Home » Software » Αντιγραφή DVD Στον Υπολογιστή Με VLC ή Handbrake
Αντιγραφή DVD Στον Υπολογιστή Με Το MakeMKV

Αντιγραφή DVD Στον Υπολογιστή Με VLC ή Handbrake

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Οι δωρεάν εφαρμογές DVD ripper επιτρέπουν την πλήρη αντιγραφή DVD στον υπολογιστή – ή και Blu-ray – όσον αφορά βίντεο και ταινίες, μαζί με τους υπότιτλους και τα extras. Αυτό είναι χρήσιμο για να έχουμε αντίγραφα ασφαλείας και καλύτερη ταξινόμηση της συλλογής. Είναι όμως πολύ πιθανό ο επόμενός μας υπολογιστής είναι πιθανό να μην διαθέτει καμία συσκευή για την ανάγνωση οπτικών δίσκων. Δείτε πώς γίνεται η μετατροπή DVD σε αρχείο στον υπολογιστή, πώς προσπερνάμε τυχόν προστασίες εγγραφής, και τι ισχύει για την αντιγραφή DVD στον υπολογιστή με VLC.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι θα χρειαστούμε για την αντιγραφή DVD στον υπολογιστή

Μέχρι πριν μερικά χρόνια, ήταν αυτονόητο πως οποιοσδήποτε υπολογιστής και laptop θα διέθετε τουλάχιστον μία μονάδα για την ανάγνωση οπτικών δίσκων. Τυπικά ένα DVD-RW, που εκτός από το να διαβάσει, μπορούσε και να γράψει CD και DVD.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, όμως, οι οπτικοί δίσκοι τείνουν προς εξαφάνιση. Είναι θέμα χρόνου κανένας σύγχρονος υπολογιστής να μην διαθέτει DVD drive. Πόσο μάλλον Blu-ray, που ποτέ δεν “έπιασε” όσον αφορά το ευρύ κοινό.

Σε περίπτωση λοιπόν που ο υπολογιστής μας δεν έχει καθόλου μονάδα DVD, ή αυτό που έχει είναι παλιό και υπολειτουργεί, για να προχωρήσουμε στην αντιγραφή DVD θα χρειαστεί να αγοράσουμε ένα drive.

Mια απλή και σχετικά οικονομική λύση είναι να πάρουμε ένα εξωτερικό DVD, που συνδέεται με USB σε οποιοδήποτε PC ή laptop.

Εξωτερικό drive για αντιγραφή DVD στον υπολογιστή

Αν βέβαια μας ενδιαφέρει η αντιγραφή Blu-Ray στον υπολογιστή, μία μονάδα DVD δεν μπορεί να διαβάσει τέτοιου είδους δίσκους.

Θα χρειαστούμε μία συσκευή ανάγνωσης Blu-ray. Κατά προτίμηση εξωτερική, ώστε να μην έχουμε δυσκολία στην εγκατάσταση και να μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και σε laptop.

Πότε χρειάζεται η αντιγραφή DVD στον υπολογιστή

Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας οι ανάγκες για την χρήση DVD, είτε για ταινίες, είτε για αποθήκευση, έχουν μειωθεί δραματικά. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πλέον στραφεί στο streaming, το cloud, τις microSD, τους μεγαλύτερους δίσκους, και τα φλασάκια USB.

Ωστόσο, πολλοί από εμάς έχουμε μια εκτεταμένη συλλογή από ταινίες σε DVD ή και Blu-ray, ανεξάρτητα αν πλέον σκονίζονται σε ράφια ή κούτες. Και παρ' όλο που δεν τα χρησιμοποιούμε, τα δισκάκια DVD δεν είναι φτιαγμένα για να κρατήσουν για πάντα.

Για την ακρίβεια, τα CD και DVD έχουν μια μέση διάρκεια ζωής είκοσι με τριάντα χρόνια, εφόσον τα έχουμε σωστά αποθηκευμένα.

Τα Καλύτερα Μέσα Αποθήκευσης για το Πιο Ασφαλές Backup

Όλοι έχουμε αναντικατάστατα αρχεία στον υπολογιστή μας, όπως μοναδικές φωτογραφίες, ή έγγραφα που δουλεύαμε μήνες. Ο μόνος τρόπος να μην τα χάσουμε, είναι να κρατάμε…

Η αντιγραφή DVD στον υπολογιστή θα μας βοηθήσει και στο να έχουμε πολλαπλά backup από υλικό που θέλουμε να διατηρήσουμε για χρόνια.

Επιπλέον, θα μπορούμε να οργανώσουμε πολύ καλύτερα τη συλλογή μας, και να έχουμε άμεση πρόσβαση σε ό,τι ψάχνουμε με μια απλή αναζήτηση αρχείων.

Τέλος, όσο κι αν μεγαλώσει η συλλογή μας στο μέλλον, δεν πρόκειται να καταλαμβάνει τον φύσει περιορισμένο φυσικό χώρο. Ειδικά από τη στιγμή που κάθε χρονιά κυκλοφορούν σκληροί δίσκοι μεγαλύτερης χωρητικότητας, ή μπορούμε να φτιάξουμε NAS.

Αγορά NAS - Πότε Χρειάζεται Και Ποιες Είναι Οι Καλύτερες Επιλογές
Αγορά NAS – Πότε Χρειάζεται Και Ποιες Είναι Οι Καλύτερες Επιλογές

Έχουν περάσει προ πολλού οι εποχές που για να κατεβάσουμε μία απλή εικόνα από το ίντερνετ, έπρεπε να περιμένουμε ολόκληρα λεπτά. Πλέον, οι γρήγορες συνδέσεις…

Εδώ, βέβαια, πρέπει να διαχωρίσουμε την αντιγραφή DVD μιας ταινίας από την αντιγραφή DVD δεδομένων.

Στην περίπτωση δίσκων με δεδομένα, όπως μουσική σε Mp3 και ταινίες σε αρχεία Mp4, Avi, ή MKV, η αντιγραφή DVD στον υπολογιστή απαιτεί απλά σύρουμε τα αρχεία (drag and drop) ή να κάνουμε αντιγραφή και επικόλληση στο δίσκο.

Όμως, για την αντιγραφή DVD που περιέχει ταινία σε DVD video, θα χρειαστεί υποχρεωτικά κάποια εφαρμογή. Το να επιχειρήσουμε να αντιγράψουμε τα αρχεία μέσω της εξερεύνησης των Windows, δεν θα λειτουργήσει.

Τι ισχύει στην αντιγραφή DVD με προστασία εγγραφής

Τα DVD video χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Από τη μία έχουμε τα ξεκλείδωτα DVD video, που είτε τα φτιάξαμε στο σπίτι με ένα DVD-RW, ή τα αγοράσαμε από κάποιον πλανόδιο πωλητή στο δρόμο ή στην καφετέρια.

Ξέρεις ποιον λέμε, μην παριστάνεις τον ανήξερο.

Όταν όμως αναφερόμαστε σε εμπορικά DVD με ταινίες, το υλικό σε αυτά είναι κρυπτογραφημένο. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι δυνατή η αντιγραφή DVD στον υπολογιστή με VLC, καθώς δεν υποστηρίζει DVD με προστασία εγγραφής.

Στο παρελθόν, η αντιγραφή DVD με προστασία εγγραφής ήταν μια σχετικά περίπλοκη διαδικασία, που απαιτούσε πολλαπλά προγράμματα για να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Τα καλά νέα όμως είναι πως με τα σύγχρονα εργαλεία, η αντιγραφή DVD με προστασία εγγραφής είναι εξίσου απλή και εύκολη με τα ξεκλείδωτα DVD, με ελάχιστη επιπλέον προετοιμασία.

Handbrake+libdvdcss για αντιγραφή DVD με προστασία εγγραφής

Το κύριο εργαλείο που θα χρησιμοποιήσουμε για την αντιγραφή DVD με προστασία εγγραφής είναι το δημοφιλές Handbrake. Πρόκειται για μία εφαρμογή ανοικτού κώδικα για Windows, Mac, και Linux. Το κατεβάζουμε από εδώ.

Το αρχείο εγκατάστασης είναι κάτι λιγότερο από 13MB και συνολικά απαιτούνται 42MB διαθέσιμου χώρου στον σκληρό μας.

Σε αντίθεση με πολλά δωρεάν προγράμματα, η εγκατάσταση του open source λογισμικού γίνεται αμέσως, χωρίς να προσπαθήσει να φορτώσει το σύστημά μας με άχρηστα προγράμματα τρίτων.

Το Handbrake υλοποιεί την αντιγραφή DVD σε υπολογιστή αξιόπιστα και χωρίς προβλήματα. Όμως, αν πρόκειται για δισκάκια που έχουν προστασία εγγραφής, χρειαζόμαστε την προσθήκη ενός dll αρχείου που ονομάζεται libdvdcss.

Το libdvdcss (γνωστό και ως libdvdcss2) είναι μία δωρεάν βιβλιοθήκη ανοιχτού κώδικα που αναπτύχθηκε από το VideoLAN. Λόγω της ικανότητας του να καταργεί τη διαχείριση ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM), ίσως αναρωτηθούμε αν είναι νόμιμο.

Βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η χρήση και η διανομή της βιβλιοθήκης libdvdcss είναι απόλυτα νόμιμη στις περισσότερες χώρες εντός της ΕΕ, υπό τον όρο ότι ο χρήστης κάνει την αντιγραφή DVD με προστασία εγγραφής για προσωπική χρήση και έχει αγοράσει το πρωτότυπο DVD.

Έτσι, με την προσθήκη του libdvdcss, το Handbrake μπορεί να διαβάσει τα προστατευμένα δισκάκια και να προχωρήσει στην αντιγραφή DVD στον υπολογιστή μας.

Φυσικά, αν δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε αντιγραφή DVD με προστασία εγγραφής, δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε αυτή την ενέργεια. Πηγαίνουμε απευθείας στο πρώτο βήμα που ακολουθεί λίγο παρακάτω.

Μπορούμε να κατεβάσουμε το libdvdcss από εδώ.

Στη συνέχεια, αντιγράφουμε το libdvdcss-2.dll και το επικολλούμε μέσα στον φάκελο του Handbrake. Εάν χρησιμοποιήσαμε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις εγκατάστασης, θα τον εντοπίσουμε στην ακόλουθη διαδρομή:

C:\Program Files\Handbrake

Αντιγραφή DVD Στον Υπολογιστή 10

Μετά από αυτή την ενέργεια, το Handbrake θα είναι έτοιμο για να προχωρήσει απρόσκοπτα στην αντιγραφή DVD με προστασία εγγραφής.

Επιλογή υλικού στο Handbrake

Ανοίγουμε το Handbrake και επιλέγουμε τη μονάδα DVD που μας εμφανίζεται στα αριστερά.

Αντιγραφή DVD Στον Υπολογιστή 10μν

Το πρόγραμμα θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να σαρώσει τους τίτλους στο DVD μας. Περιμένουμε μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

Μόλις το πρόγραμμα μας ανοίξει το DVD, κατευθυνόμαστε στο αναπτυσσόμενο πλαίσιο του “Title” και επιλέγουμε τον τίτλο που θέλουμε να αντιγράψουμε.

Από προεπιλογή, το Handbrake θα έχει επιλέξει ήδη την ταινία, αλλά μπορούμε να επιλέξουμε επιπλέον γλώσσες, extras, αλλά και ποια κεφάλαια θέλουμε να αντιγράψουμε, αν φυσικά θέλουμε μόνο ένα τμήμα της ταινίας.

Τέλος, στο “Save As” ορίζουμε πού θέλουμε να αποθηκεύουμε την ταινία όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία με την αντιγραφή DVD στον υπολογιστή μας.

Επιλογή ποιότητας

Στη συνέχεια, πρέπει να ορίσουμε την ποιότητα του αρχείου που θα μας δώσει το Handbrake. Όσο υψηλότερη είναι η ποιότητα της ταινίας, τόσο περισσότερος χώρος θα απαιτηθεί στον σκληρό μας δίσκο.

Μία τυπική ταινία Blu-ray κυμαίνεται συνήθως από 15GB έως 30GB σε μέγεθος. Οι 4K UHD Blu-ray είναι ακόμη μεγαλύτερες, περίπου 50GB ή περισσότερο. Ως εκ τούτου, πρέπει να ορίσουμε την κατάλληλη ποιότητα όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Έτσι, κατά μήκος της δεξιάς πλευράς του παραθύρου θα δούμε την επιλογή “Presets”. Σε αυτή την ενότητα υπάρχουν προεπιλογές για διάφορες μορφές βίντεο αλλά και συσκευές.

Αντιγραφή-DVD-Στον-Υπολογιστή-15Μ

Καθώς εμείς ενδιαφερόμαστε μόνο για την αντιγραφή DVD σε υπολογιστή, πρέπει να  χρησιμοποιήσουμε μία από τις προεπιλογές που βρίσκονται στο “General”, όπως παρατηρούμε στην παραπάνω εικόνα.

Έτσι, αν η αντιγραφή DVD αφορά ένα δισκάκι που αγοράσαμε στην Ελλάδα ή κάποια χώρα της Ευρώπης, πρέπει να επιλέξουμε τα 576p. Αν το αγοράσαμε από τις ΗΠΑ,  επιλέγουμε τα 480p.

Αντιγραφή-DVD-Στον-Υπολογιστή-16μ

Καλό είναι να μην επιλέξουμε ΗQ ή Super ΗQ 720p ή 1080p για DVD, καθώς δεν θα καλυτερεύσουν την ποιότητα, παρά μόνο θα αυξήσουν δραματικά τον όγκο του αρχείου.

Για τους δίσκους Blu-ray, μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ 720p και 1080p αντίστοιχα. Για εξοικονόμηση χώρου, καλό είναι να επιλέξουμε το fast 720p.

Αντιγραφή DVD στον υπολογιστή

Στο τελευταίο μας βήμα το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πατήσουμε στο “Start Encode”.

Σε αυτό το σημείο, το πρόγραμμα ξεκινάει την αντιγραφή DVD στον υπολογιστή. Μία πράσινη γραμμή προόδου θα μας ενημερώνει για την διαδικασία.

Μόλις ολοκληρωθεί η αντιγραφή DVD, θα έχουμε πλέον όλο το περιεχόμενο του οπτικού δίσκου αποθηκευμένο στον σκληρό μας δίσκο.

Από εκεί και μετά, αν έχουμε και άλλα DVD, μετά την αντιγραφή τους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιον media center όπως το Plex ή το Kodi, για να εκσυγχρονίσουμε και να ψηφιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τις συλλογές και τις ταινίες που είχαμε στα δισκάκια μας.

Αντιγραφή DVD στον υπολογιστή με VLC

Όπως αναφέραμε στην αρχή, το libdvdcss είναι μέρος του VideoLAN και χρησιμοποιείται από το δημοφιλές πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων VLC.

Ωστόσο, σε ορισμένους DVD και Blu-ray δίσκους, ο VLC ενδέχεται να μην υλοποιήσει επιτυχώς στον υπολογιστή την αντιγραφή DVD με προστασία εγγραφής. Το ίδιο ισχύει και για το Handbrake.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι πολλές μονάδες δίσκων είναι RPC2, μία προστασία από τη βιομηχανία ταινιών και τους περιφερειακούς κατασκευαστές ταινιών DVD, η οποία δεν επιτρέπει στο libdvdcss την παράκαμψη προστασίας.

Σε κάθε περίπτωση, το VLC είναι εύκολο και δωρεάν. Φυσικά, δεν έχει τις δυνατότητες και τα ισχυρά εργαλεία του Handbrake, αλλά έχει απλό ελληνικό περιβάλλον και δεν χρειάζεται προσθήκες. Άλλωστε, πολλοί από εμάς ενδέχεται να το έχουμε εγκαταστημένο ήδη.

Αντιγραφή-DVD-Στον-Υπολογιστή-20mm

Μετατροπή / Αποθήκευση

Για να ξεκινήσουμε την αντιγραφή DVD στον υπολογιστή, βάζουμε το δισκάκι και εκκινούμε τον VLC. Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ διαδοχικά στην περιοχή Πολυμέσα >   Μετατροπή / Αποθήκευση.

Παραθέτουμε τα επόμενα απλά βήματα συνοπτικά και σε εικόνες:

  1. Κάνουμε κλικ στον Δίσκο.
  2. Επιλέγουμε έναν τύπο δίσκου: DVD, Blu-ray, CD ήχου, ή SVCD/VCD.
  3. Ελέγχουμε αν είναι τσεκαρισμένη ☑ η επιλογή “Δεν υπάρχουν μενού δίσκου”.
  4. Ελέγχουμε αν ο VLC αναγνώρισε αυτόματα το δισκάκι μας. Αλλιώς, πατάμε στην περιήγηση για να τον επιλέξουμε.
  5. Πατάμε στην Μετατροπή/Αποθήκευση.

Αντιγραφή-DVD-Στον-Υπολογιστή-22μν

  1. Επιλέγουμε ένα προφίλ. Το Video – H.264 + MP3 (MP4) λειτουργεί τέλεια για τα βίντεο μας στο DVD.
  2. Κάνουμε κλικ στην περιήγηση και επιλέγουμε πού θέλουμε να αποθηκευτεί το αρχείο.
  3. Τέλος, πατάμε στην Έναρξη για να ξεκινήσει η αντιγραφή DVD.

Αντιγραφή-DVD-Στον-Υπολογιστή-22nnn

Μόλις ξεκινήσει, θα δούμε μία γραμμή προόδου στο κάτω μέρος. Με τεχνικούς όρους, το VLC θα “μεταδώσει” το βίντεο σε ένα αρχείο στον σκληρό μας δίσκο, οπότε η διαδικασία θα διαρκέσει πολύ (όσο και η διάρκεια της ταινίας), μέχρι να υλοποιηθεί η αντιγραφή DVD στον υπολογιστή.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα δούμε τα αρχεία MP4 που μας προέκυψαν από την αντιγραφή DVD με τον VLC. Από εδώ και μετά, μπορούμε να τα αντιγράψουμε σε οποιοδήποτε σκληρό δίσκο στο σύστημά μας, εξωτερικό χώρο αποθήκευσης, κ.λ.π.

Είναι πάντα επιτυχής η αντιγραφή DVD με προστασία εγγραφής?

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, ορισμένοι DVD και Blu-ray δίσκοι ενδέχεται να έχουν εξελιγμένα σχήματα προστασίας που μπορούν να τα παραβιάσουν μόνο πληρωμένα προγράμματα.

Σε αυτή την περίπτωση, τα δωρεάν εργαλεία του οδηγού μας ενδέχεται να μην υλοποιήσουν επιτυχώς την αντιγραφή DVD με προστασία εγγραφής.

Επίσης, μπορεί να αποτύχουν αν το δισκάκι μας είναι ταλαιπωρημένο ή έχει γρατσουνιές. Τέτοια ζημιά δεν διορθώνεται, και όποιο πληρωμένο πρόγραμμα και αν χρησιμοποιήσουμε, δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα.

Εσείς έχετε προσωπικά βίντεο και ταινίες σε DVD?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για την αντιγραφή DVD σε υπολογιστή, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#322 - Λογαριασμός Google Χωρίς Gmail, Δημιουργία Εικόνων Με Το Copilot, Καταμέτρηση Λέξεων
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps