Το YouTube είναι μια από τις δημοφιλέστερες ιστοσελίδες στον κόσμο και αναμφίβολα η κορυφαία για να βλέπουμε βίντεο. Όσες ώρες και να έχουμε αφιερώσει όμως, πάντα συμβαίνει να ανακαλύπτουμε νέα μυστικά και ρυθμίσεις του YouTube, τα οποία ενδεχομένως δεν γνωρίζαμε. Πάμε να δούμε τα πιο γνωστά – ή ίσως όχι τόσο γνωστά – από αυτά.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Διαφημίστε την επιχειρησή σας στο site του PCsteps, ή και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη διαβάζουν όλα μας τα άρθρα χωρίς διαφημίσεις, και έχουν επιπλέον μοναδικά προνόμια.

Συμμετοχή

Για όσους τον χάσατε, μπορείτε πρώτα να συμβουλευτείτε τον πλήρη οδηγό μας με αναλυτικά tips και tricks για το Youtube:

Μυστικά Και Κόλπα Για Το YouTube Που Ίσως Δεν Γνωρίζαμε
Μυστικά Και Κόλπα Στο YouTube Που Ίσως Δεν Γνωρίζαμε

Το YouTube είναι η ιδανικότερη πλατφόρμα για να ανεβάζουμε και να παρακολουθούμε με τις ώρες όλα τα βίντεο του κόσμου. Πέρα ​​από το ανέβασμα και … Συνεχίστε να διαβάζετε το Μυστικά και Ρυθμίσεις του YouTube Που Ίσως Δεν Γνωρίζατε.

Για το κατέβασμα από YouTube σε Mp3, υπάρχει ξεχωριστός οδηγός:

Κατέβασμα Τραγουδιών από YouTube σε Mp3 (320Kbps)
Κατέβασμα Τραγουδιών από YouTube σε Mp3 (320Kbps)

To YouTube είναι μακράν η μεγαλύτερη ιστοσελίδα για online βίντεο. Πολλοί από εμάς, όμως, το χρησιμοποιούμε και για να ακούμε μουσική. Και υπάρχουν περιπτώσεις που … Συνεχίστε να διαβάζετε το Μυστικά και Ρυθμίσεις του YouTube Που Ίσως Δεν Γνωρίζατε.

Αναπαραγωγή σε slow motion

Το YouTube μας δίνει τη δυνατότητα να αναπαράγουμε οποιοδήποτε βίντεο σε αργή κίνηση. Αρκεί να κάνουμε κλικ στο το γρανάζι κάτω δεξιά…

…και να επιλέξουμε την αντίστοιχη ταχύτητα.

Αρκεί ο browser μας να υποστηρίζει HTML5, κάτι που ισχύει σε όλους τους σύγχρονους browsers. Έτσι, θα έχουμε τη δυνατότητα επιλογής συγκεκριμένης ταχύτητας αναπαραγωγής, μεγαλύτερης ή μικρότερης της κανονικής.

Σύνδεσμος σε συγκεκριμένο σημείο του βίντεο

Μερικές φορές όταν πατάμε σε κάποιο link για βίντεο του YouTube, η αναπαραγωγή του ξεκινάει σε συγκεκριμένο σημείο και όχι στην αρχή του βίντεο. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτός που κοινοποίησε το link, ήθελε να μας δείξει κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι του βίντεο.

Αν θέλουμε να κάνουμε το ίδιο, έχουμε αρκετές εναλλακτικές επιλογές. Ο πιο απλός τρόπος είναι να πατήσουμε “κοινή χρήση” και, στο κουτάκι δίπλα στην “έναρξη”, να επιλέξουμε το ακριβές σημείο που θα ξεκινάει το βίντεο.

Έτσι, θα προστεθεί μια παράμετρος στο τέλος του συνδέσμου αριστερά, τον οποίο μπορούμε να κάνουμε copy – paste.

Εναλλακτικά, μπορούμε να προσθέσουμε στο URL του βίντεο το “#t=”, συνοδευόμενο από το λεπτό και το γράμμα m, και έπειτα το δευτερόλεπτο και το γράμμα s, από το οποίο θέλουμε να ξεκινάει το βίντεο.

Για παράδειγμα, θα γράφαμε #t=02m30s για να επιλέξουμε το σημείο 2:30 του βίντεο.

Μπορούμε ακόμη να κάνουμε παύση το βίντεο στο επιθυμητό σημείο, και με δεξί κλικ > “Αντιγράψτε τώρα τη διεύθυνση URL του βίντεο”, παίρνουμε απευθείας το link.

Για περισσότερες σχετικές ρυθμίσεις, δείτε τον οδηγό μας:

Ενσωμάτωση Βίντεο YouTube – Όλοι οι Μυστικοί Κωδικοί

Η ενσωμάτωση βίντεο YouTube στην ιστοσελίδα ή το blog μας είναι o ευκολότερος τρόπος να παρέχουμε βίντεο στους επισκέπτες μας. Στον οδηγό αυτό θα δούμε … Συνεχίστε να διαβάζετε το Μυστικά και Ρυθμίσεις του YouTube Που Ίσως Δεν Γνωρίζατε.

YouTube μόνο με πληκτρολόγιο

Το Lean Back μας επιτρέπει να χειριζόμαστε το YouTube αποκλειστικά με τη χρήση πληκτρολογίου. Το interface είναι εμφανώς διαφορετικό και καθιστά την πλοήγηση με τα πλήκτρα εύκολη υπόθεση.

Κάνουμε ό,τι κάναμε και με το ποντίκι, χρησιμοποιώντας μόνο τα βελάκια και τα πλήκτρα Esc, Enter, S, και G. Τα πάντα, από την αναζήτηση και την αναπαραγωγή βίντεο, μέχρι και το login και την επεξεργασία ρυθμίσεων, γίνονται εύκολα με τα παραπάνω πλήκτρα.

Ακόμη, μπορούμε απλώς να περιηγηθούμε στη σελίδα, αν δεν ψάχνουμε κάτι συγκεκριμένο. Στη γραμμή μενού υπάρχουν διάφορες επιλογές για τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες βίντεο: Μουσική, Ψυχαγωγία, Ειδήσεις, Αθλητικά, και πολλά άλλα.

Μυστικά και Ρυθμίσεις του YouTube Που Ίσως Δεν Γνωρίζατε

Παραμετροποίηση των διαφημίσεων

Ο βασικός λόγος για τον οποίο απολαμβάνουμε δωρεάν σελίδες όπως το YouTube, είναι οι διαφημίσεις.

Μέσα από τις ρυθμίσεις του YouTube μπορούμε να παραμετροποιήσουμε το περιεχόμενο που μας προτείνεται, ώστε οι διαφημίσεις να αφορούν θέματα που μας ενδιαφέρουν.

Πατώντας στο εικονίδιο του λογαριασμού μας, επιλέγουμε τις “Ρυθμίσεις YouTube”.

Στη σελίδα που θα μεταφερθούμε, επιλέγουμε από το αριστερό μενού “Απόρρητο”…

…και από δεξιά “Ρυθμίσεις των Διαφημίσεων Google”.

Στην επόμενη σελίδα, μπορούμε να διαλέξουμε τα είδη των διαφημίσεων που μας ενδιαφέρουν περισσότερο ανά κατηγορία, κι έτσι να αποφύγουμε προτάσεις γνωριμίας με μοναχικές Ινδές.

Εξάλλου, η Google έχει φροντίσει για μεγάλη εξειδίκευση στην εξακρίβωση των προτιμήσεων του χρήστη.

Δημιουργία GIF από οποιοδήποτε βίντεο

Προσθέτοντας τη λέξη “GIF” μπροστά από οποιοδήποτε URL του YouTube…

…θα μεταφερθούμε στο GIFS.

Εδώ μπορούμε εύκολα να επιλέξουμε το κομμάτι του βίντεο που θέλουμε να μετατρέψουμε σε GIF, από την μπάρα κάτω από το βίντεο. Ταυτόχρονα, η σελίδα μας δείχνει μια προεπισκόπηση του GIF που θα παραχθεί με τις τρέχουσες επιλογές μας.

Αφού επιλέξουμε το επιθυμητό κομμάτι, μας προσφέρεται η δυνατότητα επιπλέον επεξεργασίας, όπως η προσθήκη οπτικών εφέ…

…λεζάντας, ή sticker.

Για περισσότερες επιλογές όσον αφορά τη δημιουργία GIF, δείτε τον οδηγό μας:

Δημιουργία Animated GIF από το YouTube

Κάποτε η δημιουργία animated GIF ήταν μια περίπλοκη διαδικασία που χρειαζόταν επαγγελματικά προγράμματα επεξεργασίας εικόνας. Πλέον, όμως, ακόμα και ένας αρχάριος χρήστης μπορεί να φτιάξει … Συνεχίστε να διαβάζετε το Μυστικά και Ρυθμίσεις του YouTube Που Ίσως Δεν Γνωρίζατε.

Εντοπισμός τραγουδιού σε βίντεο

Βλέπουμε βίντεο με τραγούδια στο YouTube και υπάρχει κάποιο που δεν γνωρίζουμε?
Μπορούμε να το εντοπίσουμε με το αντίστοιχο του Shazam για το Youtube, το MooMa.sh. Αρκεί να κάνουμε copy – paste τον σύνδεσμο του βίντεο, και να πατήσουμε “start”.

Στο αριστερό μέρος της οθόνης θα εμφανιστεί μια αναλυτική λίστα που περιέχει όλα τα κομμάτια που περιλαμβάνονται στο βίντεο. Κάθε στοιχείο της λίστας συνοδεύεται και από έναν σύνδεσμο στο αντίστοιχο σημείο του βίντεο όπου ακούγεται το κομμάτι.

Για περισσότερες δυνατότητες εντοπισμού τραγουδιών, δείτε τον οδηγό μας:

Παρακολούθηση αργότερα

Σίγουρα μας έχει τύχει να βρούμε κάποιο βίντεο που δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε την ίδια στιγμή. Ίσως βρισκόμαστε κάπου που δεν μπορούμε να ανοίξουμε τον ήχο ή δεν έχουμε διαθέσιμο χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, μία από τις ρυθμίσεις του YouTube μας επιτρέπει να αποθηκεύσουμε οποιοδήποτε βίντεο για μεταγενέστερη παρακολούθηση.

Μετακινώντας τον κέρσορα πάνω στο παράθυρο κάποιου βίντεο, θα εμφανιστεί το ανάλογο εικονίδιο “Παρακολούθηση αργότερα” στο κάτω δεξιά μέρος του.

Μόλις το πατήσουμε, θα δούμε ότι το εικονίδιο μετατράπηκε σε ένα τσεκ, που σημαίνει ότι πλέον το βίντεο ανήκει στην ειδική λίστα αναπαραγωγής για τα αποθηκευμένα μας βίντεο.

Σε περίπτωση που η επιλογή έγινε από στιγμιαίο λάθος…

…μπορούμε άμεσα να την ακυρώσουμε, κάνοντας κλικ στο πράσινο εικονίδιο, το οποίο θα λάβει την προηγούμενη εμφάνισή του.

Εξυπακούεται ότι για να μας επιτραπεί η αποθήκευσή του, θα πρέπει προηγουμένως να έχουμε συνδεθεί στο YouTube με τον λογαριασμό μας.

Για να δούμε την αποθηκευμένη λίστα, κάνουμε κλικ στις επιλογές του YouTube αριστερά, και στην καρτέλα “Βιβλιοθήκη”, πατάμε στην επιλογή “Παρακολούθηση αργότερα”.

Από εδώ μπορούμε και πάλι να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε βίντεο, καθώς και να επεξεργαστούμε τις ρυθμίσεις της λίστας αναπαραγωγής μας, που αφορούν κυρίως τη σειρά αναπαραγωγής των βίντεο.

Προηγμένες ρυθμίσεις αναζήτησης

Όταν πραγματοποιούμε μια αναζήτηση, το YouTube μας παρέχει ένα ενσωματωμένο εργαλείο σύνθετης αναζήτησης στην ετικέτα “φίλτρα”.

Από προεπιλογή, τα αποτελέσματα αναζήτησης ταξινομούνται βάσει συνάφειας, και περιλαμβάνουν όλους τους τύπους αποτελέσματος.

Μέσω των διαθέσιμων επιλογών, μπορούμε να φιλτράρουμε την αναζήτησή μας, με βάση ένα ή περισσότερα από τα κριτήρια:

  • Ταξινόμηση
  • Ημερομηνία μεταφόρτωσης
  • Τύπο αποτελέσματος
  • Διάρκεια του βίντεο
  • Λειτουργίες (4k, HD, 360° κλπ)

Στην μπάρα αναζήτησης, μπορούμε να συνδυάσουμε απευθείας κάποια από τα παραπάνω, προσθέτοντάς τα με κόμμα μετά τη φράση – κλειδί.

Για παράδειγμα, αν θέλουμε (που δεν θα ‘πρεπε) να αναζητήσουμε την ταινία του Ronaldo, σε HD και με υπότιτλους, θα γράψουμε:

ronaldo, hd, cc, movie

Το κακό, βέβαια, είναι ότι πρέπει να γνωρίζουμε τους όρους στα Αγγλικά, παρότι στα φίλτρα εμφανίζονται στα Ελληνικά.

Πατώντας τώρα πάνω σε κάποιο από τα φίλτρα που έχουμε εφαρμόσει, η αναζήτηση θα επαναληφθεί, παραλείποντας το συγκεκριμένο.

Μπορούμε ακόμη στην αναζήτηση να χρησιμοποιήσουμε λογικούς τελεστές, με τους κανόνες που τους χρησιμοποιούμε στις περισσότερες μηχανές αναζήτησης.

Έτσι, χρησιμοποιώντας το “+”, η αναζήτηση θα υποχρεωθεί να συμπεριλάβει στα αποτελέσματα και τη δεύτερη φράση, ενώ με το “-”, η δεύτερη φράση θα αποκλεισθεί από τα αποτελέσματα. Το δεύτερο μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο αν τα αποτελέσματα της αναζήτησής μας…

…κατακλύζονται από κάποια δημοφιλή φράση.

Επίσης, από τη στιγμή που το YouTube ανήκει στη Google, φυσικό είναι να έχουν αρκετές κοινές ρυθμίσεις αναζήτησης.

Έτσι, μπορούμε να εκτελέσουμε αναζήτηση χρησιμοποιώντας τα εισαγωγικά “”, κάτι που μάλλον χρησιμεύει αν η αναζήτησή μας δεν είναι βάσει συνάφειας, οπότε ίσως επιστραφούν και λιγότερο σχετικά αποτελέσματα.

Τοποθετώντας τη φράση εντός εισαγωγικών, η αναζήτηση θα επιστρέψει μόνον αποτελέσματα που την περιέχουν οπωσδήποτε στην περιγραφή ή στον τίτλο.

Αν μάλιστα συμπεριλάβουμε και το “intitle:” πριν την αναζήτησή μας, τουλάχιστον μία από τις λέξεις – κλειδιά θα πρέπει υποχρεωτικά να περιέχεται στον τίτλο του βίντεο. Αν γράψουμε “allintitle:”, τότε θα πρέπει κάθε λέξη της φράσης – κλειδί να εμπεριέχεται στον τίτλο.

Τέλος, αν δεν είμαστε βέβαιοι για το θέμα του βίντεο που ψάχνουμε (ή απλά βαριόμαστε), μπορούμε να αφήσουμε το YouTube να συμπληρώσει την αναζήτησή μας. Αυτό θα γίνει με τη βοήθεια του αστερίσκου “*”, του κλασικού μπαλαντέρ για τις αναζητήσεις.

Video editor

Για όσους εξ ημών ενδιαφέρονται για κατέβασμα βίντεο από το YouTube, μπορούμε να συμβουλευτούμε τον αντίστοιχο οδηγό:

Κατέβασμα Βίντεο από το YouTube και Κάθε Άλλη Υπηρεσία

Πολλές φορές έχει χρειαστεί να κατεβάσουμε βίντεο από online υπηρεσίες, όπως το Youtube, είτε γιατί θέλουμε να το παρακολουθήσουμε εκτός σύνδεσης, είτε γιατί μας αρέσει … Συνεχίστε να διαβάζετε το Μυστικά και Ρυθμίσεις του YouTube Που Ίσως Δεν Γνωρίζατε.

Κάποιοι από εμάς όμως ίσως ασχολούνται με το ανέβασμα βίντεο στο YouTube. Πλέον υπάρχει μέσα από τις ίδιες τις ρυθμίσεις του YouTube ένας editor, ο οποίος μπορεί να μην μας παρέχει τις απίστευτες δυνατότητες παραμετροποίησης, είναι όμως δωρεάν.

Ίσως έτσι μπορεί να υποκαταστήσει, τουλάχιστον σε βασικό επίπεδο, τους αρκετά ακριβότερους εμπορικούς video editors.

Για να ανοίξουμε τον editor του YouTube, πατάμε στο εικονίδιο του λογαριασμού μας και έπειτα στο “Creator Studio”.

Από την κεντρική σελίδα του Creator Studio, πηγαίνουμε στη “Δημιουργία” και διαλέγουμε το “Πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο”…

…για να ανακατευθυνθούμε στην κεντρική σελίδα του editor.

Μέσα από τις ρυθμίσεις του επεξεργαστή, μπορούμε να:

  • συνδυάσουμε πολλά βίντεο σε ένα μεγαλύτερο
  • περικόψουμε βίντεο σε κομμάτια με την επιθυμητή διάρκεια
  • προσθέσουμε κομμάτια ήχου χρησιμοποιώντας την βιβλιοθήκη που μας παρέχει το YouTube
  • εφαρμόσουμε διάφορα οπτικά και ηχητικά εφέ, λεζάντες, και άλλα εργαλεία παραμετροποίησης

Αν το μόνο που χρειαζόμαστε πριν ανεβάσουμε το βίντεο είναι μια τυπική επεξεργασία, μπορούμε να γλιτώσουμε χρόνο και να το επεξεργαστούμε κατευθείαν μέσα από το YouTube.

Υπάρχουν μάλιστα αρκετά tutorial, που μας δείχνουν πώς να εκμεταλλευτούμε πλήρως όλες τις δυνατότητές του, καθιστώντας τον έναν σχετικά τίμιο editor, αν δεν μας ενδιαφέρει η επαγγελματική χρήση.

Διαχείριση ιστορικού μέσα από τις ρυθμίσεις του YouTube

Το ότι διαγράψαμε το ιστορικό μας μέσα από τον browser, δεν σημαίνει ότι το YouTube θα ξεχάσει κι αυτό τις αμαρτίες του παρελθόντος.

Για να επεξεργαστούμε το ιστορικό μας στο YouTube, θα το επισκεφτούμε από το μενού αριστερά.

Εδώ μπορούμε να διαγράψουμε το σύνολο του ιστορικού μας…

…ή και επιλεκτικά όποιο βίντεο θέλουμε, από το “x” στο δεξί μέρος του καθενός.

Τις ίδιες ακριβώς ρυθμίσεις μπορούμε να εφαρμόσουμε και για το ιστορικό των αναζητήσεών μας.

Και για να μην είμαστε υποχρεωμένοι να επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία κάθε φορά που μας ήρθε να ακούσουμε Σάκη Ρουβά, μπορούμε να κάνουμε προσωρινά παύση, τόσο του ιστορικού παρακολούθησης, όσο και του ιστορικού αναζήτησης.

TestTube

Αν θέλουμε να μαθαίνουμε κάθε φορά πρώτοι τις αλλαγές που ετοιμάζει η Google για το YouTube, το TestTube είναι για εμάς. Στο TestTube μας δίνεται η δυνατότητα να ρίξουμε μια ματιά σε νέα project και ρυθμίσεις του YouTube, πριν γίνουν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό.

Για παράδειγμα, κάθε φορά που ετοιμάζεται μια νέα υπηρεσία ή κάποια αλλαγή στην εμφάνιση της σελίδας του YouTube, η Google θα μας προτρέψει στο TestTube να τη δοκιμάσουμε.

Σας άρεσαν οι ρυθμίσεις του YouTube;

Παραπάνω είδαμε κάποιες ρυθμίσεις του YouTube που δεν είναι και τόσο γνωστές.

Γνωρίζετε άλλες λειτουργίες που είναι καλά κρυμμένες στη γνωστή ιστοσελίδα βίντεο; Γράψτε μας στα σχόλια.