Τα αρχεία CUE / BIN και ISO είναι αμφότερα αρχεία εικόνων από CD/DVD. Θεωρητικά, δεν θα έπρεπε να είναι δύσκολη η μετατροπή από BIN σε ISO. Στην πράξη, όμως, πολλές εφαρμογές αποτυγχάνουν. Αυτή είναι η μόνη δωρεάν εφαρμογή που τα καταφέρνει στη μετατροπή αρχείων BIN σε ISO.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Διαφημίστε την επιχειρησή σας στο site του PCsteps, ή και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη διαβάζουν όλα μας τα άρθρα χωρίς διαφημίσεις, και έχουν επιπλέον μοναδικά προνόμια.

Συμμετοχή

Τι πρόβλημα έχει η μετατροπή BIN σε ISO?

Τα αρχεία ISO είναι ο πιο δημοφιλής τύπος αρχείων εικόνας από CD/DVD. Τα αρχεία CUE / BIN ήταν δημοφιλή κοντά στο 2000, αλλά τώρα σπάνια τα συναντάμε πλέον.

Πολλές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των Windows, δεν αναγνωρίζουν τα αρχεία εικόνας CUE / BIN για να τα προσαρτήσουν (mount). Γι' αυτό είναι χρήσιμη η δυνατότητα μετατροπής BIN σε ISO.

Το πρόβλημα είναι πως ειδικές δωρεάν εφαρμογές για την μετατροπή BIN σε ISO δεν φαίνεται να τα καταφέρνουν. Το CDburnerXP παίρνει ένα αρχείο BIN μεγέθους CD και το μετατρέπει σε ένα θηρίο των 7GB που θέλει dual layer DVD. Που είναι και κατεστραμμένο.

Μετατροπή CUE - BIN σε ISO - Η Μόνη Δωρεάν Μέθοδος 01

Το WinBin2ISO, μια εφαρμογή που δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να μετατρέπει BIN σε ISO, βρίσκει σχετικά σωστά το μέγεθος του αρχείου, αλλά και πάλι το αρχείο είναι κατεστραμμένο.

Μετατροπή CUE - BIN σε ISO - Η Μόνη Δωρεάν Μέθοδος 02

Ψάξαμε αρκετά για μια δωρεάν εφαρμογή που να μετατρέπει το BIN σε ISO, και να καταλήξουμε με ένα αρχείο που να λειτουργεί, χωρίς περιορισμούς στο μέγεθος του αρχείου.

Η εφαρμογή που επιλέξαμε είναι το gBurner.

Κατεβάστε το gBurner, αλλά με προσοχή

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφερόμαστε στο gBurner στο PCsteps. Το είχαμε επίσης χρησιμοποιήσει στον οδηγό για την εγκατάσταση Windows 8.1 χωρίς κλειδί προϊόντος.

Είναι η μόνη δωρεάν εφαρμογή, απ' όσο ξέρουμε, που δεν περιορίζει το μέγεθος του ISO ή του CUE / BIN, προσπαθώντας να πουλήσει την πληρωμένη έκδοση.

Μετατροπή CUE - BIN σε ISO - Η Μόνη Δωρεάν Μέθοδος 03

Το πρόβλημα είναι πως πολλά antivirus αντιπαθούν το gBurner. Έχει 16 στα 56 αποτελέσματα μόλυνσης στο Virustotal.com.

Μετατροπή CUE - BIN σε ISO - Η Μόνη Δωρεάν Μέθοδος 04

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το gBurner είναι επικίνδυνο.

Όπως πολλές δωρεάν εφαρμογές, το gBurner θα επιχειρήσει να εγκαταστήσει ανεπιθύμητα προγράμματα στον υπολογιστή μας κατά την εγκατάσταση, ως μια πηγή εσόδων. Αυτό είναι που εντοπίζουν ορισμένα antivirus.

