Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Τι Είναι Το Ultimate Performance Mode Στα Windows Και Πώς Το Ξεκλειδώνω
featured Τι Είναι Το Ultimate Performance Mode Στα Windows Και Πώς Το Ξεκλειδώνω

Τι Είναι Το Ultimate Performance Mode Στα Windows Και Πώς Το Ξεκλειδώνω

Ίσως δεν γνωρίζουμε ότι τα Windows 10/11 διαθέτουν το απόλυτο σχέδιο κορυφαίων επιδόσεων το οποίο είναι ενεργό μόνο για σταθμούς εργασίας. Προχωρά ένα βήμα πιο πέρα από το αντίστοιχο σχέδιο υψηλών επιδόσεων και επιτρέπει να αυξήσουμε στο μέγιστο την απόδοση ενός καλού υπολογιστή. Δείτε τι είναι το Ultimate Performance Mode και πότε αξίζει να το χρησιμοποιούμε.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι το Ultimate Performance Mode

Το κρυφό σχέδιο κορυφαίων επιδόσεων, γνωστό ως Ultimate Performance Mode, επιτρέπει στο υλικό να χρησιμοποιεί συνεχώς την μέγιστη ισχύ του, με σκοπό να ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερο την απόδοση του συστήματος.

Είναι προσανατολισμένο στη μείωση ή την εξάλειψη των μικροκαθυστερήσεων (micro-latency) που σχετίζονται με τις τεχνικές διαχείρισης ενέργειας. Μπορεί να κάνει τη διαφορά σε εργασίες που απαιτούν την μέγιστη επεξεργαστική ισχύ.

Με αυτό το σχέδιο, οι λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας απενεργοποιούνται για να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η απόδοση. Αυτός είναι ο λόγος που στα laptop εκτός πρίζας δεν ενδείκνυται η χρήση του, καθώς θα εξαντλήσει την μπαταρία πολύ πιο γρήγορα. Ακόμη και να βλάψει την υγεία της.

FEATURED Μπαταρία Laptop Πώς Εξετάζω Την Υγεία Της Με Το Κρυφό Εργαλείο Των Windows 10 11 3
Μπαταρία Laptop: Πώς Εξετάζω Την Υγεία Της Με Το Κρυφό Εργαλείο Των Windows 10/11

Η μπαταρία του φορητού μας θα υποβαθμιστεί με την πάροδο του χρόνου και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Όμως, αν γνωρίζουμε…

Επομένως, αν θελήσουμε να χρησιμοποιούμε ανά περιόδους αυτό το σχέδιο στον φορητό υπολογιστή που έχει υψηλές προδιαγραφές, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είναι πάντα συνδεδεμένος στο ρεύμα.

Παραθέτουμε συνοπτικά τις προεπιλογές που ορίζει το σχέδιο των κορυφαίων επιδόσεων.

  • Κατά την αναπαραγωγή βίντεο, τα Windows εστιάζουν στη μέγιστη ποιότητα εικόνας.
  • Ο σκληρός δίσκος δεν θα μπει ποτέ σε κατάσταση αδράνειας.
  • Η λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας στις ρυθμίσεις έχει οριστεί στη μέγιστη απόδοση.
  • Ο υπολογιστής δεν θα εισέλθει ποτέ σε αδρανοποίηση.
  • Η διαχείριση ισχύος του επεξεργαστή έχει ρυθμιστεί στο 100%.
  • Η οθόνη θα σβήσει μόνο μετά από 15 λεπτά αδράνειας.

Πρέπει να το χρησιμοποιήσω?

Το Ultimate Performance Power Plan ακούγεται σαν νικητής, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Παρότι ορισμένοι χρήστες θα δουν μια αξιοσημείωτη ώθηση στην επεξεργαστική τους ισχύ, άλλοι μετά βίας θα παρατηρήσουν τη διαφορά.

Επιτάχυνση Υπολογιστή: Όλες Οι Δωρεάν Μέθοδοι Στα Windows
Επιτάχυνση Υπολογιστή: Όλες Οι Δωρεάν Μέθοδοι Στα Windows

Ο υπολογιστής είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία εργασίας, ενημέρωσης, αλλά και ψυχαγωγίας. Ένα σύστημα που κολλάει και καθυστερεί μπορεί να εξαντλήσει την υπομονή μας…

Ο λόγος είναι ότι παρέχει τις κορυφαίες επιδόσεις μόνο στους υπολογιστές με καλές προδιαγραφές, και το κυριότερο είναι ότι η συνεχής χρήση του σχεδίου θα αυξήσει την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνει το σύστημά μας, και κατ' επέκταση τον λογαριασμό του ρεύματος.

Επιπλέον, δεν θα δούμε κάποια σημαντική βελτίωση στο gaming, καθώς θα μας δώσει μόνο μια μικρή ώθηση μερικών καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Ultimate Performance Power Στα Windows 1011

Έτσι και αλλιώς, τα περισσότερα παιχνίδια συνήθως παρακάμπτουν τα σχέδια ισχύος για να βελτιώσουν από μόνα τους την απόδοση.

Ως εκ τούτου, το σχέδιο των κορυφαίων επιδόσεων θα μας φανεί χρήσιμο μόνο εάν εκτελούμε ειδικές εργασίες ανάγνωσης/εγγραφής για να τις ολοκληρώσουμε πιο γρήγορα, όταν χρησιμοποιούμε βαριά λογισμικά επεξεργασίας βίντεο και σχεδίασης 3D που απαιτούν αδιάλειπτα την μέγιστη δυνατή ισχύ, και άλλες τέτοιες εργασίες.

Αν χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή μας για απλές καθημερινές εργασίες, όπως η περιήγηση στο Internet, παρακολούθηση βίντεο, κ.λ.π, το προτεινόμενο σχέδιο εξισορρόπησης είναι αυτό που πρέπει να προτιμάμε τις περισσότερες φορές.

Φυσικά, μπορεί να υπάρξουν στιγμές που η διασφάλιση της ισορροπίας μεταξύ ισχύος και κατανάλωσης ενέργειας δεν καλύπτουν τον στόχο μας, και τότε μόνο μπορούμε να προτιμήσουμε τη μέγιστη ισχύ και απόδοση από το σύστημά μας.

Έτσι λοιπόν, αφού γνωρίζουμε πλέον σε τι χρησιμεύει το Ultimate Performance Power Plan και θέλουμε να το δοκιμάζουμε ανά τακτά διαστήματα στα Windows 10 και 11, μπορούμε να το εμφανίσουμε στα σχέδια παροχής ενέργειας του λειτουργικού.

Πώς το ενεργοποιώ

Ανοίγουμε το PowerShell στα Windows 10 ή το Τερματικό των Windows 11 ως διαχειριστές…

…και επικολλούμε την ακόλουθη εντολή πατώντας μετά το enter.

powercfg -duplicatescheme e9a42b02-d5df-448d-aa00-03f14749eb61

Μόλις εκτελέσουμε την εντολή, θα δούμε από κάτω την ένδειξη Κορυφαίες επιδόσεις, που σημαίνει ότι δεν είναι πλέον κρυφό το σχέδιο.

Κατόπιν, ανοίγουμε την Παροχή ενέργειας και αναστολή λειτουργίας στις Ρυθμίσεις, πατώντας ταυτόχρονα το πλήκτρο Windows + I.

Ultimate Performance Power Στα Windows 2μ

Στα δεξιά, επιλέγουμε τις Πρόσθετες ρυθμίσεις ενέργειας στα Windows 10…

…και στο νέο παράθυρο πατάμε στο Προβολή πρόσθετων σχεδίων…

Ultimate Performance Power Στα Windows 2μα

…και θα μας εμφανιστεί το σχέδιο κορυφαίων επιδόσεων.

Στα Windows 11 πατάμε ταυτόχρονα το πλήκτρο Windows + I και εντοπίζουμε το σχέδιο κορυφαίων επιδόσεων από τη διαδρομή Σύστημα > Λειτουργία > Λειτουργία τροφοδοσίας.

Από εδώ και μετά, μπορούμε να το επιλέγουμε τις περιόδους που θεωρούμε ότι το χρειαζόμαστε.

Χρειάζεται το σχέδιο κορυφαίων επιδόσεων?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στο Questions.pcsteps.gr. Ειδάλλως, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps