Home » Smartphones-Tablets » Πώς να Έχω Μεγαλύτερη Διάρκεια στη Μπαταρία του Κινητού

Πώς να Έχω Μεγαλύτερη Διάρκεια στη Μπαταρία του Κινητού

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Δεν είναι μυστικό ότι πολλές λειτουργίες και εφαρμογές “σκοτώνουν” στην κυριολεξία την μπαταρία του κινητού μας. Τρέχουν συνεχώς στο παρασκήνιο χωρίς να μας ρωτήσουν, ακόμη και όταν δεν τις χρησιμοποιούμε. Δείτε τους κύριους ένοχους που εξαντλούν την μπαταρία και πώς να τους αντιμετωπίσετε, γιατί είναι βέβαιο ότι βρίσκονται και στη συσκευή σας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Οι συνήθεις ύποπτοι

Αναμφίβολα οι περισσότεροι από εμάς θα θέλαμε η μπαταρία του κινητού να διαρκεί από το πρωί που ξυπνήσαμε, μέχρι το βράδυ πριν κοιμηθούμε. Όμως κάτι τέτοιο είναι σχετικά αδύνατο, καθότι χρησιμοποιούμε πολλές εφαρμογές που είναι ενεργοβόρες.

Σε μία έρευνα που έγινε το τρίτο τρίμηνο του 2016, η γνωστή εταιρεία AVG Technologies χρησιμοποιώντας ανώνυμες στατιστικές από εκατομμύρια χρήστες smartphone σε όλο τον κόσμο, εντόπισε τους μεγαλύτερους ενόχους που εξαντλούν την μπαταρία του κινητού.

Οι ένοχες λειτουργίες των apps

Αυτά τα apps βρίσκονται στα περισσότερα κινητά των χρηστών. Εκείνο που τα ενοχοποιεί ιδιαίτερα είναι οι λειτουργίες τους οι οποίες είναι ενεργές, είτε τα χρησιμοποιούμε, είτε όχι.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι κύριες λειτουργίες τους που εξαντλούν την μπαταρία, πριν πάμε στις αδηφάγες εφαρμογές και τον τρόπο της αντιμετώπισής τους, είτε στο Android, είτε στα υπόλοιπα mobile λειτουργικά.

Εμφάνιση γραφικών και κινούμενων εικόνων

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα όμορφα γραφικά αυξάνουν κατά πολύ την εμπειρία που έχουμε με το κινητό. Ωστόσο, όσο πιο εξελιγμένα είναι τα γραφικά, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αντίκτυπος στη μπαταρία του κινητού.

Χρήση ειδοποιήσεων

Ενώ το κινητό προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια, δεν το αφήνουν να ησυχάσει οι συνεχείς ειδοποιήσεις των εφαρμογών που τρέχουν ακατάπαυστα στο παρασκήνιο.

Χρήση του GPS

Όταν το app έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί το GPS, η τοποθεσία στη συσκευή είναι συνεχώς ενεργή, και αυτό επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη εξάντληση στην μπαταρία του κινητού.

Τα ενεργοβόρα apps που εξαντλούν την μπαταρία του κινητού

Η έρευνα που έγινε για να αναδειχθούν οι μεγαλύτεροι ένοχοι που αποστραγγίζουν την μπαταρία του κινητού, ιδίως στο Android, διαχώρισε τις εφαρμογές σε εκείνες που εκτελούνται αυτόματα κατά την εκκίνηση, και σε εκείνες που ενεργοποιούνται από τον χρήστη.

Μπαταρία του Κινητού

Συνολική επίδραση στην μπαταρία (αυτόματη εκτέλεση κατά την εκκίνηση)

  • Facebook
  • Google Play Services
  • Facebook Pages Manager
  • Instagram
  • Snapchat
  • ChatON
  • The Weather Channel
  • Antivirus & Security

Επίδραση στην μπαταρία του κινητού (εκτέλεση από χρήστες)

  • Snapchat
  • Facebook και Messenger
  • Google Maps
  • Chrome Browser
  • Pokemon Go
  • YouTube, Netflix και άλλες εφαρμογές ροής
  • Clean master
  • Line
  • Amazon Shopping UK
  • Spotify Music
  • SounfCloud
  • Tumblr
  • Microsoft Outlook
  • Προεπιλεγμένες εφαρμογές της Samsung

Βοηθούν τα apps για δήθεν βελτίωση στη μπαταρία του κινητού?

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι στο Play Store διατίθενται εκατοντάδες εφαρμογές, που έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν μεγαλύτερη διάρκεια στην μπαταρία του κινητού.

Είναι αλήθεια ότι κάποιες από αυτές τις εφαρμογές στο παρελθόν ήταν χρήσιμες για τα smartphone εκείνης της εποχής. Όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι το ίδιο συμβαίνει και στις ημέρες μας.

Πρόκειται για έναν μύθο, καθότι είναι ελάχιστα τα apps που μπορούν να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής στην μπαταρία μιας σύγχρονης Android συσκευής.

Doze mode

Αυτός ο μύθος έχει επιβεβαιωθεί και από την ενέργεια της Google που καθιέρωσε το Doze mode στο Marshmallow και το Nougat.

Πρόκειται για λειτουργία που προσφέρει πραγματική βελτίωση στην μπαταρία του κινητού, καθιστώντας μη απαραίτητες τις εφαρμογές που υπόσχονται εξοικονόμηση ενέργειας.

Παρ' όλα αυτά, κάποιες εφαρμογές όπως το Greenify που αναφερθήκαμε στις εφαρμογές για root, ενδέχεται να βοηθήσουν.

Το συγκεκριμένο app λόγω του root, συνεργάζεται στενά με το Doze mode του Android, προσφέροντας θεαματική βελτίωση διαμέσου μιας λειτουργίας που ονομάζεται Aggressive Doze.

Το Doze mode στο Marshmallow έχει και ένα αρνητικό, αν θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε έτσι. Μεγιστοποιεί τις δυνατότητες του κινητού, μόνο όταν η Android συσκευή είναι εντελώς ακίνητη και η οθόνη ανενεργή.

Αν κινούμαστε και έχουμε τη συσκευή στην τσέπη ή την τσάντα, δεν θα επιτευχθεί δραματική βελτίωση της μπαταρίας του κινητού. Αυτό συμβαίνει γιατί το Doze στο Marshmallow υπολειτουργεί όταν ανιχνεύει κίνηση στο επιταχυνσιόμετρο της συσκευής.

Αυτό άλλαξε στο Nougat, όπου και εν κινήσει πλέον η εξαιρετική λειτουργία του Android προσφέρει τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση στην μπαταρία του κινητού.

Το καλύτερο χαρακτηριστικό αυτής της ενσωματωμένης λειτουργίας των δυο νεότερων εκδόσεων του Android, είναι ότι τρέχει αυτόματα στο παρασκήνιο.

Δεν χρειάζεται να κάνουμε την παραμικρή ρύθμιση για να διαμορφώσουμε το Doze mode, στην προσπάθειά μας να αυξήσουμε τη διάρκεια στην μπαταρία του κινητού.

Κάποιες νεότερες συσκευές, όπως για παράδειγμα της Samsung, ενσωματώνουν λειτουργίες τύπου Aggressive Doze. Έτσι, προσφέρουν και αυτές με τη σειρά τους περαιτέρω βελτίωση στην μπαταρία του κινητού, κατόπιν της δικής μας παρέμβασης.

Μιλώντας για εφαρμογές ενίσχυσης και βελτίωσης, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα apps, γνωστά ως Τask killers ή Ram boosters, πρέπει να αποφεύγονται γιατί εξαντλούν ακόμη περισσότερο την μπαταρία του κινητού.

Όπως είδαμε προηγουμένως, ένα από αυτά περιλαμβάνεται μέσα στην έρευνα για τις πιο αδηφάγες εφαρμογές.

Οι τρόποι της σωστής αντιμετώπισης στο Android

Το Android Nougat έφερε νέες αυτοματοποιημένες δυνατότητες στο Doze, που βελτιώνουν ακόμη περισσότερο την μπαταρία του κινητού. Ωστόσο, είναι αναμενόμενο να μην έχουμε όλοι τη νέα έκδοση του λειτουργικού της Google.

Ως εκ τούτου, θα αναφερθούμε στον τρόπο αντιμετώπισης των ενεργοβόρων εφαρμογών που είδαμε προηγουμένως, και είναι η βασικότερη αιτία που εξαντλείται η μπαταρία του κινητού. Εφαρμόζεται σε όλες τις εκδόσεις του Android, όπως επίσης και στο Nougat.

Επιπλέον, και δεδομένου ότι στις δύο τελευταίες εκδόσεις του Android, ένα μεγάλο κομμάτι στη βελτίωση της μπαταρίας του κινητού το έχει αναλάβει αυτόματα το Doze, είναι χρήσιμο να τελειώνουμε μια και καλή με τις ενεργοβόρες εφαρμογές.

Κλωνοποίηση σε web app

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα εξαιρετικό βοηθητικό πρόγραμμα, το οποίο μας επιτρέπει να κλωνοποιήσουμε αυτά τα apps σε αντίστοιχες ελαφριές εφαρμογές που βασίζονται στο web.

Με αυτόν τον τρόπο θα εξαλείψουμε τις αδηφάγες διαθέσεις των συνήθων υπόπτων εφαρμογών, βοηθώντας θεαματικά την μπαταρία του κινητού, και χωρίς να θυσιάσουμε απολύτως κανένα χαρακτηριστικό.

Επιπλέον και σημαντικό, θα μπορέσουμε να απελευθερώσουμε και ένα μεγάλο τμήμα του αποθηκευτικού χώρου της συσκευής μας.

Hermit • Lite Apps Browser

Το Hermit είναι αναμφίβολα το πρώτο μας μεγάλο όπλο για να βελτιώσουμε αισθητά την μπαταρία του κινητού.

Η μικρή εφαρμογή έχει μέγεθος μόνο 2MB και μπορούμε να την κατεβάσουμε από το Play Store. Είναι συμβατή με το Android 4.4 και τις νεότερες εκδόσεις. Δυστυχώς η δωρεάν έκδοση επιτρέπει την κλωνοποίηση μόνο σε 2 ελαφριά apps.

Iδανικό και για λιγότερο ισχυρές συσκευές

Το Hermit, εκτός από τη βελτίωση στην μπαταρία του κινητού, είναι ιδανικό για τις συσκευές Android που δεν έχουν πολύ ισχυρές προδιαγραφές.

Το app κινείται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τις συνηθισμένες ελαφριές εφαρμογές ενίσχυσης και εξοικονόμησης. Είναι κάτι που το καθιστά προς το παρόν μοναδικό στο είδος του.

Δραστική μείωση του αποθηκευτικού χώρου

Επιπλέον, χάρη στα μοναδικά χαρακτηριστικά του, θα είμαστε σε θέση να έχουμε δεκάδες ελαφριές εφαρμογές. Θα καταλαμβάνουν όλες μαζί περίπου τον ίδιο χώρο που θα δέσμευε μόνο το ένα από τα ενεργοβόρα apps.

Ανοίγοντας το Hermit, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να πατήσουμε στο “+”, έτσι ώστε να προσθέσουμε τις εφαρμογές που εξαντλούν την μπαταρία.

Ταυτόχρονα μπορούμε να προσθέσουμε και όσα apps θεωρούμε ότι δεσμεύουν πολύ αποθηκευτικό χώρο, και βασίζουν τις λειτουργίες τους στο web.

Μετατροπή των ενεργοβόρων apps σε ελαφριές εφαρμογές

Κατά τη διαδικασία της κλωνοποίησης των ένοχων εφαρμογών, το Hermit θα μας ενημερώσει ότι είναι απαραίτητο να καταργήσουμε τις πρωτότυπες εφαρμογές. Έτσι θα εξασφαλίσουμε τη βελτίωση στην μπαταρία του κινητού.

Αν αυτές οι εφαρμογές έρχονται προεγκατεστημένες στη συσκευή μας, δεν μπορούμε να τις καταργήσουμε χωρίς root στο κινητό.

Ωστόσο, έχουμε τη δυνατότητα να τις απενεργοποιήσουμε μέσα από την ενότητα των εφαρμογών του κινητού, επιλέγοντας στη συνέχεια τη σχετική ένδειξη.

Εκτός από την κλωνοποίηση των apps σε ελαφριές εφαρμογές, μπορούμε να μετατρέψουμε και τις αγαπημένες μας ιστοσελίδες σε ταχύτατα web apps.

Αυτό το επιτυγχάνουμε, όχι πατώντας στο “+”, άλλα πληκτρολογώντας το URL του site στο σχετικό πεδίο που παρατηρούμε στην παρακάτω εικόνα.

Ελαφριές Εφαρμογές 11

Ταυτόχρονα, μέσα από την ενότητα “Customize”, μπορούμε να ορίσουμε το φόντο να είναι μαύρο, για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στη διάρκεια μπαταρίας. Επίσης μπορούμε να παίξουμε και με τα χρώματα όσο θέλουμε.

Η εξαιρετική αυτή εφαρμογή μας δίνει και πολλές άλλες δυνατότητες, με πληθώρα χρήσιμων ρυθμίσεων εξοικονόμησης.

Μια από τις πιο λειτουργικές είναι ο περιορισμός στη χρήση των δεδομένων του κινητού internet. Με αυτή τη λειτουργία το Hermit, εκτός των άλλων, επιταχύνει την περιήγηση μειώνοντας το μέγεθος της εικόνας.

Ελαφριές Εφαρμογές 10

Βελτίωση της μπαταρίας του κινητού με λιγότερα δικαιώματα

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα που αποκτούμε με το Hermit, είναι ότι εκμηδενίζονται και τα ενοχλητικά δικαιώματα που απαιτούνται από τα αδηφάγα apps.

Τι Είναι τα Δικαιώματα Εφαρμογών στο Android και Τι να Προσέχουμε

Όταν εγκαθιστούμε μια εφαρμογή στην Android συσκευή, η Google μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουμε τις δυνατότητες και τις πληροφορίες στις οποίες θα έχει πρόσβαση…

Το Hermit μετά τη μετατροπή θα βάλει όλες τις ελαφριές εφαρμογές που δημιούργησε πάνω στην οθόνη του κινητού, για να έχουμε ταχύτατη πρόσβαση.

Αν το θελήσουμε, μπορούμε να αφαιρέσουμε το κείμενο του ονόματος. Επίσης μπορούμε να αλλάξουμε και τα εικονίδια των web apps, μέσα από τις ρυθμίσεις της εφαρμογής.

Έξυπνες κινήσεις για βελτίωση της μπαταρίας σε όλα τα mobile λειτουργικά

Με τα smartphones να γίνονται ολοένα και πιο ισχυρά κάθε χρόνο, όπως είδαμε η αυτονομία της συσκευής με μπαταρία που θα έχει διάρκεια από το πρωί ως το βράδυ, είναι μια μεγάλη πρόκληση.

Πέραν των εφαρμογών που είναι οι κυριότεροι ύποπτοι στην εξάντληση της μπαταρίας του κινητού, υπάρχουν και μερικές εύκολες αλλά απαραίτητες κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε.

Δεν αφορούν μόνο τις Android συσκευές, αλλά και τα υπόλοιπα mobile λειτουργικά. Έτσι έχουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια στην μπαταρία, είτε έχουμε Android, είτε όχι.

Εφόσον λοιπόν κινούμαστε πολύ και δεν μπορούμε κάθε λίγο και λιγάκι να φορτίζουμε το κινητό, ας δούμε συνοπτικά ποιες είναι αυτές οι ενέργειες που θα βοηθήσουν να αυξήσουμε κατά πολύ την αυτονομία του.

  • Αντικαθιστώ τα βαριά apps με ελαφριές εφαρμογές.
  • Διατηρώ τις υπόλοιπες εφαρμογές ενημερωμένες.
  • Απενεργοποιώ τη δόνηση όπου δεν μου είναι απαραίτητη.
  • Κρατώ πάντα τα Bluetooth και GPS απενεργοποιημένα και τα χρησιμοποιώ μόνο όταν τα χρειάζομαι.
  • Ελέγχω συνεχώς τις εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο και τις κλείνω.
  • Χρησιμοποιώ ειδοποιήσεις μόνο για τις εφαρμογές που είναι αναγκαίες.
  • Μαθαίνω καλά τη λειτουργία “Μην ενοχλείτε” του κινητού.
  • Ορίζω μονίμως τη φωτεινότητα στο 50%. Είναι βέβαιο ότι αυτή η στάθμη είναι αποδεκτή για τα μάτια μας.
  • Αποφεύγω την αυτόματη φωτεινότητα.
  • Μειώνω τη χρήση των widget.
  • Προτιμώ σταθερές ταπετσαρίες και όχι κινητές (live wallpapers).
  • Συγχρονίζω αυτόματα μόνο τα άκρως απαραίτητα στους λογαριασμούς.
  • Παρακολουθώ συχνά την χρήση μπαταρίας μέσα από τις ρυθμίσεις της συσκευής.
  • Εξερευνώ τις ενσωματωμένες λειτουργίες του κατασκευαστή για την εξοικονόμηση στην μπαταρία του κινητού.
  • Καθιστώ απαραίτητη τη χρήση antimalware προγράμματος στο Android.
  • Δεν χρησιμοποιώ Task Killers-Ram boosters.

Ελαφριές Εφαρμογές

Εσείς χρειάζεστε μεγαλύτερη διάρκεια στην μπαταρία του κινητού σας?

Οι σύγχρονες συσκευές, ιδίως του Android, δεν απαιτούν ιδιαίτερη παρέμβαση στις ρυθμίσεις για τη βελτίωση της μπαταρίας, ούτε χρειάζονται τα τρίτα apps. Το μόνο που θέλουν είναι σωστές ενέργειες, και αντικατάσταση των ενόχων με ελαφριές εφαρμογές.

Εφόσον αντιμετωπίζουμε συνεχές πρόβλημα με την μπαταρία του κινητού, είναι βέβαιο ότι αυτό οφείλεται στα ενεργοβόρα apps. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το να αποφεύγουμε εφαρμογές που δεν χρειαζόμαστε, ή αντικειμενικά άχρηστες εφαρμογές, είναι επιθυμητό.

Αποφύγετε Αυτές τις 8 Δημοφιλείς Εφαρμογές Android

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά, το Google Play διαθέτει πάνω από 2 εκατομμύρια εφαρμογές. Άλλες είναι αρκετά διαδεδομένες, με εκατομμύρια λήψεις, ενώ άλλες περιορίζονται σε μερικές εκατοντάδες. Είναι όμως…

Βέβαια, εκτός από τη χρήση των εφαρμογών, και ο τρόπος που φορτίζουμε τη μπαταρία παίζει μεγάλο ρόλο στη μακροζωία και τη χωρητικότητά της.

Μεγαλύτερη Διάρκεια Μπαταρίας σε Laptop, Κινητό, Tablet

Κάθε σύγχρονη μπαταρία μπορεί να επαναφορτιστεί συγκεκριμένες φορές. Όταν ξεπεράσουμε αυτό το όριο, η χωρητικότητά της αρχίζει και μειώνεται κατακόρυφα. Δείτε πώς γίνεται η σωστή φόρτιση και εκφόρτιση…

Τέλος, σε πιο σπάνιες περιπτώσεις στις Android συσκευές, ενδέχεται να ευθύνεται κάποιο κακόβουλο λογισμικό που κατά λάθος εγκαταστήσαμε. Σε ακραία περίπτωση ίσως μας παρακολουθούν και το κινητό.

Οι Ενδείξεις Πως Παρακολουθούν το Κινητό Μου Εν Αγνοία Μου
Οι Ενδείξεις Πως Παρακολουθούν το Κινητό Μου

Οι περισσότεροι από εμάς δεν φανταζόμαστε καν ότι υπάρχει περίπτωση να μας παρακολουθούν το κινητό. Όμως, αν κατεβάσαμε κάποια κακόβουλη εφαρμογή, ή κάποιος θέλει να…

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε τις δικές σας εμπειρίες, και να προτείνετε άλλους τρόπους για να έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια στην μπαταρία του κινητού, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps