Οι κατασκευαστές των κινητών αλλά και οι πάροχοι φορτώνουν συχνά τα smartphone με άχρηστες εφαρμογές Android. Εάν δεν τις χρησιμοποιούμε, το μόνο που προσφέρουν είναι να επιβαρύνουν το λειτουργικό, ή ακόμη χειρότερα, να αδειάζουν την μπαταρία μας, καθώς πολλές από αυτές τρέχουν στο παρασκήνιο. Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε πώς να πάρουμε τον έλεγχο της συσκευής μας και να απομακρύνουμε μια και καλή το bloatware χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε root στο κινητό.
Για να βλέπεις ΟΠΟΙΑ ταινία και σειρά θέλεις ΟΤΑΝ θέλεις, σε Ελλάδα ή εξωτερικό, και να μπλοκάρεις ενοχλητικές διαφημίσεις παντού στο ίντερνετ, βάλε Cyberghost μόνο με €2 το μήνα και με bonus +3 μήνες δωρεάν στη διετή συνδρομή:
Δείτε τις ενότητες του οδηγού:
Το νεότερο βίντεο του PCsteps
Απεγκατάσταση vs απενεργοποίηση εργοστασιακών εφαρμογών Android
Είναι γεγονός ότι ορισμένοι κατασκευαστές κινητών, όπως για παράδειγμα η Samsung, έχουν αρχίσει να βάζουν τις εφαρμογές τους στο Google Play, αντί να μας τις επιβάλλουν με το ζόρι. Ωστόσο, αυτό δεν το κάνουν όλοι.
Έτσι, ανάλογα την εταιρεία, ενδέχεται να έχουμε αρκετές εφαρμογές εγκατεστημένες από τον κατασκευαστή. Κυρίως από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας, ιδιαίτερα αν αγοράσαμε το κινητό πακέτο με κάποια σύνδεση.
Όποιος και αν φταίει, δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι πως αυτές οι άχρηστες εφαρμογές Android απασχολούν resources και πιάνουν αποθηκευτικό χώρο.
Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι η κατάργηση ορισμένων προεγκατεστημένων εφαρμογών μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ή αστάθεια του smartphone. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να εμποδίσει το κινητό μας να λαμβάνει ενημερώσεις.
Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί ειδικοί προτείνουν να απενεργοποιούμε αυτές τις άχρηστες Android εφαρμογές που έρχονται πακέτο με την αγορά της συσκευής, αντί να τις καταργούμε εντελώς. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε όποια θέλουμε σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.
Έτσι και αλλιώς, το Android μας επιτρέπει να το κάνουμε αυτό εύκολα. Πρόκειται για μια διαδικασία που συνήθως λειτουργεί με αρκετές εργοστασιακές εφαρμογές, γνωστές και ως bloatware.
Πώς απενεργοποιώ τις άχρηστες εφαρμογές Android
Έτσι, το πρώτο και απλούστερο βήμα είναι να απενεργοποιήσουμε αυτές τις άχρηστες εφαρμογές Android, ώστε να μην καταναλώνουν επεξεργαστική ισχύ, μνήμη, και μπαταρία.
Στα παραδείγματα του οδηγού έχουμε χρησιμοποιήσει ένα Samsung Galaxy με Android 8.0 και το Xiaomi Redmi Note 9 Pro με Android 10.0. Φυσικά, ανάλογα το κινητό που διαθέτουμε, το μενού ενδέχεται να είναι λίγο διαφορετικό, αλλά η διαδικασία είναι σχεδόν η ίδια.
Αρχικά, ανοίγουμε το μενού των ρυθμίσεων. Στη συνέχεια, εντοπίζουμε την ενότητα των εφαρμογών και πατάμε στην διαχείριση εφαρμογών (Apps ή Application Manager, σε ορισμένα κινητά).
Κατόπιν, αρχίζουμε να αναζητάμε αυτές τις προεγκατεστημένες άχρηστες εφαρμογές Android που δεν θέλουμε να τρέχουν στο κινητό μας. Ενδεχομένως να εκπλαγούμε με το πόσες εφαρμογές ήταν εγκατεστημένες στο κινητό, χωρίς να έχουμε ιδέα.
Από εκεί και μετά, μόλις εντοπίσουμε κάποια που είμαστε βέβαιοι πως δεν χρειάζεται, πατάμε πάνω της. Στην επόμενη καρτέλα, επιλέγουμε την σχετική ένδειξη της απενεργοποίησης.
Φυσικά, αν δούμε ότι είναι διαθέσιμη και η δυνατότητα της απεγκατάστασης, μπορούμε να προτιμήσουμε την οριστική κατάργηση τους από την συσκευή μας.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να προσέξουμε ότι ενώ κάποιες από τις απαραίτητες εφαρμογές συστήματος του Android δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν, υπάρχουν και κάποιες που μπορούν.
Για παράδειγμα, αν απενεργοποιήσουμε την εφαρμογή των μηνυμάτων, δεν θα μπορούμε να στέλνουμε ή να λαμβάνουμε SMS μέχρι να την ενεργοποιήσουμε ξανά, ή να εγκαταστήσουμε κάποια εφαρμογή τρίτου κατασκευαστή.
Ως εκ τούτου, αν δεν είμαστε σίγουροι για κάποια εφαρμογή, καλό είναι να την αφήσουμε ήσυχη.
Σε κάθε περίπτωση, αν θελήσουμε κάποια στιγμή να ενεργοποιήσουμε ξανά κάποια από αυτές τις εφαρμογές Android, δεν έχουμε παρά με τον ίδιο τρόπο να πατήσουμε στην ενεργοποίηση τους.
Απεγκατάσταση εργοστασιακών εφαρμογών χωρίς root
Το ότι απενεργοποιήσαμε τις άχρηστες εφαρμογές Android σημαίνει πως πλέον δεν καταναλώνουν επεξεργαστική ισχύ, μνήμη, ή μπαταρία στο κινητό μας. Δεν θα μπορούν να ξεκινούν αυτόματα, ούτε να τρέχουν στο παρασκήνιο. Όμως, εξακολουθούν να πιάνουν αποθηκευτικό χώρο.
Ευτυχώς, για να αφαιρέσουμε εντελώς τις εργοστασιακές εφαρμογές τα πράγματα δεν είναι και τόσο περίπλοκα όπως στο παρελθόν. Ούτε χρειάζεται να κάνουμε root στο κινητό μας.
Ωστόσο, χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε δραστικές μεθόδους οι οποίες σίγουρα καταργούν την εγγύηση του τηλεφώνου μας, και αν δεν προσέξουμε, μπορεί να το αχρηστεύουν εντελώς.
Αν λοιπόν είναι τόσο σημαντικό για εμάς να απομακρύνουμε εντελώς το bloatware από το κινητό μας, προχωράμε στην επόμενη μέθοδο.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι δεν φέρουμε καμία ευθύνη αν δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στη συσκευή από λάθος χειρισμό του χρήστη.
Υπάρχει κίνδυνος να καταργηθεί από απροσεξία κάποια απαραίτητη εφαρμογή συστήματος και μετά να μην κάνει καν boot το κινητό. Ως εκ τούτου, παρότι υπάρχει τρόπος να επανέλθει η εφαρμογή σε λειτουργία όπως θα δούμε παρακάτω, προχωρήστε με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.
Βήμα 1 - Λήψη και εγκατάσταση ADB (Android Debug Bridge)
Το ADB είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να απομακρύνουμε οριστικά το bloatware και γενικά τις προεγκατεστημένες άχρηστες εφαρμογές Android από το κινητό μας. Μας επιτρέπει μέσω εντολών τη διαχείριση των πακέτων εφαρμογών και την οριστική κατάργηση τους.
Για να χρησιμοποιήσουμε το ADB, πρέπει πρώτα να το εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας. Το κατεβάζουμε από το XDA Mirror, πατώντας εδώ.
Το zip αρχείο της λήψης έχει πολύ μικρό μέγεθος και δεν κρύβει απολύτως κανέναν κίνδυνο, όπως πχ τρίτα ανεπιθύμητα προγράμματα. Μόλις ολοκληρωθεί η λήψη, πρέπει να εξάγουμε το adb-setup σε ένα φάκελο στο οποίο έχουμε άμεση και εύκολη πρόσβαση.
Στη συνέχεια, κάνουμε διπλό κλικ και εκτελούμε το αρχείο. Σε λίγο θα δούμε ένα παράθυρο γραμμής εντολών σε μπλε φόντο. Πρέπει να πούμε ναι σε όλες τις ερωτήσεις, πατώντας στο πληκτρολόγιο το "Y" και μετά το Enter.
Στην τελευταία ερώτηση, θα μας ζητήσει αν θέλουμε να εγκαταστήσουμε τους USB drivers. Πατάμε πάλι το "Y" και μετά το Enter. Θα δούμε ότι άνοιξε ένα παράθυρο των Windows, όπου θα μας ζητηθεί να εγκατασταθούν οι πρόσφατοι οδηγοί.
Βήμα 2 - App Inspector
Φεύγουμε για λίγο από το ADB, και κατεβάζουμε ένα μικρό app από το Play Store, το App Inspector, πατώντας εδώ.
Θα μας φανεί πολύ χρήσιμο, καθώς μας ενημερώνει με ακρίβεια ποιο είναι το όνομα των πακέτων που αντιστοιχούν στις άχρηστες εφαρμογές Android.
Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται δραστικά ο κίνδυνος να καταργήσουμε κατά λάθος στο ADB κάποια ζωτική εφαρμογή συστήματος.
Βήμα 3 - Εντοπισμός σφαλμάτων USB
Στη συνέχεια, πρέπει να ενεργοποιήσουμε στην Android συσκευή και την δυνατότητα του εντοπισμού σφαλμάτων USB.
Αυτή η επιλογή μας δίνει την πλήρη πρόσβαση στην Android συσκευή μέσω του υπολογιστή. Την εντοπίζουμε στην καρτέλα των επιλογών προγραμματιστή.
Αν δεν γνωρίζουμε πώς να αποκτήσουμε δικαιώματα προγραμματιστή στο Android, μπορούμε να δούμε τις απλές ενέργειες που απαιτούνται σε προηγούμενο οδηγό μας.
Στις περισσότερες συσκευές πρέπει να πάμε στις "Ρυθμίσεις ➜ Πληροφορίες λογισμικού ➜ Αριθμός κατασκευής". Κατόπιν, στην ενότητα αυτή πατάμε πάνω της επτά διαδοχικές φορές. Η συσκευή αμέσως μετά θα μας ειδοποιήσει ότι έχουμε δικαιώματα προγραμματιστή στο Android.
Βήμα 4 - Σύνδεση στο PC
Κατόπιν, συνδέουμε το κινητό μας στον υπολογιστή με καλώδιο USB και αλλάζουμε την προεπιλεγμένη λειτουργία "μόνο φόρτιση" ή "χωρίς μεταφορά αρχείων", στη λειτουργία "μεταφορά αρχείων (MTP)".
Αμέσως μετά πηγαίνουμε μέσα στον φάκελο του ADB που δημιουργήσαμε προηγουμένως στο PC, όταν αποσυμπιέσαμε το αρχείο adb setup από το zip.
Βήμα 5 - Εκτέλεση εντολών
Μέσα σε αυτόν τον φάκελο και σε έναν κενό χώρο, κρατάμε πατημένο το Shift και κάνουμε δεξί κλικ, επιλέγοντας το "Άνοιγμα παραθύρου PowerShell εδώ".
Μόλις μας ανοίξει η μπλε καρτέλα των εντολών, εισαγάγουμε την ακόλουθη εντολή:
adb devices
Θα δούμε ότι το σύστημα ξεκινά τη σχετική διαδικασία της εκτέλεσης του ADB. Εάν αυτή είναι η πρώτη φορά που εκτελούμε το ADB, θα δούμε την ένδειξη "unauthorized".
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια ειδοποίηση στο κινητό μας που μας ζητά να εξουσιοδοτήσουμε τη σύνδεση με τον υπολογιστή. Απλά πατάμε στο OK που θα δούμε στο smartphone.
Στη συνέχεια, εκτελούμε ξανά την εντολή adb devices, και το τερματικό θα εμφανίσει τον σειριακό αριθμό της συσκευής μας.
Τώρα, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στις δύο κρίσιμες εντολές. Θα μας εμφανίσουν, όχι μόνο το bloatware και τις άχρηστες εφαρμογές Android, αλλά όλα τα πακέτα των εφαρμογών του κινητού.
Έτσι, αρχικά πληκτρολογούμε ή επικολλούμε την ακόλουθη εντολή:
adb shell
Κατόπιν, θα μας εμφανιστεί μια ένδειξη που καταλήγει σε $, όπου επικολλούμε την ακόλουθη εντολή:
pm list packages
Αμέσως μετά, θα δούμε μια λίστα με τα ονόματα πακέτων που αντιστοιχούν σε κάθε εφαρμογή που είναι εγκατεστημένη στο κινητό μας.
Το όνομα είναι η καταχώριση ακριβώς μετά το package: Για παράδειγμα, το όνομα πακέτου για την εφαρμογή των επαφών της Google είναι com.google.android.contacts.
Σε γενικές γραμμές, η λίστα ενδέχεται να είναι πολύ μεγάλη. Ωστόσο, μπορούμε να την περιορίσουμε με το "grep". Για παράδειγμα, για να μας εμφανιστούν μόνο τα πακέτα Google, πληκτρολογούμε την ακόλουθη εντολή:
pm list package | grep 'google'
Για την κάθετη γραμμή πριν το grep, πατάμε shift και το πλήκτρο με την κάθετο "\". Θα το βρούμε ακριβώς πάνω από το Enter στα περισσότερα πληκτρολόγια.
Παρομοίως, αντί για 'google' μετά το grep, μπορούμε να βάλουμε 'xiaomi', 'cosmote', 'vodafone', κ.ο.κ.
Βήμα 6 - Επιβεβαίωση ονόματος πακέτων
Ενδέχεται να μην μας είναι ξεκάθαρο ποιες είναι οι άχρηστες εφαρμογές Android μέσα από τα αναρίθμητα πακέτα που θα μας εμφανίσει η γραμμή εντολών.
Σε αυτήν την περίπτωση, για να αποφύγουμε κάποιο σοβαρό λάθος, δεν έχουμε παρά να ανοίξουμε το App Inspector που κατεβάσαμε προηγουμένως στο κινητό.
Αμέσως θα μας εμφανίσει όλες τις εγκαταστημένες εφαρμογές του κινητού μας. Πατώντας σε αυτές που θεωρούμε ότι είναι bloatware, θα μας ανοίξει μια καρτέλα με το ακριβές όνομα του πακέτου της εφαρμογής, έτσι ώστε να το τσεκάρουμε ξανά μέσα στο ADB και να μην κάνουμε κάποιο λάθος.
Βήμα 7 - Κατάργηση Bloatware
Από εκεί και μετά, αφού βεβαιωθήκαμε για τα σωστά πακέτα που θα καταργήσουμε, πληκτρολογούμε την ακόλουθη εντολή για να απομακρύνουμε τις άχρηστες εφαρμογές Android που επιθυμούμε.
pm uninstall -k --user 0 (κενό και το ακριβές όνομα του πακέτου)
Όπως παρατηρούμε στο παράδειγμα μας στην εικόνα, μετά το user 0 αφήνουμε ένα κενό και βάζουμε με προσοχή και ακρίβεια το όνομα του πακέτου της εφαρμογής που θεωρούμε bloatware, και δεν μας επιτρέπει η συσκευή να την καταργήσουμε μέσα από τις ρυθμίσεις.
Στη συνέχεια, πατώντας το "Enter" και εφόσον η απεγκατάσταση ήταν επιτυχής, θα δούμε την ένδειξη “Success”.
Προαιρετικό βήμα - Επαναφορά της εφαρμογής αν έγινε κάποιο λάθος
Καλό είναι να θυμόμαστε ότι αν κάτι πάει στραβά και καταργήσαμε κατά λάθος μια εφαρμογή συστήματος, μπορούμε να την επαναφέρουμε. Το καλό είναι ότι έχει απομακρυνθεί μόνο από τον τρέχοντα χρήστη (--user 0), δηλαδή εμάς που χρησιμοποιούμε το κινητό.
Για να το πετύχουμε αυτό, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που είδαμε προηγουμένως, πληκτρολογούμε την παρακάτω εντολή. Όπως παρατηρούμε, δίπλα από την κατάληξη "-existing" αφήνουμε ένα κενό και βάζουμε πάλι το όνομα του πακέτου της εφαρμογής του συστήματος.
adb shell cmd package install-existing (το ακριβές όνομα του πακέτου)
Έτσι, ακόμη και αν κατά λάθος απεγκαταστήσουμε μια εφαρμογή συστήματος, χρησιμοποιώντας αυτήν την εντολή, έχουμε πολλές ελπίδες να την ανακτήσουμε, χωρίς να κάνουμε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων.
Όπως αναφέραμε, η απεγκατάσταση εφαρμογών συστήματος μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη. Επομένως, καλό είναι να απομακρύνουμε μόνο τις εφαρμογές για τις οποίες είμαστε απόλυτα σίγουροι.
Σε αντίθετη περίπτωση, το κινητό μας ενδέχεται να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως ότου πραγματοποιήσουμε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων.
Υπάρχουν smartphone χωρίς άχρηστες εφαρμογές Android?
Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το bloatware και τις μεθόδους του debloat στον οδηγό, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.
Το κανάλι του PCsteps στο YouTube






Υποστηρίξτε τη λειτουργία του PCsteps
Θέλετε να υποστηρίξετε το PCsteps στη λειτουργία του, για να δημοσιεύουμε καθημερινά υψηλής ποιότητας οδηγούς και βίντεο σχετικά με την τεχνολογία?
Μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε τον οδηγό με τους φίλους σας, και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές σας αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
- Pigogo.gr Επιστροφή χρημάτων σε κάθε σου online αγορά από 450+ επώνυμα ηλεκτρονικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, με μία δωρεάν εγγραφή!
- E-shop.gr
- E-Lenovo
- Media Markt
- Public
Με κάθε σας αγορά, και χωρίς να χρεώνεστε τίποτα επιπλέον, το site μας θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και τις αμοιβές των συνεργατών.
Αν προτιμάτε αγορές από την Κίνα, για να πετύχετε καλύτερες τιμές, συνεργαζόμαστε με τα μεγαλύτερα κινέζικα e-shop:
Δείτε τι να προσέχετε στις αγορές από Κίνα για να αποφύγετε το τελωνείο.
Για την πλήρη προστασία όλων σας των συσκευών με Windows, Android, iOS, και MacOS, το PCsteps εμπιστεύεται, χρησιμοποιεί, και προτείνει τα προϊόντα ασφαλείας της Bitdefender.
Μάλιστα, μπορείτε σε αποκλειστικότητα να δοκιμάσετε το Bitdefender Internet Security δωρεάν για 90 ημέρες.
Kalimera exo to galaxy s3 mini kai thelo merikes efarmoges kai paixnidia na ta mefafero stin karta sd gt twra apothikeuonte stin mnimi tou tilefonou..pws ginetai??
Για δοκίμασε αυτό
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.a0soft.gphone.app2sd&hl=en
Πολύ ωραίο άρθρο,ευχαριστώ πολύ!!!
klspera file moy aggele na soy po kati exo to s3 gti-9300 einai agorasmeno apo kipro mporis na moy stilis tin 4.3 na peraso meso odin kai na kano na min katalavi to service oti exi piraxti an mporis stile firmware na min exi provlimata prospathise vres to kalitero euxaristo para poli aderfe moy
Καλησπέρα Βλαδίμηρε.
Εδώ θα βρεις stock roms για το κινητό σου https://romhut.com/rom/samsung-galaxy-siii-i9300/stockfirmware. Όμως δεν τις έχω δοκιμάσει για να εγγυηθώ πως θα λειτουργήσουν.
Καλησπερα εχω το xperia mini ST15i και ηθελα να ρωτησω αν χρειαζεται να κανω backup τα αρχεια μου ωστε να μην σβηστουν. Ευχαριστω
Καλησπέρα Παναγιώτη,
Αναφέρεσαι μόνο σε αρχεία που έχεις αποθηκεύσει στο κινητό (πχ φωτογραφίες, βίντεο, μουσική) ή και σε πληροφορίες εφαρμογών, πχ τα σωσμένα παιχνίδια και οι ρυθμίσεις?
Αναφερομαι σε φωτογραφιες, βιντεο κλπ.
Στα περισσότερα android αρκεί να συνδέσεις το κινητό με τον υπολογιστή, και μπορείς να ανοίξεις τους εσωτερικούς φακέλους για να σώσεις τις φωτογραφίες.
Πάντως μπορείς σίγουρα να το κάνεις και με αυτή την εφαρμογή: https://www.pcsteps.gr/22441-android-%CF%83%CE%B5-pc/, σου δίνει πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο του κινητού και σου επιτρέπει να το κατεβάσεις στον υπολογιστή.
Καλησπερα και καλη χρονια..!!!!!εχω ενα κινητο sony xperia...εκανα τη βλακεια και κατεβασα ενα θεμα απο το googleplay...το εβαλα και μετα το τηλεφωνο ηταν λιγο αργο...εκανα επανεκινηση μπας και στρωσει...το εκλεισα λοιπον και τωρα δεν ανοιγει...μαλλον χρειαζεται σερβις τωρα......
Υπαρχει καποιο προγραμμα καθαρισμου γιατι το λειτουργικο μου ειναι πλεον με τις αναβαθμισεις στα3 και κατι γκιγκα και ειναι φουλ,δεν τραβαει τοσο απ τις αναβαθμισεις!!!!Ειναι απαραιτητες οι αναβαθμισεις ;
Καλησπέρα Μηνά,
Το πιθανότερο είναι πως μπορείς να κάνεις επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, ακόμη και χωρίς να μπαίνει στο περιβάλλον του Android.
Ποιο μοντέλο xperia έχεις?
Για δοκίμασε αυτό, Παναγιώτη: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cleanmaster.mguard
Γενικά οι αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν συχνά επιδιορθώσεις για κενά ασφαλείας στις συγκεκριμένες εφαρμογές, οπότε είναι καλό να τις εγκαθιστάς.
Ναι,πλεον δεν μπορω να κατεβασω απο αυτο το καταραμενο google.com οτι και αν κανω!!!!Δεν ξερω γιατι!!Γιατι;;;
Τι μήνυμα σου βγάζει όταν πας να κατεβάσεις από google?
Οτι ειναι συμβατη η συσκευη μου και οτι καποια στιγμη θα κατεβει,συγχαρητηρια!!!Ενω αυτο το εκανε σπανια πριν καιρο αλλα μετα συνερχοταν παντα απο μονο του οταν ξαναδοκιμαζα!Λες να ναι θεμα που κατεβαζουν πολλοι;
Δοκιμάζεις την εγκατάσταση μέσα από τη συσκευή σου, ή από τον browser του υπολογιστή?
Καλημερα
Εχθες εκανα ροοτ ενα lg tablet ολα ςραια και καλα...μετα απο ωρα εκανα μια επανεκκινηση και δεν ξαναωοιξε ποτε ουτε καν το λολοτυπο τις lg δεν βγαζει...αν το συνδεσω με το φορτιστη και παταω το κουπμι power για ωρα βγαζει μια ενδειξη οτι η μπαταρια ειανι στο 0%...δεν το χω ξαναδει αυτο
Καλησπέρα Βασίλη. Όντως είναι παράξενο να προκληθεί κάτι τέτοιο από σκέτο root.
Δοκίμασες να μπεις σε Recovery mode? Για δες εδώ μερικές μεθόδους: http://www.smartmobilephonesolutions.com/content/how-to-hard-reset-an-android-phone
Το android 4.2.2 jelly bean einai παλιό;
Και πως να το βελτιώσω;
Όχι δεν είναι παλιό, είναι η προηγούμενη έκδοση του android,
Τι θέλεις να βελτιώσεις ακριβώς;
kolispera ANGELE, mipos mporite na mevoetisete me to telefono mou ine palie IPhon3 ixa problima nomizo me mpataria ,tin alaksa kinuria ,kie pali telioni grigora den krata ute mera, piga na elenkso se alo senergio mu ipan oti den ine kinuria ,ti na kano ???signomi ia to grapsimo mou ime kseni.
Πρώτα πρέπει να σιγουρευτείς με μια καινούργια μπαταρία, να δεις αν σου κρατάει κανονικά. Αμά σου έβαλαν μπαταρία που δεν είναι καινούργια να την επιστρέψεις.
Υπάρχει τρόπος root , για turbox Y ???
kalhspera aggelle.de mporw na diagrapssw arxeia apo to kinito mou pou ta eixa sth mousikh.ta ebgala alla emeinan kati arxeia p de kserw k gw ti einai k den diagrafontai.
Οκ, θέλεις να μας πεις τι αρχεία είναι;
γεια σας,
έχω ένα προβληματάκι με ένα παιχνίδι στο κινητό.Σε κάποια δίκτυα ανοίγει και σε άλλα όχι(ανοίγει μόνο online).Όταν ξανακάνω σύνδεση στα δίκτυα που δεν μπαίνει μου γράφει ότι ΄έχετε ήδη εξουσιοδοτήσει την εφαρμογή΄
Γίνε πιο συγκεκριμένος για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε.
καλησπερα παιδια.... ειχα ΙΟS για αρκετα χρονια και τωρα εκανα αλλαγη σε samsung s6 και android.υπαρχει καποιο αρθρο που να μας βοηθαει να μαθουμε και να καταννοουμε λιγο καλυτερα το νεο αυτο λογισμικο? εχω ψαξει και αλλα σαιτ αλλα επειδη διαβαζω το σαιτ σας φανατικα ειμαι σιγουρος οτι καπου θα εχετε ενα αρθρο που να μας δωσει κανα τιπ σε εμας που μεχρι στιγμης μονο τηλεφωνο ξερουμε να παιρνουμε
Δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν όλες οι λειτουργίες του android σε ένα άρθρο όπως και δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν των windows ή οποιουδήποτε άλλου λειτουργικού. Με μια αναζήτηση θα βρεις αρκετά άρθρα για android, ενώ αν έχεις συγκεκριμένες απορίες μας τις λες.
γεια σας εχω ενα προβλημα με το ηχειο του κινητου μου ..δεν ακουγεται καθολου ο ηχος απο το ηχειο ακομα και οταν το εκανα restart.Το απενεργοποιησα πολλες φορες και παλι τα ιδια..απο το ακουστικο ακουγεται ο ηχος κανονικα ενω απο το ηχειο τπτ .Υπαρχει περιπτωση το γεγονος αυτο να σχετιζεται με μια κακη εφαρμογη του κινητου μου ?Θα ηθελα αν μπορουσε να μου απαντησει καποιος ..ευχαριστω
Το πιο πιθανό είναι απλά να χάλασε το ηχείο, παρά να το έκανε κάποια κακόβουλη εφαρμογή.
εχω ένα meizu m2 note, το οποίο έχει κινέζικο os το flyme 5.1, δεν μου αναγνωρίζει τον καιρό και απίσης στην γλώσσα παρότι έχει αγγλικά και αλλες ευρωπαικές γλώσσες, δεν έχει ελληνικά.
Η ερώτηση είναι, μπορώ να αλλάξω το os σε ένα άλλο λογισμικό android και αν ναι πως;
Το πως δεν μπορεί να απαντηθεί εδώ, ενώ μπορεί να αχρηστεύσεις και το κινητό σου.
Μπορείς να απευθυνθείς στο forum της meizu
http://forum.meizu.com/index.php
Πως μπορω να κατεβασω λειτουργικο android πχ το 4.4.2 και να το εγκαταστησω παλι σε tablet?? Υπαρχει καποια τετοια δυνατοτητα?? Το έχει κανεις κανεις σας??
Θα πρέπει να κάνεις root το κινητό και να εγκαταστήσεις την ROM. Δεν είναι διαδικασία απλή, διαφέρει από συσκευή σε συσκευή και αν πάει κάτι στραβά, μπορεί να την αχρηστεύσεις
Ανεπιθυμητες εφαρμογες δεν διαγραφονται!
Στο android tablet μου αφησα ανοιχτη την επιλογη εγκατασταση απο πηγες
εκτος google και δυστυχως κατεβηκαν κι εγκατασταθηκαν απο μονες τους
μερικες εκνευριστηκες εφαρμογες. Εκανα επαναφορα εργoστασιακων ρυθμισεων
αλλα οι εφαρμογες αυτες παραμενουν. Δεν υπαρχει δυνατοτητα
απεγκαταστασης τους παρα μονο απενεργοποιησης. Ομως δεν θελω να υπαρχουν στο
ταμπλετ μου ουτε καν ως απενεργοποιημενες.
Γιατι δεν εξαφανιστηκαν με την επαναφορα εργ. ρυθμισεων?
Υπαρχει λυση να τις διωξω χωρις να χρειαστει να καταφυγω σε root?
Ευχαριστω!
Οι εφαρμογές πολύ δύσκολα κατεβαίνουν μόνες τους, και ακόμα πιο δύσκολα κάνουν εγκατάσταση μόνες τους.
Πες μας 1-2 από αυτές τις εφαρμογές για να τις κοιτάξουμε
γεια σας. το ταμπλετ μου βγαζει 3 ειδοποιησεις ''εντοπιστηκε κακοβουλο λογισμικο΄΄ η 1 trojan cloudsota και λεει αυτη η εφαρμογη προεγκατασταθηκε απο τον παροχο και δεν ειναι δυνατη η καταργηση της.τι μπορει να γινει;
ευχαριστω
Κινέζικο και από το εξωτερικό ή από Ελλάδα, το πήρες;
Προφανως εκανα αποδοχη κατα λαθος καποιου ιου, μαλλον πατωντας σε καποια διαφημιση μεσα σε εφαρμογη μου. Εχω την εντυπωση την ζημια την εκανε ενας trojan με ονομα com.google.fk.json.slo οπως ειδα να αναγραφεται στις λεπτομερειες υποπτων εφαρμογων με ονομα Engrils, Vold κλπ.
Το εστειλα σε τεχνικο.
Ειπε ο ιος εχει ενσωματωθει στην Επαναφορα Εργ Ρυθμισεων και γι αυτο δεν μπορει να απεγκατασταθει ουτε με την επαναφορα. Ειπε
επισης οτι το εκανε root αλλα και παλι δεν καταφερε τιποτα διοτι δεν βρηκε το
λογισμικο της συσκευης (ειναι ανωνυμο κινεζικο) για να το περασει απο
την αρχη.
Το προβλημα παραμενει και μαλλον θα παει για πεταμα... :((
Ναι το βλέπω εδώ
https://www.virustotal.com/en-gb/file/e17335ba2d8049e60da4b988738c69e122a7b1a04aeae442f009b9721ea1ec0f/analysis/1445936906/
Δεν ξέρω τι έκανε ο τεχνικός σου, αλλά δοκίμασε να τις απεγκαταστήσεις σε safe mode.
γεια σαου και εγω το ιδιο το επαθα στο κινητο μου κατα λαθος το κατεβασα γιατι δεν ηξερα τι ειναι αυτο otan moy βγαζει οιδοποιησεις στο ιντενετ και δεν ελεγε κατεβασμα και πατησα οκ και κατεβαζεσε αρχειο και πατησα ατεβασμα εφορμογη κατα λαθος γιατι ηθελα να δω τι προγραμμα ειναι και μετα αρχησε αυτοματα να κανει και κολαει και σβηνει και κανει επανεκινηση το προγραμα ειναι com.google.fk.json.slo περιπου το ιδιο με τον βασιλη που σου ελεγε αφου το εκανα επαναφορα και παλι τα ιδια εκανε δεν μπορω να το σταματησω αφου τα προγραματα εχουν διαγραψει απο την αρχη και εκτος φωτπογραφιες κι αλλα εμεινα και κατι σκεφτομαι για ποιο λογο το επαθε παλι αυτοματα; καταλαβαινω κατι αρχειο δεν ξερω ακριβως ειμαι 17 χρονων κατι εμεινε για δεν διαγραφουν τα παντα το εχω τρεις μηνες το κινητο το κινητο εχω MLS....τι να κανω δεν μπορω να κανω κατιεαν το παω σε τεχνικο μπορει να κανει οπως λεει κι ο κυριος Βασιλης τι να κανω πως θα βρω λυση;......αυτο που σκεφτομαι θα πρεπει να βαλει στο υπολογιστη να εγκασταθει αλλο λογισμικο με ιδιο λογισμικο και ισως να ειναι ενταξει δεν ξερω ακομα....περιμενω απαντηση ευχαριστω =D
Αν δεν διαγράφεται με hard reset θα πρέπει να το πας στην MLS να το κοιτάξουν
οκ ευχαριστω!
Επειδή και εγώ έπαθα περίπου το ίδιο σε ένα fake Honor 3C, η λύση για εμένα ήταν η custom rom.
καλησπέρα,αγόρασα το alcatel one touch pixi 3 με android 4.4 kitkat και προσπαθώ να στείλω sms στα εβραικά, αλλά στους παραλήπτες -σε οποιοδήποτε τύπου κινητό και αν έχουν- εμφανίζεται κενό μήνυμα..στα ελληνικά και τα αγγλικά που εχω τσεκάρει σαν γλώσσες στο πληκτρολόγιο μαζί με τα εβραικά,πηγαινοέρχονται κανονικά, επίσης λαμβάνω κανονικά τα μηνύματα στα εβραικά , με δε το viber επίσης τα sms στα εβραικά πηγαινοέρχονται μια χαρά.Μήπως έχετε κάποια ιδέα γιατί τα εξερχόμενα στα εβραικά εμφανίζονται κενά στους παραλήπτες? επίσης κατέβασα και το touchpal -οπως και το swiftkey που χρησιμοποιώ- αλλά το πρόβλημα παραμένει.
ευχαριστώ πολύ
Δοκίμασες να αλλάξεις τη γλώσσα εμφάνισης του λειτουργικού στα εβραϊκά, για να δεις αν θα αλλάξει κάτι.
καλημέρα, την άλλαξα αλλά πάλι κενό πήγε το sms.Διάβασα κάτι για 160 χαρακτήρες..
μήπως παίζει κάποιο ρόλο στα android?
Οι χαρακτήρες είναι οι επιτρεπόμενοι ανά μήνυμα, δεν βλέπω να υπάρχει κάποια σχέση.
Αν έχεις την default app για sms δοκίμασε να κατεβάσεις κάποια άλλη εφαρμογή.
κατέβασα και το handcent και το gosms αλλά τα μηνύματα πάλι πάνε κενά...
Δεν μπορώ να σε βοηθήσω δυστυχώς, καλύτερα να απευθυνθείς εκεί που το αγόρασες.
οκ,ευχαριστώ,απευθύνθηκα αλλά ουτε αυτοί ξέρανε..δεν πειράζει μέσω viber.
Πηρα εξ. Κάρτα...εχω διαγράψει εφαρμογες κυλ κ το εφιαλτικο μηνυμα η μνήμη ειναι σχεδον πλήρης επανήλθε ενα μήνα μετα χωρίς εν τω μεταξύ να εχω κατεβασει κατι.ουτε καν ψώφωτός δεν εβγαζα...:/
Καλημέρα. Έχω κινητό Xiaomi με λειτουργικό MIUI 8, αλλά η ερώτησή μου αφορά γενικά το Android. Μερικές φορές κατεβάζω από το google play εφαρμογές και παιχνίδια, τα οποία μπορεί, μετά από καιρό να τα απεγκαταστήσω κανονικά μέσω της απεγκατάστασης του λειτουργικού (εικονίδιο κάδου). Θα ήθελα να μάθω αν η απεγκατάσταση είναι πλήρης ή αφήνει "σκουπίδια", όπως γίνεται με τα windows (άχρηστες εγγραφές στη registry, άχρηστα .dll στο system32, κλπ). Αν αφήνει σκουπίδια τι μπορώ να κάνω για να τα σβήσω και αυτά; Υπάρχει κάποιο σχετικό άρθρο, στο pcsteps.gr ή κάπου αλλού (στα Ελληνικά);
Ευχαριστώ.
Καλησπέρα φίλε μου, εάν δεν έχεις κάνει το κινητό σου root τα προγράμματα θεωρητικά δεν αφήνουν ίχνη που επηρεάζουν την λειτουργία της συσκευής όταν γίνεται απεγκατάσταση. Πολλές φορές αφήνουν κάποια σκουπιδάκια (πχ. άδειους φακέλους) αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Ο τρόπος λειτουργίας του Android είναι πολύ διαφορετικός από τα Windows. Χρησιμοποιώντας την απλή απεγκατάσταση των προγραμμάτων από το Android θα είσαι καλυμμένος.
Καλησπερα εχω αγορασει απο Κινα tablet Samsung T950s βλεπω Nova Go αλλα δεν βλεπω Cosmote TV Go γιατι λεει το προγραμμα δεν αναμεταδιδετε σε rooted συσκευες. Τι μπορω να κανω?
Καλησπέρα Σπύρο, δοκίμασε με κάποιο τρόπο https://www.howtogeek.com/248619/how-to-unroot-your-android-phone/ να το κάνεις unroot...
Καλησπέρα. Ακολούθησα τα αρχικά (πολύ επεξηγηματικά) βήματα αλλά στην περίπτωσή μου (η συσκευή είναι ένα Realme c11) δεν είχαν αποτέλεσμα. Την πρώτη φορά που γράφω adb devices (συγκριτικά με το στιγμιότυπο οθόνης) σταματάει στο «*daemon started succesfully*». Δεν έχει ούτε αριθμούς και γράμματα, ούτε «unauthorized», τίποτα.
Ξαναβγάζει από κάτω (δεν ξέρω τη σωστή ορολογία) την εντολή («D:ADB>») και όταν γράφω πάλι adb devices, από κάτω γράφει μόνο «List of devices attached».
Όταν ξαναβγάζει την εντολή (;) και γράφω adb shell μου βγάζει λάθος («error: device '' not found»). Και μετά, από κάτω, πάλι την εντολή.
Μήπως μπορείς να καταλάβεις τι θέμα υπάρχει ή (το πιθανότερο) τι κάνω εγώ λάθος;
Ευχαριστώ
Καλησπέρα, φαίνεται ως πρόβλημα με τους drivers κινητού. Εφόσον είσαι βέβαιος ότι έχει γίνει σωστά η εγκατάσταση των πρόσφατων οδηγών διαμέσου του adb την ώρα που το τρέχεις, όπως δείχνουμε στον οδηγό, δοκίμασε αρχικά να συνδέσεις το κινητό σε μια διαφορετική θύρα USB στον υπολογιστή.
Αν δεν σου λειτουργήσει πάλι το ADB, απενεργοποίησε τον εντοπισμό σφαλμάτων μέσα από τις επιλογές προγραμματιστή με αποσυνδεδεμένο το καλώδιο USB στο κινητό Στη συνέχεια ενεργοποίηση ξανά στον εντοπισμό σφαλμάτων USB, συνδέσεις ξανά το καλώδιο, και προχωράς με την ίδια διαδικασία.
Αν παρ' ελπίδα δεν λειτουργήσει ούτε αυτό, δοκίμασέ την επιλογή PTP αντί της μεταφοράς αρχείων (MTP), στην ειδοποίηση που εμφανίζεται όταν συνδέεται το κινητό με το καλώδιο
https://uploads.disquscdn.com/images/db44394f485fc33a54dd410c178dffb4bc2b8a1c4c7741216da4f0965c4ae283.png
Καλημέρα. Αρχικά ευχαριστώ για την απάντηση.
Δυστυχώς και οι νέες απόπειρες ήταν ανεπιτυχείς.
Αν δεν κάνω λάθος και η φράση σου «Εφόσον είσαι βέβαιος ότι έχει γίνει σωστά η εγκατάσταση των πρόσφατων οδηγών διαμέσου του adb» αφορά το κομμάτι του άρθρου με τα μπλε στιγμιότυπα οθόνης, ναι. Μου έβγαλε αυτό που έχει και στο τελευταίο στιγμιότυπο οθόνης (Coogle, Inc κλπ).
Ούτε η απενεργοποίηση/επανενεργοποίηση του εντοπισμού σφαλμάτων USB , ούτε η νέα θύρα δεν είχαν αποτέλεσμα.
Ούτε και η ενεργοποίηση - αντί της μεταφοράς αρχείων (MTP) - του PTP. Με τη διαφορά ότι εδώ μου έβγαλε ότι δεν εγκαταστάθηκε σωστά το πρόγραμμα οδήγησης συσκευής. Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Σύνθετη συσκευή USB Έτοιμο για χρήση
»realme c11 Έτοιμο για χρήση
»ADB Interface Δεν βρέθηκε πρόγραμμα οδήγησης».
Δεν ξέρω γιατί έγινε αυτό και πώς αντιμετωπίζεται.
Αν μπορείς να καταλάβεις τι συμβαίνει ή/και αν έχεις κάποια άλλη πρόταση, την περιμένω. Μήπως, με τη βοήθειά σου, τα καταφέρω. Στο ίντερνετ -όπως γνωρίζεις και από άλλες μάρκες κινητών- υπάρχουν διάφορες ιστοσελίδες που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν επίσημους οδηγούς. Αλλά δε θεωρώ σωστό να το ρισκάρω.
Συγγνώμη για την ταλαιπωρία
Και πάλι σ' ευχαριστώ για τη συνδρομή σου
Καλησπέρα,
Δοκίμασε να συνδέσεις το κινητό με ένα διαφορετικό καλώδιο USB ή το αυθεντικό της συσκευής στη θύρα του υπολογιστή και κάνε δεξί κλικ στο κουμπί έναρξης, και μετά στη Διαχείριση συσκευών των Windows. Στη συνέχεια προχώρησε σε ενημέρωση προγράμματος οδήγησης του Android phone όπως δείχνουμε στην εικόνα. Κατόπιν ξεκινάς τη διαδικασία των εντολών στο ADB.
https://uploads.disquscdn.com/images/206ff58104e6fe63de2f6ddcdc0c2782be14355ec06eca71fad08af1b4d23b3d.png
Αν δεν λειτουργήσει και πάλι, δοκίμασε να εγκαταστήσεις το Universal ADB Windows Driver στον υπολογιστή με εκτέλεση του UniversalAdbDriverSetup
http://download.clockworkmod.com/test/UniversalAdbDriverSetup.msi
Δοκιμάζεις τωρα τις εντολές μέσα στο ADB.
Αν δεν λειτουργήσει και πάλι, με συνδεδεμένο το κινητό επανεκκινείς ολη τη διαδικασία ADB χρησιμοποιώντας τις παρακάτω εντολές:
adb kill-server
και μετά την:
adb start-server
Στην περίπτωση που πάλι δεν λειτουργήσει, μπορείς να δοκιμάσεις να κατεβάσεις την προηγούμενη έκδοση του ADB 1.4.2 , ή αν δεν σου λειτουργεί τότε την έκδοση 1.3.
https://forum.xda-developers.com/t/official-tool-windows-adb-fastboot-and-drivers-15-seconds-adb-installer-v1-4-3.2588979/#post-48915118
https://uploads.disquscdn.com/images/1c8cb9ba2e60e217501a7c0c1d7294780060ca8e8df4b9aefb03aa15a8104a68.png
Στη συνέχεια δοκιμάζεις την ;ίδια διαδικασία του οδηγού μας.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα, το ύστατο βήμα είναι σχετικά πιο σύνθετο και το περιγράφουμε στα βήματα 2,3,4 με τον Android SDK manager στον ακόλουθο οδηγό:
http://www.pcsteps.gr/63009-πώς-κάνω-root-στο-android-και-για-ποιον-λόγο/#___Android_SDK_anager
(Ξεκινάς από το 2ο βήμα: Εγκατάσταση του επίσημου Android SDK Μanager, έως και το Τέταρτο βήμα: Δοκιμή του ADB)
Συγχαρητήρια για τον οδηγό, απλός επεξηγηματικός και κατανοητός για κάθε χρήστη, χρησιμοποιώ ADB debugging για κάθε νέα μου συσκευή από την πρώτη στιγμή που υπήρξε αυτή η δυνατότητα και μπορώ να πω με σιγουριά ότι το συγκεκριμένο άρθρο θα είναι χρήσιμο για πολλούς. 👍