Home » Hardware » Δίκτυα » Τι είναι το Usenet και οι Ομάδες Συζητήσεων

Τι είναι το Usenet και οι Ομάδες Συζητήσεων

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε γραμμένοι τουλάχιστον σε ένα Forum ή συμμετέχουμε σε ομάδες συζητήσεων για διάφορα θέματα. Στον οδηγό θα δούμε τι είναι το Usenet και πώς να το χρησιμοποιούμε, ώστε να ενημερωνόμαστε από τις ομάδες συζητήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, και ενδεχομένως να κατεβάζουμε ταινίες, προγράμματα, και τραγούδια.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι το Usenet

Το Usenet είναι ένα σύστημα αποθήκευσης και διανομής πληροφορίας μεταξύ των χρηστών του παγκοσμίως. Είναι ουσιαστικά μια υβριδική τεχνολογία που δανείζεται πολλά στοιχεία από το Email αλλά και τα Forum.

Στο Usenet, με πολύ απλά λόγια, γράφονται και ανεβαίνουν άρθρα (Posts) από χρήστες της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Τα Posts καλύπτουν μια τεράστια γκάμα θεμάτων.

Επιπλέον, τα Posts κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το θέμα που ασχολείται το εκάστοτε Newsgroup (ομάδα συζητήσεων). Οι χρήστες του Usenet είναι σε θέση να διαβάζουν και να κατεβάζουν το υλικό των Posts.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-02

Για να σας προλάβουμε, οι ομάδες συζητήσεων του Usenet σπάνια έως καθόλου έχουν αληθινό χαρακτήρα γνωριμιών μεταξύ των ανθρώπων.

Καλό είναι να αποφεύγουμε τη χρήση του Usenet για τέτοιον σκοπό, γιατί συνήθως οι αναρτήσεις έχουν εξαιρετικά πονηρό περιεχόμενο. Είναι πιο ασφαλές να χρησιμοποιούμε εξειδικευμένα site γνωριμιών.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-01_1

Πώς ξεκίνησε το Usenet

Εμπνευστές αλλά και δημιουργοί του Usenet υπήρξαν δυο φοιτητές του Duke University, οι Tom Truscott και Jim Ellis. Η σύλληψη της ιδέας έγινε το 1979, η υλοποίηση όμως ήρθε λίγο αργότερα, και συγκεκριμένα μέσα στο 1980.

Παρατηρούμε ότι το Usenet προϋπήρχε του World Wide Web – του ίντερνετ όπως το γνωρίζουμε σήμερα – και συνεχίζει να χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες.

Οι ιδρυτές του το βάφτισαν Usenet σκεπτόμενοι ότι θα αποτελεί ένα Users Network, δηλαδή ένα Δίκτυο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των χρηστών του.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-03

Δομικά στοιχεία του Usenet

Σε αυτό το σημείο θα μάθουμε τις τέσσερις βασικές λέξεις που περιγράφουν με πληρότητα το Usenet. Οπότε έχουμε: Posts, Newsgroups, Usenet Servers, και Newsreader.

Τι είναι τα Posts

Τα Posts είναι άρθρα με συγκεκριμένο θεματικό περιεχόμενο. Συνήθως είναι αναρτήσεις με μικρή έκταση όσον αφορά το περιεχόμενο, και η μορφή τους θυμίζει λίγο από τα γνωστά μας χαρτάκια post-it.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-04

Τα Posts αποτελούν τα Email του Usenet και δημοσιεύονται από τα μέλη του Newsgroup. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι, από τη στιγμή που θα δημοσιευτεί κάποιο Post, είναι μετά αδύνατο να διαγραφεί, ακόμη και από τον δημιουργό του.

Αυτό συμβαίνει διότι η επικοινωνία στο Usenet δεν βασίζεται στην ύπαρξη κάποιου κεντρικού Server που αποθηκεύει και διαχειρίζεται τη ροή δεδομένων (News Feeds). Υπάρχουν χιλιάδες Servers στον κόσμο που επικοινωνούν και ανταλλάσσουν δεδομένα.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-05

Μόλις κάποιος χρήστης δημοσιεύσει ένα Post, αυτό εισέρχεται απευθείας στα Feeds και διαμοιράζεται μεταξύ των Usenet Servers που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο Usenet η λέξη Διαγραφή δεν έχει απολύτως καμία σημασία. Γιατί πολύ απλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να μετανιώσουμε για κάποια ανάρτηση που κάναμε και μετά να τη διαγράψουμε.

Αλλά και στην περίπτωση που γίνει διαγραφή από έναν συγκεκριμένο Usenet Server, το Post θα συνεχίζει να υπάρχει δημοσιευμένο σε χιλιάδες άλλους.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-06

Διακρίνουμε δυο τύπους Post: τα Text Posts και τα Binary Posts.

Texts Posts

Τα Text Posts περιέχουν μόνο κείμενο και είναι μικρά σε μέγεθος. Η δομή τους είναι εξαιρετικά απλή, αφού αποτελούνται από το θέμα και το κυρίως σώμα.

Στο θέμα γίνεται μια μικρή περιγραφή του άρθρου και στο σώμα υπάρχει το κυρίως κείμενο του Post. Δεν θυμίζει αρκετά το γνωστό μας Email?

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-07

Binary Posts

Τα Binary Posts διαθέτουν ένα επιπλέον χαρακτηριστικό σε σύγκριση με τα Posts κειμένου. Περιέχουν αρχεία μουσικής, ταινιών, ήχου, προγράμματα, και πολλά άλλα.

Όμως, σε αυτό το σημείο περιπλέκονται τα πράγματα, διότι το Usenet δεν ήταν σχεδιασμένο για μεταφορά αρχείων με μεγάλο όγκο δεδομένων.

Ωστόσο, η μεταφορά απλών αρχείων κειμένου δεν κάλυπτε τους χρήστες του. Κάπως έπρεπε να βρεθεί μια λύση, ώστε οι ομάδες συζητήσεων να έχουν τη δυνατότητα ανταλλαγής αρχείων πολυμέσων.

Η λύση βρέθηκε με την ανάπτυξη ειδικών αλγορίθμων κωδικοποίησης, που επέτρεπαν την ενσωμάτωση των multimedia αρχείων στα αρχεία κειμένου.

Έτσι, μεγάλου μεγέθους αρχεία χωρίζονται σε κομμάτια και δημοσιεύονται τεμαχισμένα. Ακούγεται περίπλοκο, αλλά η διαδικασία είναι πλέον αυτοματοποιημένη και δεν χρειάζεται ο κάθε χρήστης του Usenet να τα ενώνει χειροκίνητα.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-08

Τι είναι τα Newsgroups (Ομάδες Συζητήσεων)

Σε αυτό το σημείο θα δούμε τις Ομάδες Συζητήσεων του Usenet, που ορισμένοι τις αποκαλούν και Αποθήκες Νέων ή Αποθήκες Ειδήσεων.

Οι Ομάδες Συζητήσεων δημιουργούνται από τους χρήστες του Usenet και ασχολούνται με ένα συγκεκριμένο θέμα. Για παράδειγμα, στο Newsgroup με τίτλο “alt.food.wine” θα βρούμε Posts που σχετίζονται με τα κρασιά.

Με δεδομένη την ιστορία του Usenet, θα βρούμε πολλαπλές ομάδες συζητήσεων με δεκάδες χιλιάδες δημοσιεύσεις για οποιοδήποτε θέμα μπορούμε να φανταστούμε.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-09

Τι είναι οι Usenet Servers

Οι Usenet Servers είναι κεντρικοί υπολογιστές που βρίσκονται σε όλον τον κόσμο και διαχειρίζονται τη ροή δεδομένων του δικτύου. Σε κάθε Usenet Server αποθηκεύονται για κάποιο διάστημα τα Posts που δημοσιεύονται από τις ομάδες συζητήσεων.

Επιπλέον, ο κάθε Server διατηρεί μια ενημερωμένη λίστα με όλες τις ομάδες συζητήσεων, και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των χρηστών και του Usenet.

Προκειμένου να μπει κάποιος στον κόσμο του Usenet, θα πρέπει προηγουμένως να έχει συνδεθεί με έναν Server.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-010

Οι Usenet Servers διακρίνονται σε εμπορικούς και σε δημόσιους (ή αλλιώς ελεύθερους).

Οι εμπορικοί είναι ταχύτατοι και φιλοξενούν έναν πολύ μεγάλο αριθμό από Newsgroups. Όμως για να απολαμβάνουμε τις υπηρεσίες τους θα πρέπει να επιβαρυνθούμε το πόσο που αναλογεί στη μηνιαία ή ετήσια συνδρομή.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-011

Πολλοί χρήστες δεν επιθυμούν να πληρώσουν, όμως υπάρχουν αξιόλογοι Usenet Providers που προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες και σε καλές τιμές.

Οι δημόσιοι Usenet Servers παρέχονται από διάφορες ιδιωτικές εταιρείες ή εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Στην Ελλάδα για παράδειγμα, βρίσκουμε τον Server της Cosmote που απευθύνεται μόνο στους πελάτες της εταιρείας, τον Usenet Server του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου για τα μέλη της Πολυτεχνικής κοινότητας, και αρκετούς ακόμη.

Στη συνέχεια του οδηγού θα παρουσιάσουμε πέντε εξαιρετικούς εμπορικούς Servers Providers και τρεις δημόσιους Servers.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά των Usenet Servers

Υπάρχουν κάποια κριτήρια που καθορίζουν την επιτυχή σύνδεση στο Usenet και θα μας βοηθήσουν να ξεχωρίσουμε τους καλύτερους παρόχους Usenet για τις ανάγκες μας από εκείνους που υπολείπονται.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-012

Αποθήκευση Binary Posts

Όπως προαναφέραμε, τα Binary Posts μπορούν να έχουν αρκετά μεγαλύτερο μέγεθος σε σύγκριση με τα Text Posts.

Κατά συνέπεια, δεν έχουν όλοι οι Usenet Server τη δυνατότητα να αποθηκεύουν μεγάλα αρχεία. Ιδίως οι μη-εμπορικοί Server, που φιλοξενούν έναν περιορισμένο αριθμό από Ομάδες Συζητήσεων και Posts.

Aν μας ενδιαφέρει να κατεβάζουμε ταινίες, προγράμματα, βίντεο, τραγούδια, και οτιδήποτε άλλο θέλουμε από το Usenet, θα πρέπει να επιλέξουμε έναν εμπορικό Server που να υποστηρίζει αυτές τις δυνατότητες.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-013

Διάρκεια Retention

Καθημερινά γίνονται εκατομμύρια δημοσιεύσεις στο Usenet και ο σκληρός δίσκος των Servers εννοείται πως δεν είναι άπειρης χωρητικότητας. Επομένως, γίνεται η διαγραφή των παλαιότερων αναρτήσεων, ώστε να φιλοξενούνται οι πιο πρόσφατες.

To Retention αναφέρεται στη διάρκεια διατήρησης των δημοσιεύσεων. Μετριέται σε μέρες και διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του Post. Τα Text Posts διατηρούνται πολύ περισσότερες μέρες σε σύγκριση με τα Binary, καθώς καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο.

Η χρονική διάρκεια διατήρησης των άρθρων στους Servers κυμαίνεται μεταξύ των 1000 με 3002 μέρες, και έχει άμεση συνάφεια με τον τύπο του Server (εμπορικός ή ελεύθερος).

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-014

Server Completion

Η ολοκλήρωση (Completion) μετριέται σε ποσοστό επί της εκατό (%) και αφορά τα ολοκληρωμένα Binary Posts που έχει αποθηκεύσει ο σκληρός δίσκος του Server.

Προηγουμένως είπαμε ότι τα Binary αρχεία τεμαχίζονται και ανεβαίνουν στους Usenet Server σε κομμάτια.

Οπότε, εξαιτίας του Retention υπάρχει περίπτωση να μην βρίσκονται όλα τα μέρη του Post αποθηκευμένα στον Server, γεγονός που καθιστά την εκάστοτε ανάρτηση μη λειτουργική.

Σκεφτείτε να θέλουμε να κατεβάσουμε μια ταινία που διαμοιράστηκε σε δέκα Posts, και ο Server να έχει διατηρήσει μόνο τα εφτά? Θα ήταν σαν να φτιάχναμε ένα παζλ, στο οποίο μας λείπει ένα κομμάτι.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-015

Αυτό το πρόβλημα όμως πάλι το ξεπερνάνε οι εμπορικοί Servers, γιατί διαθέτουν ειδικό πρόγραμμα που φυλάσσει τα Posts που αναφέρονται σε ένα αρχείο πολυμέσων. Μάλιστα, κάποιοι προσφέρουν 100% Completion.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-016

Προφανώς λοιπόν, όσο μεγαλύτερο ποσοστό ολοκλήρωσης έχει ένας Server, τόσο το καλύτερο.

Πόσο σημαντικό είναι το Download Limit?

To download limit είναι μάλλον είναι το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής ενός Usenet Server, γιατί σχετίζεται με το όριο κατεβάσματος αρχείων.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ο κάθε χρήστης του Usenet δεν έχει το ελεύθερο να κατεβάζει όσα Gigabytes επιθυμεί τον μήνα.

Ο κάθε Server είναι ρυθμισμένος ώστε να επιτρέπει τη λήψη μέχρι ενός συγκεκριμένου όγκου αρχείων. Οι δωρεάν Servers συχνά ορίζουν τη λήψη σε πολύ χαμηλά όρια (το πολύ μέχρι τα 2 GB), ενώ στους εμπορικούς βρίσκουμε και απεριόριστο κατέβασμα.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-017

Connection Speed

Ένα επίσης σημαντικό χαρακτηριστικό του εκάστοτε Server είναι η ταχύτητα σύνδεσής του με το Internet. Σε κανέναν δεν αρέσει να συνδέεται με έναν Server που σέρνεται και έχει μεγάλες περιόδους αδράνειας.

Πλέον όμως οι περισσότεροι εμπορικοί Servers, οι οποίοι αποτελούνται από τα πλέον εκσυγχρονισμένα μηχανήματα, αγγίζουν εξαιρετικά γρήγορες ταχύτητες.

Η τοποθεσία των Usenet Server

Η ταχύτητα σύνδεσης του Server συνδέεται άμεσα με το σημείο εγκατάστασης των Cluster (συγκροτήματα από Server). Οπότε επιλέγουμε Server σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, που έχουν γρήγορες και απευθείας συνδέσεις με την Ελλάδα.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-018

Συνήθως οι εταιρείες τους αποκαλούν φάρμες από Servers, για να τονίσουν το μέγεθος της χωρητικότητας του εκάστοτε Server, αλλά και την πληθώρα των μηχανημάτων.

Newsreader του Usenet

Η πρόσβαση στο Usenet συνεπάγεται και την εγκατάσταση μιας εφαρμογής  διαβάσματος, δηλαδή του Newsreader. Όπως έχουμε τους Browser του Internet (Firefox, Chrome, Opera) έτσι χρειαζόμαστε και έναν Browser για το Usenet.

Οι περισσότεροι Newsreaders διατίθενται δωρεάν και έχουν τις ίδιες δυνατότητες. Η πρώτη τους δουλειά είναι να κατεβάζουν όλες τις ομάδες συζητήσεων που φιλοξενεί ο Server που επιλέξαμε…

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-019

…και στη συνέχεια, να μπορεί να γίνει η εγγραφή του χρήστη στα newsgroups που τον ενδιαφέρουν προκειμένου να ξεκινήσει το ταξίδι του στον χαώδες κόσμο του Usenet.

Στην παραπάνω εικόνα παρατηρούμε ότι ο Newsreader εμφάνισε 109.586 ομάδες συζητήσεων. Ουσιαστικά, σχεδόν όλες όσες υπάρχουν παγκοσμίως.

Ενδεικτικά κάποιοι καλοί Newsreader είναι οι: Agent, Grabit, Couch Potato, NetscapeNewsShark, SBNews/News RobotPan, Unison.

Το Usenet και η σχέση του με τα P2P δίκτυα

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τυχόν παρανοήσεις και να πούμε ότι πράγματι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο Usenet και στα ομότιμα δίκτυα (Ρ2Ρ). Βασίζονται στην ίδια φιλοσοφία δικτύωσης, αλλά αλλάζει το υλικό μέρος της σύνδεσης.

Η λειτουργία του Usenet βασίζεται στους χιλιάδες Servers που είναι διασκορπισμένοι σε όλον τον κόσμο. Οι Servers δηλαδή σχηματίζουν ένα παγκόσμιο peer-to-peer δίκτυο και ανταλλάσσουν πληροφορίες.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-20

Τα Ρ2Ρ δίκτυα δεν στηρίζονται στη λειτουργία κάποιου Server, αλλά εξαρτώνται από τους υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο (Peers). Έτσι, ο κάθε κόμβος του δικτύου μπορεί να λειτουργήσει και σαν πελάτης και σαν εξυπηρετητής.

Ανταλλαγή Αρχείων - Πώς λειτουργεί το P2P και τα Torrent 11

Γίνεται αντιληπτό ότι στη μια περίπτωση έχουμε επαγγελματικά μηχανήματα που ανταλλάσσουν πληροφορίες, ενώ στην άλλη περίπτωση έχουμε απλούς μεμονωμένους χρήστες.

Αυτή η διαφοροποίηση κάνει το Usenet πολύ πιο αξιόπιστο και γρήγορο σε σύγκριση με το Ρ2Ρ.

Για περισσότερες πληροφορίες, όσον αφορά τα ομότιμα δίκτυα, μπορείτε να δείτε τον οδηγό μας:

Ανταλλαγή Αρχείων – Πώς λειτουργεί το P2P και τα Torrent

Ενώ τα πρώτα υπολογιστικά συστήματα λειτουργούσαν αυτόνομα, πλέον η χρήση δικτύων έχει γίνει αναγκαία, καθώς προσφέρει στους χρήστες απεριόριστες δυνατότητες. Μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες των δικτύων,…

Πλεονεκτήματα του Usenet

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Usenet είναι πως περιέχει πρακτικά αστείρευτο όγκο πληροφορίας, μεγαλύτερο από όσο θα μπορούσαμε να διαβάσουμε σε δέκα ζωές.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 100.000 ενεργά Newsgroups που δημοσιεύουν εκατομμύρια άρθρα για όλα τα γούστα.

Μπορούμε να βρούμε Posts με ψυχαγωγικό, ενημερωτικό, επιστημονικό αλλά και πονηρό περιεχόμενο.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-21

Θα βρούμε επίσης και όλους τους διαθέσιμους τύπους αρχείων: ήχο, εικόνα, βίντεο, προγράμματα, και πολλά ακόμη.

Αντίστοιχα, στους κατάλληλους server, δεν υπάρχει περιορισμός στην ταχύτητα Download των αρχείων. Ανάλογα με τη σύνδεσή μας, σε λίγα λεπτά μπορούμε να κατεβάσουμε και να απολαύσουμε την αγαπημένη μας ταινία.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-22

Στα θετικά του συγκαταλέγεται και η απουσία της λογοκρισίας. Έτσι, ο καθένας μπορεί να δημοσιεύει και να εκφράζει την άποψή του χωρίς να φοβάται.

Άλλωστε στο άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αναγνωρίζεται ως ανθρώπινο δικαίωμα η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-23

Και αυτό γιατί στο Usenet καταργούνται τα σύνορα, οι φυλετικές διακρίσεις, και τα ρατσιστικά φαινόμενα.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι ο χρήστης του Usenet έχει τη δυνατότητα να συνδέεται με το πρωτόκολλο SSL (Secure Sockets Layer).

Με αυτό το τρόπο εγκαθιδρύεται μια ασφαλής σύνδεση μεταξύ του Client και του Server και η ανταλλαγή δεδομένων ακολουθεί συγκεκριμένες μεθόδους κρυπτογράφησης.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-24

Αν θέλετε να μάθετε για την κρυπτογράφηση, θα σας προτείναμε να διαβάσετε τον σχετικό οδηγό:

Κρυπτογράφηση Δεδομένων – Τι είναι και Πώς Λειτουργεί

Σε έναν κόσμο χωρίς κρυπτογράφηση δεδομένων, θα ήταν αδύνατον να έχουμε ένα προσωπικό email, έναν προσωπικό λογαριασμό στο facebook, ή να χρησιμοποιήσουμε μια πιστωτική κάρτα για…

Μειονεκτήματα του Usenet

Επειδή ως γνωστόν το νόμισμα έχει δυο όψεις, η ελευθερία που παρέχει το Usenet είναι ταυτόχρονα και ένα από τα μειονεκτήματά του.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι η ποσότητα της διακινούμενης πληροφορίας στο Usenet είναι ανεξέλεγκτα τεράστια, μπορούμε να συναντήσουμε αναρτήσεις με ανήθικο και παράνομο περιεχόμενο.

Είναι καθημερινό φαινόμενο οι δημοσιεύσεις που περιέχουν βίντεο με σεξουαλικά κακοποιημένα παιδιά ή έχουν ρατσιστικό περιεχόμενο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, εμείς κάνουμε το καθήκον μας και κάνουμε καταγγελία στο ίντερνετ.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-25

Επιπλέον, στα αρνητικά στοιχεία του Usenet είναι η πληθώρα άχρηστων και ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Τα γνωστά μας spam έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πτώση του Usenet, αφού συναντώνται πολύ συχνά και απογοητεύουν τα μέλη του.

Αν θέλετε να γνωρίσετε την ιστορία του spam, σας προτείνουμε να διαβάσετε τον οδηγό μας:

Γιατί τα Ανεπιθύμητα Εmail Ονομάζονται Spam?

Όλοι λαμβάνουμε ανεπιθύμητα μηνύματα στο inbox μας, συχνά δεκάδες ή και εκατοντάδες email καθημερινά. Τα μηνύματα αυτά τα ξέρουμε όλοι ως “Spam”. Όμως το Spam είναι μια μάρκα…

Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό ότι το Usenet απευθύνεται σε ενήλικες με αναπτυγμένη την κριτική σκέψη. Σίγουρα δεν εμπιστευόμαστε ως έγκυρη την κάθε δημοσίευση, και δεν επιτρέπουμε στα παιδιά μας να το χρησιμοποιούν χωρίς επίβλεψη.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-26

Οι πέντε καλύτεροι Usenet Providers

Σε αυτό το σημείο θα παρουσιάσουμε τους καλύτερους εμπορικούς Usenet Providers, που ο καθένας διαθέτει πολλά θετικά χαρακτηριστικά.

Newshosting

Η εταιρεία Newshosting διαθέτει ταχύτατους Usenet Servers που βρίσκονται στη Νότια Αμερική και στην Ευρώπη, και εφαρμόζει το πρωτόκολλο SSL για κρυπτογράφηση των δεδομένων.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-27

Αν πάλι θέλουμε υπηρεσίες ανώνυμης περιήγησης στο Usenet, μπορούμε να επιλέξουμε VPN.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-28

Για περισσότερες πληροφορίες για τη VPN ανώνυμη περιήγηση, σας προτείνουμε να διαβάσετε τον οδηγό μας:

Επιπλέον, δίνει απεριόριστη λήψη δεδομένων στα δύο από τα τρία πακέτα που υποστηρίζει.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-29

Ακόμη, με οποιοδήποτε πακέτο και αν αγοράσουμε, μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον Usenet Browser της εταιρείας, που διατίθεται για Windows, MacOS και Linux.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-30

Αξιοσημείωτη είναι η δωρεάν δοκιμή των 14ων ημερών που προσφέρει η εταιρεία, αλλά εμείς δεν θα σας συνιστούσαμε να την ενεργοποιήσετε για λόγους ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, επειδή η Newshosting θέλει να εξασφαλίσει την εγκυρότητα των καταχωρηθέντων στοιχείων, μας επιβάλλει να επιλέξουμε έναν πιθανό τρόπο πληρωμής.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-31

Οπότε, είμαστε αναγκασμένοι να δηλώσουμε τα στοιχεία της πιστωτικής μας κάρτας ή να επιλέξουμε Paypal. Αν δεν ακυρώσουμε χειροκίνητα το λογαριασμό μας πριν το πέρας των 14ων δωρεάν ημερών, η Newshosting θα μας χρεώσει αυτόματα.

Τέλος, η Newshosting στα πλαίσια της κοινωνικής της πολιτικής, προτρέπει τους χρήστες των υπηρεσιών της να καταγγείλουν υλικό παιδικής πορνογραφίας, ώστε να μπορέσουν να εξαλείψουν τέτοιου είδους φαινόμενα στο Usenet.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-32

UsenetServer

Ένας επίσης αξιόλογος πάροχος Usenet είναι και η εταιρεία UsenetServer. Μάλιστα έχει στην ιδιοκτησία της εξαιρετικά γρήγορους Servers, που φιλοξενούν πάνω από 100.000 ομάδες συζητήσεων.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-33

Στην ουσία βρίσκεται στην ίδια κλίμακα με τη Newshosting, παρέχοντας αντίστοιχης κατηγορίας υπηρεσίες.

EasyNews

Η εταιρεία EasyNews παρέχει ικανοποιητικές αποδόσεις στο Usenet, αλλά οι τιμές της είναι λίγο τσιμπημένες σε σύγκριση με τους προηγούμενους παρόχους.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-34

Μάλιστα, ακόμη και στο ακριβότερο πακέτο προσφοράς, δεν δίνει απεριόριστη λήψη δεδομένων, αλλά θέτει ως ανώτατο όριο τα 150GB ανά μήνα.

Με λίγα λόγια, αν έχετε σκοπό να χρησιμοποιείται το Usenet για να κατεβάζετε ταινίες, σίγουρα η EasyNews δεν θα σας καλύψει.

GigaNews

Η GigaNews αποτελεί μια πλήρως αξιόπιστη επιλογή με 12 χρόνια εμπειρίας στο ενεργητικό της. Στην πράξη, διαθέτει όλα εκείνα τα θετικά χαρακτηριστικά που έχουν και οι προηγούμενοι πάροχοι Usenet.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-35

Το μόνο στοιχείο που κάπως τη διαφοροποιεί, είναι το γεγονός ότι προσφέρει περισσότερα πακέτα σύνδεσης, ώστε να καλύπτει όλες τις πιθανές περιπτώσεις χρηστών.

Eweka

Η Eweka ιδρύθηκε το 2001 στο Αλκμαάρ της Ολλανδίας και ουσιαστικά αποτελεί έναν ευρωπαϊκό πάροχο Usenet υπηρεσιών.

Οι Servers της Eweka είναι διασκορπισμένοι σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, όπως το Άμστερνταμ, το Λονδίνο, τη Φρανκφούρτη, και πολλές ακόμη.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-36

Το Completion των Posts φθάνει το 99.5% και φιλοξενεί πάνω από 109.000 ομάδες συζητήσεων του Usenet.

Επίσης, με την Eweka μπορούμε να τρέξουμε τη δωρεάν δοκιμή των εφτά ημερών, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε σύνδεση με τραπεζικά συστήματα. Επειδή αυτό έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, θα παρουσιάσουμε αναλυτικά τη διαδικασία.

Επιλέγουμε μια από τις δυο προτάσεις για τη δωρεάν δοκιμή. Δεν έχει σημασία ποια ταχύτητα θα επιλέξουμε, γιατί αν η γραμμή που συνδεόμαστε στο Ίντερνετ δεν υποστηρίζει μεγάλες ταχύτητες, τότε δεν θα δούμε κάποια διαφορά.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-37

Για να κάνετε έλεγχο της ταχύτητας σύνδεσης στο Ίντερνετ, σας προτείνουμε να διαβάσετε τον σχετικό οδηγό μας.

Συμπληρώνουμε τα στοιχεία μας και εισάγουμε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-38

Στη συνέχεια, αφήνουμε την ήδη μαρκαρισμένη επιλογή…

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-39

….και μας εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα, που μας ενημερώνει ότι στάλθηκαν στο email που καταχωρήσαμε οι κωδικοί σύνδεσης στον Server της Eweka.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-40

Οπότε, μεταβαίνουμε στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο και βλέπουμε τον κωδικό του Server. Προς το παρόν, απλά θυμόμαστε ότι μας δόθηκε ο κωδικός του Server της Eweka, τον οποίο και θα χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-41

Πώς Κατεβάζουμε έναν Newsreader

Είμαστε πλέον ένα βήμα πριν εισέλθουμε στον κόσμο του Usenet, όπου θα εγκαταστήσουμε έναν Newsreader. Εμείς έχουμε επιλέξει να κατεβάσουμε το Grabit προκειμένου να παρουσιάσουμε τη σύνδεση με τον Server της Eweka.

Εσείς μπορείτε να πειραματιστείτε και με άλλους Newsreaders μέχρι να καταλήξετε σε αυτόν που σας αρέσει.

Αρχικά, επιλέγουμε Free Download.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-42

Έπειτα πατάμε Αποθήκευση αρχείου…

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-43

…και στη συνέχεια κάνουμε την εγκατάσταση, η οποία ολοκληρώνεται σε δευτερόλεπτα.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-44

Επειδή η εγκατάσταση του Grabit δεν κρύβει παγίδες, θα παραλείψουμε τη λεπτομερή παρουσίαση. Να θυμόμαστε ότι απλά πατάμε Next και στο τέλος Install για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, η εταιρεία θα μας ευχαριστήσει που δοκιμάσαμε το Grabit.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-44_1

Εφόσον όλα πήγαν καλά, θα δούμε το εικονίδιο του Grabit στην επιφάνεια εργασίας, που είναι απλά ένα κόκαλο. Μάλλον ο εμπνευστής του Grabit θα είναι αρκετά φιλόζωος με ιδιαίτερη αγάπη στα σκυλιά, και θα τους πετούσε το παιχνίδι για να το πιάσουν.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-45

Η εφαρμογή ανοίγει αυτόματα και θα πρέπει να δηλώσουμε κάποια στοιχεία πριν την πρώτη χρήση. Επομένως, πατάμε Next…

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-46

…και στη συνέχεια εισάγουμε τον κωδικό του Server της Eweka που βρήκαμε προηγουμένως. Μετά επιλέγουμε Next…

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-47

…και στο επόμενο παράθυρο συμπληρώνουμε το Username και τον κωδικό πρόσβασης που εισάγαμε όταν ανοίξαμε λογαριασμό στην Eweka.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-48

Στο τέλος πατάμε Finish και ολοκληρώνουμε τη διαδικασία της πρώτης χρήσης του Grabit.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-49

Σύνδεση με τον Server της Eweka

Πλέον είμαστε στην τελική φάση, όπου συνδεόμαστε με τον server και κατεβαίνουν όλες οι διαθέσιμες ομάδες συζητήσεων στο Grabit.

Στην αριστερή στήλη βλέπουμε τον συνδεδεμένο Server, στο κάτω μέρος τις 109.586 ομάδες συζητήσεων, και με το πλήκτρο Subscibe κάνουμε εγγραφή στην ομάδα ενδιαφέροντος.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-50

Για να κάνουμε εγγραφή σε οποιαδήποτε ομάδα, απλά την επιλέγουμε και πατάμε το Subscibe.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-51

Στην αριστερή στήλη εμφανίζονται οι ομάδες συζητήσεων στις οποίες κάνουμε εγγραφή. Στη συνέχεια, για να εμφανίσουμε τα Posts, κάνουμε δεξί κλικ στην ομάδα που θέλουμε και επιλέγουμε Incremental update.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-52

Για να διαβάσουμε ένα Post, θα πρέπει πρώτα να το επιλέξουμε και μετά να πατήσουμε Read.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-53

Δημόσιοι Usenet Servers

Επειδή τα καλά τα κρατάμε πάντα για το τέλος, τώρα θα παρουσιάσουμε κάποιους Servers που διατίθενται δωρεάν για όλους τους Usenet Users. Πρίν ξεκινήσουμε όμως την παρουσίαση τους θεωρούμε σκόπιμο να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις.

Καταρχάς, οι δωρεάν Usenet Servers είναι πιο αργοί και λιγότερο αξιόπιστοι σε σύγκριση με τους εμπορικούς. Επιπλέον, δεν θα είμαστε ποτέ απολύτως σίγουροι ότι θα επιτευχθεί σύνδεση με τον Server.

Οπότε, κάθε φορά που θα επιχειρούμε να συνδεθούμε, θα λέμε μαδώντας τη μαργαρίτα: Θα συνδεθεί ή Δεν θα συνδεθεί?

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-54

Πέρα όμως από τα μειονεκτήματα που παρουσιάζουν οι Free Usenet Servers, έχουν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που κερδίζει στη ζυγαριά.

Είναι δωρεάν και δεν μας πειράζει αν αργούν λιγάκι ή αν έχουν πιο συχνά τεχνικά προβλήματα σε σχέση με τους εμπορικούς.

5 Euro Usenet

Ο 5 Euro Usenet αποτελεί ένα πάροχο Usenet που χρεώνει για τις υπηρεσίες του 5 Ευρώ το μήνα, όπως άλλωστε φαίνεται από το όνομα του παρόχου.

Πέρα όμως από τη συνδρομή, ο πάροχος 5 Euro Usenet διαθέτει εντελώς δωρεάν τη Beta έκδοση.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-55

Στη δοκιμαστική έκδοση έχουμε απεριόριστο κατέβασμα αρχείων, με ταχύτητα σύνδεσης στα 400Μb/sec, 1500 μέρες διατήρησης των Posts και δυνατότητα SSL σύνδεσης.

Η διεύθυνση Host για να συνδεθούμε με τον Server είναι: reader.5eurousenet.com και θα τη δοκιμάσουμε στο Grabit που κατεβάσαμε προηγουμένως.

Καταρχάς, ανοίγουμε το Grabit και στο αρχικό παράθυρο κάνουμε δεξί κλικ πάνω στο My Grabit και επιλέγουμε Add server…

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-56

…μετά πληκτολογούμε στα πεδία Profile name και Hostname τη διεύθυνση του Server. Έχουμε τη δυνατότητα να ονομάσουμε αλλιώς τον Server και να μην χρησιμοποιήσουμε τη διεύθυνση Host στο προφίλ.

Επιπλέον, αν θέλουμε επιλέγουμε SSL σύνδεση μαρκάροντας το κουτάκι και πατάμε OK.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-57

Τώρα, έχουμε δυο τρόπους για να κατεβάσουμε τα Newsgroups. Είτε πατάμε πάνω στο εικονίδιο Refresh grouplist, είτε κάνουμε δεξί κλικ πάνω στον Server που μόλις συνδεθήκαμε (5eurousenet) και επιλέγουμε Refresh grouplist.

Εδώ βλέπουμε ότι κατέβηκαν 109.585 Newsgroups, στην ουσία μια λιγότερη ομάδα συζητήσεων από τον Server της Eweka.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-58

XS Usenet

Και σε αυτή τη περίπτωση έχουμε έναν Usenet Provider που προσφέρει δωρεάν σύνδεση με τους Servers που διαθέτει. Ο πάροχος XS Usenet έχει έδρα τη Σουηδία και λειτουργεί από το 2009.

Τώρα, για να συνδεθούμε με τον Server της XS Usenet θα πρέπει πρώτα να ανοίξουμε λογαριασμό στην εταιρεία, προκειμένου να μας αποστείλλει το Username και το Password.

Πρώτα κάνουμε εγγραφή και συμπληρώνουμε το email και έναν κωδικό πρόσβασης.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-59

Στη συνέχεια επιλέγουμε το δωρεάν πακέτο…

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-60

…και βλέπουμε ότι στο καλάθι των αγορών έχει προστεθεί το συγκεκριμένο πακέτο. Στη συνέχεια, πατάμε Checkout ώστε να ολοκληρώσουμε την αγορά.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-61

Σε αυτό το στάδιο πατάμε Complete Order, χωρίς να συμπληρώσουμε κάτι επιπλέον. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάποια πιστωτική κάρτα διότι επιλέξαμε τη δωρεάν υπηρεσία.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-61_1

Πλέον, η XS Usenet έχει στείλει στο email τέσσερα μηνύματα, το ένα εκ των οποίων περιλαμβάνει τους απαραίτητους κωδικούς ώστε να συνδεθούμε με τον  Server.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-62_1

Εφόσον έχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να συνδεθούμε, ανοίγουμε το Grabit και εισάγουμε στα ανάλογα πεδία τους κωδικούς.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-63

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι με την XS Usenet κατεβάζουμε τις περισσότερες Ομάδες Συζητήσεων, σε σύγκριση με τους άλλους παρόχους.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-64

Aioe.org Public News Server

Ο Aioe.org είναι και αυτός ένας δημόσιος Usenet Server, για τον οποίο δεν απαιτούνται κωδικοί επιβεβαίωσης. Το μόνο αρνητικό είναι ότι θέτει περιορισμούς στη χρήση του.

Με αποτέλεσμα να μπορούμε να στέλνουμε μέχρι 25 Posts την ημέρα, με μέγιστο μέγεθος τα 32 ΚΒ, ενώ η επικεφαλίδα να είναι το πολύ 2 ΚΒ.

Για να συνδεθούμε στους διαθέσιμους Servers, εισάγουμε nntp.aioe.org ή news.aioe.org στο πεδίο Hostname του Newsreader και ακολουθούμε τη διαδικασία που μάθαμε μέχρι τώρα.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-65

Ο αριθμός των Newsgroups που κατεβάζει ο aioe.org δεν ξεπερνά τις 5569, αριθμός αισθητά μικρότερος από τους προηγούμενους δωρεάν παρόχους.

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-usenet-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-66

Πείτε μας τη γνώμη σας για τις Ομάδες Συζητήσεων του Usenet

Σας φάνηκε ενδιαφέρον το Usenet ώστε να εγγραφείτε και να συμμετέχετε στις πολλές ομάδες συζητήσεων που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια? Αν πάλι είστε ήδη ενεργοί χρήστες του Usenet θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία σας.

Επίσης, αν θεωρείτε ότι παραλείψαμε κάποιο σημαντικό στοιχείο θα θέλαμε να το επισημάνετε, ώστε να το συμπληρώσουμε.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps