Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Γραμμή Εργασιών: Καρφιτσώστε / Ομαδοποιήστε Τα Πάντα Στο Windows 11 Taskbar
featured Windows 11 Taskbar Καρφιτσώστε Ομαδοποιήστε Οτιδήποτε Στη Γραμμή Εργασιών_x4 ΤΕΛΙΚΟ

Γραμμή Εργασιών: Καρφιτσώστε / Ομαδοποιήστε Τα Πάντα Στο Windows 11 Taskbar

Τα Windows 11 μας επιτρέπουν να καρφιτσώσουμε εύκολα όλες τις εφαρμογές στη γραμμή εργασιών. Όμως, μας δυσκολεύουν όταν πρόκειται για φακέλους, δίσκους, αρχεία, ομάδες δεδομένων και εφαρμογών. Δείτε πώς μετατρέπουμε το taskbar των Windows 11 σε κέντρο όλων των σημαντικών πραγμάτων μας στο PC, καρφιτσώνοντας και ομαδοποιώντας όλα αυτά που μας ενδιαφέρουν.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Καρφίτσωμα & ομαδοποίηση στη γραμμή εργασιών

Περνάμε τόσο πολύ χρόνο στον υπολογιστή μας κάθε μέρα, περιηγούμαστε σε ιστοσελίδες, ασχολούμαστε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εργαζόμαστε και χρησιμοποιούμε εφαρμογές. Ως εκ τούτου, η δυνατότητα εκκίνησης με ένα μόνο κλικ όλων αυτών που χρησιμοποιούμε συχνά, είναι μια βολική ενέργεια που απλοποιεί τα πράγματα.

Φυσικά, όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε πώς να καρφιτσώσουμε με δεξί κλικ τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε πιο πολύ, αλλά αυτό είναι δύσκολο έως και αδύνατο σε άλλα αρχεία και φακέλους.

Επιπλέον, είναι γεγονός ότι η προσθήκη πολλών εφαρμογών ή συντομεύσεων στη γραμμή εργασιών μπορεί να προκαλέσει κορεσμό και ακαταστασία, και να μας αφήσει ελάχιστο ή και καθόλου χώρο για οτιδήποτε άλλο.

Ευτυχώς όμως, υπάρχει η ομαδοποίηση, ένα άλλο καλό χαρακτηριστικό που μπορεί να μας λύσει τα χέρια, χωρίς να χρειάζεται να ανοίγουμε την Εξερεύνηση αρχείων, ή να γεμίζουμε τη γραμμή εργασιών με ένα κάρο εφαρμογές και εικονίδια.

Για παράδειγμα, εκεί που θα έπρεπε να υπερχειλίσουμε όλη τη γραμμή εργασιών, μπορούμε με 4-5 μόνο εικονίδια ομάδων, να έχουμε πρόσβαση σχεδόν στα πάντα απευθείας από το taskbar των Windows.

Εν ολίγοις, με ένα μόνο κλικ, κάνουμε τη γραμμή εργασιών το κέντρο όλων των ενεργειών μας. Αυτό με πολύ εύκολο τρόπο χωρίς να χανόμαστε στο μενού της Έναρξης και στην Εξερεύνηση αρχείων ψάχνοντας από εδώ και από εκεί εφαρμογές, αρχεία, εργαλεία, κλπ.

Έτσι, αρχικά μπορούμε να ξεκινήσουμε με φακέλους, αρχεία, κλπ, που ως γνωστόν τα Windows 11 δυσκολεύουν το καρφίτσωμα, καθώς δεν μας το επιτρέπουν εύκολα κάνοντας δεξί κλικ ή σύροντας, κλπ.

Αυτόματο και ομαδοποιημένο καρφίτσωμα

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι θέλουμε να καρφιτσώσουμε τον εγγενή φάκελο της Μουσικής, ή μια ομάδα φακέλων σε ένα μόνο εικονίδιο, ή με τον ίδιο τρόπο τα χρήσιμα αρχεία μας που χρησιμοποιούμε συχνά. Επιπλέον, όλους τους δίσκους ή μια ομάδα εφαρμογών σε ένα εικονίδιο.

Σε όλα θέλουμε γρήγορη πρόσβαση με ένα κλικ χωρίς να ανοίγουμε ή να ελαχιστοποιούμε παράθυρα, κάνοντας έξτρα ενέργειες.

Αυτό μπορούμε να το κάνουμε με δύο τρόπους. Αυτόματα μέσω του εξαιρετικού μικρού προγράμματος Start11 v2 που μας καρφιτσώνει σχεδόν τα πάντα με ένα μόνο κλικ. Και να ήταν μόνο το καρφίτσωμα.

Το μικρό πρόγραμμα το έχουμε παρουσιάσει σε προηγούμενο οδηγό και το προτείνουμε ανεπιφύλακτα γιατί απογειώνει τη χρήση των Windows 11/10.

FEATURED Windows Apps 5 Εφαρμογές Που Πρέπει Να Έχουμε Στα Windows 11 α2
Windows Apps: 6 Μικρές Εφαρμογές Που Πρέπει Να Έχει Κάθε Χρήστης Windows 11

Τα Windows 11 εξακολουθούν να έχουν ορισμένες αξιοσημείωτες ελλείψεις, παρά τις ενημερώσεις λειτουργιών που κάνει η Microsoft. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν μερικά εξαιρετικά Windows apps που…

Θα δείξουμε εν τάχει μερικά από τα νέα μαγικά που κάνει η νέα έκδοση v2 του Start11 στη γραμμή εργασιών των Windows 11/10. Παρότι το μεγαλύτερο τμήμα της εφαρμογής έχει πλήρως εξελληνισμένο μενού, το κομμάτι Taskbar pins είναι επί του παρόντος στα αγγλικά. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα εξελληνιστεί σύντομα.

Το Taskbar pins αποτελείται από τρεις λειτουργίες. Η ισχυρότερη και πιο βολική είναι το Pin folder menu.

Μας επιτρέπει να καρφιτσώσουμε σε ένα μόνο εικονίδιο τα μενού φακέλων, δίσκων, κλπ, για να περιηγηθούμε στη δομή τους χωρίς να χρειάζεται να ανοίγουμε την Εξερεύνηση αρχείων.

Εδώ μπορούμε να καρφιτσώσουμε σχεδόν τα πάντα. Επιπλέον, αν πρώτα δημιουργήσουμε μερικούς φακέλους με τις συντομεύσεις των αγαπημένων μας εφαρμογών, τα κρίσιμα αρχεία μας, κοκ, μπορούμε μετά να τους καρφιτσώσουμε μέσω του Pin folder menu. Έτσι, δεν θα έχουμε ένα κάρο εικονίδια στο taskbar.

Αρκεί να πατήσουμε στο Browse for folder και να επιλέξουμε αυτά που θέλουμε. Το ξεκαρφίτσωμα σε όλες τις περιπτώσεις γίνεται με το γνωστό απλό δεξί κλικ.

Πατώντας στο Suggested apps θα μας καρφιτσώσει έναν φάκελο που θα μας δείχνει με αυτόματο τρόπο τις εφαρμογές, τα εργαλεία, κλπ, που χρησιμοποιούμε πιο συχνά τη συγκεκριμένη περίοδο, έτσι ώστε να τα ανοίγουμε αμέσως.

Απλά πατάμε στη σχετική ένδειξη και θα μας ρωτήσει αν θέλουμε αυτό το καρφίτσωμα.

Πατώντας στο Όλες οι εφαρμογές θα μας καρφιτσώσει ένα φάκελο με αυτό ακριβώς που υποδηλώνει η ένδειξη, δηλαδή σε αλφαβητική σειρά όλα τα προγράμματα, εργαλεία, κλπ, που έχουμε στο PC.

Το Quick launch θα μας καρφιτσώσει μόνο ένα τμήμα των εφαρμογών.

Φεύγοντας από το Pin folder menu, πατώντας από πάνω στο Pin File, το Start11 μας επιτρέπει να καρφιτσώσουμε με ένα κλικ όποια αρχεία θέλουμε απευθείας στη γραμμή εργασιών, ώστε να έχουμε πολύ πιο γρήγορη πρόσβαση σε αυτά.

Φυσικά, μπορούμε πάντα να τα ομαδοποιήσουμε με την προηγούμενη μέθοδο του Pin folder menu.

Με τον ίδιο τρόπο, πατώντας στο Pin Folder μας καρφιτσώνει άμεσα με ένα κλικ όποιον φάκελο επιλέξουμε. Μπορεί να μας το κάνει σε όλους, ακόμη και στους φάκελους των Windows, χωρίς κανένα πρόβλημα, όπως παρατηρούμε στο κάτωθι στιγμιότυπο.

Επιπλέον, αν σε κάποιους έχουμε αλλάξει το εικονίδιο τους θα το εμφανίζει κανονικά στη γραμμή εργασιών.

Μπορούμε να βρούμε και να αποθηκεύσουμε ωραία εικονίδια, από εδώ και από εδώ. Εναλλακτικά μπορούμε να αξιοποιήσουμε ένα μικρό portable εργαλείο που περιγράφουμε εδώ.

Τέλος, η νέα έκδοση v2 του Start11, διευκολύνει τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και την επαναφορά των διαμορφώσεων μας. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να επαναφέρουμε όλα αυτά που έχουμε κάνει στο Windows PC ή σε ένα άλλο υπολογιστή.

Το μικρό αλλά θαυματουργό Start11 v2 είναι διαθέσιμο για πλήρη δωρεάν χρήση ενός μηνός. Μετά, αν μας αρέσουν αυτά που προσφέρει και έχουμε περιγράψει αναλυτικά σε προηγούμενο οδηγό, το κόστος κυμαίνεται από 4,99 ευρώ για αναβάθμιση και 8,99 ευρώ για εγκατάσταση πρώτη φορά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αν έχουμε ένα ισχυρό VPN όπως το NordVPN, και  χρησιμοποιήσουμε μια αμερικάνικη IP την ώρα της αγοράς, είναι πολύ πιθανό να μας κοστίσει 2-3 ευρώ φθηνότερα.

Λήψη της δωρεάν χρήσης για 30 ημέρες

Χειροκίνητο καρφίτσωμα μέσα από τα Windows

Ο δεύτερος τρόπος για το καρφίτσωμα των φακέλων, αρχείων, και άλλων στη γραμμή εργασιών, είναι απευθείας και δωρεάν μέσα από τα Windows 11, χωρίς τον αυτοματισμό του Start11. Απλά απαιτούνται περισσότερες ενέργειες, και δεν είναι δυνατή η ομαδοποίηση.

Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά τους φακέλους, αρχεία, δίσκους, και άλλα, κάνουμε δεξί κλικ σε αυτό που θέλουμε, και μετά πατάμε στην Αποστολή προς επιφάνεια εργασίας (δημιουργία συντόμευσης).

Windows 11 Taskbar Γραμμή Εργασιών

Ανάλογα το τι θέλουμε να καρφιτσώσουμε, μπορεί να δούμε απευθείας τη Δημιουργία συντόμευσης.

Windows 11 Taskbar Γραμμή Εργασιών 2

Αφού δημιουργήσουμε τη συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας, της κάνουμε δεξί κλικ και πατάμε στις “Ιδιότητες”.

Στην καρτέλα Συντόμευση και στο πεδίο Προορισμός, προσθέτουμε τη λέξη explorer ακολουθούμενη από ένα κενό, μπροστά από τη διαδρομή. Στη συνέχεια, πατάμε στο Εφαρμογή.

Windows 11 Taskbar Γραμμή Εργασιών 4

Εφόσον θέλουμε και αλλαγή εικονιδίου, πατάμε και στο σχετικό κουμπί…

…πληκτρολογούμε imageres.dll και πατάμε Enter. Αν μας εμφανιστεί μια ειδοποίηση αστοχίας δεν υπάρχει πρόβλημα, πατάμε στο ΟΚ και θα εμφανιστούν τα εικονίδια για να επιλέξουμε. Αν έχουμε και δικά μας εικονίδια, απλά πατάμε στην Αναζήτηση για να εντοπίσουμε τον φάκελο όπου τα έχουμε.

Επίσης, μπορούμε να βρούμε και να αποθηκεύσουμε πιο ωραία εικονίδια, από εδώ και από εδώ.

Από εκεί και μετά, δεν έχουμε παρά με δεξί κλικ να επιλέξουμε το Καρφίτσωμα στη γραμμή εργασιών που θα μας εμφανιστεί.

Τα ίδια βήματα κάνουμε και για όποιο άλλο αρχείο θέλουμε να καρφιτσώσουμε στη γραμμή εργασιών. Αρκεί μόνο να τους δημιουργήσουμε μiα συντόμευση προσθέτοντας τη λέξη explorer όπως είδαμε προηγουμένως. Απαιτείται εδώ να αλλάξουμε το εικονίδιο για να μην εμφανίζεται ως φάκελος, το αρχείο ή ο δίσκος .

Windows 11 Taskbar Γραμμή Εργασιών 2

Τέλος, όπως αναφέραμε στην αρχή, αν θέλουμε να καρφιτσώσουμε κάποιες μονάδες δίσκων, κλπ, στο δεξί κλικ θα δούμε απευθείας τη Δημιουργία συντόμευσης αποκλειστικά για την Επιφάνεια εργασίας.

Αυτόματη ομαδοποίηση εφαρμογών στο taskbar

Ένα πολύ μικρό και δωρεάν portable πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα από το GitHub, το TaskbarGroups, θα μας κάνει εύκολα την ομαδοποίηση όλων των εφαρμογών μας στη γραμμή εργασιών.

Μας επιτρέπει να δημιουργούμε ομάδες εφαρμογών και εργαλείων για γρήγορη μαζική πρόσβαση με ένα κλικ στη γραμμή εργασιών. Το μόνο αρνητικό, είναι ότι έχει καιρό να ενημερωθεί καθώς προοριζόταν για τα Windows 10.

Εμείς το χρησιμοποιούμε στην τελευταία έκδοση των Windows 11 23H2 (Δομή 22621.3296) και υπάρχουν κάποια bugs, που ωστόσο, τα βλέπαμε και στα Windows 10. Ως εκ τούτου, είναι στη διακριτική μας ευχέρεια να το δοκιμάσουμε. Άλλωστε, είναι portable.

Το zip που διατίθεται στο GitHub το κατεβάζουμε απευθείας από εδώ. Είναι απόλυτα ασφαλές.

Στη συνέχεια, απλά εξάγουμε με δεξί κλικ το περιεχόμενο του zip στην επιφάνεια εργασίας ή όπου αλλού θέλουμε.

Κατόπιν, ανοίγουμε τον φάκελο που εξάγαμε και εκτελούμε το exe αρχείο του εργαλείου.

Μόλις μας ανοίξει το TaskbarGroups, ήρθε η ώρα να οργανώσουμε εύκολα τη γραμμή εργασιών μας.

Αρχικά πατάμε στο Add taskbar group.

Μετά ονομάζουμε την ομάδα όπως επιθυμούμε, πληκτρολογώντας στο πεδίο του Name the new group.

Στο παράδειγμα μας, βάλαμε το Office και τις εφαρμογές του. Φυσικά, μπορούμε να δημιουργήσουμε ό,τι ομάδα εφαρμογών επιθυμούμε. Από browsers και εργαλεία, μέχρι και όλες τις εφαρμογές που έχουμε στο PC.

Παραθέτουμε αυτά τα εύκολα βήματα μόνο με εικόνες.

Μετά από το τρίτο βήμα, το TaskbarGroups θα μας ανοίξει αυτόματα την καρτέλα των Windows με τις εγκαταστημένες εφαρμογές μας, έτσι ώστε να αρχίσουμε να επιλέγουμε όποιες θέλουμε για τη συγκεκριμένη ομάδα.

Έτσι, για κάθε νέα εφαρμογή που θέλουμε να προσθέσουμε, απλά πατάμε διαδοχικά στο Add new shortcut, κοκ.

Συνήθως, σε αυτή την καρτέλα που μας ανοίγει το TaskbarGroups, εκτός από τις συντομεύσεις των εφαρμογών μας, θα δούμε και τον φάκελο με τα εργαλεία των Windows, και όχι μόνο, σε περίπτωση που θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα και για αυτά.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι ανάλογα το σύστημα μας, οι εφαρμογές του Office και ίσως μερικά ακόμη προγράμματα της Microsoft, ενδέχεται να μην ανοίγουν αν επιλέξουμε τη συντόμευση τους από αυτό το παράθυρο που μας ανοίγει το TaskbarGroups.

Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να επιλέξουμε τον φάκελο όπου βρίσκονται τα εκτελέσιμα αρχεία exe, δηλαδή οι εφαρμογές και όχι οι συντομεύσεις. Συνήθως, ο συγκεκριμένος φάκελος του Office βρίσκεται στην ακόλουθη διαδρομή:

C:\Program Files\Microsoft Office\root\Office16

Μόλις ολοκληρώσουμε αυτή διαδικασία μια και έξω, μπορούμε προαιρετικά να ορίσουμε το πλάτος του εικονιδίου της ομάδας (Width), το χρώμα (Dark, Light, Custom color), και τη διαφάνεια (Opacity). Κατόπιν, πατάμε στο Save.

Τέλος, μόλις δημιουργήσουμε το group, κάνουμε κλικ σε ένα από τα εικονίδια των εφαρμογών του group.

Θα δούμε ότι μας άνοιξε ο σχετικός φάκελος των συντομεύσεων του TaskbarGroups, όπου απλά σύρουμε το εικονίδιο της ομάδας στη γραμμή εργασιών.

Στα δεξιά θα βλέπουμε και το Edit group για να αφαιρούμε ή προσθέτουμε νέες εφαρμογές σε αυτή την ομάδα, όποτε το επιθυμούμε.

Αυτόν το φάκελο των συντομεύσεων που μας ανοίγει το portable εργαλείο, τον εντοπίζουμε και χειροκίνητα μέσα από τον δικό του φάκελο. Αυτόν που ανοίξαμε για να το εκτελέσουμε για πρώτη φορά. Έτσι, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να κάνουμε και από εκεί το καρφίτσωμα.

Από εκεί και μετά, μόλις θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα ομάδα εφαρμογών για τη γραμμή εργασιών, δεν έχουμε παρά να κάνουμε ξανά μέσα στο εργαλείο τις ίδιες ενέργειες με άλλες εφαρμογές, ξεκινώντας πάντα από το Add taskbar group.

Εσείς θα αξιοποιήσετε αυτές τις μεθόδους στο Windows 11 taskbar;

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στις Ερωτήσεις. Εναλλακτικά, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps