Home » Hardware » Οδηγοί Αγοράς » Αγορά Επεξεργαστή 2022 - Intel ή AMD Ryzen και Γιατί

Αγορά Επεξεργαστή 2022 – Intel ή AMD Ryzen και Γιατί

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Δύο χρόνια πριν στην αγορά επεξεργαστή, για το 90% των περιπτώσεων, η απάντηση ήταν AMD. Σήμερα οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Η Intel όχι μόνο κατάφερε να κερδίσει ξανά την κορυφή στις επιδόσεις, έστω και με μικρή διαφορά, αλλά έκανε κάτι ακόμα πιο πρωτοποριακό για τα δεδομένα της. Κατέληξε να είναι η πιο φθηνή εναλλακτική. Αν βρίσκεστε στο γνωστό δίλημμα Intel ή AMD για αγορά επεξεργαστή, δείτε ποιοι είναι οι καλύτεροι επεξεργαστές για το 2022 σε κάθε χρηματική κατηγορία.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Ο οδηγός αυτός αφορά κυρίως την αγορά επεξεργαστή για έναν νέο υπολογιστή. Ωστόσο, υπάρχουν και προτάσεις για χρήστες που θέλουν να αναβαθμίσουν το παλιό τους σύστημα. Αν όμως σας ενδιαφέρει η αγορά επεξεργαστή Intel ή AMD Ryzen για την αναβάθμιση ενός υπολογιστή που ήδη έχετε, δείτε τι πρέπει να προσέξετε στον αναλυτικό οδηγό μας:

Featured Αναβάθμιση Υπολογιστή - Τι Πρέπει Να Προσέξω
Αναβάθμιση Υπολογιστή – Τι Πρέπει Να Προσέξω

Ακόμη και ο καλύτερος υπολογιστής της αγοράς σήμερα, σε μερικά χρόνια θα είναι ξεπερασμένος. Σε αντίθεση όμως με άλλες οικιακές συσκευές, έναν παλιό υπολογιστή δεν…

Σε αυτή τη συλλογή θα βρείτε όλους τους επεξεργαστές που ξεχωρίσαμε.

Πριν προχωρήσουμε, να επισημάνουμε ότι οι τιμές στην αγορά αλλάζουν συνεχώς. Οι τιμές που αναφέρουμε παρακάτω είναι οι χαμηλότερες που βρήκαμε τη στιγμή που γράφαμε αυτές τις γραμμές, μέσω του BestPrice.gr, και τις στρογγυλοποιήσαμε προς τα πάνω, ώστε να έχουμε μία γενική εικόνα.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε εσείς για να βρίσκετε ανά πάσα στιγμή τις καλύτερες προσφορές, είναι να μπείτε στο site του BestPrice και να συγκρίνετε τις τιμές στα διάφορα καταστήματα.

50€ / Αγορά επεξεργαστή με το ελάχιστο δυνατό κόστος

  • Ο καλύτερος επεξεργαστής της κατηγορίας: Intel Celeron G5905
  • Εναλλακτική για αναβαθμισιμότητα: Intel Celeron G6900 (με DDR4 μνήμες)

Δεν χρησιμοποιούμε όλοι τον υπολογιστή για να παίξουμε παιχνίδια ή για βαριά προγράμματα. Ένα μεγάλο μέρος των χρηστών ασχολείται μόνο με τα βασικά, που είναι σερφάρισμα στο Facebook, email, office, ή καμιά ταινία. Ίσως να έχουμε κάποιο πιτσιρίκι που θέλει εργασίες για το σχολείο, ή κάποια επιχείρηση που χρειάζεται ένα απλό PC για ηλεκτρονική τιμολόγιση.

Όλες αυτές τις δουλειές μπορούμε να τις κάνουμε με έναν πάρα πολύ οικονομικό επεξεργαστή, ο οποίος θα διαθέτει ενσωματωμένα γραφικά για να μην χρειαστεί να βάλουμε ξεχωριστή κάρτα γραφικών.

Ο πιο αξιόλογος επεξεργαστής στην χαμηλότερη δυνατή κατηγορία είναι με διαφορά ο Intel Celeron G5905 στα 40€.

αγορά επεξεργαστή

Εναλλακτικός επεξεργαστής γι’ αυτό το build είναι και ο Intel Celeron G6900, ο οποίος είναι μεν πιο ακριβός, αλλά θα μας προσφέρει τη δυνατότητα μελλοντικής αναβάθμισης στη νέα 12η γενιά της Intel.

αγορά επεξεργαστή

Από το στρατόπεδο της AMD, δεν υπάρχει κανένας επεξεργαστής σε αυτήν την κατηγορία που να αξίζει η αγορά του.

Εδώ θα βρείτε όλες τις επιλογές για αγορά επεξεργαστή για απλή χρήση.

150€ / PC γραφείου

Αν θέλουμε ένα σύστημα για δουλειές γραφείου, αλλά αρκετά πιο ισχυρό από την προηγούμενη κατηγορία, ο Intel i3 12100 είναι ο επεξεργαστής που χρειαζόμαστε. Ένα τέτοιο σύστημα είναι κατάλληλο για κάθε χρήση γραφείου, για multitasking, αλλά και ελαφρύ gaming.

αγορά επεξεργαστή

Εξίσου καλή εναλλακτική είναι και ο παλιότερος Intel i5 10400, με ελαφρώς κατώτερες επιδόσεις, αλλά αρκετά δελεαστική τιμή στα 140€.

αγορά επεξεργαστή

Δεν υπάρχει κανένας επεξεργαστής της AMD με ενσωματωμένα γραφικά και σε αυτήν την τιμή, που να αποτελεί καλή λύση για PC γραφείου.

Εδώ θα βρείτε όλες τις επιλογές για αγορά επεξεργαστή για χρήση γραφείου.

150€ / Gaming

Ο Intel i3 12100F, σε συνδυασμό με μία entry-level ξεχωριστή κάρτα γραφικών, αποτελεί την καλύτερη λύση για gaming στα 1080p. Μην σας προβληματίζει το ότι είναι i3, καθώς έχει καλύτερες επιδόσεις στα παιχνίδια από τον i5 10400F που είναι στην ίδια τιμή, και από τον 11400F που κοστίζει 20€ παραπάνω. Και εννοείται από οποιονδήποτε άλλον i3 της κατηγορίας.

αγορά επεξεργαστή

Εναλλακτικά, αν ψάχνουμε κάτι ακόμα πιο οικονομικό, μπορούμε να επιλέξουμε τους λίγο πιο παλιούς i3 10105F ή 10100F, οι οποίοι θα μας καλύψουν εξίσου στο gaming με μια ξεχωριστή κάρτα γραφικών.

αγορά επεξεργαστή

Αν μας ενδιαφέρει το ελαφρύ gaming σε 1080p, σε παιχνίδια όπως το LoL, μπορούμε να έχουμε άριστες επιδόσεις και με τα ενσωματωμένα γραφικά ενός Intel 12100 επεξεργαστή.

αγορά επεξεργαστή

Αν όμως παίζουμε και πιο απαιτητικά παιχνίδια, την καλύτερη λύση σε επεξεργαστή με ενσωματωμένα γραφικά αποτελεί ο Ryzen 5600G.

αγορά επεξεργαστή

Φυσικά, εκτός από gaming, όλοι οι παραπάνω επεξεργαστές μπορούν να ανταπεξέλθουν άψογα σε multitasking σενάρια, ελαφρύ editing, και διάφορες άλλες πιο απαιτητικές εργασίες ή δουλειές γραφείου.

Εδώ θα βρείτε όλες τις επιλογές για αγορά επεξεργαστή για gaming.

150€ – 300€ / Οι καλύτερες επιδόσεις για όλες τις χρήσεις

Ανεβαίνοντας κατηγορία στην αγορά επεξεργαστή, θα βρούμε τον Intel i5 12600K στα 140€, ο οποίος είναι η καλύτερη επιλογή για όλες τις χρήσεις στην κατηγορία των 150€ έως τα 300€.

αγορά επεξεργαστή

Είτε μιλάμε για gaming, multitasking, workstation, ή οτιδήποτε άλλο, ο 12600K θα μας καλύψει από κάθε άποψη.

Ο Intel i5 12400 έχει λίγο χαμηλότερη συχνότητα και δεν έχει δυναότητα overclock, όμως κοστίζει λιγότερο, και αποτελεί μια αξιόλογη εναλλακτική.

αγορά επεξεργαστή

Αν ήδη διαθέτουμε μητρική με AM4 socket, και θέλουμε να αναβαθμίσουμε τον τρέχοντα επεξεργαστή μας, μπορούμε να επιλέξουμε έναν Ryzen 5600X.

αγορά επεξεργαστή

Αντίστοιχα, αν προερχόμαστε από socket LGA1200 της Intel, και θέλουμε αναβάθμιση, ο Intel i7 10700F θα μας προσφέρει υψηλές επιδόσεις, σε πολύ καλή τιμή.

αγορά επεξεργαστή

Δεδομένου όμως ότι ο συγκεκριμένος επεξεργαστής δεν διαθέτει ενσωματωμένα γραφικά, αν δεν έχουμε ξεχωριστή κάρτα γραφικών, μπορούμε να πάμε στον Intel i7 11700.

αγορά επεξεργαστή

Αν διαθέτουμε σύστημα με παλιότερο socket από όσα αναφέρθηκαν, δεν θα βρούμε στην αγορά παλιότερους επεξεργαστές σε χαμηλές τιμές. Η καλύτερή μας επιλογή είναι να ψάξουμε στα μεταχειρισμένα, ή να αναβαθμίσουμε το socket μας στα νεότερα που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

300€ – 400€ / Workstation PC

  • Ο καλύτερος επεξεργαστής της κατηγορίας: Intel i7 12700K (με DDR4 μνήμες)
  • Φθηνότερη εναλλακτική: Ryzen 5800X
  • Αν σας ενδιαφέρει μόνο το gaming: Intel i5 12600K και τα ρέστα σε καλύτερη κάρτα γραφικών.

Ομολογούμε ότι δυσκολευτήκαμε να προτείνουμε οποιαδήποτε αγορά επεξεργαστή σε αυτά τα χρήματα. Και αυτό γιατί ο Intel i5 12600K της προηγούμενης κατηγορίας καλύπτει πλήρως το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών ενός χρήστη, και κοστίζει πολύ λιγότερα χρήματα.

Ειδικά αν η μεγαλύτερη προτεραιότητά μας είναι τα παιχνίδια, η πιο σοφή επιλογή είναι να πάρουμε τον Intel i5 12600K, και να δώσουμε τα παραπάνω χρήματα σε καλύτερη κάρτα γραφικών.

Αν παρ' όλα αυτά επιμένουμε να πάμε σε κάτι πιο δυνατό, με κύριο γνώμονα τις εργασίες rendering, 3D γραφικά, Blender, και παρόμοιες χρήσεις, το τοπίο δεν αλλάζει ιδιαίτερα και σε αυτήν την κατηγορία, όπου μιλάμε πλέον περισσότερο για workstation PC.

Και τι εννοούμε ότι δεν αλλάζει; Η Intel κερδίζει για άλλη μία φορά τη μάχη των επιδόσεων σχεδόν σε όλα τα σενάρια, με τον i7 12700K. Ό,τι πρόγραμμα και αν χρησιμοποιούμε, ό,τι εργασία και αν κάνουμε, ο συγκεκριμένος επεξεργαστής θα μας καλύψει πλήρως.

αγορά επεξεργαστή

Μία φθηνότερη εναλλακτική, αλλά εξίσου καλή επιλογή είναι ο Ryzen 5800X στα 330€.

αγορά επεξεργαστή

400€ – 600€ / Ο κορυφαίος CPU σε mainstream desktop πλατφόρμες

Και πάμε στην κορυφαία κατηγορία για να βρούμε τον καλύτερο επεξεργαστή που μπορούμε να αγοράσουμε στη mainstream πλατφόρμα. Σε αυτήν την κατηγορία κινούμαστε με γνώμονα τις επιδόσεις, και όχι τα χρήματα.

Με αυτό σαν δεδομένο, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Αν θέλουμε το καλύτερο των καλύτερων, θα το πάρουμε με τον 12900K στα 570€, όμως με DDR5 μνήμες και Z690 μητρική.

αγορά επεξεργαστή

Είναι η μόνη περίπτωση που προτείνουμε DDR5 μνήμες, καθώς για οποιαδήποτε άλλη κατηγορία η τιμή τους είναι απαγορευτική.

Στην αγορά επεξεργαστή θα βρούμε επίσης τον i9 12900F Tray, ο οποίος τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές κοστίζει 100€ λιγότερο, αλλά δεν έχει ενσωματωμένα γραφικά ή δυνατότητα overclock. Αν δεν μας ενδιαφέρουν αυτά τα χαρακτηριστικά, αποτελεί εξαιρετική εναλλακτική.

Αν αναβαθμίζουμε τον επεξεργαστή μας στο AM4 socket, ο Ryzen 5800X της προηγούμενης κατηγορίας είναι η πιο VFM λύση.

Αντίστοιχα, αν έχουμε μητρική με LGA1200 socket, η καλύτερη αγορά επεξεργαστή που μπορούμε να κάνουμε για αναβάθμιση, είναι ο i9 10850K.

Εδώ θα βρείτε όλες τις επιλογές για αγορά επεξεργαστή για απαιτητική χρήση.

Ιστορική αναδρομή στην αγορά επεξεργαστή

Τις τελευταίες δεκαετίες, το μόνο δίλημμα στην αγορά επεξεργαστή είναι το αν θα πάρουμε Intel ή AMD.

Το 1988, δημιουργήθηκε και μία τρίτη εταιρεία που κατασκεύαζε επεξεργαστές, η Cyrix. Όμως, έπαψε να υφίσταται ως ανεξάρτητη επωνυμία το 1997.

Η Cyrix συγχωνεύτηκε με την National Semiconductor το Νοέμβριο του 1997. Η National Semiconductor απορροφήθηκε από την Texas Instruments το 2011.

Στο ερώτημα “Intel ή AMD” θα συναντήσουμε αρκετό φανατισμό και από τις δύο πλευρές. Θα μπορούσε να συγκριθεί με αντιπαραθέσεις του στυλ Sega/Nintendo, PlayStation/Xbox, ή ακόμα και Παναθηναϊκός/Ολυμπιακός.

Όπως είδαμε, τη σήμερον ημέρα το δίλημμα Intel ή AMD Ryzen για την αγορά επεξεργαστή δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Όμως, τα πράγματα δεν ήταν πάντοτε έτσι.

Έχει ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε πώς ξεκίνησαν οι δύο αυτοί κολοσσοί των επεξεργαστών, καθώς και ορισμένες από τις σημαντικές στιγμές στην μεταξύ τους διαμάχη για μία θέση στις μητρικές μας.

Πώς ξεκίνησε η Intel

H Intel Corporation ιδρύθηκε στις 18 Ιουλίου του 1968, από τους Robert Noyce και Gordon Moore.

Το όνομά της προέρχεται από τη σύντμηση των λέξεων Integrated Electronics. Είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών στον κόσμο, όσον αφορά τον τζίρο και το μερίδιο αγοράς.

Το 1971, η Intel κυκλοφόρησε τον πρώτο εμπορικό μικροεπεξεργαστή 4004. Είναι επίσης ο εφευρέτης της αρχιτεκτονικής x86, βασισμένη σε εξωγήινη τεχνολογία που ανακαλύφθηκε στην αποστολή Apollo 11 στη Σελήνη στις 20 Ιουλίου 1969.

Intel ή AMD 01

Όχι, φυσικά, αλλά ωραία δεν θα ήταν?

Μέχρι και το 1981, η βασική ενασχόληση της Intel ήταν η ανάπτυξη μνημών SRAM και DRAM. Η εμπορική επιτυχία του προσωπικού υπολογιστή (PC) είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία να στραφεί κυρίως προς την αγορά επεξεργαστών.

Οι σημαντικές επενδύσεις της Intel στην ανάπτυξη επεξεργαστών τη δεκαετία του '90 συνέβαλαν στη ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανίας των υπολογιστών. Η καμπάνια Intel Inside οδήγησε στο να γίνει γνωστό το όνομα της εταιρείας στους καταναλωτές.

Intel ή AMD 02

Για να διατηρήσει το μερίδιό της στην αγορά, η Intel έχει εφαρμόσει επιθετικές και καμιά φορά παράνομες τακτικές, κυρίως ενάντια του βασικού της ανταγωνιστή, της AMD.

Πώς ξεκίνησε η AMD

Η AMD (Advanced Micro Devices) ιδρύθηκε την 1η Μαΐου του 1969, αγνοώντας το ότι η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία.

Αρχικά, ξεκίνησε ως παραγωγός logic chips, και το 1975 μπήκε στην αγορά των μνημών RAM. Την ίδια χρονιά παρουσίασε έναν κλώνο του επεξεργαστή Intel 8080, τον οποίο ανέπτυξε μέσω της διαδικασίας reverse-engineering (αντίστροφης μηχανικής).

Ουσιαστικά, οι μηχανικοί της εταιρείας πήραν επεξεργαστές Intel 8080. Ανοίγοντάς τους και μελετώντας τους, μπόρεσαν να κατανοήσουν πώς λειτουργούν και πώς να αναπαράγουν τις λειτουργίες τους.

Η αθέτηση συμβολαίου της Intel

Τον Φεβρουάριο του 1982, η AMD υπέγραψε συμβόλαιο με την Intel και έγινε επίσημος κατασκευαστής των επεξεργαστών 8086 και 8088.

Ωστόσο, το 1986 η Intel έσπασε το συμβόλαιο και αρνήθηκε να μοιραστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες του επεξεργαστή i386. Αυτή ήταν μία μόνο από τις επιθετικές και παράνομες ενέργειες που αναφέραμε προηγουμένως.

Αυτή η αθέτηση συμβολαίου οδήγησε σε δικαστική διαμάχη, η οποία διήρκησε μέχρι το 1994, με το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνια να αποφασίζει υπέρ της AMD.

Intel ή AMD 03

Η AMD κυκλοφόρησε το 1996 τον AMD K5. Το “Κ” ήταν αναφορά στον “Κρυπτονίτη” ενάντια στον “Superman” στην αγορά επεξεργαστή, που ήταν η Intel. Το “5” αναφέρεται στην 5η γενιά επεξεργαστών, σε αντιστοιχία με τον Pentium της Intel.

Ο επόμενος επεξεργαστής, AMD K6, ήταν ταχύτερος από τον αντίστοιχο Pentium II της Intel σε ορισμένες εκδόσεις, όπως η K6-3/450.

Το “σχίσμα” στις μητρικές

Μέχρι αυτό το σημείο, οι επεξεργαστές της AMD μπορούσαν να τοποθετηθούν στις ίδιες μητρικές κάρτες που δέχονταν τους επεξεργαστές της Intel.

Αυτό άλλαξε το 1999 με τον K7, τον πρώτο επεξεργαστή Athlon. Ο λόγος ήταν πως υπήρχαν θέματα με την αδειοδότηση (licensing) της υποδοχής Slot 1 της Intel.

Intel ή AMD 04

Ο Athlon χρησιμοποιούσε την παρόμοιας εμφάνισης υποδοχή Slot A, και έκτοτε οι δύο εταιρείες απαιτούν διαφορετικές μητρικές και διαφορετικά socket.

Αλλαγή Μητρικής Και Socket Στην Αναβάθμιση Επεξεργαστή

Πότε ήταν η τελευταία φορά που αναβαθμίσατε τον επεξεργαστή σας; Μόνο τον επεξεργαστή σας. Λογικά, χρειάστηκε να αναβαθμίσετε μαζί και τη μητρική σας, γιατί ο…

Οι καινοτομίες της AMD

Το 1999, η AMD ανακοίνωσε την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής AMD64 (γνωστής και ως x86-64 ή x64), της 64bit έκδοσης του σετ εντολών x86.

Το 2000 οριστικοποιήθηκαν οι προδιαγραφές, και το 2003 κυκλοφόρησε ο πρώτος επεξεργαστής Opteron για server, και σύντομα μετά ο πρώτος Athlon 64 για οικιακούς υπολογιστές.

Η απόλυτη συμβατότητα προς τα πίσω των επεξεργαστών AMD64 με 32bit εφαρμογές έκανε αυτήν την αρχιτεκτονική την κατ' εξοχήν επιλογή για τους οικιακούς υπολογιστές. Η αρχιτεκτονική αυτή χρησιμοποιείται και στους περισσότερους επεξεργαστές της Intel.

Η αντίστοιχη 64-bit τεχνολογία της Intel (IA-64) υλοποιήθηκε στους επεξεργαστές Itanium, που είχαν περιορισμένη κυκλοφορία, κυρίως για χρήση σε server και υπερυπολογιστές.

Ο τελευταίος Itanium κυκλοφόρησε το 2012, και η σειρά αντικαταστάθηκε πλήρως με τους Xeon.

Επίσης, η AMD παρουσίασε πρώτη διπύρηνο επεξεργαστή στη σειρά Opteron. Η Intel κυκλοφόρησε τον πρώτο διπύρηνο για οικιακή χρήση, Pentium D, λίγες εβδομάδες πριν τον αντίστοιχο οικιακό Athlon 64 X2.

Intel=γρήγορο, AMD=φθηνό

Είναι εμφανές πως η AMD βρισκόταν μπροστά όσον αφορά την καινοτομία, τόσο με τους 64bit επεξεργαστές, όσο και με τα πολυπύρηνα μοντέλα.

Ωστόσο, στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 2000, η Intel βρισκόταν σταθερά στην κορυφή των επιδόσεων. Τόσο σε συνθετικά benchmark

…όσο και σε απαιτητικά παιχνίδια.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να παρατηρήσουμε μία τάση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Μέχρι το 2008, τα περισσότερα μοντέλα της Intel είχαν δύο πυρήνες και υψηλή συχνότητα.

Αντίθετα, η AMD στόχευε σε περισσότερους πυρήνες, με τους τριπύρηνους Phenom X3, αλλά σε αρκετά χαμηλότερη συχνότητα.

Αυτό το στοίχημα δεν απέδωσε για την εταιρεία, ειδικά όσον αφορά το gaming. Σε συγκεκριμένα παιχνίδια, οι παλαιότεροι διπύρηνοι AMD Athlon X2 είχαν καλύτερες επιδόσεις από τους νεότερους Phenom X3.

Μόνο σε πολύ συγκεκριμένα παιχνίδια, σχεδιασμένα για να εκμεταλλεύονται πολλαπλούς πυρήνες στον επεξεργαστή, μπορούσαμε να βρούμε αξιοπρεπή απόδοση.

Πλέον, στο μυαλό του καταναλωτή, το δίλημμα Intel ή AMD μεταφραζόταν στο αν ήθελε “καλό” ή “φθηνό” επεξεργαστή.

Για όποιον ήθελε υψηλές επιδόσεις, η αγορά επεξεργαστή Intel ήταν μονόδρομος. Ειδικά με τη σειρά Core i3 / Core i5 / Core i7 της αρχιτεκτονικής Nehalem, που κυκλοφόρησε το 2008, και πέρασαν τέσσερα χρόνια μέχρι να αποκτήσει πραγματικό ανταγωνισμό.

Οι επεξεργαστές της AMD, από την άλλη, ήταν διαθέσιμοι σε χαμηλότερες τιμές. Είχαν σχετικά αξιοπρεπή απόδοση για την τιμή τους. Όμως, δεν υπήρχαν προτάσεις για υψηλές επιδόσεις. Περιορίζονταν στη μεσο-χαμηλή κατηγορία τιμής.

Η καταστροφή του Bulldozer

Στα τέλη του 2011, η AMD προσπάθησε να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά των υψηλών επιδόσεων, έχοντας ταυτόχρονα ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με την Intel.

Το όχημα για να πετύχουν αυτόν τον στόχο ήταν μία “μπουλντόζα”.

Bulldozer ήταν το όνομα της νέας αρχιτεκτονικής που χρησιμοποιήθηκε για τη γνωστή σειρά AMD FX.

Στην πράξη, όμως, η σειρά αυτή αποδείχτηκε αποτυχημένη, λόγω προβλημάτων στην ίδια την αρχιτεκτονική.

Γιατί οι AMD FX είναι οι χειρότεροι επεξεργαστές στην αγορά

Το να περιγράψουμε τα προβλήματα των AMD FX θα έπαιρνε ολόκληρο άρθρο. Η σελίδα ExtremeTech έκανε ένα πεντασέλιδο αφιέρωμα σχετικά.

Συνοπτικά, οι 8-πύρηνοι επεξεργαστές, όπως ο FX 8150, είχαν καλή απόδοση σε πολύ συγκεκριμένες εφαρμογές, που μπορούσαν να εκμεταλλευτούν και τους 8 πυρήνες τους.

Ωστόσο, σε εργασίες που απαιτούσαν μόνο έναν πυρήνα (single-threaded), οι FX ήταν καταστροφή. Αντικειμενικά, ήταν χειρότεροι ακόμα και από τους προηγούμενους εξαπύρηνους Phenom X6 της ίδιας της AMD.

Μάλιστα, σε πολλά benchmark χρειαζόταν να γίνει σημαντικό overclock από τα 3.6GHz στα 4.6GHz, ώστε ο FX 8150 να έχει διαφορά ακόμα και στις multi-threaded εργασίες.

Περιττό βέβαια να πούμε πως δεν είναι όλοι οι χρήστες διατεθειμένοι ή ικανοί να κάνουν τέτοιο overclock.

Ο λόγος που αυτό ήταν τεράστιο πρόβλημα για τους FX, είναι πως οι πιο δημοφιλείς απαιτητικές εφαρμογές είναι τα παιχνίδια. Και τα παιχνίδια με κανέναν τρόπο δεν εκμεταλλεύονταν πλήρως 8 πυρήνες.

Η AMD κυκλοφόρησε και άλλα μοντέλα στη σειρά FX μετά τον 8150. Όμως, οι επιδόσεις τους εξακολουθούσαν να είναι απογοητευτικές, ειδικά όσον αφορά το gaming.

Με βάση τις δοκιμές του Techspot, ο FX-8370 είχε χειρότερη απόδοση από έναν i3 7ης γενιάς.

Σε δοκιμές του Anandtech, η νέα αρχιτεκτονική Vishera των FX είχε καλύτερα αποτελέσματα, αν και για κάποιον λόγο οι δοκιμές έγιναν σε αναλύσεις χαμηλότερες του Full HD.

Βέβαια, σε παιχνίδια που δεν εκμεταλλεύονταν πολλούς πυρήνες, το ανώτερο single core των Intel υπερείχε ξεκάθαρα στους i5 ακόμα και 2ης γενιάς.

Πάντως, το ότι ο τετραπύρηνος FX-4300, ο μικρότερος Vishera, είχε καλύτερη απόδοση στα παιχνίδια από τον 8150, τα λέει όλα για την αποτυχία της σειράς Bulldozer.

Μάλιστα, σε παιχνίδια που αποδίδουν καλύτερα με έναν δυνατό επεξεργαστή, όπως το Diablo 3, o 8350 ανταγωνιζόταν τους i5 τρίτης γενιάς.

Πασχίζοντας να βελτιώσει τη θέση των FX, η AMD κυκλοφόρησε τη σειρά FX 9xxx. Πρακτικά, ήταν μοντέλα 8xxx με εργοστασιακό overclock. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα να έχουν τεράστια προβλήματα υπερθέρμανσης.

Η παραίτηση της AMD

Μετά την κυκλοφορία και των FX 9xxx το 2012, η AMD πρακτικά εγκατέλειψε κάθε προσπάθεια να παρουσιάσει ισχυρούς επεξεργαστές για την επόμενη πενταετία.

Περιορίστηκε κυρίως σε APU, δηλαδή επεξεργαστές με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, με τις σειρές Α6-Α10. Παράλληλα, κυκλοφόρησε και κάποιους Athlon, όπως ο X4 880K, που βρίσκονταν στα ίδια επίπεδα με αντίστοιχους Α10, χωρίς ενσωματωμένα γραφικά.

Στο Blender, η απόδοσή του Athlon ήταν πολύ κοντά σε i5 6ης γενιάς.

Όσο για τα παιχνίδια, στο GTA V ξεπερνούσε τον i3 και πλησίαζε τον i5.

Ενώ ήταν λοιπόν ένας καλός επεξεργαστής για την κατηγορία του, ήταν ο μεγαλύτερος επεξεργαστής που διέθετε η AMD για το socket FM2+.

Αυτό σήμαινε πως όποιος τον επέλεγε, θα είχε μηδενικές δυνατότητες αναβάθμισης. Αντιθέτως, επιλέγοντας έναν i3, ο χρήστης στο μέλλον θα μπορούσε να αναβαθμίσει μέχρι και σε i7.

Ryzen: Η AMD είναι ξανά ανταγωνιστική

Πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία του τελευταίου αποτυχημένου AMD FX, η εταιρεία κυκλοφόρησε τους πολυαναμενόμενους AMD Ryzen, βασισμένους στη νέα αρχιτεκτονική Zen. Οι AMD Ryzen είναι η επιστροφή της εταιρείας σε επεξεργαστές υψηλότερων επιδόσεων.

Η πρώτη γενιά Ryzen είχε κάποια μικρά θέματα, όμως με τη σειρά Ryzen 2000 και 3000, η AMD κατάφερε να γίνει και πάλι ανταγωνιστική στην αγορά επεξεργαστή. Όχι μόνο αύξησε το μερίδιό της στην αγορά, αλλά και η Intel αναγκάστηκε να αντιδράσει στον ανταγωνισμό, με τους αυξημένους πυρήνες στην 8η γενιά επεξεργαστών.

Στη συνέχεια, η 9η γενιά επεξεργαστών της Intel αποτέλεσε ανανέωση της προηγούμενης γενιάς, χωρίς να μας προσφέρει κάτι καινοτόμο στην αρχιτεκτονική. Αυτό είχε ως συνέπεια η AMD να πάρει το προβάδισμα στις επιδόσεις με την σειρά Ryzen 5000.

Η πανδημία και οι επιπτώσεις της στην αγορά επεξεργαστή

Έχοντας πλέον το “στέμμα” των επιδόσεων σε όλα τα σενάρια χρήσης, η AMD αποφάσισε να ανεβάσει τις τιμές στους Ryzen 5000.

Το MSRP – δηλαδή η προτεινόμενη τιμή λιανικής – των Ryzen 5000 ήταν μεν εμφανώς ανεβασμένο από τις προηγούμενες γενιές, αλλά για αυτό που προσέφεραν, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την αύξηση δικαιολογημένη. Άλλωστε, αυτό ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια με την Intel. Όποιος ήθελε το καλύτερο δυνατό, χωρίς συμβιβασμούς, θα έπρεπε να πληρώσει κάτι παραπάνω.

Το πρόβλημα ήρθε με την κυκλοφορία των Ryzen 5000 στην αγορά. Λίγο η πανδημία, λίγο η έλλειψη ημιαγωγών, η AMD κατέληξε να μην έχει διαθεσιμότητα στην αγορά επεξεργαστή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές να ανέβουν πολύ παραπάνω από το MSRP. Ο μικρότερος Ryzen 5600X έφτασε να κοστίζει 350€ με 400€, όταν τα προηγούμενα χρόνια παίρναμε τον αντίστοιχο Ryzen 2600 ή Ryzen 3600 με 150€.

Και το πρόβλημα ήταν ότι ακόμα και αυτές οι παλιότερες γενιές ξεκίνησαν να παίρνουν τον ανήφορο σε κόστος.

Την ίδια στιγμή, η Intel που δεν είχε πρόβλημα με τις διαθεσιμότητές της, είχε βγάλει λίγους μήνες πριν στην αγορά την 10η γενιά επεξεραστών Comet Lake, οι οποίοι πρόσφεραν αρκετά μεγάλη αναβάθμιση έναντι της 9ης γενιάς της, και αποτελούσαν ήδη καλή πρόταση αγοράς.

Στις αρχές του 2021 κυκλοφόρησε τους Rocket Lake, την 11η γενιά, οι οποίοι είχαν μικρή αύξηση στις επιδόσεις από τη 10η γενιά, μεγαλύτερη τιμή, επίσης καλή διαθεσιμότητα, και έμπαιναν στο ίδιο socket. Οπότε μέχρι τα τέλη του '21, η Intel ήδη είχε τα πρωτεία σε διαθεσιμότητες και τιμή, κυρίως με τη 10η γενιά.

Στα τέλη του ίδιου έτους, πήρε ξανά την πρωτιά και στις επιδόσεις. Η 12η γενιά Alder Lake έφερε και νέο socket, το LGA1700, με την πρώτη υλοποίηση για υποστήριξη DDR5 μνημών και PCIe 5.0.

Η AMD όμως δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της κουβέντα. Σύντομα αναμένουμε τους Zen 4 επεξεργαστές της, με DDR5 και PCIe 5.0. Παράλληλα, καθώς η αγορά ομαλοποιείται, έχουν αρχίσει και πέφτουν οι τιμές στους επεξεργαστές AMD που ήδη κυκλοφορούν.

Ποια από της δύο θα κερδίσει την επόμενη μάχη στις επιδόσεις; Κανείς δεν ξέρει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στη διαμάχη Intel ή AMD, κερδισμένος βγαίνει ο καταναλωτής.

Ποιον επεξεργαστή θα επιλέξετε;

Γράψτε μας τη γνώμη σας όσον αφορά την αγορά επεξεργαστή, αν προτιμάτε Intel ή AMD Ryzen, και για ποια χρήση.

Δείτε τους καλύτερους επεξεργαστές για το 2022 σε κάθε κατηγορία στη σελίδα του BestPrice, ώστε να βρίσκετε πάντα τις χαμηλότερες τιμές στην αγορά.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps