Home » Hardware » Cracked Turbine - Ο υπολογιστής του Μήνα, Μάρτιος 2017

Cracked Turbine – Ο υπολογιστής του Μήνα, Μάρτιος 2017

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε έναν απλό υπολογιστή για να κάνουμε τη δουλειά μας. Κάποιοι, θα αγοράσουμε ένα πιο ωραίο κουτί, θα βάλουμε ανεμιστήρες με LED, ίσως και ένα LED strip άμα λάχει. Υπάρχουν όμως ανάμεσά μας και οι modders, οι οποίοι με τον ιδρώτα και το αίμα τους δημιουργούν κάτι πραγματικά ξεχωριστό.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Στα βήματα του Bill Owen

Ο Bill Owen, αν δεν τον έχετε ακουστά, είναι ένας από τους πιο γνωστούς case modders διεθνώς, και ο άνθρωπος πίσω από την mnpctech.com.

Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι αφιερωμένη στο Case Modding και τους ξεχωριστούς custom υπολογιστές, όπως το Rebel A Mod, εμπνευσμένο από το Star Wars…

…και το Tristellar Mod που δημιούργησε ειδικά για την εταιρεία Deep Cool.

Μάλιστα, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του Battlefield 1, δημιούργησε ένα tower σε σχήμα… tank mk5 του Α' Παγκοσμίου Πολέμου για την AMD.

Ο Σωτήρης Λαγοπάτης ζει και εργάζεται στην Κόρινθο, και ασχολείται εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια με το Case Modding.

Ενώ δεν έχει επιχειρήσει κάτι τόσο ακραίο όσο ένα tank tower – μέχρι στιγμής, τουλάχιστον – μία από παλαιότερες δημιουργίες του Bill Owen στο YouTube του τράβηξε την προσοχή. Πρόκειται για το Turbine Cooling Fan.

Ο Σωτήρης λοιπόν αποφάσισε να δημιουργήσει μια δική του παραλλαγή, και αυτά είναι τα βήματα που ακολούθησε.

Εν αρχή ην το tower

Αρκετά ξεχωριστά mod ξεκινούν με ένα σχετικά αδιάφορο tower. Αφού θα του αλλάξουμε που θα του αλλάξουμε τα φώτα, τι αξία έχει να ξοδευτούμε για ένα tower που να είναι ήδη καλαίσθητο?

Αρχικά, ο Σωτήρης δεν είχε κάποιο τελικό σχέδιο κατά νου, απλά έκανε πειραματισμούς. Πρώτα έκοψε την πρόσοψη για να τοποθετήσει έναν μεγάλο ανεμιστήρα, με τη χρήση Dremel.

Στη συνέχεια, τοποθέτησε διπλούς ανεμιστήρες στο πάνω μέρος του κουτιού, με κυψελωτό fan grill.

Βαφή και πολυουρεθάνη

Βλέποντας συνέχεια τα βίντεο του Bill Owen, ο Σωτήρης αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική του εκδοχή του Turbine Cooling Fan.

Έβαψε το πλαίσιο πορτοκαλί, και ύστερα προσάρτησε ένα σωλήνα Φ125 με αφρό πολυουρεθάνης. Στόχος ήταν να χωράει πλήρως ένας ανεμιστήρας 120mm.

Αφού στερεοποιήθηκε πλήρως ο αφρός και κόλλησε καλά ο σωλήνας, άρχισε η διαδικασία του Trimming. Έπρεπε δηλαδή να κοπούν τα μεγάλα περιττά κομμάτια, και στη συνέχεια μέσω τριβής να δημιουργηθεί η καμπύλη στον αφρό.

Σιδηρόστοκος

Σε αυτού του είδους τα mod, ένα πολύ σημαντικό βήμα είναι η άφθονη επάλειψη με σιδηρόστοκο. Αυτή ήταν η πρώτη στρώση.

Αυτό βέβαια που χρειάζεται ακόμα περισσότερο μετά την τοποθέτηση του σιδηρόστοκου είναι άφθονο τρίψιμο. Αυτό είναι το σημείο που απεχθάνονται οι περισσότεροι modders.

Μάλιστα ο Σωτήρης, όντας τελειομανής, έτριβε τόσο που σε κάποια σημεία έσπαγε ο σιδηρόστοκος. Σε εκείνα τα σημεία άνοιγε το σπάσιμο, γέμιζε στόκο, και συνέχιζε το τρίψιμο.

Η όλη διαδικασία του τριψίματος πήρε περίπου ένα μήνα.

Ο Σωτήρης χρησιμοποίησε και εργαλείο τριβής, αλλά και έτριβε με το χέρι στα δύσκολα σημεία που ήθελαν προσοχή.

Για τα χοντρά χρησιμοποιούσε No60, No80, No100 και No140 γυαλόχαρτο. Για να γίνει λείο και έτοιμο για βαφή χρησιμοποίησε ντουκόχαρτο νερού Νo1000, Νo1500 και Νo2000.

Αυτό ήταν το τελικό αποτέλεσμα, στο οποίο βλέπουμε και τους πρώτους πειραματισμούς με χρώμα στο σωλήνα.

Στο επόμενο στάδιο έκοψε οπές στο πλαϊνό πάνελ, το έβαψε και αυτό πορτοκαλί με σπρέι, και έκανε μια δοκιμαστική συναρμολόγηση, για να δει πώς φαίνεται.

Το αποτέλεσμα τον ικανοποίησε.

Η βαφή της πρόσοψης

Με το επιτυχημένο Test Assembly, ήρθε η ώρα να βαφτεί και η πρόσοψη.

Η πολύ καλή δουλειά που έγινε με την πολυουρεθάνη, το σιδηρόστοκο, και το τρίψιμο, δίνει την εντύπωση πως η πρόσοψη φτιάχτηκε εργοστασιακά έτσι. Δεν φαίνεται πως έγινε μία τόσο σημαντική προσθήκη.

Ετοιμάζοντας την τουρμπίνα

Ο βασικός στόχος του όλου project είναι αυτός ο μπροστινός ανεμιστήρας να θυμίζει τουρμπίνα. Χρειαζόταν λοιπόν και έναν αντίστοιχο κώνο.

Ο ανεμιστήρας που επέλεξε ο Σωτήρης ήταν ο SickleFlow 120 της Coolermaster με μπλε LED.

Σε αυτόν κόλλησε έναν κώνο από τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι, χρησιμοποιώντας κόλλα δύο στοιχείων.

Βέβαια, δεν μπορούσε να αφήσει τον κώνο σε αυτό το λευκό χρώμα, και τον έβαψε μαύρο ματ, μαζί και το νύχι του.

Η τοποθέτηση της τουρμπίνας

Μετά και τη βαφή, ήρθε η ώρα να τοποθετηθεί ο ανεμιστήρας δοκιμαστικά. Βέβαια, για να χωρέσει στη σωλήνα, χρειάστηκε να κόψει αρκετά κομμάτια από το πλαίσιο του ανεμιστήρα.

Όπως όμως φαίνεται και στις φωτογραφίες, η βαφή έκανε κάποια νερά λόγω του σιδηρόστοκου. Αυτό ήταν απαράδεκτο για το Σωτήρη, που κατέληξε να ξύνει τη βαφή για να φύγει η ατέλεια, και ύστερα αστάρωμα και βάψιμο πάλι.

Επίσης δεν τον ικανοποιούσε το πώς φαινόταν ο ανεμιστήρας μέσα στη σωλήνα. Η λύση ήταν να κόψει ακόμα περισσότερα κομμάτια του ανεμιστήρα, αφήνοντας πρακτικά τις τέσσερις πίσω βίδες μόνο με τις ενώσεις που στήριζαν το μοτέρ.

Σαν αποτέλεσμα, πλέον ο ανεμιστήρας έμπαινε μερικά εκατοστά πιο μέσα στον κώνο, και τα LED φώτιζαν περιφερειακά το σωλήνα.

Ενίσχυση του κουτιού

Από τα πολλά βάλε-βγάλε της πρόσοψης, το κουτί άρχισε να στραβώνει σε μερικά σημεία. Χρειάστηκε λοιπόν να το ενισχύσει με λάμες από αυτές που χρησιμοποιούνται και στα έπιπλα.

Μιας και βρισκόταν στην περιοχή, αποφάσισε να βάλει και ρόδες τύπου καρέκλας γραφείου στο κουτί, για ευκολότερη μετακίνηση.

Εφαρμόζοντας τεχνοτροπία

Καλό το πορτοκαλί χρώμα, αλλά κάπως σκέτο. Καθώς ο Σωτήρης πειραματιζόταν με βαφές, από λάθος μια επιφάνεια του βγήκε με μια ιδιαίτερη τεχνοτροπία, τύπου κρακελέ (Crackle), που μοιάζει σαν σπασμένη.

Βλέποντας πως είχε τυχαία πετύχει κάτι καλό, πειραματιζόταν μέχρι και τις τέσσερις το πρωί για να μάθει καλά και να αναπτύξει την τεχνοτροπία του.

Μόλις ξύπνησε την επόμενη μέρα, συνέχισε να πειραματίζεται σε ένα κάλυμμα τροφοδοτικού, χρησιμοποιώντας κόκκινο και μαύρο.

Ψάχνοντας σχετικά με αυτή την τεχνοτροπία, είδε πως συνήθως γίνεται με συνδυασμό χρώματος, κόλλας, και χρώματος.

Όμως ο Σωτήρης χρησιμοποίησε μόνο τα δύο χρώματα, χωρίς κόλλα, έχοντας αναπτύξει τη δική του τεχνική, όπως αναγνώρισαν και αρκετοί case modders από το εξωτερικό.

Μετά από 2-3 μέρες πειραματισμού και την κατανάλωση αρκετών σπρέι, είχε πλέον φτάσει σε ένα αποτέλεσμα που ήθελε να εφαρμόσει και στον υπόλοιπο υπολογιστή. Αρχικά έβαψε το πάνω πάνελ.

Στη συνέχεια έβαψε το ένα πλαϊνό κάλυμμα και την πρόσοψη. Εδώ τα βλέπουμε πριν ακόμα εφαρμόσει βερνίκι.

Στη συνέχεια ο Σωτήρης πέρασε όλα τα μέρη του κουτιού ένα καλό χέρι βερνίκι, με πρώτο και κύριο την πρόσοψη, που ήθελε και την περισσότερη δουλειά.

Η γυαλάδα του βερνικιού είναι ομολογουμένως ακαταμάχητη.

Εκτός από τα εξωτερικά μέρη, βάφτηκε και το πάνελ στήριξης της μητρικής, μαύρο γυαλιστερό με μια μικρή στρώση μπλε μεταλλικού.

Στο επάνω πάνελ των ανεμιστήρων επίσης βάφτηκε με την τεχνοτροπία.

Τα τελικά βήματα

Με τη βαφή να έχει ολοκληρωθεί, ήταν σχετικά λίγα τα βήματα που απέμεναν για την ολοκλήρωση του υπολογιστή.

Μία πρόκληση ήταν να κεντραριστεί σωστά ο ανεμιστήρας μέσα στο σωλήνα, και για να μην βρίσκει στα πλάγια, αλλά και για να φαίνεται καλά, χωρίς ασυμμετρία.

Έγιναν επίσης λειτουργικές δοκιμές στον ανεμιστήρα.

Στο πλαϊνό πάνελ ο Σωτήρης άνοιξε ένα αρκετά μεγάλο παράθυρο. Επίσης, πέρασε μόνο την πρόσοψη και το πάνω πάνελ με βερνίκι, όχι τα πλαϊνά.

Μία ακόμα προσθήκη που αποφάσισε να κάνει ο Σωτήρης ήταν να προσθέσει ένα key ignition, ουσιαστικά ο υπολογιστής να χρειάζεται ένα κλειδί για να ανάψει ή να κάνει reset.

Πρόσθεσε επίσης Plexiglas στο παράθυρο, ενώ φυσικά έβαψε και το u-channel για τη στερέωσή του.

Ο Σωτήρης έβαψε επίσης και την πρόσοψη του DVD-RW, που αλλιώς θα ήταν μεγάλη παραφωνία.

Στην τελική εκδοχή βρίσκουμε επιπλέον τον fan controller, και έναν ανεμιστήρα με μπλε LED στην επάνω μεριά.

Πλέον, ο υπολογιστής είναι έτοιμος.

Ο Σωτήρης δεν ανέφερε τι έχει στο εσωτερικό ο υπολογιστής, αλλά δεν έχει και σημασία. Ένα καλό κουτί είναι η μόνη πραγματική επένδυση στον υπολογιστή.

Σε δέκα ή δεκαπέντε χρόνια, το συγκεκριμένο κουτί θα είναι πάντοτε εκπληκτικό, ακόμα κι αν έχουν αλλάξει τα υποσυστήματα εσωτερικά τρεις ή τέσσερις φορές.

Το επόμενο project του Σωτήρη

Για ορισμένους ανθρώπους, η δημιουργικότητα δεν είναι απλή επιθυμία, είναι ανάγκη. Μπορεί ο Σωτήρης να τέλειωσε το Cracked Turbine, αυτό όμως δεν σημαίνει πως “έκλεισε” όσον αφορά το modding.

Η επόμενη δημιουργία, στην οποία εργάζεται αυτή τη στιγμή, είναι ένα tower εμπνευσμένο από το Half Life 2.

Όταν ολοκληρωθεί, με το καλό, θα το φιλοξενήσουμε και αυτό στο PCsteps.

Έχετε απορίες σχετικά με την κατασκευή του mod?

Αν έχετε απορίες σχετικά με το Mod, μπορείτε να γράψετε στα σχόλια της δημοσίευσης ή να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Σωτήρη στο προφίλ του στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#319 - Πλήρη Αποσύνδεση Λογαριασμού Google, Dynamic Island Στα Windows 11, Παιχνίδι Google I/O 2024
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps