Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Επίσημη Εγκατάσταση Chrome OS Flex Στο PC ή Εκτέλεση Από USB Drive
featured Εύκολη Eγκατάσταση Chrome OS Flex Στο PC ή Εκτέλεση Από USB Drive

Επίσημη Εγκατάσταση Chrome OS Flex Στο PC ή Εκτέλεση Από USB Drive

Το ChromeOS Flex είναι ένα πολύ ελαφρύ λειτουργικό της Google που μπορούμε να το αξιοποιήσουμε σε υπολογιστές χαμηλών δυνατοτήτων. Έτσι, αν θέλουμε να δώσουμε νέα πνοή στο παλιό laptop ή σε ένα desktop PC που λειτουργεί αργά με τα Windows, μπορούμε να το κάνουμε δωρεάν και με εύκολο τρόπο. Δείτε πώς εγκαθιστούμε το Chrome OS Flex ή πώς το τρέχουμε απευθείας από το USB.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Chrome OS Flex vs ChromeOS

Το Chrome OS Flex είναι μια πιο ελαφριά έκδοση του ChromeOS που χρησιμοποιεί τον ίδιο κώδικα και λειτουργεί αποκλειστικά με web εφαρμογές.

Βασίζεται στο Chromium OS και στο Neverware CloudReady 2.0 που ανήκει στην Google. Απαιτεί ελάχιστους πόρους και είναι ιδανικό για αδύναμους υπολογιστές με παλαιότερο υλικό.

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το ChromeOS είναι ότι διατίθεται σε συσκευές που δεν κατασκευάζονται σύμφωνα με τα πρότυπα του Chromebook. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εγκατασταθεί επίσημα σε οποιονδήποτε υπολογιστή με Windows ή macOS.

Το Chrome OS Flex λαμβάνει ενημερώσεις εξίσου γρήγορα με τα κανονικά Chromebook, είναι πιο ασφαλές σε σχέση με τα Windows, και παρέχει ισχυρή προστασία από απειλές όπως κακόβουλο λογισμικό και ransomware.

Επίσης, προσφέρει ένα γρήγορο και σύγχρονο περιβάλλον εργασίας με ενημερώσεις στο παρασκήνιο που μειώνουν το χρόνο διακοπής λειτουργίας, ενώ παράλληλα ενισχύουν την παραγωγικότητα.

Chrome OS Flex Στο PC 10μμκ

Μια άλλη διαφορά είναι ότι το Chrome OS Flex δεν υποστηρίζει εφαρμογές Android ή το Google Play, ούτε ανάγνωση δακτυλικών αποτυπωμάτων και αναγνώριση προσώπου. Ωστόσο, ενδέχεται η Google να προσθέσει το Play Store στο μέλλον.

Εκκίνηση του Chrome OS Flex

Η Google προσφέρει πλέον επίσημα δύο τρόπους για να αξιοποιήσουμε το Chrome OS Flex, χρησιμοποιώντας μια μονάδα USB.

Ο πρώτος τρόπος μας επιτρέπει να το εγκαταστήσουμε στο PC και να αντικαταστήσουμε το υπάρχον λειτουργικό σύστημα, και ο δεύτερος μας δίνει τη δυνατότητα να το τρέχουμε απευθείας από ένα USB φλασάκι.

Οι απαιτήσεις για την εκτέλεση του ChromeOS Flex είναι ελάχιστες, αλλά η Google λέει ότι οι επεξεργαστές και οι κάρτες γραφικών που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2010 ενδέχεται να οδηγήσουν σε μέτρια εμπειρία χρήστη.

Σε γενικές γραμμές, οι ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος που θέτει η Google είναι οι ακόλουθες:

  • Επεξεργαστής: Intel ή AMD x86 64-bit
  • Μνήμη: 4GB
  • Αποθηκευτικός χώρος: 16GB

Εκτός από τις απαιτήσεις συστήματος, θα χρειαστούμε επίσης μια μονάδα USB τουλάχιστον 8GB. Καλό είναι να θυμόμαστε πως απαιτείται ένα μεγαλύτερο USB εάν σκοπεύουμε να εκκινούμε και να χρησιμοποιούμε το Chrome OS Flex από το φλασάκι.

Βήμα 1 – Δημιουργία μέσου εγκατάστασης

Το πρώτο βήμα είναι να εγκαταστήσουμε το Chromebook Recovery Utility. Πρόκειται για μια επέκταση του Chrome που θα μας δημιουργήσει αυτόματα το μέσο εγκατάστασης του Chrome OS Flex, κατεβάζοντας ταυτόχρονα και το λειτουργικό.

Chrome OS Flex Στο PC 1

Αυτή τη διαδικασία μπορούμε να την κάνουμε σε ένα πιο ισχυρό PC που τυχόν διαθέτουμε, έτσι ώστε να μειώσουμε τους χρόνους αναμονής. Επί του παρόντος, αυτή η μέθοδος δεν είναι διαθέσιμη για χρήστες Linux.

Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ευθύς εξαρχής τον Google Chrome για να λειτουργήσει το εργαλείο ομαλά. Το προσθέτουμε πατώντας εδώ.

Όταν εγκατασταθεί η επέκταση, πατάμε πάνω της και θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο. Κάνουμε κλικ στο κουμπί Έναρξη…

Chrome OS Flex Στο PC

…και επιλέγουμε το μοντέλο της συσκευής μας.

Καθώς το πιο πιθανό είναι να μην δούμε τον κατασκευαστή του υπολογιστή μας, απλά επιλέγουμε Google Chrome OS Flex στο πρώτο πεδίο, και Chrome OS Flex στο δεύτερο πεδίο του προϊόντος. Κατόπιν, κάνουμε κλικ στο κουμπί Συνέχεια.

Chrome OS Flex Στο PC 2α

Επιλέγουμε το μέσο που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε, εν προκειμένω το USB flash από τη λίστα. Κάνουμε πάλι κλικ στο κουμπί Συνέχεια.

Chrome OS Flex Στο PC 2αμ

Το εργαλείο θα μας ειδοποιήσει ότι αυτή η διαδικασία θα διαγράψει όλα τα δεδομένα στη μονάδα USB. Έτσι, πατάμε στη Δημιουργία τώρα και περιμένουμε για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ανάλογα το σύστημα και τη σύνδεση μας ίσως διαρκέσει αρκετά λεπτά.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, κάνουμε κλικ στο κουμπί Τέλος.

Βήμα 2 – Εκκίνηση και χρήση από το USB

Αφού ολοκληρώσαμε αυτή τη διαδικασία με το bootable USB, ήρθε η ώρα να μεταβούμε στον παλιό μας υπολογιστή στον οποίο θέλουμε να αξιοποιούμε το Chrome OS Flex.

Τοποθετούμε τη μονάδα USB σε μια εφεδρική υποδοχή, και στη συνέχεια, πρέπει να εκκινήσουμε το PC με το ChromeOS Flex USB, αλλάζοντας τη σειρά στο BIOS και ρυθμίζοντας την εκκίνηση υπολογιστή από ένα USB.

Αυτή η διαδικασία απαιτεί την επανεκκίνηση του υπολογιστή και συνήθως το πάτημα ενός από τα πλήκτρα λειτουργιών (F1, F2, F3, F10 ή F12), του ESC ή του πλήκτρου Delete, ανάλογα τον κατασκευαστή.

Chrome OS Flex Στο PC 2αμKKα

Αν δεν γνωρίζουμε καλά πώς να το κάνουμε, μπορούμε να δούμε αναλυτικές οδηγίες στον ακόλουθο οδηγό:

Εκκίνηση Υπολογιστή από USB, DVD, ή CD, σε BIOS / UEFI

Αν θέλουμε να επανεγκαταστήσουμε τα Windows ή να δοκιμάσουμε μια διανομή Linux, θα πρέπει να ρυθμίσουμε την εκκίνηση υπολογιστή από ένα USB, DVD, ή CD….

Μόλις ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, ο υπολογιστής πλέον θα εκκινήσει από το Chrome OS Flex USB.

Εφόσον δεν θέλουμε να εγκαταστήσουμε το λειτουργικό της Google μόνιμα στον δίσκο, και μας ενδιαφέρει να το αξιοποιούμε μέσω της μονάδας USB, κρατώντας και το παλιό λειτουργικό, πατάμε στην δεύτερη ένδειξη “Try it first” που θα δούμε.

Έτσι και αλλιώς, είναι καλή ιδέα να το δοκιμάσουμε πρώτα πριν το εγκαταστήσουμε στον σκληρό μας δίσκο.

Από εκεί και μετά, ακολουθούμε τα εύκολα βήματα αλλαγής γλώσσας, της σύνδεσης στο Internet, και της επαλήθευσης του λογαριασμού μας στην Google. Αυτό ήταν όλο.

Σε λίγο θα δούμε το εύκολο και πολύ ελαφρύ λειτουργικό να ξεδιπλώνεται στον υπολογιστή μας.

Καλό είναι να θυμόμαστε πως όταν το χρησιμοποιούμε μέσω της μονάδας USB θα έχουμε κάποιους περιορισμούς μνήμης και θα πρέπει να κάνουμε περισσότερες ενέργειες κατά την εκκίνηση.

Βήμα 3 – Μόνιμη εγκατάσταση στο PC

Ως εκ τούτου, αν θέλουμε την καλύτερη δυνατή απόδοση του λειτουργικού, μπορούμε να επιλέξουμε την καθαρή εγκατάσταση πατώντας στην πρώτη ένδειξη “Install CloudReady 2.0” που είδαμε προηγουμένως.

Όπως είναι φυσικό, η εγκατάσταση του Chrome OS Flex στον δίσκο θα καταργήσει το υπάρχον λειτουργικό μας σύστημα και δεν θα μπορούμε να αναιρέσουμε αυτή τη διαδικασία.

Ως εκ τούτου, φροντίζουμε να δημιουργήσουμε αντίγραφα ασφαλείας όλων των κρίσιμων δεδομένων από τη μονάδα δίσκου, καθώς θα διαγραφούν κατά την εγκατάσταση του Chrome OS Flex.

Από εκεί και μετά, τα πράγματα είναι ακόμη πιο εύκολα. Αρκεί στο καλωσόρισμα να επιλέξουμε ευθύς εξαρχής την ελληνική γλώσσα.

Chrome OS Flex Στο PC 10

Κατόπιν, ακολουθούμε τα απλά βήματα σύνδεσης και για την επαλήθευση του λογαριασμού μας στην Google, πατώντας διαδοχικά στο κουμπί “Επόμενο” που θα εμφανίζεται.

Ανάλογα με την ηλικία και τις προδιαγραφές του επιτραπέζιου υπολογιστή ή του φορητού, η διαδικασία της εγκατάστασης μπορεί να διαρκέσει αρκετά. Επίσης, το PC θα επανεκκινήσει κατά την εγκατάσταση. Μόλις ολοκληρωθεί, τερματίζουμε τη λειτουργία του PC και αφαιρούμε τη μονάδα USB.

Εάν παρ' ελπίδα ο υπολογιστής μας παγώσει στη μέση ή κολλήσει σε μια κενή οθόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να εκκινήσουμε ξανά από τη μονάδα USB και επαναλάβουμε τα βήματα από την αρχή.

Τέλος, μετά την εγκατάσταση, ακολουθούμε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη για να ρυθμίσουμε το Chrome OS Flex. Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα άτομα, ή να κάνουμε περιήγηση ως επισκέπτες χωρίς τη χρήση λογαριασμού.

Κατάργηση Chrome OS Flex και επανεγκατάσταση Windows

Εάν για κάποιο λόγο θελήσουμε να επιστρέψουμε στα Windows και να απεγκαταστήσουμε το Chrome OS Flex, πρέπει να δημιουργήσουμε μια μονάδα USB με δυνατότητα εκκίνησης για Windows.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να δούμε αναλυτικές πληροφορίες για τα Windows 10 πατώντας εδώ, ή για τα Windows 11 σε μη συμβατό PC σε αυτόν τον οδηγό.

Είναι χρήσιμο το Chrome OS Flex?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στο Questions.pcsteps.gr. Ειδάλλως, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps