Home » Smartphones-Tablets » Οι Καλύτερες Χρήσεις για το NFC στο Android

Οι Καλύτερες Χρήσεις για το NFC στο Android

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η τεχνολογία NFC βρίσκεται εδώ και καιρό στα Android κινητά, αλλά οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι χρησιμεύει μόνο για πληρωμές και μεταφορά δεδομένων. Δείτε πόσες ακόμη χρήσεις υπάρχουν για το NFC στο Android, και πόσο χρήσιμο μπορεί να γίνει στις καθημερινές μας δραστηριότητες στο σπίτι, στο γραφείο, και στο αυτοκίνητο.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι το NFC

Η τεχνολογία NFC (Near Field Communication), ή αλλιώς επικοινωνία κοντινού πεδίου, είναι μια αυτόνομη λειτουργία που δεν βασίζεται στο Wi-Fi και τα 3G/4G. Διαφέρει επίσης από το Bluetooth, ενώ δεν κοστίζει τίποτα για να την χρησιμοποιήσουμε.

Το NFC λειτουργεί μέσα σε μια ακτίνα περίπου 4 εκατοστών και παρέχει ασύρματη σύνδεση ανάμεσα σε δύο συμβατές συσκευές, επιτρέποντας την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ τους.

Έχω NFC στο Android κινητό μου?

Αν είμαστε κάτοχοι συσκευών γνωστών εταιρειών ή high-end κινητών, είναι σίγουρο ότι η συσκευή μας υποστηρίζει τεχνολογία NFC.

Είναι πολύ απλό να το διαπιστώσουμε, πηγαίνοντας στις ρυθμίσεις ή στο πάνελ λειτουργιών στο πάνω τμήμα της συσκευής μας, όπου θα εντοπίσουμε το χαρακτηριστικό λογότυπο του NFC.

NFC στο Android 3

Αν δεν έχουμε κινητό με NFC ή ενδιαφερόμαστε να αγοράσουμε κάποια συσκευή από την κινέζική αγορά, και όχι μόνο, μπορούμε να δούμε εδώ όλες τις συσκευές που το υποστηρίζουν.

NFC στο Android 4

Έξυπνες χρήσεις του NFC στο Android

Όπως είδαμε, το NFC στο Android αποδίδει όταν φέρουμε σε κοντινή επαφή δυο συμβατές συσκευές.

Για να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες του NFC στο Android, πρέπει να έχουμε τις προγραμματιζόμενες ετικέτες (NFC tags). Με αυτόν τον τρόπο η συσκευή μας θα ενεργεί αυτόματα όταν θα τις αγγίζουμε.

NFC Tags

Τα NFC tags είναι παθητικές συσκευές, που λειτουργούν χωρίς την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, εξαρτώνται άμεσα από την ενεργοποίηση του NFC στο Android κινητό μας.

Προκειμένου να τροφοδοτηθούν οι ετικέτες NFC, χρησιμοποιείται μια ηλεκτρομαγνητική επαγωγή που ενεργοποιεί αυτές τις μικροσκοπικές συσκευές.

NFC στο Android 5

Οι ετικέτες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, γιατί μπορούν να αποθηκεύσουν ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, αλληλεπιδρώντας με το κινητό και τις περισσότερες λειτουργίες του.

Τέτοιες πληροφορίες μπορεί να είναι κάποιο κείμενο, όπως μια διεύθυνση web ή στοιχεία επικοινωνίας, συνδέσεις με εφαρμογές στο Google Play Store, και πολλοί άλλοι αυτοματισμοί.

Τα NFC tags είναι στην ουσία μια φυσική συντόμευση στο Android. Αποτελούν έναν γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο για να ενεργοποιήσουμε άμεσα διάφορες λειτουργίες και να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις του κινητού μας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις με ενεργοποιημένο το NFC στο Android smartphone, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αντί του Bluetooth. Πολλοί κατασκευαστές κινητών διαθέτουν τις δικές τους ετικέτες που είναι λίγο πιο ακριβές από τις πάμφθηνες της κινέζικης αγοράς.

NFC στο Android 7

Πώς ρυθμίζω μια NFC ετικέτα

Μόλις αποκτήσουμε τις ετικέτες, θα πρέπει να εγκαταστήσουμε μια σχετική εφαρμογή στη συσκευή μας. Στον οδηγό θα αναφερθούμε τμηματικά στις τρεις καλύτερες που διατίθενται δωρεάν στο Play Store.

Θα ξεκινήσουμε με το NFC Tools, που θεωρείται από τα καλύτερα app για το NFC στο Android. To μειονέκτημά του είναι η έλλειψη εξελληνισμένου περιβάλλοντος, σε αντίθεση με το Trigger, στο οποίο θα αναφερθούμε εκτενέστερα στη συνέχεια.

Για να χρησιμοποιήσουμε τις ετικέτες, θα πρέπει στην αρχή να τους κάνουμε format, όπως κάνουμε και στις SD κάρτες. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούν να εγγράφονται και να διαγράφονται κατά το δοκούν.

Πρώτα ανοίγουμε το NFC Tools, το οποίο είναι από τα λίγα app που παρέχουν εύκολα και απλά τη δυνατότητα της διαμόρφωσης ετικετών. Έπειτα επιλέγουμε “Other ➜ Format memory”.

Ακουμπάμε το κινητό μας στην ετικέτα και θα ειδοποιηθούμε αμέσως ότι η διαμόρφωση έγινε. Εμείς κάναμε format σε NFC tags από την κινέζικη αγορά, τα οποία απεδείχθησαν πολύ αξιόπιστα σε όλες τις δοκιμές του οδηγού.

Αυτόματο άνοιγμα διαφορετικών εργασιών

Ως πρώτο παράδειγμα δημιουργίας ετικέτας με το NFC tools, θα χρησιμοποιήσουμε την ταυτόχρονη ενεργοποίηση διαφορετικών εργασιών και λειτουργιών του κινητού.

Με αυτόν τον τρόπο, θα εξοικειωθούμε με την φιλοσοφία των NFC tags, αποκτώντας έτσι μια πρώτη εικόνα στους αυτοματισμούς που μας προσφέρει το NFC στο Android.

Ανοίγοντας την εφαρμογή, πηγαίνουμε στο “Tasks➜Αdd a task”. Κατόπιν επιλέγουμε ποιες και πόσες εργασίες θέλουμε να ανοίγουν αυτόματα με ένα πάτημα στην ετικέτα.

Εμείς επιλέξαμε να ανοίγουν αυτόματα οι δυο αγαπημένες μας εφαρμογές, μαζί με την ιστοσελίδα του PCsteps. Επιπλέον, θέλουμε να γίνεται ταυτόχρονη αύξηση της φωτεινότητας στην οθόνη.

Μόλις επιλέξουμε όλες τις παράλληλες εργασίες που θέλουμε να ανοίγουν μονομιάς, επιλέγουμε “Write” και ακουμπάμε το κινητό στην ετικέτα.

Κλείνουμε την εφαρμογή, και όταν ακουμπήσουμε ξανά το NFC tag στο κινητό, όλες οι εργασίες θα ξεκινήσουν αυτόματα.

Αυτόματο μοίρασμα Wi-Fi κωδικών

Ένας ασφαλής κωδικός πρόσβασης για Wi-Fi περιλαμβάνει αρκετούς αριθμούς και σύμβολα. Είναι βέβαιο ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια για να τον μοιραστούμε προφορικά ή να τον γράψουμε σε χαρτί και να τον δώσουμε στους φίλους μας.

Με το NFC στο Android μπορούμε με εξαιρετική ευκολία να μοιραστούμε και τον πιο σύνθετο σανσκριτικό κωδικό, εντυπωσιάζοντας ταυτόχρονα και τους φίλους.

Αυτό το επιτυγχάνουμε με ένα NFC tag και το InstaWifi, ένα μικρό και δωρεάν app στο Play Store.

Αυτή η πολύ απλή εφαρμογή αποθηκεύει τους κωδικούς σε μια ετικέτα NFC που θα της υποδείξουμε.

Από εκεί και μετά, όποιο κινητό φίλου έρθει σε κοντινή επαφή με το NFC tag, θα συνδέεται αυτόματα στο δίκτυο WiFi. Αρκεί φυσικά να υποστηρίζει την τεχνολογία NFC.

Στο Marshmallow μπορούμε να κάνουμε αυτή τη χρήσιμη εγγραφή κωδικών του WiFi μέσα από το λειτουργικό, χωρίς τη βοήθεια τρίτης εφαρμογής.

Το μόνο που κάνουμε είναι να πατήσουμε παρατεταμένα πάνω στο όνομα του δικτύου που μας ενδιαφέρει. Αμέσως μετά πατάμε “Εγγραφή σε ετικέτα NFC”.

Αυτόματο hotspot για το laptop και tablet

Αν τοποθετήσουμε μια αυτοκόλλητη ετικέτα NFC στο laptop ή το tablet, μπορούμε άμεσα να ενεργοποιούμε το φορητό Wi-Fi hotspot του κινητού μας.

Αυτό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο όταν είμαστε κάπου έξω ή σε κάποιο μέσο μεταφοράς, και θέλουμε επειγόντως να δούμε κάτι στον φορητό. Αυτήν την χρήσιμη βοήθεια μας την δίνει και πάλι το NFC tools.

Στην εγγραφή επιλέγουμε το “Toggle”(εναλλαγή), έτσι ώστε να μπορούμε να ενεργοποιήσουμε και να απενεργοποιήσουμε αντίστοιχα το hotspot με την επαφή του κινητού μας στην ετικέτα.

Έπειτα το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κολλήσουμε την ετικέτα σε κάποιο σημείο του laptop μας. Έτσι, όποτε θα πλησιάζουμε το κινητό μας κοντά στο laptop, θα ενεργοποιείται το Wi-Fi hotspot.

NFC στο σπίτι

Συνήθως όταν γυρίζουμε στο σπίτι, αλλάζουμε κάποιες από τις ρυθμίσεις του κινητού μας. Με τις ετικέτες NFC, μπορούμε να αυτοματοποιήσουμε αυτές τις λειτουργίες.

Αρκεί να κολλήσουμε κάποια ετικέτα κοντά στην πόρτα μας, και με το που εισέλθουμε να απενεργοποιείται το Bluetooth, να ενεργοποιείται το Wi-Fi, να μειώνεται η ένταση του κουδουνίσματος του κινητού, και πολλά άλλα.

Ταυτόχρονα κατά την έξοδό μας από το σπίτι, μπορούμε με το NFC στο Android να προγραμματίσουμε την ετικέτα να επιστρέψει στις ρυθμίσεις που είχε το κινητό μας πριν μπούμε στο σπίτι.

Αυτό βέβαια είναι ένα μικρό παράδειγμα, καθότι οι συνδυασμοί των αυτοματισμών που προσφέρει το NFC στο Android είναι αμέτρητοι. Αναλόγως τις ανάγκες μας, μπορούμε να εγγράψουμε μια ατελείωτη σειρά ενεργειών.

To Trigger θεωρείται από πολλούς ως το καλύτερο app για το NFC στο Android. Η μικρή αυτή δωρεάν εφαρμογή προσφέρει πολλών ειδών παράλληλες εγγραφές στις ετικέτες για αυτοματισμούς στο σπίτι, και όχι μόνο.

Η εφαρμογή είναι αναμφίβολα η ιδανικότερη, γιατί έχει πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον. To εξαιρετικό αυτό app μπορεί να μας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο για όλες τις χρήσεις του NFC στο Android που ακολουθούν στη συνέχεια.

Το Τrigger είναι ίσως το μοναδικό app για το NFC στο Android που προσφέρει δωρεάν μία πληθώρα από κατηγορίες εργασιών μέσα σε μόνο μία ετικέτα.

Για παράδειγμα, έχουμε τη δυνατότητα να εγγράψουμε μέσα στην ίδια ετικέτα διαφορετικά προφίλ εργασιών.

Κάποια μπορεί να αφορούν αυτοματισμούς στο υπνοδωμάτιο, και κάποια άλλα τους αντίστοιχους αυτοματισμούς στο σαλόνι ή την κουζίνα.

Επιπλέον, αν το NFC tag έχει μεγάλη μνήμη, μπορούμε να του προσθέσουμε και άλλα προφίλ στο γραφείο ή στο αυτοκίνητο. Έτσι θα χρειαζόμαστε μόνο μια ετικέτα NFC στο Android, με δυνατότητα για διαφορετικές χρήσεις.

Στον ύπνο

Μια ετικέτα NFC στο κομοδίνο της κρεβατοκάμαρας μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη στον βραδινό μας ύπνο.

Τοποθετώντας την σε ένα βολικό σημείο, μπορούμε να την προγραμματίσουμε να ενεργοποιείται η λειτουργία πτήσης. Ειδάλλως, να απενεργοποιείται αυτόματα το Wi-Fi, καθώς και ο ήχος κλήσης ή οι ειδοποιήσεις.

Ταυτόχρονα στην ίδια ετικέτα μπορούμε να ρυθμίσουμε το ξυπνητήρι να απενεργοποιείται μόνο μέσω του NFC tag. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το “ξυπνητήρι”, δηλαδή την ετικέτα, κάπου μακριά από το κρεβάτι.

Στην κουζίνα

Είναι αλήθεια ότι το σπαγγέτι είναι πιο νόστιμο όταν είναι “Αλ ντέντε”. Τοποθετούμε μια ετικέτα στην κουζίνα και αφήνουμε το NFC στο Android να μας υποδείξει τον ακριβή χρόνο μαγειρέματος των ζυμαρικών, και όχι μόνο.

Στα κλειδιά μας

Με μια ετικέτα NFC στο μπρελόκ μας, μπορούμε να εξοικονομήσουμε μπαταρία ενώ βρισκόμαστε εν κινήσει, χωρίς την ανάγκη να είναι ενεργοποιημένο το Wi-Fi και το Bluetooth.

Ορίζουμε την ενέργεια στην ετικέτα σε “Εναλλαγή”, έτσι ώστε με ένα πάτημα να ενεργοποιηθούν ξανά οι συγκεκριμένες λειτουργίες.

Ενεργοποίηση Bluetooth ηχείου

Αν έχουμε ηχεία ή ακουστικά Bluetooth, μπορούμε να τα περάσουμε στην ετικέτα, και με ένα πάτημα η μουσική στο Spotify θα ξεκινήσει. Έτσι εξοικονομούμε μερικά βαρετά βήματα και γλιτώνουμε την πλοήγηση μέσα στο κινητό.

Για να το επιτύχουμε αυτό, πηγαίνουμε στις κατηγορίες του Trigger και πατάμε στην ενότητα του Bluetooth. Κατόπιν επιλέγουμε τις τέσσερις υποενότητες, και στην νέα καρτέλα εγγράφουμε την συσκευή και το προφίλ εργασίας που μας ενδιαφέρει.

Πατώντας στο “Προσθήκη σε εργασία”…

…θα ανοίξει η τελική καρτέλα με την εγγραφή των Bluetooth συσκευών που προσθέσαμε. Ονομάζουμε την εργασία όπως θέλουμε και πατάμε στο “Ολοκληρώθηκε”.

Με το πρώτο πάτημα στην ετικέτα θα ενεργοποιούνται οι Bluetooth συσκευές, και στο δεύτερο θα απενεργοποιούνται αντίστοιχα.

Αν δεν επιθυμούμε να απενεργοποιείται και το Bluetooth, δεν το επιλέγουμε στην αρχική καρτέλα των κατηγοριών (Bluetooth Ενεργό/Ανενεργό).

Αν θέλουμε ταυτόχρονα στην ίδια εργασία να ανοίγει και ο αγαπημένος μας music player, επιλέγουμε τις αντίστοιχες λειτουργίες στις κατηγορίες του Trigger, όπως παρατηρούμε στην κάτωθι εικόνα.

Αυτόματη εκκίνηση αγαπημένων ιστοσελίδων

Υπάρχουν στιγμές που θέλουμε να ανοίξουμε ταυτόχρονα αρκετές αγαπημένες μας ιστοσελίδες στο κινητό. Σε αυτήν την περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθούν αρκετά πατήματα στον browser του Android.

Εναλλακτικά, μπορούμε να εγγράψουμε αυτές τις σελίδες στην ετικέτα, και με ένα πάτημα θα ανοίγουν όλες μονομιάς.

Αυτόματη εκκίνηση αγαπημένων app

Δεν έχουμε μόνο αγαπημένες ιστοσελίδες, άλλα και εφαρμογές, βίντεο, ή φωτογραφίες.

Με το NFC στο Android και το Trigger μπορούμε με ένα πάτημα να ανοίγουμε αυτόματα το Gmail, το αγαπημένο μας παιχνίδι, και όσα app θέλουμε.

Ταυτόχρονα μπορούμε να κάνουμε παύση στο τραγούδι που παίζει στο παρασκήνιο, έτσι ώστε να ξεκινήσει το gaming.

Επαγγελματικές κάρτες

Στις επιχειρηματικές συναντήσεις, στα συνέδρια, και σε άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις, η επαγγελματική μας κάρτα είναι σημαντική. Ωστόσο υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εξάντλησης των καρτών.

Γιατί όμως να ξοδευόμαστε με νέες παραγγελίες παραδοσιακών καρτών?

Αρχικά φροντίζουμε εκ των προτέρων να έχουμε αποθηκεύσει ψηφιακά την κάρτα μας στο κινητό. Κατόπιν, με ένα απλό πάτημα στην ετικέτα NFC, θα είναι διαθέσιμη να την αποκτήσει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος επαγγελματίας, και όχι μόνο.

Σημειώνουμε εδώ ότι όπως βλέπουμε στην εικόνα, η συγκεκριμένη εγγραφή NFC στο Android δεν γίνεται με το Trigger, αλλά με το NFC Tools.

Αυτοματισμοί στο αυτοκίνητο

Ένα smartphone είναι σίγουρα ένας πολύ καλός σύντροφος στην οδήγηση, αρκεί να έχουμε και τα δυο χέρια στο τιμόνι. Αυτό μας το διασφαλίζει το NFC στο Android, καθώς μας επιτρέπει τη δημιουργία πολλαπλών αυτοματισμών σε μια ετικέτα.

Έτσι, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τo Google Maps και οποιοδήποτε GPS στην ειδική βάση του κινητού. Ταυτόχρονα, το Trigger και NFC tools μπορούν να ενεργοποιήσουν το Bluetooth του ηχητικού μας συστήματος, και τη λειτουργία του Car mode.

Αποστολή αρχείων, φωτογραφιών, και επαφών

Κάθε συσκευή που διαθέτει το NFC, συνοδεύεται από το χαρακτηριστικό που ονομάζεται Android Beam. Αυτή η λειτουργία μας επιτρέπει να στέλνουμε αρχεία και να μοιραζόμαστε φωτογραφίες και επαφές.

Μπορούμε ακόμα να μοιραζόμαστε και links με μια άλλη συσκευή που έχει το λειτουργικό της Google.

Το μόνο που κάνουμε είναι να φέρουμε τις δυο συσκευές κοντά. Αναμφίβολα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μοιραστούμε περιεχόμενο με τους φίλους και την οικογένειά μας.

Το Android Beam αναλόγως την συσκευή, βρίσκεται κατά κανόνα στις ρυθμίσεις και στην ενότητα του δικτύου και κοινής χρήσης ή στην ενότητα του NFC.

Δαχτυλίδι NFC

Το NFC Ring είναι ένα υλοποιημένο project στο Kickstarter, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του κινητού, για να ξεκλειδώνει αυτόματα τις πόρτες που διαθέτουν έξυπνη κλειδαριά.

Επιπλέον, με αυτό το πρωτότυπο NFC μπιζού, ενεργοποιούμε με το δάκτυλό μας αρκετούς από τους αυτοματισμούς που είδαμε στον οδηγό.

Το μόνο αρνητικό είναι ότι ίσως κινδυνεύσουμε να παρεξηγηθούμε στην αρχή, αν το δακτυλίδι φορεθεί στο μεσαίο δάκτυλο. Το NFC Ring έρχεται στην πολύ λογική τιμή των 36€.

Εσείς χρησιμοποιείτε το NFC στο Android?

Το NFC στο Andoid είναι χωρίς αμφιβολία ένας εύκολος και διασκεδαστικός τρόπος για να αυτοματοποιήσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Εμείς και το κινητό μας γινόμαστε πρωταγωνιστές σε μια ξεχωριστή αλληλεπίδραση και μια αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ του φυσικού και ψηφιακού κόσμου, εντυπωσιάζοντας και την παρέα.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε την εμπειρία σας με το NFC στο Android, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps