Κάποτε, το TrueCrypt ήταν η καλύτερη λύση για την κρυπτογράφηση αρχείων. Το 2014, όμως, οι προγραμματιστές του δήλωσαν πως το TrueCrypt δεν είναι ασφαλές και το εγκατέλειψαν. 18 μήνες αργότερα ανακαλύφθηκαν ορισμένα σοβαρά κενά ασφαλείας. Δείτε πώς γίνεται η κρυπτογράφηση αρχείων με το VeraCrypt, ένα ενεργό παρακλάδι του TrueCrypt.
Για να βλέπεις ΟΠΟΙΑ ταινία και σειρά θέλεις ΟΤΑΝ θέλεις, σε Ελλάδα ή εξωτερικό, και για απόλυτη ασφάλεια και ανωνυμία, βάλε Cyberghost μόνο με $2,75 το μήνα:
Δείτε τις ενότητες του οδηγού:
Τι είναι το VeraCrypt και σε τι διαφέρει από το TrueCrypt?
Το VeraCrypt κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2013, σχεδόν ένα χρόνο πριν την εγκατάλειψη του TrueCrypt. Επικεφαλής και βασικός προγραμματιστής του VeraCrypt είναι ο σύμβουλος ασφαλείας Mounir Idrassi, με έδρα τη Γαλλία.
Το 2012, ο Idrassi ήθελε να ενσωματώσει το TrueCrypt με το πρόγραμμα ενός πελάτη του. Όμως, κάνοντας έναν έλεγχο ασφαλείας στον κώδικα του TrueCrypt, ανακάλυψε ορισμένα μικροπροβλήματα. Καθώς το TrueCrypt είναι ένα πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα, ο Idrassi αποφάσισε να φτιάξει μια δική του έκδοση, και έτσι γεννήθηκε το VeraCrypt.
H εμφάνιση και η λειτουργία του VeraCrypt είναι σχεδόν πανομοιότυπη με του TrueCrypt, καθώς χρησιμοποιεί μεγάλο μέρος του κώδικά του.
Οι βασικές διαφορές βρίσκονται στο παρασκήνιο, με το VeraCrypt να βελτιώνει την ασφάλεια σε σχέση με το TrueCrypt, και να επιδιορθώνει κενά ασφαλείας και άλλες αδυναμίες.
Για περισσότερες τεχνικές πληροφορίες σχετικά με τις διαφορές των δύο προγραμμάτων, μπορείτε να διαβάσετε το post που δημοσίευσε Idrassi τον Οκτώβριο του 2014 στο επίσημο forum της εφαρμογής.
Εγκατάσταση VeraCrypt
Θα βρούμε την τελευταία σταθερή έκδοση του VeraCrypt στην επίσημη ιστοσελίδα της εφαρμογής. Το VeraCrypt είναι διαθέσιμο για Windows, Mac OS X, και Linux.
Μπορούμε είτε να κάνουμε μια πλήρη εγκατάσταση, ή απλά να εξάγουμε τα αρχεία, τρέχοντας το VeraCrypt χωρίς εγκατάσταση, ως "portable" εφαρμογή.
Ο μόνος περιορισμός της portable έκδοσης είναι πως δεν μπορεί να κρυπτογραφήσει το διαμέρισμα δίσκου στο οποίο βρίσκεται το λειτουργικό σύστημα.
Μπορούμε λοιπόν να την επιλέξουμε μόνο αν μας ενδιαφέρει η απλή κρυπτογράφηση αρχείων, ή η κρυπτογράφηση δίσκου ή partition εκτός του λειτουργικού συστήματος.
Η υπόλοιπη εγκατάσταση είναι απόλυτα ασφαλής, και δεν θα επιχειρήσει να εγκαταστήσει ανεπιθύμητα προγράμματα ή toolbars.
Το VeraCrypt δεν πρόκειται να εντοπίσει αυτόματα τη γλώσσα μας. Θα πρέπει να το γυρίσουμε χειροκίνητα στα Ελληνικά.
Αρκεί να πάμε στο Settings -> Language.
Θα βρούμε τη γλώσσα μας αμέσως μετά τους Λατινικούς χαρακτήρες και πριν τους Κυριλλικούς.
Πώς γίνεται η κρυπτογράφηση αρχείων με το VeraCrypt
Η κρυπτογράφηση αρχείων είναι η απλούστερη μέθοδος για να προστατέψουμε τα δεδομένα μας.
Στον οδηγό θα δημιουργήσουμε ένα "encrypted file container", το οποίο είναι ένα αρχείο που θα λειτουργεί σαν εικονικός κρυπτογραφημένος δίσκος και θα περιέχει όλα τα ευαίσθητα αρχεία και τους φακέλους μας.
Δημιουργία encrypted file container
Για να δημιουργήσουμε αυτό το αρχείο, πηγαίνουμε στο μενού Εργαλεία -> Οδηγός Δημιουργίας Τόμου.
Εκεί, αφήνουμε την προεπιλογή "Create an encrypted file container". Όπως θα παρατηρήσετε, η μετάφραση στα Ελληνικά έχει αρκετές ελλείψεις.
Για τον οδηγό αυτό, θα περιγράψουμε τη διαδικασία για τη δημιουργία ενός απλού τόμου VeraCrypt.
Η επιλογή "Κρυφός τόμος" είναι μια προηγμένη διαδικασία για την κρυπτογράφηση αρχείων, στην οποία επιλέγουμε ένα ψεύτικο password που οδηγεί σε ψεύτικα δεδομένα και ένα αληθινό password για τα προσωπικά μας αρχεία.
Είχαμε καλύψει στο παρελθόν αυτή τη μέθοδο για το TrueCrypt και στις επόμενες ημέρες θα την ανανεώσουμε σε εκείνον τον οδηγό και για το VeraCrypt.
Το πρώτο βήμα για την κρυπτογράφηση αρχείων είναι να επιλέξουμε την τοποθεσία και το όνομα του encrypted file container. Μπορούμε να επιλέξουμε οποιοδήποτε όνομα και επέκταση, όπως το "Παντελίδης Full Album.mp3" στο παράδειγμα, ώστε κανείς να μην θέλει να το ανοίξει.
Το κλειδί είναι να δημιουργήσουμε ένα αρχείο που να φαίνεται αθώο.
Αν μας ενδιαφέρει η κρυπτογράφηση αρχείων συνολικού όγκου 4GB, ένα αρχείο .mp3 θα φαίνεται τουλάχιστον ύποπτο. Θα ήταν καλύτερα αν δημιουργούσαμε ένα αρχείο .iso, το οποίο είναι φυσιολογικό σε αυτό το μέγεθος.
Μπορούμε βέβαια πάντα να φτιάξουμε ένα αρχείο comsetup.dat μέσα στο φάκελο C:\Windows, που δύσκολα θα σκεφτεί κάποιος να ψάξει. Γενικά δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός ως προς το όνομα και την επέκταση, οπότε αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη.
Για το μόνο που θα πρέπει να βεβαιωθούμε είναι πως δεν επιλέξαμε κάποιο υπάρχον αρχείο από την "Επιλογή αρχείου...". Αν υπάρχει ένα αρχείο με το ίδιο όνομα στον ίδιο φάκελο, η διαδικασία της κρυπτογράφησης θα καταστρέψει το περιεχόμενό του, και θα το αντικαταστήσει με τα κρυπτογραφημένα δεδομένα.
Επίσης, είναι αδύνατον να δημιουργήσουμε με το VeraCrypt ένα λειτουργικό αρχείο .mp3 το οποίο θα παίζει μουσική και παράλληλα θα αποθηκεύει κρυπτογραφημένα αρχεία. Ενώ θα ήταν μια εξαιρετικά πειστική κάλυψη, είναι πολύ πέρα από τις δυνατότητες που μας δίνει η κρυπτογράφηση αρχείων με τη συγκεκριμένη εφαρμογή.
Στο επόμενο βήμα επιλέγουμε τον αλγόριθμο κρυπτογράφησης και τον αλγόριθμο hash. Για το 99,999% των χρηστών, ο προεπιλεγμένος αλγόριθμος AES είναι ιδανικός για την κρυπτογράφηση αρχείων.
Οι άλλες επιλογές μας επιτρέπουν να επιλέξουμε διαφορετικούς αλγόριθμους κρυπτογράφησης, ή ακόμα και να συνδυάσουμε μέχρι και τρεις αλγόριθμους διαδοχικά, ο καθένας με το δικό του κλειδί.
Βέβαια, αυτό το επίπεδο ασφαλείας είναι τουλάχιστον υπερβολικό σε οικιακό ή εργασιακό περιβάλλον.
Στο κάτω-κάτω, ο απλός AES είναι αυτός που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και όλες οι σχετικές υπηρεσίες για την προστασία απόρρητων πληροφοριών. Συνεπώς είναι αρκετός και για ό,τι αρχεία έχουμε εμείς για κρυπτογράφηση.
Ομοίως, η προεπιλογή SHA-512 είναι η καλύτερη επιλογή για τον αλγόριθμο hash.
Στη συνέχεια, επιλέγουμε το μέγεθος του αρχείου. Θυμηθείτε να επιλέξετε ένα μέγεθος το οποίο να είναι φυσιολογικό για τον τύπο του αρχείου που ορίσατε νωρίτερα.
Δεν θα βρούμε σχεδόν ποτέ αρχεία Mp3 μεγέθους 1GB, αλλά τα 20-30MB δεν είναι ασυνήθιστα, ειδικά για ένα πλήρες album ή ένα εκτεταμένο remix.
Η πιο σημαντική επιλογή για την κρυπτογράφηση αρχείων είναι η επιλογή ενός ισχυρού password. Η προεπιλεγμένη ρύθμιση δεν θα δείχνει τον κωδικό όσο τον πληκτρολογούμε, τσεκάραμε την επιλογή "Εμφάνιση κωδικού" για το παράδειγμα.
Για την επιλογή του κωδικού ισχύουν οι ίδιες προδιαγραφές όπως σε οποιονδήποτε σημαντικό λογαριασμό. Θα πρέπει να επιλέξουμε ένα password το οποίο να είναι μακρύ, περίπλοκο, και να είναι αδύνατον να το μαντέψει κάποιος. Θα πρέπει όμως και να το θυμόμαστε χωρίς να χρειάζεται να το γράψουμε κάπου.
Αν δημιουργήσουμε μία πλήρη φράση που να περιλαμβάνει σημεία στίξης και μερικά ορθογραφικά λάθη, θα είμαστε καλυμμένοι. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τον οδηγό μας:
Σε αυτή την οθόνη μπορούμε επίσης να επιλέξουμε τη δημιουργία "Αρχείων-κλειδιών". Πρόκειται για ειδικά αρχεία που θα δημιουργήσει το VeraCrypt και θα συμπληρώνουν το password. Ακόμα και με τον σωστό κωδικό, δεν θα έχουμε πρόσβαση στα δεδομένα χωρίς τα αρχεία-κλειδιά.
Η επιλογή "Use PIM" επίσης μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια στην κρυπτογράφηση αρχείων. To PIM προέρχεται από τη φράση "Personal Iterations Multiplier". Πρόκειται ένα πολλαπλασιαστή ο οποίος αυξάνει την ασφάλεια έναντι επιθέσεων τύπου brute force. Αν ορίσουμε αριθμό PIM, θα πρέπει να τον εισάγουμε μαζί με τον κωδικό για την αποκρυπτογράφηση των δεδομένων.
Τόσο τα αρχεία-κλειδιά όσο και το PIM είναι επίσης υπερβολικά για ένα οικιακό ή εργασιακό περιβάλλον. Αν δεν μας κυνηγάει κάποια κυβερνητική υπηρεσία με έναν στρατό από κρυπτογράφους, μια απλή, ισχυρή passphrase είναι παραπάνω από αρκετή για την ασφάλεια των αρχείων μας.
Στο τελικό στάδιο πριν τη δημιουργία του αρχείου, αρχικά επιλέγουμε τι σύστημα αρχείων θα περιέχει εσωτερικά το encrypted file container.
Για ένα μικρό αρχείο, όπως αυτό του παραδείγματος, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν θα επιλέξουμε FAT ή NTFS.
Μόνο αν το encrypted file container έχει μέγεθος πάνω από 4GB και σκοπεύουμε να κρυπτογραφήσουμε αρχεία επίσης με μέγεθος άνω των 4ων GB θα πρέπει να επιλέξουμε NTFS.
Τέλος, χρειάζεται να παράγουμε τυχαιότητα για την κρυπτογράφηση αρχείων. Όπως περιγράψαμε στον οδηγό για την κρυπτογράφηση δεδομένων, όσο πιο τυχαίοι είναι οι αριθμοί που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των κλειδιών κρυπτογράφησης, τόσο ισχυρότερη είναι η κρυπτογράφηση.
Για να παράγουμε τυχαία δεδομένα στο VeraCrypt, αρκεί να κινήσουμε σπασμωδικά το δείχτη του ποντικιού εντός του παραθύρου της εφαρμογής. Όσο κινούμε το δείχτη, θα παρατηρήσουμε τους αριθμούς στη "Δεξαμενή" να αλλάζουν γρήγορα.
Δεν υπάρχει ελάχιστος ή μέγιστος χρόνος τον οποίο θα πρέπει να αφιερώσουμε σε αυτή τη διαδικασία. Ένα ή δύο λεπτά θα είναι αρκετά, αλλά μπορείτε να κινήσετε το ποντίκι και για μεγαλύτερο διάστημα, αν θέλετε.
Σε αυτή την οθόνη μπορούμε επίσης να επιλέξουμε αν θα δημιουργήσουμε ένα δυναμικό αρχείο container. Αυτός ο τύπος αρχείου εξοικονομεί χώρο στο δίσκο, καταλαμβάνοντας μόνο τον όγκο των κρυπτογραφημένων αρχείων που περιέχει.
Ταυτόχρονα, όμως, χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την επεξεργασία του, μειώνει ελαφρώς την ασφάλεια, και υπάρχει κίνδυνος καταστροφής δεδομένων αν επιχειρήσουμε να προσθέσουμε περισσότερα αρχεία από το μέγιστο μέγεθός του.
Αφού νιώσουμε πως έχουμε κινήσει αρκετά το δείκτη του ποντικιού για την παραγωγή τυχαίων δεδομένων, κάνουμε κλικ στη διαμόρφωση για να δημιουργήσουμε το encrypted file container. Η διαδικασία δεν θα πάρει πάνω από 1-2 δευτερόλεπτα.
Όπως αναφέραμε νωρίτερα, το αρχείο .mp3 που δημιουργήσαμε δεν πρόκειται να λειτουργήσει ως μουσικό αρχείο, αν δοκιμάσουμε να το τρέξουμε με διπλό κλικ θα πετάξει απλά ένα μήνυμα σφάλματος.
Τέλος, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο αρχείο πατώντας το Next, ή να κλείσουμε το VeraCrypt με το Exit.
Φόρτωση του κρυπτογραφημένου αρχείου και προσθήκη δεδομένων
Έχοντας δημιουργήσει το encrypted file container, το τελευταίο στάδιο για την κρυπτογράφηση αρχείων είναι να το φορτώσουμε και να προσθέσουμε τα αρχεία και τους φακέλους που θέλουμε να κρυπτογραφήσουμε.
Στην αρχική οθόνη του VeraCrypt χρειάζεται να επιλέξουμε ένα από τα διαθέσιμα γράμματα, όποιο θέλουμε, να βρούμε το αρχείο μέσα από το κουμπί "Επιλογή αρχείου..." και να κάνουμε κλικ στο "Φόρτωση".
To VeraCrypt θα ζητήσει τον κωδικό μας, ο οποίος και εδώ θα είναι κρυφός από προεπιλογή, και τσεκάραμε την "Εμφάνιση Κωδικού" για το παράδειγμα.
Έχοντας εισάγει επιτυχώς το password, θα εμφανιστεί μία νέα μονάδα δίσκου στον υπολογιστή, με το γράμμα που επιλέξαμε.
Στο εσωτερικό της μπορούμε να αντιγράψουμε ό,τι αρχεία και φακέλους θέλουμε, κανονικά όπως θα αντιγράφαμε αρχεία σε ένα φλασάκι.
Μόλις ολοκληρωθεί η μεταφορά, κάνουμε κλικ στην "Εκφόρτωση" στο VeraCrypt για να κρύψουμε τα δεδομένα μας.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως το encrypted file container θα προστατέψει τα αρχεία μας από το να τα διαβάσει κάποιος χωρίς την άδειά μας, όμως τίποτα δεν προστατεύει το ίδιο το αρχείο από διαγραφή, συμπεριλαμβανομένων όλων των δεδομένων που περιέχει.
Ο μόνος τρόπος να προστατέψουμε το αρχείο από τη διαγραφή είναι να μην κάνουμε εκφόρτωση, οπότε το σύστημα δεν θα επιτρέψει τη διαγραφή.
Όμως αυτό θα αφήσει ορατό και το διαμέρισμα δίσκου στον υπολογιστή, και άρα όλο το περιεχόμενο σε κοινή θέα.
Αν λοιπόν κάνετε εκφόρτωση στο αρχείο, φροντίστε να μην βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας, όπου οποιοσδήποτε θα μπορούσε να έχει πρόσβαση.
Όχι τίποτε άλλο, αλλά αν κάποιος άλλος χρήστης δοκιμάσει να το τρέξει και λάβει μήνυμα σφάλματος, δεν αποκλείεται να το διαγράψει οριστικά, ως κατεστραμμένο.
Συνεχίζεται: Κρυπτογράφηση Δίσκου και Κρυφός Τόμος
Σε επόμενους οδηγούς θα δούμε πώς γίνεται η κρυπτογράφηση δίσκου με το VeraCrypt, καθώς και πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κρυφό τόμο, που παρέχει την απόλυτη ασφάλεια στην κρυπτογράφηση αρχείων.
Μείνετε συντονισμένοι!
Έχετε απορίες σχετικά με το VeraCrypt και την κρυπτογράφηση αρχείων?
Αν οτιδήποτε στον οδηγό δεν λειτούργησε όπως σας περιγράψαμε, και δεν μπορέσατε να κάνετε κρυπτογράφηση αρχείων με το VeraCrypt, ή αν έχετε οποιαδήποτε απορία για τη διαδικασία, γράψτε μας στα σχόλια.
Σχετικές Δημοσιεύσεις
- Πώς Εφαρμόζω Κλείδωμα USB Με Κωδικό Για Ευαίσθητα Αρχεία
- Άνοιγμα RAR στα Windows, με Δωρεάν Εφαρμογές
- Σύγκριση Αρχείων και Διαγραφή Διπλών Αρχείων
- MiniTool ShadowMaker Review: Δωρεάν Αντίγραφα Ασφαλείας
- Πώς να κάνω Backup τις Ρυθμίσεις Chrome και Firefox
Τα νεότερα βίντεο του PCsteps






Υποστηρίξτε τη λειτουργία του PCsteps
Θέλετε να υποστηρίξετε το PCsteps στη λειτουργία του, για να δημοσιεύουμε καθημερινά υψηλής ποιότητας οδηγούς και βίντεο σχετικά με την τεχνολογία?
Μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε τον οδηγό με τους φίλους σας, και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές σας αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
Με κάθε σας αγορά, και χωρίς να χρεώνεστε τίποτα επιπλέον, το site μας θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και τις αμοιβές των συνεργατών.
Αν προτιμάτε αγορές από την Κίνα, για να πετύχετε καλύτερες τιμές, συνεργαζόμαστε με τα μεγαλύτερα κινέζικα e-shop:
Δείτε τι να προσέχετε στις αγορές από Κίνα για να αποφύγετε το τελωνείο, καθώς και πώς μπορεί το PCsteps να μεσολαβήσει για εσάς αν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα με αγορά από το GearBest, εφόσον έχετε χρησιμοποιήσει το δικό μας σύνδεσμο για την αγορά σας.
Για την πλήρη προστασία όλων σας των συσκευών με Windows, Android, iOS, και MacOS, το PCsteps εμπιστεύεται, χρησιμοποιεί, και προτείνει τα προϊόντα ασφαλείας της Bitdefender.
Μάλιστα, μπορείτε σε αποκλειστικότητα να δοκιμάσετε το Bitdefender Internet Security δωρεάν για 90 ημέρες.
Το bitlocker κάνει καθόλου δουλειά;
To bitlocker είναι διαθέσιμο μόνο στις ακριβές επαγγελματικές εκδόσεις των Windows Vista, 7 και 8, όχι στις home edition που έχουν όλοι όσοι αγόρασαν προεγκατεστημένα τα Windows με το Laptop ή τον υπολογιστή τους.
Το TrueCrypt είναι δωρεάν για όλους.
Ναι εντάξει, εκτός αυτού. Η κρυπτογράφηση του bitlocker είναι ισχυρή;
Ναι, είναι εξίσου καλή με το AES του TrueCrypt.
Ένας πελάτης μου πάντως, χάλασε η εγκατάσταση των Windows με την οποία είχε εφαρμόσει το bitlocker, και έχασε οριστικά τα δεδομένα του, δεν υπήρχε τρόπος να τα αποκρυπτογραφήσει με password όπως το TrueCrypt
Ευχαριστώ και κάτι άλλο. Σχετικά με την κρυπτογραφία, θα πρότεινες κανένα βιβλίο;
Βρήκα μερικά, αλλά δεν ξέρω, Μπορείς να δεις;
http://www.e-shop.gr/search_main.phtml?table=BKS&search=1&category=&title=%EA%F1%F5%F0%F4%EF%E3%F1%E1%F6%DF%E1&developer=&publisher=&etos=&x=0&y=0
Τι λες;
Εγώ δεν θα αγόραζα βιβλίο για τίποτα σχετικό με την τεχνολογία. Σε 6 μήνες μπορεί να είναι παρωχημένο, αν δεν είναι ήδη
Μα σχετικά με την κρυπτογραφία δεν υπάρχει κάτι στανταρ, καμιά θεωρία, ξέρω γω, κάτι;
Αν θέλεις να γίνεις κρυπτογράφος, θα πρέπει να σπουδάσεις ανώτερα μαθηματικά.
Αν θέλεις απλά να μάθεις τι είναι η κρυπτογραφία, και πέντε βασικά στοιχεία της, ψάξε στο Internet, γιατί να αγοράσεις βιβλίο?
ενδιαφερον αρθρο.κανενα προγραμμα να κανει κατι αντιστοιχο σε φακελους υπαρχει,κανα καλο να προτεινετε??
Η πληρωμένη έκδοση του Folder Protector υποστηρίζει πλήρη κρυπτογράφηση φακέλου.
Δες εδώ: https://www.pcsteps.gr/1399-%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CF%86%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85/
καλησπέρα...πριν απο πολύ καιρό είχα δεί ένα βίντεο (που δυστυχώς δεν το αποθήκευσα σε εκείνη την φάση και πλέον δεν μπορώ να το βρω) οπου με το truecrypt είχε κρυπτογραφήσει όλο τον σκληρό δίσκο και όταν άνοιγε το pc πρώτα έβαζε τον κωδικό αυτό(απο το truecrypt) και μετά εμφάνιζε τα υπόλοιπα(πχ επιλογές για bios, για επιλογή boot και τελικά τον κωδίκο για να μπει στον λογαριασμό του στα windows, δηλ αφου έμπαινε ο κωδικός φόρτωναν τα windows). μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε είτε με οδηγίες του πως να το κάνω είτε με κάποιο αντίστοιχο βίντεο?
ευχαριστω πολυ
Ρίξε μια ματιά εδώ
https://www.youtube.com/watch?v=JNpfpxiMRvk
ευχαριστώ πολύ για την απάντηση...μια τελευταία ερώτηση πάνω στο άρθρο...στο παραπάνω παράδειγμα το partition περιέχει ήδη τα αρχεία που μας ενδιαφέρουν. αν κρυπτογραφήσω με αυτόν τον τρόπο ενα partition και έχω μέσα κάποια αρχεία,στην συνέχεια (μετά την κρυπτογράφηση) θα μπορώ να περάσω και άλλα αρχεία (εννοείτε με βάση του πόσου ελεύθερου χώρου θα έχω αφήσει
Εφόσον το κάνεις mount δεν βρίσκω κάποιον λόγο γιατί να μην μπορείς
απλά ρώτησα με βάση αυτόν τον οδηγό https://www.pcsteps.gr/1441-ασφάλεια-δεδομένων-truecrypt/ στο σημείο που λέει
"Προσοχή! Τα αρχεία πρέπει να τα προσθέσουμε τώρα, πριν συνεχίσουμε με το hidden volume. Αλλιώς μπορεί να προξενήσουμε ζημιά στα δεδομένα του Hidden Volume" και αναρωτιόμουν αν υπάρχει κάποιος παρόμοιος περιορισμός και εδώ, αν και δεν θα υπάρχει το hidden volume..
Αφού δεν υπάρχει το hidden volume, δεν υπάρχει περιορισμός.
Γίνεται κάπως να κρύψεις το D: έτσι ώστε να μην μπορεί να το διαμορφώσει κάποιος που δεν γνωρίζει; Επίσης γίνεται να προσθέσεις καινούργια αρχεία στο κρυπτογραφημένο partition ή πρέπει να ξαναγίνει όλη η διαδικασία από την αρχή;
Δες εδώ https://www.pcsteps.gr/1441-ασφάλεια-δεδομένων-truecrypt/
Δες εδώ https://www.pcsteps.gr/1441-ασφάλεια-δεδομένων-truecrypt/ .
Καλησπέρα.....ακολούθησα τα βήματα απλά εγώ επέλεξα να κλειδώσω ένα φάκελο και όχι όλο τον δίσκο..
Με το που τελειώνει η διαδικασία μου εμφανίζει ένα αρχείο και πατάω πάνω του και το ξεκλειδώνω ..αν όμως διαγράψω αυτό το αρχείο τότε χάνονται όλα...δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να μην διαγράφετε;;
Δεξί κλικ στο αρχείο -> Ιδιότητες -> Ασφάλεια και εκεί ορίζεις τα δικαιώματα.
Αν πάρω τον δίσκο και τον συνδέσω σε άλλο υπολογιστή θα ισχύουν τα δικαιώματα ή θα μπορεί να το διαγράψει;;
Δικαιώματα μπορεί να αλλάξει μόνο ο διαχειριστής του συστήματος. Όποτε κρατάς τα δικαιώματα για τον διαχειριστή και αφαιρείς των άλλων λογαριασμών.
Τώρα το τι γίνεται σε περίπτωση μεταφοράς δεν το έχω δοκιμάσει και δεν ξέρω,
Ακομα και εδω Παντελιδης, ρε τι εχουμε παθει!! Χαχαχα!
Πολυ καλη δουλεια για ακομα μια φορα, ευχαριστουμε για τα πολυ χρησιμα και αναλυτικα αρθρα σου!!
Έπρεπε να διαλέξουμε ένα όνομα αρχείου που κανείς δεν θα έμπαινε στον πειρασμό να ανοίξει 😉
Καλημερα σε ολους!
Αγγελε,το προγραμμα λειτουργει απροσκοπτα,ακομη και σε Linux! (ApricityOS)
Σε Υπερ-ευχαριστω!!
Πολυ ωραιο αρθρο,πολυ ωραιο θεμα και οπως παντα, με εξαιρετικη παρουσιαση!
Κορυφαια ποιοτητα.
Μια ερωτηση..
Αν παρω το container που δημιουργησα και το ανεβασω στο cloud,και επειτα απεγκαταστησω το Veracrypt η διαγραψω το σκληρο μου δισκο,θα μπορω να εχω προσβαση ξανα στα δεδομενα μου αν εγκαταστησω το Veracrypt απο την αρχη και επιστρεψω το container σε μια οποιαδηποτε θεση στο σκληρο (η εστω στην ιδια,στην οποια βρισκοταν εξ'αρχης)?
εξαιρετικος οπωσ παντα αγγελε μια απορια μεσω τησ κρυπτογραφησεισ του αντιβιρους συγκεκριμενα το bitdefender ειναι το ιδιο αφαλη κρυπτογραφηση με το προγραμα που αναλυσες ;;το προγραμα υσχυριζετε οτι το χρησιμοποιουν σε θησαυροφυλακια τραπεζων
Έξυπνο 🙂
Ναι, το μόνο που χρειάζεται είναι να θυμάσαι τον κωδικό, δεν παίζει ρόλο ούτε η θέση στο δίσκο, ούτε μια συγκεκριμένη εγκατάσταση του VeraCrypt, ούτε καν το λειτουργικό σύστημα.
Η ασφάλεια που παρέχει το Bitdefender είναι απόλυτα επαρκής για το 99,999% των περιπτώσεων.
Το VeraCrypt απλά παρέχει περισσότερες επιλογές για ειδικές περιστάσεις, όπως το να κλειδωθεί ένα αρχείο με τρεις ξεχωριστούς κωδικούς, που είναι όμως υπερβολή.
Ευχαριστω πολυ Αγγελε!
Γειά,
ακόμα ένα ενδιαφέρον άρθρο από εσάς. Μπράβο και καλή συνέχεια. Θέλω να κάνω μια ερώτηση. Έχω ένα turbox laptop με 2 δίσκους. Ένα ssd 64gb που έχει το λειτουργικό και ένα κανονικό 500 που έχω διάφορα αρχεία. Επειδή θέλω να αλλάξω τον ssd σε μεγαλύτερο και να κάνω και μια επισκευή στο πληκτρολόγιο σκέφτηκα το εξής. Να κάνω με το ΑΙΜΕΙ clone τον ssd και με τον οδηγό σας αυτόν κρυπτογράφηση σε όλο το δίσκο τον 500. Οπότε να μπορώ να τον αφήσω στο plaisio να τον επισκευάσουν-αναβαθμίσουν 4μέρες λόγω του πληκτρολογίου και να μην μπορούν να δουν τα αρχεία που έχω στον σκληρό το μεγάλο. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα. Η ερώτηση είναι αν είναι καλή ιδέα αυτό και επίσης αν το Veracrupt πρέπει να εγκατασταθεί στον σκληρό ssd που είναι ο C: και αν κάνω αυτό που λέω παραπάνω στον καινούργιο ssd που θα κάνω την μεταφορά της κλωνοποίησης, θα αναγνωρίσει σωστά (εννοώ λόγω της κρυπτογράφησης) τον σκληρό τον 500 για να άρω την κρυπτογράφηση? Θα μπορώ να την άρω?
Ευχαριστώ.
Να λεμε ομως και απο που το ακουσαμε πρωτα ε, οχι μονο να μας κανεις παρατηρησεις συνεχεια.. 🙂 Θυμιζω 12/8/2014 Ηταν το μονο που αξιζε τοτε μετα το truecrypt και νομιζω ακομα ετσι θα εχει παραμεινει
Μεγάλε, νά 'σαι καλά, γιατί χωρίς εσένα τι θα γινόταν το PCsteps;
Θα στο πω μια φορα ακομα. Δε μπορω να απανταω σε τρολλ εδω περα μου την εχει πει ο Αγγελος πολλες φορες. Αν θες να πεις κατι σε μενα και να παρεις απαντηση να ερχεσαι στο chat μου να πεις αυτο που θες και θα παρεις και την αναλογη ανταποκριση. Επισης για καποιο λογο το disqus δε μου στελνει mail οταν μου απανταει καποιος μερικες φορες. Για ποιο λογο τωρα μπορει να γινεται αυτο. Και δεν ειναι μονο σε αυτο το σαιτ το προβλημα. Μαλιστα το συγκεκριμενο εδω που απαντησες δεν ηρθε ουτε σαν notification στο D. Και λεω μηπως γινεται καποιο μπερδεμα με το login των ερωτησεων και το disqus; Εδω πχ ειμαι με disqus. Στις ερωτησεις του pcsteps επειδη δεν εχει disqus μπαινω με goolge account. Πολλες φορες μου ερχονται και σαν εμαιλ και οι δικες μου απαντησεις (αυτο δε θυμαμαι αν γινεται και σε αλλα σαιτ, εδω το εχω παρατηρησει παντως)
Εσύ είσαι το troll, που θέλεις και "ευχαριστώ" που ανέφερες κάποτε το veracrypt.
Troll είναι αυτοί που κάνουν σχόλια χωρίς αξία, και το δικό σου ήταν άχρηστο όσο δεν πάει. Και που το ξέρεις πως ήσουν ο πρώτος, ρε κακομοίρη;
Ανδρέα, δεν είναι εδώ ο χώρος να λύσεις τα προβλήματα του Disqus. Τι σου έχω πει για τα εκτός θέματος σχόλια?
Και, μεταξύ μας, όταν η πληροφορία που έδωσες είναι στην πρώτη σελίδα του Google, δεν έχεις να διεκδικήσεις καμία σπουδαία πατρότητα 😉
Μηπως μπορουμε να αποσαφηνισουμε τι ειναι ο αλγοριθμος hash, ετσι με 2 κουβεντες με απλα λογια; Ευχαριστω
Καταρχάς, είμαι σίγουρος ότι οι τεχνικοί στο Πλαίσιο θα έχουν καλύτερη δουλειά να κάνουν από το να ψαχουλεύουν τα αρχεία σου.
Μετά απλά θα μπορούσες να αφαιρέσεις τον 2ο σκληρό με τα αρχεία σου. Αν επιμένεις, μπορείς να κρυπτογραφήσεις τον 2ο σκληρό και να τον αποκρυπτογραφήσεις όταν πάρεις πίσω το Laptop.
Στα υπόλοιπα σε έχω χάσει και δεν καταλαβαίνω τίποτα.
Γειά,
έχεις δίκιο για το πρώτο. Ευχαριστώ για την απάντηση , με κάλυψες.
Πάντως νομίζω ότι η πλειοψηφία από εμάς δεν πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα για το πόσο δυνατή είναι η κρυπτογράφηση των αρχείων τους, νομίζω πως ακόμα και ένα αρχείο zip με ένα κωδικό 5-6 ψηφίων είναι αρκετό για να προστατέψει τα αρχεία που δεν θέλουμε να δούν οι περίεργοι. Δεν λέω ότι είναι εύχρηστο καθώς άλλα πράγμα να πρέπει να αποσυμπιέσεις ένα αρχείο και αλλιώς να έχεις ένα φάκελο που βάζεις βγάζεις ότι θέλεις, απλώς ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε και ιδιαίτερα.
Το πιο απλό που μπόρεσα να βρω
http://www.digitizationguidelines.gov/term.php?term=hashalgorithm
axcrypt για κρυπτογράφηση αρχείον με δεξί κλικ 😉
και το encrypto 😉
πολύ χρήσιμο το άρθρο σου όπως πάντα!! Το καλό είναι ότι ήμουν χρήστης του truecrypt και η μετάβαση ήταν πολύ εύκολη. Σε ευχαριστώ πολύ πολύ !!!
καλησπέρα!αν είχαμε κρυπτογραφήσει ένα αρχείο με το truecrypt μπορούμε να το ανοίξουμε και με το veracrypt ή οχι?
Καλησπέρα, όπως λέει και εδώ, https://veracrypt.codeplex.com/wikipage?title=FAQ ναι.
Καλησπέρα να κανω μια ερωτηση γιατι μαλλον δεν καταλαβα κατι σωστα.Εχω κανει κρυπτογραφηση τον δισκο μου αλλα εγω τα αρχεια τα βλεπω κανονικα. αν μπει καποιος με teamviewer πχ και παρει ένα εγγραφο doc και το περασει στον υπολογιστη του,δεν θα μπορεσει να το ανοιξει το αρχειο?
Καλησπέρα Γιάννη,
Αν ακολούθησες τις οδηγίες του οδηγού και μπορείς να ανοίγεις τα αρχεία σου χωρίς αποκρυπτογράφηση είναι πιθανό να έκανες κάτι λάθος. Τι διαδικασία ακριβώς ακολούθησες;
ακολουθησα τον οδηγο απλα δεν δημιουργησα αρχειο,δηλαδη διαλεξα system----->encrypt system partion. θελω να κρυπτογραφησω ολο τον δισκο
Τότε θα πρέπει να σου ζητάει κωδικό για την αποκρυπτογράφηση όταν εκκινήσεις τον υπολογιστή.
Η αλήθεια είναι ότι σε αυτή την περίπτωση δεν ξέρω αν το αρχείο που θα πάρει ο άλλος θα είναι κρυπτογραφημένο.
Επειδή η αποκρυπτογράφηση γίνεται στο Boot είναι πιθανό ο άλλος να μπορεί να πάρει κανονικό το αρχείο. Θα πρέπει να το δοκιμάσεις.
Όταν ξεκιναει πραγματι ζηταει κωδικό,τον βαζω και μπαινω κανονικα στα windows αλλα ετσι διαδικτυακα παλι ευάλωτος είμαι. Ασφάλεια θα έχω αν μου κλέψουν πχ τον υπολογιστή,φαντάζομαι τότε δεν θα έχουν πρόσβαση στα αρχεία.
Από θέμα κλοπής είσαι απολύτως ασφαλής. Δεν είμαι σίγουρος για το αν είσαι ευάλωτος μέσω δικτύου , αλλά είναι αρκετά πιθανό.
Η σίγουρη λύση για να την ασφάλεια από υποκλοπές μέσω δικτύου είναι η κρυπτογράφηση των αρχείων όπως στον οδηγό.
Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα βολική και αξίζει να γίνεται μόνο σε πραγματικά σημαντικά αρχεία.