Home » Smartphones-Tablets » Κινητό Τηλέφωνο: 5 Κοινά Λάθη Που Κάνουμε & 6 Ακριβές Λειτουργίες Που Δεν Χρειαζόμαστε
FEATURED Κινητό Τηλέφωνο Κοινά Λάθη & Ακριβά Χαρακτηριστικά Που Δεν Χρειαζόμαστε 2α

Κινητό Τηλέφωνο: 5 Κοινά Λάθη Που Κάνουμε & 6 Ακριβές Λειτουργίες Που Δεν Χρειαζόμαστε

Το κινητό τηλέφωνο είναι πιθανότατα ο πιο αχώριστος σύντροφός μας. Όμως, ενδέχεται να κάνουμε εσφαλμένες ενέργειες που μειώνουν την απόδοση του, καθώς και να θεωρούμε πως οι προδιαγραφές αιχμής που ανεβάζουν το κόστος αγοράς είναι χρήσιμες. Δείτε τις επιβλαβείς καθημερινές συνήθειες που κάνουν ζημιά στο κινητό και τις υπερεκτιμημένες λειτουργίες που δεν χρειαζόμαστε.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

5 σφάλματα που ζημιώνουν το κινητό τηλέφωνο

Οι έρευνες αναφέρουν ότι ο μέσος χρήστης χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνό του περίπου 55 φορές την ημέρα, και είναι πολύ πιθανό μικρά πράγματα που κάνει καθημερινά να προκαλέσουν ζημιά στο smartphone με διάφορους τρόπους.

Ως εκ τούτου, καλό είναι να γνωρίζουμε ποιες είναι οι πιο επιβλαβείς καθημερινές συνήθειες που μειώνουν την απόδοση του κινητού μας πιο γρήγορα από όσο θα έπρεπε.

Χειροκίνητος καθαρισμός εφαρμογών παρασκηνίου

Κλείνουμε συχνά όλες τις εφαρμογές που εκτελούνται στο παρασκήνιο στο κινητό τηλέφωνό μας για να βελτιώσουμε την απόδοσή του? Αν ναι, κάνουμε κάτι που στην πραγματικότητα δεν είναι απαραίτητο, και μπορεί ακόμη και να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Φυσικά, είναι λογικό να θεωρήσει κανείς ότι η εκτέλεση πολλών εφαρμογών στο παρασκήνιο, όταν δεν τις χρησιμοποιούμε, μπορεί να επιβραδύνει το κινητό τηλέφωνo.

Κινητό Τηλέφωνο 1μα

Ωστόσο, τα περισσότερα σύγχρονα smartphone έχουν σχεδιαστεί για να χειρίζονται τέτοιους φόρτους εργασίας, διατηρώντας τις ανοικτές εφαρμογές σε κατάσταση χαμηλής ενέργειας, μέχρι να τις χρειαστούν.

Έτσι, είναι καλύτερα να τις αφήνουμε να τρέχουν στο παρασκήνιο παρά να τις κλείνουμε κάθε λίγο και λιγάκι χειροκίνητα. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθούμε το κινητό τηλέφωνο μας να ασκεί λιγότερη πίεση.

Με άλλα λόγια, το smartphone δεν θα χρησιμοποιεί περισσότερη ισχύ για να επανεκκινήσει μια εφαρμογή από την αρχή, καθώς θα την επαναφέρει από την κατάσταση χαμηλής ενέργειας χωρίς να καταπονηθεί.

Παρατεταμένη έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες

Όπως έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο οδηγό, οι μπαταρίες λιθίου που διαθέτουν τα σύγχρονα smartphone μπορούν να υποβαθμιστούν πολύ πιο σύντομα όταν φορτίζουμε το κινητό την ώρα που υπάρχει άνοδος της θερμοκρασίας. Οι 40°C είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο.

Κινητό Τηλέφωνο 1μαμ

Εκτός από την ταχύτερη εξάντληση της μπαταρίας, η παρατεταμένη έκθεση σε υπερβολική ζέστη μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσής της ή να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο κινητό τηλέφωνο.

Έχοντας αυτό υπόψη, είναι καλύτερο να αποφύγουμε τη συνεχή χρήση της συσκευής σε άμεσο ηλιακό φως ή οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Εάν παρατηρήσουμε ότι το smartphone ζεσταίνεται ενώ το χρησιμοποιούμε, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

Κακές συνήθειες φόρτισης

Αν και η χωρητικότητα της μπαταρίας θα υποβαθμιστεί με την πάροδο του χρόνου, ορισμένες κακές συνήθειες φόρτισης μπορούν να επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία.

Για παράδειγμα, το να αφήσουμε την μπαταρία να εξαντληθεί ή να φορτιστεί πλήρως στο 100% δεν είναι ιδανικό για την υγεία της. Αυτό συμβαίνει επειδή η μπαταρία έχει περιορισμένο αριθμό κύκλων φόρτισης. H επανάληψη αυτής της διαδικασίας με την πάροδο του χρόνου μειώνει την απόδοσή της.

Κινητό Τηλέφωνο 1μαμα

Ιδανικά, προσπαθούμε να διατηρήσουμε το κινητό τηλέφωνό μας φορτισμένο μεταξύ 30%-80%, όπως έχουμε δείξει αναλυτικά σε σχετικό οδηγό για την μπαταρία του smartphone.

Παράβλεψη ενημερώσεων

Πιθανότατα δεν μας αρέσουν αυτές οι ενοχλητικές ειδοποιήσεις που μας λένε ότι μια νέα ενημέρωση λογισμικού είναι διαθέσιμη για το κινητό τηλέφωνό μας, ή ακόμη και για συγκεκριμένες εφαρμογές.

Ωστόσο, αυτές είναι απαραίτητες ενέργειες που θα βοηθήσουν τη συσκευή μας να λειτουργεί ομαλά και με ασφάλεια.

Γενικά, αυτές οι ενημερώσεις δεν επικεντρώνονται μόνο στη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη, αλλά συχνά περιλαμβάνουν ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας που αντιμετωπίζουν ευπάθειες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα. Αγνοώντας τις, ουσιαστικά εκθέτουμε το smartphone σε σοβαρές απειλές.

Κινητό Τηλέφωνο 1μαμαμ

Επιπλέον, οι ενημερώσεις συχνά διορθώνουν σφάλματα που μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία ή αργή απόδοση του smartphone. Επομένως, την επόμενη φορά που θα λάβουμε αυτήν την ειδοποίηση, πρέπει να κάνουμε λήψη και εγκατάσταση της ενημέρωσης το συντομότερο δυνατό.

Σπασμένες εφαρμογές

Για να λειτουργήσουν οι σπασμένες εφαρμογές Android, πρέπει κάποιος να αποσπάσει τον πηγαίο κώδικα ενός app από το Google Play και να τον τροποποιήσει, έτσι ώστε να ξεκλειδώνονται οι premium λειτουργίες του.

Είναι λοιπόν κρίσιμο να κατανοήσουμε ότι αν ο χάκερ μπορεί να τροποποιήσει μια φημισμένη και καλά προστατευμένη εφαρμογή, τότε σίγουρα μπορεί να κάνει το ίδιο στην Android συσκευή μας μέσω του σπασμένου app.

Featured Εφαρμογές Android Γιατί Δεν Πρέπει Να Κατεβάζω Σπασμένα Apps
Εφαρμογές Android: 5 Λόγοι Για Να Μην Κατεβάζω Σπασμένα Apps

Πολλοί από εμάς ίσως έχουμε μπει στον πειρασμό να κατεβάσουμε σπασμένες εφαρμογές Android για να εξοικονομήσουμε χρήματα. Όμως, εκτός από το προφανές ηθικό ζήτημα, υπάρχουν…

Δυστυχώς, από τη στιγμή που έχει παραβιάσει την εφαρμογή, έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πρόσβαση στα πάντα μέσα στo κινητό τηλέφωνο, άπαξ και την εγκαταστήσουμε.

Ως εκ τούτου, είναι ασφαλέστερο να κάνουμε λήψη των εφαρμογών από επίσημα καταστήματα, επειδή έχουν μια διαδικασία ελέγχου για να αποτρέψουν την εμφάνιση κακόβουλου λογισμικού στις λίστες τους, δίνοντάς μας περισσότερες πιθανότητες να το αποφύγουμε.

6 υπερεκτιμημένα χαρακτηριστικά που δεν χρειαζόμαστε

Στις μέρες μας, η καινοτομία στα smartphone έχει προχωρήσει πολύ και τα κινητά εξελίσσονται συνεχώς με πολλούς και ενδιαφέροντες τρόπους.

Πολλές από τις εργασίες που απαιτούσαν ξεχωριστά gadget μπορούν τώρα να γίνουν στο smartphone, κάτι που κάνει τις εταιρείες να καυχώνται στις διαφημίσεις τους και στις εκδηλώσεις τους.

Αλλά όσο υπέροχο κι αν είναι να έχουμε όλες αυτές τις προδιαγραφές αιχμής μέσα σε μια φορητή συσκευή που μπορούμε να μεταφέρουμε παντού, δεν είναι όλες τόσο χρήσιμες όσο νομίζουμε.

Κινητό Τηλέφωνο 1μαμαμκ

Ας δούμε λοιπόν έξι χαρακτηριστικά που μπορούμε να αγνοήσουμε, καθώς εκτός των άλλων, τα περισσότερα από αυτά ανεβάζουν και το κόστος στο κινητό τηλέφωνο.

Εγγραφή βίντεο 8K

Σήμερα, το βίντεο 4K υπάρχει σε όλες τις ναυαρχίδες, στα περισσότερα smartphone μεσαίας κατηγορίας, καθώς και σε ορισμένα οικονομικά κινητά. Όμως, όταν πρόκειται για 8K (7680×4320 pixels), η βελτίωση σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αισθητή.

Μία από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου η ανάλυση 8K μπορεί να έχει νόημα είναι το επαγγελματικό gaming, αλλά για τη βιντεοσκόπηση μέσω κινητού, είναι σίγουρα μια υπερβολή που κοστίζει.

Κάμερα 108MP

Όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα σε προηγούμενους οδηγούς, περισσότερα megapixel δεν σημαίνουν υψηλότερη ποιότητα εικόνας. Οι εταιρείες smartphone λατρεύουν να καυχιούνται για τα megapixel στις κάμερές τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι οι καλύτερες.

Ένας υψηλότερος αριθμός megapixel βοηθά μόνο στην αύξηση της ανάλυσης της φωτογραφίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε εύκολα να κάνουμε μεγέθυνση ή να περικόψουμε τις λήψεις μας χωρίς να χάσουμε λεπτομέρεια.

Κινητό Τηλέφωνο 1μαμαμκμ

Ωστόσο, λόγω της υψηλότερης ανάλυσης, το μέγεθος του αρχείου είναι επίσης μεγαλύτερο και έτσι δεσμεύει ακόμη περισσότερο χώρο αποθήκευσης.

Κυρίως, δύο είναι οι λόγοι που δεν είναι απαραίτητη μια κάμερα 108MP.

Ο πρώτος είναι ότι τα smartphone σήμερα διαθέτουν ήδη φακό ζουμ αν θέλουμε να τραβήξουμε μια φωτογραφία σε μακρινά αντικείμενα. Ο δεύτερος είναι ότι για κανονικές φωτογραφίες, δεν χρειαζόμαστε τόση ανάλυση για να εξασφαλίσουμε ευκρίνεια στις εικόνες σας.

Άλλωστε, όπως έχουμε αναλύσει σε σχετικό οδηγό, υπάρχουν δωρεάν online εργαλεία στο PC, ακόμη και στο κινητό τηλέφωνο, που μπορούν να μας βελτιώσουν την ανάλυση κάθε φωτογραφίας με ένα κλικ.

Οθόνη QHD

Πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι τα 1080p είναι το μόνο που χρειαζόμαστε για τις οθόνες smartphone. Εκείνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι η φωτεινότητα και η τεχνολογία του πάνελ.

Οι πιο πρόσφατες υψηλές αναλύσεις που υπάρχουν στα νεότερα μοντέλα με τις πολύ μεγάλες οθόνες κινητών ξεπερνούν τις οπτικές μας ικανότητες.

Αυτός είναι και ο λόγος που ορισμένες εταιρείες smartphone έχουν την ανάλυση QHD+ απενεργοποιημένη από προεπιλογή. Είναι πολύ πιθανό πολλοί χρήστες που αγοράζουν ένα τέτοιο κινητό να μην ξέρουν καν πως πρέπει να την ενεργοποιήσουν.

Κινητό Τηλέφωνο 1μ

Το βασικότερο είναι ότι το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να διακρίνει περαιτέρω λεπτομέρειες όταν μια οθόνη έχει περισσότερα από 300-326 pixel ανά ίντσα, και στην τυπική απόσταση 30-40 εκατοστών που συνήθως κρατάμε το κινητό.

Ενδέχεται να δούμε κάποια διαφορά στις εικόνες και τις γραμματοσειρές μόνο στα πολύ μεγάλα κινητά 6.5+ ιντσών τα οποία τα κρατάμε σε απόσταση μικρότερη των 30cm από τα μάτια. Ωστόσο, οι περισσότεροι χρήστες πιθανώς να μην κρατούν τα smartphone τόσο κοντά.

Ρυθμό ανανέωσης 144Hz

Το πρώτο κινητό τηλέφωνο με ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz ήταν το Razer Phone. Κυκλοφόρησε το 2017.

Μέχρι το 2020, οι οθόνες 120Hz περιορίζονταν σε ναυαρχίδες και σε μερικά κινητά μεσαίας κατηγορίας. Σήμερα, ήδη βλέπουμε οικονομικά smartphone να διαθέτουν οθόνες υψηλού ρυθμού ανανέωσης.

Παρότι είμαστε ευγνώμονες για αυτήν την επανάσταση, το να προχωρήσουμε περισσότερο από τα 120Hz, δεν θα μας φέρει καλύτερες αποδόσεις. Έχουμε ήδη δει το πρώτο κινητό τηλέφωνο gaming με ρυθμό ανανέωσης 165Hz, το οποίο είναι υπερβολικό.

Κινητό Τηλέφωνο 1μαμαμκμα

Αν το βάλουμε δίπλα ένα smartphone με 120Hz, και ένα με 144Hz αντίστοιχα, δεν θα δούμε απολύτως καμία διαφορά. Για την ακρίβεια, πολλοί θα δυσκολευτούν να ξεχωρίσουν τα 90Hz από τα 120Hz.

Το θέμα εδώ είναι ότι δεν έχει νόημα να σπαταλάμε τόση μπαταρία με αντάλλαγμα αυτές τις αμελητέες βελτιώσεις που δεν συμβάλλουν πολύ στη συνολική εμπειρία χρήστη. Επιπλέον, τα περισσότερα παιχνίδια για κινητά δεν υποστηρίζουν καν 120Hz, καθιστώντας τον ρυθμό ανανέωσης 144Hz εντελώς περιττό.

Υπερβολική μνήμη RAM

Μια άλλη υπερβολή είναι η πολύ μεγάλη μνήμη RAM, πάνω από 12GB. Παρότι στα χαρτιά φαίνεται μάλλον εντυπωσιακό, δεν υπάρχει σημαντική διαφορά απόδοσης. Φυσικά, το πόση μνήμη RAM πρέπει να έχει ένα smartphone εξαρτάται και από το αν θέλουμε να παίζουμε πολλά παιχνίδια.

Παραθέτουμε μια λίστα με την ποσότητα μνήμης RAM που καταλαμβάνουν μερικά δημοφιλή Android παιχνίδια:

  • Subway Surfers: 750MB
  • 1945 Airforce: 850MB
  • Candy Crush: 350MB
  • Brawl Stars: 500MB
  • Minecraft: 800 MB
  • Asphalt 9: 800MB
  • Shadowgun Legends: 900MB
  • Elder Scrolls Blades: 950MB
  • Genshin Impact:1.4GB

Για τους περισσότερους, τα 6GB RAM είναι αρκετά στο κινητό τηλέφωνο για καθημερινές δραστηριότητες, όπως η περιήγηση στο διαδίκτυο, τα ελαφρά παιχνίδια, η ροή μουσικής και βίντεο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κ.λ.π.

Επιπλέον, μην ξεχνάμε ότι ορισμένοι κατασκευαστές εφαρμόζουν την Virtual RAM, επιτρέποντας στη συσκευή να επωφεληθεί από μερικά επιπλέον gigabyte μνήμης.

Κινητό Τηλέφωνο 10μ

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί αναφέρουν πως τα 6GB/8GB RAM για τους μέσους χρήστες, και τα 8GB/12GB για τους gamers, θα είναι υπεραρκετά τα επόμενα 3-5 χρόνια.

Ασύρματη φόρτιση

Αν και η τεχνολογία βελτιώνεται σιγά σιγά με τα χρόνια, η ασύρματη φόρτιση εξακολουθεί να έχει μέτριες επιδόσεις, είναι αναποτελεσματική, και δεν θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Για να μην αναφέρουμε ότι η φόρτιση δεν είναι τεχνικά ασύρματη, καθώς το κινητό τηλέφωνo πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα σταθερό σημείο για να φορτιστεί. Η πραγματική ασύρματη φόρτιση χρειάζεται ακόμη τουλάχιστον τρία χρόνια για να γίνει έστω και εξ αποστάσεως χρήσιμη.

Εσάς ποια είναι η γνώμη σας?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες για το κινητό τηλέφωνο, μπορείτε να μας γράψετε στο Questions.pcsteps.gr. Ειδάλλως, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#322 - Λογαριασμός Google Χωρίς Gmail, Δημιουργία Εικόνων Με Το Copilot, Καταμέτρηση Λέξεων
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps