Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Linux » Ασφαλής Επαναφορά αρχείων στα Windows από ένα Ubuntu Live CD/USB

Ασφαλής Επαναφορά αρχείων στα Windows από ένα Ubuntu Live CD/USB

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Στο χθεσινό μας άρθρο είδαμε πως ο ασφαλέστερος τρόπος να επαναφέρουμε διαγραμμένα δεδομένα, είναι εκτός της εγκατάστασης των Windows στην οποία διαγράφηκαν. Το ιδανικό σενάριο είναι να βγάλουμε το σκληρό δίσκο από τον υπολογιστή μας, να τον συνδέσουμε σε ένα δεύτερο υπολογιστή και να κάνουμε την ανάκτηση των αρχείων από εκείνον τον υπολογιστή με ένα πρόγραμμα σαν το Recuva.

Όμως δεν έχουμε όλοι μας από δύο υπολογιστές, ούτε τη γνώση πως να ανοίξουμε το κουτί του υπολογιστή, να βγάλουμε το δίσκο και να τον συνδέσουμε σε ένα άλλο PC. Οπότε, σήμερα θα δείξουμε πως χρησιμοποιώντας ένα Ubuntu Live USB και το δωρεάν πρόγραμμα ntfsundelete μπορούμε να ανακτήσουμε τα αρχεία μας με απόλυτη ασφάλεια!

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Προσοχή! Η μέθοδος αυτή ΔΕΝ πρόκειται να λειτουργήσει αν αναφερόμαστε σε δίσκους SSD. Στους δίσκους SSD, όποιο αρχείο έχει διαγραφεί εντελώς, έχει χαθεί ολοκληρωτικά και δεν υπάρχει κανένας τρόπος επαναφοράς του.

Επίσης, αν τα αρχεία έχουν διαγραφεί με ασφαλή τρόπο (με κάποια σχετική εφαρμογή), επίσης είναι αδύνατη η επαναφορά τους.

Προπαρασκευή

Κατ' αρχάς, για να δημιουργήσουμε ένα Live USB με την τελευταία έκδοση του Ubuntu (14.04 την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) αρκεί να ακολουθήσουμε αυτόν τον οδηγό.

Επίσης, θα πρέπει να ρυθμίσουμε το BIOS του υπολογιστή μας ώστε να ξεκινάει από το USB, ακολουθώντας αυτόν τον οδηγό.

Τέλος, αφού κάνουμε boot με επιτυχία από το USB, όταν το Ubuntu μας ρωτήσει Try Ubuntu ή Install Ubuntu, επιλέγουμε το Try Ubuntu.

Μη φοβάστε τη γραμμή εντολών

Όλη η διαδικασία ανάκτησης αρχείων πρόκειται να γίνει από τη γραμμή εντολών του Linux, γνωστή και ως Terminal.

Αν σας πιάνει πανικός στην ιδέα και μόνο του να δίνετε εντολές γραπτά και με enter αντί να κάνετε κλικ με το ποντίκι, χαλαρώστε. Θα σας καθοδηγήσουμε ακριβώς στο τι πρέπει να κάνετε, βήμα προς βήμα.

Κάντε λοιπόν κλικ στο εικονίδιο πάνω αριστερά, γράψτε στην αναζήτηση terminal, και επιλέξτε το κατάλληλο εικονίδιο.

Προκειμένου να επαναφέρουμε τα αρχεία μας, θα χρειαστεί να εντοπίσουμε τον σκληρό δίσκο που τα περιείχε πριν τα σβήσουμε – μην ξεχνάμε πως το Ubuntu που τρέχουμε βρίσκεται αποκλειστικά στο USB.

Εντοπίζοντας το σωστό δίσκο/partition

Στο παράθυρο του terminal που ανοίξαμε γράφουμε την εντολή:

sudo fdisk -l

και πατάμε Enter.

Προσοχή! Το l είναι μικρό L, όχι κεφαλαίο i. Επίσης, στις εντολές του Linux έχουν σημασία τα κεφαλαία και τα μικρά, αν γράψετε Sudo Fdisk ή SUDO FdIsK δεν πρόκειται να λειτουργήσει και θα βγάλει μήνυμα σφάλματος, πως δεν υπάρχει η εντολή.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα βλέπουμε πως το σύστημα διαθέτει ένα δίσκο (sda) ο οποίος είναι χωρισμένος σε δύο partition (sda1 και sda2). Ενδεχομένως στο δικό σας υπολογιστή να είναι διαφορετικό, αν έχετε περισσότερους δίσκους (sdb, sdc, sdd κλπ) ή περισσότερα partitions (sda3, sda4 κλπ).

Η σειρά που εμφανίζονται τα partition σε αυτή την οθόνη είναι αντίστοιχη με τη σειρά που εμφανίζονται στα Windows. Έτσι, το sda1 αντιστοιχεί στο C:, το sda2 αντιστοιχεί στο D: ή στο E: (αναλόγως του σε ποιο γράμμα βρίσκεται το DVD σας) κλπ.

Το partition με το αστεράκι είναι το partition που περιέχει τα Windows, από το οποίο κάνει boot το σύστημα.

Βρίσκοντας όλα τα διαγραμμένα αρχεία

Σημειώστε το όνομα του partition που περιείχε το αρχείο που σβήσατε (έστω /dev/sda1 στο παράδειγμα) και γράψτε την εντολή

sudo ntfsundelete /dev/sda1

και πατήστε enter (για να μην το επαναλαμβάνουμε, μετά από κάθε εντολή πατάτε enter, εκτός αν λέμε κάτι διαφορετικό).

Το πρόγραμμα θα εμφανίσει όλα τα σβησμένα αρχεία που θα εντοπίσει στο σύστημα, μαζί με την ημερομηνία διαγραφής τους.

Επίσης, το ποσοστό δίπλα σε κάθε αρχείο δείχνει πόσο πλήρες είναι το αρχείο – οτιδήποτε με ποσοστό μικρότερο του 100% σημαίνει πως μέρος του έχει καταστραφεί (επειδή γράφτηκε νέα πληροφορία από πάνω) και δεν γίνεται να ανακτηθεί.

Λόγω του ότι τα αρχεία είναι διαγραμμένα, δεν υπάρχει η πληροφορία του φακέλου στον οποίο βρίσκονταν πριν διαγραφούν. Άρα, τα αρχεία που εμφανίζονται σε αυτή τη λίστα μπορεί να βρίσκονταν οπουδήποτε στο partition.

Τέλος, η ταξινόμησή τους είναι με βάση τον πρώτο αριθμό, το inode, που είναι απλά ο κωδικός αριθμός που του έχει αποδώσει το σύστημα. Οπότε, ο μόνος τρόπος να εντοπίσετε το αρχείο που θέλετε είναι να μελετήσετε προσεκτικά τη λίστα.

Τώρα, ανάλογα με το πόσο καιρό χρησιμοποιείτε το δίσκο σας, υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν δεκάδες χιλιάδες αρχεία, τόσα που το παράθυρο του terminal να μην μπορεί να τα δείξει όλα.

Σε αυτή την περίπτωση, γράφετε την εντολή ως εξής:

sudo ntfsundelete /dev/sda1 | more

(το σύμβολο | το γράφετε πατώντας shift μαζί με το πλήκτρο κάτω από το Backspace)

Τώρα τα αποτελέσματα θα εμφανίζονται οθόνη-οθόνη, έχοντας κάτω αριστερά ένα “–More–”. Πατώντας το space, προχωράτε στην επόμενη οθόνη.

Για να διακόψετε τη διαδικασία χωρίς να δείτε όλη τη λίστα (εφόσον βρήκατε το αρχείο ή τα αρχεία που θέλατε), πατήστε ταυτόχρονα ctrl+c (από το cancel).

Ανακτώντας τα αρχεία

Έχοντας εντοπίσει τα αρχεία που θέλουμε να επαναφέρουμε, υπάρχουν δύο μέθοδοι για να τα ανακτήσουμε.

Η πρώτη μέθοδος μας επιτρέπει να ανακτήσουμε αρχεία του ίδιου τύπου μαζικά, χρησιμοποιώντας ένα χαρακτήρα “μπαλαντέρ” όπως το “*”.

Έτσι, γράφοντας:

sudo ntfsundelete /dev/sda1 -u -m *.exe

Θα ανακτηθούν όλα τα αρχεία με κατάληξη .exe

Η μέθοδος αυτή του μπαλαντέρ είναι εξαιρετικά χρήσιμη αν πχ σβήσαμε καταλάθος ενα φάκελο γεμάτο φωτογραφίες, και μπορούμε έτσι, ώστε είναι ακόμα ακέραιες, να τις επαναφέρουμε μαζικά.

Η δεύτερη μέθοδος αξιοποιεί το inode προκειμένου να επαναφέρει ένα συγκεκριμένο αρχείο. Προσοχή, εδώ αλλάζει η μία από τις δύο παραμέτρους της εντολής (το -m γίνεται -i), και έχουμε:

sudo ntfsundelete /dev/sda1 -u -i <αριθμός inode>

Έτσι, με την εντολή sudo ntfsundelete /dev/sda1 -u -i 2167 θα επαναφέρουμε το user password.bat που έχει τον αριθμό inode 2167.

Αποθηκεύοντας τα αρχεία

Για να δούμε τα αρχεία που έχουν ανακτηθεί, αρκεί να κάνουμε κλικ στο τρίτο εικονίδιο από πάνω στην αριστερή μπάρα, που έχει την εικόνα αρχειοθήκης.

Έχετε κατά νου πως η εντολή ntfsundelete δεν κάνει καμία αλλαγή στον σκληρό δίσκο του συστήματός μας. Τα αρχεία αυτά που έχουμε κάνει undelete είναι προς το παρόν διαθέσιμα αποκλειστικά σε αυτή την προσωρινή έκδοση του Ubuntu που έχουμε φορτώσει από το φλασάκι.

Αυτό σημαίνει πως αν κάνουμε αυτή τη στιγμή επανεκκίνηση στον υπολογιστή, τα αρχεία αυτά που ανακτήσαμε θα χαθούν, και θα πρέπει να ξανακάνουμε τη διαδικασία ανάκτησης από την αρχή.

Για να ανακτήσουμε οριστικά αυτα τα αρχεία, θα πρέπει να τα αντιγράψουμε σε κάποιο άλλο μέσον, είτε στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή, είτε στο Internet, σε κάποιο άλλο φλασάκι κλπ.

Το μόνο πρόβλημα για να γίνει αυτό είναι το λουκετάκι που βλέπετε στη φωτογραφία, που σημαίνει πως τα αρχεία αυτά, αυτή τη στιγμή, μπορεί να τα διαχειριστεί μόνο ο root (το αντίστοιχο του Administrator/Διαχειριστή στα Windows).

Για να μπορέσουμε να κάνουμε τα αρχεία μας ό,τι θέλουμε, επιστρέφουμε στο Terminal (τι, έτσι εύκολα νομίζατε θα τελειώναμε?) και γράφουμε την εντολή:

sudo chown ubuntu *

Τα λουκέτα εξαφανίζονται, και πλέον μπορούμε να διαχειριστούμε τα αρχεία όπως θέλουμε. Μπορούμε να τα ανοίξουμε, να τα μεταφέρουμε, μπορούμε ακόμα και να τα σβήσουμε, σαν διατριβή στη ματαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ο πιο εύκολος τρόπος να τα αποθηκεύσουμε είναι να κάνουμε κλικ στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή, ο οποίος φαίνεται στην αριστερή στήλη του παραθύρου σαν <αριθμός> GB Volume. (11 GB Volume στο συγκεκριμένο παράδειγμα, γιατί τόσο μεγάλο είναι το partition από το οποίο έκανα ανάκτηση).

Kάνοντας απλό copy -> paste τα αρχεία στο 11 GB Volume, μετά την επανεκκίνηση του υπολογιστή θα τα βρούμε χύμα στο C: και τα τοποθετούμε όπου θέλουμε.

Προσοχή! Μην σβήσετε κανένα αρχείο στο volume αυτό, μπορεί να βρίσκεστε στο linux, αλλά τα αρχεία αυτά είναι των Windows. Αν πχ διαγράψετε το MSDOS.SYS ή το ntldr, πρακτικά αχρηστεύεται η εγκατάσταση των Windows.

Αυτό ήταν όλο

Σίγουρα η διαδικασία είναι πιο περίπλοκη από το να τρέχαμε ένα απλό πρόγραμμα ανάκτησης αρχείων μέσα από τα Windows.

Η διαφορά όμως είναι πως με τη διαδικασία αυτή τα δεδομένα μας είναι απόλυτα ασφαλή κατά την ανάκτηση, ενώ όσο συνεχίζουμε και χρησιμοποιούμε τα Windows τόσο πιθανότερο είναι νέα δεδομένα να καταστρέψουν τα σβησμένα αρχεία μας.

Στην τελική, αν δεν θέλετε να μπείτε καθόλου σε αυτή τη διαδικασία, ακολουθήστε το συντομότερο τον οδηγό για το απόλυτο backup, προκειμένου να είναι τα σημαντικά σας αρχεία πάντοτε ασφαλή!

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps