Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » Προγραμματισμός » Εύκολη Γλώσσα Προγραμματισμού - Οι Καλύτερες Επιλογές

Εύκολη Γλώσσα Προγραμματισμού – Οι Καλύτερες Επιλογές

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Εάν σκεφτόμαστε να αρχίσουμε μαθήματα προγραμματισμού, είναι πολύ πιθανό να αναρωτηθούμε αν υπάρχει κάποια εύκολη γλώσσα προγραμματισμού. Είτε πρόκειται για ανάπτυξη εφαρμογών και δημιουργία παιχνιδιών, είτε για κατασκευή ιστοσελίδων. Δείτε στο άρθρο πέντε γλώσσες προγραμματισμού που αποτελούν τις ιδανικές επιλογές για να ξεκινήσουμε να μαθαίνουμε να γράφουμε κώδικα.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Υπάρχει εύκολη γλώσσα προγραμματισμού;

Ο προγραμματισμός υπολογιστών είναι η διαδικασία όπου, μέσω εντολών, μπορούμε να ελέγξουμε έναν υπολογιστή για να εκτελέσει μια εργασία.

Για να μπορέσει ο άνθρωπος (προγραμματιστής) να μεταδώσει τις εντολές σε μια μηχανή (υπολογιστής), έχουν σχεδιαστεί διάφορες γλώσσες, οι λεγόμενες γλώσσες προγραμματισμού.

Σε πολλούς από εμάς ο προγραμματισμός ακούγεται σαν κάτι αρκετά περίπλοκο και δύσκολο.

Όμως οι δημοφιλέστερες γλώσσες προγραμματισμού έχουν αναπτυχθεί με σκοπό να μοιάζουν με τη φυσική μας γλώσσα – πιο συγκεκριμένα τα Αγγλικά – και να χρησιμοποιούν μαθηματικές έννοιες.

Αυτές οι γλώσσες σχεδιάστηκαν με γνώμονα να είναι κατανοητές από τους ανθρώπους και λέγονται γλώσσες υψηλού επιπέδου.

Σε αυτό το άρθρο δεν θα αναφερθούμε στις γλώσσες χαμηλού επιπέδου, που επικοινωνούν απευθείας με τον επεξεργαστή ενός συστήματος με κώδικα μηχανής.

Για να αποκτήσουν προγραμματιστική λογική τα παιδιά και οι νεαροί μαθητές, το MIT ανέπτυξε το 2005 την οπτική γλώσσα Scratch.

Η συγκεκριμένη γλώσσα επιτρέπει τη δημιουργία απλών εφαρμογών μέσω της επεξεργασίας γραφικών στοιχείων, χωρίς να χρειάζεται να γράψουμε κώδικα.

εύκολη γλώσσα προγραμματισμού

Ωστόσο στις μέρες μας, το να μάθουμε πιο προχωρημένες γλώσσες προγραμματισμού είναι πιο εύκολο από ποτέ.

Πέρα από ορισμένα χαρακτηριστικά μερικών από αυτών, όπως η ευκολία στη σύνταξη του κώδικα, στην πλειοψηφία τους υποστηρίζονται από ενεργές κοινότητες χρηστών που μας βοηθούν στις απορίες μας.

Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί διαδικτυακές πλατφόρμες εκμάθησης προγραμματισμού, με δωρεάν μαθήματα βήμα προς βήμα.

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε προγραμματισμό, είτε για να κατασκευάζετε εφαρμογές, είτε για να προγραμματίζετε ιστοσελίδες, δείτε τις καλύτερες επιλογές για να ξεκινήσετε.

Python

Η συγκεκριμένη γλώσσα κυκλοφόρησε το 1991, και είναι μια από τις πιο διαδεδομένες γλώσσες προγραμματισμού γενικής χρήσης.

Η Python θεωρείται μια εύκολη γλώσσα προγραμματισμού, λόγω του απλουστευμένου συντακτικού της και της ευκολίας στην κατανόηση του κώδικά της.

Γράφοντας κώδικα σε Python, έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε εφαρμογές ευρείας γκάμας, αλλά και να προγραμματίσουμε ιστοσελίδες.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της είναι ότι αναπτύσσεται ως ελεύθερο λογισμικό ανοικτού κώδικα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα περισσότερα λειτουργικά συστήματα.

Όσοι ενδιαφερόμαστε για την ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών, μπορούμε να μάθουμε και το ισχυρό Django web framework που βασίζεται στην Python.

Τα frameworks είναι ειδικά πλαίσια ανάπτυξης, που μας βοηθούν στην κατασκευή ενός προγράμματος με έτοιμα κομμάτια κώδικα από τις βιβλιοθήκες τους.

  • Χρήση: Ανάπτυξη εφαρμογών, προγραμματισμός ιστοσελίδων
  • Δημοφιλείς εφαρμογές που χρησιμοποιήθηκε η Python: Dropbox, BitTorrent, Blender, Civilization IV, Battlefield 2, Instagram, Pinterest

Ruby

Εάν ρωτήσουμε διάφορους προγραμματιστές να μας προτείνουν κάποια εύκολη γλώσσα προγραμματισμού, το πιθανότερο είναι οι προτάσεις τους να περιλαμβάνουν τη Ruby.

Η Ruby είναι μια ανοικτού κώδικα γλώσσα αντικειμενοστρεφούς προγραμματισμού, που αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘90.

Σύμφωνα με τον δημιουργό της, η συγκεκριμένη γλώσσα εστιάζει στην απλότητα και την παραγωγικότητα…

…και χρησιμοποιώντας την μπορούμε να κατασκευάσουμε εφαρμογές και να προγραμματίσουμε ιστοσελίδες.

Μαζί με την Python, η Ruby είναι από τις γλώσσες προγραμματισμού που πρέπει να μάθουμε εάν μας ενδιαφέρει η ηλεκτρονική ασφάλεια.

Η συγκεκριμένη γλώσσα είναι χρήσιμη στη δημιουργία exploits, κομμάτια δηλαδή εκτελέσιμου κώδικα που εκμεταλλεύονται σφάλματα ή αδυναμίες ενός συστήματος.

Ένα από τα γνωστότερα εργαλεία penetration testing, το Metasploit framework, είναι γραμμένο σε Ruby.

Κλείνοντας, να αναφέρουμε και την ύπαρξη του δημοφιλούς Rails web framework, αντίστοιχο του Django, που είναι βασισμένο στη Ruby.

  • Χρήση: Ανάπτυξη εφαρμογών, προγραμματισμός ιστοσελίδων
  • Δημοφιλείς εφαρμογές που χρησιμοποιήθηκε η Ruby/Rails: Twitter, Kickstarter, Twitch, airbnb, GitHub, Slideshare, Hulu

C

Η C δεν είναι τόσο εύκολη γλώσσα όσο οι προηγούμενες, είναι όμως από τις πιο θεμελιώδεις γλώσσες στον προγραμματισμό.

Αν σκεφτούμε ότι ένα μεγάλο μέρος των λειτουργικών Windows και Linux έχουν γραφτεί στη C, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική γλώσσα είναι.

Ωστόσο, ξεπερνώντας τις δυσκολίες του αυστηρού συντακτικού της και ορισμένων χαρακτηριστικών χαμηλότερου επιπέδου, όπως την απευθείας διαχείριση της μνήμης RAM…

…ή τον χειρισμό δεδομένων σε επίπεδο bit, θα κατανοήσουμε σε βάθος πώς συνεργάζεται ένα πρόγραμμα με το hardware του υπολογιστή.

Επίσης, όταν αποκτήσουμε γερές βάσεις στη C, μπορούμε να μάθουμε γρηγορότερα τις μετεξελίξεις της, τη C++ και τη C#.

Αυτές οι γλώσσες προγραμματισμού χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό και στις προχωρημένες μηχανές δημιουργίας παιχνιδιών (game engines).

  • Χρήση: Ανάπτυξη εφαρμογών
  • Δημοφιλείς εφαρμογές που χρησιμοποιήθηκε η C: Στους πυρήνες (kernels) των Windows, Unix, Linux, macOS, iOS, Android, Windows phone. Στα συστήματα βάσεων δεδομένων Oracle Database, MySQL, MS SQL Server, PostgreSQL.

JavaScript

Η γλώσσα JavaScript ανακοινώθηκε το 1995, και στην τεχνολογία της βασίζεται το μεγαλύτερο μέρος του διαδικτύου όπως το βλέπουμε σήμερα.

Να σημειώσουμε εδώ πως δεν έχει καμία σχέση με τη γλώσσα προγραμματισμού Java.

Η JavaScript είναι μια γλώσσα προγραμματισμού σεναρίων (scripting), που χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή ιστοσελίδων στο front-end.

Τα scripts είναι ακολουθίες εντολών που “τρέχουν” αυτόματα σε συνεργασία με τρίτα προγράμματα.

Με τον όρο front-end, εννοούμε τον προγραμματισμό μιας ιστοσελίδας όσον αφορά το κομμάτι που βλέπει και αλληλεπιδρά ο χρήστης.

Το συντακτικό της είναι επηρεασμένο από αυτό της C, και είναι μια σχετικά εύκολη γλώσσα προγραμματισμού για να ξεκινήσουμε.

Αν σας ενδιαφέρει ο προγραμματισμός ιστοσελίδων, δείτε τον οδηγό μας με τα καλύτερα site για δωρεάν μαθήματα JavaScript.

  • Χρήση: Προγραμματισμός ιστοσελίδων

Java

Η Java είναι μια γλώσσα προγραμματισμού γενικής χρήσης που κυκλοφόρησε το 1995.

Η συγκεκριμένη γλώσσα έχει χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη διαδικτυακών και desktop εφαρμογών στα δημοφιλέστερα λειτουργικά συστήματα των προσωπικών υπολογιστών και φορητών συσκευών.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της είναι η φορητότητά της. Δηλαδή, μια εφαρμογή που έχει γραφτεί σε Java μπορεί να “τρέξει” χωρίς μεγάλες αλλαγές στον κώδικά της σε διαφορετικά λειτουργικά.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι το συντακτικό της είναι επηρεασμένο από το συντακτικό της C.

  • Χρήση: Ανάπτυξη desktop/διαδικτυακών εφαρμογών
  • Δημοφιλείς εφαρμογές που χρησιμοποιήθηκε η Java: Minecraft, LibreOffice, Eclipse, NetBeans

Ποια γλώσσα προγραμματισμού θεωρείτε πιο εύκολη;

Με ποια γλώσσα κάνατε τα πρώτα σας βήματα στον προγραμματισμό;

Εάν ξεκινήσατε να μαθαίνετε κάποια από τις γλώσσες προγραμματισμού που αναφέραμε ή αν σας έχουν δημιουργηθεί απορίες, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#319 - Πλήρη Αποσύνδεση Λογαριασμού Google, Dynamic Island Στα Windows 11, Παιχνίδι Google I/O 2024
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps