Home » Smartphones-Tablets » 8 Δυνατότητες Που τα Android Κινητά Είχαν Πριν το iPhone X

8 Δυνατότητες Που τα Android Κινητά Είχαν Πριν το iPhone X

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η Apple υπερηφανεύεται για τη μορφή αλλά και τα ισχυρά χαρακτηριστικά του νεότατου iPhone X, που πράγματι τα συναντάμε για πρώτη φορά σε κινητό της εταιρείας. Ωστόσο, κάποιες “καινοτομίες” των νέων iPhone δεν είναι ακριβώς καινοτομίες στο χώρο των smartphone γενικότερα. Δείτε τις οκτώ δυνατότητες που τα Android κινητά τις υποστήριζαν πολύ πριν ανακοινωθούν τα iPhone X και iPhone 8.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Δανεικά και αγύριστα

Είναι αλήθεια ότι οι κατασκευαστές των κινητών τηλεφώνων συχνά “δανείζονται” ιδέες ο ένας από τον άλλον. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται ο ανταγωνισμός, προς όφελος βέβαια του τελικού χρήστη.

Με αυτήν την έννοια, και παρόλο που οι νέες προδιαγραφές και καινοτομίες της ναυαρχίδας του Κουπερτίνο είναι τεχνολογίες που υποστηρίζονται εδώ και καιρό από τα Android κινητά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κάτοχοι του iPhone X θα επωφεληθούν με τον καλύτερο τρόπο.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τις οκτώ δυνατότητες που το iPhone X αντέγραψε από τις Android ναυαρχίδες. Ταυτόχρονα θα δούμε και ποια ήταν τα πρώτα κινητά που εφάρμοσαν αυτές τις καινοτομίες.

1. Ασύρματη φόρτιση

Για πρώτη φορά ένα iPhone θα έχει ασύρματη φόρτιση με την τεχνολογία Qi. Ήταν κάτι που έλειπε από όλα τα προηγούμενα κινητά της Apple. Και τα τρία νέα iPhone θα υιοθετήσουν αυτό το χαρακτηριστικό.

Ωστόσο, πρόκειται για μία τεχνολογία που βρίσκεται στα Android κινητά από το 2012, και σε παλαιότερες συσκευές όπως τo Nexus 5 και το HTC Droid DNA. Κατόπιν ακολούθησαν πολλά ακόμη Android smartphones.

iPhone X 1

2. Ξεκλείδωμα κινητού με αναγνώριση προσώπου

Η αναγνώριση προσώπου βρίσκεται στις Android συσκευές από το 2011. Η Microsoft, ανεξάρτητα αν “πνέει τα λοίσθια” σε ό,τι αφορά τα κινητά, ήταν και αυτή από τους πρώτους κατασκευαστές που έφεραν το ξεκλείδωμα της συσκευής με την αναγνώριση προσώπου.

Στη συνέχεια, η καινοτομία βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο από τη Samsung. Η αποκορύφωση, όνομα και πράγμα, ήταν με τη σάρωση της ίριδας στο ατυχές και πυρπολημένο Galaxy Note 7.

iPhone X 2

Παρότι δεν πρόκειται για την ασφαλέστερη λειτουργία, η Apple υιοθέτησε αυτό το χαρακτηριστικό στο iPhone X με αρκετά διαφορετικό τρόπο, και διαμέσου του Face ID. Ωστόσο, δεν είναι δική της η πατρότητα της ιδέας.

Επιπλέον, κατά ειρωνικό τρόπο στη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης – εκδήλωσης, ο επικεφαλής του λογισμικού της Apple Craig Federighi απέτυχε στην επίδειξή του Face ID. Το iPhone X αρνήθηκε να ξεκλειδώσει.

3. Δεν υπάρχει πλήκτρο “Home”

Το πρώτο iPhone που κυκλοφόρησε εδώ και πολλά χρόνια, ήταν ο πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά το φυσικό “Ηome button” στο μπροστινό μέρος της συσκευής.

Ωστόσο, δεν ίσχυε το ίδιο με την τάση που είναι η απουσία του φυσικού πλήκτρου. Παρ' όλα αυτά, μετά από 10 χρόνια, η Apple βρήκε επιτέλους έναν τρόπο να σπάσει τα δυσάρεστα μεγάλα πλαίσια των iPhone, και να επεκτείνει την οθόνη.

Πολλά Android κινητά, είτε επώνυμα, είτε κινέζικα, έχουν υιοθετήσει την απουσία του φυσικού πλήκτρου εδώ και αρκετό καιρό, με πρωτεργάτες τα κινητά της LG.

4. Οθόνη χωρίς περιθώρια

Η απομάκρυνση του home button επιτρέπει στο iPhone X να αυξήσει για πρώτη φορά την αναλογία της οθόνης προς το σώμα του κινητού(screen- to- body ratio). Εμφανίσθηκε επιτέλους ένα iPhone με οθόνη από άκρη σε άκρη.

Ωστόσο, αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που το έχουν εμφανίσει από πέρυσι οι Android συσκευές των Samsung, Xiaomi, LG, και αρκετά άλλα κινέζικα κινητά.

Πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά τα ελάχιστα περιθώρια ήταν το Sharp Aquos Crystal που εμφανίστηκε το 2014. Όσο για την κυρτή οθόνη, πρώτο ήταν το Galaxy S6.

5. Οθόνη OLED

Στον κόσμο των κινητών, ο όρος OLED στις μικρού μεγέθους οθόνες είναι συνώνυμο της Samsung. Πρόκειται για γνωστή τεχνολογία που προσφέρει βαθύ μαύρο χρώμα και εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με τις LCD.

Η Samsung χειρίζεται σχεδόν το 97% της παγκόσμιας παραγωγής OLED. Πλην της κορεάτικης εταιρείας, που εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί αυτήν την τεχνολογία στις οθόνες των κινητών της, υπάρχουν και άλλοι κατασκευαστές Android συσκευών που την προσφέρουν.

Κάποιες από αυτές είναι το HTC U11, το οποίο θα το συγκρίνουμε σε μελλοντικό οδηγό, το Gooogle Pixel XL, το LG G6, αλλά και μερικά κινέζικα κινητά.

Σύγκριση: Samsung Galaxy S8 vs LG G6. Ποιο Είναι Καλύτερο?

Η αγορά κινητού είναι σίγουρα από τις πιο ευχάριστες διαδικασίες, παρότι ενδέχεται να βάλουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη. Στον οδηγό θα βλέπουμε κάθε εβδομάδα…

Για την ακρίβεια, όλοι σχεδόν οι κατασκευαστές που θέλουν αυτήν την τεχνολογία στις συσκευές τους, προμηθεύονται τα πάνελ από τη Samsung Display. Εξαιρείται η LG Display, που έχει τις δικές της POLED οθόνες.

Η Apple είναι γνωστό ότι έχει βρεθεί σε πολλές δικαστικές διαμάχες με τη Samsung. Εντούτοις, πιστεύεται ευρέως ότι προμηθεύεται την οθόνη OLED του iPhone X από τον κορεάτικο κολοσσό.

Ωστόσο, στο Κουπερτίνο διατείνονται ότι δεν θέλουν η Samsung να έχει διαπραγματευτικό πλεονέκτημα. Έτσι, αναζητούν νέους συνεργάτες για την παραγωγή πάνελ OLED.

6. Οπτικός σταθεροποιητής OIS και στις δυο πίσω κάμερες

Το Samsung Galaxy Note 8, που κυκλοφόρησε λίγο νωρίτερα από το iPhone X, και το οποίο θα το συγκρίνουμε σε επερχόμενο οδηγό, διαθέτει ήδη το OIS και στις δύο πίσω κάμερες.

Πρόκειται για τεχνολογία που εξαλείφει το κούνημα όταν φωτογραφίζουμε ή τραβάμε βίντεο. Ταυτόχρονα βοηθά και στη βελτίωση της φωτογραφίας χαμηλού φωτισμού.

Αυτή την ευπρόσδεκτη προσθήκη στο iPhone X δεν την έχει το iPhone 8 Plus.

7. Υποστήριξη αυξημένης πραγματικότητας (AR)

Η επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality) είναι μια τεχνολογία που αναπτύσσεται τα τελευταία δύο χρόνια και επιτρέπει στις συσκευές να γνωρίζουν τη σχετική θέση τους σε συνάρτηση με το περιβάλλον τους.

Το Lenovo Phab Pro που κυκλοφόρησε το 2016, ήταν μία από τις πρώτες Android συσκευές που υποστήριζαν σωστά το AR.

Επιπλέον, το Tango είναι μια πλατφόρμα επαυξημένης πραγματικότητας που δημιουργήθηκε από την Google.

Ωστόσο, η τεχνολογία προς το παρόν δεν αξιοποιείται επαρκώς από τους προγραμματιστές του Android. Αντίθετα η Apple, παρότι δεν είναι καινοτομία της εταιρείας, φαίνεται να της έδωσε την πρέπουσα σημασία.

8. Λειτουργία πορτραίτου Selfie

Παρόλο που δεν είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του iPhone X, το Selfie Portrait Mode δεν είναι καινοτομία της Apple.

Τόσο το Gionee A1 όσο και το Huawei P10, τα οποία είναι κινέζικα κινητά που κυκλοφόρησαν το 2017, διαθέτουν τη λειτουργία Selfie Portrait ή παρόμοια.

Οι τρεις καινοτομίες του iPhone X

Η Apple έχει μία μακρά ιστορία σε ό,τι αφορά τη διάδοση των χαρακτηριστικών που ήδη υπάρχουν στην αγορά των κινητών. Όπως είδαμε, αυτό επιβεβαιώνεται και από τις οκτώ “καινοτομίες” του iPhone X, που όμως προϋπήρχαν στα Android κινητά.

Ωστόσο, η νέα ναυαρχίδα του Κουπερτίνο έχει και τρεις νέες τεχνολογίες που δεν διατίθενται ακόμη στις Android συσκευές.

Ειδοποιήσεις επιφάνειας όταν κοιτάζουμε το τηλέφωνο

Η μπροστινή κάμερα του iPhone X είναι σε θέση να ανιχνεύσει πότε κοιτάζουμε την οθόνη, και αφού επιβεβαιώσει ότι είμαστε πραγματικά εμείς, θα μας εμφανίσει τις ειδοποιήσεις.

Ασφαλείς πληρωμές με αναγνώριση προσώπου

Το iPhone X χρησιμοποιεί τους πλέον προηγμένους αλγόριθμους και εξειδικευμένα βιομετρικά στοιχεία.

Η Apple διατείνεται ότι το νέο κινητό της εξασφαλίζει δια μέσου της αναγνώρισης προσώπου, την ασφαλέστερη πληρωμή από οποιοδήποτε άλλη mobile συσκευή.

Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτός ήταν και ο λόγος που το iPhone X δεν διαθέτει αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Όμως η αφαίρεση του fingerprint reader που είναι ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά των Android συσκευών, θεωρείται ήδη ως μια παράλογη ενέργεια.

Οι κακές γλώσσες σε μερικά ξένα site θεωρούν ότι δεν συνάδει με τον χαρακτηρισμό του Κουπερτίνο, που θεωρεί το iPhone X ως το “μέλλον” των smartphone.

Κινούμενα Animoji που μιμούνται τις εκφράσεις

Πρόκειται για μια καινοτόμο τεχνολογία αιχμής που κάνει χαρτογράφηση προσώπου. Χρησιμοποιεί την μπροστινή κάμερα, και καταλήγει σε δημιουργία μηνυμάτων με κινούμενα σχέδια, ονόματι Animoji.

Τα Animoji μπορούν να μιμηθούν τις εκφράσεις του προσώπου μας, αλλά και τη διάθεσή μας. Η τεχνολογία αυτή αποσκοπεί κυρίως στον ενθουσιασμό των νεαρών ηλικιών στο θέμα της επικοινωνίας.

Καινοτομεί το iPhone Χ περισσότερο από τα Android κινητά?

Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα κινητά της Apple έχουν τη μερίδα του λέοντος σε σύγκριση με όλες τις άλλες εταιρείες. Οι χρήστες εκεί πιστεύουν ότι τα iPhone πάντα βελτίωναν τα καινοτόμα χαρακτηριστικά που προϋπήρχαν ήδη στις Android συσκευές. Εσείς έχετε την ίδια αίσθηση?

Επιπλέον, είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν είναι τυχαίο που οι Αμερικανοί χρήστες, και όχι μόνο, σχηματίζουν ουρές για την αγορά των νέων iPhone, και παρότι είναι πανάκριβα, συνήθως εξαντλούνται.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε τη γνώμη σας σχετικά με το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps