Home » Software » Δωρεάν Εφαρμογές » Αναλυτικός Οδηγός Με Όλα τα Κόλπα Και τις Ρυθμίσεις στο Kodi

Αναλυτικός Οδηγός Με Όλα τα Κόλπα Και τις Ρυθμίσεις στο Kodi

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Μέσα σε μία δεκαετία, τo Kodi έγινε το δημοφιλέστερο μέσο της οικιακής ψυχαγωγίας. Ωστόσο, το σπουδαίο λογισμικό ανοικτού κώδικα δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση, παρότι σε πρόσφατο οδηγό είδαμε πόσο απλό μπορεί να γίνει με τα λίγα πρόσθετα. Δείτε τα νέα κόλπα που θα θέλατε να ξέρετε σε όλες ανεξαιρέτως τις ρυθμίσεις στο Kodi, και γιατί όχι, αναβαθμιστείτε μια και καλή σε εξπέρ του απόλυτου media center.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Όλες οι ρυθμίσεις στο Kodi

Οι ρυθμίσεις στο Kodi είναι μία πρόκληση που απαιτεί πολλές προσπάθειες και όρεξη, και σίγουρα δεν είναι η ευκολότερη εργασία.

Ενώ έχει γίνει πολύ απλή διαδικασία η θέαση των ταινιών – όπως είδαμε – με τα λίγα και καλά πρόσθετα, ένα μεγάλο τμήμα του οικοσυστήματος θέλει το ψάξιμό του. Αν έχετε το Kodi 17, θα βρείτε όλα όσα χρειάζεται στον παρακάτω οδηγό.

Ταινίες-Online
Εγκατάσταση Kodi v19 “Matrix” & Πώς Να Δω Σειρές Και Ταινίες Online

Το Kodi είναι η καλύτερη επιλογή για να βελτιώσουμε θεαματικά το οικιακό σινεμά. Παρότι υπάρχουν και άλλα μέσα για δωρεάν ταινίες, κανένα απολύτως δεν συγκρίνεται…

Για το Kodi 18 Leia, συμβουλευτείτε την αντίστοιχη δημοσίευση:

Συντομεύσεις πληκτρολογίου

Ο media center υποστηρίζει πολλές συντομεύσεις πληκτρολογίου. Έχουμε έτσι τη δυνατότητα να κάνουμε πολύ πιο γρήγορα όλες τις ενέργειες.

Όπως είναι φυσικό, οι συντομεύσεις μπορούν να μας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στα TV Box που συνοδεύονται από κάποιο ασύρματο αλφαριθμητικό πληκτρολόγιο.

Όλες οι συντομεύσεις αφορούν τα λατινικά γράμματα του πληκτρολογίου. Τις αναφέρουμε συνοπτικά.

  • Alt + F4: Αστραπιαίο κλείσιμο του Kodi. Πρέπει να αφήσουμε να περάσουν μερικά δευτερόλεπτα αν θέλουμε να το ανοίξουμε ξανά.
  • S: Εμφανίζει γρήγορα την ένδειξη για έξοδο από το Kodi.
  • Ρ: Αναπαραγωγή (play)
  • F: Γρήγορα προς τα εμπρός (Fast forward).
  • Α: Κάθε πάτημα προσαρμόζει σταδιακά τυχόν καθυστέρηση του ήχου, έτσι ώστε να συγχρονίζεται σωστά με το βίντεο.
  • Χ: Σταματά το συγκεκριμένο βίντεο (Stop).
  • Space bar: Άμεση εναλλαγή σε αναπαραγωγή και παύση ενός συγκεκριμένου βίντεο.
  • R: Πηγαίνει το βίντεο πίσω. Το πάτημα μία φορά το πηγαίνει πίσω σε αργό ρυθμό (x2). Πατώντας δύο φορές το πλήκτρο, το πηγαίνει πίσω με πιο γρήγορο ρυθμό (x4), και ούτω καθεξής.
  • Z: Με κάθε πάτημα αλλάζουμε σταδιακά το μέγεθος και την αναλογία των διαστάσεων της εικόνας (aspect ratio).
  • Ctrl +V: Κάνει επικόλληση κειμένου μέσα στο Kodi.
  • Εsc: Πλήρη επιστροφή στο κεντρικό πάνελ.
  • Backspace: Σταδιακή επιστροφή. Μπορεί να γίνει και με κάποιο από τα πλαϊνά πλήκτρα του ποντικιού, αν το έχουμε ορίσει.
  • F8: Σίγαση.
  • Εικονίδιο των Windows: Γρήγορη πρόσβαση στην επιφάνεια εργασίας και σε άλλα ανοιχτά προγράμματα.
  • Σύμβολα \ και /: Εναλλαγή μεταξύ πλήρους οθόνης ή παραθύρου.

Ρυθμίσεις στο Kodi 3

Πλοήγηση σε όλο το Kodi χωρίς έξοδο από την ταινία

Πολλές φορές όταν ξεκινάει η ταινία, θα μας έχει τύχει να έχουμε ξεχάσει κάποια ρύθμιση, ή να απαιτείται να επιστρέψουμε για λίγο στο κεντρικό μενού του Kodi.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να φύγουμε από το έργο και να κάνουμε ξανά πάλι από την αρχή όλη την διαδικασία για να ξεκινήσει, μόλις τελειώσουμε με τις ρυθμίσεις στο Kodi, ή τις εργασίες που μας προέκυψαν στο περιβάλλον του.

Το μόνο που κάνουμε είναι να πατήσουμε αρχικά στην παύση…

Ρυθμίσεις στο Kodi 3αααα

…και στη συνέχεια πατώντας στο “Esc” ή στο “Backspace” που είδαμε στις συντομεύσεις πληκτρολογίου, μπορούμε να πλοηγηθούμε οπουδήποτε θέλουμε σε όλες τις καρτέλες του Kodi, χωρίς να έχουμε φύγει από την ταινία.

Στη συνέχεια, και αφού τελειώσουμε με ό,τι είχαμε να κάνουμε στο περιβάλλον του Kodi, πατάμε ξανά είτε πάνω στην παύση που βλέπουμε παρακάτω, είτε σε ένα κενό τμήμα της καρτέλας που βρισκόμαστε, για να εμφανιστεί ξανά η ταινία ή η τηλεοπτική σειρά.

Ρυθμίσεις στο Kodi 3β

Προσθήκη εξωτερικών υποτίτλων

Tο πρόσθετο για ταινίες που χρησιμοποιούμε, στις περισσότερες περιπτώσεις θα μας βρει online τους υπότιτλους. Ωστόσο, το Kodi μας δίνει τη δυνατότητα να προσθέσουμε μέσα στις ταινίες τα αρχεία υποτίτλων που έχουμε αποθηκευμένα κάπου εξωτερικά.

Το μόνο που απαιτείται είναι να μεταφέρουμε το αρχείο SRT του υπότιτλου σε ένα USB stick που είναι συνδεδεμένο στη συσκευή που τρέχει το Kodi.

Στη συνέχεια, ακολουθούμε τις πέντε απλές ενέργειες που βλέπουμε στις παρακάτω φωτογραφίες.

Διόρθωση υποτίτλων

Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν θα συναντήσουμε κανένα πρόβλημα με τον συγχρονισμό των υποτίτλων στα έργα. Όμως, ενδέχεται σε κάποιες άγνωστες ταινίες online να υπάρχουν ελάχιστοι υπότιτλοι διαθέσιμοι, που δεν είναι καλά συγχρονισμένοι.

Σε αυτήν την περίπτωση, πατάμε τη μετατόπιση υποτίτλων, όπως βλέπουμε στις παρακάτω εικόνες. Στην μπάρα που θα ανοίξει στο πάνω τμήμα του player, μετατοπίζουμε τον κέρσορα δεξιά ή αριστερά, έως ότου βρούμε τον σωστό συγχρονισμό στον ελληνικό υπότιτλο.

Παραθέτουμε με φωτογραφίες τις απλές ρυθμίσεις στο Kodi player που πρέπει να κάνουμε. Μόλις τελειώσουμε, πατάμε “Esc” ή “Backspace” για επιστροφή στην ταινία.

Ρυθμίσεις player

Αν δεν έχουμε δυνατή πηγή ήχου στη συσκευή που τρέχει το Kodi και η ταινία έχει χαμηλό ήχο, μπορούμε να αυξήσουμε κατά πολύ την ένταση του ήχου μέσα από τον media center.

Σε αυτήν την περίπτωση, προχωράμε στις τρεις απλές ενέργειες που βλέπουμε στις παρακάτω φωτογραφίες.

Αν δεν μας ικανοποιεί η φωτεινότητα και η αντίθεση της ταινίας, μπορούμε να την αυξομειώσουμε πάλι μέσα από τον player του Kodi. Δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε τις τρεις ενέργειες που παρατηρούμε παρακάτω.

Μαύρες μπάρες στην ταινία

Στην ίδια καρτέλα μπορούμε να ρυθμίσουμε και τον τύπο προβολής της ταινίας, σε περίπτωση που μας εμφανιστεί σε αναλογία 4:3, ή οτιδήποτε άλλο σχετικό.

Το πιο σύνηθες είναι να υπάρχουν μαύρες μπάρες πάνω και κάτω στην ταινία, όπου σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να επιλέξουμε την επέκταση 16:9, εφόσον μας ενοχλεί αυτό το φαινόμενο

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, δεν έχουμε λοιπόν παρά να κάνουμε τις δυο απλές ενέργειες που βλέπουμε παρακάτω:

Τρεμόπαιγμα εικόνας

Αν η εικόνα τρεμοπαίζει ή δεν εμφανίζεται στα βίντεο και πρόκειται για Kodi σε Windows, ενδεχομένως να χρειάζεται ενημέρωση η κάρτα γραφικών.

Σε αυτήν την περίπτωση με δεξί κλικ στο εικονίδιο των Windows κάτω αριστερά στην γραμμή εργασιών, πατάμε στη “Διαχείριση συσκευών”. Κατόπιν ενημερώνουμε τον driver του προσαρμογέα οθόνης, δηλαδή την κάρτα γραφικών που διαθέτουμε, όπως παρατηρούμε παρακάτω.

Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, ή πρόκειται για τρεμόπαιγμα εικόνας στο Kodi σε Android, πρέπει να ακολουθήσουμε την εξής διαδρομή μέσα στο περιβάλλον του Kodi.

Κεντρικό πάνελ ➜ Ρυθμίσεις( γρανάζι) ➜ Ρυθμίσεις Αναπαραγωγής ➜ Βίντεο και απενεργοποιούμε την χρήση επιτάχυνσης υλικού DXVA2 που παρατηρούμε παρακάτω.

Αν διαπιστώσουμε ότι το πρόβλημα συνεχίζεται, τότε στην ίδια ενότητα και καρτέλα, πατάμε στο “Ενεργοποίηση HQ Scalers” και το πηγαίνουμε στο 100%. Στη συνέχεια, αλλάζουμε και τη μέθοδο απόδοσης από “Αυτόματη ανίχνευση” σε “Λογισμικό”.

Κατόπιν, κάνουμε επανεκκίνηση του Kodi και του υπολογιστή, ή του TV Box.

Προσθαφαίρεση αγαπημένων

Θα έχουμε προσέξει ότι πηγαίνοντας στην ενότητα των αγαπημένων, δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε με δεξί κλικ όσα δεν χρειαζόμαστε πλέον, καθότι δεν εμφανίζεται η ένδειξη της αφαίρεσης.

Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι απλά να πατήσουμε πάνω στην ένδειξη της ενότητας των αγαπημένων…

…και στη νέα ανεξάρτητη καρτέλα που θα ανοίξει, με δεξί κλικ θα εμφανιστεί η σχετική ένδειξη για να μετακινήσουμε, μετονομάσουμε, ή να αφαιρέσουμε αυτά που δεν θέλουμε.

Η προσθήκη στα αγαπημένα ως γνωστόν γίνεται με δεξί κλικ σε αυτό που επιθυμούμε να προσθέσουμε.

Αλλαγή χρωμάτων

Αν το προεπιλεγμένο χρώμα στο κέλυφος του Kodi δεν μας ικανοποιεί, και θέλουμε κάτι διαφορετικό, μπορούμε να το αλλάξουμε.

Πηγαίνουμε στο κεντρικό πάνελ και πατάμε διαδοχικά στις “Ρυθμίσεις (γρανάζι) ➜ Ρυθμίσεις διασύνδεσης ➜ Κέλυφος ➜ Χρώματα”, και αλλάζουμε με όποιο χρώμα επιθυμούμε.

Συνδέσεις με περιορισμένη ταχύτητα

Αν έχουμε χαμηλή σύνδεση στο ίντερνετ, εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να πάμε στις “Ρυθμίσεις (γρανάζι) ➜ Ρυθμίσεις συστήματος ➜ Πρόσβαση στο διαδίκτυο”, και να ενεργοποιήσουμε τη σύνδεση διαδικτύου με περιορισμένη ταχύτητα.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε τη σύνδεση που διαθέτουμε.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι από τη στιγμή που δεν έχουμε υψηλές ταχύτητες στο ίντερνετ, μπορούμε να βελτιώσουμε κατά πολύ το streaming, αν το TV Box συνδέεται μέσω καλωδίου Ethernet και όχι με WiFi.

Επιπλέον, στις χαμηλές συνδέσεις και εφόσον συνεχίζεται το πρόβλημα με το buffering, θα βοηθήσει πολύ αν επιλέγουμε τις ταινίες στο Kodi σε κανονική ανάλυση (SD), αποφεύγοντας τις αντίστοιχες των 1080p.

Η ρύθμιση αυτή βρίσκεται στα εργαλεία των σχετικών πρόσθετων για ταινίες, στην ενότητα της αναπαραγωγής. Εκεί μπορούμε να ορίσουμε τη μέγιστη ποιότητα στα 480p, όπως παρατηρούμε στην παρακάτω εικόνα.

Πώς να αποφύγουμε το buffering (διακοπές στα βίντεο)

Στο πρόσφατο παρελθόν, το ιδανικότερο All-in-one εργαλείο που είχε αυτοματοποιήσει όλες τις προσθήκες Addons, Builds, και πολλά άλλα, ήταν αναμφίβολα το γνωστό και πολύ αποτελεσματικό Ares Wizard, που έχουμε αναφερθεί πολλές φορές.

Στα τέλη του 2017, ο “Μάγος” ήρθε αντιμέτωπος με αγωγές εταιρειών στις ΗΠΑ και σταμάτησε να λειτουργεί. Ωστόσο, πρόσφατα επανήλθε μόνο το πολύ χρήσιμο τμήμα συντήρησης, μαζί με έναν νέο αυτοματοποιημένο τρόπο εξάλειψης του buffering στο Kodi.

Προσθήκη του Ares Wizard

  • Κεντρικό πάνελ ➜ Ρυθμίσεις (γρανάζι) ➜ Διαχείριση αρχείων ➜ Προσθήκη Πηγής (διπλό κλικ) ➜ Κανένα.
  • Κάνουμε επικόλληση με ακρίβεια το ακόλουθο url:
http://androidaba.com/addons/
  • Βεβαιωνόμαστε ότι δεν υπάρχουν κενά πριν ή μετά το URL και πατάμε “OK”.
  • Ονομάζουμε .Ares Wizard την πηγή και πατάμε “Εντάξει”.
  • Μετά επιστρέφουμε στο Κεντρικό πάνελ και κάνουμε κλικ στα “Πρόσθετα”.
  • Πατάμε στο εικονίδιο πάνω αριστερά που μοιάζει με ανοιχτό κουτί.
  • Εγκατάσταση από αρχείο zip ➜ Ares Wizard ➜ script.areswizard-0.0.69.zip.
  • Περιμένουμε να ενεργοποιηθεί το πρόσθετο. Αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετά λεπτά έως ότου εμφανιστεί η ενεργοποίηση. Θα δούμε την επιβεβαίωση στο πάνω δεξιά μέρος της οθόνης.
  • Αν υπάρξει αποτυχία εγκατάστασης, στην δεύτερη προσπάθεια ενδεχομένως θα υπάρξει επιτυχία, καθότι ενίοτε εμφανίζει περιστασιακές αστοχίες στην προσθήκη του.
  • Στη συνέχεια, ο Ares Wizard θα βρίσκεται στη διαδρομή “Πρόσθετα ➜ Πρόσθετες εφαρμογές”. Μπορούμε να τον βάλουμε με δεξί κλικ στα αγαπημένα μας.

Αυτόματη βελτίωση του buffering

Έπειτα, εφόσον είμαστε βέβαιοι ότι το ενοχλητικό buffering ήρθε για να μείνει, ανοίγουμε τον Ares Wizard και προχωράμε προσεκτικά στις ακόλουθες έξι ενέργειες που παρατηρούμε στις παρακάτω φωτογραφίες.

Αυτές οι ενέργειες που είδαμε θα δημιουργήσουν τη βέλτιστη ρύθμιση της προσωρινής μνήμης για τη συσκευή μας, και λογικά θα εξαλείψουν το buffering.

Μόλις επανεκκινήσει το Kodi, μπορούμε ανά τακτά διαστήματα να διαγράφουμε μέσα από τον Ares Wizard και το cache, πατώντας στις δυο σχετικές ενδείξεις που παρατηρούμε παρακάτω.

Εάν καμία από αυτές τις βελτιώσεις δεν εξαλείψει το buffering, πρέπει να γνωρίζουμε ότι πολλοί ISP's, αν και δεν το παραδέχονται, μειώνουν την ταχύτητα της σύνδεσης αν αντιληφθούν παράνομο streaming.

Mε άλλα λόγια, μπορεί να έχουμε υψηλές ταχύτητες στο ίντερνετ όταν για παράδειγμα δοκιμάσουμε το Speedtest. Όμως, στη συνέχεια η ταχύτητα πέφτει ξαφνικά όταν θα επιχειρήσουμε να κατεβάσουμε torrent, ή να παρακολουθήσουμε μια ταινία online στο Kodi.

Σε περίπτωση που εμφανίζονται συχνά αυτά τα συμπτώματα του buffering στα πρόσθετα, ενώ έχουμε καλή σύνδεση, και κάναμε και χρήση του εργαλείου που είδαμε, ενδεχομένως πρέπει να παρακάμψουμε τον περιορισμό του ISP.

Στην ουσία πρέπει να αποκρύψουμε τις online δραστηριότητές μας από τον παροχέα υπηρεσιών διαδικτύου, που μας έχει πάρει “χαμπάρι”. Σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να χρησιμοποιήσουμε απαραιτήτως κάποιο VPN σε Windows και Android, κατά προτίμηση πληρωμένο για καλύτερα αποτελέσματα.

Το πιο Ασφαλές, Σταθερό και Γρήγορο VPN στην Ελλάδα
Το Πιο Ασφαλές, Σταθερό, Και Γρήγορο VPN Στην Ελλάδα

Η χρήση VPN αυξάνει κατακόρυφα τις επιλογές μας στο ίντερνετ, όταν θέλουμε να προσπεράσουμε ανόητους γεωγραφικούς περιορισμούς. Υπάρχουν διάφορα δωρεάν VPN, αλλά περιορίζουν την ταχύτητα,…

Δημιουργία screensaver

Οι ρυθμίσεις στο Kodi διαθέτουν μία σειρά επιλογών, που μας επιτρέπουν να ορίσουμε το δικό μας screensaver. Αυτό το επιτυγχάνουμε ξεκινώντας από τις “Ρυθμίσεις (γρανάζι) ➜ Ρυθμίσεις διασύνδεσης ➜ Προφύλαξη οθόνης ➜ Λειτουργία προφύλαξης οθόνης”.

Στη συνέχεια μπορούμε να επιλέξουμε μέσα από αρκετά screensaver, πατώντας στην ένδειξη “Λήψη περισσότερων”.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές είναι το screensaver της Apple TV, το Aerial, με εντυπωσιακές φωτογραφίες από γνωστές πόλεις και τοποθεσίες του πλανήτη. Εξίσου ενδιαφέροντα είναι το Google Earth και το Picture Slideshow με τις δικές μας φωτογραφίες.

Αλλαγή της εμφάνισης των ταινιών

Η παραμετροποίηση στην εμφάνιση των πρόσθετων και των ταινιών, μπορεί να γίνει ακόμα πιο εντυπωσιακή αν σύρουμε προς τα αριστερά τον δείκτη του ποντικιού, ή αν πατήσουμε στις επιλογές που παρατηρούμε στην εικόνα.

Στη συνέχεια, αλλάζουμε τον τύπο προβολής είτε σε “Τοίχος”, αν θέλουμε να βλέπουμε συγκεντρωμένες όλες τις μικρογραφίες των ταινιών…

…είτε σε “Αφίσα” για να βλέπουμε και την περίληψη σε κάθε ταινία ξεχωριστά.

Προσαρμογή ήχων

Με τις ρυθμίσεις στο Kodi μπορούμε να αλλάξουμε τους ήχους σε όλο το οικοσύστημα του media center. Πηγαίνουμε στις “Ρυθμίσεις ➜ Ρυθμίσεις συστήματος ➜ Ήχος ➜ Ήχοι πλοήγησης”, επιλέγοντας τη δεύτερη ένδειξη όπως παρατηρούμε στην εικόνα.

Στη συνέχεια, πατώντας τη λήψη των περισσότερων, μπορούμε να επιλέξουμε τους ήχους που προτιμάμε. Για παράδειγμα, αν έχουμε ένα TV Box, ενδεχομένως οι ήχοι του Android να ταιριάζουν περισσότερο.

Μεταφορά όλων των προσωπικών μας βίντεο και ταινιών στο Kodi

Οι περισσότεροι από εμάς είναι βέβαιο ότι στον υπολογιστή μας, αλλά και στις άλλες κινητές συσκευές, θα έχουμε πολλά προσωπικά βίντεο και φωτογραφίες. Για να μην αναφέρουμε τις ταινίες που έχουμε αποθηκευμένες στους σκληρούς μας δίσκους.

Με τις ρυθμίσεις στο Kodi, όλα αυτά μπορούμε να τα μεταφέρουμε μέσα στον media center με όλες τις μικρογραφίες τους. Έτσι θα έχουμε ένα ενιαίο και πλήρες σύστημα πολυμέσων και οικιακής ψυχαγωγίας.

Για να υλοποιήσουμε αυτή τη μεταφορά, στο προκαθορισμένο κέλυφος του Kodi και στην ενότητα των βίντεο, επιλέγουμε τα αρχεία…

…στη συνέχεια πατάμε στην προσθήκη του βίντεο…

…και αμέσως μετά κάνουμε κλικ στην αναζήτηση.

Από κει και μετά, το Kodi θα μας καθοδηγήσει να ταξινομήσουμε τα πολυμέσα μας με σχετικές ειδοποιήσεις.

Μόλις τελειώσει η εύκολη και ευχάριστη διαδικασία, όλα τα προσωπικά μας βίντεο και πολυμέσα θα βρίσκονται στην ενότητα που τους ορίσαμε ότι ανήκουν, δηλαδή ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, κλπ.

Μέσα σε αυτή την καρτέλα του ορισμού περιεχομένου μπορούμε να κάνουμε αρκετές χρήσιμες παραμετροποιήσεις, όπως παρατηρούμε στις δυο παρακάτω εικόνες.

Μόλις ανοίγει το Kodi, ως προεπιλογή θα βλέπουμε τις ταινίες που είναι στους σκληρούς μας δίσκους. Οι υπότιτλοι θα κατεβαίνουν όταν θα ξεκινά η ταινία ή το επεισόδιο, όπως είδαμε με τις ταινίες online στο Kodi.

Όποιο προσωπικό μας βίντεο δεν το έχουμε ταξινομήσει στις ταινίες και σειρές, θα εμφανίζεται μόλις πατήσουμε στην ενότητα των βίντεο.

Τα προσωπικά μας βίντεο που μας ενδιαφέρουν περισσότερο μπορούμε να τα βάλουμε και στα αγαπημένα μας, όπως κάθε άλλο πολυμέσο.

Δημιουργία πολλαπλών προφίλ

Τα προφίλ του Kodi είναι μία καλή ιδέα όταν χρησιμοποιούν όλα τα μέλη της οικογένειάς μας τον media center στο TV Box, και όχι μόνο.

Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύουμε το περιεχόμενο με κάποιον κωδικό, διασφαλίζοντας έτσι ότι οι μικροί μας φίλοι, ή κάποιοι αδιάκριτοι δεν θα το αλλοιώσουν άθελά τους. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι απλή.

Ξεκινώντας από το κεντρικό πάνελ και πατώντας στο σχετικό εικονίδιο που αφορά τις ρυθμίσεις στο Kodi…

Ρυθμίσεις στο Kodi 2

…επιλέγουμε τις ρυθμίσεις του προφίλ, όπως παρατηρούμε στην παρακάτω εικόνα.

Από εκεί και μετά, μπορούμε να αλλάξουμε το όνομα του προφίλ, να προσθέσουμε την εικόνα μας, και κάποιον κωδικό αν το επιθυμούμε. Αν θέλουμε περισσότερο έλεγχο για τα παιδιά επιλέγουμε την σχετική ενότητα του γονικού ελέγχου.

Επιπλέον, έχουμε τη δυνατότητα να κλειδώσουμε τις επιμέρους ρυθμίσεις στο Kodi, και ταυτόχρονα να του ορίσουμε να μας ζητάει κωδικό πριν ξεκινήσει η λειτουργία του.

Οι ρυθμίσεις των πρόσθετων

Όλες οι κύριες ρυθμίσεις των προσθέτων για ταινίες και σειρές, όπως το Incursion και Placenta που είδαμε πρόσφατα, βρίσκονται στην ενότητα των εργαλείων.

Πάροχοι και λήψεις για offline θέαση ταινιών

Σε συνέχεια, λοιπόν, όσων είχαμε δείξει στον προηγούμενο οδηγό για τα εργαλεία των Add-ons, παραθέτουμε με εικόνες τις βασικές ρυθμίσεις στο Kodi για τα πρόσθετα, έτσι ώστε να εμφανίζονται γρηγορότερα οι ταινίες, αλλά και πώς να τις κατεβάσουμε για offline θέαση.

  1. Εισερχόμαστε στα εργαλεία του πρόσθετου.
  2. Από την ενότητα “Γενικά” μειώνουμε το χρονικό όριο των παρόχων, αν θέλουμε μικρότερη καθυστέρηση στην αναζήτησή τους, και επιβεβαιώνουμε τη ρύθμιση με το εντάξει.
  3. Από την ενότητα “Λήψεις” ενεργοποιούμε το κατέβασμα των ταινιών και επεισοδίων.
  4. Ορίζουμε διαδοχικά πού θέλουμε να αποθηκεύονται.
  5. Επιβεβαιώνουμε τις αλλαγές.
  6. Μόλις εμφανιστούν οι πάροχοι, επιλέγουμε κάποιον από αυτούς και με δεξί κλικ πατάμε στη “Λήψη”. Η ίδια διαδικασία ισχύει και για τη λήψη των επεισοδίων μιας σειράς.

Αν αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα με τη λήψη, τότε αυτό μπορεί να οφείλεται στους διακομιστές και την τοποθεσία τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η μόνη λύση είναι το VPN.

Βιβλιοθήκη προσθέτων

Όλες τις ταινίες και τηλεοπτικές σειρές μπορούμε να τις προσθέτουμε στις βιβλιοθήκες που μας παρέχουν τα πρόσθετα. Ενώ μπορούμε να τα βάζουμε και στα αγαπημένα, είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα χάσουμε την μπαλα εκεί από τη συσσώρευση των αγαπημένων.

Η βιβλιοθήκη είναι καλύτερη λύση, γιατί εκτός των άλλων μας δίνει και απευθείας πρόσβαση στις ταινίες και σειρές, χωρίς να χάνουμε χρόνο ή να χανόμαστε στη μετάφραση. Παραθέτουμε με εικόνες τις απλές ενέργειες.

  1. Από την ενότητα “Library” ορίζουμε διαδοχικά πού θέλουμε να αποθηκεύονται εξωτερικά οι βιβλιοθήκες με τα έργα, και επιβεβαιώνουμε τις αλλαγές. Μπορούμε να δημιουργήσουμε όσους φακέλους θέλουμε και να τους ονομάσουμε τους φακέλους όπως νομίζουμε.
  2. Με δεξί κλικ βάζουμε ό,τι ταινία ή σειρά επιθυμούμε στη βιβλιοθήκη.
  3. Όλες θα βρίσκονται στην ενότητα “Library” του εκάστοτε προσθέτου που ρυθμίσαμε.
  4. Ταυτόχρονα βρίσκονται και στον εξωτερικό φάκελο που δημιουργήσαμε μέσα από το Kodi.

Συντήρηση του Kodi

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο όταν έχουμε αφιερώσει τόσο χρόνο με τις ρυθμίσεις στο Kodi, και στη συνέχεια κάτι πηγαίνει στραβά και χάνονται όλα όσα κάναμε. Πρέπει λοιπόν να έχουμε προβλέψει να κάνουμε ημερήσια αντίγραφα ασφαλείας.

Χειροκίνητο Backup σε Windows και Android

Αφού βεβαιωθούμε ότι το Kodi είναι κλειστό, εντοπίζουμε τον φάκελο του Kodi στα Windows, o οποίος βρίσκεται στις ακόλουθες διαδρομές:

Kodi στα Windows από το κατάστημα της Microsoft:

%userprofile%\AppData\Local\Packages\XBMCFoundation.Kodi_4n2hpmxwrvr6p\LocalCache\Roaming\Kodi

Kodi exe στα Windows από τη σελίδα του λογισμικού:

%userprofile%\AppData\Roaming\Kodi

Σε αυτό το σημείο, καλού-κακού ας ενεργοποιήσουμε τα κρυφά στοιχεία στον Explorer.

Από εκεί και μετά, δεν έχουμε παρά να μεταφέρουμε τους τρεις φακέλους “userdata”, “media” και “addons” σε κάποιο ασφαλές εξωτερικό σημείο, όπως για παράδειγμα ένας άλλος σκληρός δίσκος ή ένα USB stick.

Αν δεν μας εμφανίζεται ο φάκελος media δεν πειράζει, καθότι οι άλλοι δυο είναι οι σημαντικοί.

Καλό είναι να δώσουμε σε αυτό το αρχείο που μεταφέραμε τους φακέλους ένα σχετικό όνομα για τα αντίγραφα ασφαλείας του Kodi, έτσι ώστε να θυμόμαστε τι περιέχει και να το βρούμε και αμέσως.

Αυτοί οι φάκελοι είναι όλο το backup σε οτιδήποτε έχουμε κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή στο Kodi, μαζί με όλες τις ρυθμίσεις. Εννοείται ότι είναι καλή ιδέα να το κάνουμε ανά τακτά διαστήματα, έτσι ώστε οι τρεις φάκελοι να αντικαθιστούν τους παλαιότερους στον εξωτερικό δίσκο.

Αν κάτι πάει στραβά στην πορεία, είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να τους επαναφέρουμε στον ίδιο φάκελό του Kodi μέσα στα Windows, από όπου τους αντιγράψαμε.

Για να αυτοματοποιήσουμε τη διαδικασία της μεταφοράς, μπορούμε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουμε και κάποιο εργαλείο backup στα Windows, όπως αυτό που περιγράφουμε στον παρακάτω οδηγό:

Featured Συγχρονισμός Αρχείων Και Φακέλων Στα Windows
Συγχρονισμός Αρχείων και Φακέλων Στα Windows

Ο συγχρονισμός αρχείων και φακέλων είναι μια δυνατότητα που μας βοηθάει σημαντικά στο να έχουμε οργανωμένο το περιεχόμενο του υπολογιστή μας. Είτε μας ενδιαφέρει το…

Kodi στο Android:

Android\data\org.xbmc.kodi\files\.kodi

Εδώ πρέπει να προσέξουμε ότι στο Android, αυτός ο φάκελος του Kodi είναι κρυφός. Για να εμφανιστεί, πρέπει να έχουμε ήδη εγκαταστήσει ένα σχετικό app που ενεργοποιεί τα κρυφά στοιχεία, όπως είναι ο διαχειριστής αρχείων ΕS. Κατόπιν, μέσα από το app πρέπει να ενεργοποιήσουμε την εμφάνιση κρυφών αρχείων.

Αντίγραφα ασφαλείας και επαναφορά του Kodi με τρίτο εργαλείο

Στο παρελθόν αυτή τη δυνατότητα μας την έδιναν διάφορα πρόσθετα, που ωστόσο, έπαψαν να λειτουργούν.

Στις ημέρες μας ένα από τα καλύτερα εργαλεία παραμένει το Community Portal, που κάνει καλή συντήρηση στο Kodi, και ιδίως αυτοματοποιημένο backup και επαναφορά.

Προσθήκη του Community Portal

  • Κεντρικό πάνελ ➜ Ρυθμίσεις στο Kodi (γρανάζι) ➜ Διαχείριση αρχείων ➜ Προσθήκη Πηγής (διπλό κλικ) ➜ Κανένα.
  • Κάνουμε επικόλληση με ακρίβεια το ακόλουθο url:
http://archive.org/download/repository.xvbmc
  • Βεβαιωνόμαστε ότι δεν υπάρχουν κενά πριν ή μετά το URL και πατάμε “OK”.
  • Ονομάζουμε .xvbmc την πηγή και πατάμε τα “OK”.
  • Μετά επιστρέφουμε στο Κεντρικό πάνελ και κάνουμε κλικ στα “Πρόσθετα”.
  • Πατάμε στο εικονίδιο πάνω αριστερά που μοιάζει με ανοιχτό κουτί.
  • Εγκατάσταση από αρχείο zip ➜ .xvbmc ➜ repository.xvbmc-x.x.x.zip (όπου Χ τα νούμερα των εκάστοτε νέων εκδόσεων).
  • Περιμένουμε λίγο να ενεργοποιηθεί το πρόσθετο. Αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και ένα λεπτό για να εμφανιστεί η ενεργοποίηση. Θα δούμε την επιβεβαίωση στο πάνω δεξιά μέρος της οθόνης.
  • Στη συνέχεια στην ίδια καρτέλα πατάμε “Εγκατάσταση από αποθετήριο”.
  • XvBMC (Add-ons) REPOsitory ➜ Πρόσθετες εφαρμογές➜ Community Portal ➜ Εγκατάσταση.
  • Περιμένουμε έως ότου ολοκληρωθεί η λήψη του πρόσθετου.
  • Έτοιμο για χρήση στην ενότητα “Πρόσθετα ➜ Πρόσθετες εφαρμογές” στο κεντρικό πάνελ του Kodi. Αν θέλουμε, το βάζουμε με δεξί κλικ κατευθείαν στα αγαπημένα μας.

Οι κύριες ενότητες και οι ρυθμίσεις του εργαλείου

Παραθέτουμε συνοπτικά τις βασικές ενότητες, και τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στη συντήρηση και το backup του Kodi με το Community Portal.

  1. Πατάμε για να εισέλθουμε στις ρυθμίσεις.
  2. Πηγαίνουμε στην ενότητα “Community Builds”.
  3. Επιλέγουμε το εξωτερικό μέρος που θα αποθηκεύεται το backup. Σε Android θα είναι USB stick ή micro SD κάρτα.
  4. Πατάμε για να ελέγξει το εργαλείο αν είναι σωστή και ενεργή η εξωτερική τοποθεσία που επιλέξαμε προηγουμένως.
  5. Επιβεβαιώνουμε τις ρυθμίσεις που κάναμε.
  6. Εισερχόμαστε στην ενότητα της συντήρησης.
  7. Πατάμε για να κάνουμε το πρώτο μας backup.
  8. Επιλέγουμε αν πρόκειται για backup ή επαναφορά προηγούμενων αντιγράφων που είχαμε κάνει με το εργαλείο.
  9. Επιλέγουμε το πλήρες αντίγραφο ασφαλείας.
  10. Αν δεν θέλουμε πλήρες backup, επιλέγουμε σε τι θέλουμε να κάνουμε μερικό backup.
  11. Εισερχόμαστε στον καθαρισμό του Kodi.
  12. Γενικός καθαρισμός που θα μας εξοικονομήσει αρκετά MB
  13. Επιμέρους καθαρισμός του cache του Kodi.
  14. Διαγράφει τα πάντα μέσα στο Kodi, και μας το παραδίδει όπως όταν το κατεβάσαμε. Το Community Portal είναι το μόνο που παραμένει άθικτο.

Αστραπιαίο κλείσιμο του Kodi σε Windows και Android

Ένα συχνό μικροπρόβλημα του Kodi, είναι ότι πολλές φορές αργεί δραματικά να κλείσει. Το Community Portal ενσωματώνει μια λειτουργία που με ένα πάτημα, το κλείνει σε δέκατα του δευτερολέπτου.

Δεν έχουμε παρά να κάνουμε τις τρεις παρακάτω απλές ενέργειες.

Μην ξεχάσουμε να βάλουμε το “Force Close Kodi” στα αγαπημένα μας.

Μετατρέποντας το Android κινητό σε τηλεχειριστήριο του Kodi

Η Android συσκευή μας έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ως τηλεχειριστήριο του Kodi, αν έχουμε κάποιο TV Box ή Apple TV.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να βλέπουμε ταινίες online και να χειριζόμαστε τα πάντα μέσα στο Kodi, από το κινητό μας.

Στο Play Store υπάρχουν δυο κορυφαία apps που παρέχουν τη δυνατότητα του τηλεχειριστηρίου. Το ένα είναι το Kore και το άλλο το Yatse, και θα τα περιγράψουμε και τα δύο.

Ρυθμίσεις στο Kodi για το τηλεχειριστήριο

Φεύγουμε για λίγο από το κινητό και τα δυο app, και επιστρέφουμε για να κάνουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις στο Kodi για το τηλεχειριστήριο.

Πατάμε στις ρυθμίσεις (γρανάζι) και μετά στις ρυθμίσεις υπηρεσιών…

…και κατόπιν επιλέγουμε το όνομα που επιθυμούμε. Λογικά θα κρατήσουμε το Kodi.

Από κάτω ακριβώς θα δούμε το Zeroconf. Αυτή η ρύθμιση επιτρέπει στο Kore να εντοπίζει αυτόματα το Kodi. Ωστόσο, απαιτείται να είναι εγκαταστημένο το Bonjour της Apple μέσω του καταραμένου iTunes.

Αν δεν το έχουμε εγκαταστήσει ήδη, και για να μην χαθούμε στην μετάφραση με αυτές τις ρυθμίσεις στο Kodi, καλό είναι να μην επιλέξουμε το Zeroconf.

Αμέσως μετά πηγαίνουμε στο έλεγχο και επιλέγουμε τον απομακρυσμένο έλεγχο μέσω http, καθώς επίσης και τα δυο πεδία του απομακρυσμένου ελέγχου που παρατηρούμε στην εικόνα.

Σημειώνουμε τον αριθμό θύρας που βλέπουμε στην ένδειξη Νο 4, γιατί θα χρειαστεί να το εισάγουμε αργότερα μέσα στο Kore.

Τελειώνοντας, πατάμε στο “UPNP/DLNA” και επιλέγουμε τις ρυθμίσεις για ειδικούς κάτω αριστερά, έτσι ώστε να εμφανισθούν όλες οι επιλογές στην καρτέλα. Κάνουμε κλικ και στις πέντε που παρατηρούμε δεξιά στην εικόνα και επιστρέφουμε στο κινητό.

Στη συνέχεια, αν έχουμε ενεργά VPN στις συσκευές μας, τα απενεργοποιούμε προσωρινά, και κατόπιν κάνουμε επανεκκίνηση στο Kodi. Αν δεν έχουμε VPN, προχωράμε αμέσως στα βήματα που ακολουθούν.

Επιστρέφουμε στο κεντρικό πάνελ και πατάμε “Ρυθμίσεις ➜ Πληροφορίες συστήματος ➜ Συνοπτικά”, και σημειώνουμε τη διεύθυνση που βλέπουμε παρακάτω. Θα χρειαστεί να την εισάγουμε αργότερα μέσα στο Kore, μαζί με τη θύρα που είδαμε προηγουμένως.

Kore

Πρόκειται για το επίσημο τηλεχειριστήριο από την ομάδα του Kodi, και στις ημέρες έχει γίνει πολύ αποδοτικό σε ό,τι αφορά τον απλό τηλεχειρισμό από την Android συσκευή μας.

Μόλις ανοίξουμε το Kore, μέσα σε λίγα δεύτερα θα έχει αναγνωρίσει αυτόματα το Kodi στο PC, χωρίς να απαιτηθεί κάποια ενέργεια από εμάς. Ωστόσο, αυτό θα συμβεί μόνο αν έχουμε ενεργό το περίφημο “Zeroconf”, για το οποίο απαιτείται η εγκατάσταση του iTunes στο PC.

Όμως, αν πρόκειται για TV Box ή δεν έχουμε το iTunes, πρέπει να προσθέσουμε χειροκίνητα μέσα στο Kore τα ψηφία της διεύθυνσης και της θύρας που σημειώσαμε προηγουμένως.

Έτσι λοιπόν, δεν έχουμε παρά να πατήσουμε στο “Next”, και μετά στην ένδειξη Νο 2 να πληκτρολογήσουμε αρχικά “Kodi”. Κατόπιν, στο “Address” βάζουμε τα ψηφία της διεύθυνσης, και στο “Port” τα αντίστοιχα της θύρας.

Στη συνέχεια πατώντας το “Test”…

…θα ειδοποιηθούμε ότι το τηλεχειριστήριο του Kore είναι έτοιμο για να έχουμε απομακρυσμένο έλεγχο του Kodi από το κινητό μας.

Μόλις ανοίγουμε το app, αμέσως θα μας εμφανίζεται το τηλεχειριστήριο αφής που παρατηρούμε παρακάτω.

Yatse

Πρόκειται για μια πολύ απλή και αποδοτική εφαρμογή για τον απομακρυσμένο έλεγχο όλου του οικοσυστήματος του Kodi.

Aν δεν έχουμε ενεργό το “Zeroconf” που είδαμε προηγουμένως στο περιβάλλον του Kodi, ή πρόκειται για TV Box, πρέπει να κάνουμε διαδοχικά μερικές απλές ενέργειες. Είναι παρόμοιες με τις αντίστοιχες του Kore, αλλά σχετικά πιο εύκολες.

Τις παραθέτουμε στις παρακάτω φωτογραφίες.

Δωρεάν Plex TV στο Kodi

Στον αναλυτικό οδηγό για τον Plex είχαμε δει τις εντυπωσιακές του δυνατότητες. Ο Plex media server μας είχε μεταμορφώσει όλα τα βίντεο, φωτογραφίες, και μουσική που είχαμε στο PC, αλλάζοντας την εικόνα που συνήθως βλέπαμε…

…με την ακόλουθη εντελώς διαφορετική εικόνα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Kodi είναι ο απόλυτος media center για ταινίες online και συνολικά για την οικιακή μας ψυχαγωγία. Το μόνο που του έλειπε ήταν η αυτοματοποιημένη διαχείριση όλων των βίντεο που έχουμε αποθηκευμένα στο PC ή σε εξωτερικούς σκληρούς.

Με τον Plex, αν διαβάσαμε τον οδηγό και θέλουμε να τον χρησιμοποιούμε, οι ταινίες online και τα πολυμέσα μας θα αποκτήσουν μια εξαιρετική νέα παρέα.

Αναφερόμαστε βέβαια για όλα τα προσωπικά μας βίντεο και τις ταινίες που έχουμε στον υπολογιστή μας. Όλα θα εμφανισθούν αυτόματα στο Kodi, με αυτή την όμορφη εμφάνιση που παρατηρούμε στην εικόνα.

Αυτοματοποιημένη εμφάνιση όλων των προσωπικών συλλογών

Η προσθήκη του Plex στο Kodi έγινε σχετικά πρόσφατα, στα τέλη του 2016. Το εξαιρετικό είναι ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε απολύτως τίποτα αν έχουμε ήδη εγκαταστήσει και χρησιμοποιούμε τον Plex media server στο PC.

Όλες οι βιβλιοθήκες μας στο Kodi

Με το Plex θα εμφανιστούν αυτόματα όλες οι συλλογές από ταινίες, σειρές και βίντεο, που έχουμε στο PC. Επιπλέον μαζί με τα εξώφυλλα, τους υπότιτλους, και τις πληροφορίες στα Ελληνικά, που μας είχε βρει ήδη το Plex.

Επίσης, ο Plex server στο Kodi μας δίνει την ευκαιρία να δούμε τις νεότερες πληροφορίες για τους πρωταγωνιστές και τους συντελεστές του έργου. Βέβαια πολλά από αυτά μπορεί να μας τα κάνει και το kodi, όπως είδαμε στην προσθήκη των προσωπικών μας συλλογών και πολυμέσων.

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το ότι δεν απαιτείται πλέον το Plex pass που κοστίζει 4,99 ευρώ μηνιαίως. Σε προηγούμενο οδηγό απαιτούσε συνδρομή, αλλά μπορούσαμε ανά πάσα στιγμή πριν τη λήξη του κάθε μήνα χρήσης, να την ακυρώσουμε.

Έτσι λοιπόν, και εφόσον είμαστε φανατικοί με την οργάνωση των πολυμέσων μας, για να προσθέσουμε το δωρεάν πλέον Plex TV στο Kodi, πρέπει πρώτα να ανοίξουμε λογαριασμό εδώ.

Μετά θα πρέπει να διαβάσουμε τα βήματα που χρειάζονται για την εγκατάσταση του Plex media server σε αυτόν τον οδηγό. Αν είμαστε ήδη χρήστες του Plex, παρακάμπτουμε βέβαια αυτά τα δυο βήματα.

Προσθήκη του Plex

Η προσθήκη του Plex TV στο Kodi γίνεται πάλι με την αναζήτηση. Κάνουμε επικόλληση ή πληκτρολογούμε στην αναζήτηση προσθέτων το ακόλουθο.

Plex

Αμέσως μετά πατάμε στο “Script -Plex” που βλέπουμε παρακάτω για να εγκατασταθεί.

Μόλις ολοκληρωθεί η λήψη και το ανοίξουμε, θα μας εμφανιστεί αμέσως η σχετική καρτέλα για να κάνουμε σύνδεση στον λογαριασμό μας…

…όπου θα μας δοθεί ένας τετραψήφιος κωδικός για να τον βάλουμε στον browser, στην ακόλουθη διεύθυνση.

https://plex.tv/link

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η ζεύξη, θα ειδοποιηθούμε με τη σχετική ένδειξη που βλέπουμε παρακάτω. Από εκεί και μετά, δεν θα χρειαστεί καμία ρύθμιση, καθότι τις έχουμε κάνει όλες στο Plex media server που είδαμε αναλυτικά σε παλιότερο οδηγό.

Επιπλέον, χάριν της συνεργασίας με το Kodi, οι υπότιτλοι θα εμφανίζονται αυτόματα. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, ενεργοποιούμε και το κατέβασμα των υποτίτλων για να αποθηκευτούν στον φάκελο που βρίσκεται η ταινία.

Μετατροπή του Kodi σε portable

Μετατρέποντας το Kodi σε portable εφαρμογή μπορούμε να μεταφέρουμε τον media center, τα πρόσθετά του, και τα αγαπημένα μας παντού μαζί μας.

Eπιπλέον, θα μπορούμε να τον τρέχουμε σε οποιονδήποτε άλλο υπολογιστή, δικό μας ή των φίλων, χωρίς εγκατάσταση.

USB drive

Το μόνο που χρειαζόμαστε φυσικά είναι ένα USB stick. Επίσης, αν πρόκειται για βαρύ build, απαιτείται ένα αξιοπρεπές PC με καλή επεξεργαστική ισχύ, και τουλάχιστον 4GB μνήμης.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει αρχικά να έχουμε κάνει στο USB Drive την απαραίτητη διαμόρφωση (Format).

Η επόμενη ενέργεια είναι να επισκεφτούμε την ιστοσελίδα του Kodi, και να κατεβάσουμε την έκδοση “Ιnstaller” . Προσέχουμε να μην επιλέξουμε κατά λάθος την διπλανή έκδοση από το κατάστημα των Windows.

Μόλις τελειώσει η λήψη, θα πρέπει να εγκαταστήσουμε το αρχείο.

Ξεκινώντας τη διαδικασία και μετά από δύο-τρεις καρτέλες, θα φτάσουμε στην επίμαχη καρτέλα. Εκεί θα πρέπει να επιλέξουμε τον φάκελο στον οποίον θα εγκαταστήσουμε το media center.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο πατάμε πάνω στο “Browse”. Έτσι θα αλλάξουμε τον προεπιλεγμένο φάκελο προορισμού, που είναι κατά κανόνα ο σκληρός δίσκος που τρέχουν τα Windows.

Στη συνέχεια και στην επόμενη καρτέλα που θα ανοίξει, επιλέγουμε το USB stick που έχουμε συνδέσει στον υπολογιστή.

Μόλις τελειώσει η διαδικασία της εγκατάστασης του Kodi στο USB stick, πρέπει κατόπιν να προσέξουμε να μην πατήσουμε στο “Run Kodi”. Κάνουμε κλικ μόνο στο ”Finish”.

Δημιουργία συντόμευσης του Kodi

Έπειτα ανοίγουμε μέσα από τα Windows το USB stick…

…εντοπίζουμε την εφαρμογή του Kodi μέσα στον φάκελο, και με δεξί κλικ πάνω του, πατάμε στο “Δημιουργία συντόμευσης”.

Αμέσως μετά θα δούμε ότι δημιουργήθηκε ένα αρχείο με το όνομα “Kodi -Συντόμευση”.

Κάνοντας δεξί κλικ στο αρχείο της συντόμευσης, το μετονομάζουμε σε “Kodi – Portable”, ή όπως αλλιώς θέλουμε.

Κατόπιν κάνουμε πάλι δεξί κλικ στο Kodi – Portable, πατώντας μετά στις ιδιότητες.

Στην υπάρχουσα ονομασία Kodi\kodi.exe που θα δούμε, προσθέτουμε το “-p”, αφήνοντας ένα κενό μετά το .exe. Το όνομα θα πρέπει να είναι με την ακόλουθη μορφή:

D:\Kodi\kodi.exe -p

Στη συνέχεια πατάμε το “OK”.

Από κει και μετά θα δούμε ότι έχει δημιουργηθεί ένας νέος φάκελος με το όνομα “Portable data”.

Όταν θα πατάμε στη συντόμευση “Kodi – Portable” που δημιουργήσαμε, ο media center θα τρέχει πλέον μέσα από το usb ή τον εξωτερικό αποθηκευτικό, και όχι από τον σκληρό δίσκο που τρέχουν τα Windows.

Στη συνέχεια μπορούμε να εγκαταστήσουμε οποιοδήποτε πρόσθετο και build θέλουμε. Όλα θα βρίσκονται μέσα στο “Portable data”. Είναι αυτονόητο ότι αν αποσυνδέσουμε το USB από τον υπολογιστή, δεν θα είναι δυνατόν να τρέξει το Kodi.

Μπορούμε στη συνέχεια να δημιουργήσουμε και μια άλλη συντόμευση του αρχείου στην επιφάνεια εργασίας, για ακόμη πιο γρήγορη πρόσβαση στο Kodi, όταν συνδέουμε το USB stick.

Επιπλέον, πρέπει να θυμόμαστε ότι η ταχύτητα του Kodi στο USB stick, θα είναι πιο αργή από την αντίστοιχη του Kodi που είχαμε στον SSD.

Εσείς γνωρίζετε άλλες χρήσιμες ρυθμίσεις στο Kodi?

Μαθαίνοντας σταδιακά όλες τις ρυθμίσεις στο Kodi, θα είμαστε σε θέση να λύνουμε τα περισσότερα προβλήματα που αφορούν τον σπουδαίο media center.

Ταυτόχρονα, θα έχουμε και την ικανοποίηση ότι επιτέλους μάθαμε απ' έξω κι ανακατωτά το δύσκολο οικοσύστημά του, μετατρέποντας έτσι το βουνό που είχαμε μπροστά μας, σε μια ακόμη περισσότερο διασκεδαστική εμπειρία.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε τις δικές σας εντυπώσεις σε οτιδήποτε αφορά το Kodi, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps