Η ασφαλής λειτουργία των Windows είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για διάγνωση και επιδιόρθωση προβλημάτων. Αν τα Windows δυσλειτουργούν, ή δεν φορτώνουν καθόλου στο πλήρες περιβάλλον, η Safe Mode μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση στα αρχεία μας, να καταργήσουμε προβληματικούς drivers, να τρέξουμε διαγνωστικά τεστ, και ενδεχομένως να βοηθήσει να φέρουμε το σύστημα σε λειτουργική κατάσταση χωρίς να καταφύγουμε σε format και επανεγκατάσταση. Δείτε τι είναι η ασφαλής λειτουργία στα Windows και πώς να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Τι είναι η ασφαλής λειτουργία στα Windows?
Τα Windows είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο σύστημα από μόνα τους – πόσο μάλλον αν προσθέσουμε drivers συσκευών, προγράμματα ή και παιχνίδια κάθε είδους, και ενδεχομένως κάποιο περιστασιακό malware.
Ένας λάθος ή μια αστοχία driver, η διαγραφή ή καταστροφή αρχείων του συστήματος, ένα κακογραμμένο πρόγραμμα, ένας ιός, ή ακόμα και η απεγκατάσταση ενός προγράμματος είναι ικανά να δημιουργήσουν στα Windows αρκετά μεγάλο πρόβλημα ώστε να μην μπορούν καν να μπουν στην επιφάνεια εργασίας.
Η ασφαλής λειτουργία, ή αλλιώς Safe Mode, έχει δημιουργηθεί για αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις. Πρόκειται για έναν τρόπο λειτουργίας στον οποίο εκτελούνται μόνο οι απολύτως απαραίτητες εργασίες για να ξεκινήσουν τα Windows.
Με αυτόν τον τρόπο, μένουν απενεργοποιημένα εν δυνάμει ελαττωματικά τμήματα, και εμείς έχουμε πρόσβαση στο γραφικό περιβάλλον, την επιφάνεια εργασίας, τα δεδομένα μας, και σε όλες τις ρυθμίσεις και τα διαγνωστικά των Windows.
Η ασφαλής λειτουργία μας δίνει τη δυνατότητα να βρούμε ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα και ενδεχομένως να το επιλύσουμε ή να επαναφέρουμε ένα σημείο επαναφοράς.
Επαναφορά Συστήματος στα Windows – System RestoreΗ επαναφορά συστήματος στα Windows είναι μια δυνατότητα που, σε περίπτωση προβλήματος, μπορεί να επαναφέρει το λειτουργικό σύστημα σε μια παλαιότερη, λειτουργική κατάσταση. Αν ο…
Περιττό να πούμε πως αν η ασφαλής λειτουργία δεν μπορεί να ξεκινήσει τα Windows, τότε τα πράγματα είναι πραγματικά σοβαρά όσον αφορά το λειτουργικό σύστημα, και είναι σχεδόν σίγουρο πως θα χρειαστούμε format.
Τα τρία είδη της Safe Mode
Το διαγνωστικό εργαλείο των Windows διαθέτει τρεις διαφορετικούς τρόπους για να το χρησιμοποιήσουμε. Την ασφαλή λειτουργία, την ασφαλή λειτουργία με υποστήριξη δικτύου, και την ασφαλή λειτουργία με γραμμή εντολών.
Η ασφαλής λειτουργία με υποστήριξη δικτύου προσθέτει τα προγράμματα οδήγησης και τις υπηρεσίες δικτύου που θα χρειαστούμε για πρόσβαση στο Internet και σε άλλους υπολογιστές στο δίκτυό μας.
Η ασφαλής λειτουργία με γραμμή εντολών εκκινεί τα Windows με ένα παράθυρο γραμμής εντολών, αντί για το συνηθισμένο περιβάλλον εργασίας του λειτουργικού. Αυτή η επιλογή προορίζεται περισσότερο για επαγγελματίες και διαχειριστές.
Η Σύγχρονη Γραμμή Εντολών Στα Windows: Οι Πιο Χρήσιμες ΕντολέςΗ γραμμή εντολών στα Windows παραμένει ένα ισχυρό εργαλείο, καθώς μας δίνει δυνατότητες πέραν από αυτές του γραφικού περιβάλλοντος. Ενώ αρκετούς χρήστες τους τρομάζει και…
Ωστόσο, μπορεί να φανεί χρήσιμη αν τα Windows δεν μας εκκινούν σωστά, όταν αντιμετωπίζουμε σοβαρότερα θέματα και δεν εμφανίζεται η κρίσιμη επιλογή “Ρυθμίσεις εκκίνησης” στο μενού των ρυθμίσεων της αποκατάστασης που θα δούμε στη συνέχεια.
Ως εκ τούτου, στον οδηγό θα καλύψουμε τους δύο τρόπους, δηλαδή την ασφαλή λειτουργία με δίκτυο και μέσω εντολών.
Ποιους drivers φορτώνει η ασφαλής λειτουργία
Οι παρακάτω drivers φορτώνονται και είναι διαθέσιμοι στην ασφαλή λειτουργία, σύμφωνα με τη Microsoft.
- Μονάδες δισκέτας (εσωτερικές και USB)
- Εσωτερικές μονάδες δίσκου CD-ROM (ATA, SCSI)
- Εξωτερικές μονάδες δίσκου CD-ROM
- Εσωτερικές μονάδες δίσκου DVD-ROM (ATA, SCSI)
- Εξωτερικές μονάδες δίσκου DVD-ROM
- Εσωτερικές μονάδες σκληρού δίσκου (ATA, SATA, SCSI)
- Εξωτερικές μονάδες σκληρού δίσκου (USB)
- Πληκτρολόγια (USB, PS/2, σειριακά)
- Ποντίκια (USB, PS/2, σειριακά)
- Κάρτες οθόνης VGA (PCI, AGP)
Δεν μπορούμε να ενημερώσουμε προγράμματα οδήγησης την ώρα που τρέχει η ασφαλής λειτουργία στο PC. Όπως αναφέραμε στην εισαγωγή, είναι μια διαγνωστική λειτουργία των Windows και προορίζεται μόνο για την αντιμετώπιση προβλημάτων.
Ποιες υπηρεσίες των Windows ξεκινούν σε ασφαλή λειτουργία
- Αρχείο καταγραφής συμβάντων των Windows
- Τοποθέτηση και άμεση λειτουργία
- Κλήση απομακρυσμένης διαδικασίας (RPC)
- Υπηρεσίες κρυπτογράφησης
- Όργανα διαχείρισης των Windows (WMI)
Ποιες συσκευές και υπηρεσίες ξεκινούν σε ασφαλή λειτουργία με δίκτυο
- Προσαρμογείς δικτύου (ενσύρματοι Ethernet και ασύρματοι 802.11x)
- Πρωτόκολλο δυναμικής ρύθμισης παραμέτρων κεντρικών υπολογιστών (DHCP)
- DNS
- Συνδέσεις δικτύου
- Πρόγραμμα βοήθειας TCP/IP-NetBIOS
- Τείχος προστασίας των Windows
Πώς εκκινώ το PC σε ασφαλή λειτουργία όταν ανοίγουν τα Windows
Για να εκκινήσουμε τον υπολογιστή σε ασφαλή λειτουργία, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις των Windows και πατάμε στην Ενημέρωση & ασφάλεια.
Κατόπιν, στην Αποκατάσταση και Εκκίνηση για προχωρημένους, και κάνουμε κλικ στην Άμεση επανεκκίνηση.
Αφού ο υπολογιστής μας κάνει την επανεκκίνηση, θα δούμε ότι μας άνοιξε μια μπλε οθόνη. Παραθέτουμε αυτά τα βήματα σε εικόνες.
Σε αυτό το σημείο πατάμε στην επανεκκίνηση.
Μετά την επανεκκίνηση του υπολογιστή, θα δούμε μια λίστα από επιλογές. Πατάμε στο πληκτρολόγιο F4 ή F5 για να ξεκινήσει η ασφαλής λειτουργία με τα ελάχιστα προγράμματα οδήγησης και υπηρεσίες.
Όπως αναφέραμε προηγουμένως, στο παράδειγμα μας δείχνουμε την ασφαλή λειτουργία με υποστήριξη δικτύου, καθώς είναι πιο χρήσιμη λόγω του ότι μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε το Internet και το δίκτυο μας. Έτσι, πατάμε στο F5.
Από εκεί και μετά, τα Windows θα μας ζητήσουν να συνδεθούμε στον υπολογιστή με το όνομα και τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού σας στην Microsoft.
Καλό είναι τα έχουμε κάπου εύκαιρα αυτά τα στοιχεία αν δεν τα θυμόμαστε, γιατί η ασφαλής λειτουργία δεν μας επιτρέπει να συνδεθούμε χρησιμοποιώντας κάποια άλλη μέθοδο, όπως το PIN, ή ανάγνωση δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Στη συνέχεια, ο υπολογιστής θα ανοίξει την επιφάνεια εργασίας σε ασφαλή λειτουργία όπου στις γωνίες της οθόνης θα βλέπουμε τη σχετική ένδειξη.
Όταν ολοκληρώσουμε τον έλεγχο που θέλουμε να κάνουμε, απλά επανεκκινούμε τον υπολογιστή για να εξέλθουμε από την ασφαλή λειτουργία και να ξεκινήσουν τα Windows στην κανονική λειτουργία τους.
Ασφαλής λειτουργία με εντολές όταν δεν εκκινούν σωστά τα Windows
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως όταν έχουμε εσφαλμένη εκκίνηση των Windows, ενδέχεται να μην μας εμφανιστεί η επιλογή “Ρυθμίσεις εκκίνησης” που είδαμε προηγουμένως.
Σε αυτή την περίπτωση, η ασφαλής λειτουργία είναι εφικτή μόνο μέσω της γραμμής εντολών.
Έτσι, ως ένα σημείο ακολουθούμε τα ίδια βήματα που είδαμε προηγουμένως. Τα παραθέτουμε πάλι μόνο με εικόνες.
Μόλις πατήσουμε στη γραμμή εντολών, θα μας εμφανιστεί ο λογαριασμός μας στην Microsoft. Τον επιλέγουμε και μετά εισάγουμε τον κωδικό πρόσβασης.
Μόλις μας ανοίξει η γραμμή εντολών, εκτελούμε μια από τις παρακάτω εντολές και μετά πατάμε Enter..
Ενεργοποίηση της απλής ασφαλούς λειτουργίας:
bcdedit /set {default} safeboot minimal
Ενεργοποίηση ασφαλούς λειτουργίας με δίκτυο:
bcdedit /set {default} safeboot network
Αν πληκτρολογήσαμε την εντολή σωστά, θα μας εμφανιστεί το μήνυμα “Η λειτουργία ολοκληρώθηκε με επιτυχία”.
Κατόπιν, κλείνουμε το παράθυρο της γραμμής εντολών…
…και πατάμε στο Συνέχεια για να γίνει επανεκκίνηση σε ασφαλή λειτουργία.
Μόλις ξεκινήσουν τα Windows, συνδεόμαστε και θα δούμε ότι η ασφαλής λειτουργία είναι ενεργή για να κάνουμε τον έλεγχο που θέλουμε στον υπολογιστή.
Μόλις τελειώσουμε, στην επόμενη επανεκκίνηση υπάρχει το ενδεχόμενο να μας ανοίξει ξανά η ασφαλής λειτουργία και όχι η κανονική λειτουργία των Windows. Σε αυτή την περίπτωση, όσες επανεκκινήσεις και αν κάνουμε, η ασφαλής λειτουργία θα εμφανίζεται συνεχώς.
Για να διευθετήσουμε αυτό το κόλλημα, ακολουθούμε πάλι όλα τα βήματα που είδαμε προηγουμένως από τις ρυθμίσεις των Windows και την αποκατάσταση για να φτάσουμε στην γραμμή εντολών.
Μόλις μας ανοίξει ξανά η γραμμή εντολών, πληκτρολογούμε την ακόλουθη εντολή και πατάμε Enter:
bcdedit / deletevalue {default} safeboot
Κατόπιν, κλείνουμε το παράθυρο της γραμμής εντολών, και κάνουμε κλικ στο “Συνέχεια” για να γίνει επανεκκίνηση του υπολογιστή στην κανονική του λειτουργία.
Γιατί στα Windows 10 ΔΕΝ λειτουργεί το F8 για είσοδο στην ασφαλή λειτουργία
Εάν έχουμε αναβαθμίσει σε Windows 10 από παλαιότερες εκδόσεις όπως τα Windows 7, ίσως θα έχουμε παρατηρήσει ότι το πλήκτρο F8 που χρησιμοποιούσαμε στην εκκίνηση για να μπούμε σε ασφαλή λειτουργία δεν λειτουργεί πλέον.
Ο λόγος είναι ότι και τα Windows 8 και τα Windows 10 διαθέτουν ένα νέο bootloader σχεδιασμένο για συσκευές UEFI, ο οποίος έχει καταργήσει τη χρήση του πλήκτρου F8 για γρήγορη εκκίνηση σε ασφαλή λειτουργία.
Οι μόνοι επίσημοι τρόποι για να ανοίξει ο υπολογιστής σε ασφαλή λειτουργία είναι αυτοί που δείξαμε προηγουμένως, από την “Αντιμετώπιση Προβλημάτων” -> “Επιλογές για προχωρημένους.
Τι μπορούμε να κάνουμε στην ασφαλή λειτουργία
Η ασφαλής λειτουργία μας επιτρέπει να τρέξουμε τα εξής εργαλεία των Windows:
Εργαλεία Πίνακα Ελέγχου:
Για να ανοίξουμε τον πίνακα ελέγχου, αρκεί να πατήσουμε το κουμπί των Windows + R. Στο παράθυρο που θα μας ανοίξει, γράφουμε control και πατάμε ΟΚ.
Προβολή ρυθμίσεων συστήματος:
Διαχείριση συσκευών:
Μπορούμε να απενεργοποιήσουμε/απεγκαταστήσουμε drivers από τη διαχείριση συσκευών. Έτσι, αν υπάρχει κάποιος κατεστραμμένος driver που δεν αφήνει τα Windows να φορτώσουν, είναι εύκολο να τον ξεφορτωθούμε.
Επεξεργαστής Μητρώου:
Ανοίγει με Win + R -> Regedit. Μας δίνει δυνατότητα να επεξεργαστούμε το Μητρώο (registry).
Τι δεν μας επιτρέπει να κάνουμε η ασφαλής λειτουργία
Υπάρχουν κάποια antivirus και antimalware, όπως το Malwarebytes, που μπορούν να τρέξουν στην ασφαλή λειτουργία. Όμως, πολλά άλλα δεν μπορούν να τρέξουν καθόλου, καθώς δεν φορτώνονται οι υπηρεσίες των Windows που χρειάζονται.
Επίσης, στην ασφαλή λειτουργία υπάρχει περιορισμένη δυνατότητα εγκατάστασης/απεγκατάστασης προγραμμάτων.
Τα προγράμματα που στηρίζονται στον Windows Installer δεν μπορούν να εγκατασταθούν σε ασφαλή λειτουργία, γιατί η υπηρεσία του Windows Installer δεν εκτελείται. Ομοίως, δεν μπορούμε να απεγκαταστήσουμε κάποιο εγκατεστημένο πρόγραμμα.
Απεγκατάσταση προγραμμάτων στην ασφαλή λειτουργία
Εντούτοις, υπάρχουν δύο μέθοδοι που μας επιτρέπουν αν καταργήσουμε εφαρμογές την ώρα που είναι ενεργή η ασφαλής λειτουργία.
Η πρώτη είναι μέσω της επεξεργασίας του μητρώου (Registry), η οποία, ωστόσο, αν δεν γίνει προσεκτικά, μπορεί να προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά στα Windows.
Με τη δεύτερη μέθοδο, μπορούμε να αποφύγουμε αυτή τη διαδικασία διαμέσου ενός πολύ μικρού δωρεάν λογισμικού. Αυτοματοποιεί ολόκληρη τη διαδικασία με το Μητρώο και διευκολύνει τα πράγματα.
Το δωρεάν εργαλείο που ενεργοποιεί τον απεγκατάσταση προγραμμάτων των Windows το κατεβάζουμε από εδώ.
Μόλις πατήσουμε πάνω στο αρχείο .exe και το τρέξουμε, το SafeMSI θα ξεκινήσει την υπηρεσία Windows Installer σε ασφαλή λειτουργία και μπορούμε να καταργήσουμε όποια εφαρμογή θέλουμε.
Αν η ασφαλής λειτουργία δεν μας βοηθήσει
Αν δεν καταφέρουμε να διορθώσουμε το πρόβλημά μας μέσω της ασφαλούς λειτουργίας, έχουμε τρεις επιλογές:
Να επαναφέρουμε μια εικόνα συστήματος, αν είχαμε κρατήσει:
Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper ProΈχουμε εγκαταστήσει τα Windows, όλα μας τα προγράμματα, και έχουμε ρυθμίσει τα πάντα στην εντέλεια. Ένα πλήρες Windows backup image μας επιτρέπει να αποθηκεύσουμε σε…
Να επιχειρήσουμε την επιδιόρθωση Windows χωρίς format:
Επιδιόρθωση Windows 10 Χωρίς Format: Όλοι Οι ΤρόποιΤο format και η επανεγκατάσταση των Windows συνήθως ολοκληρώνεται μέσα σε μερικά λεπτά. Ωστόσο, μπορεί να μας πάρει ώρες ή και μέρες για να εφαρμόσουμε…
Ή, να το πάρουμε απόφαση, και να κάνουμε ένα πλήρες backup των αρχείων μας και να προχωρήσουμε σε format.
Format Υπολογιστή Εύκολα, Με Απόλυτη Ασφάλεια, Βήμα Προς ΒήμαΗ διαδικασία του format και της επανεγκατάστασης των Windows 10 είναι εξαιρετικά απλή, και αν την κάνουμε σωστά, απόλυτα ασφαλής. Στον οδηγό αυτόν θα δούμε…
Είναι χρήσιμη η ασφαλής λειτουργία?
Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για την ασφαλή λειτουργία των Windows, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.