Home » Smartphones-Tablets » Πώς Κάνω το Κινητό Τηλεκοντρόλ Universal Remote για Κάθε Συσκευή
Πώς-Μετατρέπω-Το-Κινητό-Σε-Τηλεκοντρόλ-Universal-Remote-Για-Όλες-τις-Συσκευές

Πώς Κάνω το Κινητό Τηλεκοντρόλ Universal Remote για Κάθε Συσκευή

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Οι περισσότεροι έχουμε αρκετές τηλεχειριζόμενες συσκευές: Τηλεόραση, ηχοσύστημα, κλιματιστικό, δορυφορικό δέκτη, κ.λ.π. Κάθε συσκευή έχει το δικό της τηλεκοντρόλ, και καταλήγουμε με ένα χάος στο τραπεζάκι του σαλονιού. Αν θέλουμε πλήρη έλεγχο μόνο από το smartphone γιατί οι στοίβες από τηλεχειριστήρια είναι πλέον βαρετές, δείτε πώς μετατρέπουμε εύκολα το κινητό σε Universal Remote Control για όλες τις συσκευές μας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Μετατροπή Android κινητού σε τηλεκοντρόλ Universal Remote

Με την πάροδο του χρόνου, οι Android συσκευές έχουν γίνει εξυπνότερες και πιο ισχυρές. Αν και το υπέρυθρο σήμα δεν είναι νέο χαρακτηριστικό, στις μέρες μας τα περισσότερα κινητά διαθέτουν πομπό με υπέρυθρη ζεύξη (Infrared Blaster).

IR Blaster

Το IR Blaster ή IR Transmitter εκπέμπει από μικροσκοπικά LED ένα υπέρυθρο φως, που είναι αόρατο στο γυμνό μάτι. Στη συνέχεια, ελέγχει τις διάφορες λειτουργίες της συσκευής που διαθέτει τον αισθητήρα λήψης υπερύθρων.

Αυτό το υπέρυθρο σήμα εμπεριέχει πακέτα κωδικών που αντιστοιχούν σε διαφορετικές ηλεκτρονικές συσκευές. Έτσι, η συσκευή λήψης ανεξάρτητου κατασκευαστή μπορεί να αναγνωρίσει το σήμα και να λειτουργήσει ανάλογα με τις οδηγίες που λαμβάνει.

Μετατρέπω Το Κινητό Σε Τηλεκοντρόλ Universal Remote 1

Το κινητό που έχει IR Blaster θεωρείται ότι είναι smartphone IR, καθώς είναι σε θέση να μιμηθεί οποιοδήποτε τηλεχειριστήριο υπέρυθρων, ελέγχοντας αυτόνομα διαφορετικές συσκευές.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να το μετατρέψουμε σε ένα ιδανικό τηλεκοντρόλ τύπου universal remote.

Είναι το κινητό μου smartphone IR?

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ελέγξουμε αν υπάρχει η μικροσκοπική οπή υπέρυθρων στο πάνω μέρος του κινητού μας, όπως παρατηρούμε παρακάτω.

Μετατρέπω Το Κινητό Σε Τηλεκοντρόλ Universal Remote 2

Αν δεν είμαστε σίγουροι για τη θύρα, μπορούμε να επισκεφθούμε το wikivisually. Εκεί υπάρχει μια λίστα όλων των Android συσκευών που ενσωματώνουν πομπό IR.

Αν το smartphone δεν διαθέτει IR Blaster

Σε περίπτωση που το κινητό μας δεν διαθέτει IR Blaster, μπορούμε να το μετατρέψουμε σε smartphone IR μέσω ενός μικροσκοπικού πομπού που συνδέεται στην υποδοχή των ακουστικών. Αυτό μπορούμε να το υλοποιήσουμε και στο tablet.

Αν η Android συσκευή μας δεν έχει ούτε jack 3.5mm για ακουστικά, μπορούμε να της προσθέσουμε μια πιο προηγμένη λύση για τηλεκοντρόλ υπερύθρων, μέσω WiFi ή Bluetooth. Συνήθως, αυτές οι συσκευές διαθέτουν το δικό τους universal remote app.

Μετατρέπω Το Κινητό Σε Τηλεκοντρόλ Universal Remote 4

Φυσικά, υπάρχει και η μέθοδος του τηλεχειρισμού αποκλειστικά μέσω Wi-Fi. Όμως, περιορίζεται κατά πολύ το εύρος των συσκευών που μπορούμε να διαχειριστούμε με το smartphone και το tablet.

H καλύτερη εφαρμογή του Android

Για να μπορέσει το κινητό μας να μιμηθεί και να αντικαταστήσει τα τηλεκοντρόλ που στοιβάζονται στον καναπέ, θα χρειαστεί τη βοήθεια εξειδικευμένης εφαρμογής.

Έτσι, διαμέσου του πομπού υπερύθρων, θα μπορεί να ελέγχει ταυτόχρονα διαφορετικές συσκευές.

SURE Universal Remote – Update

Πρόκειται ίσως για την καλύτερη δωρεάν εφαρμογή που χρειαζόμαστε για να μεταφέρουμε όλα τα τηλεχειριστήρια μας μέσα στην Android συσκευή μας, έτσι ώστε να τη μετατρέψουμε σε ένα έξυπνο τηλεκοντρόλ universal remote.

Η εφαρμογή SURE μπορεί να αποκτήσει τον απομακρυσμένο έλεγχο ακόμα και για άγνωστες τηλεχειριζόμενες συσκευές. Κυκλοφορούν διάφορα σχετικά app με το ίδιο όνομα, οπότε προσέχουμε να κατεβάσουμε τη σωστή.

Μετατρέπω Το Κινητό Σε Τηλεκοντρόλ Universal Remote 5

Στις δοκιμές μας, ήταν η μόνη δωρεάν εφαρμογή που αναγνώρισε το κλιματιστικό μιας άσημης κινέζικης εταιρείας, ενός πολύ παλιού ενισχυτή, και ενός κινέζικου TV Box που είχαμε παρουσιάσει στο PCsteps.

Δεν αναγνώρισε μόνο ένα μίνι ηχοσύστημα Turbo-X. Αν έχουμε τηλεόραση αυτής της εταιρείας, το SURE ενδέχεται να μας την αναγνωρίσει αν επιλέξουμε την F&U.

Μόλις ολοκληρώσουμε τις ρυθμίσεις που ακολουθούν, αν δεν θέλουμε να βλέπουμε την καρφιτσωμένη διαφήμιση στην κεντρική καρτέλα της εφαρμογής, καλό είναι να απενεργοποιήσουμε το Wi-Fi του κινητού μας. Το SURE Universal Remote είναι μία εφαρμογή που λειτουργεί και χωρίς ίντερνετ.

Διαθέτει και Dark Theme μέσα από τις ρυθμίσεις.

Μετατρέπω Το Κινητό Σε Τηλεκοντρόλ Universal Remote 2αβ

Αναγνώριση συσκευής

Η πρώτη ενέργεια που πρέπει να κάνουμε όταν ανοίξει η μικρή εφαρμογή είναι να προσθέσουμε διαδοχικά τις τηλεχειριζόμενες συσκευές μας. Αρχικά, πατάμε στο “Add > Add New Device”, όπως παρατηρούμε στην παρακάτω εικόνα.

Μετατρέπω Το Κινητό Σε Τηλεκοντρόλ Universal Remote 7

Στην καρτέλα που θα εμφανιστεί, επιλέγουμε το “Traditional Remote (IR)”.

Το SURE Universal Remote στην άλλη ένδειξη δίνει τη δυνατότητα και για τηλεχειρισμό μέσω Wi-Fi στις απομακρυσμένες συσκευές μας που υποστηρίζουν το ασύρματο δίκτυο αλλά δεν έχουν δέκτη υπερύθρων.

Μετατρέπω Το Κινητό Σε Τηλεκοντρόλ Universal Remote 8

Η επόμενη καρτέλα θα μας εμφανίσει όλες τις κατηγορίες των συσκευών που διαθέτουν υπέρυθρη ζεύξη. Έτσι, μπορούμε να επιλέξουμε διαδοχικά τις συσκευές που θέλουμε να χειριζόμαστε μέσα από το κινητό μας.

Πατώντας στην κατηγορία που μας ενδιαφέρει…

Μετατρέπω Το Κινητό Σε Τηλεκοντρόλ Universal Remote 9

…θα δούμε μία πληθώρα από κατασκευάστριες εταιρείες ηλεκτρονικών συσκευών. Το app μας επιτρέπει να πληκτρολογήσουμε το όνομα της εταιρείας στο σχετικό πεδίο, αν δεν θέλουμε να ψάχνουμε μέσα στην καρτέλα.

Σάρωση επώνυμων συσκευών

Αν η τηλεχειριζόμενη συσκευή που θέλουμε να προσθέσουμε στο κινητό είναι γνωστής μάρκας, το SURE Universal Remote θα τη βρει και θα την προσθέσει αμέσως. Το μόνο που κάνουμε είναι να επιλέξουμε τη μάρκα…

Μετατρέπω Το Κινητό Σε Τηλεκοντρόλ Universal Remote 11

…και κατόπιν να σημαδέψουμε με τη θύρα των υπερύθρων του κινητού μας τη συσκευή που θέλουμε το τηλεκοντρόλ.

Αμέσως μετά, στην επόμενη καρτέλα πρέπει να πατήσουμε το “Power On” ή “Power Off” για να δούμε αν η συσκευή μας ενεργοποιήθηκε ή απενεργοποιήθηκε αντίστοιχα.

Αν υπάρξει επιτυχία με την πρώτη, πατάμε στο “Success! Save Remote” για να το αποθηκεύσει το app.

Αν η τηλεχειριζόμενη συσκευή δεν ενεργοποιηθεί στην πρώτη μας προσπάθεια, πατάμε στο βελάκι στα δεξιά, και στην επόμενη καρτέλα πατάμε πάλι το “Power On”. Στις επώνυμες μάρκες δεν θα απαιτηθούν παραπάνω από δύο προσπάθειες.

Μετά τον εντοπισμό και την ενεργοποίηση της τηλεχειριζόμενης συσκευής, πρέπει να πατήσουμε πάλι το “Success! Save Remote”.

Σε αυτό το σημείο τελειώνει η διαδικασία της ανίχνευσης για γνωστές μάρκες. Αμέσως μετά θα δούμε ότι το κινητό μας ελέγχει πλήρως την απομακρυσμένη συσκευή μας. Θα μας εμφανίσει όλες τις λειτουργίες της, σαν ένα κανονικό και πλήρες τηλεκοντρόλ.

Μετατρέπω Το Κινητό Σε Τηλεκοντρόλ Universal Remote 13

Σάρωση συσκευών αγνώστων εταιρειών

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, εμείς επιλέξαμε να προσθέσουμε στην κατηγορία των κλιματιστικών ένα παντελώς άγνωστο κινέζικο air condition. Το όνομα του κατασκευαστή δεν υπήρχε σε αυτόν τον μακρύ κατάλογο των εταιρειών.

Στην περίπτωση λοιπόν που δεν βρίσκουμε τη μάρκα της συσκευής μας, πηγαίνουμε στο κάτω τμήμα της καρτέλας των εταιρειών και πατάμε στο “Try Complete AC Scan”.

Πρώτο στάδιο: Ανίχνευση άγνωστης συσκευής

Στην επόμενη καρτέλα αρχικά βεβαιωνόμαστε ότι η απομακρυσμένη συσκευή είναι ανενεργή. Στη συνέχεια, τη σημαδεύουμε με τον υπέρυθρο πομπό του κινητού μας. Αμέσως μετά, πατάμε το “Start scan”…

Μετατρέπω Το Κινητό Σε Τηλεκοντρόλ Universal Remote 16

…και θα δούμε ότι έχει ξεκινήσει η αυτόματη σάρωση από το SURE Universal Remote, έτσι ώστε να εντοπισθούν οι κωδικοί των υπερύθρων του κλιματιστικού ή όποιας άλλης άγνωστης συσκευής έχουμε επιλέξει εκείνη τη στιγμή.

Σε αυτό ακριβώς το στάδιο δεν θα χρειαστεί να κάνουμε κάποια άλλη ενέργεια. Ωστόσο, προσέχουμε να σημαδεύουμε με το κινητό μας την απομακρυσμένη συσκευή και μόλις ακούσουμε ήχο από το κλιματιστικό, πρέπει να πατήσουμε αμέσως στο “Stop Scan”.

Σε εμάς το app εντόπισε το άγνωστο air condition στην 28η σάρωση. Αμέσως μετά τον εντοπισμό, θα ακούσουμε ένα ήχο και θα δούμε ότι ενεργοποιείται η τηλεχειριζόμενη συσκευή μας. Μετά, πρέπει να πατήσουμε πάλι το “Success! Save Remote”.

Αν δεν προλάβουμε να σταματήσουμε την ανίχνευση όταν ακούσαμε τον ήχο από το κλιματιστικό, και η σάρωση προχωρήσει παρακάτω, πρέπει να πάμε πίσω με τα βελάκια και σταδιακά να πατάμε στο “Power On” μέχρι να εντοπίσει το app ξανά τους σωστούς κωδικούς που είχε βρει.

Μετατρέπω Το Κινητό Σε Τηλεκοντρόλ Universal Remote 22

Δεύτερο στάδιο: Επιβεβαίωση κωδικών

Η επόμενη κίνηση μας είναι να πατήσουμε το “Power Off”, για να δούμε αν η άγνωστη τηλεχειριζόμενη συσκευή μας απενεργοποιείται. Γιατί ένα τηλεκοντρόλ που μόνο ανάβει μία συσκευή αλλά δεν τη σβήνει, όπως και να έχει είναι περιορισμένης χρησιμότητας.

Παρότι με τις ενημερώσεις που έχει κάνει το app, το πιο πιθανό είναι το κλιματιστικό να κλείνει αμέσως, στην σπάνια περίπτωση που δεν ανταποκρίνεται, σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή με το “Try Complete AC Scan” που είδαμε προηγουμένως.

Μπορούμε και με το βελάκι στα δεξιά, αλλά αυτό θα μας πάρει χρόνο και θα χρειασθούν πολύ περισσότερες προσπάθειες.

Από εκεί και μετά, μόλις ολοκληρωθεί με επιτυχία η ανίχνευση, το κινητό μας θα είναι ένα πλήρες και εύχρηστο τηλεκοντρόλ στο κλιματιστικό της άγνωστης εταιρείας.

Μετατρέπω Το Κινητό Σε Τηλεκοντρόλ Universal Remote 23α

Αλλαγή ονόματος άγνωστης συσκευής

Αν το θελήσουμε, μπορούμε να αλλάξουμε το όνομα της μη επώνυμης συσκευής μας, πατώντας στις ενδείξεις που βλέπουμε στην εικόνα.

Μετατρέπω Το Κινητό Σε Τηλεκοντρόλ Universal Remote 25

Όλες οι απομακρυσμένες συσκευές που θα ελέγχει το universal remote κινητό μας, θα βρίσκονται στο κυλιόμενο πάνω τμήμα της εφαρμογής, ή στην κεντρική καρτέλα του app.

Όταν μπαίνουμε στην οικία μας ή στο γραφείο, το SURE Universal Remote αναγνωρίζει αυτόματα το δίκτυό μας και τίθεται σε πλήρη ετοιμότητα στο παρασκήνιο.

Έτσι, με ένα πάτημα, θα ενεργοποιείται η τελευταία συσκευή που είχαμε σε χρήση και κατόπιν όλες όσες επιθυμούμε, δίνοντας οριστικό τέλος στις στοίβες των τηλεχειριστηρίων.

Τηλεκοντρόλ Universal Remote στο iOS

Τα iPhone και iPad δεν διαθέτουν IR Blaster. Ως εκ τούτου, τα παλαιότερα μοντέλα χρειάζονται την προσθήκη εξωτερικής συσκευής για να αποκτήσουν δυνατότητες υπέρυθρου τηλεκοντρόλ.

Με τον εξωτερικό πομπό υπερύθρων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το SURE Universal Remote που αναφέραμε εκτεταμένα στον οδηγό. Το app είναι διαθέσιμο και για τις iOS συσκευές, με τις ίδιες ακριβώς ρυθμίσεις που περιγράψαμε αναλυτικά.

Παρ' όλα αυτά, είναι γνωστό στους χρήστες των iOS συσκευών ότι η Apple έχει καταργήσει το βύσμα ακουστικών των 3.5mm στις νεότερες συσκευές.

Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Dongle που αναφέραμε, θα πρέπει πρώτα να αγοράσουν τον ειδικό Lightning-to-3.5mm αντάπτορα.

Μετατρέπω Το Κινητό Σε Τηλεκοντρόλ Universal Remote 30

Σε γενικές γραμμές, το τηλεκοντρόλ στο iPhone είναι περισσότερο διαδεδομένο μέσω του Wi-Fi λόγω των περιορισμών της Apple.

Είναι χρήσιμη η μετατροπή του κινητού σε τηλεκοντρόλ universal remote?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε την εμπειρία σας με το δικό σας Universal Remote Control, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps