Home » Smartphones-Tablets » 12 Κρυφές Λειτουργίες στο Κινητό Με Κωδικούς USSD

12 Κρυφές Λειτουργίες στο Κινητό Με Κωδικούς USSD

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι στους περισσότερους από μας η εξερεύνηση της πιο προσωπικής μας συσκευής είναι ιδιαίτερα ελκυστική. Ωστόσο, ενδέχεται να μην γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μυστικοί αριθμοί που ξεκλειδώνουν ή κλειδώνουν διάφορες λειτουργίες στο κινητό. Δείτε τους κρυφούς αριθμητικούς κωδικούς, που δίνουν ένα διαφορετικό και μυστηριώδες τόνο στην αγαπημένη μας συσκευή.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι το USSD πρωτόκολλο

Το Unstructured Supplementary Service Data (USSD), γνωστό και ως “Feature codes” ή “Secret Codes”, είναι ένα πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται από τα κινητά τηλέφωνα, έτσι ώστε να επικοινωνούν με τους υπολογιστές του φορέα παροχής υπηρεσιών.

Στην ουσία πρόκειται για πρωτόκολλο που κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από το γνωστό μας SMS, επιτρέποντας ωστόσο μηνύματα έως και 182 αλφαριθμητικών χαρακτήρων.

Σε αντίθεση λοιπόν με τα SMS, τα μηνύματα USSD δημιουργούν μια “ζωντανή” σύνδεση σε πραγματικό χρόνο, τύπου instant messaging, χωρίς όμως να παρέχουν τη δυνατότητα της αποθήκευσης και της προώθησης.

Λειτουργίες στο Κινητό 3

Το USSD χρησιμοποιείται συνήθως από τους παρόχους όταν επιθυμούμε να μάθουμε το διαθέσιμο υπόλοιπο του χρόνου ομιλίας και ποσού, και όχι μόνο.

Αναλόγως την χρήση του, μας επιτρέπει να ξεκλειδώσουμε ή να κλειδώσουμε πολλές κρυφές λειτουργίες του κινητού, που δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχουν. Η πρόσβαση γίνεται μέσα από την οθόνη των κλήσεων του κινητού (dial pad).

Σε αρκετές περιπτώσεις πληκτρολογώντας αυτούς τους κωδικούς επικοινωνούμε μέσω GSM απευθείας με τους υπολογιστές του παροχέα υπηρεσιών.

Στη συνέχεια μας επιτρέπουν την προσπέλαση στα κρυφά χαρακτηριστικά και τα διαγνωστικά εργαλεία της συσκευής μας.

Λειτουργίες στο Κινητό 4

Πόσοι είναι οι μυστικοί κωδικοί

Στην έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι ο αριθμός των κωδικών USSD είναι πολύ μεγάλος και υπερβαίνει τους πεντακόσιους. Συνήθως αρχίζουν και τελειώνουν με τα σύμβολα “*” και “#”, εν μέσω μιας ακολουθίας αριθμών.

Η πολιτική των κατασκευαστών και των παρόχων είναι να μην γνωστοποιούν την ύπαρξη αυτών των ψηφίων στο ευρύ κοινό των χρηστών.

Φανταστείτε τι θα μπορούσε να συμβεί στους φορείς, αν επιχειρούσαμε όλοι μαζί να επικοινωνήσουμε ταυτόχρονα με τους υπολογιστές τους.

Οι τύποι των κρυφών κωδικών

Οι κωδικοί του πρωτοκόλλου χωρίζονται κυρίως σε τρεις κατηγορίες.

USSD codes

Αφορούν όλους εκείνους τους κρυφούς κωδικούς που εισάγουμε στο πληκτρολόγιό του τηλεφώνου μας οι οποίοι περιέχουν τον αστερίσκο (*) και τη δίεση (#).

Στη συνέχεια απαιτούν να πατήσουμε το εικονίδιο της κλήσης, έτσι ώστε να επικοινωνήσει η συσκευή με τους υπολογιστές του παρόχου.

MMI codes

Οι κρυφοί κωδικοί ΜΜΙ (Man Machine Interface) αφορούν τα ψηφία που εισάγουμε στο πληκτρολόγιο του κινητού μας, που ενεργοποιούν τα κρυφά μενού της συσκευής τοπικά.

Σε αυτήν την περίπτωση ενδέχεται να μην υπάρχει επικοινωνία με τους υπολογιστές του φορέα.

SS codes

Αν και η προφορά των αρχικών τους δεν θα βγάλει το καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα, το αντίθετο θα λέγαμε, πρόκειται για κωδικούς που είναι ένα μείγμα των δύο προηγούμενων.

Η πληκτρολόγησή τους στην οθόνη των κλήσεων είτε αποστέλλεται στον πάροχο μέσα από κωδικοποιημένο αίτημα, είτε ενεργοποιεί κρυφές λειτουργίες τοπικά, χωρίς επικοινωνία στους υπολογιστές.

Είναι χρήσιμοι?

Λόγω της πολιτικής των εταιρειών, οι περισσότερες κρυφές λειτουργίες και τα διαγνωστικά εργαλεία που ενεργοποιούνται από αυτούς τους μυστικούς κωδικούς, είναι φυσικό να είναι παντελώς άγνωστες στους περισσότερους χρήστες.

Ωστόσο, οι κωδικοί του USSD πρωτοκόλλου μπορούν να γίνουν πολύ χρήσιμοι σε έκτακτες περιπτώσεις, όπου απαιτείται διάγνωση και λύση των προβλημάτων που εμφάνισε η συσκευή.

Οι κρυφές λειτουργίες στο κινητό που θα εμφανιστούν μετά την εισαγωγή των μυστικών ψηφίων, σε αρκετές περιπτώσεις είναι παρόμοιες και στο iOS.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να αναφέρουμε ότι μερικοί από αυτούς τους κωδικούς ενδέχεται να μην ενεργοποιήσουν τις κρυφές λειτουργίες σε όλα ανεξαιρέτως τα μοντέλα των κινητών.

Επιπλέον, θέλουν και προσοχή. Όπως θα δούμε, κάποιοι κωδικοί διαγράφουν όλα τα δεδομένα της συσκευής, και είτε εγκαθιστούν ξανά το stock firmware, είτε την επαναφέρουν στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Είναι λοιπόν καλή ιδέα να μην εισάγουμε κανέναν κωδικό, αν δεν κατανοούμε πλήρως τις κρυφές λειτουργίες που θα ενεργοποιηθούν. Ωστόσο, στον οδηγό εξηγούμε αναλυτικά τι κάνει ο καθένας από αυτούς.

Γενική κατάσταση συσκευής

Προβάλλει διάφορες πληροφορίες σχετικά με τη συσκευή και την μπαταρία της, καθώς επίσης και πολλά άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία χρήσης.

*#*#4636#*#*

Εμφάνιση του IMEI (Android-iOS)

Το IMEI είναι ένας μοναδικός σειριακός αριθμός που ταυτοποιεί τη συσκευή μας. Μεταξύ άλλων, μπορεί να θέσει σε “μαύρη λίστα” την κλεμμένη συσκευή, έτσι ώστε να μην ξαναχρησιμοποιηθεί. Ταυτόχρονα μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη πελατών.

*#06#

Έλεγχος στην προώθηση κλήσεων

Αυτός ο κωδικός μας επιτρέπει να ελέγχουμε αν υπάρχει προώθηση κλήσεων όταν είμαστε απασχολημένοι. Επιπλέον μπορούμε να δούμε αν η υπηρεσία τηλεφωνητή του παρόχου είναι ενεργή.

Μετά την πληκτρολόγηση του κωδικού, απαιτείται να πατήσουμε το εικονίδιο της κλήσης.

*#67#

Λειτουργίες στο Κινητό 6

Απόκρυψη αριθμού καλούντος

Μετά την εισαγωγή αυτού του κωδικού USSD, θα γίνεται απόκρυψη του αριθμού μας. Και σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί να πατήσουμε το εικονίδιο της κλήσης, όπως παρατηρούμε στην εικόνα.

*31#

Εμφάνιση αριθμού

Τα συγκεκριμένα ψηφία που δεν διαφοροποιούνται και πολύ από την απόκρυψη, θα μας ενεργοποιήσουν ξανά την αναγνώριση της εξερχόμενης κλήσης.

#31#

Ενεργοποίηση αναμονής κλήσεων

Η εισαγωγή αυτού του μυστικού κωδικού θα ενεργοποιήσει την αναμονή κλήσεων.

*43#

Απενεργοποίηση αναμονής (Android-iOS)

Μπορούμε αντίστοιχα να απενεργοποιήσουμε την αναμονή, εισάγοντας τον ακόλουθο κωδικό, και πατώντας κατόπιν στο εικονίδιο της κλήσης.

#43#

Έλεγχος φραγής κλήσεων

Η εισαγωγή αυτού του αριθμητικού κωδικού μας πιστοποιεί αν η αδυναμία στις εισερχόμενες κλήσεις οφείλεται σε φραγή κλήσεων.

*#33#

Έλεγχος στη λειτουργία του GPS

Μετά την πληκτρολόγηση του κωδικού, ξεκινά αυτόματα η λειτουργία και δεν θα χρειαστεί να πατήσουμε το εικονίδιο της κλήσης.

*#*#1472365#*#*

Έλεγχος Firmware

Στις δοκιμές μας διαπιστώσαμε ότι αυτός ο κωδικός λειτουργεί ως επί το πλείστον στις συσκευές Galaxy της Samsung.

Σε άλλους κατασκευαστές ενδεχομένως να μην ενεργοποιηθούν αυτές οι συγκεκριμένες κρυφές λειτουργίες στο κινητό.

Επανεγκατάσταση του Firmware

Όπως γίνεται αντιληπτό, είναι μία από τις πιο δραστικές κρυφές λειτουργίες στο κινητό μας. Ο κωδικός USSD θα διαγράψει τα πάντα, και στη συνέχεια θα πρέπει
να εγκαταστήσουμε ξανά το firmware της συσκευής.

Εφόσον λοιπόν είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για αυτή τη μη αναστρέψιμη ενέργεια, πρέπει στην οθόνη των κλήσεων του κινητού να πληκτρολογήσουμε το ακόλουθο:

*2767*3855#

Εργοστασιακές ρυθμίσεις

Αυτή η λειτουργία θα επαναφέρει ουσιαστικά τη συσκευή μας στις αρχικές ρυθμίσεις του κατασκευαστή. Για να το επιτύχουμε αυτό, απλά πληκτρολογούμε το ακόλουθο:

*#*#7780#*#*

Σας χρησίμευσαν οι κρυφές λειτουργίες στο κινητό?

Οι κρυφές λειτουργίες στο κινητό μας επιτρέπουν να αποκτήσουμε με απλό και γρήγορο τρόπο πρόσβαση σε πολλά και διάφορα κρυφά μενού. Επιπλέον, μπορούμε να κάνουμε και πολλές διαγνωστικές δοκιμές.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μας πείτε τη γνώμη σας σχετικά με το θέμα, και να προτείνετε τους κωδικούς που ξεκλειδώνουν και άλλες κρυφές λειτουργίες στο κινητό, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps