θα καλύψει με δίκτυα νέας γενιάς μέχρι και 80%. Υπάρχουν αναφορές για κάλυψη στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας και σε όλη την Αττική. Προς το παρόν όμως, είναι επτασφράγιστο μυστικό το ποιες είναι αυτές οι περιοχές.

Για τις περιοχές που ο ΟΤΕ δηλώνει πως δεν θα φτάσει αυτό το ποσοστό, οι Vodafone και Wind αρχές καλοκαιριού είχαν προθεσμία δύο μηνών, ώστε να δηλώσουν ποιες από αυτές τις περιοχές θα καλύψουν (με υποχρέωση κάλυψης 40% σε 28 μήνες).

Η διοίκηση της Vodafone στον παρελθόν είχε αναφερθεί σε περιοχές προτεραιότητας, όπως ο Βύρωνας, η Φρεαττύδα, και πολλές άλλες ακόμη.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει ξεκαθαρίσει πως ορισμένες περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος θα καλυφθούν σχεδόν πλήρως με FttH, που προσφέρει πολλαπλάσιες ταχύτητες έναντι του super vectoring.

1Gbps μέσω FttH

Αντίστοιχα η Wind ολοκληρώνει το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι σε επιλεγμένες περιοχές της Αττικής και Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, επεκτείνεται σε Καλαμάτα, Λάρισα, και το Ηράκλειο Κρήτης.

Ταυτόχρονα οι Vodafone και Wind έχουν ανακοινώσει πως θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς. Στην ουσία, θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά εντός συγκεκριμένων περιοχών, ή σε κάποιες περιοχές θα αναπτύξει υποδομές ένας εκ των δύο παρόχων.

Εκτός των τριών εταιρειών, και η Forthnet είναι μέσα στο “κόλπο”. Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη αθόρυβη επενδυτική συνεργασία με δυο μεγάλες κινέζικες εταιρείες που έχουν τεχνογνωσία στα δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH).

Blu-ray ταινία 15GB σε 2 λεπτά

Χάρη στην τεχνολογία των οπτικών ινών, οι σημερινές ταχύτητες σύνδεσης με το Internet θα φαντάζουν ιδιαίτερα αργές, αφού η ελάχιστη ταχύτητα που θα διασφαλίζει το νέο δίκτυο θα είναι 100 Mbps, ενώ κατά περίπτωση θα αγγίζουν και το 1Gbps.

Βάσει του αυστηρού χρονοδιαγράμματος της ΕΕ, με ενδιαφέρον αναμένονται αρχές Οκτωβρίου οι πρώτες περιοχές όπου θα λειτουργήσουν σταδιακά οι τρεις διαφορετικές τεχνολογίες οπτικών ινών. Τις παραθέτουμε συνοπτικά:

  • Fiber to the Curb (FttC): Τοποθέτηση ίνας μέχρι την καμπίνα (ΚΑΦΑΟ), επιτυγχάνοντας ταχύτητες από 50 ως 200/300+ Mbps για τον τελικό οικιακό χρήστη.
  • Fiber to the Building (FttΒ): Τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι την είσοδο του κτιρίου, που εξασφαλίζει ταχύτητες άνω των 300Mbps και έως 800Mbps.
  • Fiber to the Home (FttH): Η οπτική ίνα «μπαίνει» στον σπίτι του χρήστη αγγίζοντας ταχύτητες ως και 1Gbps.

Ενδεικτικά παραθέτουμε τι ακριβώς μπορούμε να πετύχουμε θεωρητικά με μια σύνδεση Fiber Optic Internet (FttH) στο 1Gbps, σε ό,τι αφορά τις λήψεις:

  • Τηλεοπτικό επεισόδιο 350MB: Λήψη σε 3 δευτερόλεπτα
  • Ταινία 720p 950MB: Λήψη σε 8 δευτερόλεπτα
  • FHD ταινία 3GB: Λήψη σε 25 δευτερόλεπτα
  • Blu-Ray ταινία 15GB: Λήψη σε 2 λεπτά

Μπορούμε να δούμε ποιες περιοχές έχουν ήδη ίντερνετ στα 100Mbps σε παλαιότερο οδηγό:

Ποιες Περιοχές Έχουν Ίντερνετ 100Mbps με Οπτικές Ίνες

Τα συνηθισμένα οικιακά πακέτα σύνδεσης ADSL/VDSL μας προσφέρουν ονομαστικές ταχύτητες Internet μέχρι και 50Mbps. Τα τελευταία χρόνια όμως, νέες τεχνολογίες διασύνδεσης με οπτικές ίνες μας…

Η Ψυχαγωγική Είδηση της Εβδομάδας: Κάλι Καρτέλ και… Hijo de Puta

Πριν από μερικά χρόνια, η γνωστή εταιρεία κινηματογραφικού θεάματος Netflix δεν ανησυχούσε πολύ για την πειρατεία. Όμως στις ημέρες μας με το Piracy 3.0, όπου τα torrent sites αλλά και το Kodi που έχουν μπει σε όλα τα σπίτια, αυτό έχει αλλάξει.

Για αυτόν τον λόγο, η εταιρεία προσέλαβε μια ισχυρή ομάδα “προστασίας” της πνευματικής ιδιοκτησίας για να αντιμετωπίσει το ζήτημα.

Η ομάδα-φόβητρο είναι οι τέσσερις βαρόνοι του “Cartel de Cali” του Narcos, οι οποίοι σύμφωνα με την προσφιλή τους συνήθεια, απειλούν να “εκτελέσουν” όσους τολμούν να κατεβάσουν την τηλεοπτική σειρά από πειρατικές ιστοσελίδες.

Στο μήνυμα, που απευθύνεται στη γαλλική αγορά, οι αρχινονοί του δεύτερου μεγαλύτερου καρτέλ στον πλανήτη, γνωστό και ως η KGB της Νοτίου Αμερικής (πρώτο και καλύτερο ως γνωστόν είναι το Καρτέλ Μεδεγίν του διαβόητου Πάμπλο Εσκομπάρ), προειδοποιούν τους χρήστες να μην κατεβάζουν κανένα επεισόδιο χωρίς άδεια…

…ειδάλλως…

…“Νομίζετε ότι είστε έξυπνοι? Πιστεύετε ότι δεν είδαμε ότι γκουγκλάρετε το “Narcos 3″? Μην είστε ανόητοι. Ξέρουμε τα πάντα. Το Narcos είναι επιχείρησή μας”, ξεκινά ο Chepe Santacruz…

“Αν θέλετε την ψυχαγωγία σας, αν θέλετε να δείτε τα επεισόδια, θα πληρώσετε το καρτέλ του Cali, hijo de puta”, προσθέτει ο Pacho Herrera, χρησιμοποιώντας την σκληρή γλώσσα που αρμόζει σε ένα ηγετικό μέλος της σύμπραξης.

Δεν στέλνουμε επιστολές ευγενείας

Το μήνυμα συνεχίζεται με το Νο 2 βαρόνο του καρτέλ να παραπέμπει στη φημισμένη ευγένεια των Γάλλων. “Το καρτέλ του Cali δεν στέλνει ευγενικές επιστολές”, τονίζει ο Miguel Orejuela.

“Νομίζετε ότι είμαστε σαν εσάς? Πιστεύετε ότι θα σας στείλουμε ένα ωραίο και ευγενικό γράμμα πρώτα? Παρακαλώ, κύριε / κυρία, θα μπορούσατε παρακαλώ να μην κατεβάσετε παράνομα το Narcos? Δεν κάνουμε επιστολές ευγενείας hijo de puta”…

…”Δεν πρόκειται να παρακαλέσουμε, δεν έχουμε καμία όρεξη για s'il vous plait” προσθέτει ο Chepe.

“Plata O Plomo”

Τέλος, το μεγάλο αφεντικό παίρνει τα ηνία για να παραδώσει την τελική απειλή. “Οι χρήστες που συνεχίζουν να κατεβάζουν δωρεάν το Narcos από αυτά τα χάλια torrent sites με τα αναδυόμενα παράθυρα διαφημίσεων, να περιμένουν τη συνάντηση με τις σφαίρες”.

“Υπάρχουν σφαίρες για εσάς, την οικογένειά σας, και όλους τους φίλους σας με τους οποίους παρακολουθείτε παρέα το Narcos”, καταλήγει ο Gilberto Rodriguez Orejuela, υιοθετώντας το γνωστό “Plata O Plomo” του Μεδεγίν καρτέλ (ασήμι ή μολύβι – χρήμα ή σφαίρες).

Το βίντεο ήταν σίγουρα το πιο πρωτότυπο μήνυμα κατά της πειρατείας που έχουμε δει, και συνάμα πολύ διασκεδαστικό.

Ωστόσο, η εκτίμησή μας είναι ότι μετά από αυτό το βίντεο, είναι πιο πιθανό να αυξηθούν οι πειρατικές λήψεις της σειράς, παρά οι εγγραφές για συνδρομή στο Νetflix. Μπορούμε να δούμε ολόκληρο το βίντεο εδώ.

Σας άρεσε το WeeklySteps;

Αυτά ήταν τα νέα γι' αυτήν την εβδομάδα.

Θα ανεβάσει κι άλλο το θέαμα και την ψυχαγωγία μας το νέο Kodi? Θα αποκτήσουμε όλοι γρήγορο ίντερνετ επιτέλους εδώ στην Ελλαδίτσα μας, ή όνειρο είναι και ας μην μας ξυπνήσουν?

Σας άρεσε η τρίτη σαιζόν του Narcos? Βλέπετε τις τηλεοπτικές σειρές του Νetflix ως συνδρομητές της εταιρείας, ή προτιμάτε το Kodi και αυτά τα χάλια torrent sites με τα αναδυόμενα παράθυρα? Πολλά τα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων.

Θα θέλαμε να δούμε τις απόψεις σας για τα νέα στα σχόλια. Αν σας άρεσε η στήλη, μείνετε συντονισμένοι για το επόμενο Σάββατο.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps