Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Μαθήματα Προγραμματισμού Στα Ελληνικά: Ξεκινήστε Δωρεάν Online
Μαθήματα Προγραμματισμού Στα Ελληνικά Ξεκινήστε Δωρεάν Online

Μαθήματα Προγραμματισμού Στα Ελληνικά: Ξεκινήστε Δωρεάν Online

Σε ένα κόσμο που βασίζεται όλο και περισσότερο στην τεχνολογία, ο προγραμματισμός είναι μία από τις πιο χρήσιμες δεξιότητες που μπορούμε να αποκτήσουμε. Για κάποιους ίσως να είναι απλά ένα χόμπι και άλλους μπορεί να τους βοηθήσει για μια νέα καριέρα με τεράστιες προοπτικές. Για όποιον λόγο και αν μας ενδιαφέρει, στον οδηγό θα δούμε πώς να ξεκινήσουμε δωρεάν μαθήματα προγραμματισμού στα ελληνικά μέσω Internet.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Διαφημίστε την επιχειρησή σας στο site του PCsteps, ή και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη διαβάζουν όλα μας τα άρθρα χωρίς διαφημίσεις, και έχουν επιπλέον μοναδικά προνόμια.

Συμμετοχή

Πώς να μάθω προγραμματισμό μόνος μου ανεξαρτήτως ηλικίας

Πολλοί από εμάς βλέπουμε τον προγραμματισμό σαν κάτι που αφορά αποκλειστικά τους νέους. Τα μαθήματα προγραμματισμού ξεκινούν σε κάποιο στοιχειώδες επίπεδο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με περισσότερες επιλογές και εξειδίκευση στην τριτοβάθμια.

Παρόλο που υπάρχουν και κάποια φροντιστήρια που ασχολούνται με τον προγραμματισμό, αν είμαστε ενήλικες και εργαζόμαστε ήδη, πιθανώς να μην έχουμε το χρόνο ή να μην θέλουμε να ξοδέψουμε τα χρήματα για μαθήματα προγραμματισμού.

Τα καλά νέα είναι πως τουλάχιστον όσον αφορά τα πρώτα βασικά βήματα, είναι πιο εύκολο να διδάξουμε τον εαυτό μας μια γλώσσα προγραμματισμού, παρά να μάθουμε πχ μια ξένη γλώσσα ή πώς να ζωγραφίζουμε.

μαθήματα προγραμματισμού online 01

Βέβαια, το να μάθουμε προγραμματισμό από ένα βιβλίο, ή ακόμα και από μια ιστοσελίδα, μπορεί σύντομα να αποδειχτεί βαρετό ή και αρκετά δύσκολο. Ιδίως αν η εκμάθηση προγραμματισμού είναι σε ξένη γλώσσα.

Δωρεάν μαθήματα προγραμματισμού στα Ελληνικά

Για το λόγο αυτό, μια ομάδα Ελλήνων προγραμματιστών δημιούργησε ένα εύχρηστο και πολύ λειτουργικό site για online μαθήματα προγραμματισμού στη γλώσσα μας, με στόχο να κάνουν την εκμάθηση μια ευχάριστη και αλληλεπιδραστική διαδικασία.

Δωρεάν

Τα μάθημα ξεκινά “από το μηδέν”, όπερ σημαίνει πως δεν χρειάζεται να έχουμε κάποια προηγούμενη εμπειρία με προγραμματισμό.

Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική σελίδα προσφέρει δωρεάν μαθήματα προγραμματισμού σε Java, Java Enterprise, Python, Django, JavaScript, αλλά και σε τεχνολογίες όπως Databases, NoSQL, Maven, Apache Camel, Docker, Git, κ.α.

Ομολογουμένως, πρόκειται για μια εξαιρετική προσπάθεια που αξίζει την προσοχή μας αν μας ενδιαφέρει να εντρυφήσουμε στον προγραμματισμό.

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι το ελληνικό site δεν απαιτεί την παραμικρή πληρωμή για όλα αυτά τα δωρεάν μαθήματα προγραμματισμού στα ελληνικά. Αν μας αρέσει και θεωρούμε ότι μας δίνει τις γνώσεις που θέλουμε, μπορούμε να το υποστηρίξουμε και εμείς από τη μεριά μας με κάποια μικρή δωρεά (Donate).

online μαθήματα προγραμματισμού 2μ

Μαθαίνω Python

Η Python είναι μια από τις καλύτερες γλώσσες προγραμματισμού για όποιον θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με τον χώρο. Είναι πιθανότατα μια από τις ελάχιστες γλώσσες προγραμματισμού που θεωρείται ότι είναι εύκολη και ταυτόχρονα πολύ ισχυρή.

Στο εξαιρετικό ελληνικό site θα βρούμε μια ολοκληρωμένη σειρά δωρεάν μαθημάτων στην Python, τα οποία αποτελούνται από 22 ενότητες, όλες στην γλώσσα μας. Κάθε μια ενότητα είναι αυτόνομη από τις άλλες και δεν απαιτείται να γνωρίζουμε τις προηγούμενες για να την παρακολουθήσουμε.

Επίσης, σε κάθε ενότητα δημιουργούμε ένα καινούργιο πρόγραμμα Python έτσι ώστε να είναι εντελώς ξεκάθαρο το νόημα της ενότητας και η ουσία της θεωρίας που μελετάμε.

Πριν ξεκινήσουμε να γράφουμε το πρώτο μας πρόγραμμα σε Python, πρέπει να εγκαταστήσουμε τα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν σε αυτή την διαδικασία. Το site μας καθοδηγεί βήμα προς βήμα σε αυτή την διαδικασία των λήψεων.

εκμάθηση προγραμματισμού

Μαθαίνοντας σιγά-σιγά την Python, μπορούμε πολύ εύκολα να κάνουμε το επόμενο βήμα και να γράφουμε Python Web εφαρμογές με την χρήση frameworks όπως Django και Flask.

Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στα δωρεάν μαθήματα Python Microservices, όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα Web Services και Microservices.

Δωρεάν Μαθήματα Προγραμματισμού Στα Ελληνικά 1μμ

Έτσι, καθώς όλη η εκμάθηση προγραμματισμού γίνεται εξολοκλήρου στην γλώσσα μας, είναι βέβαιο ότι αν μας ενδιαφέρει η Python, έχουμε κάνει τη σωστή αρχή στο κατάλληλο site.

Μαθαίνω JavaScript

Η JavaScript είναι και αυτή μια από τις πιο διάσημες γλώσσες προγραμματισμού η οποία έχει επεκταθεί σε mobile και tablet πλατφόρμες.

Τα δωρεάν μαθήματα προγραμματισμού στην script γλώσσα web προγραμματισμού JavaScript αποτελούνται από 11 ενότητες. Και εδώ κάθε μια ενότητα είναι αυτόνομη από τις άλλες και δεν απαιτείται να γνωρίζουμε τις προηγούμενες για να την παρακολουθήσουμε.

Επίσης, σε κάθε ενότητα δημιουργούμε ένα καινούργιο παράδειγμα JavaScript έτσι ώστε να είναι εντελώς ξεκάθαρο το νόημα της ενότητας και η ουσία της θεωρίας που μελετάμε.

Μαθαίνοντας την JavaScript, μπορούμε πολύ εύκολα να κάνουμε το επόμενο βήμα το οποίο είναι να γράφουμε JavaScript Web εφαρμογές με την χρήση frameworks όπως Angular και React.

Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στα δωρεάν μαθήματα Node.js Microservices, όπου θα μπορούμε να δημιουργήσουμε από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα Web Services και Microservices.

Online μαθήματα προγραμματισμού στα Αγγλικά με το Codecademy

Το Codecademy είναι αναμφίβολα το πιο δημοφιλές online εργαλείο για να κάνουμε δωρεάν μαθήματα προγραμματισμού. Όπως είναι φυσικό, απαιτείται η γνώση των βασικών Αγγλικών για να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τα μαθήματα.

Επίσης, το μόνο αρνητικό σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι πολλές λειτουργίες του Codecademy αλλά και διάφορα μαθήματα προγραμματισμού σε ισχυρές γλώσσες όπως η Python 3 και άλλες απαιτούν την έκδοση Pro, η οποία στην ουσία μας παρέχει κανονικές σπουδές προγραμματισμού.

Ωστόσο, η δωρεάν έκδοση μπορεί να μας βοηθήσει να μάθουμε τη βασική λογική του προγραμματισμού και τις δομές του.

Έτσι, μόλις επισκεφτούμε τη σελίδα του, θα μας ζητήσει αρχικά να ανοίξουμε έναν δωρεάν λογαριασμό. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε τη δυνατότητα να καταγράφουμε την πρόοδό μας, να βάζουμε νέους στόχους, και να συνδεθούμε με άλλα άτομα που παρακολουθούν μαθήματα προγραμματισμού.

Από εκεί και μετά, το Codecademy διαθέτει διαφορετικές επιλογές για μαθήματα προγραμματισμού, αναλόγως του πώς προτιμάμε να μαθαίνουμε. Το πιο ενδιαφέρον στη μέθοδο διδασκαλίας είναι πως συνδυάζουν κάθε μάθημα με μια πρακτική εφαρμογή.

Μαθήματα προγραμματισμού στην πράξη

Έτσι, στα πρώτα μας βήματα με τα μαθήματα προγραμματισμού, το Codecademy μας πιάνει από το χέρι και μας καθοδηγεί με πολύ απλές και κατανοητές οδηγίες.

Για παράδειγμα, στο καλωσόρισμα, μόλις επιλέξουμε το πρώτο μας μάθημα πατώντας στο “Lesson”…

…μπορούμε να ξεκινήσουμε απευθείας με μια κονσόλα όπου το Codecademy θα μας ζητήσει να γράψουμε τον πρώτο μας κώδικα σε JavaScript με μια απλή οδηγία: να αρχίσουμε να πληκτρολογούμε εντολές αλλάζοντας το κείμενο που μας υποδεικνύει με τα γράμματα στα δεξιά.

Έτσι, ξεκινώντας από κάτι τόσο απλοϊκό, πατώντας στο “Next”…

….θα μας ζητήσει αρχικά να πληκτρολογήσουμε το όνομα μας μέσα στους χαρακτήρες (‘) ή (“).

Μόλις το κάνουμε αυτό και πατήσουμε στο “Run”, θα έχουμε δημιουργήσει το πρώτο μας string. Τα μονά (‘) ή διπλά (“) αυτάκια είναι μια ακολουθία χαρακτήρων η οποία επεξεργάζεται από τον υπολογιστή. Ένα string πρέπει πάντα να ξεκινά και να τελειώνει με τον ίδιο χαρακτήρα.

Από εκεί και μετά, πατάμε στο επόμενο που θα δούμε στο κάτω τμήμα της καρτέλας για να συνεχίσουμε να πληκτρολογούμε με τον ίδιο τρόπο τις εντολές που θα μας προτείνει το Codecademy, έτσι ώστε να εξοικειωθούμε με αυτή την διαδικασία. Αυτό το πρώτο μάθημα αποτελείται από επτά ασκήσεις.

εκμάθηση προγραμματισμού 3μν

Αν θέλουμε να μπούμε στα πιο βαθιά, το Codecademy περιλαμβάνει τις ισχυρότερες και πιο διαδεδομένες γλώσσες όσον αφορά το Internet, όπως HTML & CSS, Python, Javascript, Java, SQL, Bash/Shell, Ruby, κ.α.

Για όσους έχουν ολοκληρώσει τα μαθήματα της επιλογής τους, και θέλουν να μάθουν στην πράξη, υπάρχει ειδική ενότητα με projects και APIs για να εξασκήσουν τις νέες γνώσεις τους.

Διαμέσου του λογαριασμού μας, το Codecademy θυμάται την πρόοδό μας στις γλώσσες προγραμματισμού που έχουμε ξεκινήσει. Επίσης, κερδίζουμε και πόντους και achievements, σαν ένα κίνητρο για την πρόοδό μας.

Ιστορίες επιτυχίας

Στη σελίδα του Codecademy θα βρούμε ιστορίες ανθρώπων από τις ΗΠΑ μέχρι την Kenya, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, που έμαθαν προγραμματισμό χάρις σε αυτή τη σελίδα.

Ορισμένοι μάλιστα κατάφεραν να ξεκινήσουν μια νέα καριέρα χάρη στις γνώσεις που απέκτησαν από το Codecademy.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη δωρεάν εκμάθηση προγραμματισμού?

Στις μέρες μας μπορούμε να ξεκινήσουμε μαθήματα προγραμματισμού από το σπίτι μας χωρίς να ξοδέψουμε χρήματα. Με τις γλώσσες αυτές μπορούμε να μάθουμε τη βασική λογική του προγραμματισμού, τις δομές του, ακόμα και να φτιάξουμε πλήρεις εφαρμογές.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για τα δωρεάν online μαθήματα προγραμματισμού, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT 2
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#223 - Τιμή Βενζίνης Στους Χάρτες Google, Δωρεάν HEVC codec, Αναφορές Instagram
QuickSteps
GamingSteps#202205014 - Τέλος Το FIFA Για Την EA, Νέο Silent Hill, Επικό Demo Της Unreal Engine 5
GamingSteps