Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Πώς να Φτιάξω Ένα Ασφαλές Προσωπικό Cloud

Πώς να Φτιάξω Ένα Ασφαλές Προσωπικό Cloud

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Οι περισσότεροι από μας χρησιμοποιούμε ήδη το σύννεφο και διατηρούμε αντίγραφα ασφαλείας όλων των δεδομένων μας, σε γνωστές υπηρεσίες όπως το Dropbox και το Google Drive. Δείτε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε και το δικό μας ταχύτερο προσωπικό cloud, με απεριόριστο αποθηκευτικό χώρο, και χωρίς να ανεβάζουμε τα πολύτιμα δεδομένα μας σε τρίτους server.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Σε τι διαφέρει το προσωπικό cloud

Η μεγαλύτερη και βασικότερη διαφοροποίηση του προσωπικού cloud, βρίσκεται στο επίμαχο θέμα της ασφάλειας και της ιδιωτικότητάς μας.

Υπάρχουν πολλές ανησυχίες για το τι θα μπορούσε να συμβεί, αν κάποιος έχει πρόσβαση στα προσωπικά αρχεία που αποθηκεύουμε στις υπηρεσίες του σύννεφου (public cloud).

Πρόσφατα το Dropbox επιβεβαίωσε ότι το 2012 χάκερς κατάφεραν να κλέψουν περισσότερους από 68 εκατομμύρια λογαριασμούς των χρηστών.

Η υπόθεση έγινε ακόμα πιο δυσάρεστη, όταν επιβεβαιώθηκαν και οι ανησυχίες ότι αυτά τα δεδομένα των χρηστών του Dropbox, πουλήθηκαν σε αγορά του σκοτεινού διαδικτύου (Dark Web), γνωστή ως ΤheRealDeal.

Προσωπικό Cloud 1

Ας δούμε λοιπόν τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που αποκτούμε με το προσωπικό cloud.

Τα πλεονεκτήματα

  • Ασφάλεια και προστασία της ιδιωτικής ζωής
  • Δεν αποθηκεύουμε τα αρχεία μας σε εξωτερικούς ή άγνωστους σέρβερ
  • Δυνατότητα για αυτοματοποιημένο backup στις mobile συσκευές, όπως κάνουμε και στο public cloud
  • Καλύτερος έλεγχος και ευελιξία
  • Μεγαλύτερες ταχύτητες και πρόσβαση στα αρχεία
  • Αυξημένες δυνατότητες παραμετροποίησης
  • Ταχύτερη απόδοση στον συγχρονισμό φακέλων
  • Εντελώς δωρεάν εάν πρόκειται για συγχρονισμό αρχείων (cloud syncing service)
  • Δραματικά μικρότερο κόστος για πρόσβαση και επεξεργασία δεδομένων σε ιδιόκτητο και απεριόριστο αποθηκευτικό χώρο (cloud computing)

Γιατί χρειάζομαι το δικό μου σύννεφο

Ένα από τα βασικότερα θέματα στο οποίο υπερέχει το προσωπικό cloud, είναι ο αποθηκευτικός χώρος. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι οι μεγάλες υπηρεσίες μας δίνουν δωρεάν από 5 έως 15GB το πολύ.

Για παράδειγμα, αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε στο σύννεφο αρχεία της τάξης των 100GB, θα χρειαστούμε ταυτόχρονα αρκετές υπηρεσίες και ενδεχομένως διαφορετικά e-mail.

Αν ο όγκος των αρχείων είναι μεγαλύτερος, τότε είμαστε αναγκασμένοι να πληρώνουμε σε μηνιαία βάση.

Προσωπικό Cloud 7

Υπάρχουν βέβαια κάποιες γνωστές κινέζικες υπηρεσίες που προσφέρουν έως και 2TB αποθήκευσης στο σύννεφο. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες γνωστές εταιρείες της ασιατικής χώρας, που προσφέρουν από 10ΤΒ έως και… 36TB (36.864GB) σε όλους.

Εμείς τις δοκιμάσαμε στο παρελθόν και διαπιστώσαμε ότι πιο γρήγορα θα πηγαίναμε και θα επιστρέφαμε από την Κίνα. Απαιτήθηκε λίγο παραπάνω από μια εβδομάδα για να συγχρονιστούν τα μεγάλα ομολογουμένως αρχεία μας, συνολικού όγκου περίπου 700GΒ.

Με τις γνωστές και καθιερωμένες υπηρεσίες, αν θέλουμε να μοιραστούμε γρήγορα με φίλους ή συνεργάτες έναν μεγάλο όγκο αρχείων, είναι σίγουρο ότι και εκεί θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση.

Γιατί λοιπόν να μην συγχρονίζουμε όλα τα αρχεία μας στο σύννεφο, χωρίς περιορισμούς στον όγκο τους, πολύ πιο γρήγορα και εντελώς δωρεάν?

Και γατί να μην μπορούμε όλα τα αρχεία μας ανεξαιρέτως, να τα αποθηκεύουμε στο δικό μας προσωπικό Cloud, δωρεάν ή με πολύ μικρότερο κόστος, και χωρίς τα αδιάκριτα μάτια και τον κίνδυνο της παραβίασης στους τρίτους server?

BitTorrent Sync (Resilio)

Η εκμετάλλευση της δύναμης που μας παρέχει το πρωτόκολλο BitTorrent, θα μας δώσει μερικές από τις απαντήσεις στα ερωτήματα που μόλις είδαμε στην προηγούμενη ενότητα.

Τι είναι το BTSync

Το δωρεάν BitTorrent Sync (BTSync) είναι ένα πολύ ελαφρύ και ευέλικτο λογισμικό. Μας επιτρέπει διαμέσου του πρωτοκόλλου μεταφοράς peer-to-peer (P2P), να συγχρονίσουμε απεριόριστο όγκο αρχείων σε όλες τις συσκευές.

Επιπλέον, μπορούμε να τα μοιραστούμε με φίλους και συνεργάτες πολύ πιο γρήγορα, και σε μεγαλύτερες ταχύτητες από ό,τι είχαμε συνηθίσει.

Όλα τα αρχεία είναι κρυπτογραφημένα, και κατά τη μεταφορά τους δεν μεσολαβεί κανένας server, ούτε κάποια υπηρεσία cloud. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στον όγκο των αρχείων.

Το BTSync δημιουργεί στην ουσία ένα προσωπικό cloud, που το μόνο του όριο είναι το μέγεθος του σκληρού μας δίσκου. Είτε πρόκειται για ανέβασμα αρχείων, είτε για λήψη, θα έχουμε πρόσβαση από οποιαδήποτε συσκευή έχει εγκατεστημένη την εφαρμογή.

Η χρησιμότητα και η ευελιξία του BTSync δεν τελειώνει εδώ.

Μπορούμε να μοιραστούμε έγγραφα με άλλους χρήστες σε λειτουργία μόνο για ανάγνωση, έτσι ώστε να μην τροποποιούν το αρχείο. Επίσης μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να παρακολουθούμε τα νέα έγγραφα ή αρχεία που ανεβαίνουν εκατέρωθεν.

Το BTSync γίνεται ακόμα πιο χρήσιμο στις mobile συσκευές. Διαθέτει μια εξαιρετική λειτουργία για αυτόματο upload και backup σε όλες τις φωτογραφίες και τα αρχεία που υπάρχουν μέσα στη συσκευή μας.

Όπως ακριβώς συμβαίνει με τις υπηρεσίες που παρέχουν το Dropbox και το Google Drive.

Με αυτόν τον τρόπο, οι νέες φωτογραφίες που τραβάμε με το κινητό, αλλά και οποιοδήποτε άλλο αρχείο προσθέτουμε στους φακέλους της συσκευής, θα συγχρονίζονται ως αντίγραφα ασφαλείας στον σκληρό δίσκο που θα του υποδείξουμε.

Αν ο υπολογιστής μας είναι κλειστός, όλα τα αρχεία θα συγχρονιστούν μόλις ανοίξουμε το PC και το BTSync. Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτή η λειτουργία μπορεί να μας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη αν έχουμε έναν μεγάλο εξωτερικό δίσκο.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, θα έχουμε δημιουργήσει ένα δωρεάν προσωπικό cloud, που το μόνο όριό του θα είναι το μέγεθος του αποθηκευτικού μας μέσου.

Λήψη και εγκατάσταση

Πρόσφατα το λογισμικό άλλαξε χέρια διαχείρισης, και τον έλεγχο του προγράμματος τον απέκτησε η νεοϊδρυθείσα εταιρεία Resilio. Επικεφαλής είναι ο πρώην CEO του BitTorrent, Eric Klinker.

Στην έρευνά μας διαπιστώσαμε ότι αυτή η αλλαγή ιδιοκτησίας συνέβαλε τα μέγιστα στη βελτίωση του BTSync. Η νέα έκδοση της εφαρμογής έχει ακόμη καλύτερες λειτουργίες και φυσικά συνεχίζει να διατίθεται δωρεάν στους χρήστες.

Το πρόγραμμα μετονομάστηκε σε Resilio Sync. Ωστόσο όπως είναι λογικό, στην επίσημη ιστοσελίδα χρησιμοποιούν ακόμα ως οδηγό το BitTorrent Sync, που είναι και ευρέως γνωστό.

Το πρόγραμμα διατίθεται στις περισσότερες πλατφόρμες, όπως τα Windows, MacOS, και Linux. Επίσης είναι διαθέσιμο για Android, Windows phone. και iOS, καθώς επίσης και για συσκευές NAS (Network Attached Storage), που θα αναλύσουμε στην επόμενη ενότητα.

Εμείς θα αναφερθούμε στην desktop έκδοση για Windows, και στην αντίστοιχη του Android.

Πατώντας λοιπόν στην κόκκινη ένδειξη “Free Download”, το πρόγραμμα θα αναγνωρίσει την αρχιτεκτονική των Windows που χρησιμοποιούμε…

…και στην επόμενη καρτέλα που θα ανοίξει, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε την προσωπική χρήση του προγράμματος, πατώντας στο “Free Download” που βλέπουμε στην εικόνα.

Σε ελάχιστο χρόνο θα γίνει η λήψη του αρχείου, που δεν κρύβει τρίτα ανεπιθύμητα προγράμματα.

Αμέσως μετά πρέπει να κατεβάσουμε και τη mobile εφαρμογή. Αν και εμείς θα αναλύσουμε την εφαρμογή του Android, δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές με τις αντίστοιχες στις άλλες mobile πλατφόρμες.

Ανοίγοντας το πρόγραμμα στο PC, στην πρώτη καρτέλα που θα εμφανιστεί, βεβαιωνόμαστε ότι οι τέσσερις πρώτες ενδείξεις είναι επιλεγμένες και αφήνουμε αποεπιλεγμένο το “Install Resilio Sync as Windows service”.

Η συγκεκριμένη ένδειξη είναι ένα νέο χρήσιμο χαρακτηριστικό του προγράμματος, όπου ο συγχρονισμός γίνεται ακόμη πιο αυτόματα χωρίς καν να ανοίγουμε την εφαρμογή.

Ωστόσο, συνιστάται μόνο για power users του πρωτοκόλλου, καθότι απαιτείται εξειδικευμένη παραμετροποίηση στη συνέχεια.

Προσωπικό cloud και αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας

Στη συνέχεια αφήνουμε ανοιχτό το BTSync στον υπολογιστή και τρέχουμε το app που εγκαταστάθηκε στην Android συσκευή μας. Θα μας ζητηθεί στην αρχή να της δώσουμε τα απαραίτητα δικαιώματα, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει.

Κατόπιν, η βασικότερη ενέργεια που πρέπει να κάνουμε είναι να πατήσουμε πρώτα στο “+”, και έπειτα στο “Add backup”.

Αυτόματο backup φωτογραφιών

Αμέσως μετά θα ανοίξει η σχετική καρτέλα του sharing της συσκευής. Επιλέγουμε το Gmail για να στείλουμε στον εαυτό μας το απαραίτητο και κρίσιμο link που μας δίνει η εφαρμογή.

Ανοίγοντας το Gmail στον υπολογιστή, και πατώντας πάνω στον σύνδεσμο που μόλις ήρθε…

…θα δούμε ότι ανταποκρίθηκε άμεσα η εφαρμογή στο PC. Σε αυτό το σημείο πρέπει να κάνουμε προσεκτικά δύο κινήσεις στην καρτέλα του BTSync που άνοιξε.

Η πρώτη αφορά την επιλογή του σκληρού δίσκου που θέλουμε να αποθηκεύεται το backup των φωτογραφιών. Σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν ιδανικό αν έχουμε έναν εξωτερικό μεγάλο δίσκο.

Η δεύτερη ενέργειά μας είναι να πατήσουμε στο “Connect”.

Αμέσως μετά θα δούμε ότι η εφαρμογή στον υπολογιστή θα ζητήσει έγκριση (pending approval) για να μπορέσει να προχωρήσει.

Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να επιστρέψουμε στην Android συσκευή μας, πατώντας πρώτα στο εικονίδιο που θυμίζει καμπανάκι, και στην επόμενη καρτέλα επιβεβαιώνουμε την έγκριση.

Υψηλές ταχύτητες

Μετά από αυτή την ενέργεια, θα δούμε ότι ξεκίνησε η λήψη στο BTSync του υπολογιστή. Από ‘δώ και στο εξής, οποιαδήποτε φωτογραφία τραβάμε στο κινητό, θα προστίθεται αυτόματα στο προσωπικό cloud που δημιουργήθηκε στον σκληρό μας δίσκο.

Εκείνο που σίγουρα θα μας εντυπωσιάσει είναι οι ταχύτητες με τις οποίες γίνεται η μεταφορά των αρχείων. Για παράδειγμα, η λήψη ενός φακέλου φωτογραφιών συνολικού όγκου περίπου 2GB, πραγματοποιήθηκε μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Βέβαια σε αυτό θα παίξει ρόλο και η σύνδεση που έχουμε, η οποία είναι η μόνη που μας περιορίζει. Σε εμάς ήταν ADSL στα 24Mbps.

Αυτόματο backup φακέλων

Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε και άλλα αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας, όπως π.χ. ο φάκελος της μουσικής, των ταινιών, και των λήψεων στην Android συσκευή, δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία που είδαμε προηγουμένως.

Όπως είπαμε και στην αρχή, εάν ο υπολογιστής είναι κλειστός, τα αντίγραφα ασφαλείας θα γίνουν αυτόματα μόλις τον ανοίξουμε, και με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε ενεργούς και τους δύο clients σε PC και Android.

Για να ξεπεράσουμε αυτόν τον μικρό περιορισμό που απαιτεί και τις δύο εφαρμογές ανοικτές στα αντίστοιχα λειτουργικά, θα πρέπει να έχουμε ενεργοποιημένη την ένδειξη “Windows service” που είδαμε στην αρχή της εγκατάστασης.

Ωστόσο όπως προείπαμε είναι μία δύσκολη εργασία, και δεν τη συνιστούμε. Σε εμάς υπήρξε διακοπή στη σύνδεση στο ίντερνετ, και απαιτήθηκε επαναφορά στις ρυθμίσεις δικτύου και λούσιμο με κρύο ιδρώτα.

Ο δεύτερος τρόπος να αποφύγουμε αυτόν τον μικρό περιορισμό, είναι να αγοράσουμε την Pro έκδοση που κοστίζει 40 δολάρια. Η Resilio μας δίνει το δικαίωμα να την δοκιμάσουμε δωρεάν για 30 μέρες.

Συγχρονισμός

Ο συγχρονισμός κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος από το backup. Αυτό που μας προσφέρει το πρόγραμμα είναι ότι μπορούμε να στέλνουμε και να λαμβάνουμε με εντυπωσιακή ταχύτητα τεράστιο όγκο αρχείων, χωρίς κανέναν περιορισμό.

Μόλις ανοίξουμε το BTSync, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να προσθέσουμε τους φακέλους που θέλουμε να συγχρονίζονται με τις άλλες συσκευές μας ή με τους φίλους και συνεργάτες.

Απεριόριστος όγκος

Σε αυτό το σημείο πρέπει να θυμόμαστε ότι το πρόγραμμα συγχρονίζει μόνο φακέλους και όχι μεμονωμένα αρχεία. Ωστόσο, μπορούμε να προσθέσουμε όλους τους φακέλους που έχουμε στο PC. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.

Πατώντας λοιπόν στη σχετική ένδειξη “Add Folder”, θα εμφανιστεί η επόμενη καρτέλα. Επιλέγουμε αν ο φάκελος που θα συγχρονιστεί θα είναι όπως τον έχουμε στο PC, ή αν θέλουμε να είναι κρυπτογραφημένος.

Επιλέγοντας το “Standard Folder”, θα εμφανισθεί η γνώριμη καρτέλα των Windows. Από εκεί μέσα επιλέγουμε τον πρώτο μας φάκελο.

Στην ενότητα των αδειών (Permission), επιλέγουμε αν θέλουμε τα αρχεία που βρίσκονται μέσα στους φακέλους να είναι μόνο για ανάγνωση ή και για επεξεργασία.

Στην ενότητα της ασφάλειας (Security) αφήνουμε αποεπιλεγμένες τις τρεις ενδείξεις. Ωστόσο, αν θέλουμε να δώσουμε έγκριση πριν ανοιχθούν οι φάκελοι που στείλαμε, τότε πρέπει να επιλέξουμε το “New peers”.

Με το ίδιο σκεπτικό επιλέγουμε στα παρακάτω πεδία πότε θέλουμε να λήξει το δικαίωμα πρόσβασης στο link που στείλαμε, και πόσες φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Από κει και μετά, πατώντας είτε το εικονίδιο του e-mail, είτε του “Copy”, θα δημιουργηθεί με αυτοματοποιημένο τρόπο ένας σύνδεσμος, που πρέπει να στείλουμε στον παραλήπτη που θα επιλέξουμε.

Αυτή η αποστολή εκτός από e-mail, μπορεί να γίνει και ακόμη γρηγορότερα διαμέσου instant messaging.

Ο παραλήπτης με τη σειρά του θα πρέπει πατήσει πάνω στον σύνδεσμο στον browser που χρησιμοποιεί, αν πρόκειται για PC. Κατόπιν θα ανοίξει αυτόματα το εγκατεστημένο BTSync.

Αν πρόκειται για κινητό, η εφαρμογή θα τρέξει άμεσα χωρίς καμία άλλη ενέργεια.

Προσωπικό cloud syncing

Από εκεί και μετά θα συγχρονίζονται απομακρυσμένα όλα τα αρχεία στον ίδιο φάκελο, χωρίς άλλη ενέργεια εκατέρωθεν.

Για παράδειγμα, οτιδήποτε αρχεία προσθέσουμε αργότερα σε αυτόν τον φάκελο, είτε εμείς, είτε ο παραλήπτης, θα γίνονται αμέσως ορατά σε όλες τις συσκευές των χρηστών που συγχρονίζουν τους ίδιους φακέλους.

Επιπλέον, το αρχείο θα είναι επεξεργάσιμο ή μόνο για ανάγνωση, αναλόγως τις ρυθμίσεις που είδαμε προηγουμένως.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει εξαιρετικά χρήσιμη. Ιδίως όταν θέλουμε εξ αποστάσεως να κάνουμε ανταλλαγή μεγάλων αρχείων, σε εντυπωσιακά γρήγορο χρόνο.

Επιπλέον, είναι βολική εάν θέλουμε να έχουμε απομακρυσμένη πρόσβαση σε όλα τα αρχεία του δικού μας υπολογιστή. Ταυτόχρονα θα μπορούμε να συγχρονίσουμε οποίους φακέλους θέλουμε, σε κάποια άλλη απομακρυσμένη συσκευή.

Ωστόσο, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι για τη δικιά μας προσωπική χρήση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο υπολογιστής να παραμένει ανοιχτός, και να έχει εγκατασταθεί σε όλες τις συσκευές το BTSync.

Τα πλεονεκτήματα του BTSync

  • Είναι δωρεάν εφαρμογή
  • Αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας και προσωπικό cloud στις mobile συσκευές
  • Απεριόριστος αποθηκευτικός χώρος αναλόγως τον σκληρό που έχουμε
  • Απομακρυσμένος συγχρονισμός με οποιοδήποτε φάκελο και αρχείο στον σκληρό μας δίσκο
  • Εντυπωσιακές ταχύτητες μεταφοράς
  • Τα αρχεία δεν ανεβαίνουν σε τρίτους server
  • Προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και προστασία της ιδιωτικής ζωής
  • Δυνατότητα για μεταφορά κρυπτογραφημένων φακέλων
  • Οι ταχύτητες δεν επηρεάζονται, ούτε αλλοιώνεται η μεταφορά των αρχείων εξαιτίας υπερφορτωμένων server
  • Δυνατότητα εγκατάστασης σε NAS έτσι ώστε να λειτουργεί παρόμοια με το Google Drive και Dropbox

Τα μειονεκτήματα

  • Τα αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας απαιτούν να είναι εγκατεστημένο και ενεργό το ΒΤSync σε όλες τις συσκευές
  • Τουλάχιστον ένας υπολογιστής πρέπει να είναι ανοιχτός κατά το συγχρονισμό
  • Δεν μπορούμε να συγχρονίσουμε μεμονωμένα αρχεία, μόνο φακέλους

NAS cloud

Το Network attached storage (NAS) είναι στην ουσία μία δικτυακή αποθηκευτική συσκευή, που καταργεί την online πρόσβαση των αρχείων δια μέσου τρίτων server.

Η συσκευή συνδέεται στο router, και στο εσωτερικό της υπάρχει μία μητρική, ένας επεξεργαστής, και η απαραίτητη μνήμη.

Εκείνο που μετατρέπει το NAS σε ένα ιδανικό προσωπικό cloud, είναι ότι είναι ιδιόκτητος και ελέγχεται αποκλειστικά από εμάς, δίνοντας απεριόριστο αποθηκευτικό χώρο και πρόσβαση από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Τι μπορούμε να κάνουμε με ένα NAS

Είναι αλήθεια ότι ζούμε στην εποχή των φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης και της συνεχούς λήψης βίντεο. Ως εκ τούτου, ο χώρος αποθήκευσης στους υπολογιστές και τις κινητές συσκευές μας γεμίζει ταχύτερα από ποτέ.

Ωστόσο, αυτό το θέμα μπορούμε να το διευθετήσουμε εύκολα αγοράζοντας έναν μεγάλο εξωτερικό δίσκο. Όμως η πρόσβαση θα γίνεται τοπικά, δηλαδή από το σπίτι μας ή το γραφείο μας.

Με το NAS η πρόσβαση είναι δυνατή όπου και αν βρισκόμαστε, μέσα από το προσωπικό cloud που δημιουργεί η συσκευή. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να του συνδέσουμε τον ήδη υπάρχοντα εξωτερικό μας δίσκο.

Ο παράγοντας του κόστους

Οι βασικές μονάδες NAS χωρίζονται στις ακριβότερες, που έρχονται με ενσωματωμένο έναν ή και περισσότερους σκληρούς δίσκους. Όμως υπάρχουν και οι οικονομικές, που πρέπει να τους προσαρμόσουμε τον δικό μας εξωτερικό δίσκο.

Οι περισσότεροι από μας θέλουμε το προσωπικό cloud για να έχουμε αντίγραφα ασφαλείας σε όλους τους υπολογιστές και τις κινητές συσκευές μας.

Ταυτόχρονα, πρέπει να έχουμε συνεχή πρόσβαση στα αρχεία μας όταν βρισκόμαστε μακριά από τον υπολογιστή.

Σε αυτήν την περίπτωση δεν χρειάζεται να ξοδευτούμε ιδιαίτερα. Γνωστές και αξιόπιστες εταιρείες όπως η Synology διαθέτουν στην ελληνική αγορά οικονομικούς NAS με κόστος περί τα 100 ευρώ.

Τα πλεονεκτήματα του NAS

  • Είναι πολύ απλός στη χρήση του, δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις πληροφορικής
  • Δημιουργεί προσωπικό cloud με απεριόριστο αποθηκευτικό χώρο
  • Έχουμε απομακρυσμένη πρόσβαση σε όλα μας τα αρχεία ανεξαιρέτως
  • Μας διασφαλίζει την απόλυτη ιδιωτικότητα, γιατί δεν μεσολαβεί κάποιος server
  • Γίνεται ακόμα πιο ιδανικός για συγχρονισμό αρχείων, αν του εγκαταστήσουμε το Resilio Sync
  • Επικοινωνεί εύκολα με άλλες ηλεκτρονικές συσκευές όπως εκτυπωτές και Smart TV
  • Υποστηρίζει το πρότυπο RAID για συστοιχία δίσκων, εκμηδενίζοντας πιθανή αστοχία και απώλεια δεδομένων
  • Δεν έχει μεγάλο κόστος

Τα μειονεκτήματα

  • Παρουσιάζουν προβλήματα προσβασιμότητας και εμφανίζουν καθυστερήσεις, ιδίως όταν η αποθήκευση εξαντλείται
  • Εμφανίζουν δυσλειτουργίες και θέματα αστοχίας στον συγχρονισμό αρχείων
  • Τα αντίγραφα ασφαλείας γίνονται μόνο μέσω του εγκατεστημένου λογισμικού της συσκευής
  • Δεν είναι δωρεάν

Προσωπικό cloud ανοιχτού κώδικα

Αν και πρόκειται για σύννεφο που λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως οι γνωστές υπηρεσίες του public cloud, το προσωπικό cloud ανοιχτού κώδικα έχει εντελώς διαφορετική δομή.

Ο server ελέγχεται από εμάς, διασφαλίζοντας έτσι την ιδιωτικότητά μας. Ωστόσο, απευθύνεται περισσότερο σε power users, που εκτός των άλλων, διαθέτουν ήδη domain name, και έχουν λογαριασμό σε υπηρεσία που παρέχει web hosting.

Σε αυτήν την κατηγορία χρηστών διατίθεται το δημοφιλέστερο με διαφορά λογισμικό ανοικτού κώδικα, το OwnCloud, που λειτουργεί ως το απόλυτο δωρεάν προσωπικό cloud.

Το open source πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα ισχυρό, και πολλοί χρήστες στη σχετική ανοιχτή κοινότητα, αναφέρουν ότι κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά με το Google Drive και το Dropbox.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα, εκτός του ότι τα κάνει όλα δωρεάν, είναι ότι επεκτείνεται με εφαρμογές και plugins. Επιπλέον, μπορεί να συνεργαστεί με οποιαδήποτε δικτυακή αποθήκευση, όπως για παράδειγμα το NAS.

Η δομή και οι λειτουργίες του ανοιχτού λογισμικού θυμίζουν αρκετά το Resilio Sync που είδαμε στον οδηγό.

Το μειονέκτημα είναι ότι το στήσιμό του δεν είναι μια εύκολη εργασία. Απαιτούνται μεγάλη όρεξη και κάποιες γνώσεις στη χρήση διάφορων άλλων open source λογισμικών, όπως το MySQL, και σε πρωτόκολλα τύπου WebDAV.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, πρόκειται για ένα προσωπικό cloud κομμένο και ραμμένο για τους ενθουσιώδεις φίλους των λογισμικών του ανοικτού κώδικα.

Εσείς θεωρείτε χρήσιμο το προσωπικό cloud?

Στην εποχή που ζούμε, το σύννεφο είναι απαραίτητο και βολικό. Αν η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα εντάσσονται στις ανησυχίες μας, τότε αναμφίβολα το προσωπικό cloud είναι ιδανικό για εμάς.

Επιπλέον, ο άμεσος συγχρονισμός των αρχείων και οι μεγαλύτερες ταχύτητες είναι αναμφίβολα οι πιο ελκυστικές δυνατότητές του. Έτσι, καθιστούν το δικό μας σύννεφο πολύ πιο γρήγορο από τις γνωστές υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε τη γνώμη σας, και να προτείνετε κάποιον άλλον τρόπο για να χτίσουμε ένα προσωπικό cloud, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps