Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Ταχύτητα Internet: Πόσο Γρήγορο Download / Upload Χρειάζομαι;
FEATURED Ταχύτητα Internet Πόσο Γρήγορο Download Upload Χρειάζομαι;

Ταχύτητα Internet: Πόσο Γρήγορο Download / Upload Χρειάζομαι;

Στις μέρες μας όλοι θέλουμε μια γρήγορη εμπειρία στο Internet, τόσο για τις εργασίες, όσο και για την ψυχαγωγία μας. Όμως, πόση ταχύτητα χρειαζόμαστε πραγματικά; Καθώς ο σημαντικότερος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι το πόσοι χρήστες και συσκευές χρησιμοποιούν καθημερινά το δίκτυο μας, στο άρθρο θα δούμε τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ταχύτητα Internet.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Το άρθρο μας είναι μία χορηγία της Inalan. Αν δεν το γνωρίζουμε ήδη, πρόκειται για ένα πάροχο Internet που προσφέρει ταχύτατες συνδέσεις σε τιμές που είναι σημαντικά φθηνότερες από των μεγάλων παρόχων.

Πιο συγκεκριμένα, στην Inalan οι ταχύτητες ξεκινούν από 100Mbps, με τη σύνδεση των 100Mbps να κοστίζει 28 ευρώ το μήνα, ενώ η σύνδεση των 1000Mbps μόνο 48 ευρώ το μήνα, τιμές τελικές με ΦΠΑ.

Επιπλέον, διαθέτουν πακέτα με δωρεάν χρόνο ομιλίας προς κινητά και εξωτερικό, καθώς και πολλές προσφορές που μειώνουν και άλλο την τελική τιμή.

Όμως, το σημαντικότερο είναι πως πρόκειται για σύγχρονες συνδέσεις. Προσφέρουν δηλαδή συμμετρικές ταχύτητες. Τι σημαίνει αυτό; Ακριβώς την ίδια ταχύτητα σε download και upload. Αυτό δεν το προσφέρει κανένας μεγάλος πάροχος, πλην πανάκριβων εταιρικών συνδέσεων.

Το upload έχει τεράστια σημασία στην εποχή μας. Όχι, μόνο για τους δημιουργούς του YouTube, αλλά ουσιαστικά για τους περισσότερους χρήστες στο Internet. Θα μιλήσουμε αναλυτικότερα για αυτό στη συνέχεια του άρθρου.

Έτσι, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε αν η Inalan υποστηρίζει την περιοχή μας πατώντας εδώ, ή αν πρόκειται να την υποστηρίζει στο επόμενο διάστημα, και να επιλέξουμε το πακέτο που μας ταιριάζει.

Πόσο γρήγορες ταχύτητες λήψης χρειάζομαι;

Ίσως, μας φανεί παράξενο, αλλά στις μέρες μας το download δεν έχει τη σημασία που είχε κάποτε. Η πλειονότητα των χρηστών δε θα δει αξιοσημείωτη διαφορά ανάμεσα σε μια 50άρα και μια 1000άρα σύνδεση στο Internet.

Ο λόγος είναι ότι η ταχύτητα στο Internet έχει πάψει εδώ και πολλά χρόνια να παίζει ρόλο για το πόσο γρήγορα πλοηγούμαστε σε σελίδες. Είτε 10Mbps σύνδεση έχουμε, είτε 1000Mbps, όλα τα site ουσιαστικά το ίδιο γρήγορα θα φορτώνουν.

Η ταχύτητα στο Internet δεν κάνει επίσης τεράστια διαφορά στο online gaming. Εκεί μας ενδιαφέρει κυρίως το ping, που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Εκεί που θα δούμε τεράστια διαφορά είναι στο κατέβασμα μεγάλων αρχείων, π.χ αν θέλουμε να κατεβάσουμε το Guardians of the Galaxy volume 3 στην καλύτερη δυνατή ποιότητα, όπως ανάλυση 4K, υψηλότατο bitrate, 5.1 Dolby Atmos, HDR, κ.τ.λ.

Οι βασικές διαφορές στην πράξη

Μία καλή 50άρα σύνδεση, στην πράξη κατεβάζει γύρω στα 5ΜΒ το δευτερόλεπτο. Για να κατεβάσουμε την εν λόγω ταινία στην εν λόγω ποιότητα, θα χρειαζόμασταν σχεδόν 91 λεπτά στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Με 1000άρα σύνδεση, η ίδια ταινία στην ίδια ποιότητα θεωρητικά θα κατέβαινε μέχρι και 20 φορές ταχύτερα. Δηλαδή σε 4,5 λεπτά περίπου.

Φυσικά, αν είχαμε προνοήσει να κατεβάσουμε εκ των προτέρων την ταινία, όλα καλά. Αν όμως θέλαμε να τη δούμε εδώ και τώρα, το να περιμένουμε μιάμιση ώρα με τη 50άρα είναι παράλογο. Θα πρέπει να βρούμε μία άλλη ταινία για να δούμε μέχρι να κατέβει το Guardians of the Galaxy.

Όμως, όλα αυτή η διαδικασία ενδέχεται να είναι περιττή, καθώς αν κάνουμε μόνο μια μικρή υποχώρηση στο Bitrate, μπορούμε να βρούμε την ίδια ταινία με μέγεθος περί τα 5GB. Και μιλάμε ακόμα για ανάλυση 4K, HDR, και 6κάναλο ήχο. Στις περισσότερες οθόνες δε θα παρατηρήσουμε διαφορά.

Από την άλλη, αν σκοπεύουμε να δούμε την ταινία στο κινητό μας ή σε κάποιο laptop με οθόνη FHD, αρκεί να κατεβάσουμε το αρχείο με ανάλυση 1080p. Θα το βρούμε από 1,3GB, όπου στη σύνδεση των 50Mbps θα κατέβει μέσα σε λιγότερα από 5′, και στη σύνδεση των 1000Mbps σε 14 δευτερόλεπτα.

Όμως, το ακόμα σημαντικότερο επιχείρημα είναι πως οι περισσότεροι χρήστες δεν κατεβάζουν πλέον ταινίες από torrent. Γιατί να μπουν στον κόπο και να δεσμεύουν χώρο στο δίσκο όταν υπάρχει το streaming video; Κάποιοι λίγοι κάνουν συλλογή, αλλά οι περισσότεροι δε νοιάζονται για κάτι τέτοιο.

Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν υπηρεσίες όπως το Netflix και το Amazon Prime Video, καθώς και εφαρμογές όπως το Kodi και το Stremio. Ουσιαστικά μπορούμε να βρούμε όποια ταινία θέλουμε, λίγο πολύ σε όποια ποιότητα θέλουμε.

Το ίδιο το Netflix, για 4Κ Ultra HD streaming αναφέρει προτεινόμενη ταχύτητα σύνδεσης 15Mbps.

Αυτό σημαίνει πως με μία 50άρα σύνδεση, τρεις χρήστες μπορούν να βλέπουν ταυτόχρονα Netflix με φουλ ποιότητα. Με μια 100άρα σύνδεση, μέχρι και έξι χρήστες μπορούν να κάνουν streaming ταυτόχρονα στο ίδιο επίπεδο ποιότητας.

Για τον μέσο χρήστη, το πιο προφανές σενάριο που χρειάζεται υψηλή ταχύτητα είναι η εγκατάσταση παιχνιδιών μέσω Internet. Υπάρχουν παιχνίδια στα οποία χρειάζεται να κατεβάσουμε πάνω από 100GB την πρώτη φορά, ή μπορεί κάποιο παιχνίδι να θέλει ένα μεγάλο update πριν ξεκινήσει.

Στη 50άρα σύνδεση, ένα τέτοιο update θα ήθελε 51 λεπτά. Και όχι, δεν έχουμε όλοι το Steam ανοιχτό συνεχώς στον υπολογιστή, για να κάνει τα updates στο background.

Άρα, τι ισχύει τελικά; Μήπως έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται πως οποιαδήποτε σύνδεση άνω των 100Mbps είναι άχρηστη για έναν μεμονωμένο χρήστη, αν δεν ασχολείται με το gaming;

Όχι, ακριβώς. Γιατί δεν αναφέραμε καθόλου έναν εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα, το upload.

Η διαφορά upload και download

Ο μέσος χρήστης, όταν μιλάει για σύνδεση στο Internet, μιλάει για τη δυνατότητα download. Πόσο γρήγορα μπορεί να κατεβάσει δεδομένα από το Internet.

Όμως, οι περισσότερες συνδέσεις έχουν σημαντικά μικρότερο upload απ’ ότι download. Δηλαδή, όταν χρειάζεται να ανεβάσουν δεδομένα στο Internet, γίνεται με πολύ πιο αργό ρυθμό απ’ ότι όταν κατεβάζουν.

Αυτή ήταν μία απόφαση που πήραν οι πάροχοι από νωρίς στην ιστορία του ευρυζωνικού Internet. Βλέπετε, για να κατεβάσουμε οποιαδήποτε πληροφορία online, πρέπει πρώτα ο υπολογιστής μας να στείλει κάποιες πληροφορίες προς κάποιο server.

Για τις περισσότερες χρήσεις του Internet, ο όγκος της πληροφορίας που χρειάζεται να στείλει ο υπολογιστής μας είναι πολύ μικρός. Γι’ αυτό στις περισσότερες συνδέσεις το upload είναι μόλις το 1/10 του download, η και χαμηλότερο. Ήταν ένα μέτρο για εξοικονόμηση εύρους ζώνης.

Μάλιστα, αν ανεβάζουμε κάτι μεγάλο με τη σύνδεσή μας, και πιάνει όλο το upload, θα παρατηρήσουμε πως ακόμα και οι σελίδες θα φορτώνουν εξαιρετικά αργά. Γιατί ακόμα και η απλή πλοήγηση στο Internet χρειάζεται ένα ελάχιστο upload.

Πόσο μάλλον σε μία οικογένεια, που μπορεί τέσσερα ή πέντε μέλη να χρησιμοποιούν την ίδια 50άρα σύνδεση. Ένας να ανεβάζει ένα βίντεο και να μπουκώσει το upload, η σύνδεση θα σέρνεται για όλους.

Στις 24άρες ADSL, ανεξάρτητα της ταχύτητας που συγχρονίζει το router στο download, το upload είναι 1Mbps. Δηλαδή αν η σύνδεσή μας συγχρονίζει στα 10Mbps και κατεβάζουμε με 1MB το δευτερόλεπτο, θα ανεβάζουμε μόνο με 100KB το δευτερόλεπτο.

Σε VDSL και Fiber, κάποιοι πάροχοι παρέχουν ακριβώς το 10% σαν upload. Η 30άρα VDSL έχει 3Mbps Upload. Η 1000άρα Fiber έχει 100Mbps upload. Άλλοι πάροχοι έχουν τόσο καλά κρυμμένη αυτή την πληροφορία, που ενδέχεται να μην μπορούμε να τη βρούμε καθόλου.

Το πρόβλημα είναι πως το Internet δεν είναι πλέον αυτό που ήταν στην αλλαγή του αιώνα, όταν άρχισαν οι ευρυζωνικές συνδέσεις να είναι διαθέσιμες για όλους. Σήμερα, το upload έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ.

Η σημασία του upload

Δεν θα μιλήσουμε για τις ανάγκες επαγγελματιών. Όπως είναι φυσικό, ένας δημιουργός στο YouTube πρέπει να ανεβάσει ένα αρχείο πολλαπλών gigabyte για κάθε βίντεο που θέλει να δημοσιεύσει. Άλλα είδη επαγγελματιών ανταλλάσσουν μεγάλα αρχεία μέσω Internet καθημερινά.

Ακόμα και για τον μέσο χρήστη, όμως, που δε σκοπεύει ποτέ να ανεβάσει βίντεο στο YouTube, το TikTok, ή οπουδήποτε αλλού, το upload έχει πλέον τεράστια σημασία, για δύο βασικούς λόγους.

Ο πρώτος λόγος είναι οι βιντεοκλήσεις. Από το 2020 και ύστερα, όλο και περισσότερες εταιρείες άρχισαν να επιτρέπουν την εργασία από το σπίτι, και πολλές από αυτές το επιτρέπουν ακόμα σαν επιλογή.

Αν θέλουμε να κάνουμε υψηλής ποιότητας βιντεοκλήσεις, είναι απαραίτητο να έχουμε μεγάλο upload. Αλλιώς, οι άλλοι χρήστες θα μας βλέπουν με κακή ποιότητα, ή ακόμη χειρότερα, η κλήση θα κολλάει και θα κόβεται συνεχώς.

Ακόμα σημαντικότερο, όμως, είναι το cloud backup. Ειδικά όσον αφορά βίντεο και φωτογραφίες.

Το πιο απλό σενάριο: Έχουμε ένα Android κινητό όπου μπορούμε να επιλέξουμε όλες οι φωτογραφίες και τα βίντεο που βγάζουμε, να αποθηκεύονται αυτόματα στο Google Photos. Και μάλιστα αυτό να γίνεται μόνο όταν συνδεόμαστε σε Wi-Fi, για να μην μας καταναλώνει δεδομένα αν δεν έχουμε απεριόριστα.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που τραβάμε είναι εκ των πραγμάτων αναντικατάστατα. Με το αυτόματο backup στο cloud, ό,τι και να συμβεί στο κινητό μας, οι φωτογραφίες και τα βίντεο μας θα είναι ασφαλή.

Ως εκ τούτου, το upload έχει τεράστια σημασία για οποιονδήποτε χρήστη τραβάει φωτογραφίες και βίντεο με το κινητό του. Εκτός αν δεν μας πειράζει να χάσουμε σημαντικά βίντεο από τη ζωή μας.

Έτσι, στην επόμενη σύνδεσή μας στο Internet, καλό είναι να δούμε πόσο είναι το upload που μας προσφέρουν. Αν ο πάροχος που μας ενδιαφέρει δεν το αναγράφει καθόλου, ρωτάμε στις πωλήσεις. Ωστόσο, για να μην το αναφέρει, δεν παίζει να δίνει συμμετρικές ταχύτητες.

Αν διαμένουμε σε περιοχή που υποστηρίζει την Inalan, εμείς θα λέγαμε να μην το σκεφτείτε καθόλου.

Εκτός του ότι θα μας κοστίσει φθηνότερα η σύνδεση, θα έχουμε και πενταπλάσιο με δεκαπλάσιο upload σε σύγκριση με οποιοδήποτε πρόγραμμα μεγάλου παρόχου.

Ποια είναι η άποψη σας για την ταχύτητα Internet;

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps