Home » Smartphones-Tablets » Τι Είναι τα Android Instant Apps και Γιατί Αξίζουν

Τι Είναι τα Android Instant Apps και Γιατί Αξίζουν

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Ο νέος τύπος εφαρμογών του Android που ανακοινώθηκαν στο Google I/O 2016 είναι αναμφίβολα από τις πιο συναρπαστικές εξελίξεις για τα κινητά μας. Βασίζονται στο σύννεφο χωρίς να χρειάζεται να τις εγκαταστήσουμε από το Play Store. Δείτε τι είναι τα Android Instant Apps, και γιατί πρόκειται να αλλάξουν όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τις εφαρμογές σε κινητά και tablet.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι τα Android Instant Apps

Τα Android Instant Apps μας παρέχουν έναν εντελώς νέο τρόπο προσέγγισης στην λειτουργία της εφαρμογής. Μπορούν να εκτελεστούν από οποιαδήποτε τοποθεσία που υποστηρίζει διευθύνσεις URL.

Στην ουσία, πατώντας απλά σε ένα link μας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουμε τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά μιας εφαρμογής χωρίς να την εγκαταστήσουμε. Mε αυτό τον τρόπο, δεν χρειάζεται αρχικά να ανησυχούμε για τον χώρο αποθήκευσης.

Επιπλέον, αποφεύγουμε την παρασκηνιακή σπατάλη των δεδομένων. Ούτε λίγο ούτε πολύ, εκτελούμε την εφαρμογή μόνο όταν πραγματικά τη χρειαζόμαστε, με μεγαλύτερη ταχύτητα αλλά και αμεσότητα.

Το μέλλον των Instant εφαρμογών

Η λειτουργία έχει ξεκινήσει αργά και σταθερά. Η Google βρίσκεται στο τελικό στάδιο της συλλογής πληροφοριών από τους developers του Android.

Είναι χιλιάδες οι προγραμματιστές που εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την άμεση οικοδόμηση τέτοιων εφαρμογών. Το Mountain View σκοπεύει να ανοίξει το SDK και να κάνει το πλαίσιο διαθέσιμο σε όλους τους developers πολύ σύντομα.

Ως εκ τούτου, αναμένεται σε μικρό χρονικό διάστημα το ίντερνετ να κατακλυστεί από χιλιάδες Android Instant Apps. Πολλά από αυτά θα μας είναι οικεία. Αναμφίβολα πολλοί από εμάς θα θέλαμε να είμαστε προετοιμασμένοι, καθότι έχουν δρομολογηθεί εντυπωσιακές εξελίξεις.

Για παράδειγμα, θα μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα τα Android Instant Apps με αυτοματοποιημένο τρόπο μέσα από το Google Now, ή το πεδίο αναζήτησης. Επίσης, θα υπάρχει επιλογή για να προσθέσουμε το εικονίδιο του app στην αρχική οθόνη.

Καθώς αυτή η δυνατότητα έχει αρχίσει και μεγαλώνει, όλα συνηγορούν ότι πρόκειται για τον νέο τρόπο που θα διαχειριζόμαστε τα apps του λειτουργικού της Google.

Επιπλέον, θα εξακολουθούμε να έχουμε τον έλεγχο των αδειών και δικαιωμάτων, καθώς και την πρόσβαση στις πληροφορίες για τις Instant εφαρμογές, όπως συμβαίνει και με τα εγκατεστημένα apps.

Το αποκορύφωμα και βασικότερο όλων είναι βέβαια η εξάλειψη της ανησυχίας στις συσκευές με μικρό αποθηκευτικό χώρο.

Πώς λειτουργούν

Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της νέας δυνατότητας είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άμεσα την κάθε εφαρμογή, δοκιμάζοντας αν μας αρέσει. Δεν θα απαιτηθεί να εγκαταστήσουμε την πλήρη έκδοση του app στην Android συσκευή, για να δούμε πως λειτουργεί.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι προγραμματιστές θα μπορούν να προσφέρουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά των εφαρμογών τους, σε οποιονδήποτε επισκέπτεται την ιστοσελίδα τους.

Η νέα εμπειρία μοιάζει σαν την περιήγηση σε κάποιον ιστότοπο που τον επισκεπτόμαστε μόνο όταν τον χρειαζόμαστε. Θα τρέχουμε τα apps εγγενώς από τα αποτελέσματα αναζήτησης, ή άλλα συμβατά hyperlinks.

Για παράδειγμα, όταν κάνουμε κλικ πάνω στον σύνδεσμο σε έναν ιστότοπο που διαθέτει Android Instant Apps, το Google Play θα κατεβάζει μερικά απαραίτητα στοιχεία για την εκτέλεση της εφαρμογής. Στη συνέχεια, θα την εκκινεί αμέσως χωρίς εγκατάσταση.

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε εγκαταστήσει ένα app, για να πραγματοποιήσουμε μια και μόνο εργασία; Έτσι, κρατάμε την εφαρμογή μόνιμα μέσα στο κινητό, εις το διηνεκές, και μας πιάνει χώρο. Άλλες φορές, την απεγκαθιστούμε αμέσως μόλις τελειώσουμε τη δουλειά μας, κάτι που μας τρώει χρόνο.

Η νέα λειτουργία αναγνωρίζει ότι μια διεύθυνση URL συσχετίζεται με μια instant εφαρμογή. Έτσι μπορούμε να την τρέξουμε αμέσως. Μόλις τελειώσουμε την εργασία, αφήνουμε το app στη λήθη μέχρι νεοτέρας, χωρίς να μας δεσμεύει αποθηκευτικό, και χωρίς να σπαταλάμε χρόνο σε απεγκαταστάσεις.

Στα αρχικά στάδια, η ιδέα των Instant Apps φαίνεται να είναι ωφέλιμη, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η επικοινωνία και τα κοινωνικά δίκτυα, οι πληρωμές, το εμπόριο, και η ανακάλυψη εφαρμογών.

Τι χρειάζεται για να λειτουργήσουν

Προς το παρόν, τα Android Instant Apps λειτουργούν στο Android 6.0 και άνω. Ωστόσο, η πρόθεση της Google είναι να υπάρξει υποστήριξη και για το Android 5.x .

Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι δουλεύει πάνω και σε αυτήν την παλαιότερη έκδοση του λειτουργικού. Η υποστήριξη για Android 5.x Lollipop αναμένεται σύντομα.

Πώς να ενεργοποιήσουμε τις Instant εφαρμογές

Αρχικά, πρέπει να πατήσουμε πάνω στο εικονίδιο των ρυθμίσεων της Android συσκευής μας. Στη συνέχεια εντοπίζουμε και πατάμε πάνω στην ένδειξη της Google, η οποία ενδέχεται να βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο μέσα στις ρυθμίσεις, αναλόγως τη συσκευή.

Στην επόμενη καρτέλα που θα εμφανιστεί, πατάμε πάνω στο “Instant εφαρμογές”.

Αν δεν εμφανίζεται αυτή η επιλογή, αυτό δυστυχώς σημαίνει ότι δεν είναι διαθέσιμη στον λογαριασμό μας. Ειδάλλως, δεν είναι συμβατή με την Android συσκευή μας.

Εμείς στις δύο συσκευές της δοκιμής που δεν είναι και οι νεότερες, το Galaxy S6 με Android Ν και το LG G3 με Marshmallow, υπήρχε η λειτουργία των Android instant apps. Λογικά θα διατίθεται στις περισσότερες συσκευές, και καταβάλλεται προσπάθεια για όλες.

Κατόπιν, δεν έχουμε παρά να βεβαιωθούμε ότι είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία των Android Instant Apps.

Αν δεν είναι, την ενεργοποιούμε, και αμέσως μετά την αποδεχόμαστε. Με αυτόν τον τρόπο είμαστε έτοιμοι να δοκιμάσουμε τις Instant εφαρμογές.

Πώς να χρησιμοποιήσουμε τα Android Instant Apps

Προς το παρόν, την ώρα που γράφουμε αυτόν τον οδηγό μόνο μερικές εφαρμογές συνεργάζονται με αυτή τη νέα υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένων των Vimeo, Tasty, Jet, Wish, Dotloop και Realtor.com.

Ως εκ τούτου, εμείς θα χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα το γνωστό “Tasty”. Είναι από τα πρώτα Android Instant Apps και λειτουργεί απρόσκοπτα.

Η απλή πρόσβαση

Η πρόσβαση στα επερχόμενα Android Instant Apps θα γίνεται με τον πιο απλό τρόπο και όπως ακριβώς κάνουμε όταν επισκεπτόμαστε ένα site.

Πατώντας πάνω στο link της ιστοσελίδας του app, το Google Play ελέγχει αν υπάρχει κάποια εφαρμογή η οποία θα μπορούσε να ανοίξει τον σύνδεσμο.

Εφόσον είναι διαθέσιμη η Instant Εφαρμογή, και δεν την έχουμε ήδη εγκαταστήσει στη συσκευή μας, θα εμφανισθεί η σχετική ειδοποίηση για να την ανοίξουμε, όπως παρατηρούμε στην παρακάτω φωτογραφία.

Από εκεί και μετά, όλες οι λειτουργίες της Instant εφαρμογής θα είναι παρόμοιες με αυτήν που διατίθεται στο Play Store. Ωστόσο, η Instant εφαρμογή θα τρέχει πιο γρήγορα, καθότι φορτώνει μόνο τα τμήματα που είναι απαραίτητα για την εκτέλεσή της.

Τα τμήματα της εφαρμογής και τυχόν δεδομένα που αποθηκεύει προστίθενται προσωρινά στη συσκευή. Τα εντοπίζουμε στη γνώριμη καρτέλα της Google στη διαδρομή “Ρυθμίσεις > Google > Instant εφαρμογές”, που είδαμε στην αρχή του οδηγού.

Επιπλέον, στην ίδια ενότητα της συσκευής μπορούμε να δούμε ποια Android Instant Apps χρησιμοποιήσαμε πρόσφατα.

Για να καταργήσουμε αυτά τα δεδομένα, δεν έχουμε παρά να πατήσουμε αρχικά πάνω στην Instant εφαρμογή που μόλις είδαμε στην προηγούμενη φωτογραφία.

Στη συνέχεια, πρέπει να επιλέξουμε τη διαγραφή των δεδομένων, όπως βλέπουμε παρακάτω.

Εάν μας άρεσε το app και θέλουμε να το χρησιμοποιούμε τακτικά ή εκτός σύνδεσης, μπορούμε στη συνέχεια να το εγκαταστήσουμε από το Play Store, πατώντας τη σχετική ένδειξη.

Θα μας είναι χρήσιμα τα Android Instant Apps?

Δεν χωρά αμφιβολία ότι μία νέα εποχή για τις εφαρμογές του Android είναι προ των πυλών. Πολύ σύντομα θα μπορούμε να συνδυάζουμε τα πλεονεκτήματα των web-based εφαρμογών με τα αντίστοιχα των εφαρμογών mobile, με ταχύτερο και πιο άμεσο τρόπο.

Επιπλέον, δεν θα χρειάζεται να ανησυχούμε για τον αποθηκευτικό χώρο της Android συσκευής μας.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε τη γνώμη σας για τα Android Instant Apps, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps