Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Windows 11 24H2: Σε Ποια PC Δεν Θα Εκκινούν - Τι Πρέπει Να Γνωρίζω
FEATURED Windows 11 24H2 Σε Ποια PC Δεν Θα Εκκινούν - Τι Πρέπει Να Γνωρίζω Ε2

Windows 11 24H2: Σε Ποια PC Δεν Θα Εκκινούν – Τι Πρέπει Να Γνωρίζω

Με την επερχόμενη μεγάλη ενημέρωση των Windows 11 24H2, το λειτουργικό μετατρέπεται πλέον από “μη υποστηριζόμενο” σε “μη εκκινήσιμο” για πολλά PC. Η νέα έκδοση αλλάζει τις απαιτήσεις συστήματος και αν το PC δεν τις καλύπτει, τα Windows 11 δεν θα εκκινούν ή δεν θα εκτελούν τις νέες AI λειτουργίες. Δείτε αν το σύστημα σας υποστηρίζει τη νέα απαίτηση στη CPU, και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα έκδοση 24Η2 σε συμβατούς και μη υπολογιστές.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τα νέα Windows 11 24H2

Η νέα έκδοση 24H2 των Windows 11 (2024 Update – έκδοση 26100) εστιάζει στις δυνατότητες AI, στους νέους υπολογιστές, και στις βελτιώσεις απόδοσης του λειτουργικού. Όμως, εισάγει και νέες απαιτήσεις για να μπορούν να εκτελεστούν τα Windows απροβλημάτιστα στο PC.

Αν το σύστημα μας δεν καλύπτει τις νέες απαιτήσεις, τα Windows 11 24H2 δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως, ή και καθόλου. Ακόμη και αν έχουμε αναβαθμίσει το σύστημα μας με 8GB ή 16GB μνήμης RAM, και αλλάξαμε τους παλιούς σκληρούς δίσκους με νέους SSD.

Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά τους παλαιότερους υπολογιστές, αν δεν καλύπτουν τη νέα απαίτηση του SSE4 που θέτει η Microsoft στα χαρακτηριστικά της CPU, όπως δείχνουμε λίγο παρακάτω στη σχετική ενότητα, τότε τα Windows 11 24H2 δεν θα εκκινούν καθόλου.

AI PC – NPU

Επιπλέον, η νέα επερχόμενη έκδοση του λειτουργικού απαιτεί μια Νευρωνική Μονάδα Επεξεργασίας (NPU) για τις πολλές νέες και προηγμένες λειτουργίες AI.

Το NPU (Neural Processing Unit) είναι ένα κομμάτι υλικού που επιταχύνει τη διαδικασία των εργασιών τεχνητής νοημοσύνης. Τις κάνει όλες πιο αποδοτικά και πιο αποτελεσματικά από μια GPU και CPU.

Η διαφορά μεταξύ μιας παραδοσιακής κεντρικής μονάδας επεξεργασίας (CPU) και μιας μονάδας επεξεργασίας γραφικών (GPU) είναι ότι η NPU είναι βελτιστοποιημένη για να χειρίζεται τους πολύπλοκους υπολογισμούς που απαιτούνται από αλγόριθμους βαθιάς μάθησης. Οι NPU συνήθως ενσωματώνονται στη CPU.

Από τη στιγμή που ο υπολογιστής μας  έχει NPU, τα Windows 11 24H2 θα θεωρήσουν το σύστημα μας ως AI PC. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε όλες τις νέες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης που φέρνει η Microsoft στην επερχόμενη έκδοση του λειτουργικού.

Μια από αυτές είναι ο AI Explorer. Το συγκεκριμένο προηγμένο χαρακτηριστικό θα κυκλοφορήσει πρώτα σε υπολογιστές ARM64, καθώς οι απαιτήσεις του συστήματος περιλαμβάνουν μόνο το νέο Snapdragon X Elite NPU της Qualcomm στην αρχή.

Βέβαια, αυτό είναι ένα σημαντικό πλήγμα για την Intel, η οποία ωθεί την ιδέα ενός υπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης από τότε που άρχισε να αποστέλλει τσιπ Intel Core Ultra στα τέλη του 2023.

Η πλατφόρμα της Qualcomm βγάζει 45 TOPS (Trillions of Operations Per Second) για τη NPU της, ενώ η NPU της Intel είναι περίπου 10 TOPS, και η AMD είναι στα 16 TOPS. Εν ολίγοις, είναι πολύ πιο αδύναμες σε σύγκριση με την Qualcomm. Ωστόσο, αναμένεται να ακολουθήσουν η Intel και η AMD με τις CPU επόμενης γενιάς στα τέλη 2024.

Σε ό,τι αφορά τον AI Explorer, δεν πρόκειται για μια νέα Εξερεύνηση αρχείων, αλλά για ένα χαρακτηριστικό που αλλάζει τον τρόπο σε όλες τις διεργασίες που κάνουμε στον υπολογιστή. Παρακολουθεί για λογαριασμό μας τα πάντα, από εφαρμογές, κείμενα, ιστοσελίδες, έως έγγραφα, φωτογραφίες, βίντεο και πολλά άλλα.

Επιπλέον, μας βοηθά να λύσουμε τυχόν ζητήματα με το σύστημα καθώς και να βρούμε αυτό που χρειαζόμαστε χρησιμοποιώντας ερωτήματα φυσικής γλώσσας. Όλα αυτά μπορεί να τα κάνει και χωρίς σύνδεση στο Internet, ή μέσω προσέγγισης στο cloud, κάτι που για πολλούς είναι σημαντικό στον τομέα του απορρήτου.

Ο AI Explorer δεν είναι η μόνη δυνατότητα που τροφοδοτείται από NPU και θα κοσμεί τα Windows 11 24H2 φέτος. Η Microsoft φέρνει και το Automatic Super Resolution στα desktop PC. Αυτή η λειτουργία αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσει την οπτική εμπειρία ενώ παίζουμε games ή τρέχουμε εφαρμογές.

Επιπλέον, η νέα έκδοση του λειτουργικού φέρνει τα Live Captions με AI, μια δυνατότητα που μπορεί να μεταφράσει γλώσσες σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης, τα  εφέ κάμερας με τεχνητή νοημοσύνη για να θολώνουν το φόντο, να διασφαλίζουν καλύτερη εστίαση και διόρθωση ματιών, να αφαιρούν το θόρυβο του φόντου, και πολλά άλλα.

Τέλος, υπάρχει και το “Live Canvas Panel” στην εφαρμογή Ζωγραφική των Windows. Αυτή η νέα προσθήκη φαίνεται να μοιάζει με τον ζωντανό καμβά του Leonardo.Ai, μια λειτουργία τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργεί άμεσα σκίτσα ή ψηφιακή τέχνη χρησιμοποιώντας τις προτροπές μας.

Θα δημοσιεύσουμε πλήρη ανάλυση για τον AI Explorer και όλες τις νέες δυνατότητες AI των Windows 11, μόλις ανακοινωθούν επίσημα από τη Microsoft.

Υποστηρίζει το PC τις νέες απαιτήσεις;

Όπως αναφέραμε, αν το σύστημα μας πρωτίστως δεν υποστηρίζει τη νέα απαίτηση για το χαρακτηριστικό SSE4.2, τότε είναι πλέον αδύνατη η εκκίνηση των νέων Windows 11 24H2. Ευτυχώς, όμως, θα επηρεαστούν μόνο οι πολύ παλαιοί υπολογιστές.

Σε κάθε περίπτωση, για να ελέγξουμε αν η CPU μας υποστηρίζει SSE4, πρέπει να κατεβάσουμε και να τρέξουμε το μικρό portable εργαλείο CPU-Z, πατώντας εδώ.

Κατόπιν, από την ένδειξη Instructions, ελέγχουμε αν εμφανίζεται η σχετική ένδειξη. Το πιο πιθανό είναι ότι θα το υποστηρίζει η CPU μας, εκτός αν πρόκειται για AMD που κυκλοφόρησε πριν το 2011, ή Intel πριν το 2008.

SSE4 NPU Windows 11 24H2 3

Σε ό,τι αφορά τη NPU, το μόνο βέβαιο είναι ότι σύντομα θα αποτελεί βασικό στοιχείο του συστήματος μας, όπως ακριβώς είναι ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών.

Βέβαια, η υιοθέτηση NPU στους υπολογιστές βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια. Την υποστηρίζουν πιο πρόσφατοι επεξεργαστές όπως ο AMD Ryzen 8040, ο Qualcomm Snapdragon X Elite, και οι Intel Core Ultra.

Σε κάθε περίπτωση, για να δούμε αν ένα σύστημα υποστηρίζει NPU, πατάμε τα πλήκτρα Ctrl + Shift + Esc για να ανοίξουμε τη Διαχείριση εργασιών. Κατόπιν, από την ενότητα Επιδόσεις ελέγχουμε αν εμφανίζεται η ένδειξη NPU.

SSE4 NPU Windows 11 24H2 2mma

Καθώς το πιο πιθανό είναι να μη δούμε τη σχετική ένδειξη, αυτό σημαίνει ότι το σύστημα μας δεν μπορεί να εκτελέσει τις νέες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης των Windows 11 24H2 που είδαμε προηγουμένως.

Φυσικά, θα μπορούμε να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε μερικά από τα προηγμένα AI εργαλεία της έκδοσης 23Η2.

FEATURED Generative Erase Ενεργοποίηση Του Νέου AI Εργαλείου Των Windows
Generative Erase: Ενεργοποίηση Του Νέου AI Εργαλείου Των Windows

Η λειτουργία Magic Eraser στα Google Pixel είναι από εκείνα τα χαρακτηριστικά που μοιάζουν όντως μαγικά. Η Microsoft δεν θέλει τα Windows να μείνουν πίσω στην καινοτόμο επεξεργασία εικόνας μέσω τεχνητής νοημοσύνης, γι' αυτό έφερε το νέο Generative Erase στις Φωτογραφίες Windows. Στον σύντομο οδηγό, θα δούμε πώς να ενεργοποιήσουμε το νέο AI εργαλείο της Microsoft με ένα κλικ.

Σε γενικές γραμμές, χωρίς NPU η νέα έκδοση του λειτουργικού θα εκκινεί κανονικά και απλά δεν θα μπορούμε να εκτελούμε τις νέες AI δυνατότητες του, μέχρι να κάνουμε τη σχετική αναβάθμιση συστήματος.

Υπάρχουν και πιο ελαφριά Windows 11 24H2 για όλα τα PC;

Η έκδοση 24H2 των Windows 11 αναμένεται να κυκλοφορήσει ευρέως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αυτό ευθυγραμμίζεται με προηγούμενες σημαντικές ενημερώσεις για τα Windows 11.

Επίσης, αναμένεται ότι η επόμενη έκδοση των Windows θα συνεχίσει τον ετήσιο κύκλο ενημερώσεων. Παρόμοιο με αυτό που βλέπουμε τα τελευταία δύο χρόνια, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε αναφερθεί ότι μεταβαίνει σε τριετή κύκλο ανάπτυξης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η κοινότητα των Windows έχει ήδη κινητοποιηθεί για τη νέα έκδοση του λειτουργικού. Μάλιστα, ένας από τους πιο αξιόπιστους προγραμματιστές της, έχει ήδη μεριμνήσει την υλοποίηση των Windows 11 24H2 Ultralight που καταλαμβάνουν μόνο 4GB αποθηκευτικού χώρου.

Έρχονται με τον ίδιο τρόπο που έχουμε περιγράψει και για τις εκδόσεις των Windows 11 23H2. Όπως είναι φυσικό, είναι ιδανικές για παλαιότερα αδύναμα συστήματα, όπου έτσι και αλλιώς οι νέες λειτουργίες AI δεν θα είναι εφικτές.

SSE4 NPU Windows 11 24H2 10

Πρόκειται για απόλυτα ασφαλή mods για τα οποία δεν τίθεται ούτε κάποιο θέμα πειρατείας, καθώς εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε ένα έγκυρο κλειδί για να ενεργοποιήσουμε τα τροποποιημένα Windows 11 Pro Light.

Επί του παρόντος, δεν προτείνουμε την άμεση εγκατάσταση αυτών των Ultralight mods, γιατί βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ενημερώσεων. Μόλις ωριμάσουν οι συνθήκες το επόμενο χρονικό διάστημα, θα δημοσιεύσουμε πλήρη σχετικό οδηγό.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα Windows 11 24H2 και το AI PC;

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στις Ερωτήσεις. Εναλλακτικά, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#327 - Όριο Συσκευών Netflix, Δωρεάν Παιχνίδια Steam, IMEI Smartphone, Επεξεργασία DM Στο Instagram
QuickSteps
GamingSteps#20240518 - Assassin's Creed Shadows, Το Fallout Συναντά Το Fortnite, Το Hero Shooter Deadlock Από Τη Valve
GamingSteps