Home » Hardware » Reviews » HyperX Alloy FPS - Το Πρώτο Μηχανικό Πληκτρολόγιο Kingston

HyperX Alloy FPS – Το Πρώτο Μηχανικό Πληκτρολόγιο Kingston

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Τα μηχανικά πληκτρολόγια γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, ειδικά για όσους ασχολούνται με παιχνίδια στον υπολογιστή, και κερδίζουν συνεχώς το χαμένο έδαφος έναντι των πληκτρολογίων μεμβράνης. Παρακάτω θα εξετάσουμε το HyperX Alloy FPS, ένα μηχανικό πληκτρολόγιο που αποτελεί την πρώτη προσπάθεια της HyperX στον χώρο των gaming πληκτρολογίων.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι το μηχανικό πληκτρολόγιο και γιατί μπορεί να είναι καλύτερο ή χειρότερο από ένα συμβατικό πληκτρολόγιο, δείτε τον οδηγό μας.

Μηχανικό Πληκτρολόγιο: Όλα Όσα θα Θέλατε να Ξέρετε

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τα λεγόμενα μηχανικά πληκτρολόγια και ορισμένοι από εσάς έχετε στην κατοχή σας ένα από αυτά. Όμως τι είναι το μηχανικό πληκτρολόγιο…

Kingston και HyperX

Για όσους ασχολούνται με υπολογιστές, η Kingston Technology δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.

Η εταιρεία έχει χτίσει το όνομά της στον χώρο των μνημών από το 1987, ενώ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο κατασκευαστή μνημών στον κόσμο.

Το 2002 η Kingston ξεκίνησε τη σειρά προϊόντων HyperX, με στόχο τη δημιουργία υλικού υψηλών προδιαγραφών και επιδόσεων, που απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε gamers, tech-enthusiasts, και overclockers.

Για αρκετά χρόνια το λογότυπο HyperX εμφανιζόταν σε μνήμες RAM υψηλών συχνοτήτων, ενώ το 2011 η εταιρεία κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο. Όχι, δεν μιλάμε για κάποιο σουξέ της εποχής, αλλά για έναν δίσκο SSD.

Από το 2014 και μετά η εταιρεία επεκτάθηκε στα περιφερειακά υπολογιστών, κάνοντας μια πολύ δυναμική είσοδο με τα ακουστικά Cloud. Τα HyperX Cloud μέχρι και σήμερα θεωρούνται μία από τις πιο ποιοτικές και VFM επιλογές για gaming headset.

Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση των ακουστικών εδώ:

Παρουσίαση: Ακουστικά Kingston HyperX Cloud Core

Τα ακουστικά χρησιμοποιούνται καθημερινά από τους χρήστες υπολογιστών, κυρίως όταν πρόκειται για gaming. Φυσικά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και σε οποιαδήποτε άλλη εργασία, όπως στην επικοινωνία μέσω…

Τα τελευταία χρόνια η HyperX δουλεύει ως διαφορετικό brand από τη μαμά Kingston. Μάλιστα συνεχώς επεκτείνει τη σειρά προϊόντων της, με το πληκτρολόγιο HyperX Alloy FPS και το ποντίκι Pulsefire FPS να αποτελούν τις νεότερες προσθήκες στην οικογένεια.

HyperX Alloy FPS

Σε αυτήν την παρουσίαση λοιπόν θα δούμε λεπτομερώς το HyperX Alloy FPS, που όπως ήδη αναφέραμε, είναι η πρώτη προσπάθεια της HyperX στα μηχανικά πληκτρολόγια.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το εν λόγω πληκτρολόγιο είναι σχεδιασμένο για gaming επαγγελματικού επιπέδου, και όπως μαρτυράει το όνομά του, για παιχνίδια FPS (First Person Shooter).

Ο λόγος που το κάνει ιδανικό για τέτοιου τύπου παιχνίδια, είναι το μικρό του μέγεθος, που επιτρέπει στον χρήση να εξοικονομεί χώρο στο γραφείο. Έτσι, αυξάνεται η επιφάνεια κίνησης του ποντικιού, που θεωρητικά είναι πολύ βασικό σε παιχνίδια FPS.

Όπως θα δούμε παρακάτω όμως, το πληκτρολόγιο ενδείκνυται για κάθε παιχνίδι και για κάθε χρήση.

Χαρακτηριστικά

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε αναλυτικά όλα τα χαρακτηριστικά του πληκτρολογίου.

Το HyperX Alloy FPS διαθέτει διακόπτες Cherry MX, που είναι ίσως οι διασημότεροι μηχανικοί διακόπτες. Οι Cherry MX έχουν εγγύηση καλής λειτουργίας για τουλάχιστον 50 εκατομμύρια πατήματα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, για να εξαντλήσουμε τα 50 εκατομμύρια πατήματα ενός πλήκτρου, θα πρέπει να το πατάμε 6.850 φορές κάθε μέρα για τα επόμενα 20 χρόνια!

Το πληκτρολόγιο βγαίνει σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις, με διακόπτες μπλε, κόκκινους, και καφέ. Παρακάτω βλέπουμε τα χαρακτηριστικά του καθενός.

Σε γενικές γραμμές οι κόκκινοι χρησιμοποιούνται κυρίως για gaming, οι μπλε είναι ιδανικοί για δακτυλογράφηση και κάνουν αρκετό θόρυβο, ενώ οι καφέ είναι για γενική χρήση. Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικά διαγράμματα κίνησης των διακοπτών, δείτε τη σχετική σελίδα.

Στο HyperX Alloy FPS θα βρούμε κόκκινο backlight φωτισμό, τον οποίο μπορούμε να ρυθμίσουμε με 6 διαφορετικά προγράμματα και 5 επίπεδα φωτεινότητας.

Παράλληλα το πληκτρολόγιο είναι εφοδιασμένο με gaming mode, πλήκτρα πολυμέσων, τεχνολογίες anti-ghosting και key rollover, καθώς και με μία θύρα USB για τη φόρτιση φορητών συσκευών.

Παρά το μικρό του μέγεθος, δεν του λείπει το Num Pad, ενώ είναι αρκετά ελαφρύ σε περίπτωση που θέλουμε να το μεταφέρουμε.

Συσκευασία και περιεχόμενα

Σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε την Kingston, που μας παραχώρησε το HyperX Alloy FPS για τις ανάγκες του οδηγού.

Το πληκτρολόγιο έρχεται σε μία τυπική συσκευασία, με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τα χαρακτηριστικά τυπωμένα στο εξωτερικό της.

Ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της συσκευασίας το γεγονός ότι η εικόνα του πληκτρολογίου έχει γυαλιστερή επιφάνεια, σε αντίθεση με τη ματ υφή του υπόλοιπου κουτιού.

Με το άνοιγμα της συσκευασίας μας καλωσορίζει το λογότυπο HyperX, επάνω στην ειδική θήκη μεταφοράς του πληκτρολογίου.

Η θήκη είναι υφασμάτινη και κλείνει από πάνω με ένα κορδόνι, σε στυλ πουγκιού. Στο πίσω μέρος της διαθέτει μία έξτρα τσέπη, προφανώς για να πάρουμε μαζί μας και το καλώδιο.

Προχωρώντας στο εσωτερικό του κουτιού, βρίσκουμε τις οδηγίες χρήσης, καθώς και ένα σημείωμα καλωσορίσματος στην “Ομάδα HyperX”. Στη συνέχεια αντικρίζουμε το πληκτρολόγιο, το οποίο είναι τοποθετημένο στο κέντρο ειδικού αφρολέξ.

Αφαιρώντας το, εντοπίζουμε τα τελευταία εξαρτήματα της συσκευασίας, που είναι το καλώδιο και κάποια ανταλλακτικά καπάκια για τα πλήκτρα.

Το καλώδιο του πληκτρολογίου είναι αποσπώμενο, κάτι που το καθιστά ακόμα πιο εύκολο στη μεταφορά. Όπως βλέπουμε και στα χαρακτηριστικά του…

…είναι αρκετά μακρύ στα 1.8 μέτρα, ενώ είναι κομψά ντυμένο με υφασμάτινες ίνες κόκκινου και μαύρου χρώματος.

Τα επιπλέον καπάκια είναι για τα πλήκτρα W, A, S, D, και 1, 2, 3, 4, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο gaming.

Η πρώτη τετράδα έχει τραχύ φινίρισμα, πιθανότατα για αντιολισθητικούς λόγους, ενώ οι αριθμοί διαθέτουν ματ επιφάνεια. Και τα οκτώ πλήκτρα είναι κόκκινου χρώματος, έτσι ώστε να ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο πληκτρολόγιο κατά το gaming.

Στο ίδιο σακουλάκι θα βρούμε και ένα στρόγγυλο πλαστικό εργαλείο, που χρησιμεύει στην αφαίρεση των καπακιών του μηχανικού πληκτρολογίου.

Πρώτες εντυπώσεις

Αναμφίβολα οι πρώτες μας εντυπώσεις από το κράτημα του πληκτρολογίου είναι θετικές.

Το HyperX Alloy FPS είναι αρκετά λεπτό, σε σύγκριση με άλλα μηχανικά πληκτρολόγια. Το μικρό του μέγεθος το καθιστά αρκετά ελαφρύ, ενώ ο χώρος που πιάνει στο γραφείο μας είναι ελάχιστος.

Έτσι, μπορούμε να χρησιμοποιούμε το ποντίκι στην ίδια ευθεία με τον ώμο μας, πράγμα που όπως ήδη αναφέραμε, βολεύει ιδιαίτερα στα παιχνίδια.

Από θέμα εμφάνισης το HyperX Alloy FPS είναι ιδιαίτερα κομψό, με λιτό σχεδιασμό, και χωρίς εξωτερικό περίγραμμα.

Στην κάτω πλευρά του πληκτρολογίου εντοπίζονται τα κλασικά ποδαράκια, τα οποία διαθέτουν αντιολισθητικό πάτο.

Στην πίσω όψη βρίσκουμε τη θύρα του καλωδίου, καθώς και την επιπλέον θύρα USB. Δυστυχώς η θύρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για φόρτιση, όπως υποδεικνύει και το αντίστοιχο σήμα.

Το πληκτρολόγιο δεν διαθέτει ξεχωριστά πλήκτρα για πολυμέσα, όμως μπορούμε να βρούμε τις αντίστοιχες ιδιότητες στα πλήκτρα F6 έως F12.

Η ονομασία “Alloy”, που σημαίνει “κράμα μετάλλου”, έχει να κάνει με την πάνω πλευρά του πληκτρολογίου. Η πλευρά αυτή είναι καλυμμένη με χάλυβα – κοινώς ατσάλι, γεγονός που μετατρέπει το πληκτρολόγιο σε μια ιδιαίτερα στιβαρή κατασκευή.

Δοκιμή και χρήση

Μετά τις πρώτες εντυπώσεις, δοκιμάσαμε το πληκτρολόγιο επί μία βδομάδα σε συνθήκες gaming, αλλά και δακτυλογράφησης.

Να σημειώσουμε ότι το δικό μας πληκτρολόγιο ήρθε με διακόπτες Cherry MX Red, που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν με διαφορετικούς διακόπτες.

Gaming

Το gaming mode ενεργοποιείται με τον συνδυασμό πλήκτρων Fn+F12, και ανάβει το ειδικό φωτάκι στη δεξιά πλευρά.

Εδώ να πούμε ότι δεν υπάρχει φωτάκι για το Scroll Lock, όμως ας το παραδεχτούμε, κανείς μας δεν χρησιμοποιεί αυτό το πλήκτρο και οι περισσότεροι δεν ξέρουμε καν σε τι χρησιμεύει.

Κατά το gaming mode, απενεργοποιείται το πλήκτρο των Windows, έτσι ώστε αν πατηθεί κατά λάθος, να μην μας “πετάξει” απ' το παιχνίδι που θα παίζουμε.

Επιπλέον, η HyperX μας εγγυάται N-key rollover με το gaming mode, σε αντίθεση με το 6-key rollover του κανονικού mode.

Το rollover έχει να κάνει με το πόσα πλήκτρα μπορεί να καταγράψει ταυτόχρονα ένα πληκτρολόγιο, χωρίς λάθη. Έτσι, με τη ρύθμιση για 6-key rollover, μπορούμε να πατήσουμε μέχρι και 6 πλήκτρα ταυτόχρονα.

Αντίθετα, με το N-key rollover θεωρητικά μπορούν να πατηθούν ταυτόχρονα όλα τα πλήκτρα του πληκτρολογίου. Φυσικά δεν έχουμε συναντήσει σενάριο στο οποίο να χρειάζεται να πατήσουμε πάνω από 6 πλήκτρα, αλλά δεν είμαστε και οι πιο φανατικοί gamers.

Πληκτρολόγηση

Κατά την πληκτρολόγηση στο HyperX Alloy FPS, ακούγεται το χαρακτηριστικό εθιστικό “κλικ” των μηχανικών πληκτρολογίων. Ωστόσο, στους κόκκινους διακόπτες είναι αρκετά πιο διακριτικό, απ' ό,τι φανταζόμαστε ότι θα είναι στους μπλε.

Στις δοκιμές μας δεν είχαμε κανένα θέμα κατά τη δακτυλογράφηση κειμένων. Οι κόκκινοι διακόπτες είναι αρκετά εύκολοι στο πάτημα, και για να ενεργοποιηθούν χρειάζονται δύναμη ίση με 45g.

Φωτισμός

Όπως προείπαμε, το HyperX Alloy FPS διαθέτει κόκκινο backlight φωτισμό.

Με το πλήκτρο Fn και τα δεξιά-αριστερά βελάκια, αλλάζουμε το πρόγραμμα του φωτισμού. Στο πρώτο πρόγραμμα όλα τα πλήκτρα μένουν μόνιμα φωτισμένα, και στο δεύτερο αναβοσβήνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Στη συνέχεια βλέπουμε ότι κάθε πλήκτρο φωτίζεται με το πάτημά μας, ενώ στο τέταρτο προεπιλεγμένο πρόγραμμα δημιουργείται ένας κυματισμός κάθε φορά που πληκτρολογούμε. Αυτός ο κυματισμός γίνεται αυτόματα στο πέμπτο πρόγραμμα, ανεξάρτητα απ' το πάτημα των πλήκτρων.

Τέλος, στην τελευταία λειτουργία μπορούμε να προγραμματίσουμε να μείνουν αναμμένα όποια πλήκτρα επιθυμούμε. Από προεπιλογή το HyperX Alloy FPS έχει αναμμένα τα πλήκτρα που χρησιμοποιούνται στα FPS παιχνίδια.

Ωστόσο, πατώντας τα πλήκτρα Fn+RControl, μπορούμε να δημιουργήσουμε τον δικό μας προσωπικό συνδυασμό.

Με πάτημα εκ νέου των πλήκτρων Fn+RControl, κλειδώνουμε τη νέα ρύθμιση για το πληκτρολόγιο.

Τιμή

Το κόστος του HyperX Alloy FPS ανέρχεται κοντά στα 110€ από ελληνικό κατάστημα.

Η τιμή του θα λέγαμε ότι κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα, δεδομένου ότι πρόκειται για μηχανικό πληκτρολόγιο, διαθέτει αυθεντικούς διακόπτες Cherry MX, στιβαρό σκελετό, και backlight φωτισμό.

Τι μας έλειψε

Αν έπρεπε να βρούμε κάτι για να προσάψουμε στο HyperX Alloy FPS, αυτό είναι η έλλειψη κάποιου software που να επιτρέπει τον επαναπρογραμματισμό των πλήκτρων και τη δημιουργία μακροεντολών.

Επιπλέον, για όσους ενδιαφέρονται για RGB φωτισμό, τότε θα πρέπει να κοιτάξουν για κάποιο διαφορετικό πληκτρολόγιο.

Τέλος, ομολογούμε ότι δεν βρήκαμε κάποια ιδιαίτερη χρησιμότητα για τη θύρα USB, εφόσον μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για φόρτιση.

Τελικές εντυπώσεις

Οι δοκιμές μας με το HyperX Alloy μας άφησαν κατά το πλείστον με θετικές εντυπώσεις.

Ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός του και η φορητότητα είναι στοιχεία που δεν βρίσκουμε συνήθως σε μηχανικά πληκτρολόγια.

Παράλληλα, το ατσάλι στην πάνω πλευρά δίνει μία στιβαρότητα στην κατασκευή, και σου αφήνει την αίσθηση ότι το πληκτρολόγιο θα αντέξει τυχόν εκνευρισμούς και χτυπήματα που συνοδεύουν συχνά τα online παιχνίδια.

Οι διακόπτες Cherry MX ανταποκρίθηκαν άψογα στη φήμη τους, καθώς μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι από την απόδοσή τους. Στα παιχνίδια τα πλήκτρα είχαν άψογη αποκρισιμότητα, ενώ κατά τη δακτυλογράφηση δεν αντιμετωπίσαμε κανένα απολύτως πρόβλημα.

HyperX Alloy FPS - Το Πρώτο Μηχανικό Πληκτρολόγιο της Kingston

Τέλος, η θήκη μεταφοράς είναι ένα έξτρα bonus για όσους ενδιαφέρονται για φορητότητα.

Κατά την άποψή μας, σε αυτήν την κατηγορία τιμής προσφέρει όλα όσα αναζητάει κάποιος από ένα μηχανικό πληκτρολόγιο.

Αν δεν σας ενδιαφέρουν τα RGB φωτάκια και το επιπλέον software, το συστήνουμε ανεπιφύλακτα για όσους ψάχνουν ένα ποιοτικό μηχανικό πληκτρολόγιο με μικρές διαστάσεις, είτε για gaming, είτε για οποιαδήποτε άλλη εργασία.

Πώς σας φάνηκε το HyperX Alloy FPS;

Είναι γεγονός ότι η HyperX τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά στον χώρο των gaming περιφερειακών, με όλο και περισσότερα ποιοτικά προϊόντα στο ενεργητικό της. Το HyperX Alloy δεν αποτελεί εξαίρεση, και είναι βέβαιο ότι η εταιρεία δεν θα σταματήσει σ' αυτό.

Έχετε μήπως στην κατοχή σας το παραπάνω μηχανικό πληκτρολόγιο ή σκοπεύετε να το αγοράσετε; Πείτε μας τις εντυπώσεις σας.

Αν σας άρεσε η παρουσίαση του HyperX Alloy FPS και αν θέλετε να δείτε περισσότερα προϊόντα της Kingston και της HyperX, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps