Home » Hardware » Οδηγοί Αγοράς » Κάρτα Γραφικών: Τι Να Προσέξω Πριν Την Αγορά Για Κάθε Χρήση
Κάρτα Γραφικών: Τι Να Προσέξω Πριν Την Αγορά Για Κάθε Χρήση

Κάρτα Γραφικών: Τι Να Προσέξω Πριν Την Αγορά Για Κάθε Χρήση

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Ανάλογα τη χρήση που κάνουμε στον υπολογιστή, η κάρτα γραφικών μπορεί να είναι το σημαντικότερο κομμάτι, ή το πιο άχρηστο. Για δουλειές γραφείου, ίντερνετ, και ταινίες, η χειρότερη ενσωματωμένη κάρτα θα μας καλύψει. Αν πάλι θέλουμε να παίζουμε παιχνίδια, η κάρτα γραφικών είναι το πιο βασικό υποσύστημα. Δείτε τι πρέπει να προσέχουμε στην αγορά κάρτας γραφικών και ποια είναι η καλύτερη για κάθε χρηματική κατηγορία.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Στα γραφικά στενά του παρελθόντος

Πίσω στο μακρινό 1997, τα πράγματα ήταν απλά. Μπορούσες να ξεχωρίσεις πανεύκολα την αξία μιας κάρτας γραφικών, ανάλογα με το τσιπάκι που ενσωμάτωνε.

Αν είχε το S3 ViRGE, ήταν για τα σκουπίδια. Ούτε καν πασιέντζα στα Windows δεν μπορούσες να παίξεις. Κυριολεκτικά, κόλλαγε όταν κέρδιζες και άρχιζαν να πέφτουν τα φύλλα.

Αν είχε το Matrox Millennium, προοριζόταν για γραφίστες και σχεδιαστές. Με άλλα λόγια, δεν μπορούσες να παίξεις ούτε εδώ παιχνίδια. Άσε που η κάρτα ήταν πανάκριβη. Κάτι αντίστοιχο με τις Nvidia Quadro και AMD Radeon Pro σήμερα.

Οι κάρτες με το τσιπάκι Nvidia Riva 128 ήταν κορυφαίες για video games. Αντίστοιχα, το ATI Rage Pro ήταν λίγο λιγότερο κορυφαίο, αλλά και πάλι έκανε τη δουλειά του στα παιχνίδια.

Σήμερα, οι S3 και Matrox είναι ονόματα που δεν αναγνωρίζει σχεδόν κανείς που να είναι κάτω από 35 ετών.

Όμως, υπάρχει και ένα άλλο ξεχασμένο όνομα. Μάλιστα, στα τέλη της δεκαετίας του '90 ήταν το μεγαλύτερο όνομα στα 3D γραφικά. Ξεπερνούσε κατά πολύ την Nvidia και την ATI στο high-end gaming.

Η εταιρεία δεν είναι άλλη από τη 3Dfx, με το chipset Voodoo. Το οποίο Voodoo, μάλιστα, δεν ήταν μια αυτόνομη κάρτα γραφικών. Ήταν μια συμπληρωματική κάρτα, αποκλειστικά για τη διαχείριση 3D γραφικών σε παιχνίδια.

Το 3Dfx Voodoo ήταν αρκετά ακριβό, έπρεπε να έχεις ήδη μια κανονική κάρτα γραφικών για να το χρησιμοποιήσεις. Επιπλέον, δεν ήταν συμβατό με όλα τα παιχνίδια, ήταν συγκεκριμένοι τίτλοι που το υποστήριζαν. Ήταν λοιπόν για gamers με βαθιές τσέπες.

Επίσης, η εταιρεία αρνήθηκε πεισματικά να υποστηρίξει το Direct3D της Microsoft, για χάρη του δικού της Glide API. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που συνεισέφεραν στην οικονομική κατάρρευση της 3Dfx στις αρχές της νέας χιλιετίας.

Τι είναι το Direct-X και το Vulkan και πως επηρεάζουν τα παιχνίδια
Τι είναι το DirectX και το Vulkan και πώς Επηρεάζουν τα Παιχνίδια

Οι περισσότεροι gamer έχουμε ακούσει για το DirectX της Microsoft, όμως λίγοι γνωρίζουμε σε τι ακριβώς χρησιμεύει και πώς επηρεάζει τα παιχνίδια. Τώρα μάλιστα, που…

Στα παιχνίδια όμως που υποστήριζαν το Voodoo και το Voodoo II, οι κάρτες γραφικών της εταιρείας ήταν ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε στην αγορά στα τέλη του '90.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε πως η 3Dfx ήταν η πρώτη που έφερε την τεχνολογία SLI σε οικιακό επίπεδο.

Τι κάρτα γραφικών να αγοράσω, Nvidia ή AMD;

Από τότε, έχουν έρθει τα πάνω κάτω στην αγορά κάρτας γραφικών. Σιγά σιγά, η Nvidia και η ATI ήταν οι μόνες εταιρείες που έμειναν στον χώρο των καρτών, εξαλείφοντας εντελώς τον ανταγωνισμό. Η Nvidia μάλιστα εξαγόρασε τη χρεοκοπημένη 3Dfx, και την εξαφάνισε.

Στην πορεία, η AMD αγόρασε την ATI, οπότε φτάσαμε στο σήμερα με την Nvidia και την AMD να έχουν το μονοπώλιο.

Με μόνο δύο εταιρείες, εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς: Πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η επιλογή κάρτας γραφικών;

Και όμως, το δίλημμα “Nvidia ή AMD” είναι για μερικούς από εμάς ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα που θα συναντήσουμε στη ζωή. Ή τουλάχιστον στην αγορά υπολογιστή.

Κακά τα ψέματα, στους ανθρώπους αρέσει να φανατιζόμαστε για ασήμαντα πράγματα, όπως κάποια αθλητική ομάδα, κάποια κονσόλα, κάποιο λειτουργικό σύστημα, και κάποιον επεξεργαστή.

Συνήθως επιλέγουμε αυθαίρετα μία ομάδα, μάρκα, ή εταιρεία που θεωρούμε την καλύτερη, και υπερασπιζόμαστε την επιλογή μας μέχρι θανάτου.

Ειδικά στους gamers, που η κάρτα γραφικών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το χόμπι τους, ο φανατισμός ανάμεσα σε Nvidia και AMD φτάνει σε άλλο επίπεδο.

Δοκιμάστε να πείτε σε έναν φανατικό της Nvidia πως το αντίστοιχο AMD μοντέλο είναι καλύτερο. Θα προσπαθήσει με μανία να σας πείσει για το αντίθετο, και στο τέλος είναι βέβαιο πως θα τσακωθείτε.

Σκεφτείτε όμως. Όταν θέλετε να επενδύσετε τα χρήματά σας σε κάτι και θέλετε να έχετε την καλύτερη δυνατή απόδοση, δεν πρέπει να αφήσετε στην άκρη τους συναισθηματισμούς; Εμείς τουλάχιστον, αυτό κάνουμε.

Ποια είναι η καλύτερη κάρτα γραφικών για το budget μου;

Πριν μερικούς μήνες, λοιπόν, στις αρχές Ιουνίου του 2019, η AMD ανακοίνωσε τις νέες της κάρτες RX 5700 και 5700 XT στα 379$ και 449$ αντίστοιχα, με στόχο να ανταγωνιστεί την RTX 2060 και 2070 της Nvidia.

Αρχές Ιουλίου, η Nvidia ακολουθεί κατά πόδας, με ανακοίνωση της νέας της σειράς Super. Μάλιστα, η 2060 Super και 2070 Super είχαν “super” ανταγωνιστικές τιμές απέναντι στα επερχόμενα μοντέλα της AMD, αλλά και στα προηγούμενα δικά της RTX μοντέλα.

Η AMD απάντησε αστραπιαία με μείωση τιμών κατά 50$ για τις κάρτες που ακόμα δεν είχε κυκλοφορήσει, για να μπορέσει να ανταγωνιστεί τις νέες κάρτες που η Nvidia ακόμα δεν είχε κυκλοφορήσει.

Αναρωτιέστε γιατί θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει ο ανταγωνισμός των δύο εταιρειών;

Μα φυσικά γιατί ο ανταγωνισμός ευνοεί την τσέπη του καταναλωτή. Φέτος είναι η χρονιά που έχουμε στη διάθεσή μας αρκετές επιλογές για να διαλέξουμε την κάρτα γραφικών που μας ταιριάζει, και ταυτόχρονα καλύτερες τιμές από τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο, αυτό εισάγει ένα πρόβλημα στην εξίσωση: Ποια απ’ όλες αυτές τις επιλογές είναι η καλύτερη;

Για να το απαντήσουμε αυτό, θα πρέπει να συγκρίνουμε τιμές και επιδόσεις. Και η απάντηση δεν θα είναι σχεδόν ποτέ μαύρο ή άσπρο. Ή κόκκινο και πράσινο στην προκειμένη.

Πάντα θα υπάρχουν μεταβλητές που θα αλλάζουν τα δεδομένα. Μπορεί να βρούμε μία προσφορά σε κάποιο μοντέλο, μπορεί κάποια κάρτα να δίνει δώρο παιχνίδια τα οποία θέλαμε να αγοράσουμε, και άρα γλιτώνουμε λεφτά επιλέγοντάς την. Μπορεί να παίζουμε παιχνίδια στα οποία η AMD αποδίδει καλύτερα απ’ την Nvidia, ή το αντίστροφο.

Αφήνοντας στην άκρη όλες αυτές τις μεταβλητές, και προσπαθώντας να είμαστε όσο πιο αντικειμενικοί γίνεται, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο ποια είναι η καλύτερη κάρτα για κάθε κατηγορία.

Για να γίνει αυτό, και επειδή δεν έχουμε στα χέρια μας όλες τις κάρτες που θα αναφέρουμε, κάναμε μία έρευνα για benchmarks σε πάνω από 20 δημοφιλή παιχνίδια. Έτσι, υπολογίσαμε έναν μέσο όρο σε fps για την κάθε κάρτα. Τα αποτελέσματα φαίνονται στα παρακάτω γραφήματα.

Κάρτα γραφικών

Benchmarks στα 1080p – Ταξινόμηση με βάση τα FPS

Κάρτα γραφικών

Benchmarks στα 1440p – Ταξινόμηση με βάση τα FPS

Προσοχή, αυτό το νούμερο δεν μας δείχνει πόσα fps θα πιάνει η κάθε κάρτα σε ένα τυχαίο παιχνίδι. Είναι απλά ένας δείκτης για να μπορέσουμε να συγκρίνουμε την απόδοση σε συνάρτηση με την τιμή.

Για αυτή τη σύγκριση, χρησιμοποιήσαμε τις τιμές από τις φθηνότερες υλοποιήσεις καρτών που βρίσκουμε στην ελληνική αγορά μέσω της σελίδας του BestPrice, ώστε να έχουμε ένα κοινό σημείο αναφοράς.

Στη συνέχεια, θα δούμε πώς μεταφράζονται αυτά τα νούμερα, μαζί με τις καλύτερες προτάσεις για κάρτα γραφικών ανά κατηγορία.

100€ – 250€

Η μικρότερη κατηγορία είναι και αυτή που θα επιλέξει η πλειοψηφία των χρηστών, καθώς οι περισσότεροι έχουμε οθόνες ανάλυσης Full HD.

Για αρχή λοιπόν, το minimum που προτείνουμε εμείς για ξεχωριστή κάρτα γραφικών ώστε να μπορούμε να παίζουμε αξιοπρεπώς παιχνίδια στα 1080p – έστω και με χαμηλωμένες ρυθμίσεις, είναι η RX 570 στα 150€.

Στα ίδια χρήματα θα βρούμε και την GTX 1650, που όμως έχει σημαντικά χαμηλότερες επιδόσεις στα παιχνίδια.

Ανεβαίνοντας μία σκάλα παραπάνω, δεν έχουμε ξεκάθαρο νικητή. Η RX 590 έχει πέσει στα 200€, γεγονός που την κάνει πιο δελεαστική από την GTX 1660 που κοστίζει 20€ παραπάνω.

Ωστόσο, με μια δεύτερη σκέψη, η GTX 1660 έχει ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις, καλύτερη θερμική συμπεριφορά, χαμηλότερη κατανάλωση, και νεότερη αρχιτεκτονική.

Κατά συνέπεια, μας είναι δύσκολο να δώσουμε την ψήφο μας στην RX 590, χωρίς όμως να μπορούμε και να την απορρίψουμε. Στα 200€ την θεωρούμε μία αρκετά καλή επιλογή. Ας πούμε λοιπόν ότι είναι ισόπαλες.

