Home » Hardware » Ψάχνεις Πρόγραμμα Για Drivers? Δες Πότε Είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ
Χρειάζομαι Πρόγραμμα Για Drivers Τι Πρέπει Να Γνωρίζω

Ψάχνεις Πρόγραμμα Για Drivers? Δες Πότε Είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αρκετοί χρήστες πιστεύουν πως το να έχουν τα απολύτως τελευταία προγράμματα οδήγησης για όλες τις συσκευές του υπολογιστή, είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του συστήματος. Ένα πρόγραμμα για drivers υπόσχεται να βρει τους νεότερους οδηγούς για οποιοδήποτε υποσύστημα, όχι μόνο για τα βασικά. Είναι όμως καλή ιδέα? Δείτε τι ισχύει σχετικά με τους οδηγούς συσκευών, γιατί ένα πρόγραμμα για drivers μπορεί όχι μόνο να είναι άχρηστο, αλλά και επικίνδυνο για το σύστημα, και ποια πραγματικά αξιόπιστα προγράμματα προτείνουμε.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι πρέπει να γνωρίζω για τα προγράμματα οδήγησης

Είναι γεγονός ότι τα προγράμματα οδήγησης είναι ζωτικά για το σύστημά μας. Χωρίς τον κατάλληλο driver, μία συσκευή δεν θα αναγνωρίζεται καθόλου από τα Windows. Παλαιότεροι drivers ενδέχεται να έχουν προβλήματα και bugs.

Σε γενικές γραμμές, ένα λανθασμένο ή κατεστραμμένο πρόγραμμα οδήγησης μπορεί κυριολεκτικά να σακατέψει το λειτουργικό σύστημα, οδηγώντας σε μπλε οθόνες ή και πληθώρα άλλων προβλημάτων.

Μπλε Οθόνη στα Windows: Διάγνωση και Αντιμετώπιση

Η μπλε οθόνη σφάλματος στα Windows εμφανίζεται όταν έχει συμβεί ένα “θανάσιμο” σφάλμα, τόσο σοβαρό ώστε το λειτουργικό να είναι αδύνατον να επανέλθει χωρίς reset του συστήματος. Στα Αγγλικά…

Δυστυχώς, αυτήν την ανάγκη για τους σωστούς drivers την εκμεταλλεύονται δεκάδες site. Όλα σχεδόν υποστηρίζουν ότι διαθέτουν το καλύτερο πρόγραμμα για εύρεση drivers.

Φυσικά, μας επιτρέπουν να το δοκιμάσουμε δωρεάν, έτσι ώστε να μας θορυβήσουν και να προχωρήσουμε στη πληρωμή για να μας διορθώσουν τα υποτιθέμενα προβλήματα με τους drivers.

πρόγραμμα-για-εύρεση-drivers-01 πρόγραμμα-για drivers 10μ

Σε κάθε περίπτωση, στον οδηγό θα δούμε πού είναι η αλήθεια, πού είναι το ψέμα, και γιατί σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πληρώσουμε για κάποιο από αυτά τα δήθεν καλύτερα προγράμματα για drivers.

Χρειάζεται να έχουμε πάντοτε τους τελευταίους drivers?

Στο 90% των συσκευών στον υπολογιστή, αν η συσκευή λειτουργεί χωρίς προβλήματα, δεν χρειάζεται τον τελευταίο driver.

Αρκεί να αναφέρουμε ένα περιστατικό με συνεχόμενα GPU reset που ταλαιπώρησε πάνω από τρεις μήνες τον Άγγελο Κυρίτση, αρχισυντάκτη του PCsteps. Χανόταν συνεχώς η εικόνα στο μόνιτορ και επανερχόταν, σε εντελώς τυχαίες στιγμές.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από μια αναγκαστική αντικατάσταση μητρικής λόγω σοβαρής αστοχίας. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, για την διάγνωση του προβλήματος χρειάστηκαν να γίνουν οι χρονοβόρες και συνεχείς αλλαγές hardware που παραθέτουμε συνοπτικά:

  • Αλλαγή δύο μητρικών.
  • Αλλαγή ενός σετ μνημών.
  • Αλλαγή μίας κάρτας γραφικών.
  • Αγορά δύο διαφορετικών καρτών επέκτασης USB.
  • Παρ’ ολίγον αλλαγή τροφοδοτικού.

Ο λόγος που προκάλεσε αυτή την απίστευτη ταλαιπωρία αφορούσε ένα νεότερο driver του κατασκευαστή ενός ελεγκτή της μητρικής. Για άγνωστο λόγο, υπολειτουργούσε με αποτέλεσμα να προκαλεί επί τρεις μήνες τα προβλήματα επανεκκίνησης στην κάρτα γραφικών.

Μόλις αντικαταστάθηκε ο νεότερος driver με το παλαιότερο πρόγραμμα οδήγησης της ίδιας της μητρικής που πρότεινε ο κατασκευαστής της, το πρόβλημα λύθηκε οριστικά και αμετάκλητα.

Μπορείτε να δείτε την αναλυτική παρουσίαση αυτού του μαραθώνιου των αστοχιών εξαιτίας ενός driver, στο κανάλι μας στο YouTube.

Φυσικά, ένας νεότερος driver δεν θα προκαλέσει σε όλους τα ίδια προβλήματα. Ωστόσο, για την κάρτα ήχου δεν θα βελτιώσει τον ήχο στον υπολογιστή. Ο νεότερος driver για το USB ή την κάρτα δικτύου δεν θα αυξήσει την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων.

Το να αλλάξουμε driver στον card reader δεν θα τον κάνει συμβατό με κάρτες μνήμης που δεν μπορούσε παλιότερα να διαβάσει.

Σε γενικές γραμμές, αν η συσκευή μας λειτουργεί κανονικά και χωρίς προβλήματα, δεν χρειάζεται να αλλάξουμε driver. Ούτε βέβαια να καταφύγουμε σε κάποιο πρόγραμμα για drivers.

Ελέγχουμε για νεότερους driver μόνο αν έχουμε προβλήματα με τη συσκευή. Για παράδειγμα, ο ήχος κάνει διακοπές στην κάρτα ήχου, ή βάλαμε μια νέα συσκευή και έχουμε μπλε οθόνες, τότε πρέπει να ψάξουμε για νέο driver.

Πότε πρέπει να ενημερώνουμε τακτικά τους drivers

Η μόνη μεγάλη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι οι κάρτες γραφικών. Επιβάλλεται να ενημερώνουμε τακτικά τον driver εάν είμαστε gamer, γιατί τα νεότερα προγράμματα οδήγησης έχουν ειδικές προθήκες για καλύτερη απόδοση σε συγκεκριμένα παιχνίδια.

Είναι γεγονός ότι οι νεότερες εκδόσεις των drivers για τις κάρτες της Nvidia ή της AMD μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τις επιδόσεις σε νέα παιχνίδια.

προγραμμα ενημερωσης drivers

Παρομοίως, η τακτική ενημέρωση των drivers είναι επιβεβλημένη για όσους χρησιμοποιούν επαγγελματικά την κάρτα γραφικών για rendering και άλλες εργασίες.

Όμως, από τη στιγμή που η Nvidia και η AMD έχουν δικό τους driver updater μέσω του λογισμικού τους, δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιήσουμε ένα τρίτο πρόγραμμα για drivers.

Παγίδες και απάτες

Οι μεγαλύτερες παγίδες και ενδεχομένως απάτες όσον αφορά τους drivers, βρίσκονται στις δεκάδες σχετικές ιστοσελίδες για drivers που υπάρχουν στο Internet.

Τα περισσότερα από αυτά τα site υποστηρίζουν ότι διαθέτουν το ιδανικό πρόγραμμα για drivers. Μάλιστα, χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές για να μας πείσουν ότι βρήκαμε το σωστό εργαλείο.

Κάποια από αυτά βάζουν το λογότυπο “Gold Microsoft Certified Partner” για να φαίνεται ότι το πρόγραμμα για drivers είναι νόμιμο και οι ενημερώσεις απόλυτα συμβατές.

πρόγραμμα-για-εύρεση-drivers-01 πρόγραμμα-για drivers 2a

Κάποια άλλα επικαλούνται τα ονόματα μεγάλων εταιρειών ασφαλείας για να μας πείσουν ότι είναι απόλυτα ασφαλή.

Μάλιστα, μας εξηγούν να μην ανησυχούμε αν το αποκλείσει η σουίτα ασφαλείας που έχουμε, γιατί πρόκειται για false positive. Βέβαια, αυτό συμβαίνει και με πολλά άλλα προγράμματα.

Από εκεί και μετά, μόλις τα εγκαταστήσουμε θα μας φοβίσουν με υποτιθέμενες σοβαρές απειλές που καραδοκούν από τους ανημέρωτους drivers, με απώτερο σκοπό να δώσουμε χρήματα για μια υπηρεσία που δεν χρειαζόμαστε.

Μόλις τρέξουμε το πρόγραμμα για drivers, πραγματοποιεί μια σάρωση και μετά από λίγο μας ενημερώνει ότι ο υπολογιστής μας έχει πολλά παρωχημένα προγράμματα οδήγησης, πολλά από τα οποία ενδεχομένως να τα θεωρεί και ως “αρχαία”.

Έτσι, αν πληρώσουμε για το πρόγραμμα, υποτίθεται ότι τα λύσαμε αυτά τα προβλήματα με μια κίνηση.

Ωστόσο, από τη στιγμή που τα προγράμματα οδήγησης είναι διαθέσιμα δωρεάν από τον κατασκευαστή, το να πληρώσουμε σε ένα πρόγραμμα για drivers είναι 100% παράλογο. Μένουμε μακριά λοιπόν από πληρωμένο πρόγραμμα για drivers.

Πότε χρειάζομαι ένα πρόγραμμα για drivers

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου ένα καλό δωρεάν πρόγραμμα για drivers – δεν είναι και πολλά – μπορεί να μας φανεί χρήσιμο.

Εκτός σύνδεσης

Για παράδειγμα, θα μας βοηθήσει όταν ένας υπολογιστής δεν μπορεί να συνδεθεί στο Internet και δεν έχουμε, ή δεν μπορούμε να βρούμε το σωστό πρόγραμμα οδήγησης δικτύου.

πρόγραμμα-για-εύρεση-drivers-01 πρόγραμμα-για drivers 3α

Έχοντας φροντίσει να αποθηκεύσουμε τα πιο πρόσφατα προγράμματα οδήγησης LAN, WLAN / WiFi, θα μπορούμε να λύσουμε τυχόν μελλοντικό πρόβλημα διαμέσου της Διαχείρισης συσκευών των Windows.

πρόγραμμα-για-εύρεση-drivers-01 πρόγραμμα-για drivers 5μlm

Επιπλέον, ένα καλό και δωρεάν πρόγραμμα για drivers μπορεί να μας χρησιμεύσει όταν θέλουμε να αποθηκεύσουμε όλα τα πακέτα με τα ενημερωμένα προγράμματα οδήγησης, έτσι ώστε να έχουμε έτοιμες τις λύσεις σε περίπτωση που υπάρχει αδυναμία σύνδεσης στο Internet.

Επίσης, να κατεβάσουμε πολλά προγράμματα οδήγησης για διαφορετικές συσκευές ταυτόχρονα, και να τα έχουμε ετοιμότητα για τα χρησιμοποιήσουμε εκτός σύνδεσης, σε περίπτωση που μας χρειαστούν σε κάποια άλλη συσκευή.

Driver backup σε περίπτωση format

Ένα άλλο πλεονέκτημα που έχουν ορισμένα προγράμματα για εύρεση drivers είναι η δυνατότητα να κρατήσουν backup όλων των drivers. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να τους επαναφέρουμε μετά από format.

Έτσι, υπάρχουν ειδικά δωρεάν προγράμματα που κάνουν αποκλειστικά αυτή τη δουλειά εκτός σύνδεσης, αλλά και το driver backup και restore. Μάλιστα, την κάνουν καλύτερα από ένα πληρωμένο πρόγραμμα για drivers.

Σε αυτή την περίπτωση, εμείς προτείνουμε δύο μικρά λογισμικά που δεν χρειάζονται εγκατάσταση, καθώς είναι portable. Επιπλέον, είναι απολύτως δωρεάν σε όλες τις λειτουργίες τους.

Snappy Driver – Open source/Portable

Το Snappy Driver Installer (SDIO) εκτός από portable, είναι και open source με πλήρως εξελληνισμένο μενού. Ενημερώθηκε πρόσφατα και αποτελεί μια εξαιρετική λύση αν θέλουμε να καλύψουμε τα νώτα μας με ένα πρόγραμμα για drivers.

Το zip είναι μόλις 6MB και το κατεβάζουμε πατώντας στο ‘Application only” που παρατηρούμε στη κάτωθι εικόνα.

To SDIO διαθέτει δωρεάν και επαγγελματική έκδοση για τεχνικούς που θέλουν να χρησιμοποιούν το εργαλείο εν κινήσει χωρίς σύνδεση στο Internet. Πρόκειται για τεράστιο αρχείο 22GB περίπου, το οποίο απαιτεί λήψη μέσω ενός torrent client.

Το πρόγραμμα λειτουργεί με εκδόσεις 32-bit και 64-bit των Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, και Windows XP.

Μέσα στον φάκελο του θα δούμε μερικά αρχεία EXE. Το ένα ονομάζεται SDIO_x64 και είναι για 64-bit των Windows. Το SDIO_R729 είναι για 32-bit.

Από προεπιλογή, το SDIO ελέγχει για ενημερώσεις αμέσως μόλις το εκκινήσουμε. Το εύκολο μενού του ανοικτού προγράμματος θα μας εμφανίσει οδηγίες για τις λειτουργίες που επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε, ανάλογα τις ανάγκες μας.

Η μεσαία επιλογή που δείχνουμε στην παρακάτω εικόνα είναι η ενδεδειγμένη και η πιο γρήγορη. Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε ένα πλήρες backup και restore, επιλέγουμε τη λήψη όλων των πακέτων.

πρόγραμμα-για-εύρεση-drivers-01 πρόγραμμα-για drivers 5μ

Από εκεί και μετά, δεν θα δυσκολευτούμε ιδιαίτερα να χρησιμοποιήσουμε το δωρεάν πρόγραμμα για drivers.

Εφόσον το χρησιμοποιήσουμε, καλό είναι να ξεκινήσουμε πρώτα με τη λήψη των υπογεγραμμένων πακέτων. Σε ένα ξεχωριστό φάκελο μπορούμε να αποθηκεύσουμε και τα μη υπογεγραμμένα πακέτα drivers για να τα έχουμε ως εναλλακτική λύση.

πρόγραμμα-για-εύρεση-drivers-01 πρόγραμμα-για drivers 2aμμνλkkκ

Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα ισχυρό open source πρόγραμμα για drivers και δύσκολα θα μας πάει κάτι στραβά. Αρκεί μόνο πριν ξεκινήσουμε να δημιουργήσουμε ένα σημείο επαναφοράς έτσι ώστε να είμαστε απόλυτα καλυμμένοι.

Τα πακέτα των προγραμμάτων οδήγησης που θα κατεβάζουμε, τα εντοπίζουμε στον ίδιο φάκελο του portable προγράμματος, έτσι ώστε αν το θελήσουμε, να τα ταξινομήσουμε σε δικούς μας ξεχωριστούς φακέλους.

πρόγραμμα-για-εύρεση-drivers-01 πρόγραμμα-για drivers 2aμμνλkk

Double Driver – Portable

Ένα άλλο καλό σχετικό πρόγραμμα για backup, το οποίο είναι ακόμη πιο εύκολο, είναι το Double Driver.

Παρότι δεν έχει ενημερωθεί εδώ και κάποια χρόνια, φαίνεται ότι παραμένει ένα πολύ χρήσιμο δωρεάν εργαλείο για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και την επαναφορά των προγραμμάτων οδήγησης.

Αναλυτική παρουσίαση του Double Driver θα βρείτε στον οδηγό μας:

Drivers μετά το Format – 100% Αυτόματη Εγκατάσταση!

Σε κανέναν δεν αρέσει η διαδικασία της αναζήτησης drivers μετά το format – ιδιαίτερα αν έχουμε κάποια “δύσκολη” συσκευή στο σύστημά μας. Αυτό που μπορούμε να…

Μπορεί ένα πρόγραμμα για drivers να βρει μια άγνωστη συσκευή?

Λίγα πράγματα είναι πιο εκνευριστικά από το να έχουμε κάνει format και ορισμένες συσκευές να είναι εντελώς άγνωστες.

πρόγραμμα-για-εύρεση-drivers-01 πρόγραμμα-για drivers 2aμμ

Μπορεί λοιπόν ένα υποτιθέμενα προηγμένο πρόγραμμα για drivers να εντοπίσει το πρόγραμμα οδήγησης μιας άγνωστης συσκευής? Η απάντηση είναι “Όχι”.

Αφού το ίδιο το σύστημα δεν έχει ιδέα τι είναι αυτή η συσκευή, κανένα πρόγραμμα δεν θα μπορέσει να εντοπίσει την ταυτότητά της.

Για να βρούμε driver για μία άγνωστη συσκευή, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τη διαδικασία που περιγράφουμε σε αυτόν τον οδηγό:

Πώς Βρίσκω Drivers για Οποιαδήποτε Άγνωστη Συσκευή

Τα Windows έχουν βελτιωθεί σημαντικά στο θέμα των drivers. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα αναγνωρίσουν αυτόματα όλες μας τις συσκευές, είτε κατά την εγκατάσταση ή μόλις…

Windows Update

Ίσως να μας ξενίσει το γεγονός ότι πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι το καλύτερο πρόγραμμα ενημέρωσης drivers είναι…το Windows Update. Μπορεί να μην έχει την τελευταία-τελευταία έκδοση του εκάστοτε driver, και στο site του κατασκευαστή να υπάρχει μία νεότερη.

Όμως, οι drivers αυτοί είναι δοκιμασμένοι από τη Microsoft όσον αφορά τη συμβατότητά τους με τα Windows. Ως εκ τούτου, συνήθως είναι η σταθερότερη και ασφαλέστερη λύση.

Βέβαια, το “συνήθως”, δεν σημαίνει πάντα. Έχουμε ακούσει περιπτώσεις αναγνωστών που ο driver από το Windows update ήταν η χειρότερη δυνατή επιλογή για το σύστημά τους, και τους δημιούργησε μεγάλα προβλήματα.

Εσείς πώς ενημερώνετε τους drivers?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το αν είναι απαραίτητο ή όχι ένα πρόγραμμα για drivers, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps