Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Πώς να Χρησιμοποιήσω την Εικονική Επιφάνεια Εργασίας στα Windows

Πώς να Χρησιμοποιήσω την Εικονική Επιφάνεια Εργασίας στα Windows

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η εικονική επιφάνεια εργασίας είναι ένα χαρακτηριστικό που απουσίαζε από τα Windows. Καθώς τα προγράμματα τρίτων έδιναν και έπαιρναν, η τελευταία έκδοση των Windows έρχεται με ενσωματωμένη τη δυνατότητα της εικονικής επιφάνειας εργασίας. Στον παρόν οδηγό αναλύουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς για τη χρήση αυτής της λειτουργίας των Windows.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι η εικονική επιφάνεια εργασίας

Η εικονική επιφάνεια εργασίας ήταν μία από τις πιο διαφημισμένες καινοτομίες των Windows 10. Βέβαια, το Unix και πολλαπλές διανομές Linux είχαν αυτό το χαρακτηριστικό από το 1990. Άρα μάλλον είναι μια καινοτομία όπως αυτές του iPhone X.

Η εικονική επιφάνεια εργασίας είναι ένα ανεκτίμητο χαρακτηριστικό για χρήστες που συνηθίζουν το multitasking. Αν τρέχουμε ταυτόχρονα πολλά προγράμματα, ή θέλουμε να διαχωρίσουμε τα προσωπικά μας αρχεία από την δουλειά μας, η εικονική επιφάνεια εργασίας αποτελεί έναν βολικό τρόπο για να μείνουμε οργανωμένοι.

Ουσιαστικά, αυτή η λειτουργία μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ξεχωριστές επιφάνειες εργασίας. Σε κάθε μια από αυτές μπορούμε να έχουμε ανοιχτά διαφορετικά προγράμματα και παράθυρα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να διατηρούμε οργανωμένη την εκάστοτε επιφάνεια εργασίας και να κρατάμε την παραγωγικότητά μας σε υψηλά επίπεδα.

Εικονική επιφάνεια εργασίας των Windows 10

Για να δημιουργήσουμε και να διαχειριστούμε τις εικονικές επιφάνειες εργασίας στα Windows 10, αρκεί να ανοίξουμε την εφαρμογή Προβολή Εργασιών.

Η Προβολή Εργασιών είναι ένα πρόγραμμα των Windows, το οποίο μας προσφέρει μια επισκόπηση των διεργασιών που εκτελούνται στο σύστημα τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Για να ανοίξουμε την Προβολή Εργασιών, αρκεί να κάνουμε αριστερό κλικ στο εικονίδιό της, το οποίο βρίσκεται αριστερά στη γραμμή εργασιών μας. Εναλλακτικά, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση με τον συνδυασμό των πλήκτρων Win + Tab.

Από την Προβολή Εργασιών μπορούμε να πραγματοποιήσουμε λειτουργίες όπως η προσθήκη μια εικονικής επιφάνειας εργασίας, και διαγραφή ή μετάβαση σε μια υπάρχουσα εικονική επιφάνεια εργασίας.

Πώς να προσθέσω μια εικονική επιφάνεια εργασίας

Η προσθήκη μιας εικονικής επιφάνειας εργασίας είναι αρκετά απλή.

Κάνουμε απλώς αριστερό κλικ στο εικονίδιο Προβολή Εργασιών που βρίσκεται στην γραμμή εργασιών μας.

Στη συνέχεια, αρκεί να πατήσουμε με το βελάκι μας επάνω στο εικονίδιο Νέα Επιφάνεια Εργασίας. Η ενέργεια αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας νέας επιφάνειας εργασίας.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε παραπάνω από μία εικονικές επιφάνειες εργασίας.

Σε περίπτωση που θέλουμε παραπάνω από μία επιφάνεια μια δεδομένη χρονική στιγμή, αρκεί να πατήσουμε τον επιθυμητό αριθμό φορών το εικονίδιο με το “+”. Έχουμε επίσης την επιλογή να χρησιμοποιήσουμε τον συνδυασμό των πλήκτρων Ctrl + Win + D.

Πώς διαγράφουμε μια εικονική επιφάνεια εργασίας

Η διαγραφή μιας εικονικής επιφάνειας εργασίας είναι το ίδιο απλή με τη δημιουργία τους.

Αρχικά, πατάμε το εικονίδιο Προβολή Εργασιών. Έπειτα, περνάμε το βελάκι μας επάνω στην επιφάνεια που θέλουμε να διαγράψουμε.

Μόλις το βελάκι βρεθεί πάνω στην επιθυμητή επιφάνεια, θα εμφανιστεί ένα “X” στο επάνω δεξιά μέρος της, το οποίο και πατάμε.

Πώς μεταβαίνουμε από μια εικονική επιφάνεια εργασίας σε μια άλλη

Η εναλλαγή μεταξύ των εικονικών επιφανειών εργασίας είναι αντίστοιχα απλή με τη δημιουργία και τη διαγραφή τους.

Με την επιλογή του εικονιδίου Προβολή Εργασιών, αναδύεται μια περιοχή επάνω από τη γραμμή εργασιών, όπου εμφανίζονται όλες οι εικονικές επιφάνειες εργασίας που έχουμε δημιουργήσει.

Για να μεταβούμε από την τρέχουσα επιφάνεια σε κάποια άλλη, πατάμε με το ποντίκι μας επάνω στην επιθυμητή επιφάνεια εργασίας. Σε διαφορετική περίπτωση, οι συνδυασμοί των πλήκτρων Ctrl + Win + Left και Ctrl + Win + Right μας μεταφέρουν μια επιφάνεια αριστερά και μια επιφάνεια δεξιά αντίστοιχα.

Στην περίπτωση που έχουμε δημιουργήσει ήδη παραπάνω από 5 επιφάνειες, θα εμφανιστούν δεξιά και αριστερά των επιφανειών πλήκτρα, με τα οποία μπορούμε να πλοηγηθούμε στις υπάρχουσες επιφάνειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Windows δεν μας περιορίζουν στον αριθμό των επιφανειών εργασίας που μπορούμε να δημιουργήσουμε.

Πώς εκμεταλλευόμαστε την εικονική επιφάνεια εργασίας των Windows στο μέγιστο

Αφού είδαμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ή να διαγράψουμε μια εικονική επιφάνεια εργασίας και πώς να μεταβαίνουμε μεταξύ επιφανειών, ας δούμε πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη δυνατότητα αυτή στο μέγιστο.

Τύποι προγραμμάτων

Ξεκινώντας, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη εφαρμογών, όσον αφορά τις εικονικές επιφάνειες εργασίας.

Το πρώτο είδος είναι οι εφαρμογές που μας επιτρέπουν να ανοίξουμε πολλαπλά παράθυρα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Google Chrome.

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε δύο εικονικές επιφάνειες εργασίας. Στην πρώτη επιφάνεια έχουμε ανοίξει τον Chrome.

Μεταβαίνοντας στην δεύτερη εικονική επιφάνεια εργασίας, αν προσπαθήσουμε να ανοίξουμε ξανά τον Chrome, θα ανοίξει ένας καινούργιος περιηγητής, εντελώς ξεχωριστός με αυτόν της πρώτης επιφάνειας εργασίας.

Αυτός θα μείνει εκεί μέχρι να τον κλείσουμε, είτε μέχρι να τον μεταφέρουμε σε κάποια άλλη επιφάνεια.

Το δεύτερο είδος εφαρμογών είναι αυτές που επιτρέπουν μόνο ένα ενεργό παράθυρο. Μια τέτοια εφαρμογή είναι το Photoshop.

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ανοίξει το Photoshop στην πρώτη εικονική επιφάνεια εργασίας. Αν προσπαθήσουμε να ανοίξουμε το Photoshop στη δεύτερη επιφάνεια, θα μεταφερθούμε στην επιφάνεια που είναι ήδη ανοιχτό το Photoshop, δηλαδή στην πρώτη.

Παρ’ όλο που δεν μπορούμε να ανοίξουμε δεύτερο παράθυρο από τη δεύτερη κατηγορία εφαρμογών, υπάρχει η δυνατότητα να τις μεταφέρουμε σε μια άλλη εικονική επιφάνεια εργασίας.

Μεταφορά προγράμματος σε διαφορετική επιφάνεια εργασίας

Τον περιορισμό στα προγράμματα που επιτρέπουν ένα και μόνο ενεργό παράθυρο έρχεται να αντισταθμίσει η μεταφορά ενός ενεργού προγράμματος σε μια διαφορετική επιφάνεια εργασίας. Αυτό το πετυχαίνουμε με δύο διαφορετικούς τρόπους.

Ο πρώτος είναι μέσω της Προβολή Εργασιών. Με το βελάκι μας πατάμε αριστερό κλικ επάνω στο πρόγραμμα που θέλουμε. Στη συνέχεια, κρατώντας πατημένο το πλήκτρο…

…το αφήνουμε στην επιφάνεια που θέλουμε.

Μπορούμε επίσης να πατήσουμε δεξί κλικ στο πρόγραμμα που θέλουμε να μεταφέρουμε, να επιλέξουμε από το μενού που αναδύεται “Μετακίνηση σε”, και στη συνέχεια την εικονική επιφάνεια εργασίας που επιθυμούμε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο τρόποι δουλεύουν και στις δύο κατηγορίες προγραμμάτων.

Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα να μεταφέρουμε ένα πρόγραμμα απευθείας σε μια νέα επιφάνεια εργασίας. Με drag and drop μπορούμε να αφήσουμε το πρόγραμμα επάνω στην Νέα Επιφάνεια Εργασίας, ενώ στο μενού η σειρά επιλογών “Μετακίνηση σε” και “Νέα Επιφάνεια Εργασίας” έχει το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα.

Βοηθητικά Προγράμματα

Η ενσωματωμένη εικονική επιφάνεια εργασίας των Windows 10 κάλυψε ένα μεγάλο κενό, αλλά εξακολουθεί να περιορίζει πολύ τον χρήστη.

Εν ολίγοις, δεν δίνει καθόλου επιλογές εξατομίκευσης, οι συνδυασμοί των πλήκτρων για περιήγηση ανάμεσα στις επιφάνειες που δημιουργούμε είναι περιορισμένοι, κτλ.

Για να καλύψουμε αυτό το κενό, θα πρέπει να εγκαταστήσουμε κάποιο βοηθητικό πρόγραμμα. Μια καλή επιλογή για τα Windows 10 είναι το Virtual Desktop Manager. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να εκμεταλλευτούμε πλήρως το πρόγραμμα.

Για αρχή, κατεβάζουμε την τρέχουσα έκδοση από εδώ. Αφού κατεβάσουμε και αποσυμπιέσουμε το περιεχόμενο του φακέλου, τρέχουμε το “VirtualDesktopManager.exe”.

Στη συνέχεια θα εμφανιστεί στα κρυφά εικονίδια και το εικονίδιο του Virtual Desktop Manager.

Στο εικονίδιο του Virtual Desktop Manager φαίνεται ο αριθμός της εικονικής επιφάνειας εργασίας της οποίας βρισκόμαστε. Αν θέλουμε να βλέπουμε ανά πάσα στιγμή σε ποια επιφάνεια εργασίας βρισκόμαστε, μπορούμε να το μεταφέρουμε και στη γραμμή εργασιών μας.

Σε διαφορετική περίπτωση, μπορούμε να διαβάσουμε εδώ μερικές χρήσιμες ρυθμίσεις της γραμμής εργασιών, οι οποίες θα βοηθήσουν να φέρουμε στα μέτρα μας το εικονίδιο του Virtual Desktop Manager.

Και εδώ έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τον συνδυασμό των πλήκτρων που χρησιμοποιούσαμε για μετάβαση μεταξύ οθονών. Παρ’ όλα αυτά, με το Virtual Desktop Manager έχουμε κάτι καλύτερο.

Μας παρέχει και άλλον ένα συνδυασμό πλήκτρων για εναλλαγή επιφάνειας εργασίας. Το Ctrl + Alt + Left για μετακίνηση προς τα αριστερά, και το Ctrl + Alt + Right για μετακίνηση προς τα δεξιά.

Με αυτούς τους συνδυασμούς μπορούμε να μετακινηθούμε από την τελευταία επιφάνεια στην πρώτη αλλά και αντίστροφα, χωρίς να διασχίσουμε όλες τις ενδιάμεσες. Επίσης, η εφαρμογή μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε και έναν εναλλακτικό συνδυασμό πλήκτρων.

Για παράδειγμα, αν οι συνδυασμοί Ctrl + Alt + Right και Ctrl + Alt + Left είναι δεσμευμένοι για κάποια ειδική λειτουργία, μπορούμε να τους αλλάξουμε ως εξής.

Πηγαίνουμε το βελάκι του ποντικιού μας επάνω στο εικονίδιο του Virtual Desktop Manager και πατάμε δεξί κλικ. Στο μενού που θα αναδυθεί, επιλέγουμε το Settings. Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο. Στο επάνω μέρος της οθόνης έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε τη χρήση του εναλλακτικού συνδυασμού.

Αφού τον επιλέξουμε, κάνοντας κλικ στο κουτάκι που βρίσκεται αριστερά από το ‘’Use alternate key combination”, πατάμε το πλήκτρο Save. Τώρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον συνδυασμό Shift+Alt+Left/Right.

Λόγω του ότι οι συνδυασμοί είναι πολλοί και με αρκετά πλήκτρα, μπορούμε να πειραματιστούμε και με τις συντομεύσεις τους.

Οι συντομεύσεις με το ποντίκι μπορούν να μας βοηθήσουν να θυμόμαστε όλους αυτούς τους συνδυασμούς πλήκτρων με φυσικό τρόπο.

Εικονική επιφάνεια εργασίας για προηγούμενες εκδόσεις Windows

Όπως προείπαμε, οι εικονικές επιφάνειες εργασίας έκαναν την εμφάνισή τους στα Windows 10. Για τις προηγούμενες εκδόσεις, θα πρέπει να καταφύγουμε σε προγράμματα τρίτων.

VirtuaWin Window 10/8/7

Το VirtuaWin είναι ένα πρόγραμμα που μας παρέχει τη δυνατότητα χρήσης εικονικής επιφάνειας εργασίας, όχι μόνο σε προηγούμενες εκδόσεις των Windows, αλλά και στα Windows 10.

Η εφαρμογή μας επιτρέπει να έχουμε μέχρι και τέσσερις εικονικές επιφάνειες εργασίας. Είναι πλήρως παραμετροποιήσιμη και διατίθεται δωρεάν.

Dexpot Windows 10/8/7

Το Dexpot είναι άλλο ένα δωρεάν πρόγραμμα για εικονικές επιφάνειες εργασίας.

Είναι αρκετά ευέλικτο, καθώς μας επιτρέπει να έχουμε μέχρι και 20 επιφάνειες. Επιπλέον, μας προσφέρει τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε την κάθε επιφάνεια εργασίας, ανάλογα με τις απαιτήσεις μας.

Η αλλαγή φόντου, τα διαφορετικά εικονίδια, και η ευκολία στην εναλλαγή των διαφορετικών επιφανειών εργασίας είναι αρκετά ανταγωνιστικά σε σχέση με άλλα προγράμματα. Μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω, εφαρμόζοντας όμορφα και εντυπωσιακά θέματα των Windows.

Τα Πιο Όμορφα και Εντυπωσιακά Θέματα για Windows

Ανήκετε στους χρήστες που αλλάζουν τα wallpapers σαν τα πουκάμισα; Ψάχνετε συχνά για μια αλλαγή στο λειτουργικό σας, για να σπάσετε τη μονοτονία; Μια αλλαγή θέματος…

Οι δυνατότητες του Dexpot μπορούν να επεκταθούν ακόμα περισσότερο με plugins.

Αν ο υπολογιστή μας υποστηρίζει DirectX 9, το Dexpot μας προσφέρει έναν όμορφο τρόπο μετάβασης μεταξύ των εικονικών επιφανειών.

Η ελληνική γλώσσα ενώ υποστηρίζεται, κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης πολλές φορές παρουσιάζει προβλήματα στην εμφάνιση των μενού επιλογών.

Με ποιον τρόπο χρησιμοποιείτε εικονικές επιφάνειες εργασίας;

Η εικονική επιφάνεια εργασίας είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο είναι βολικό στην οργάνωση και μας βοηθά να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας.

Εσείς χρησιμοποιείτε την εικονική επιφάνεια εργασίας των Windows; Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps