Home » Software » Browsers » Επεκτάσεις Chrome - Ποιες Επιβαρύνουν τον Browser

Επεκτάσεις Chrome – Ποιες Επιβαρύνουν τον Browser

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Οι επεκτάσεις (extensions) μπορούν να προσθέσουν απαραίτητες δυνατότητες σε κάθε browser. Εντούτοις, ένα βαρύ ή κακογραμμένο extension μπορεί να κάνει τον browser να σέρνεται. Στον οδηγό αυτό θα δούμε πώς να ανακαλύψουμε τις επεκτάσεις Chrome που καταναλώνουν τους περισσότερους πόρους στο σύστημά μας, για να έχουμε ελαφρύτερο και ταχύτερο Chrome.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Πώς λειτουργεί ο Google Chrome

O Google Chrome είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να χρησιμοποιεί πολλαπλές διεργασίες κατά τη λειτουργία του, συχνά αφιερώνοντας μία ολόκληρη διεργασία μόνο σε ένα tab ή σε μία επέκταση.

Επεκτάσεις Chrome - Ποιες Επιβαρύνουν τον Browser Ταχύτερος Chrome Πιο Ελαφρύς Chrome 01

Αυτό είναι θετικό και για λόγους σταθερότητας αλλά και επιδόσεων. Αν κάποιο Tab ή κάποια από τις επεκτάσεις Chrome κολλήσει, για οποιοδήποτε λόγο, μπορεί να κλείσει μόνο το συγκεκριμένο tab ή η επέκταση, χωρίς να “κρασάρει” ολόκληρο τον browser.

Επεκτάσεις Chrome - Ποιες Επιβαρύνουν τον Browser Ταχύτερος Chrome Πιο Ελαφρύς Chrome 02

Επίσης, οι πολλαπλές διεργασίες εκμεταλλεύονται καλύτερα έναν πολυπύρηνο επεξεργαστή, αξιοποιώντας περισσότερους από τους πυρήνες και τις δυνατότητές του.

επεκτάσεις chrome σέρνεται επιτάχυνση 03

Όμως, το πιο σημαντικό είναι πως αυτή η μέθοδος λειτουργίας μας επιτρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς πόση μνήμη και επεξεργαστική ισχύ καταναλώνουν οι επεκτάσεις Chrome.

Ενώ η διαχείριση εργασιών των Windows δείχνει παντού Google Chrome, που δεν έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα, ο Chrome διαθέτει τη δική του διαχείριση εργασιών, που αναλύει με λεπτομέρειες την κατανάλωσή του.

Η διαχείριση εργασιών του Chrome

Έχοντας ανοιχτό τον Chrome, και το παράθυρό του επιλεγμένο, αρκεί να πατήσουμε ταυτόχρονα τα πλήκτρα shift+esc.

επεκτάσεις chrome σέρνεται επιτάχυνση 04

Με τη συντόμευση αυτή ανοίγει η διαχείριση εργασιών του Chrome.

Η διαχείριση εργασιών δείχνει την κατανάλωση μνήμης αλλά και το ποσοστό που απασχολεί τον επεξεργαστή η κάθε διεργασία του Chrome.

Επεκτάσεις Chrome - Ποιες Επιβαρύνουν τον Browser Ταχύτερος Chrome Πιο Ελαφρύς Chrome 03

Να σημειωθεί πως για το παράδειγμα παραφορτώσαμε τον browser με 20 επεκτάσεις Chrome, τις οποίες επιλέξαμε τυχαία, για να φαίνεται πιο παραστατικά η επίδρασή τους.

Είναι πολύ περισσότερες επεκτάσεις απ' όσες θα πρέπει να έχει ένας μέσος browser.

Επεκτάσεις Chrome - Ποιες Επιβαρύνουν τον Browser Ταχύτερος Chrome Πιο Ελαφρύς Chrome 04

Κάνοντας κλικ στις στήλες Μνήμη, Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας, και Δίκτυο, μπορούμε να δούμε αν κάποια από τις επεκτάσεις Chrome επιβαρύνει τον browser περισσότερο από τις άλλες.

Συνήθως, βέβαια, την περισσότερη RAM την πιάνουν συγκεκριμένες καρτέλες (tabs) από ιστοσελίδες. Στο παράδειγμα, δύο καρτέλες καταλαμβάνουν σχεδόν 1,5GB RAM, σε ένα σύστημα με 4GB συνολικά.

Επεκτάσεις Chrome - Ποιες Επιβαρύνουν τον Browser Ταχύτερος Chrome Πιο Ελαφρύς Chrome 05

Όμως αξίζει να επιστήσουμε την προσοχή μας στα αντικείμενα που δεν είναι καρτέλες, γιατί η κατανάλωσή τους σε RAM εμφανίζεται κάθε φορά που ξεκινάμε το browser.

Για παράδειγμα, το Shockwave Flash έχει μακράν τη μεγαλύτερη κατανάλωση σε RAM από τα αντικείμενα που δεν είναι καρτέλες, με 155,968KB, που αντιστοιχούν σε πάνω από 150MB. Ένας λόγος παραπάνω να ξεφορτωθούμε το Flash.

Oι υπόλοιπες τυχαίες επεκτάσεις Chrome που επιλέξαμε σπανίως επιβάρυναν τον Chrome περισσότερο από 20MB μεμονωμένα.

Επεκτάσεις Chrome - Ποιες Επιβαρύνουν τον Browser Ταχύτερος Chrome Πιο Ελαφρύς Chrome 06

Στο δικό σας σύστημα, βέβαια, και ανάλογα με τις επεκτάσεις που έχετε επιλέξει, η εικόνα θα είναι ενδεχομένως αρκετά διαφορετική. Υπάρχουν επεκτάσεις Chrome οι οποίες καταναλώνουν σταθερά 100MB ή και 200MB RAM.

Απεγκατάσταση για τις επεκτάσεις Chrome

Έχοντας εντοπίσει τις πιο βαριές επεκτάσεις Chrome, κι εφόσον κρίνουμε πως μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτές, το επόμενο βήμα είναι να τις αφαιρέσουμε εντελώς.

Αν έχουν εικονίδιο πάνω δεξιά στον Chrome, αρκεί να κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο, να επιλέξουμε “Κατάργηση από το Chrome”…

Επεκτάσεις Chrome - Ποιες Επιβαρύνουν τον Browser Ταχύτερος Chrome Πιο Ελαφρύς Chrome 07

…και στη συνέχεια να επιβεβαιώσουμε την κατάργηση.

Επεκτάσεις Chrome - Ποιες Επιβαρύνουν τον Browser Ταχύτερος Chrome Πιο Ελαφρύς Chrome 08

Μάλιστα, σε μια πρόσφατη αναβάθμισή του ο Chrome εμφάνισε εικονίδια για όλες τις εγκατεστημένες επεκτάσεις, ακόμα και εκείνες που δεν είχαν σχεδιαστεί για να εμφανίζονται. Τις ξεχωρίζουμε από τα γκρίζα εικονίδιά τους.

Αν δεν θέλουμε να βλέπουμε τα συγκεκριμένα εικονίδια, αλλά ούτε και να απεγκαταστήσουμε αυτές τις επεκτάσεις Chrome, αρκεί να κάνουμε “Απόκρυψη από το μενού του Chrome”

Επεκτάσεις Chrome - Ποιες Επιβαρύνουν τον Browser Ταχύτερος Chrome Πιο Ελαφρύς Chrome 09

Μια αναλυτική λίστα με τις επεκτάσεις Chrome θα βρούμε επίσης από το Μενού Περισσότερα Εργαλεία -> Επεκτάσεις.

Επεκτάσεις Chrome - Ποιες Επιβαρύνουν τον Browser Ταχύτερος Chrome Πιο Ελαφρύς Chrome 10

Όποιες από τις επεκτάσεις Chrome δεν θέλουμε, μπορούμε είτε να τις απενεργοποιήσουμε, ξετσεκάροντας το checkbox, είτε να κάνουμε κλικ στον κάδο των αχρήστων για να τις καταργήσουμε.

επεκτάσεις chrome σέρνεται επιτάχυνση 11

Μήπως να πετάξουμε όλες τις επεκτάσεις Chrome?

Σίγουρα οποιοσδήποτε browser χωρίς καθόλου επεκτάσεις θα είναι στην πιο γρήγορη μορφή του.

επεκτάσεις chrome σέρνεται επιτάχυνση 12

Σε γενικές γραμμές, όμως, οι επεκτάσεις δεν είναι διακοσμητικές. Σκοπός τους είναι να διευκολύνουν τη χρήση του browser, να αυτοματοποιούν εργασίες και γενικά να βελτιώνουν την εμπειρία μας στο Internet.

Γενικά, αν έχουμε ένα σύγχρονο υπολογιστή με αρκετή μνήμη RAM, έχουμε περιθώριο να χρησιμοποιήσουμε και μερικές επεκτάσεις παραπάνω.

Αρκεί, βέβαια, να μην το παρακάνουμε.

επεκτάσεις chrome σέρνεται επιτάχυνση 13

Ποιες ήταν οι πιο βαριές επεκτάσεις Chrome στο σύστημά σας?

Αν εντοπίσατε μία ή περισσότερες επεκτάσεις Chrome οι οποίες επιβάρυναν σημαντικά τον browser σας, και είχατε ορατή διαφορά στην απόδοση χωρίς αυτές, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps