Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Διεύθυνση IP: Πώς Βρίσκω Την IP Μου Στο Internet & Σε PC / Android
Διεύθυνση IP Πώς Βρίσκω Την IP Μου Στο Internet & Σε PCAndroid

Διεύθυνση IP: Πώς Βρίσκω Την IP Μου Στο Internet & Σε PC / Android

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τη διεύθυνση IP σε κάθε συσκευή του δικτύου μας αλλά και αυτή που μας εκχωρεί ο πάροχος. Εκτός του ότι είναι η “ταυτότητά” μας στο διαδίκτυο, η διεύθυνση IP είναι το πρώτο που πρέπει να κοιτάξουμε όταν θέλουμε να στήσουμε ένα τοπικό δίκτυο ή έχουμε κάποιο πρόβλημα με τη σύνδεση μας. Αν λοιπόν αναρωτιέσαι “πώς βρίσκω την IP μου”, στον οδηγό θα δούμε την εύρεση IP σε Windows και Android με τις πιο απλές και γρήγορες μεθόδους.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι η διεύθυνση IP και πώς την εντοπίζω

Τα δίκτυα και το Internet δεν αναγνωρίζουν τις συνδεδεμένες συσκευές μας με το όνομα που τους δίνουμε. Έτσι, οι υπολογιστές, τα κινητά, κ.λ.π, ως αναγνωριστικά προτιμούν αριθμούς που ονομάζονται διευθύνσεις IP.

Κάθε συσκευή, όπως το PC, η Smart TV, το κινητό, κ.α, που συνδέεται στο τοπικό μας δίκτυο, είτε στο σπίτι είτε στο γραφείο, διαθέτει διεύθυνση IP. Δεν έχει σημασία αν χρησιμοποιεί Wi-Fi ή Ethernet.

Έχουν όλες μια διεύθυνση IP όταν επικοινωνούν στο Internet ή μεταξύ τους μέσω του router μας.

Η διεύθυνση IP (IPv4) είναι ένας αριθμός 32-bit χωρισμένος σε τέσσερις ομάδες. Κάθε ομάδα περιέχει από ένα έως τρία ψηφία, με τιμές από 0 έως 254. Για παράδειγμα, 192.168.0.1 ή 83.14.137.3.

Διεύθυνση IP Πώς Βρίσκω Την IP Μου

Τέλος, υπάρχει και η IPv6, η οποία είναι ένας αριθμός 128-bit, με οκτώ ομάδες τεσσάρων δεκαεξαδικών ψηφίων (αριθμοί και πεζά γράμματα αναμεμιγμένα), όλα χωρισμένα με άνω και κάτω τελεία. Για παράδειγμα: 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334.

Εσωτερική / Εξωτερική διεύθυνση IP

Όταν πρόκειται για τους υπολογιστές μας αλλά και τις υπόλοιπες συσκευές του δικτύου, στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετές διευθύνσεις IP.  Έτσι, χωρίζονται σε εξωτερικές και εσωτερικές.

Εξωτερική είναι η IP που έχει οποιαδήποτε συσκευή που συνδέεται απευθείας στο Internet. Για παράδειγμα, το router ή το κινητό μας με 3G/4G/5G.

Πρόκειται για τη διεύθυνση IP που εκχωρείται στο router από τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου (ISP). Το router με τη σειρά του διαχειρίζεται όλη την κίνηση από τις συσκευές μας που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο.

πωσ βρισκω την ip του υπολογιστη μου

Η εξωτερική διεύθυνση IP είναι μοναδική. Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον δεν έχουμε συνδεθεί σε κάποιο proxy ή VPN, καμία άλλη συσκευή στον κόσμο δεν έχει την ίδια στιγμή την ίδια διεύθυνση IP με τη δικιά μας.

Είναι στην ουσία το δακτυλικό αποτύπωμα μας το οποίο βρίσκεται, όχι μόνο στο PC, αλλά στο tablet και το smartphone, κ.α.

Η εσωτερική IP είναι η IP που έχει μια συσκευή σε ένα τοπικό δίκτυο, πχ ένας υπολογιστής που συνδέεται σε ένα router/switch.

Με αυτόν τον τρόπο, όλοι οι κόμβοι στο εσωτερικό δίκτυο μπορούν να επικοινωνούν. Το πρωτόκολλο που χρησιμοποιεί το router για την εκχώρηση διευθύνσεων IP ονομάζεται Dynamic Host Control Protocol (DHCP).

Διεύθυνση IP Πώς Βρίσκω Την IP Μου 1μμm

Οι εσωτερικές IP συνήθως είναι της μορφής 192.168.Χ.ΧΧΧ. Στο ίδιο τοπικό δίκτυο δεν μπορούν δύο συσκευές να έχουν την ίδια διεύθυνση, αλλά σε ξεχωριστά τοπικά δίκτυα δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.

Ας δούμε λοιπόν τις μεθόδους που θα μας αποκαλύψουν την εσωτερική και εξωτερική διεύθυνση IP.

Πώς βρίσκω την IP του υπολογιστή μου

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να βρούμε την εσωτερική IP στα Windows 10 είναι κάνοντας δεξί κλικ στο εικονίδιο της έναρξης και πατώντας στο Windows PowerShell.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν έχει σημασία αν θα επιλέξουμε το PowerShell με τα δικαιώματα διαχειριστή.

Διεύθυνση IP Πώς Βρίσκω Την IP Μου 1μμmm

Μόλις μας ανοίξει η μπλε καρτέλα του PowerShell, πληκτρολογούμε ή επικολλούμε την ακόλουθη εντολή και πατάμε το Enter.

ipconfig

Διεύθυνση IP Πώς Βρίσκω Την IP Μου 2mm

Όπως παρατηρούμε, μας αποκαλύπτει κάτι περισσότερο από τη διεύθυνση IP. Θα δούμε συνολικά τη διεύθυνση IPv4 (και το IPv6 εάν υποστηρίζεται), τη μάσκα υποδικτύου, καθώς και το Default Gateway ή αλλιώς τη διεύθυνση IP του router μας.

Σε παλαιότερες εκδόσεις των Windows, πληκτρολογούμε το “cmd” (χωρίς τα εισαγωγικά) χρησιμοποιώντας την αναζήτηση των Windows. Στη συνέχεια, στην μαύρη καρτέλα που θα ανοίξει πληκτρολογούμε το ipconfig.

Πώς βρίσκω την IP της Android συσκευής

Η εύρεση της διεύθυνσης IP είναι σχεδόν η ίδια σε όλες τις εκδόσεις του Android με τη διαφορά ότι ανάλογα τον κατασκευαστή ενδέχεται να έχουν διαφορετική ονομασία.

Συνήθως βρίσκονται στις σύνθετες επιλογές ή πρόσθετες ρυθμίσεις του ενεργού ασύρματου δικτύου μας. Έτσι, αρκεί να πατήσουμε πάνω στο όνομα του ασύρματου δικτύου για να εντοπίσουμε τη διεύθυνση IP.

Διεύθυνση IP Πώς Βρίσκω Την IP Μου 2mmμ

Όταν αναφερόμαστε στο πώς βρίσκω την IP μου στο Internet, εννοούμε πάντοτε την εξωτερική IP. Ενώ κάθε υπολογιστής σε ένα τοπικό δίκτυο έχει τη δική του εσωτερική IP, όλοι οι υπολογιστές του ίδιου δικτύου έχουν μία εξωτερική, αυτή του router.

πώς βρίσκω την ip μου 03

Πώς βρίσκω την IP μου στο Internet

Όπως αναλύσαμε στην αρχή, όταν αναφερόμαστε στο πώς βρίσκω την IP μου στο Internet, εννοούμε πάντοτε την εξωτερική IP. Κάθε συσκευή σε ένα τοπικό δίκτυο έχει τη δικιά της εσωτερική IP, όλες όμως έχουν μία εξωτερική, αυτή του router.

Έτσι, υπάρχουν δύο τρόποι για να βρούμε γρήγορα την εξωτερική διεύθυνση IP.

Μέθοδος 1: Μέσω εντολής

Κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο των Windows κάτω αριστερά και πατάμε στο PowerShell.

Διεύθυνση IP Πώς Βρίσκω Την IP Μου 1μμmm

Μόλις μας ανοίξει η καρτέλα του PowerShell, αντιγράφουμε και επικολλούμε την ακόλουθη εντολή και πατάμε το Enter.

Invoke-RestMethod ipinfo.io/ip

Όπως παρατηρούμε στην εικόνα, αμέσως θα μας εμφανιστεί η δημόσια διεύθυνση IP του router που μας έχει εκχωρήσει ο ISP.

Μέθοδος 2: Μέσω ιστοσελίδας

Φυσικά, ο πιο γρήγορος τρόπος είναι μέσω του browser που χρησιμοποιούμε. Αρκεί να πληκτρολογήσουμε  “what is my IP?” στη μηχανή αναζήτησης της Google.

Ειδάλλως, υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεκάδες ιστοσελίδες όπως το whatismyipaddress που εμφανίζει με ένα κλικ τη δημόσια διεύθυνση IP.  Στις περισσότερες, χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε τίποτα άλλο, μας δείχνουν κατευθείαν την εξωτερική IP μας.

Όλες θα μας εμφανίσουν την ίδια διεύθυνση, οπότε επιλέγουμε αυτή που μας αρέσει καλύτερα σαν εμφάνιση, και χρησιμοποιούμε αυτή.

Αυτές τις IP θα έχω πάντα?

Πρέπει να θυμόμαστε πως σε όλες σχεδόν τις οικιακές συνδέσεις, η εξωτερική IP είναι “δυναμική”. Αυτό σημαίνει πως το router μας (και κατ' επέκταση, ο υπολογιστής μας) δεν έχει πάντα την ίδια διεύθυνση.

Η αλλαγή της IP συνήθως γίνεται κάθε ένα χρονικό διάστημα που ορίζει ο πάροχος Internet (ISP), πχ κάθε 72 ώρες. Μπορεί όμως να αλλάξει αν διακοπεί η σύνδεσή μας, αν έχουμε κλείσει και ξανανοίξει το router, ή του κάνουμε επανεκκίνηση. Στην επόμενη σύνδεση, συνήθως μας δίνεται μια νέα διεύθυνση.

Υπάρχουν συνδέσεις στο Internet με τη λεγόμενη “στατική IP”, οι οποίες όμως είναι ακριβότερες από τις δυναμικές συνδέσεις για τις ίδιες ακριβώς ταχύτητες.

Διεύθυνση IP 1μμ

Ο λόγος είναι πως μία διεύθυνση με στατική IP μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επαγγελματικές δραστηριότητες, όπως το να τρέχουμε έναν FTP server, ή απομακρυσμένη διαχείριση.

Πώς βρίσκω την IP κάποιου

Ενδέχεται κάποιοι από εμάς να θέλουμε να γνωρίζουμε την IP αυτών που μας στέλνουν email. Σε αυτή την περίπτωση, ο εντοπισμός IP του αποστολέα μπορεί να υλοποιηθεί απευθείας μέσα από το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο.

Αυτό το επιτυγχάνουμε ελέγχοντας τις κεφαλίδες του κάθε email. Μπορούμε να δούμε αναλυτικά αυτά τα βήματα σε προηγούμενο οδηγό μας.

Εντοπισμός IP - Πώς Η IP Οδηγεί Στη Διεύθυνση Του Σπιτιού
Εύρεση IP – Πώς o Εντοπισμός IP Οδηγεί Στη Διεύθυνση Του Σπιτιού

Στο Internet νιώθουμε πως είμαστε ανώνυμοι, ειδικά όταν γράφουμε σε forum ή σε διάφορα σχόλια. Αν όμως κάνουμε κάποια αξιόποινη ενέργεια, είναι θέμα χρόνου να…

Πρέπει να γνωρίζουμε την εσωτερική και εξωτερική διεύθυνση IP μας?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για τις διευθύνσεις IP, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps