Home » Software » Ηλεκτρονική Ασφάλεια » Αφαίρεση Ιού Αστυνομίας 100% με το Kaspersky Rescue CD

Αφαίρεση Ιού Αστυνομίας 100% με το Kaspersky Rescue CD

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Ο ιός της αστυνομίας είναι ένας από τους πιο ύπουλους ιούς στο διαδίκτυο, καθώς μας τρομοκρατεί πως δήθεν έχουμε μπλεξίματα με το νόμο, εκβιάζοντάς μας στο να στείλουμε χρήματα στους δημιουργούς του. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε τα βήματα για την αφαίρεση ιού αστυνομίας, χρησιμοποιώντας το δωρεάν Kaspersky Rescue CD.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Ο συγκεκριμένος οδηγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση οποιουδήποτε ιού, trojan, keylogger και άλλου malware.

Απλά ο ιός της αστυνομίας είναι ιδιαίτερα συνηθισμένος το τελευταίο διάστημα, και γι' αυτό έχουμε επικεντρωθεί σε αυτόν.

αφαίρεση ιού αστυνομίας 22

Η διαδικασία, πάντως, είναι ίδια για κάθε είδος malware.

Αφαίρεση Ιού Αστυνομίας: Βήμα 1ο. Συνδεόμαστε στο Internet με καλώδιο

Αν ο μολυσμένος υπολογιστής είναι laptop, και συνδεόμαστε ασύρματα στο Internet, καλό είναι να τον συνδέσουμε στο router με καλώδιο Ethernet (κάθε router έρχεται με τουλάχιστον ένα τέτοιο καλώδιο).

αφαίρεση ιού αστυνομίας 00

Ο λόγος είναι πως θα μπούμε σε ένα περιβάλλον εκτός Windows, για να μπορέσουμε να τα καθαρίσουμε αποτελεσματικότερα τον ιό της αστυνομίας. Και θα χρειαστεί οπωσδήποτε να έχουμε πρόσβαση στο Internet, για να κατέβουν οι τελευταίες ενημερώσεις για την αντιμετώπιση ιών.

Το πρόβλημα είναι πως τα περιβάλλοντα που χρησιμοποιούνται στα Rescue Disks υπάρχει περίπτωση να μην αναγνωρίσουν την ασύρματη κάρτα δικτύου μας, ενώ είναι πολύ πιο καλόβολα με τις ενσύρματες συνδέσεις.

Βήμα 2ο. Κατεβάζουμε το Kaspersy Rescue Disk

Όπως και σε κάθε περίπτωση μόλυνσης από ιό, το ιδανικό είναι να χρησιμοποιήσουμε κάποιον δεύτερο, καθαρό υπολογιστή για να κατεβάσουμε οτιδήποτε σχετικό με antivirus.

Βλέπετε, υπάρχουν ιοί οι οποίοι μπορούν να μπλοκάρουν την πρόσβασή μας στις γνωστές εταιρείες Antivirus, χρησιμοποιώντας το αρχείο hosts, και άρα είτε να μην φορτώνουν καθόλου οι σελίδες αυτές, είτε, ακόμα χειρότερα, να οδηγούν σε ψεύτικες, μολυσμένες σελίδες.

Για να κατεβάσουμε την πιο τελευταία έκδοση του Kasperdky Rescue Disk στη σελίδα της Kaspersky, και κάνουμε κλικ στην “Υποστήριξη”.

αφαίρεση ιού αστυνομίας 01

Στη συνέχεια επιλέγουμε Tools

αφαίρεση ιού αστυνομίας 02

και πηγαίνουμε στο Rescue Disk.

αφαίρεση ιού αστυνομίας 03

Στην ενότητα Downloads & Info

αφαίρεση ιού αστυνομίας 04

κάνουμε κλικ στο “Distributive” για να κατεβάσουμε το αρχείο .iso.

αφαίρεση ιού αστυνομίας 05

Βήμα 3ο. Δημιουργούμε Boot CD/USB

Το αρχείο .iso που κατεβάσαμε θα μπορούσαμε να το γράψουμε σε CD, αλλά είναι καλύτερα να δημιουργήσουμε ένα Boot USB. Η Kaspersky έχει δημιουργήσει ένα ειδικό utility για να μας βοηθήσει σχετικά.

Κατεβάζουμε και τρέχουμε το rescue2usb.exe.

Κάνουμε πρώτα κλικ στο Install

αφαίρεση ιού αστυνομίας 06

Και στη συνέχεια πηγαίνουμε στο Browse και ανοίγουμε το iso που κατεβάσαμε.

αφαίρεση ιού αστυνομίας 07

Το utility έχει εντοπίσει ήδη το φλασάκι USB που έχουμε συνδεδεμένο στον υπολογιστή μας. Βεβαιωνόμαστε πως είναι το σωστό (αν έχουμε περισσότερα από ένα συνδεδεμένα) και πως δεν περιέχει αρχεία που δεν θέλουμε να χάσουμε, και κάνουμε κλικ στο Start.

αφαίρεση ιού αστυνομίας 08

Επιβεβαιώνουμε την προειδοποίηση πως θα διαγραφούν όλα τα αρχεία στο φλασάκι.

αφαίρεση ιού αστυνομίας 09

Σε λιγότερα από 3 λεπτά, το φλασάκι μας είναι έτοιμο.

αφαίρεση ιού αστυνομίας 10

Βήμα 4ο. Κάνουμε Boot στο μολυσμένο υπολογιστή με το USB

Πριν μπορέσει ο υπολογιστής μας να κάνει boot από το USB, θα πρέπει να μπούμε στο Bios και να ρυθμίσουμε αυτή τη δυνατότητα.

Επειδή σε διαφορετικούς υπολογιστές το bios μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό, για να σας βοηθήσουμε, μπορείτε να δείτε αυτόν τον οδηγό “Πώς να ρυθμίσετε το BIOS για να κάνετε εκκίνηση (boot) από κάποια άλλη συσκευή (CD, DVD, USB)“.

Εφόσον ο υπολογιστής αναγνωρίσει το USB, θα πρέπει εντός 10 δευτερολέπτων να πατήσουμε οποιοδήποτε πλήκτρο για να μπούμε στο περιβάλλον του Kaspersky Rescue Disk, ειδάλλως ο υπολογιστής θα συνεχίσει και θα μπει στα Windows.

αφαίρεση ιού αστυνομίας 21

Στη συνέχεια επιλέγουμε τα αγγλικά πατώντας Enter.

αφαίρεση ιού αστυνομίας 11

Πατάμε το 1 στο πληκτρολόγιο για να αποδεχτούμε τους όρους χρήσης του Kaspersky Rescue Disk

αφαίρεση ιού αστυνομίας 12

Και τέλος μπαίνουμε με το Enter μπαίνετε στο γραφικό περιβάλλον του Rescue Disk.

αφαίρεση ιού αστυνομίας 13

Βήμα 5ο. Ξεκινάμε τον έλεγχο για ιούς

Μπαίνοντας στο γραφικό περιβάλλον, ένα παράθυρο κάτω δεξιά επιβεβαιώνει πως είμαστε συνδεδεμένοι στο Internet με καλώδιο (“Wired Network”). Το παράθυρο εξαφανίζεται μόνο του μετά από λίγο.

αφαίρεση ιού αστυνομίας 14

Στο παράθυρο που θα ανοίξει κεντρικά στην οθόνη, πηγαίνουμε στην καρτέλα “My update center” και κάνουμε κλικ στο Start Update.

αφαίρεση ιού αστυνομίας 15

Αφού ολοκληρωθεί το update, πηγαίνουμε στην καρτέλα Objects Scan και τσεκάρουμε το κουτάκι δίπλα στο C:, ώστε να ελεγχθεί ολόκληρος ο δίσκος του συστήματος για ιούς.

αφαίρεση ιού αστυνομίας 16

Αυτό θα κάνει τον έλεγχο για ιούς να διαρκέσει περισσότερο απ' ότι με τις προεπιλογές, αλλά θα εξετάσει το σύστημά μας σε μεγαλύτερο βάθος, για να αφαιρέσει κάθε μολυσμένο αρχείο.

Είμαστε πλέον έτοιμοι να ξεκινήσουμε τον έλεγχο, κάνοντας κλικ στο Start Objects Scan.

αφαίρεση ιού αστυνομίας 17

Αν ο έλεγχος εμφανίσει πως θα ολοκληρωθεί σε 7 ημέρες, μην τρομάξετε, σύντομα θα πέσει σε πιο λογικά χρονικά όρια.

αφαίρεση ιού αστυνομίας 18

Αναλόγως με το πόσα προγράμματα έχετε εγκατεστημένα και πόσα αρχεία βρίσκονται στο δίσκο σας, μπορεί να πάρει από 15-20 λεπτά έως και 1,5-2 ώρες.

Βήμα 6ο. Καθαρισμός των ιών

Όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος, και εφόσον έχουν βρεθεί μολυσμένα αρχεία, το Kaspersky θα εμφανίσει ένα σχετικό παράθυρο από το οποίο μπορούμε να καθαρίσουμε το κάθε αρχείο, να το διαγράψουμε, ή να το αγνοήσουμε αν είμαστε σίγουροι πως είναι ασφαλές που εμφανίζεται σαν false positive (πχ κάποιο key generator ή άλλο σπαστήρι).

αφαίρεση ιού αστυνομίας 19

Από την προσωπική μου εμπειρία, συνήθως η διαγραφή είναι η μόνη μέθοδος που λειτουργεί.

Προσοχή όμως αν το μολυσμένο αρχείο βρίσκεται στο φάκελο των Windows ή στο c:\windows\system 32\, γιατί με τη διαγραφή του μπορεί το σύστημα μετά να μην μπορέσει να ξαναμπεί στα Windows.

Σε αυτή την περίπτωση καλύτερα να επιχειρήσετε τον καθαρισμό μέσα από τα Windows, με ένα εργαλείο όπως το Hitman Pro.

Τέλος, για να βγούμε από το περιβάλλον του Kaspersky, αρκεί να πάμε στο εικονίδιο κάτω αριστερά και να επιλέξουμε Restart ή Shutdown.

αφαίρεση ιού αστυνομίας 20

Συνοψίζοντας

Το Kaspersky Rescue Disk είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τον καθαρισμό του συστήματός μας, αν έχει μολυνθεί.

Επειδή όμως η πρόληψη είναι πάντοτε καλύτερη της θεραπείας, ρίξτε μια ματιά και στη σουίτα Internet Security 2014 της Kaspersky – η οποία υποστηρίζει προστασία και για κινητά!

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#318 - Κουμπί Πανικού Στο Android, Κρυφό Παιχνίδι Στο Instagram, Μετάφραση PDF Αρχείων
QuickSteps
GamingSteps#20240316 - Bug Διαγράφει Κόσμους Στο Minecraft, Νεότερα Για το PlayStation Pro, Summer Game Fest 2024
GamingSteps