Home » Hardware » Καθαρισμός Οθόνης PC, Τηλεόρασης, Laptop: Πέντε Κρίσιμα Λάθη Και Ο Σωστός Τρόπος
Featured Καθαρισμός Οθόνης PC, Τηλεόρασης, Laptop Τα Λάθη Και Οι Σωστοί Τρόποι

Καθαρισμός Οθόνης PC, Τηλεόρασης, Laptop: Πέντε Κρίσιμα Λάθη Και Ο Σωστός Τρόπος

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Οι σύγχρονες οθόνες είναι ευαίσθητες συσκευές που απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα και συντήρηση. Αρκεί μόνο ένα λάθος την ώρα που τις καθαρίζουμε για να γίνει ανεπανόρθωτη ζημιά. Δείτε ποιος είναι ο σωστός καθαρισμός οθόνης υπολογιστή, laptop, τηλεόρασης, και ποιες είναι οι εσφαλμένες ενέργειες που προκαλούν φθορές, ακόμη και βλάβες, και πρέπει να αποφεύγουμε.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τα μεγαλύτερα λάθη

Αν ο καθαρισμός οθόνης γίνεται με τους ακόλουθους εσφαλμένους τρόπους, τότε είναι θέμα χρόνου η εμφάνιση γρατσουνιών, κηλίδων, ή ακόμα χειρότερα ανεπανόρθωτης βλάβης στα pixel της οθόνης ή στην πλακέτα τροφοδοσίας. Αυτό ισχύει για όλες τις οθόνες μας.

Σε ό,τι αφορά την οθόνη αφής κινητού/tablet, έχουμε περιγράψει τα βήματα του σωστού καθαρισμού και τις επιδιορθώσεις σε προηγούμενο οδηγό.

Ψεκάζουμε υγρό καθαριστικό απευθείας στην οθόνη

Τα διαλύματα καθαρισμού, ακόμη και το νερό βρύσης που έχει άλατα, ενδέχεται να τρέξουν στην οθόνη και κυρίως στα πλαίσια, με κίνδυνο να εισχωρήσουν στο εσωτερικό της οθόνης ή της τηλεόρασης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

καθαρισμός οθόνης λάπτοπ 1μκ

Ιδίως το καθάρισμα οθόνης λάπτοπ με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον φορητό. Ακόμη και όταν χρησιμοποιούμε το υγρό τμήμα του πανιού για να καθαρίσουμε τις γωνίες της οθόνης.

Κάνουμε εσφαλμένες ενέργειες σε επίμονους λεκέδες

Όταν παρατηρούμε επίμονες βρωμιές στην οθόνη, ενδέχεται να πιέζουμε περισσότερο με το χέρι μας για να τις απομακρύνουμε.

καθαρισμός οθόνης λάπτοπ 1μκαλα

Σε οθόνες LCD, τηλεοράσεις με μεγάλη οθόνη, και φορητούς υπολογιστές, αυτό μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπους με ανεπανόρθωτη ζημιά, καθώς η πίεση μπορεί να καταστρέψει pixel στην οθόνη.

Χρησιμοποιούμε νερό ή ακατάλληλα υλικά καθαρισμού

Πολλές φορές νομίζουμε ότι το νερό της βρύσης είναι ιδανικό για να γίνει αποτελεσματικά ο καθαρισμός οθόνης. Ωστόσο, περιέχει άλατα, και ανάλογα την τοποθεσία, και άλλα σκληρά μικροσωματίδια, που μπορούν να δημιουργήσουν ραβδώσεις αλλά και μη αναστρέψιμες γρατσουνιές.

Επίσης, ζημιά μπορούν να προκαλέσουν τα καθαριστικά τζαμιών και τα προϊόντα που περιέχουν αμμωνία, αιθυλική αλκοόλη, ασετόν, και αιθανικό αιθυλεστέρα, που χρησιμοποιούνται συχνά σε αφαίρεση βερνικιού νυχιών.

καθαρισμός οθόνης λάπτοπ 1μκαλαα

Σοβαρό λάθος είναι και ο καθαρισμός οθόνης με πετσέτες, ρολό κουζίνας, και άλλα προϊόντα χαρτιού.

Ιδίως όταν υπάρχει σκόνη στην οθόνη, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες ραβδώσεις και θόλωση σε διάφορα σημεία που θα είναι ακόμη πιο ορατά και ενοχλητικά στις μεγάλες οθόνες.

Καθαρίζουμε την οθόνη όταν είναι σε λειτουργία ή στο ρεύμα

Όταν η οθόνη είναι ανοικτή και ζεστή, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της ηλεκτροπληξίας. Παρότι είναι μικρός, καλό είναι να την αποσυνδέουμε από την πρίζα, και να περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία. Ιδίως αν πρόκειται για μεγάλη TV.

Άλλωστε, μια σβηστή οθόνη καθαρίζεται πολύ πιο εύκολα, καθώς μπορούμε να εντοπίσουμε όλα τα δακτυλικά αποτυπώματα, τα σωματίδια σκόνης, και τη βρωμιά.

Αγνοούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή

Ο κατασκευαστής της τηλεόρασης ή της οθόνης μας, πιθανότατα έχει αναρτήσει οδηγίες καθαρισμού για τον συγκεκριμένο τύπο.

Για παράδειγμα, η Dell, συνιστά 70-90% ισοπροπυλική αλκοόλη σε πολλές οθόνες της. Άλλοι κατασκευαστές όπως η LG, συνιστούν να μην τοποθετούμε ποτέ υγρό πανί στην οθόνη, παρά μόνο ειδικά καθαριστικά. Η Samsung δίνει τις δικές της οδηγίες.

Καθαρισμός οθόνης βήμα προς βήμα – συνοπτικά

Παραθέτουμε συνοπτικά τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε για να γίνει σωστά και ακίνδυνα ο καθαρισμός οθόνης.

  • Βεβαιωνόμαστε ότι η οθόνη είναι δροσερή κλείνοντάς την ή αποσυνδέοντάς την.
  • Χρησιμοποιούμε ένα μαλακό πανί από μικροΐνες που δεν αφήνει χνούδι. Εναλλακτικά, μια μαλακή βούρτσα ξεσκονίσματος.
  • Σκουπίζουμε την οθόνη προς μία κατεύθυνση οριζόντια ή κάθετα, και δεύτερη φορά προς την αντίθετη κατεύθυνση για να αποφύγουμε τυχόν ραβδώσεις.
  • Εντοπίζουμε τους επίμονους λεκέδες και καθαρίζουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις αφού βρέξουμε ελαφρά το πανί μικροϊνών ή ένα ολοκαίνουργιο σφουγγάρι με ειδικό υγρό καθαρισμού οθόνης που θα βρούμε στο εμπόριο. Αν δεν έχουμε, τότε προτιμούμε απεσταγμένο νερό, σκέτο, ή με λευκό ξίδι.
  • Δεν χρησιμοποιούμε το υγρό τμήμα του πανιού για να καθαρίσουμε τις γωνίες της οθόνης.
  • Βεβαιωνόμαστε ότι αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να φυσήξουμε τη σκόνη από τους αεραγωγούς και τις θύρες στο πίσω ή πλαϊνό τμήμα της οθόνης, χρησιμοποιώντας πεπιεσμένο αέρα ή ένα πανί από μικροΐνες για να αφαιρέσουμε τυχόν σωματίδια.

Εσείς καθαρίζετε σωστά την οθόνη σας?

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps