Home » Software » Παιχνίδια » Gaming 2023: Φυσική ή Ψηφιακή Συλλογή Παιχνιδιών;
FEATURED Gaming 2023 Φυσική ή Ψηφιακή Συλλογή Παιχνιδιών AA1 (1)

Gaming 2023: Φυσική ή Ψηφιακή Συλλογή Παιχνιδιών;

Η δημοτικότητα της ψηφιακής μορφής έχει εκτοξευτεί την τελευταία δεκαετία, όχι μόνο για τα video games, αλλά και για όλα τα είδη περιεχομένου. Όμως, εν έτει 2023, υπάρχουν ακόμα πολλά παιχνίδια σε φυσική μορφή. Στο άρθρο θα δούμε τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα της φυσικής και ψηφιακής συλλογής παιχνιδιών και ποια από τις δύο τελικά είναι η πιο ενδεδειγμένη επιλογή.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Φυσική ή ψηφιακή συλλογή παιχνιδιών;

Όλα τα προϊόντα σχετικά με video games που περιγράφουμε στη συνέχεια, βρίσκονται μέσα στο BestPrice.

Έτσι, αν ψάχνουμε τις χαμηλότερες τιμές πέρα από τα ίδια τα παιχνίδια, είναι η ιδανική πλατφόρμα για να αγοράσουμε την κονσόλα της επιλογής μας. Γιατί πολύ απλά βάζουμε μια ειδοποίηση για πτώση τιμής, και βρίσκουμε πάντα το καλύτερο deal.

Σε ό,τι αφορά τα games, είναι γεγονός πως εν έτει 2023, υπάρχουν ακόμα παιχνίδια σε φυσική μορφή.

Το μέσο αποθήκευσης ποικίλει, ανάλογα με τη “παιχνιδομηχανή” μας. Για παράδειγμα, αν παίζουμε σε κονσόλα PlayStation ή Xbox, η φυσική μορφή των παιχνιδιών είναι τα DVD. Αν έχουμε Nintendo Switch, η φυσική μορφή ενός παιχνιδιού είναι μικρές κασέτες. Φυσικά, στο PC μιλάμε πάλι για DVD.

Ωστόσο, αν ανήκουμε στην κατηγορία του “PC gamer” και στήσαμε πρόσφατα υπολογιστή, αλλά δε βάλαμε DVD drive, έχουμε ήδη αποφασίσει εκ των προτέρων ότι η ψηφιακή μορφή είναι μονόδρομος.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις όμως, τι είναι καλύτερο;

Τιμή

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα φυσικά και ψηφιακά αντίτυπα ενός παιχνιδιού, έχουν την ίδια τιμή κατά την κυκλοφορία τους. Ωστόσο, τα φυσικά αντίτυπα τείνουν να πέφτουν πιο γρήγορα σε κόστος, σε σύγκριση με τα ψηφιακά.

Πάντως, αν αγοράσουμε το παιχνίδι μερικούς μήνες μετά την κυκλοφορία του, ίσως μας συμφέρει να πάρουμε ένα φυσικό αντίτυπο, απλά και μόνο γιατί θα είναι πιο φθηνό.

Μάλιστα, μπορούμε να παρακολουθούμε τις τιμές μέσα από το BestPrice.gr, βάζοντας κάποιο παιχνίδι στη λίστα με τα αγαπημένα μας. Μπορούμε να βάλουμε και ειδοποίηση για πτώση τιμής σε ένα συγκεκριμένο ποσό, π.χ 50%.

Με αυτόν τον τρόπο θα ενημερωθούμε άμεσα αν υπάρξει κάποια έκπτωση για το παιχνίδι ή το χειριστήριο που μας ενδιαφέρει, σε οποιοδήποτε ελληνικό κατάστημα.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι ένα φυσικό αντίτυπο μπορούμε να το αγοράσουμε μεταχειρισμένο σε ακόμα πιο χαμηλή τιμή. Και δε χρειάζεται να πάμε μακριά, το ίδιο το BestPrice έχει πάνω από 4.500 μεταχειρισμένα παιχνίδια στους καταλόγους του, από αξιόπιστα ελληνικά καταστήματα.

Το φυσικό αντίτυπο μπορούμε επίσης να το πουλήσουμε σε αγγελίες και να πάρουμε ένα μέρος των χρημάτων μας πίσω. Αν υπάρχει μια περίπτωση στο μέλλον το παιχνίδι να γίνει συλλεκτικό, ίσως καταφέρουμε και να βγάλουμε παραπάνω χρήματα από όσα δώσαμε για να το αγοράσουμε.

Με την ίδια λογική, μπορούμε να δανειστούμε κάποιο παιχνίδι από κάποιον φίλο μας. Να μας δώσει μια κασέτα, να του δώσουμε μια άλλη, και να παίξουμε και οι δύο ένα καινούργιο παιχνίδι, χωρίς να πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω.

Αντίθετα, ένα ψηφιακό αντίτυπο δεν μπορούμε ούτε να το αγοράσουμε μεταχειρισμένο, ούτε να το πουλήσουμε όταν δεν το θέλουμε πια. Και σίγουρα δεν μπορούμε να το δανείσουμε σε κάποιον φίλο μας.

Βέβαια, ας είμαστε δίκαιοι. Και στα ψηφιακά αντίτυπα έχουμε αρκετές ευκαιρίες για εκπτώσεις. Απλά συνήθως, πρέπει να περιμένουμε αρκετούς μήνες μετά την κυκλοφορία, Ίσως και 1-2 χρόνια.

Φυσικά, από τεχνικής άποψης, μπορούμε να δανείσουμε και τα ψηφιακά παιχνίδια σε κάποιον φίλο, αν δανείσουμε ολόκληρο το account μας σε οποιαδήποτε ψηφιακή συλλογή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οπότε στο θέμα της τιμής θεωρούμε ότι ο ξεκάθαρος νικητής είναι μάλλον το BestPrice, που εκτός των άλλων διαθέτει και πολλά VR Headsets.

Διάρκεια στον χρόνο

Οι φανατικοί οπαδοί των φυσικών αντίτυπων υποστηρίζουν ότι, το να έχεις το παιχνίδι στα χέρια σου, σημαίνει ότι μπορείς να το παίξεις ανά πάσα στιγμή. Αν το έχεις σε μια συλλογή στο Steam, μπορεί να το χάσεις ανά πάσα στιγμή.

Είναι γεγονός ότι κάτι τέτοιο ισχύει, καθώς θα μπορούσε αύριο π.χ το Steam να πάψει να λειτουργεί, ή η εταιρεία του παιχνιδιού να σταματήσει να το υποστηρίζει. Ωστόσο,  πιστεύουμε ότι είναι εξίσου ή και περισσότερο πιθανό το να πάθει κάποια ζημιά το φυσικό αντίτυπο του παιχνιδιού.

Έτσι, σε ό,τι αφορά τη διάρκεια στο χρόνο, το πιο δίκαιο είναι να πούμε ότι η μάχη καταλήγει σε ισοπαλία.

Ευκολία

Το τρίτο και τελευταίο κριτήριο επιλογής, είναι η ευκολία. Εδώ ξεκάθαρος νικητής είναι το ψηφιακό μέσο. Από την αγορά, ως και την εκκίνηση του παιχνιδιού, δεν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος να παίξουμε ένα game.

Στο φυσικό αντίτυπο, πρέπει να πάμε να το αγοράσουμε ή να περιμένουμε να έρθει το παιχνίδι στο σπίτι μας. Επιπλέον, θα πρέπει κάθε φορά που θέλουμε να αλλάξουμε παιχνίδι, π.χ στο Switch, να αλλάζουμε κασέτες κ.ο.κ.

Ετυμηγορία

Σε γενικές γραμμές, ενώ ακόμα φαίνεται πως το κοινό επιλέγει φυσικά αντίτυπα, η προσωπική μας εκτίμηση είναι ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα γίνουν είδος προς εξαφάνιση.

Ως εκ τούτου, αν ψάχνουμε τις χαμηλότερες τιμές σε προϊόντα σχετικά με video games, μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στο BestPrice.

Όπως ήδη θα έχουμε παρατηρήσει, προσφέρει εδώ και καιρό αναρίθμητα καταστήματα, ώστε να βρούμε τα προϊόντα στη χαμηλότερη τιμή της ελληνικής αγοράς.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη συλλογή παιχνιδιών;

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στις Ερωτήσεις. Εναλλακτικά, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240426 - Η Valve Έκλεισε “Κενό” Στην Πολιτική Των Refund, Ρεκόρ Παικτών Fallout, Nintendo vs Garry's Mod
GamingSteps