Μετατροπή CUE - BIN σε ISO - Η Μόνη Δωρεάν Μέθοδος 05

 

Αυτό λοιπόν που χρειάζεται να κάνουμε είναι να έχουμε το νου μας κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης. Θα πρέπει να απορρίψουμε όλες τις δήθεν προτάσεις, όπως τον password manager…

Μετατροπή CUE - BIN σε ISO - Η Μόνη Δωρεάν Μέθοδος 06

…τα TuneUp Utilities…

Μετατροπή CUE - BIN σε ISO - Η Μόνη Δωρεάν Μέθοδος 07

…το SHAREit και όποια άλλη ανοησία μας βγάλει το πρόγραμμα.

Μετατροπή CUE - BIN σε ISO - Η Μόνη Δωρεάν Μέθοδος 08

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Unchecky, για να βεβαιωθείτε πως η εγκατάσταση θα είναι ασφαλής.

Τέλος, είναι καλή ιδέα να ξετσεκάρουμε το “Associate gBurner with the .iso file extension”, καθώς θα χρησιμοποιήσουμε το gBurner ως δοκιμαστική έκδοση 30 ημερών.

Μετατροπή CUE - BIN σε ISO - Η Μόνη Δωρεάν Μέθοδος 09

Πώς γίνεται η μετατροπή BIN σε ISO με το gBurner

Αφού ξεκινήσουμε την εφαρμογή, επιλέγουμε το Continue unregistered.

Μετατροπή CUE - BIN σε ISO - Η Μόνη Δωρεάν Μέθοδος 10

Δυστυχώς, δεν έχουμε βρει καμία απεριόριστα δωρεάν εφαρμογή που να κάνει σωστά τη μετατροπή BIN σε ISO. Αν γνωρίζετε κάποια σχετική εφαρμογή, γράψτε μας στα σχόλια. Και όχι, το PowerISO σπασμένο από torrent δεν μετράει σαν “δωρεάν”. Και η δωρεάν έκδοσή του έχει περιορισμό στο μέγεθος του αρχείου.

Από το μενού του gBurner επιλέγουμε File -> Open και πλοηγούμαστε στο φάκελο όπου είναι τα αρχεία CUE και BIN. Επιλέγουμε το BIN.

Μετατροπή CUE - BIN σε ISO - Η Μόνη Δωρεάν Μέθοδος 11

Αυτό θα ανοίξει το περιεχόμενο του αρχείου εικόνας στο gBurner. Αν θέλουμε, το γράφουμε απευθείας σε CD ή DVD, όπως είμαστε.

Μετατροπή CUE - BIN σε ISO - Η Μόνη Δωρεάν Μέθοδος 12

Για τη μετατροπή BIN σε ISO, επιλέγουμε File -> Safe as…

Μετατροπή CUE - BIN σε ISO - Η Μόνη Δωρεάν Μέθοδος 13

…και επιλέγουμε σαν τύπο αρχείου το Standard ISO Images (*.iso).

Μετατροπή CUE - BIN σε ISO - Η Μόνη Δωρεάν Μέθοδος 14

Αυτό ήταν όλο. Το ISo θα είναι μερικά megabytes μικρότερο από το BIN, γιατί το gBurner κάνει μια ελαφρά συμπίεση των δεδομένων.

Μετατροπή CUE - BIN σε ISO - Η Μόνη Δωρεάν Μέθοδος 15

Πέραν τούτου, όμως, το ISO είναι τέλειο, και μπορούμε να το ανοίξουμε κανονικά στα Windows ή με οποιοδήποτε τρίτο πρόγραμμα.

Μετατροπή CUE - BIN σε ISO - Η Μόνη Δωρεάν Μέθοδος 16

Είχατε κανένα πρόβλημα με τη μετατροπή BIN σε ISO?

Αν οτιδήποτε στον οδηγό δεν λειτούργησε όπως περιγράφουμε, και δεν μπορέσατε να μετατρέψετε τα αρχεία BIN σε ISO, γράψτε μας στα σχόλια.