Βέβαια, αν μπορούμε να διαθέσουμε 50€ παραπάνω, η 1660 Ti είναι η ξεκάθαρη επιλογή, και κατά τη γνώμη μας η κορυφή σε αυτήν την κατηγορία.

Να σημειώσουμε ότι μέσα στους επόμενους μήνες περιμένουμε άλλα δύο μοντέλα σε αυτήν την κατηγορία τιμής. Την RX 5500 από την AMD και την 1650 Super από την Nvidia. Όταν κυκλοφορήσουν, θα φροντίσουμε να ανανεώσουμε τον οδηγό.

300€ – 700€

Οι κάρτες μεσαίας κατηγορίας ξεκινάνε από τα 300€. Με μια τέτοια κάρτα στοχεύουμε σε οθόνη 1440p με 60Hz, ή στα 1080p με 144Hz. Εδώ σε αυτήν την κατηγορία έχουμε και τις περισσότερες επιλογές.

Η “παλαιότερη” πλέον RTX 2060 έχει κατώτερες επιδόσεις από την 2060 Super. Μάλιστα, η 2060 Super έχει 8GB VRAM, σε αντίθεση με τα 6GB της σκέτης 2060.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά της, η Super έκδοση μοιάζει περισσότερο στην RTX 2070, καθώς η Nvidia είχε στόχο εξαρχής να είναι ο αντικαταστάτης της. Μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε ως μία RTX 2070, με πάρα πολύ καλύτερη τιμή, και ελάχιστα κατώτερες επιδόσεις.

Παρ' όλα αυτά, ξέρετε ποια άλλη κάρτα είναι σαν μία φθηνότερη 2070, με ελάχιστα κατώτερες επιδόσεις; Η νέα RX 5700 της AMD. Οι reference υλοποιήσεις ξεκινούν από τα 340€, που είναι τεράστια διαφορά σε σύγκριση με τα 400€ της 2060 Super.

Όταν αναφερόμαστε σε reference, εννοούμε τα μοντέλα που έρχονται με την ψύξη τύπου “blower”. Πρόκειται για υλοποιήσεις που είναι κλειστές και έχουν ένα μικρό ανεμιστηράκι στη μία πλευρά, το οποίο φυσάει τον αέρα απευθείας έξω απ’ το κουτί.

Αυτά τα μοντέλα έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Συνήθως είναι πιο θορυβώδη και έχουν σημαντικά χειρότερες θερμοκρασίες από τις custom υλοποιήσεις. Επίσης, δεν έχουν μεγάλα περιθώρια για overclock, ακριβώς επειδή έχουν χειρότερες θερμοκρασίες.

Ωστόσο, πάντα κοστίζουν αρκετά λιγότερο από μια custom υλοποίηση. Για έναν χρήστη που δεν θα ασχοληθεί με overclock και που δεν τον ενδιαφέρει λίγο παραπάνω θόρυβος, είναι ιδανικές.

Αν για οποιονδήποτε από τους παραπάνω λόγους δεν θέλουμε reference μοντέλο και πάμε για custom υλοποίηση, για την RX 5700 θα πρέπει να δώσουμε από 370€ και πάνω.

Σε αυτό το budget είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι η 2060 Super και η 5700 θα έχουν ίδια ή σχεδόν ίδια απόδοση. Σε κάποια παιχνίδια έχει το πάνω χέρι η μία, σε άλλα η άλλη.

Όμως, ακριβώς σ’ αυτά τα λεφτά θα βρούμε και την RX 5700 XT με ψύξη τύπου “blower”, η οποία θα έχει ασύγκριτα καλύτερες επιδόσεις από τις δύο προηγούμενες.

Το σίγουρο είναι ότι η RTX 2070 βγαίνει εντελώς απ’ το προσκήνιο, καθότι κοστίζει αρκετά παραπάνω. Η 5700 XT όχι μόνο είναι φθηνότερη, αλλά έχει αρκετά καλύτερη απόδοση.

Άλλωστε, η Nvidia έχει διακόψει την παραγωγή της RTX 2070, άσχετα που τη βρίσκουμε ακόμα στα ράφια των καταστημάτων. Εμείς δεν προτείνουμε σε καμία περίπτωση την αγορά της, εκτός κι αν την βρείτε σε μία πάρα πολύ δελεαστική τιμή – γύρω στα 400€.

Ανεβάζοντας λίγο ακόμα το budget, βλέπουμε ότι η RTX 2070 Super βρίσκεται ελάχιστα μπροστά από την 5700 XT, όμως με ένα τεράστιο άλμα στην τιμή. Δεν χωράει αμφιβολία ότι η RX 5700 XT σε custom υλοποίηση κερδίζει άνετα τη μάχη του VFM σε επιδόσεις, τιμή, θερμοκρασίες, θόρυβο, ή ό,τι άλλο.

Η Vega 64 απορρίπτεται λόγω παλαιότητας αλλά και ανεβασμένης τιμής.

Κάνοντας μία ταξινόμηση βάσει τιμής, και με γνώμονα το πόσα ευρώ πληρώνουμε ανά fps, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο ξεκάθαρα.

Κάρτα γραφικών

Benchmarks στα 1440p – Ταξινόμηση βάσει τιμής

Συνοψίζοντας λοιπόν όλη την κατηγορία, προτείνουμε:

Μέχρι και τα 700€, δεν υπάρχει καμία κάρτα στην αγορά που να προσφέρει σημαντικά καλύτερες επιδόσεις, ώστε να αξίζει η αγορά της έναντι της 5700 XT.

Θεωρούμε ότι η Nvidia κατατροπώθηκε εντελώς σε αυτήν την κατηγορία. Ίσως να έχει νόημα η αγορά της RTX 2060 Super κοντά στα 400€ αν δεν θέλουμε ψύκτρα τύπου “blower”, αν και – όπως είπαμε – στα ίδια χρήματα υπάρχει και η RX 5700 σε custom υλοποίηση.

750€ και πάνω

Η επόμενη κατηγορία είναι το ακριβώς αντίθετο από την προηγούμενη. Δεν έχει κανέναν ανταγωνισμό, και είναι βαμμένη πράσινη.

Για να βρούμε κάποια πραγματικά καλύτερη κάρτα από την 5700 XΤ, θα πρέπει να πάμε στην RTX 2080 Super, που κοστίζει κάτι παραπάνω από 700€.

Για κάποιον που θέλει να δώσει τόσα χρήματα για κάρτα γραφικών, είναι μονόδρομος. Εννοείται ότι η Radeon VII είναι ανύπαρκτη, καθώς έχει μεγαλύτερη τιμή χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Συν ότι έχει σταματήσει η κυκλοφορία της και θα δυσκολευτούμε να τη βρούμε στην αγορά.

Το ίδιο ισχύει και για την RTX 2080, την οποία επίσης διέκοψε η Nvidia, γιατί προόριζε για αντικαταστάτη της την 2070 Super.

Μέχρι και τα 1000€, δεν θα βρούμε τίποτα καλύτερο από την 2080 Super. Από εκεί και πάνω, το τελευταίο σκαλοπάτι στην κλίμακα τιμών κερδίζει η RTX 2080 Ti, η οποία έχει τις καλύτερες επιδόσεις όλων.

Εδώ μιλάμε πλέον για 4K και enthusiast χρήστες, όπου και πάλι δεν έχουμε ανταγωνισμό από την AMD. Βέβαια, υπάρχουν φήμες για ανακοίνωση νέων καρτών από την πλευρά της, όμως μέχρι τότε, η 2080 Ti είναι η κορυφή για gaming.

Σε ποια χρηματική κατηγορία ανήκω;

Όπως είδαμε μέχρι στιγμής, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα μοντέλα για αγορά στην κάθε κατηγορία τιμής, αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρον τα χρήματα που διαθέτουμε.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την επιλογή μας.

Πρώτον και κυριότερον, θα πρέπει να εξετάσουμε τη χρήση που κάνουμε στον υπολογιστή και να απαντήσουμε στα παρακάτω ερωτήματα:

  • Θέλουμε να παίξουμε απαιτητικά παιχνίδια;
  • Θα τρέξουμε επαγγελματικά προγράμματα που χρειάζονται ισχυρή κάρτα γραφικών;
  • Τι ανάλυση έχει η οθόνη μας;
  • Είμαστε πρόθυμοι να ρίξουμε τις ρυθμίσεις στα γραφικά για να έχουμε καλύτερη απόδοση;
Τι Σημαίνουν οι Ρυθμίσεις Γραφικών για την Ποιότητα στα Παιχνίδια

Αν ανοίξατε ποτέ τις ρυθμίσεις γραφικών ενός σύγχρονου παιχνιδιού, πιθανόν να διαπιστώσατε ότι δεν γνωρίζετε τι σημαίνουν οι περισσότερες από αυτές. Στον σημερινό οδηγό θα…

Γενικά, ορίζουμε όσο πιο συγκεκριμένα μπορούμε τις ανάγκες μας, για να ξέρουμε ακριβώς σε ποια κατηγορία καρτών θα πρέπει να κινηθούμε.

Λαμβάνουμε υπόψιν το hardware μας

Στη συνέχεια, θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στο hardware που ήδη έχουμε στον υπολογιστή μας.

Δεν έχει κανένα νόημα να αγοράσουμε την πιο καλή κάρτα γραφικών της αγοράς, αν το hardware μας δεν μπορεί να την εκμεταλλευτεί.

Στο σύστημά μας πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία, έτσι ώστε να παίρνουμε τις μέγιστες δυνατές επιδόσεις για τα χρήματα που ξοδέψαμε.

Για παράδειγμα, αν έχουμε έναν πολύ φθηνό ή παλιό επεξεργαστή, και επιλέξουμε να αγοράσουμε μία RTX 2080 Ti, θα προσγειωθούμε απότομα μόλις δούμε τις επιδόσεις στα παιχνίδια.

Το αποτέλεσμα στα παιχνίδια θα είναι η κάρτα να περιμένει συνεχώς τον επεξεργαστή, και να δημιουργείται το λεγόμενο “bottleneck” στο σύστημα. Με απλά λόγια, η κάρτα γραφικών να λειτουργεί μόνο σε ένα ποσοστό της απόδοσής της.

Αναλυτικότερες πληροφορίες για το bottleneck θα βρείτε στον οδηγό για την αναβάθμιση υπολογιστή.

Featured Αναβάθμιση Υπολογιστή - Τι Πρέπει Να Προσέξω
Αναβάθμιση Υπολογιστή – Τι Πρέπει Να Προσέξω

Ακόμη και ο καλύτερος υπολογιστής της αγοράς σήμερα, σε μερικά χρόνια θα είναι ξεπερασμένος. Σε αντίθεση όμως με άλλες οικιακές συσκευές, έναν παλιό υπολογιστή δεν…

Τι γίνεται με τη συμβατότητα του PCI Express;

Όσον αφορά τη συμβατότητα, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας. Όλες οι σύγχρονες κάρτες γραφικών ταιριάζουν σε όλες τις μητρικές, χωρίς καμία εξαίρεση.

Οι σημερινές κάρτες έχουν σύνδεση PCI Express 3.0, το οποίο βρίσκεται σε όλες τις μητρικές.

Ακόμα όμως και PCI Express 2.0 να έχει η μητρική μας, πάλι είναι συμβατή με οποιαδήποτε κάρτα γραφικών. Το PCI Express 2.0 έχει αρκετό bandwidth για να σηκώσει οποιαδήποτε κάρτα έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής, οπότε δεν θα έχουμε bottleneck.

Πρόσφατα, με τη νέα γενιά Ryzen 3000, η AMD προχώρησε στο PCI Express 4.0 στις μητρικές με chipset X570. Και πάλι όμως, δεν τίθεται κανένα θέμα συμβατότητας, καθώς μπορούμε να συνδέσουμε οποιαδήποτε κάρτα θέλουμε.

Ο μόνος τρόπος η μητρική μας να μην υποστηρίζει τις νέες κάρτες γραφικών, είναι να διαθέτει θύρα AGP.

Ωστόσο, η τεχνολογία AGP έχει εγκαταλειφθεί εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια. Δεν θα βρούμε καμία μητρική με τέτοια θύρα στην αγορά.

Αν τυχόν έχουμε μια τέτοια μητρική στον υπολογιστή μας, καλύτερα να την επιστρέψουμε στο μουσείο από όπου ανήκει, πριν μας την πέσει η αρχαιολογική υπηρεσία.

Μέγεθος κάρτας

Η συμβατότητα όμως δεν έχει να κάνει μόνο με τη μητρική κάρτα και το PCI Express.

Στην αγορά υπάρχουν πολύ μικρές υλοποιήσεις, οι λεγόμενες low profile. Οι πιο συνηθισμένες υλοποιήσεις έχουν έναν ή δύο ανεμιστήρες. Οι πολύ μεγάλες υλοποιήσεις έρχονται με τρεις ανεμιστήρες.

Θα βρούμε μέχρι και σπάνιες υλοποιήσεις με 5+ ανεμιστήρες τύπου server, που καλύπτουν τρεις θέσεις στη μητρική. Ή ακόμα και κάρτες γραφικών με ενσωματωμένη AIO υδρόψυξη.

Το κουτί που έχουμε στην κατοχή μας έχει κάποιες προδιαγραφές. Ο κατασκευαστής σχεδόν πάντα αναφέρει στο manual ή στη σελίδα του το μέγιστο μέγεθος για τις κάρτες γραφικών.

Σε γενικές γραμμές, τα σύγχρονα Midi tower δεν έχουν θέμα με κάρτες γραφικών μέχρι και 28-29 εκατοστά. Αν έχουμε μικρό mini tower ή small factor για HTPC, το πιθανότερο είναι να χρειαζόμαστε low profile κάρτα γραφικών.

Τροφοδοσία

Κάποιες κάρτες, ειδικά στη μεσαία κατηγορία και άνω, απαιτούν εξωτερική τροφοδοσία. Είναι τα καλώδια στο τροφοδοτικό που συνήθως γράφουν PCI-E.

Αν το τροφοδοτικό μας δεν διαθέτει καλώδια για PCI-Express, ή αν δεν καλύπτει τη μέγιστη κατανάλωση της κάρτας, θα πρέπει είτε να το αλλάξουμε, είτε να βρούμε μία λιγότερο ενεργοβόρα κάρτα γραφικών.

Αγορά Τροφοδοτικού: Πώς να Επιλέξω μέσω PSU Calculator

Η αγορά τροφοδοτικού είναι μία δύσκολή απόφαση για τον υπολογιστή. Η λάθος αγορά τροφοδοτικού μπορεί να είναι από σπατάλη χρημάτων μέχρι επικίνδυνη για το σύστημα. Στον…

Τι σημασία έχει η μάρκα στην κάρτα γραφικών

Ας πούμε ότι λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, καταλήξαμε στην επιλογή της κάρτας γραφικών που μας ταιριάζει. Δυστυχώς, τα βάσανά μας δεν τελειώνουν εδώ.

Σε αντίθεση με τους επεξεργαστές, που τους κατασκευάζουν και τους διανέμουν αποκλειστικά η Intel και η AMD, στις κάρτες γραφικών τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Ναι μεν η Nvidia και η AMD δημιουργούν τα νέα κυκλώματα επεξεργασίας γραφικών. Όμως, παράλληλα τροφοδοτούν δεκάδες άλλους κατασκευαστές, οι οποίοι με τη σειρά τους φτιάχνουν τις δικές τους υλοποιήσεις των καρτών.

Έχουμε κάρτες ASUS, EVGA, Gainward, Gigabyte, MSI, Palit, Sapphire, Zotac, και άλλες. Αυτοί οι κατασκευαστές τις περισσότερες φορές φτιάχνουν υλοποιήσεις και για AMD και για Nvidia, οπότε υπάρχει αρκετή σύγχυση για το ποια υλοποίηση είναι η καλύτερη.

Στην ουσία, αυτό που κάνουν αυτοί οι κατασκευαστές είναι να πάρουν το κύκλωμα γραφικών της AMD ή της Nvidia, να το βάλουν σε μια πλακέτα με την αντίστοιχη μνήμη VRAM, και να προσθέσουν ένα δικού τους σχεδιασμού σύστημα ψύξης. Πρόκειται για τις custom υλοποιήσεις που αναφέραμε παραπάνω.

Αρκετά συχνά, οι εταιρείες μπορεί να κάνουν κάποιο εργοστασιακό overclock στον επεξεργαστή και τη VRAM της κάρτας γραφικών για καλύτερες επιδόσεις, πουλώντας φυσικά το εκάστοτε μοντέλο πιο ακριβά.

Έτσι, καταλήγουν να φτιάχνουν πολλαπλές υλοποιήσεις για την ίδια GPU. Για παράδειγμα, αν ψάχνουμε στη χώρα μας RTX 2070 σε υλοποίηση της Gigabyte, θα βρούμε όχι ένα, ούτε δύο, αλλά έξι διαφορετικά μοντέλα.

Το ίδιο ισχύει για όλες τις κάρτες γραφικών, σε όλες τις κατηγορίες.

Άλλα μοντέλα έχουν overclock, άλλα μικρότερη ψύκτρα, άλλα έναν ανεμιστήρα και μικρό μέγεθος, δύο ανεμιστήρες και φυσιολογικό μέγεθος, τρεις ανεμιστήρες και να μην χωράνε σε όλα τα κουτιά, και γενικά, σε δουλειά να βρισκόμαστε.

Οπότε, ακόμα κι αν αποφασίσαμε πως θέλουμε να αγοράσουμε μια RX 5700, αν ο κάθε κατασκευαστής φτιάχνει τόσες πολλές υλοποιήσεις, ποια πρέπει να επιλέξουμε;

Υπάρχουν “καλές” και “κακές” εταιρείες;

Αν ρωτήσουμε γνωστούς και φίλους για το ποια κάρτα γραφικών είναι καλύτερη, είναι βέβαιο ότι θα ακούσουμε τρομερές ανακρίβειες…

…και υπερβολικές γενικεύσεις.

Πόσο σοβαρό στατιστικό θεωρείτε ότι είναι η εμπειρία ενός, δύο, δέκα, ή 100 ατόμων που πήραν κάρτα γραφικών μίας εταιρείας και τους χάλασε; Ή δεν τους χάλασε;

Θα σας πούμε εμείς: Καθόλου!

Όλες οι εταιρείες είναι το ίδιο. Όταν μιλάμε για τις γνωστές μάρκες, δεν υπάρχει κανένα στατιστικό στοιχείο που να έχει προκύψει από επιστημονική στατιστική έρευνα, το οποίο να λέει ότι στην Χ μάρκα χαλάνε περισσότερες κάρτες απ' ό,τι στην Ψ.

Προσοχή στις απάτες με κάρτες γραφικών

Φυσικά, τα παραπάνω ισχύουν για γνωστές μάρκες και εταιρείες με κάρτες γραφικών. Δεν αναφερόμαστε σε εταιρείες αμφιβόλου προελεύσεως.

Αν πήγες και αγόρασες κάποια κάρτα γραφικών τύπου “XhinZhanYaoKun” στο Ebay, που δεν τις ξέρει κανείς και δεν υπάρχει πουθενά ούτε ένα review των προϊόντων τους, είσαι άξιος της μοίρας σου.

Μιας και αναφέραμε το eBay, προσοχή εκεί και σε site όπως το Aliexpress ή το Wish.com για κάποιες κάρτες που ισχυρίζονται πως είναι δήθεν RTX 2080 Ti και είναι σε τιμές χώμα, καινούριες με κάτω από 500 δολάρια.

Αυτές οι κάρτες είναι 100% ψεύτικες. Και δεν εννοούμε πως δεν λειτουργούν καθόλου, φαινομενικά λειτουργούν μια χαρά. Απλά, κάποιοι επιτήδειοι έχουν πάρει παλιές κάρτες γραφικών μικρών δυνατοτήτων και τους έχουν πειράξει το BIOS.

Ως αποτέλεσμα, η κάρτα γραφικών λειτουργεί και βγάζει εικόνα. Τα Windows τη βλέπουν κανονικά σαν δήθεν RTX 2080 Ti ή σαν οτιδήποτε την έχει πουλήσει ο απατεώνας. Αλλά η απόδοση είναι αυτή της πολύ κατώτερης κάρτας γραφικών, φυσικά.

Ο μόνος τρόπος να αποκαλύψεις την απάτη, είναι να βγάλεις την ψύκτρα της κάρτας γραφικών και να διαβάσεις τι γράφει πάνω στο chipset.

Έχουν διαφορά οι κάρτες γραφικών Asus από τις EVGA, MSI, Gigabyte, κλπ;

Εμείς αναφερόμαστε σε αξιόπιστες εταιρείες που βρίσκονται δεκαετίες στον χώρο και έχουν εκατοντάδες χιλιάδες αξιολογήσεις από χρήστες παγκοσμίως. Σε αυτές τις εταιρείες, λοιπόν, δεν έχει καμία απολύτως διαφορά το ποια θα επιλέξουμε.

Σαφώς, υπάρχουν πετυχημένες και αποτυχημένες υλοποιήσεις. Για κάθε εταιρεία έχει υπάρξει στο παρελθόν κάποια υλοποίηση που δεν είχε καλή απόδοση, ή ζεσταινόταν υπερβολικά, ή έκαναν θόρυβο τα ανεμιστηράκια, ή ήταν ευαίσθητη στο coil whine, που θα εξηγήσουμε στη συνέχεια.

Γι' αυτό ακριβώς υπάρχουν τα review. Μια απλή αναζήτηση αν κάνουμε στο Google ή στο YouTube, θα βρούμε δεκάδες παρουσιάσεις για όλες τις υλοποιήσεις. Έτσι, θα δούμε αν η κάρτα που σκοπεύουμε να αγοράσουμε έχει κάποιο κατασκευαστικό πρόβλημα ή όχι.

Ως καταναλωτές, καιρός είναι να σταματήσουμε να φανατιζόμαστε με τις εταιρείες λες και μας πληρώνουν να τις διαφημίζουμε.

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να κοιτάξουμε την τσέπη μας, και να επιλέξουμε υλοποίηση βάσει κάποιων αντικειμενικών κριτηρίων.

Coil whine

Coil whine ονομάζουμε αυτόν τον ενοχλητικό θόρυβο που βγάζουν καμιά φορά τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, λόγω της δόνησης που προκαλείται καθώς περνάει το ρεύμα.

Προσοχή, δεν μιλάμε για τα ανεμιστηράκια. Δεν είναι θόρυβος από μηχανική κίνηση. Μιλάμε για κάτι σαν βουητό ή ζουζούνισμα.

Αυτό συμβαίνει σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές. Τις περισσότερες φορές όμως, είναι σε πολύ υψηλή συχνότητα ο ήχος, που δεν το αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο αυτί.

Κάποιες κάρτες γραφικών, λοιπόν, τυχαίνει να έχουν έντονο coil whine. Τις περισσότερες φορές, αυτό είναι τυχαίο. Δηλαδή δεν έχει να κάνει με την υλοποίηση που επιλέξαμε. Δεν έχει να κάνει ούτε με την AMD, ούτε με την Nvidia.

Είναι καθαρά θέμα τύχης. Ή ατυχίας, όπως το πάρει κανείς.

Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις, όπου κάποια υλοποίηση τυγχάνει να εμφανίζει coil whine αρκετά συχνά σε πολλούς χρήστες. Και πάλι, λοιπόν, μια αναζήτηση στο ίντερνετ για reviews της κάρτας που θέλουμε, θα μας πείσει.

Να σημειώσουμε ότι το coil whine δεν είναι κάποια δυσλειτουργία. Δεν θα επηρεάσει κάπου τις επιδόσεις μας. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να μας σπάσει τα νεύρα. Στην οποία περίπτωση, το gaming με ακουστικά είναι μια λύση.

Όλη Η Αλήθεια Για Την Αγορά Gaming Headset και Ακουστικών

Gaming πληκτρολόγια, gaming καρέκλες, gaming mousepad… Στην εποχή των e-sports και του Twitch, αρκεί η ταμπέλα “gaming” για να πουλήσουν οι εταιρείες hardware το οποιοδήποτε…

Επιδόσεις και η ματαιότητα της VRAM

Όταν θέλουμε να αγοράσουμε κάρτα γραφικών, πρώτα απ' όλα κοιτάμε να αγοράσουμε το καλύτερο κύκλωμα που αντέχει το budget μας. Η απόδοση της κάρτας, και κατά συνέπεια το πόσο καλά θα παίζουν τα παιχνίδια μας, εξαρτάται αποκλειστικά απ' αυτό.

Θα φέρουμε ένα πολύ απλό παράδειγμα. Η πιο φθηνή υλοποίηση της GTX 1660 Ti θα είναι ασύγκριτα καλύτερη από την πιο ακριβή και φανταχτερή RX 590 που θα βρούμε, κι ας είναι ακριβότερη η δεύτερη, κι ας έχει γίνει overclock.

Tο κόστος μιας 1660 Ti ξεκινάει απ' τα 250€ περίπου…

…ενώ η ακριβότερη RX 590 κοστίζει σχεδόν 400€.

Αρκετοί χρήστες τυφλώνονται από τα έξτρα φωτάκια, τα backplate, και τις λοιπές φιοριτούρες που βάζουν οι κατασκευαστές, με τα ομολογουμένως πολύ δελεαστικά ονόματα που επιλέγουν.

Τι σημασία έχει που μια εταιρεία έβγαλε έκδοση “RX 590 Super RGB Gaming Overclock Killer Edition” και την πουλάει για χρυσάφι; Δεν παύει να είναι μια 590.

Γιατί η VRAM είναι το πιο άχρηστο κριτήριο στην αγορά κάρτας γραφικών

Άλλο ένα πολυσυζητημένο θέμα όσον αφορά τις επιδόσεις είναι η VRAM. Πρόκειται για την Video RAM, δηλαδή την ενσωματωμένη μνήμη της κάρτας.

Εδώ αρκεί να θυμόμαστε ένα πολύ βασικό “μυστικό”: Η VRAM από μόνη της δεν έχει την παραμικρή σημασία.

Ισχύει το ίδιο ακριβώς που αναφέρουμε και παραπάνω. Άμεση προτεραιότητα πρέπει να είναι το κύκλωμα γραφικών, και όχι η VRAM.

Για παράδειγμα, αρκετοί χρήστες μας ρωτάνε στα σχόλια αν είναι προτιμότερο να βάλουν μία 2060 που έχει 6GB, ή μία RX 590 που έχει 8GB.

Η 2060 με τα 6GB έχει κατά μέσο όρο πάνω από 30% καλύτερη απόδοση από την RX 590. Δεν έχει καμία απολύτως λογική να επιλέξουμε την RX 590, μόνο και μόνο επειδή έχει 2GB επιπλέον VRAM.

Ας σκεφτούμε ως αντιστοιχία τους επεξεργαστές και τη μνήμη RAM του συστήματός μας. Όση RAM και να προσθέσουμε στον υπολογιστή, αν ο επεξεργαστής μας είναι χαμηλών προδιαγραφών, δεν θα κερδίσουμε απολύτως τίποτα.

Κατά συνέπεια, τη VRAM την κοιτάμε μόνο όταν συγκρίνουμε το ίδιο μοντέλο. Πχ, RX 570 με 4GB ή RX 570 με 8GB.

Και πάλι, όμως, εφόσον αναφερόμαστε στον ίδιο επεξεργαστή γραφικών, η διαφορά στην απόδοση λόγω της επιπλέον VRAM είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Εμφάνιση

Κακά τα ψέματα, η εμφάνιση είναι πλέον σημαντικό κριτήριο επιλογής. Αρκετοί από εμάς θα κοιτάξουμε τα χρώματα της υλοποίησης να ταιριάζουν με το υπόλοιπο build μας, να έχει RGB φωτάκια, να έχει backplate για να φαίνεται όμορφη μέσα στο κουτί, και άλλα.

Τελευταία έχει γίνει πολύ της μόδας να βάζουν τις κάρτες γραφικών κάθετα, έτσι ώστε να φαίνεται το κάτω μέρος με τους ανεμιστήρες.

Μάλιστα, αρχίζουν να βγαίνουν όλο και περισσότερα κουτιά που σου επιτρέπουν τέτοια τοποθέτηση.

Σίγουρα η επιλογή υλοποίησης βάσει της εμφάνισης είναι ένα βάσιμο κριτήριο. Ουσιαστικά, είναι το μόνο υποκειμενικό κριτήριο που έχει την οποιαδήποτε βαρύτητα στην επιλογή κάρτας γραφικών.

Θα πρέπει να θυμόμαστε όμως ότι η απόδοση της κάρτας δεν θα έχει καμία διαφορά. Ενδέχεται να ξοδέψουμε αρκετά περισσότερα χρήματα για κάτι που μας προσφέρει μόνο αισθητική ικανοποίηση. Τα ζυγίζουμε, και αποφασίζουμε.

Τι κάρτα γραφικών χρειάζομαι για επαγγελματική χρήση

Μέχρι στιγμής, στον οδηγό έχουμε αναφερθεί σχεδόν αποκλειστικά στο gaming. Πράγμα λογικό, γιατί οι gamers είναι η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών καρτών γραφικών.

Δεν είναι οι μόνοι, όμως. Αρκετοί επαγγελματίες στο χώρο της επεξεργασίας βίντεο, δημιουργίας γραφικών, και τρισδιάστατων σχεδίων, ακόμα και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, έχουν επίσης ανάγκη από μια καλή κάρτα γραφικών.

Σε αυτήν την περίπτωση, τα πράγματα είναι αρκετά ποιο περίπλοκα. Βλέπετε, υπάρχουν στην αγορά κάποιες επαγγελματικές σειρές καρτών γραφικών που αναφέραμε φευγαλέα στην αρχή του οδηγού: οι Nvidia Quadro και AMD Radeon Pro και Fire Pro.

Το πρόβλημα με αυτές τις κάρτες γραφικών είναι πως είναι πανάκριβες. Και όταν λέμε πανάκριβες, μιλάμε για τιμές που συγκρίνονται με μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, για τα κορυφαία μοντέλα.

Υπάρχουν βέβαια και υλοποιήσεις σε πιο λογική τιμή. Το ερώτημα όμως είναι ποια κάρτα γραφικών πρέπει να αγοράσει ένας επαγγελματίας για να κάνει σωστά τη δουλειά του;

Θα είναι εντάξει με μια Quadro σε σχετικά λογικό κόστος; Θα είναι λίγη; Θα έχει προβλήματα με τη δουλειά του; Ή θα είναι μεγαλύτερη απ' όσο χρειάζεται, και θα έχει πετάξει χρήματα που δεν του περισσεύουν;

Η αλήθεια είναι πως η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν είναι εύκολη. Κατ' αρχάς, εξαρτάται από το πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε, και το κατά πόσο μπορεί να εκμεταλλευτεί μια ισχυρή κάρτα γραφικών.

Ακόμα και σε προγράμματα για την ίδια εργασία, πχ την επεξεργασία βίντεο, υπάρχουν εφαρμογές που εκμεταλλεύονται την κάρτα γραφικών, και άλλες που βασίζονται μόνο στον επεξεργαστή. Εξαρτάται από τις προτεραιότητες του προγράμματος.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, όσοι ασχολούνται με τρισδιάστατα γραφικά, CAD, ή επεξεργασία βίντεο, συνήθως χρησιμοποιούν εφαρμογές που εκμεταλλεύονται και την κάρτα γραφικών. Στις ρυθμίσεις του εκάστοτε προγράμματος βρίσκουμε τη σχετική επιλογή.

Βέβαια, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αναφερόμαστε σε περισσότερα FPS, όπως στα παιχνίδια. Ο στόχος συνήθως είναι να μειωθεί ο χρόνος του rendering.

Ακόμα και 10% να είναι η μείωση, για έναν επαγγελματία ο χρόνος είναι χρήμα. Με ταχύτερα rendering, θα μπορεί να αναλάβει περισσότερες εργασίες.

Αξίζει ένας επαγγελματίας να αγοράσει gaming κάρτα γραφικών;

Είσαι λοιπόν επαγγελματίας, και δουλεύεις κάποιο πρόγραμμα που χρειάζεται κάρτα γραφικών. Το ερώτημα είναι: Γιατί να δώσεις τόσα λεφτά για μια Quadro, και να μην αγοράσεις μια gaming κάρτα γραφικών;

Στο κάτω κάτω, με 750 ευρώ παίρνεις μια RTX 2080 Super με 8GB VRAM. Πώς συγκρίνεται με μια Quadro P4000 που κοστίζει 800€;

Ένα πρόβλημα σε μια τέτοια σύγκριση είναι πως τα site που παρουσιάζουν επαγγελματικές κάρτες γραφικών, τις δοκιμάζουν αποκλειστικά σε επαγγελματικές εφαρμογές, και σχεδόν ποτέ σε gaming. Πράγμα απόλυτα λογικό, φυσικά.

Το ίδιο λογικό είναι το ότι τα site που δοκιμάζουν gaming κάρτες γραφικών, δεν πρόκειται να τις δοκιμάσουν στις ίδιες εφαρμογές, αλλά κυρίως σε παιχνίδια.

Πάντως, ένα αξιόπιστο site που δοκιμάζει επαγγελματικές κάρτες γραφικών Quadro σε παιχνίδια είναι το Notebookcheck.

Εκεί, βλέπουμε πως η P4000 στα παιχνίδια έχει απόδοση μικρότερη από μια RX 590 των 200€.

Πώς εξηγείται τόσο μεγάλη διαφορά στην απόδοση;

Τι πλεονεκτήματα έχουν οι επαγγελματικές κάρτες γραφικών

Η αλήθεια είναι πως αγοράζοντας μια κάρτα γραφικών Quadro, αυτό που κυρίως πληρώνεις δεν είναι η απόδοση, αλλά η αξιοπιστία και η υποστήριξη.

Κατ' αρχάς, εταιρείες με επαγγελματικά προγράμματα, όπως η Autodesk για το AutoCAD, στο προτεινόμενο και εγκεκριμένο hardware έχουν αποκλειστικά επαγγελματικές κάρτες γραφικών.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως αν έχει κάποιο πρόβλημα στο πρόγραμμα και απευθυνθείς στην υποστήριξη της εταιρείας, θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν πολύ πιο αποτελεσματικά εφόσον χρησιμοποιείς πιστοποιημένο hardware.

Ας πούμε όμως πως για κάποιους αυτό είναι αδιάφορο. Η αξιοπιστία, όμως, δεν θα έπρεπε να είναι αδιάφορη.

Σε ένα πολύ βαρύ rendering, είναι πιθανό ένας υπολογιστής, και αντίστοιχα η κάρτα γραφικών του, να λειτουργεί συνεχώς στο 100% για ώρες.

Οι gaming κάρτες γραφικών δεν είναι σχεδιασμένες για τέτοια χρήση. Όσο κι αν παίζει κάποιος, η κάρτα δεν θα είναι συνεχώς στο 100% για τόσες ώρες.

Πόσο θα αντέξει λοιπόν μια gaming κάρτα γραφικών να κάνει rendering 20+ ώρες; Αν χρειάζεται να αναλαμβάνει τέτοιο φόρτο εργασίας 2-3 φορές την εβδομάδα, ή και συχνότερα, είναι θέμα μηνών η κάρτα απλά να πεθάνει.

Και μην ξεχνάμε πως αναφερόμαστε σε επαγγελματικό περιβάλλον. Άρα, μια βλάβη δεν σημαίνει πως θα παίξεις PUBG αύριο αφού αλλάξεις κάρτα. Και τι σημασία έχει που την καλύπτει η εγγύηση, και θα σου δώσουν άλλη;

Με μια βλάβη χάνεται χρόνος, πάνε πίσω οι δουλειές, χάνονται προθεσμίες. Μιλάμε για διαφυγόντα κέρδη τα οποία μπορεί τελικά να είναι μεγαλύτερα από το κόστος μιας επαγγελματικής κάρτας γραφικών εξαρχής.

Για να απαντήσουμε λοιπόν την αρχική ερώτηση, ένας επαγγελματίας που μόλις ξεκινάει και δεν έχει ακόμα τεράστιο όγκο εργασίας ούτε και τα ανάλογα έσοδα, μια gaming κάρτα γραφικών θα τον καλύψει. Με κανέναν τρόπο όμως δεν είναι μόνιμη λύση.

Ποια κάρτα γραφικών προτιμάτε;

Όσο μπερδεμένη και αν φαίνεται η αγορά κάρτας γραφικών, αν ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε και ποια κριτήρια να κοιτάξουμε, η επιλογή γίνεται πολύ πιο εύκολη. Στη συνέχεια, για να βρούμε την καλύτερη τιμή, μπορούμε να επισκεφτούμε το BestPrice.gr.

Εσείς με τι κριτήρια επιλέγετε κάρτα γραφικών; Ανήκετε στους φανατικούς που επιλέγουν Nvidia ή AMD, καθαρά και μόνο λόγω εταιρείας;

Αν θέλετε βοήθεια στην αγορά κάρτας γραφικών, γράψτε μας στα σχόλια τις ανάγκες σας, τη σύνθεση του υπολογιστή σας, και οπωσδήποτε πόσα χρήματα θέλετε να επενδύσετε. Όσο περισσότερες λεπτομέρειες μας δώσετε, τόσο καλύτερα θα σας βοηθήσουμε.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps