Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » 10 Αποτυχημένα Προγράμματα Που Κανείς Δεν Θέλει να Θυμάται

10 Αποτυχημένα Προγράμματα Που Κανείς Δεν Θέλει να Θυμάται

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Ας πούμε την αλήθεια. Πόσες φορές κάναμε format τον υπολογιστή με τα Windows ME; Πόσο άχρηστο ήταν το iTunes Ping; Αν δεν ταυτιστήκατε αρκετά από τις αποτυχημένες αγορές μας, δείτε τα πιο δημοφιλή αποτυχημένα προγράμματα που ίσως δοκιμάσατε, καθώς και ορισμένες προσπάθειες κολοσσών που δεν βγήκαν ποτέ στην αγορά.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Microsoft

Είναι γνωστός ο θρύλος που θέλει την ποιότητα των εκδόσεων της Microsoft να ανταποκρίνεται στην ημιτονοειδή συνάρτηση.

Βέβαια, τα Windows 95 υπήρξαν το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα της εποχής τους, αφού ενσωμάτωναν αρκετές καινοτομίες. Στο σημείο αυτό επομένως δεν μπορεί κανείς να τα θεωρήσει ως πλήρη αποτυχία.

Ο λόγος που κατατάσσονται στα αποτυχημένα λειτουργικά της εταιρίας, είναι ορισμένα προβλήματα με διάφορα προγράμματα, καθώς και το γεγονός ότι πριν από αυτά, μία έκδοση του λειτουργικού αποσύρθηκε πριν καν κυκλοφορήσει.

Παρόμοια, ούτε τα Windows 8 συγκαταλέγονται δίκαια στα αποτυχημένα προγράμματα. Πέραν του άθλιου interface τους, έφεραν και κάποιες βελτιώσεις.

Windows Me

Τα Windows ME (Millennium Edition) ήταν σωστό ναυάγιο. Κυκλοφόρησαν τον Σεπτέμβρη του 2000, τότε που η λέξη Millennium ήταν πολύ της μόδας. Αναμένεται πάντως να κάνει comeback το 2999.

Η συγκεκριμένη έκδοση των Windows υπήρξε μια από τις πιο υποσχόμενες από πλευρά διαφήμισης.

Για την ακρίβεια, για πρώτη φορά ενσωματώθηκαν το Media Player και το Movie Maker ως προεγκατεστημένες εφαρμογές. Επίσης το λειτουργικό εισήγαγε την πολύ σημαντική δυνατότητα της επαναφοράς συστήματος.

Ως εδώ, όλα καλά.

Αμ δε!

Στην καθημερινή χρήση, όμως, τα Windows ME, κολλούσαν με το παραμικρό, και ήθελαν επανεκκίνηση για να λειτουργήσουν.

Αυτό δεν συνέβαινε μετά από κάποια ενέργεια, ή μετά το ζόρισμα του επεξεργαστή, ή μετά από οποιονδήποτε κακό χειρισμό του χρήστη. Γινόταν απλά με την κίνηση του ποντικιού, ή σε πολλές περιπτώσεις και χωρίς αυτή.

Τα διάφορα bugs, η απουσία της Γραμμής Εντολών, και ο ημιτελής χαρακτήρας της έκδοσης προφανώς λόγο βιασύνης της Microsoft, οδήγησαν σε ένα από τα πιο αποτυχημένα λειτουργικά συστήματα όλων των εποχών.

Τα Windows ME εγκαταλείφθηκαν έναν χρόνο αργότερα. Αντικαταστάτης τους ήταν τα “φρέσκα” Windows XP.

Η υποστήριξη των ΜΕ έληξε τυπικά τον Δεκέμβριο του 2006, έχοντας λάβει μόνο τρία χρόνια εκτεταμένης υποστήριξης. Μέχρι και τα Windows Vista έλαβαν μια πλήρη δεκαετία εκτεταμένης υποστήριξης.

Windows (s)Vista

Τα Windows XP ήταν μια θυελλώδης επιτυχία για τη Microsoft. Σαν αποτέλεσμα, οι περισσότεροι χρήστες περίμεναν τα Windows Vista να έχουν παρόμοια τύχη.

Ήταν αρχές του 2007 όταν παρουσιάστηκε το νέο λειτουργικό. Έφερε πλήρως επανασχεδιασμένο γραφικό περιβάλλον, και μια εκτεταμένη σειρά από νέες λειτουργίες. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές ήταν οι μικροεφαρμογές της επιφάνειας εργασίας.

Σε αντίθεση όμως με κάθε προσδοκία, τα Windows Vista δεν μπόρεσαν να ικανοποιήσουν την κοινή και τεχνολογική γνώμη. Και όχι άδικα.

Με τον κώδικά τους να περιέχει δέκα εκατομμύρια γραμμές περισσότερες από αυτόν της τελευταίας έκδοσης των Windows XP, ο υπολογιστής γινόταν αργός, με την εκκίνηση του λειτουργικού να απαιτεί γαϊδουρινή υπομονή.

Όπως είναι φυσικό, κανείς δεν θέλει έναν καινούργιο υπολογιστή που να είναι χειρότερος από τον παλιό, και έτσι τα Vista δεν κατάφεραν ποτέ να επικρατήσουν στην αγορά.

Αυτό επηρέασε και ως προς το συμβατό software και hardware, αφού οι εταιρείες δεν θα επένδυαν σε κανένα από τα αποτυχημένα προγράμματα.

Μέχρι και οι μικροεφαρμογές στην επιφάνεια εργασίας αποδείχτηκαν παταγώδης αποτυχία. Διέθεταν σοβαρές ευπάθειες, και σύντομα η Microsoft έπαψε να τις υποστηρίζει.

Αν ο υπολογιστής σας τρέχει ακόμα Windows Vista, κατ' αρχάς συλλυπητήρια. Κατά δεύτερον, καλό είναι να τα αντικαταστήσετε, πιθανώς με δωρεάν Windows 10. Από τις 11 Απριλίου 2017 η υποστήριξη των Windows Vista έληξε οριστικά και αμετάκλητα.

Χαρακτηριστικό της αποτυχίας του λειτουργικού είναι πως τα περισσότερα τεχνολογικά site αναφέρθηκαν περιορισμένα στη λήξη της υποστήριξης με το ίδιο λογοπαίγνιο:

https://www.facebook.com/verge/posts/1406223682747304

Άλλα site αναφέρθηκαν στο θέμα με όσο λιγότερα λόγια μπορούσαν.

Δεν είναι υπότιτλος, αυτό είναι όλο το άρθρο.

Bob

Τα Windows ME και Vista θεωρήθηκαν κακές εκδόσεις επειδή δεν ικανοποίησαν τους πελάτες τις Microsoft. Με αυτή τη λογική, το Microsoft Bob πρέπει να είναι κάκιστο. Έχει ψηφιστεί ως το πρώτο από τα αποτυχημένα προγράμματα της δεκαετίας του 1990.

10 Αποτυχημένα Προγράμματα Που Κανείς Δεν Θέλει να Θυμάται

Πίσω στο 1995, η κορυφαία εταιρεία υπό τον Bill Gates αποφασίζει και δημιουργεί ένα πρόγραμμα, το οποίο θα διαφοροποιούσε το περιβάλλον χρήσης του λειτουργικού.

Το concept ήταν το εξής: Υπάρχει ένα σπίτι που συμβολίζει το λειτουργικό. Είναι χωρισμένο σε δωμάτια τα οποία είναι τα προγράμματα. Σε όλα αυτά προστίθεται και ένας… σκύλος. Ο Rover για την ακρίβεια.

Το Bob δέχτηκε σκληρές κριτικές, παρά την πρωτοποριακή ιδέα που υποτίθεται πως θα έκανε τον υπολογιστή πιο φιλικό προς τον χρήστη. Στους κριτικούς συγκαταλέγονταν το CNET, το PC World, και το περιοδικό Time.

Στις αρχές του 1996, η Microsoft μέσω του Steve Ballmer αναγνώρισε το Bob ως ένα από τα αποτυχημένα προγράμματά της, και παραιτήθηκε από την προσπάθεια.

Κατά καιρούς κυκλοφορούσαν φήμες ότι το εν λόγω πρόγραμμα επρόκειτο να επανέλθει, οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ.

Fun Fact: Ξέρατε ότι η δημοφιλής γραμματοσειρά Comic Sans που χρησιμοποιείται εξευτελιστικά συχνά, αναπτύχθηκε για το Bob;

Apple

Η Apple είναι η εταιρεία που πολλοί από εμάς λατρεύουμε να μισούμε.

Αυτή μας η συνήθεια προέρχεται κυρίως από το υψηλό κόστος των συσκευών της. Εντούτοις, η Apple ασχολείται και με τη δημιουργία προγραμμάτων.

Ας δούμε τις δύο περιπτώσεις, χάρη στις οποίες η εταιρεία απέκτησε μια θέση στη λίστα με τα αποτυχημένα προγράμματα.

iTunes Ping

Το 2010 τα social media και κυρίως το Facebook βρισκόταν στο απόγειό τους. Αυτή την έξαρση θέλησε να εκμεταλλευτεί και ο Steve Jobs. Δήλωσε για το iTunes Ping ότι “Δεν είναι Facebook… Δεν είναι Twitter… Είναι κάτι άλλο… Γύρω από τη μουσική”.

Το Ping ερχόταν ενσωματωμένο στο iTunes, και το target group του ήταν αποκλειστικά οι λάτρεις της μουσικής.

Η υπηρεσία επέτρεπε στους χρήστες της να ακολουθούν τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες, να βλέπουν post διάσημων και μη, καθώς και να μαθαίνουν τα νέα γύρω από τις συναυλίες.

Το Ping κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβρη του 2010, και έμεινε στην αγορά ακριβώς δύο χρόνια.

Τα προβλήματα συνεργασίας με το Facebook, η δημιουργία πλαστών λογαριασμών με το όνομα διαφόρων star, καθώς και τα spam, οδήγησαν στην απογοήτευση των αρχικών υποστηρικτών του.

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2012, η έκδοση του iTunes σταμάτησε να το υποστηρίζει. Το Ping κατατάχτηκε οριστικά στα αποτυχημένα προγράμματα της Apple.

Επίσης, το νεότερο iTunes είχε δυνατότητες συνεργασίας με το Facebook, καθώς και το Twitter.

OpenDoc

Παρά την ομοιότητα στην ονομασία, η συγκεκριμένη ενότητα δεν έχει καμία σχέση με τη δημοφιλή σουίτα γραφείου OpenOffice.

Πίσω στη δεκαετία του 1990, με τους οικιακούς υπολογιστές να κάνουν δειλά δειλά τα πρώτα τους βήματα, η Apple έφτιαξε ένα από τα πιο παλιά αποτυχημένα προγράμματα.

Το OpenDoc ήταν διαθέσιμο για Windows και Mac, και βγήκε στην αγορά το 1997. Αρχικά, φαίνεται να κέρδισε τις εντυπώσεις..

Ωστόσο, σύντομα άρχισαν να παρουσιάζονται θέματα.

Το πρώτο πρόβλημα ήταν η κατανάλωση της RAM. Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στο 1997, όπου ο μέσος υπολογιστής δεν διέθετε πάνω από 256 MB RAM. Όσα έχει σήμερα ένα smartphone των 37 ευρώ.

Ένα άλλο πρόβλημα ήταν η ασυμβατότητα που υπήρχε ανάμεσα σε OpenDoc και Microsoft Office, αλλά ακόμη και ανάμεσα σε Mac και κανονικά PC που δούλευαν το OpenDoc.

Τα προβλήματα αυτά, σε συνδυασμό με την τάση απογοήτευσης έναντι του προϊόντος, και το απώλεια κερδών από μεριά της Apple, έσπρωξαν το OpenDoc στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Google Lively

Στο συγκεκριμένο project η Google προσπάθησε να μπει στον κόσμο του 3D, αλλά μάλλον έφαγε πόρτα.

Η συγκεκριμένη web-based εφαρμογή έσπασε όλα τα ρεκόρ, αφού πέρασε στα αποτυχημένα προγράμματα σε λιγότερο από 5 μήνες.

Σύμφωνα με τα όσα είδαμε το σύντομο αυτό διάστημα, το Google Lively ήταν στην ουσία ένα chat room, στο οποίο χρησιμοποιούσες κάποιο avatar σε έναν τρισδιάστατο χώρο.

Η ιδέα πλησίαζε αρκετά το Windows Bob όσον αφορά την περιήγηση στα δωμάτια, με σαφώς καλύτερα γραφικά.

Ωστόσο, στα τέλη του 2008 η Google διέκοψε την ανάπτυξη της εφαρμογής. Θεωρούσε την ιδέα κορεσμένη και αδύναμη να υποστηρίξει νέο περιεχόμενο.

Lotus Jazz

Πίσω στο 1985, κυκλοφόρησε ίσως το πρώτο από τα αποτυχημένα προγράμματα από την εταιρία Lotus.

Η Lotus είναι μια θυγατρική εταιρία της IBM, που ασχολείται με τη δημιουργία software τα τελευταία 35 χρόνια.

Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν τα προγράμματα που έχει αναπτύξει στο παρελθόν, ενώ ακόμη λιγότεροι θυμούνται τη σουίτα γραφείου Lotus Jazz.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα κόστιζε περίπου $600, ενώ έτρεχε αποκλειστικά στον Macintosh 512.

Η τιμή της σε συνδυασμό με την ταλαιπωρία της εναλλαγής τριών δισκετών κάθε φορά, οδήγησε το πρόγραμμα στην πρόωρη εγκατάλειψή του.

NetScape 6

Σήμερα στον τομέα των browsers υπάρχουν αρκετά προγράμματα, άλλα ανοιχτού κώδικα και άλλα κλειστού. Μάλιστα, μόνο από τους δύο πιο δημοφιλείς browsers, θα βρούμε κυριολεκτικά δεκάδες παραλλαγές.

Διαλέγοντας Εναλλακτικό Browser: Οι Καλύτεροι Κλώνοι Chrome/Firefox
Ψάχνεις Εναλλακτικό Browser? Οι Καλύτεροι Κλώνοι Chrome/Firefox

Οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούμε Chrome ή Firefox για την πλοήγηση στο Internet. Όμως υπάρχουν αρκετοί κλώνοι των δημοφιλών αυτών browsers που ενσωματώνουν διάφορες δυνατότητες και…

Τη δεκαετία του ‘90 όμως, οι εναλλακτικές του κάθε χρήστη ήταν δύο: ο Internet Explorer, και το Netscape Navigator.

Τον πρώτο δεν σκεφτήκαμε καν να τον συμπεριλάβουμε στον οδηγό, γιατί η επιτυχία του είναι δεδομένη.

Όσο για τον δεύτερο, υποπτευόμαστε ότι η συγχώνευσή του με τον Firefox γύρω στο 2008 οφείλεται στην αποτυχία του NetScape 6.

Γύρω στο 1997, η Microsoft έβγαλε στην αγορά τον Internet Explorer 4, που απέσπασε πολύ καλές κριτικές από τη διεθνή κοινότητα ως ο καλύτερος browser της εταιρείας.

Κι ενώ όλοι περίμεναν το αντίστοιχο πρόγραμμα από το NetScape, η εταιρεία χρειάστηκε τρία ολόκληρα χρόνια για να το εκδώσει.

Και εγένετο φως!

Δυστυχώς όμως ο συγκεκριμένος browser ήταν εντελώς δυσλειτουργικός.

Με πολλαπλά bugs, πολλά εκ των οποίων δεν διορθωθήκαν, και με τη λειτουργία του να είναι δύσκολη ακόμα και στους υπολογιστές μεσαίας κατηγορίας της εποχής, το NetScape 6 πέρασε γρήγορα στα αποτυχημένα προγράμματα.

Μετά από μερικές μέτριες προσπάθειες να ανακάμψει, η εταιρεία που άλλοτε ανταγωνιζόταν την Microsoft, μπήκε στα αζήτητα.

Προγράμματα που δεν κυκλοφόρησαν ποτέ

Συχνά μια καλή ιδέα δεν είναι αρκετή για τη δημιουργία ενός ποιοτικού και αποδεκτού προϊόντος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα μικρό κομμάτι του software να μην βγει ποτέ στην αγορά, και να αποσυρθεί πριν καλά καλά κυκλοφορήσει.

Δεν γνωρίζουμε αν οι προσπάθειες αυτές θα οδηγούσαν τελικά σε αποτυχημένα προγράμματα, και η αλήθεια είναι ότι δεν θα το μάθουμε ποτέ. Απλά τα αναφέρουμε.

Windows 96 ή Nashville

Κάτι που πιθανόν δεν γνωρίζετε είναι ότι οι εκδόσεις των Windows φέρουν και κωδικό όνομα, το οποίο κανείς ποτέ δεν χρησιμοποιεί.

Για παράδειγμα, τα Windows 95 λέγονταν Cairo και τα Windows 98 Memphis. Εδώ θα βρείτε μια αναλυτική λίστα με όλα τα ονόματα.

Ανάμεσα όμως στις δύο αυτές εκδόσεις υπήρχε άλλη μια που ποτέ δεν είδαμε, και ούτε θα δούμε. Τα Windows 96.

Σκοπός της Microsoft ήταν να κυκλοφορήσουν μέσα στο ‘96 αλλά τελικά η εταιρεία δεν θεώρησε τις επερχόμενες αλλαγές άξιες νέας έκδοσης. Για να τις προσθέσει όμως, έβγαλε τα Windows 95 OSR2, ως συμπλήρωση της προηγούμενης έκδοσης.

Windows Neptune

Τα Windows ME αποδεδειγμένα άνηκαν στα αποτυχημένα προγράμματα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι είχαν να μοιάσουν. Πού; Στα Windows Neptune.

Το ένα και μοναδικό build που κυκλοφόρησε στα τέλη του ‘99 άφησε εντελώς απογοητευμένους τους beta users.

Το user interface που προορίζονταν για τα Windows ME, καθώς και η περίεργη λογική διαχείρισης των πόρων του συστήματος, οδήγησαν στην ακύρωση του project για να μην περάσει στα αποτυχημένα προγράμματα.

Να τονίσουμε όμως πως τα Windows 2000 που κυκλοφόρησαν λίγες εβδομάδες αργότερα, ήταν ήδη έτοιμα και δεν επηρεάστηκαν από τα Neptune.

Εσείς ξέρετε άλλα αποτυχημένα προγράμματα;

Αν χρησιμοποιήσατε ποτέ κάποια από τα αποτυχημένα προγράμματα που αναφέραμε, ή έχετε υπόψη σας κάποιο ακόμα, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240426 - Η Valve Έκλεισε “Κενό” Στην Πολιτική Των Refund, Ρεκόρ Παικτών Fallout, Nintendo vs Garry's Mod
GamingSteps