Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Ταχύτερα Windows, Virtual Desktop, Chrome Omnibox, Nougat Easter Egg

Ταχύτερα Windows, Virtual Desktop, Chrome Omnibox, Nougat Easter Egg

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα θα δούμε τον γονικό έλεγχο στο YouTube, το Omnibox του Chrome, και ένα κόλπο για γρηγορότερο υπολογιστή. Επίσης θα μάθουμε για τις εικονικές επιφάνειες εργασίας και πώς αποφεύγουμε ανεπιθύμητες επανεκκινήσεις στα Windows. Τέλος, θα δημιουργήσουμε το προσωπικό μας λεξικό και θα παίξουμε με το Neko στο Android.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Γονικός Έλεγχος στο YouTube μέσω Web

Στο YouTube έχει προστεθεί μία ρύθμιση που μας προσφέρει κάποια μορφή γονικού ελέγχου.

Μόλις η ρύθμιση ενεργοποιηθεί, το περιεχόμενο φιλτράρεται. Οποιοδήποτε βίντεο έχει επισημανθεί ως ακατάλληλο, δεν μπορεί να προβληθεί από τον χρήστη.

Για να ενεργοποιήσουμε τη ρύθμιση στο παλιό περιβάλλον του YouTube, πηγαίνουμε στο τέλος της σελίδας, βρίσκουμε το μενού “Λειτουργία περιορισμένης πρόσβασης”, αλλάζουμε την κατάσταση της σε “Ενεργή”, και πατάμε “Αποθήκευση”.

Στο νέο YouTube, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο του λογαριασμού, και έπειτα πηγαίνουμε στη “Λειτουργία περιορισμένης πρόσβασης”. Εκεί πατάμε στον διακόπτη και η ρύθμιση ενεργοποιείται.

Παρατηρούμε πως το τι θα δει ή όχι το παιδί μας, το αποφασίζει το ίδιο το YouTube. Αν θέλουμε επιπλέον ασφάλεια στο διαδίκτυο, αξίζει να διαβάσουμε τον παρακάτω οδηγό:

Επίσης, μπορούμε να εφαρμόσουμε πολύ καλύτερα τον γονικό έλεγχο με τα κατάλληλα εργαλεία:

Γονικός Έλεγχος στα Windows 7, 8, 10 με Ρυθμίσεις και Εφαρμογές

Πλέον τα παιδιά είναι σχεδόν δεδομένο ότι έχουν δικό τους υπολογιστή ή κινητό, και χρησιμοποιούν καθημερινά το ίντερνετ. Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε πώς…

Τέλος, δεν χρειάζεται το παιδί μας να χρησιμοποιεί χωρίς όρια το κινητό ή το tablet του:

Γονικός Έλεγχος στο Κινητό και το Tablet με Android

Ο κόσμος της τεχνολογίας είναι ένα εργαλείο γνώσης και διασκέδασης για τα παιδιά, τα οποία έχουν πρόσβαση σε έναν πολύ μεγάλο όγκο πληροφοριών, χρησιμοποιώντας πλέον…

Χρήση του Omnibox στον Chrome

Η Google έχει εξελίξει τη γραμμή διευθύνσεων του Chrome αναπτύσσοντας το Omnibox, που ξεπερνά την απλή πρόγνωση όσων πληκτρολογούμε.

Με το Omnibox ο περιηγητής της Google πραγματοποιεί πράξεις, απαντά σε ερωτήσεις, και πολλά ακόμη. Δυστυχώς προς το παρόν η ελληνική γλώσσα δεν υποστηρίζεται στις ερωτήσεις, όπως βλέπουμε και στην εικόνα.

Για να ενεργοποιήσουμε το Omnibox, πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις του Chrome και πατάμε το “Σύνθετες”.

Στο “Απόρρητο και ασφάλεια”, βρίσκουμε την επιλογή “Χρήση υπηρεσίας πρόβλεψης για βοήθεια στη συμπλήρωση αναζητήσεων και διευθύνσεων URL που πληκτρολογείτε στη γραμμή διευθύνσεων” και την ενεργοποιούμε.

Διαβάστε ακόμη περισσότερες δυνατότητες του Chrome που ίσως δεν γνωρίζατε:

23+3 Δυνατότητες του Chrome Που Ίσως Δεν Γνωρίζατε

Ο Google Chrome είναι αναμφίβολα ο δημοφιλέστερος browser, αλλά στους περισσότερους από εμάς ενδέχεται να διαφεύγουν αρκετές λειτουργίες που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά….

Πιο γρήγορα Windows με ένα απλό κόλπο

Αν διαθέτουμε έναν παλιό υπολογιστή ή κάποιο μηχάνημα που δεν έχει αρκετή μνήμη RAM, μπορούμε να το ανακουφίσουμε από τον φόρτο με ένα απλό κόλπο.

Πατάμε το κουμπί των Windows + R για να ανοίξει η Εκτέλεση, και πληκτρολογούμε:

systempropertiesadvanced

Στην ενότητα “Επιδόσεις” επιλέγουμε τις “Ρυθμίσεις” και στο παράθυρο που θα ανοίξει επιλέγουμε τη ρύθμιση για βέλτιστη απόδοση. Έπειτα πατάμε “Εφαρμογή”.

Έτσι, όλες οι ρυθμίσεις που απλώς “ομορφαίνουν” την επιφάνεια εργασίας και τον Windows Explorer, θα απενεργοποιηθούν.

Αυτό θα ελευθερώσει πολύτιμη μνήμη, χωρίς μεγάλη οπτική διαφορά.

Επιπλέον, αντί να απενεργοποιήσουμε όλες τις οπτικές ρυθμίσεις, μπορούμε να επιλέξουμε ποιες θέλουμε να ισχύουν και ποιες όχι.

Για ακόμη πιο γρήγορο υπολογιστή με Windows, διαβάστε τον αναλυτικό οδηγό μας:

Εικονικές Επιφάνειες Εργασίας στα Windows 10

Τα Windows 10 έχουν πολλές δυνατότητες που διευκολύνουν την εκτέλεση πολλαπλών εργασιών.

Ένα πολύ ισχυρό χαρακτηριστικό είναι οι εικονικές επιφάνειες εργασίας. Για να προσθέσουμε μία νέα επιφάνεια, κάνουμε κλικ στο ειδικό κουμπί κάτω αριστερά.

Μετά πατάμε κάτω δεξιά το κουμπί “Νέα επιφάνεια εργασίας” ή σύρουμε όποιο παράθυρο θέλουμε πάνω σε αυτό.

Πλέον διαθέτουμε πάνω από μία επιφάνειες εργασία, και το πάτημα του κουμπιού κάτω αριστερά θα τις εμφανίζει.

Κάνοντας κλικ σε οποιαδήποτε προεπισκόπηση, θα μεταφερθούμε στην ανάλογη επιφάνεια εργασίας. Πατώντας το κουμπί “Χ” αφαιρούμε την εκάστοτε επιφάνεια.

Φυσικά, όποια εφαρμογή ή παράθυρο υπάρχει ανοιχτό εκεί, θα μεταφερθεί αυτόματα στην αρχική επιφάνεια εργασίας.

Μάθετε περισσότερα άγνωστα κόλπα και ρυθμίσεις των Windows 10 με τη βοήθεια του άρθρου μας:

Ώρες ενεργής χρήσης στα Windows 10

Μερικές φορές οι ενημερώσεις των Windows πραγματοποιούν αυτόματα επανεκκίνηση του συστήματός μας για να εγκατασταθούν. Κάτι τέτοιο είναι εκνευριστικό, ειδικά αν η επανεκκίνηση πραγματοποιείται ενώ εμείς εργαζόμαστε.

Στα Windows 10 μπορούμε να “μάθουμε” στο λειτουργικό πότε δεν πρέπει να κλείνει τον υπολογιστή μας, χρησιμοποιώντας τις ώρες ενεργής χρήσης.

Για να προγραμματίσουμε τις ώρες αυτές, μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις” και πηγαίνουμε στην “Ενημέρωση και ασφάλεια”.

Κάνουμε κλικ στην “Αλλαγή ωρών ενεργής χρήσης”, επιλέγουμε τις ώρες που συνήθως εργαζόμαστε, και πατάμε “Αποθήκευση”.

Προσωπικό Λεξικό στο Android

Τα smartphone έχουν κάνει την πληκτρολόγηση κειμένων πιο γρήγορη. Αν πάλι χρησιμοποιούμε φωνητική πληκτρολόγηση, τότε η διαδικασία είναι ακόμη πιο γρήγορη.

Ένα χρήσιμο εργαλείο είναι η αυτόματη συμπλήρωση, η οποία χρησιμοποιεί ένα προεγκατεστημένο λεξικό και το προσωπικό λεξικό του χρήστη.

Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στο προσωπικό λεξικό, πηγαίνουμε στις “Ρυθμίσεις” κι από εκεί “Γλώσσα και εισαγωγή”.

Μπαίνοντας στο “Προσωπικό λεξικό”, επιλέγουμε τη γλώσσα στην οποία θέλουμε να καταχωρήσουμε νέες λέξεις.

Με το “+” πάνω δεξιά προσθέτουμε νέες λέξεις, καθώς επίσης και συντομεύσεις γι' αυτές.

Για παράδειγμα, μπορούμε να προσθέσουμε τη λέξη “PCSteps” και να ορίσουμε γι' αυτή τη συντόμευση “pcs”. Από εδώ και στο εξής, κάθε φορά που γράφουμε το “pcs” θα αντικαθίσταται αυτόματα με τη λέξη “PCSteps”.

Να σημειώσουμε ότι οι συντομεύσεις λειτουργούν μόνο για τη γλώσσα στην οποία τις έχουμε ορίσει. Αν θέλουμε να λειτουργούν σε πάνω από μία γλώσσες, θα πρέπει να καταχωρήσουμε χωριστά τις συντομεύσεις.

Android Neko – Nougat Easter Egg

Η Google σε κάθε έκδοση του Android κρύβει και μία έκπληξη.

Η διαδικασία για να το βρούμε είναι πάντα η ίδια. Πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις του κινητού μας και στο μενού “Σχετικά με το τηλέφωνο” βρίσκουμε την καταχώρηση “Έκδοση Android”. Μόλις πραγματοποιήσουμε τρία διαδοχικά πατήματα, εμφανίζεται κάποια εικόνα.

Για παράδειγμα, στην έκδοση Gingerbread (2.3) εμφανίζονταν μία ζωγραφιά με ένα μπισκότο ζόμπι. Ενώ στην έκδοση Lollipop (5.0) αποκαλύπτονταν ένα γλειφιτζούρι.

Σε κάποιες εκδόσεις η Google κρύβει και μικρά παιχνίδια. Στην έκδοση Nougat 7.0, μόλις ανοίξουμε την κρυφή εικόνα, πατάμε διαδοχικά δέκα φορές και μετά μία παρατεταμένα.

Μόλις κάνουμε τα παραπάνω βήματα, θα δούμε ένα εικονίδιο με μία γάτα. Πιέζουμε το εικονίδιο και είμαστε έτοιμοι.

Πλέον έχουμε ξεκλειδώσει το παιχνίδι Android Neko, στο οποίο ο στόχος μας είναι να δίνουμε λιχουδιές σε μία γάτα. Για όσους θυμούνται τα παιχνίδια Tamagotchi, το Android Neko θα τους φανεί οικείο.

Η πρόσβαση στο παιχνίδι γίνεται από την περιοχή ειδοποιήσεων.

Τραβάμε την μπάρα προς τα κάτω και επιλέξουμε την “Επεξεργασία”. Από εκεί σύρουμε το εικονίδιο της γάτας στις επιλεγμένες συντομεύσεις.

Πλέον, μπορούμε να ανοίγουμε τις ειδοποιήσεις, να επιλέγουμε το σχετικό εικονίδιο, και από το αναδυόμενο μενού να διαλέγουμε τι θα δώσουμε στη γάτα.

Η γάτα τρώει ό,τι της προσφέρουμε κι εμείς λαμβάνουμε μία ειδοποίηση που μας ενημερώνει πως κάποια γάτα είναι εδώ.

Ίσως χρειαστούν ώρες για να εμφανιστεί η γάτα και συνήθως παραμένει μόνο για λίγο. Όμως αν πατήσουμε την ειδοποίηση θα τη δούμε, και μπορούμε να τη μοιραστούμε με τους φίλους μας.

Μάθετε τα easter eggs όλων των εκδόσεων του Android.

Σας άρεσαν τα QuickSteps τις εβδομάδας;

Πως σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps