Στις 15 Ιουλίου τα Windows 10 έχουν τα δεύτερα γενέθλιά τους, και πολλοί κάτοχοι PC τα υιοθέτησαν από την πρώτη στιγμή. Όμως πόσες φορές μας έχει τύχει να ανακαλύπτουμε ξαφνικά μια νέα δυνατότητα σε ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια? Στον οδηγό θα δούμε τέτοιες – λιγότερο ή περισσότερο άγνωστες – ρυθμίσεις στα Windows 10.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Διαφημίστε την επιχειρησή σας στο site του PCsteps, ή και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη διαβάζουν όλα μας τα άρθρα χωρίς διαφημίσεις, και έχουν επιπλέον μοναδικά προνόμια.

Συμμετοχή

Πριν ξεκινήσουμε

Χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες της Microsoft, το νέο της λειτουργικό έχει καταφέρει να ξεπεράσει το 25% του μεριδίου αγοράς των λειτουργικών για PC, αν και ακόμα περισσότεροι συνεχίζουν να προτιμούν τα Windows 7.

Για όσους ανήκουν στην τελευταία κατηγορία, ίσως προλαβαίνουν ακόμα να αλλάξουν γνώμη.

Δωρεάν Windows 10: Οι Μέθοδοι που Ισχύουν Ακόμα

Είχατε Windows 7 ή 8.1 και χάσατε την προθεσμία της Microsoft για να αναβαθμίσετε δωρεάν στα Windows 10; Μήπως αποφασίσατε να μείνετε σε κάποια προηγούμενη…

Για τους υπόλοιπους, μπορεί κάποιες από τις ρυθμίσεις στα Windows 10 που θα περιγράψουμε να φανούν οικείες, αφού υπήρχαν ήδη από τα Windows 7/8.

Άλλες πάλι ίσως μας έχουν γίνει ως έναν βαθμό αντιληπτές, αλλά δεν έχουμε καταλάβει πλήρως τη λειτουργία τους. Αρκετές από αυτές, πάντως, δεν αναφέρονται καν στο επίσημο documentation της Microsoft.

Απόκρυψη ονόματος στην αρχική οθόνη

Αν χρησιμοποιούμε λογαριασμό Microsoft για να συνδεθούμε στον υπολογιστή μας, τα Windows εμφανίζουν το πραγματικό μας όνομα και την ηλεκτρονική μας διεύθυνση στην αρχική οθόνη.

Αυτό μπορεί να αποτελεί πρόβλημα σε περίπτωση που μας ενδιαφέρει η ιδιωτικότητά μας, αν για παράδειγμα χρησιμοποιούμε το laptop μας σε μια καφετέρια.

Οι παρακάτω ρυθμίσεις στα Windows 10 (και στα Windows 8) θα εφαρμοστούν σε όλους τους λογαριασμούς χρήστη του υπολογιστή μας. Για την έκδοση Home είναι διαθέσιμη μόνο η δεύτερη μέθοδος, αφού δεν επιτρέπεται η επεξεργασία τοπικής πολιτικής ομάδων.

1ος τρόπος: Επεξεργασία Πολιτικής Ομάδας

Από την Έναρξη αναζητούμε την “Επεξεργασία πολιτικής ομάδας”.

Επιλέγοντάς την, μεταφερόμαστε στο αντίστοιχο παράθυρο του προγράμματος επεξεργασίας πολιτικής ομάδας.

Εδώ, από το αριστερό μενού θα επιλέξουμε με την σειρά: Ρυθμίσεις υπολογιστή > Ρυθμίσεις των Windows > Ρυθμίσεις ασφαλείας > Τοπικές πολιτικές > Επιλογές ασφαλείας.

Ανακαλύψτε Άγνωστα Κόλπα και Ρυθμίσεις στα Windows 10

Στα περιεχόμενα του φακέλου δεξιά, αναζητούμε την Πολιτική “Αλληλεπιδραστική σύνδεση: Εμφάνιση πληροφοριών χρήστη όταν κλειδώνεται η περίοδος λειτουργίας”.

Η πολιτική αυτή λέει στα Windows ποιες πληροφορίες χρήστη να εμφανίσει στην οθόνη σύνδεσης όταν το PC κλειδώνεται.

Με δεξί κλικ > Ιδιότητες…

…επιλέγουμε από τη λίστα: “Να μην εμφανίζονται τα στοιχεία του χρήστη” και πατάμε ΟΚ.

Με ανάλογο τρόπο, βρίσκουμε την Πολιτική: “Αλληλεπιδραστική σύνδεση: Χωρίς εμφάνιση τελευταίας εισόδου”, η οποία καθορίζει εάν τα Windows (δεν) θα εμφανίζουν τις πληροφορίες του χρήστη κατά την εκκίνηση του υπολογιστή.

Πατάμε διπλό κλικ και επιλέγουμε “Ενεργή” και ΟΚ.

2ος τρόπος: Μέσω registry

Κατ' αρχάς, πριν κάνουμε οποιαδήποτε αλλαγή στο μητρώο, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και είναι καλή ιδέα να κρατήσουμε πρώτα ένα αντίγραφο ασφαλείας.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Ανοίγουμε την εκτέλεση πατώντας Win + R και πληκτρολογούμε “regedit”.

Αφού επιλέξουμε “Ναι” στον έλεγχο λογαριασμού χρήστη που θα εμφανιστεί, μεταφερόμαστε στον επεξεργαστή μητρώου, στον οποίο αναζητούμε από το αριστερό μενού το κλειδί:

HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System

Στα περιεχόμενα δεξιά, επιλέγουμε την DWORD “DontDisplayUserName”…

…και, με διπλό κλικ, αλλάζουμε την τιμή της σε “1”.

Επαναλαμβάνουμε το παραπάνω για την DWORD “dontdisplaylastusername”.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε την DWORD “DontDisplayLockedUserID”. Αν δεν υπάρχει, τη δημιουργούμε μόνοι μας. Πατάμε δεξιά σε οποιονδήποτε κενό χώρο “δεξί κλικ > Δημιουργία > Τιμή DWORD (32 bit)”…

…και της δίνουμε το όνομα “DontDisplayLockedUserID”. Έπειτα, με διπλό κλικ αλλάζουμε την τιμή της σε “3”…

…και πατάμε ΟΚ.

Στην επόμενη είσοδο στον υπολογιστή, οι πληροφορίες μας δεν θα εμφανίζονται. Για να κάνουμε log in, θα πρέπει να βάλουμε και όνομα (email ή ονοματεπώνυμο, αν πρόκειται για λογαριασμό Microsoft) και κωδικό.

Η διαδικασία γίνεται λίγο πιο χρονοβόρα, αλλά κάποιοι μπορεί να την προτιμήσουν για λόγους ασφάλειας.

Απενεργοποίηση οθόνης κλειδώματος

Στον αντίποδα, κάποιοι μπορεί να βαριούνται όταν σε κάθε εκκίνηση ή επαναφορά του υπολογιστή, πρέπει να κάνουμε κλικ για να φύγει η οθόνη κλειδώματος και να εμφανιστεί το πεδίο του κωδικού.

Μπορούμε να αλλάξουμε και αυτήν την παράμετρο με τις κατάλληλες ρυθμίσεις στα Windows. Ανοίγουμε τον επεξεργαστή μητρώου (όπως περιγράφηκε προηγουμένως) και βρίσκουμε το κλειδί:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows

Αναζητούμε εντός του κλειδιού αυτού το κλειδί “Persοnalization”, και αν δεν το βρούμε, το δημιουργούμε εμείς. Στο δεξί μέρος του παραθύρου κάνουμε δεξί κλικ > Δημιουργία > Κλειδί…

…και του δίνουμε το όνομα “Persοnalization”.

Έπειτα, αφού επιλέξουμε το κλειδί, στο δεξί μέρος του παραθύρου πατάμε δεξί κλικ > Δημιουργία > Τιμή DWORD (32-bit)…

…την ονομάζουμε “NoLockScreen”…

…και της δίνουμε την τιμή 1.

Κάνουμε επανεκκίνηση και βλέπουμε ότι η οθόνη κλειδώματος έχει εξαφανιστεί. Αν θέλουμε να την επανενεργοποιήσουμε, αρκεί να αλλάξουμε την τιμή από “1” σε “0”.

Αν η βαρεμάρα μας είναι ακόμα μεγαλύτερη, μπορούμε να αποφύγουμε και την εισαγωγή κωδικού, όπως δείξαμε σε προηγούμενο οδηγό.

Αλλαγή προεπιλεγμένου φακέλου εξερεύνησης αρχείων

Όταν ανοίγουμε την εξερεύνηση αρχείων στα Windows 10, ο προεπιλεγμένος φάκελος που ανοίγει θα είναι είτε η “Γρήγορη πρόσβαση”, είτε “Αυτός ο υπολογιστής”.

Τι γίνεται όμως αν θέλουμε να ανοίγουμε κατευθείαν κάποιον άλλον φάκελο? Μπορούμε να τον αλλάξουμε με τις αναγκαίες ρυθμίσεις στα Windows 10.

Πριν ξεκινήσουμε, αν θέλουμε ξεκαρφιτσώνουμε την εξερεύνηση αρχείων από την γραμμή εργασιών, προκειμένου να τοποθετήσουμε αργότερα την νέα συντόμευση. Κάνουμε δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας, και επιλέγουμε Δημιουργία > Συντόμευση.

Στο επόμενο παράθυρο, εισάγουμε την τοποθεσία – στόχο “C:\Windows\explorer.exe”…

…και δίνουμε ένα όνομα ή αφήνουμε το δοθέν “explorer”. Πατάμε πάνω στη συντόμευση δεξί κλικ > Ιδιότητες και αλλάζουμε τον “Προορισμό” στον φάκελο της αρεσκείας μας, πληκτρολογώντας:

C:\Windows\explorer.exe /n,/e,[θέση του φακέλου μας]

Για παράδειγμα, αν θέλουμε να ξεκινάμε από τον φάκελο “fofonka” που έχουμε δημιουργήσει από τον χρήστη PCsteps, θα γράψουμε στον Προορισμό:

C:\Windows\explorer.exe /n,/e,C:\Users\PCsteps\fofonka

Μπορούμε, σέρνοντας το εικονίδιο της συντόμευσης, να το καρφιτσώσουμε στη γραμμή εργασιών…

…και να διαγράψουμε τη συντόμευση από την επιφάνεια εργασία. Έτσι θα έχουμε αυτόν πλέον ως default αρχικό φάκελο στην εξερεύνηση των Windows.

Λήψη στιγμιότυπων με κάθε τρόπο

Η Microsoft μας παρέχει αρκετή ποικιλία σε εργαλεία για τράβηγμα στιγμιότυπων, απαλλάσσοντάς μας από την ανάγκη για έξτρα ρυθμίσεις στα Windows ή για χρήση τρίτων προγραμμάτων.

Έχει γίνει ήδη αναλυτική παρουσίαση του πώς τραβάμε και επεξεργαζόμαστε στιγμιότυπα με τη βοήθεια του Snaggy, αλλά και τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα για screenshot.

Εδώ θα δείξουμε πώς να τραβήξουμε και να διαχειριστούμε αξιοπρεπώς στιγμιότυπα αποκλειστικά μέσα από εσωτερικές εφαρμογές των Windows 10. H Microsoft μας δίνει τη δυνατότητα για χρήση τόσο του κλασικού Print Screen, όσο και του Snipping Tool.

Λήψη στιγμιότυπου από ολόκληρη την οθόνη

Αρκετοί χρήστες έχουν συνηθίσει να κάνουν λήψη screenshot από ολόκληρη την οθόνη με τη μέθοδο “Πατάω το Print Screen και κάνω επικόλληση στη ζωγραφική”.

Αυτή η διαδικασία, όμως, έχει παραπάνω μπελά απ' όσο χρειάζεται, ειδικά από τη στιγμή που τα Windows 10 έχουν μια ασύγκριτα ταχύτερη μέθοδο.

Απλά πατάμε ταυτόχρονα το κουμπί των Windows και το Print Screen.

Αν το πληκτρολόγιό μας έχει μόνο ένα κουμπί των Windows, θα χρειαστούμε και τα δύο χέρια, ή πολύ μακριά δάχτυλα.

Η οθόνη θα σκοτεινιάσει στιγμιαία. Στη συνέχεια, ανοίγουμε το φάκελο “Εικόνες”…

…όπου θα βρούμε ένα νέο φάκελο με το όνομα “Στιγμιότυπα οθόνης”. Στο εσωτερικό θα βρούμε τη screenshot, με το όνομα “Στιγμιότυπο οθόνης” και αρίθμηση.

Συναρπαστικά απλό.

Λήψη στιγμιότυπου συγκεκριμένου μέρους της οθόνης

Αν θέλουμε να κρατήσουμε ένα πολύ συγκεκριμένο κομμάτι της οθόνης μας, η Microsoft μας παρέχει το “Εργαλείο Αποκομμάτων” (Snipping Tool).

Πληκτρολογούμε στην Έναρξη “εργαλείο αποκομμάτων” ή “snip”…

…και μεταφερόμαστε στην εξαιρετικά λιτή εφαρμογή.

Πατώντας “Νέο”, ξεκινάει η λειτουργία δημιουργίας του αποκόμματος. Μετακινούμαστε με τον κέρσορα, ορίζουμε την περιοχή που θέλουμε να κρατήσουμε…

…και τον απελευθερώνουμε για να ολοκληρωθεί η λήψη. To στιγμιότυπο εμφανίζεται πλέον στην εφαρμογή.

Το εργαλείο αποκομμάτων μας δίνει ακόμα τη δυνατότητα να τραβήξουμε στιγμιότυπα σε διάφορα σχήματα.

Επιλέγοντας το βελάκι πλάι στο “Νέο”, θα μας δοθούν κάποιες επιλογές.

Αν και οι υπόλοιπες είναι λίγο – πολύ ήδη εφικτές με τις μεθόδους που περιγράψαμε, υπάρχει η δυνατότητα για στιγμιότυπο ελεύθερου σχήματος.

Βέβαια η χρησιμότητά του είναι μάλλον περιορισμένη.

Έξτρα εργαλεία στη γραμμή εργασιών

Υπάρχουν διάφορες ρυθμίσεις στα Windows 10 που παραμετροποιούν τη γραμμή εργασιών. Αν δεν έχουμε καρφιτσώσει πάνω της τα πάντα όλα, και υπάρχει χώρος, μπορεί να μας φανούν χρήσιμες.

Κάνοντας δεξί κλικ πάνω στη γραμμή εργασιών, μπορούμε από την επιλογή “Γραμμές εργαλείων” να προσθέσουμε άλλα τρία πεδία στην μπάρα μας.

Με τη “Διεύθυνση” μπορούμε να περάσουμε τη διεύθυνση μιας ιστοσελίδας απευθείας από εκεί, χωρίς να χρειαστεί να ανοίξουμε τον browser μας.

Έτσι, πληκτρολογούμε pcsteps.com, και τα Windows θα μας πετάξουν στον προεπιλεγμένο browser στη σελίδα www.pcsteps.com.

Κάτι αντίστοιχο έχουμε και με τις “Συνδέσεις”, με τη διαφορά ότι εδώ μπορούμε να επιλέξουμε να μεταφερθούμε απευθείας σε site από τους σελιδοδείκτες μας.

Τέλος, με την επιλογή “Επιφάνεια εργασίας”, έχουμε ένα μαζεμένο μενού με αρχεία της επιφάνειας εργασίας και τοποθεσίες του υπολογιστή μας.

Για περισσότερες ρυθμίσεις για τη γραμμή εργασιών, δείτε τον οδηγό μας:

Πώς να Αλλάξω ή να Κρύψω τη Γραμμή Εργασιών στα Windows

Η γραμμή εργασιών είναι μέρος των Windows σε όλες τις desktop εκδόσεις, από τα Windows 95 μέχρι και τα Windows 10. Ενώ έχει αναμφισβήτητη χρησιμότητα, σε…

Τι χώρο καταλαμβάνουν οι εφαρμογές μας?

Στα πρότυπα αντίστοιχων εργαλείων σε κινητά και tablet, η Microsoft έχει ενσωματώσει μία επιλογή στις ρυθμίσεις στα Windows 10 για να βλέπουμε πόσο χώρο στο δίσκο καταλαμβάνει κάθε εγκατεστημένη εφαρμογή..

Πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις > Σύστημα > Χώρος αποθήκευσης βλέπουμε μια λίστα με τα διαθέσιμα drives του PC μας.

Επιλέγουμε τη μονάδα που θέλουμε να μας αναλύσουν τα Windows, και θα λάβουμε μια συνοπτική εικόνα για το πόσο χώρο καταλαμβάνουν τα μέρη του συστήματος, οι εφαρμογές, οι εικόνες, κλπ, στο συγκεκριμένο drive.

Αν πατήσουμε σε μια από τις υποκατηγορίες, θα μας εμφανιστούν περισσότερες λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη υποκατηγορία.

Τις πιο σημαντικές πληροφορίες μάλλον μας δίνει η επιλογή “Εφαρμογές και παιχνίδια”.

Εδώ θα δούμε ποιες εφαρμογές καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της μονάδας δίσκου και μπορούμε να αποφασίσουμε ποια είναι προτιμότερο να διαγράψουμε για να αποδεσμεύσουμε χώρο.

Για περισσότερα αίτια που γεμίζει ο δίσκος μας αλλά και εργαλεία για τον καθαρισμό του, δείτε τους οδηγούς μας:

Γεμίζει ο Δίσκος Ανεξέλεγκτα? Οι Πιθανοί Ένοχοι

Αν γεμίζει ο δίσκος των Windows χωρίς προφανή αιτία – πχ χωρίς να έχουμε εγκαταστήσει προγράμματα ή να κατεβάζουμε ταινίες – καλό είναι να το ψάξουμε,…

Διαχείριση εφαρμογών που τρέχουν στο παρασκήνιο

Η διαχείριση των background εφαρμογών είναι άλλη μια λειτουργία που παραπέμπει στο Windows 10 mobile, και μας επιτρέπει να τροποποιήσουμε ρυθμίσεις στα Windows 10 που αφορούν εφαρμογές που εκτελούνται παρασκηνιακά.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, που είναι σημαντική αν έχουμε το laptop στη μπαταρία.

Για να διαχειριστούμε τις εφαρμογές αυτές, πάμε στις Ρυθμίσεις > Προστασία προσωπικών δεδομένων > Εφαρμογές παρασκηνίου.

Από εδώ εντοπίζουμε ποιες εφαρμογές τρέχουν στο παρασκήνιο και έχουμε τη δυνατότητα να απενεργοποιήσουμε όποιες από αυτές θέλουμε.

Βλέπουμε, μάλιστα, ότι και η ίδια η Microsoft προτείνει την απενεργοποίηση εφαρμογών ως λύση για την εξοικονόμηση πόρων.

Μέτρηση και διαχείριση της μπαταρίας με ρυθμίσεις στα Windows

Συνεχίζοντας με τις mobile εφαρμογές, στις ρυθμίσεις στα Windows 10 έχουμε στη διάθεσή μας και ένα εργαλείο διαχείρισης της μπαταρίας μας.

Για να το ανοίξουμε, θα πάμε στις Ρυθμίσεις > Σύστημα > Επισκόπηση. Εναλλακτικά, πληκτρολογούμε “battery saver” στην Έναρξη.

Στο παράθυρο που εμφανίζεται, μας δίνονται κάποιες εκτιμήσεις του χρόνου που μας απομένει μέχρι να καταναλωθεί η μπαταρία, καθώς και του χρόνου που απαιτείται για να φορτιστεί η μπαταρία μας πλήρως.

Αν πατήσουμε στο “Μπαταρία που απομένει”, θα μεταφερθούμε σε μια ανάλυση της κατανάλωσης της μπαταρίας.

Αυτή μας ενημερώνει για το ποια συστατικά του συστήματος και ποιες εφαρμογές ευθύνονται για την περισσότερη σπατάλη της μπαταρίας μας.

Μπορούμε ακόμα να επιλέξουμε άμεσα την εξοικονόμηση της μπαταρίας, από το ανάλογο εικονίδιο στο δεξί μέρος της γραμμής εργασιών.

Για την ώρα, βέβαια, κρίνοντας και από τις αντικρουόμενες ενδείξεις που έχουν πολλοί χρήστες, ο μετρητής τείνει προς τον χαρακτηρισμό “για τα πανηγύρια”. Ωστόσο, είναι μια αρχή και σίγουρα με τον καιρό θα αξιοποιηθεί καλύτερα από τη Microsoft.

Πάντως, αν χρησιμοποιούμε το laptop για παιχνίδια, καλό είναι να θυμηθούμε να απενεργοποιήσουμε αυτή τη ρύθμιση. Καθώς κάθε εξοικονόμηση ενέργειας μειώνει την απόδοση του υπολογιστή και έχει ορατό αντίκτυπο στα παιχνίδια.

Οι Καλύτερες Ρυθμίσεις για Παιχνίδια στα Windows 10

Είναι γεγονός ότι τα Windows είναι το επικρατέστερο λειτουργικό σύστημα για όσους ασχολούνται με το gaming. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να αναπαράγουν οποιοδήποτε παιχνίδι απροβλημάτιστα. Ας…

Ενεργοποίηση GodMode

Το GodMode είναι από τις πιο γνωστές “κρυφές” ρυθμίσεις στα Windows εδώ και αρκετές εκδόσεις και παραμένει κρυμμένο και στα Windows 10.

Με το GodMode ουσιαστικά ξεκλειδώνουμε έναν συγκεντρωτικό πίνακα που περιέχει έναν τεράστιο αριθμό ρυθμίσεων και επιλογών παραμετροποίησης, μαζεμένων σε ένα μενού.

Η ενεργοποίησή του είναι σχετικά απλή. Αρκεί να δημιουργήσουμε οπουδήποτε έναν νέο φάκελο…

…και να τον μετονομάσουμε σε:

GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

Προσοχή στην τελεία μετά το “GodMode”.

Ο νέος φάκελος θα αποκτήσει αυτόματα νέο εικονίδιο, το οποίο μοιάζει με το εικονίδιο του Πίνακα Ελέγχου:

Πλέον με διπλό κλικ στον φάκελο, θα μεταβούμε στο αντίστοιχο παράθυρο του “GodMode”…

…στο οποίο περιέχεται μια πληθώρα ρυθμίσεων, χωρισμένων ανά κατηγορία. Οι επιλογές μας είναι πραγματικά ανεξάντλητες.

Αν θέλουμε, μπορούμε να δώσουμε στον φάκελο το όνομα της αρεσκείας μας, αντικαθιστώντας μόνο τη λέξη “GodMode” με όποια λέξη θέλουμε.

Γρήγορη εναλλαγή ανάμεσα σε εικονικές επιφάνειες εργασίας

Τα Windows 10 έχουν εξελίξει αρκετά τη διαχείριση και τη μετακίνησή μας σε περισσότερες από μία επιφάνειες εργασίας, διευκολύνοντας σημαντικά τη δυνατότητα του χρήστη για multitasking.

Για να ανοίξουμε μια νέα επιφάνεια εργασίας, κάνουμε κλικ στο ειδικό κουμπί κάτω αριστερά.

…και τα παράθυρα χωρίζονται σε εικονίδια, ενώ βλέπουμε την επιλογή για νέα επιφάνεια εργασίας κάτω δεξιά.

Τώρα μπορούμε να σύρουμε κάτω δεξιά όποιο παράθυρο θέλουμε, προκειμένου να δημιουργήσουμε μια νέα εικονική επιφάνεια εργασίας.

Πλέον στο πάτημα του κουμπιού των επιφανειών εργασίας, κάτω αριστερά, θα εμφανίζονται και οι εικονικές επιφάνειες εργασίας που έχουμε δημιουργήσει.

Με ένα κλικ πάνω σε μία από τις διαθέσιμες προεπισκοπήσεις, μεταφερόμαστε στην αντίστοιχη επιφάνεια εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να τοποθετήσουμε, για παράδειγμα, τις εφαρμογές που αφορούν τη δουλειά ή τη σχολή, τα παιχνίδια, και τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, σε διαφορετική επιφάνεια εργασίας ανά κατηγορία.

Επίσης μπορούμε ανά πάσα ώρα να εναλλασσόμαστε ανάμεσα στις υπάρχουσες επιφάνειες εργασίας, με πολύ πρακτικό τρόπο, πατώντας Win + Ctrl + δεξί ή αριστερό βέλος.

Αν αλλάξουμε γνώμη και θέλουμε να διαγράψουμε κάποια εικονική επιφάνεια εργασίας, δεν έχουμε παρά να μεταβούμε και πάλι στο εικονίδιο των επιφανειών εργασίας κάτω αριστερά, και να πατήσουμε “x” σε όποια επιφάνειας εργασίας θέλουμε να διαγράψουμε.

Εννοείται ότι οι εφαρμογές που είχαμε ανοιχτές στην επιφάνεια εργασίας που μόλις διαγράψαμε δεν θα κλείσουν, αλλά θα μεταφερθούν στο αμέσως προηγούμενο desktop.

Μετατροπή σε PDF χωρίς επιπλέον ρυθμίσεις στα Windows

Μέχρι πρότινος, αν θέλαμε να μετατρέψουμε ένα αρχείο σε PDF, ειδικά αν δεν είχαμε κάποια σουίτα γραφείου εγκατεστημένη, έπρεπε να καταφύγουμε σε τρίτα μέσα. Είτε με online εργαλεία, είτε με την εγκατάσταση κάποιου εργαλείου μετατροπής σε PDF.

Πλέον η Microsoft μας διευκολύνει, ενσωματώνοντας την επιλογή εκτύπωσης σε PDF, και μάλιστα για μεγάλη ποικιλία αρχείων, όπως αρχεία κειμένου, φύλλα εργασίας, εικόνες, ιστοσελίδες, κλπ.

Δεν έχουμε παρά να πατήσουμε Ctrl + P, και θα μας εμφανιστεί το περιβάλλον εκτύπωσης για το συγκεκριμένο παράθυρο. Στον Προορισμό, θα επιλέξουμε (αν δεν είναι ήδη προεπιλεγμένο) το “Microsft Print to PDF”.

Πατώντας “Εκτύπωση”, θα μας ζητηθεί να επιλέξουμε όνομα, τύπο αρχείου, καθώς και την τοποθεσία του νέου αρχείου που θα δημιουργηθεί.

Διαμόρφωση γραμμής εντολών (command prompt)

Στα Windows 10 μας δίνεται η δυνατότητα να πειράξουμε αρκετές παραμέτρους εμφάνισης της γραμμής εντολών. Ίσως πρόκειται για λειτουργία που δεν αφορά την πλειοψηφία των χρηστών, αλλά μπορεί να βελτιώσει γενικά τη λειτουργικότητα της γραμμής εντολών.

Για να ανοίξουμε την command prompt, πληκτρολογούμε στην Έναρξη “cmd”…

…και επιλέγουμε την εφαρμογή “Γραμμή εντολών”.

Αφού ανοίξει η γραμμή εντολών, για να προχωρήσουμε στη διαμόρφωσή της, πατάμε δεξί κλικ στο πάνω μέρος του παραθύρου, κι επιλέγουμε “Ιδιότητες”.

Οι ρυθμίσεις που μπορούμε να αλλάξουμε είναι πολλές, από το μέγεθος του παραθύρου και του κέρσορα, μέχρι τα χρώματα και τις γραμματοσειρές.

Ειδικά για την καρτέλα “Χρώματα”, μπορούμε να τροποποιήσουμε διάφορα χρώματα που αφορούν το κείμενο, αλλά και το φόντο.

Η πιο χρηστική από τις επιλογές αυτές είναι η “Αδιαφάνεια”. Μπορούμε να τη μειώσουμε, αυξάνοντας έτσι τη διαφάνεια του παραθύρου και έχοντας ορατότητα και στο background του.

Έτσι, πολλές εργασίες μας μπορούν να γίνουν ευκολότερες, πχ αν μεταφέρουμε το παράθυρο της γραμμής εντολών πάνω από ένα δεύτερο παράθυρο, με οδηγίες τις οποίες πρέπει να αντιγράψουμε χειροκίνητα.

Εναλλακτικό μενού Έναρξης

Για τους φαν του παλαιού, απλού μενού, χωρίς τα πλακίδια, μπορούμε να έχουμε κάτι ανάλογο και στα Windows 10.

Πατώντας δεξί κλικ στο εικονίδιο της Έναρξης κάτω αριστερά, θα εμφανιστεί ένα λιτό μενού με κάποιες κλασικές οικείες επιλογές, όπως η Εξερεύνηση αρχείων, η Εκτέλεση, οι Εφαρμογές και δυνατότητες, κλπ.

Όλες αυτές οι επιλογές είναι διαθέσιμες και στο κανονικό μενού των Windows, αλλά μέσα από αυτό το συμμαζεμένο jump μενού, θα έχουμε ταχύτερη πρόσβαση.

Κουμπί επιφάνειας εργασίας

Στα δεξιά της οθόνης, στο τέρμα δεξιά μέρος της γραμμής εργασιών, υπάρχει ένα μινιμαλιστικό κουμπί. Περισσότερο δείχνει σαν μια κάθετη λευκή γραμμή.

Πιέζοντας το, θα ελαχιστοποιηθούν όλα τα ανοιχτά παράθυρα και θα καθαρίσει η επιφάνεια εργασίας.

Αν πατήσουμε, μάλιστα, δεξί κλικ πάνω του, μας δίνεται η επιλογή να διαλέξουμε αν, μετακινώντας τον κέρσορα στο κουμπί, παίρνουμε μια προεπισκόπηση της επιφανείας εργασίας.

Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη συντόμευση Win + D, που επίσης θα μας οδηγήσει στην επιφάνεια εργασίας.

Περιστροφή οθόνης

Θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί να περιστρέψουμε την οθόνη μας? Ίσως έχουμε ένα σχήμα με πάνω από μία οθόνες και θέλουμε να τις ενώσουμε κάθετα μεταξύ τους.

Μπορεί για τους περισσότερους από μας να είναι άχρηστη η λειτουργία αυτή, αλλά μπορούμε μέσα από ρυθμίσεις στα Windows (και όχι της ίδιας της οθόνης), να εκτελέσουμε περιστροφή προς όλες τις κατευθύνσεις.

Μόνη προϋπόθεση είναι να έχουμε Ιntel HD graphics, καθώς με πολλές κάρτες γραφικών δεν εκτελούνται οι εντολές.

Πιέζοντας Ctrl + Alt και οποιοδήποτε από τα πλήκτρα κατεύθυνσης, η οθόνη θα περιστραφεί αναλόγως. Με το κάτω βελάκι, θα γυρίσει ανάποδα, με τα δεξία ή το αριστέρά θα στραφεί κατά 90 μοίρες, και με το πάνω βέλος θα επανέλθει στη φυσιολογική κατεύθυνση.

Τίναγμα παραθύρων – Shake

Αν και δεν πρόκειται για το χαρακτηριστικό που θα μας αλλάξει τη ζωή, εν τούτοις αξίζει μια αναφορά. Αν έχουμε πήξει στα ανοιχτά παράθυρα, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε όλα τα υπόλοιπα, πλην του τρέχοντος.

Το πιάνουμε από το πάνω μέρος του και τρεμοπαίζουμε δεξιά κι αριστερά μια – δυο φορές. Η οθόνη μας θα αδειάσει, και θα μείνει ανοιχτό μόνο το τρέχον παράθυρο.

Μπορούμε να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα και με τη συντόμευση Win + Home, με την οποία θα μείνει στην οθόνη μόνο το παράθυρο στο οποίο εργαζόμαστε.

Αν ξαφνικά αλλάξουμε γνώμη, με ένα ακόμα τρεμόπαιγμα τα ελαχιστοποιημένα παράθυρα θα επανέλθουν στη θέση που βρίσκονταν και πριν.

Καρφίτσωμα παραθύρων

Η λειτουργία αυτή υπήρχε σε μια πρώιμη μορφή ήδη από τα Windows 7, αλλά είναι ακόμα πιο λειτουργική και εξαιρετικά χρήσιμη στα Windows 10.

Κρατώντας πατημένο το κλικ σε ένα παράθυρο, μπορούμε να το σύρουμε μέχρι οποιαδήποτε άκρη της οθόνης, και αυτό θα μεταμορφωθεί σε κάποιο στάνταρ μέγεθος.

Σέρνοντάς το στο πάνω μέρος της οθόνης…

…μας δίνεται η επιλογή για επέκταση σε ολόκληρη την οθόνη.

Σέρνοντάς το αριστερά ή δεξιά, στο μέσον της οθόνης, θα επεκταθεί για να καλύψει τη μισή οθόνη ακριβώς.

Μάλιστα, αν έχουμε ανοιχτό άλλο παράθυρο, τα Windows θα μας προτείνουν να διαλέξουμε κάποιο από αυτά για να καλύψει το υπόλοιπο μισό της οθόνης.

Με αυτήν την επιλογή κάνουμε ουσιαστικά ένα split screen την οθόνη μας στα δύο.

Ομοίως, αν τραβήξουμε το παράθυρο προς μια από τις τέσσερις γωνίες της οθόνης, θα επεκταθεί για να χωρέσει ακριβώς στο ένα τεταρτημόριό της.

Σε αυτήν την περίπτωση, μπορούμε να επαναλάβουμε ό,τι κάναμε και με μισή οθόνη προηγουμένως, αλλά έχοντας τέσσερα παράθυρα ταυτόχρονα αυτή τη φορά.

Τα παραπάνω θα γίνουν ακόμα και αν τα παράθυρα είναι μεγαλύτερα από το μισό της οθόνης. Στην περίπτωση αυτή, συρρικνώνονται για να εφαρμόσουν ακριβώς στο μέγεθος που επιλέξαμε.

Επίσης θα γίνουν και με συντομεύσεις πληκτρολογίου, πατώντας στο παράθυρο στο οποίο περιηγούμαστε Win + πλήκτρο κατεύθυνσης.

Τέλος, αν θέλουμε, αφού προσαρμόσουμε τα παράθυρά μας, μπορούμε να τροποποιήσουμε περαιτέρω το μέγεθός τους, πιάνοντας με κλικ τα κοινά τους σύνορα και σέρνοντας προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Αυτόματο κλείδωμα – Dynamic lock

Μέχρι τώρα, αν θέλαμε να απομακρυνθούμε από το PC μας και να νιώθουμε ασφαλείς για τα προσωπικά μας δεδομένα, έπρεπε να πατήσουμε Ctrl + L και να κλειδώσουμε τον υπολογιστή.

Όχι πλέον, όπως αποφάσισε η Microsoft. Αν συνδέσουμε μια συσκευή (πχ το smartphone μας) με τα Windows μέσω bluetooth, με ένα από τα νέα features της αναβάθμισης Creators, μπορούμε από τις επιλογές εισόδου να ορίσουμε να κλειδώνεται αυτόματα η συσκευή αμέσως μόλις βρεθούμε εκτός εμβέλειας.

Για να κάνουμε τις αντίστοιχες ρυθμίσεις στα Windows, θα πρέπει να ανοίξουμε τις Ρυθμίσεις > Bluetooth και άλλες συσκευές, και από εκεί να κάνουμε “Προσθήκη Bluetooth ή άλλης συσκευής”.

Κατόπιν, πάμε στο Λογαριασμοί > Επιλογές εισόδου, και στο πεδίο “Δυναμικό κλείδωμα” απλά ενεργοποιούμε την επιλογή “Να επιτρέπεται στα Windows να εντοπίζουν πότε απουσιάζετε και να κλειδώνουν αυτόματα τη συσκευή”.

Την επόμενη φορά που θα πάμε τουαλέτα μαζί με το κινητό (να περνάει κι η ώρα), και με την προϋπόθεση ότι δεν έχουμε τον υπολογιστή μες στην τουαλέτα, τα Windows θα κλειδώσουν το PC μας.

Το κακό της υπόθεσης είναι ότι υπάρχει κάποια σχετική καθυστέρηση μέχρι το κλείδωμα, λόγω της απόστασης μέχρι να εξασθενίσει το σήμα του bluetooth, η οποία μπορεί να αναιρεί το όλο concept της ασφάλειας.

Επίσης, για την ώρα δεν μπορούμε να ορίσουμε ποια συσκευή μεταξύ των συνδεδεμένων με bluetooth είναι αυτή που λαμβάνουν υπόψη τα Windows για την ενεργοποίηση του κλειδώματος. Έχοντας διαβάσει γνώμες και πειράματα χρηστών στο Internet, δεν έχει διευκρινιστεί πώς ακριβώς γίνεται η επιλογή.

Επομένως, αν είμαστε από αυτούς που έχουν bluetooth ασύρματο ποντίκι ή πληκτρολόγιο, και δεν θέλουμε να τα παίρνουμε όλα παραμάσχαλα όποτε σηκωνόμαστε από τον υπολογιστή, ίσως πρέπει να περιμένουμε για κάποια μελλοντική βελτίωση από τη Microsoft.

Για να δείτε τι άλλο νέο έχει φέρει η νέα αναβάθμιση των Windows, συμβουλευτείτε τον οδηγό μας:

Νέα Έκδοση Windows 10: Τι Αλλάζει Στο May 2019 Update (1903)

Η Microsoft κυκλοφόρησε την νέα έκδοση Windows 10, η οποία περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις στη συνολική εμπειρία των χρηστών, εισάγοντας παράλληλα και νέα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά. Στον…

Ποιες από τις ρυθμίσεις των Windows 10 σας άρεσαν?

Εσείς πόσες από τις ρυθμίσεις στα Windows που αναφέραμε γνωρίζετε? Έχετε δοκιμάσει κάποια ή ίσως ξέρετε κάποιο άλλο “κρυφό” κόλπο που άξιζε να συμπεριλάβουμε?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή έχετε να προτείνετε κάποια άλλη αξιόλογη ρύθμιση για τα Windows 10, γράψτε μας στα σχόλια.