Το format και η επανεγκατάσταση των Windows μπορεί να γίνει μέσα σε μερικά λεπτά. Ωστόσο, θα μας πάρει ώρες για να εγκαταστήσουμε τους κατάλληλους drivers, να εφαρμόσουμε τις προσωπικές μας ρυθμίσεις, και να περάσουμε τα προγράμματα που επιθυμούμε. Σε αυτόν τον οδηγό θα εξερευνήσουμε όλες τις μεθόδους για επιδιόρθωση Windows, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε format στον δίσκο, και χωρίς να χάσουμε τα αρχεία μας.
Για να βλέπεις ΟΠΟΙΑ ταινία και σειρά θέλεις ΟΤΑΝ θέλεις, σε Ελλάδα ή εξωτερικό, και για απόλυτη ασφάλεια και ανωνυμία, βάλε Cyberghost μόνο με $2,75 το μήνα:
Δείτε τις ενότητες του οδηγού:
Πότε και γιατί χρειάζεται η επιδιόρθωση Windows
Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια εγκατάσταση των Windows θα γίνεται όλο και πιο “φορτωμένη” όσο περνάει ο χρόνος, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται κολλήματα, αργοπορίες, και διάφορα άλλα ενοχλητικά συμπτώματα.
Ο συνήθης ύποπτος σε τέτοιες περιπτώσεις είναι κάποιο τυχόν malware. Ακόμα όμως και σε ένα "καθαρό" σύστημα, υπάρχουν και διάφοροι άλλοι λόγοι που επιβραδύνουν το σύστημά μας με τον καιρό.
Μερικοί απ’ αυτούς είναι προβλήματα στη registry των Windows, σφάλματα, και διάφορα προβλήματα με το λογισμικό μας.
Φυσικά, ένα αργό PC θα μπορούσε να σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να αναβαθμίσουμε το hardware μας. Σε αυτόν τον οδηγό όμως δεν θα ασχοληθούμε με το hardware. Αν θέλετε να δείτε πώς γερνάνε τα PC, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τον οδηγό μας.
Αντίθετα, θα εστιάσουμε σε όλους τους τρόπους για επιδιόρθωση Windows, ώστε να “επισκευάσουμε” τυχόν σφάλματα που προκύπτουν στο λειτουργικό με την πάροδο του χρόνου.
Κάποιες από τις μεθόδους που θα περιγράψουμε θα μας επιτρέψουν να κρατήσουμε τα αρχεία μας και τα προγράμματά μας. Αν λοιπόν η καθυστέρηση οφείλεται σε κάποιον ιό, καλά θα κάνουμε να τον ξεφορτωθούμε πριν προχωρήσουμε με την επιδιόρθωση Windows.
Παρακάτω θα εξετάσουμε δύο περιπτώσεις, για όλες τις νεότερες εκδόσεις των Windows (7, 8, 19). Πρώτον, θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε αν έχουμε πρόσβαση στο λειτουργικό. Ωστόσο, θα εξετάσουμε και την περίπτωση τα Windows να μην είναι πλέον προσβάσιμα.
Και στις δύο περιπτώσεις, ο στόχος μας είναι η επιδιόρθωση Windows χωρίς να χάσουμε τα αρχεία μας.
Τι θα χρειαστώ για την επιδιόρθωση Windows
Πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την επιδιόρθωση οποιασδήποτε έκδοσης των Windows, καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι.
Είναι χρήσιμο να έχουμε κατεβάσει ένα ISO των Windows που μας ενδιαφέρουν, στη σωστή έκδοση (Home, Home Premium, Pro, κλπ) και τη σωστή αρχιτεκτονική (32 ή 64 bit).
Κατέβασμα Windows & Κατέβασμα Office Δωρεάν σε ISO (+ Video)
Στη συνέχεια, μπορούμε είτε να γράψουμε το ISO σε DVD, είτε να δημιουργήσουμε ένα boot USB.
Με αυτό το μέσο εγκατάστασης ανά χείρας, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην επιδιόρθωση Windows οποιασδήποτε έκδοσης.
Επιδιόρθωση Windows 10
Στα Windows 10, η Microsoft διευκόλυνε τη διαδικασία για την επιδιόρθωση Windows, και μας έδωσε κάποιες επιπλέον επιλογές για “φρεσκάρισμα” του λειτουργικού.
Ωστόσο, το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε επιδιόρθωση Windows με πολλούς τρόπους, μπορεί να μας μπερδέψει και να προκαλέσει σύγχυση σε αρκετούς χρήστες.
Εμείς θα επιχειρήσουμε να εξηγήσουμε τις διαφορές και ομοιότητες των μεθόδων, αναλύοντας την καθεμία ξεχωριστά.
Γιατί τόσες πολλές επιλογές;
Η Επαναφορά ήταν η αρχική επιλογή για ανανέωση των Windows, αλλά φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετό. Η εταιρεία μας έδωσε επίσης τη δυνατότητα για Ανανέωση από το πάνελ του Windows Defender από την έκδοση "Δημιουργικότητας" (Creators).
Κάποιοι πιστεύουν ότι η Επαναφορά και η Ανανέωση είναι το ίδιο και το αυτό, αλλά έχουν κάποιες διαφορές.
Πριν εξηγήσουμε ποιες είναι αυτές, θα αναφέρουμε ότι όταν εγκαθιστάμε τα Windows για πρώτη φορά σε έναν υπολογιστή, αυτόματα δημιουργεί και ένα διαμέρισμα αποκατάστασης στον δίσκο.
Ωστόσο, αν το σύστημά μας ήρθε με προεγκατεστημένα Windows, τις περισσότερες φορές θα περιλαμβάνει εφαρμογές του κατασκευαστή, όπως πχ κάποια laptop της Lenovo, της HP, κτλ.
Πέρα από τις προεγκατεστημένες εφαρμογές, ο κατασκευαστής είναι πιθανό να έχει “πειράξει” και το διαμέρισμα αποκατάστασης, για να συμπεριλάβει αυτά τα προγράμματα.
Η Επαναφορά, λοιπόν, χρησιμοποιεί το διαμέρισμα αποκατάστασης του δίσκου μας, ώστε να κάνει καθαρή εγκατάσταση στον υπολογιστή μας. Κατά συνέπεια, αν η εικόνα αυτή περιέχει και τις τρίτες εφαρμογές του κατασκευαστή, με την Επαναφορά θα εγκατασταθούν στο σύστημά μας.
Από την άλλη, η Ανανέωση θα κατεβάσει την τελευταία έκδοση των αρχείων αποκατάστασης από τους server της Microsoft, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το διαμέρισμα του δίσκου μας.
Με άλλα λόγια, η Ανανέωση είναι η πιο “φρέσκια” επιλογή από τις δύο, δεδομένου ότι δεν θα εγκαταστήσει και τις τρίτες εφαρμογές του κατασκευαστή της συσκευής. Ωστόσο, κρατάει τυχόν app από το Windows Store που μπορεί να είχε εγκατεστημένα ο κατασκευαστής.
Όπως αναφέραμε, αν εγκαταστήσαμε μόνοι μας τα Windows, το διαμέρισμα αποκατάστασης ήδη περιέχει τα καθαρά αρχεία της Microsoft, χωρίς τις σαβούρες των κατασκευαστών. Σε αυτήν την περίπτωση, και η Επαναφορά θα κάνει την ίδια δουλειά.
Επιπλέον, η Επαναφορά θα μας ρωτήσει αν θέλουμε να κρατήσουμε τα αρχεία μας, ενώ με την Ανανέωση δεν έχουμε επιλογή να ΜΗΝ τα κρατήσουμε.
Η Ανανέωση είναι πιθανότατα η πιο “up-to-date” επιλογή, αφού μετά το πέρας της, θα έχουμε εγκατεστημένα και όλα τα νεότερα Windows Updates.
Και οι δύο επιλογές είναι χρήσιμες αν θέλουμε να κάνουμε επιδιόρθωση Windows, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε boot από κάποιο μέσο εγκατάστασης, και χωρίς να χάσουμε αρχεία.
Στον παρακάτω πίνακα συνοψίζουμε τις διαφορές μεταξύ της Επαναφοράς και της Ανανέωσης.
Επαναφορά
Η επιλογή Επαναφορά όπως είπαμε μας επιτρέπει να κρατήσουμε αρχεία και δεδομένα του δίσκου. Ωστόσο, θα απεγκαταστήσει τυχόν apps και drivers, όπως και ό,τι ρυθμίσεις είχαμε κάνει στα Windows.
Για να βρούμε την επιλογή, πηγαίνουμε στις Ρυθμίσεις > Ενημέρωση και Ασφάλεια.
Αν δεν μας πειράζει να χάσουμε όλες τις εφαρμογές μας - αφού μπορούμε πάντα να τις επανεγκαταστήσουμε - το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πατήσουμε στο κουμπί “Γρήγορα αποτελέσματα” της καρτέλας Αποκατάσταση.
Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας, στα Αγγλικά η ίδια επιλογή ονομάζεται "Get Started". Δεν ξέρουμε ποιος έκανε τη μετάφραση, αλλά απέτυχε παταγωδώς.
Τα Windows θα μας ρωτήσουν αν θέλουμε να κρατήσουμε τα αρχεία ή να διαγράψουμε τα πάντα. Επιλέγουμε ό,τι επιθυμούμε.
Σε περίπτωση που κατά λάθος πατήσατε στη λάθος επιλογή, μη σκάτε, στο επόμενο βήμα θα δούμε μια σύνοψη των επιλογών μας μέχρι στιγμής. Πατάμε Επόμενο αν είμαστε σίγουροι ότι θέλουμε να προχωρήσουμε.
Και για άλλη μια φορά, αν αλλάξαμε γνώμη, έχουμε την επιλογή να επαναχωρήσουμε. Εφόσον είμαστε σίγουροι, πατάμε στο κουμπί “Επαναφορά”.
Από εδώ και στο εξής δεν θα χρειαστεί να κάνουμε τίποτα. Απλά περιμένουμε.
Μετά από λίγο, το PC μας θα κάνει επαναφορά.
Όταν τελειώσει, θα βρεθούμε ξανά στην επιφάνεια εργασίας μας, όπου όλα τα αρχεία και οι φάκελοί μας είναι όπως τα αφήσαμε - αν φυσικά επιλέξαμε να τα κρατήσουμε.
Επιπλέον, θα βρούμε ένα αρχείο HTML στην επιφάνεια εργασίας, το οποίο αναφέρει λεπτομερώς ποιες εφαρμογές απεγκαταστάθηκαν κατά την επαναφορά.
Μπορούμε απλώς να το ανοίξουμε και να τις εγκαταστήσουμε εκ νέου. Το Ninite μπορεί να μας βοηθήσει να το κάνουμε πιο γρήγορα.
Ανανέωση
Για να ανανεώσουμε τα Windows μας και να τα κάνουμε πιο “φρέσκα”, δεν έχουμε παρά να πάμε στο Windows Defender Security Center που θα βρούμε στην μπάρα ειδοποιήσεων. Εναλλακτικά, γράφουμε "defender" στην αναζήτηση.

Στο αριστερό πάνελ, πατάμε στο κουμπάκι της καρδιάς και πηγαίνουμε στο “Πρόσθετες πληροφορίες”.

Έπειτα πατάμε “Γρήγορα αποτελέσματα”.

Σιγουρευόμαστε ότι θέλουμε να προχωρήσουμε, και πατάμε Επόμενο.

Σε περίπτωση που αναρωτιόμασταν, η Microsoft μας ενημερώνει ότι όλες μας οι εφαρμογές θα αφαιρεθούν, και μας δίνει μία λίστα με το ποιες ακριβώς είναι αυτές.
Στην περίπτωσή μας, το σύστημα ήταν ήδη καθαρό, οπότε η μόνη εφαρμογή που θα πάρει πόδι, είναι το OneDrive, μαζί με τα Guest Additions της εικονικής μηχανής που χρησιμοποιήσαμε στο παράδειγμα.

Τέλος, πατάμε “Έναρξη”.

Η ανανέωση του PC θα πάρει λίγη ώρα, ανάλογα με το πόσες ενημερώσεις θα χρειαστεί να κατεβάσει η επιδιόρθωση Windows.

Για άλλη μια φορά περιμένουμε, και ο υπολογιστής μας ίσως κάνει επανεκκίνηση αρκετές φορές.

Έπειτα, τα ανανεωμένα Windows θα κάνουν εκκίνηση, και εμείς θα βρούμε στην επιφάνεια εργασίας ποιες εφαρμογές απεγκαταστάθηκαν.


Επιδιόρθωση Windows με επανεγκατάσταση
Γι’ αυτή τη μέθοδο, θα χρειαστούμε ένα bootable USB ή DVD (αν χρησιμοποιείτε ακόμα) με τα Windows 10, το ίδιο που θα χρησιμοποιούσαμε για μια καθαρή εγκατάσταση.
Θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι περιέχει την ίδια έκδοση Windows με αυτήν που έχουμε στον υπολογιστή μας (Home, Pro, κτλ), καθώς και την ίδια αρχιτεκτονική (32-bit ή 64-bit).
Μόλις βάλουμε το USB (ή το DVD) στον υπολογιστή, κάνουμε διπλό κλικ πάνω του.

Αν η εγκατάσταση δεν ξεκινήσει αυτόματα, τρέχουμε το αρχείο setup που θα βρούμε στο εσωτερικό.

Η εγκατάσταση θα μας προτείνει να περάσει τις τελευταίες ενημερώσεις. Μπορούμε φυσικά να παραλείψουμε αυτό το κομμάτι και να τις περάσουμε μετά την επιδιόρθωση Windows, οπότε εξαρτάται από την προτίμησή μας.

Στο επόμενο βήμα αποδεχόμαστε τους όρους της Microsoft. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επιλέξουμε τι θέλουμε να κρατήσουμε και τι όχι. Αν θέλουμε να αλλάξουμε την προεπιλογή του να κρατήσουμε τα πάντα, πατάμε στο “Αλλαγή επιλογής”.

Από εκεί, έχουμε τρεις επιλογές. Μπορούμε να κρατήσουμε τα προσωπικά μας αρχεία και τις εφαρμογές, μόνο τα αρχεία, ή να σβήσουμε τα πάντα.
Όταν επιλέξουμε αυτό που θέλουμε, προχωράμε με την επιδιόρθωση Windows. Μετά τις ενημερώσεις, ο υπολογιστής μας θα είναι σαν καινούργιος, με όλα τα προγράμματα και αρχεία που είχαμε και πριν (αν αυτό επιλέξαμε).

Επιδιόρθωση Windows 10 που δεν εκκινούν
Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν να μπορούμε να μπούμε στην επιφάνεια εργασίας μας. Αν το σύστημά μας είναι ασταθές ή δεν κάνει καν boot στα Windows, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε άλλη μέθοδο για την επιδιόρθωση Windows.
Για άλλη μια φορά, θα χρειαστούμε ένα μέσο εγκατάστασης με τα Windows, είτε USB είτε DVD. Ωστόσο, αυτή τη φορά θα πρέπει να κάνουμε boot απ’ αυτό. Αν δεν γνωρίζετε πώς, δείτε τον οδηγό μας.
Αφού ετοιμάσουμε το μέσο εγκατάστασης και ανοίξουμε τον υπολογιστή, θα μας ζητήσει να πατήσουμε ένα οποιοδήποτε πλήκτρο.


Έπειτα, πατάμε Επόμενο στην επιλογή γλώσσας, χωρίς να μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ποια γλώσσα είναι επιλεγμένη. Δεν θα μας χρειαστεί στην πορεία.

Στο επόμενο παράθυρο, επιλέγουμε “Repair your computer” ή "Επιδιόρθωση του υπολογιστή", αν έχουμε ένα ελληνικό ISO των Windows 10.

Έπειτα, πηγαίνουμε στο “Αντιμετώπιση προβλημάτων > Γραμμή εντολών”.

Στη συνέχεια, ανάλογα με το ποιον δίσκο έχουμε την εγκατάσταση των Windows, πληκτρολογούμε το ακόλουθο:
sfc /scannow /offbootdir=ΓΡΑΜΜΑ_ΔΙΣΚΟΥ:\ /offwindir=ΓΡΑΜΜΑ_ΔΙΣΚΟΥ:\windows
Προφανώς, αντικαθιστούμε το “ΓΡΑΜΜΑ_ΔΙΣΚΟΥ” με τον δίσκο που ταιριάζει στην περίπτωσή μας. Για εμάς, ήταν ο D.
Η εγκατάσταση θα ξεκινήσει να ψάχνει για σφάλματα και κατεστραμμένα αρχεία που εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία των Windows.
Αν αφού τελειώσει έχει επιδιορθώσει τα σφάλματα, ξανατρέχουμε τον έλεγχο πατώντας το πάνω βελάκι στο πληκτρολόγιο και Enter. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, ώσπου να λάβουμε μήνυμα ότι δεν βρέθηκαν παραβιάσεις ακεραιότητας.

Τέλος, κλείνουμε τη γραμμή εντολών και πατάμε Συνέχεια για να κάνουν εκκίνηση τα Windows.

Πλέον θα πρέπει να είμαστε σε θέση να μπούμε στο λειτουργικό. Πιθανότατα τα προβλήματα που είχαμε να εξαφανίστηκαν, αλλά μπορούμε να ακολουθήσουμε και μία από τις παραπάνω μεθόδους, για μια πιο καθαρή εγκατάσταση των Windows.
Επιδιόρθωση Windows 8 και 8.1
Τα Windows 8/8.1 είναι αρκετά όμοια με τα Windows 10, και έτσι μπορούμε και εδώ να βρούμε τις επιλογές Επαναφορά και Ανανέωση.
Ωστόσο, έχουν κάποιες διαφορές για το τι προσφέρουν, τις οποίες θα δούμε στην πορεία.
Επαναφορά
Η επιλογή Επαναφορά στα Windows 8/8.1 δεν μας προσφέρει να κρατήσουμε τα αρχεία μας. Θα τα διαγράψει όλα και θα επαναφέρει το PC στην αρχική του κατάσταση. Επιπλέον, θα χαθούν και όλες οι προσωπικές μας ρυθμίσεις.
Για να βρούμε την Επαναφορά, πατάμε στην Έναρξη, πηγαίνουμε το ποντίκι προς τα δεξιά, και επιλέγουμε “Ρυθμίσεις”.

Κάνουμε κλικ στο “Αλλαγή ρυθμίσεων υπολογιστή” στη δεξιά γωνία.

Μετά, επιλέγουμε “Ενημέρωση και αποκατάσταση”.

Στο πάνελ Αποκατάσταση, η επιλογή Επαναφορά είναι η δεύτερη, με την ονομασία “Κατάργηση όλων και εγκατάσταση των Windows από την αρχή”. Για να ξεκινήσει, πατάμε “Ξεκινήστε”.


Στην πρώτη οθόνη, βλέπουμε τι ακριβώς κάνει η Επαναφορά και πατάμε απλώς Επόμενο.

Εδώ, οι μόνες μας επιλογές είναι είτε να αφαιρέσουμε τα αρχεία με απλή διαγραφή, είτε να καθαρίσουμε εντελώς τον δίσκο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, θέλουμε την πρώτη επιλογή. Ο πλήρης καθαρισμός δεν αξίζει τον κόπο, εκτός κι αν πρόκειται να πουλήσουμε το PC και θέλουμε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα ανάκτησης των δεδομένων από τρίτους.

Όταν είμαστε έτοιμοι, πατάμε Επαναφορά.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε τώρα είναι να περιμένουμε.

Έπειτα, θα πρέπει να διαλέξουμε γλώσσα και περιοχή, καθώς και όλες τις ρυθμίσεις από την αρχή. Είναι σαν μια καθαρή εγκατάσταση των Windows.
Ανανέωση
Για την Ανανέωση χρειαζόμαστε ένα μέσο εγκατάστασης στα Windows 8/8.1, σε αντίθεση με τα Windows 10, όπου κατεβαίνει αυτόματα από το ίντερνετ. Επιπλέον, θα βρούμε την επιλογή στις Ρυθμίσεις, αντί για το πάνελ του Windows Defender.
Με την Ανανέωση, τα αρχεία μας και οι προσωπικές μας ρυθμίσεις εξατομίκευσης παραμένουν ως έχουν. Ωστόσο, οι υπόλοιπες ρυθμίσεις θα επανέλθουν στις προεπιλεγμένες τιμές των Windows.
Όσο για τις εφαρμογές, η Ανανέωση θα κρατήσει όλες τις εφαρμογές του Store που ήδη έχουμε, αλλά θα απεγκαταστήσει τυχόν άλλα προγράμματα.
Για να βρούμε την επιλογή, πηγαίνουμε στην καρτέλα Αποκατάσταση από τις Ρυθμίσεις, όπως περιγράψαμε και παραπάνω. Από εκεί, επιλέγουμε το πρώτο κουμπί "Ξεκινήστε", κάτω από την επικεφαλίδα "Ανανέωση του υπολογιστή σας, χωρίς να επηρεαστούν τα αρχεία σας”.


Η Microsoft για άλλη μια φορά μας ενημερώσει για το τι θα χάσουμε και τι θα κρατήσουμε.

Όταν είμαστε έτοιμοι, πατάμε στο κουμπί Ανανέωση.

Από εδώ και πέρα, η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη.

Θα πάρει λίγη ώρα, αλλά εντέλει θα επανέλθουμε σε ένα πλήρως λειτουργικό και ανανεωμένο σύστημα με Windows 8/8.1.

Επιδιόρθωση Windows 8/8.1 με επανεγκατάσταση
Αν θέλουμε να κρατήσουμε τα πάντα από τα Windows, όπως αρχεία, εφαρμογές, και προγράμματα, μπορούμε να κάνουμε επιδιόρθωση Windows 8 επανεγκαθιστώντας το λειτουργικό.
Για να το πετύχουμε, θα χρειαστούμε ένα μέσο εγκατάστασης Windows 8/8.1 (USB ή DVD), που να ταιριάζει στην έκδοση και αρχιτεκτονική των Windows που ήδη έχουμε. Επιπλέον, θα χρειαστούμε και το κλειδί ενεργοποίησης.
Αφού τοποθετήσουμε το μέσο εγκατάστασης στον υπολογιστή μας, τρέχουμε το αρχείο setup.

Μπορούμε να διαλέξουμε αν θα κατέβουν οι διαθέσιμες ενημερώσεις, ή να το αφήσουμε για αργότερα.

Σε αυτό το σημείο, εισάγουμε το κλειδί προϊόντος μας. Αν είναι γνήσιο, θα μας επιτραπεί να προχωρήσουμε πατώντας Επόμενο.

Έπειτα, αποδεχόμαστε τους όρους χρήσης της Microsoft.

Εδώ επιλέγουμε τι θα κρατήσουμε και τι όχι.

Μπορούμε να κρατήσουμε τα αρχεία μας, τις εφαρμογές, και τις ρυθμίσεις των Windows. Εναλλακτικά, μπορούμε να κρατήσουμε μόνο τα αρχεία μας και να διαγράψουμε εφαρμογές και ρυθμίσεις, ή τέλος, μπορούμε να σβήσουμε τα πάντα και να κάνουμε μια νέα αρχή.
Ένας τελικός έλεγχος ότι όλα είναι εντάξει πριν προχωρήσουμε…

...και ξεκινάει η διαδικασία.

Αυτό μπορεί να πάρει λίγη ώρα, αλλά μόλις τελειώσει, θα μας ζητηθεί να εισάγουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις στο PC μας.
Επιδιόρθωση Windows 8/8.1 που δεν κάνουν boot
Αν δεν μπορούμε να μπούμε στην επιφάνεια εργασίας μας για να ακολουθήσουμε μια από τις παραπάνω μεθόδους, τότε θα πρέπει να κάνουμε επιδιόρθωση Windows με boot από το μέσο εγκατάστασης.
Η διαδικασία είναι πανομοιότυπη με τα Windows 10 και θα τη βρείτε εδώ.
Επιδιόρθωση Windows 7
Στα Windows 7 δεν έχουμε ούτε Επαναφορά, ούτε Ανανέωση. Αν θέλουμε να κάνουμε επιδιόρθωση Windows 7, θα πρέπει αναγκαστικά να χρησιμοποιήσουμε το μέσο εγκατάστασης με την ίδια έκδοση και αρχιτεκτονική των Windows που διαθέτουμε.
Επίσης, σημειώνουμε ότι θα μας χρειαστεί και ένα κλειδί ενεργοποίησης των Windows.
Πρώτα απ’ όλα, βάζουμε το μέσο εγκατάστασης στον υπολογιστή, και εκτελούμε το αρχείο setup.

Πατάμε “Εγκατάσταση τώρα”.

Θα ξεκινήσει η εγκατάσταση, ρωτώντας μας αν θέλουμε να κατέβουν ή όχι οι νεότερες ενημερώσεις.
Μπορούμε να τις κατεβάσουμε τώρα, ή να τις εγκαταστήσουμε αργότερα. Είναι προτιμότερο όμως να το κάνουμε τώρα, γιατί ενδέχεται η επιδιόρθωση Windows να αποτύχει αν το αφήσουμε για αργότερα.

Αποδεχόμαστε τους όρους της Microsoft και πατάμε Επόμενο.

Τώρα επιλέγουμε την επιλογή “Αναβάθμιση”.

Η δουλειά μας κάπου εδώ τελείωσε. Η εγκατάσταση θα φροντίσει για τα υπόλοιπα, κάνοντας επιδιόρθωση Windows χωρίς να πειράξει τα αρχεία, τα προγράμματα, και τις ρυθμίσεις μας.

Το μόνο που έμεινε είναι να εισάγουμε το κλειδί των Windows 7 όταν ζητηθεί, και θα επιστρέψουμε στην επιφάνεια εργασίας για να τη βρούμε όπως την αφήσαμε.
Επιδιόρθωση Windows 7 που δεν κάνουν boot
Σε μια τέτοια περίπτωση, θα χρειαστούμε και πάλι το μέσο εγκατάστασης (USB ή DVD).


Επιλέγουμε Επόμενο στο παράθυρο που μας ζητάει επιλογή γλώσσας, και πατάμε “Επιδιόρθωση αυτού του υπολογιστή”.

Η εγκατάσταση θα εντοπίσει το λειτουργικό μας σύστημα. Οι περισσότεροι έχουμε μόνο ένα λειτουργικό στον υπολογιστή μας, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις χρηστών που χρησιμοποιούν πολλαπλές εγκατάστασεις.
Όπως και να ‘χει, φροντίζουμε να σημειώσουμε το σωστό διαμέρισμα δίσκου, στο οποίο προσπαθούμε να εφαρμόσουμε την επιδιόρθωση Windows.

Στην επόμενη οθόνη, βλέπουμε μια λίστα με επιλογές. Πατάμε στη γραμμή εντολών.

Πληκτρολογούμε το παρακάτω:
sfc /scannow /offbootdir=ΓΡΑΜΜΑ_ΔΙΣΚΟΥ:\ /offwindir=ΓΡΑΜΜΑ_ΔΙΣΚΟΥ:\windows
Προφανώς, αντικαθιστούμε το “ΓΡΑΜΜΑ_ΔΙΣΚΟΥ” με τον δίσκο που ταιριάζει στην περίπτωσή μας. Για εμάς, ήταν ο D.
Η διαδικασία θα πάρει λίγη ώρα, αλλά μόλις τελειώσει, θα δούμε κάποιες διορθώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο σύστημά μας.

Θέλουμε να τρέξουμε την ίδια εντολή ξανά και ξανά, μέχρι να δούμε ότι “Η προστασία πόρων των Windows δεν βρήκε παραβιάσεις ακεραιότητας”.
Τέλος, κλείνουμε τη γραμμή εντολών και κάνουμε επανεκκίνηση στον υπολογιστή μας. Αν όλα πήγαν καλά, θα μπορούμε να μπούμε στα Windows.
Το πρόβλημα μπορεί να επιδιορθώθηκε, αλλά μπορούμε αν θέλουμε να εφαρμόσουμε και τη μέθοδο που περιγράψαμε παραπάνω, ώστε να ανανεωθεί το λειτουργικό μας.
Εσάς τα Windows δουλεύουν όπως πρέπει;
Αυτές ήταν οι καλύτερες μέθοδοι για επιδιόρθωση Windows, χωρίς διαμόρφωση στον δίσκο. Αντιμετωπίσατε προβλήματα στις διαδικασίες που περιγράψαμε;
Αν χρειάζεστε βοήθεια για να κάνετε να Windows να τρέχουν σαν καινούργια, ή αν σας βοήθησε ο οδηγός, γράψτε μας στα σχόλια.
Σχετικές Δημοσιεύσεις
- Πώς να κάνω Backup τις Ρυθμίσεις Chrome και Firefox
- Πλήρης Προστασία των Windows, Δωρεάν με Reboot to Restore
- Μέγεθος Φακέλων στο Δίσκο: Ποιοι Πιάνουν πιο Πολύ Χώρο?
- Ninite: Αυτόματη Εγκατάσταση Προγραμμάτων στα Windows
- Format Υπολογιστή με Απόλυτη Ασφάλεια, Βήμα προς Βήμα
Τα νεότερα βίντεο του PCsteps






Υποστηρίξτε τη λειτουργία του PCsteps
Θέλετε να υποστηρίξετε το PCsteps στη λειτουργία του, για να δημοσιεύουμε καθημερινά υψηλής ποιότητας οδηγούς και βίντεο σχετικά με την τεχνολογία?
Μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε τον οδηγό με τους φίλους σας, και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές σας αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
Με κάθε σας αγορά, και χωρίς να χρεώνεστε τίποτα επιπλέον, το site μας θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και τις αμοιβές των συνεργατών.
Αν προτιμάτε αγορές από την Κίνα, για να πετύχετε καλύτερες τιμές, συνεργαζόμαστε με τα μεγαλύτερα κινέζικα e-shop:
Δείτε τι να προσέχετε στις αγορές από Κίνα για να αποφύγετε το τελωνείο, καθώς και πώς μπορεί το PCsteps να μεσολαβήσει για εσάς αν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα με αγορά από το GearBest, εφόσον έχετε χρησιμοποιήσει το δικό μας σύνδεσμο για την αγορά σας.
Για την πλήρη προστασία όλων σας των συσκευών με Windows, Android, iOS, και MacOS, το PCsteps εμπιστεύεται, χρησιμοποιεί, και προτείνει τα προϊόντα ασφαλείας της Bitdefender.
Μάλιστα, μπορείτε σε αποκλειστικότητα να δοκιμάσετε το Bitdefender Internet Security δωρεάν για 90 ημέρες.