Home » Smartphones-Tablets » Επικίνδυνα Δημοφιλή Apps Καθαρισμού & Antivirus - Νέα Έρευνα Μαΐου 2022
Featured Επικίνδυνα Δημοφιλή Apps Καθαρισμού & Antivirus - Έρευνα Μαΐου 2022

Επικίνδυνα Δημοφιλή Apps Καθαρισμού & Antivirus – Νέα Έρευνα Μαΐου 2022

Όσοι έχουμε κατεβάσει δωρεάν εφαρμογές στο Google Play για να καθαρίζουμε το κινητό αλλά και να το προστατεύουμε από ιούς, ενδέχεται να έχουμε εκτεθεί σοβαρά. Μια πρόσφατη επίσημη μελέτη αναφέρει ότι 38 από τα 40 δημοφιλή apps καθαρισμού και antivirus είναι δυνητικά κακόβουλα. Δείτε ποιες είναι αυτές οι εφαρμογές που πρέπει να αποφύγουμε ή να τις καταργήσουμε άμεσα.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Aποφύγετε αυτές τις εφαρμογές Android

Σύμφωνα με την νέα έκθεση ασφαλείας, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την εγκατάσταση δωρεάν εφαρμογών προστασίας από ιούς και “καθαρισμού” Android κινητών.

Η επίσημη έρευνα που διενεργήθηκε από το ειδικευμένο Cybernews, μελέτησε τις 40 δημοφιλέστερες εφαρμογές καθαρισμού και προστασίας, οι οποίες έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 918 εκατομμύρια λήψεις μέχρι σήμερα. Οι περισσότερες από αυτές είναι δημοφιλείς και στη χώρα μας.

Παρότι αυτά τα Android apps σχετίζονται στενά με την ασφάλεια και το απόρρητο, είναι επιβλαβή καθώς χρησιμοποιούν σκιώδεις πρακτικές. Για την ακρίβεια, μόνο οι δύο εφαρμογές από τις 40 δυνητικά κακόβουλες δεν περιείχαν καμία απειλή.

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες σε ό,τι αφορά απειλές από κακόβουλα links και ενδεχομένως από malware.

Το “Dr.Capsule Antivirus, Cleaner” εμφανίστηκε ως το πιο επικίνδυνο με τρεις δυνητικά κακόβουλους συνδέσμους. Άλλες εφαρμογές όπως το “GO Security – Antivirus, AppLock, Booster”, και το “Virus Hunter 2021 Virus Scanner and Phone Cleaner” είχαν από δύο. Τα υπόλοιπα τρία, είχαν από ένα.

Επιπλέον, όλες σχεδόν οι εφαρμογές που ερευνήθηκαν περιείχαν trackers που παρακολουθούν και εκμεταλλεύονται τα δεδομένα του χρήστη, και γενικά τα  διαχειρίζονται ξεκάθαρα με κακόβουλους τρόπους.

Το πιο επικίνδυνα είναι το “Nova Security – Virus Cleaner” με 30 trackers, το “Fancy Booster – Cleaner, Antivirus & Speed Up” και το “Antivirus, Virus Cleaner, Booster – Fancy security” με 23 αμφότερα.

Επίσης, το Cybernews σημείωσε ότι από τις 40 συνολικά εφαρμογές καθαρισμού και προστασίας από ιούς, μόνο δύο apps (Super Antivirus – Clean Virus και Virtual Guard) δεν είχαν trackers.

Ωστόσο, είχαν πολύ χαμηλό σκορ στο επίπεδο ασφάλειας που προσφέρουν, όπως θα δούμε στον τελευταίο σχετικό πίνακα.

Σε ό,τι αφορά το επίπεδο της υποτιθέμενης προστασίας που παρέχουν αυτά τα δημοφιλή apps, και εδώ τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ανησυχητικά, καθώς πρόκειται για εφαρμογές που έχουν εκατομμύρια λήψεις.

Στον παρακάτω τελευταίο πίνακα βλέπουμε το σκορ που συγκέντρωσαν με άριστα το 100.

Η “καλύτερη” από τις χειρότερες ήταν η Keep Clean Cleaner, η οποία συγκέντρωσε 54 στα 100 για την ασφάλεια. Πρόκειται για ένα χαμηλό σκορ σε αυτή την ειδικευμένη κλίμακα μέτρησης.

Τις τελευταίες θέσεις κατέκτησαν τα antivirus και καθαριστικά “Nova Security – Virus Cleaner” και “Safe Security – Antivirus, Booster, Phone Cleaner”, τα οποία επέστρεψαν μια θλιβερή βαθμολογία 10 και 9 αντίστοιχα.

Το Cybernews σημείωσε επίσης ότι δύο εφαρμογές από τις 40 εμπόδισαν την ανάλυση. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να πιστεύουν ότι μπορεί να οφείλεται σε μεθοδευμένη συσκότιση.

Εσείς χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά τα Android apps?

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#318 - Κουμπί Πανικού Στο Android, Κρυφό Παιχνίδι Στο Instagram, Μετάφραση PDF Αρχείων
QuickSteps
GamingSteps#20240316 - Bug Διαγράφει Κόσμους Στο Minecraft, Νεότερα Για το PlayStation Pro, Summer Game Fest 2024
GamingSteps