Home » Smartphones-Tablets » Πώς να Ρυθμίσω Ένα Εύκολο Android για Ηλικιωμένους Χρήστες

Πώς να Ρυθμίσω Ένα Εύκολο Android για Ηλικιωμένους Χρήστες

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Οι λειτουργίες του Android μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση στους αρχάριους και ιδίως στους πρεσβύτερους. Τα ηλικιωμένα αγαπημένα μας πρόσωπα δεν είναι εξοικειωμένα με την τεχνολογία, θεωρώντας ότι τα smartphone είναι περίπλοκα. Δείτε πως μπορούμε να απλοποιήσουμε τα πράγματα, ρυθμίζοντας ένα εύκολο Android για νέους χρήστες κάθε ηλικίας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Η χείρα βοηθείας με τις πρώτες ρυθμίσεις

Οι Android συσκευές προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες σε χαμηλότερες τιμές από αυτές του ανταγωνισμού, αλλά το περιβάλλον δεν είναι απλό για όλους.

Ειδικά για τους γονείς, τον παππού, και τη γιαγιά, οι λειτουργίες στο οικοσύστημα του Android είναι αρκετά δύσκολες για να τις κατανοήσουν.

Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εξοικειωμένοι με το λειτουργικό της Google και μπορούμε να ασχοληθούμε, δίνοντας μια χείρα βοηθείας στους αγαπημένους μας συγγενείς.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-12

Χρήσιμες εφαρμογές στην αρχική οθόνη

Για να απλοποιήσουμε σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία του χρήστη, προσθέτουμε μόνο τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες εφαρμογές στην αρχική οθόνη.

Έτσι, ο χρήστης θα μπορεί αμέσως να έχει πρόσβαση στο τηλέφωνο, στις επαφές, και στα μηνύματα.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-5

Συνήθως, κάποιες συσκευές γνωστών εταιρειών έχουν ενσωματωμένη την πολύ απλή λειτουργία, μεταμορφώνοντας τη συσκευή σε ένα εύκολο Android τηλέφωνο.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-7

Προσβασιμότητα συσκευής

Για να ελαχιστοποιηθεί η σύγχυση στις πάμπολλες λειτουργίες του Android, ενεργοποιούμε την πολύ χρήσιμη ρύθμιση της προσβασιμότητας.

Σε αυτή τη λειτουργία μας δίνονται πολλές επιλογές, όπως αυτές της ακοής και όρασης.

%ce%b5%cf%85%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-adroid-8

Για παράδειγμα, αν ο ηλικιωμένος χρήστης έχει προβλήματα ακοής, μπορούμε να ρυθμίσουμε τη συσκευή, έτσι ώστε να ειδοποιείται από το φλας της κάμερας όταν έχει μήνυμα.

Στα προβλήματα όρασης, θα μπορεί να ειδοποιείται με αναφώνηση από τη συσκευή ότι έχει κλήση.

Δίνεται έτσι η αίσθηση στον πρεσβύτερο, ότι χρησιμοποιεί ένα εύκολο Android κινητό.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-9%ce%b1

Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς

Ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα που θα ακούσουμε από τους ηλικιωμένους, είναι ότι το κείμενο στο smartphone είναι πολύ μικρό.

Από το κύριο μενού ρυθμίσεων προσβασιμότητας του Android, που διαφοροποιείται ανάλογα με τη συσκευή, πατάμε στο “Μέγεθος γραμματοσειράς” για να το αλλάξουμε.

Συνήθως η προεπιλογή είναι στη μεσαία γραμματοσειρά. Το ρυθμίζουμε στο επιθυμητό επίπεδο και το μεγιστοποιούμε, ιδίως αν ο συγγενής μας έχει προβλήματα όρασης.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-10%ce%b1

Μόνιμη απενεργοποίηση του 3G/4G

Είναι σύνηθες να ενεργοποιείται από μόνο του το mobile internet, ενώ το έχουμε ανενεργό. Αυτό οφείλεται κυρίως σε κάποια apps, όπως αυτά του καιρού, που κάνουν ενημέρωση.

Σε αυτήν την περίπτωση θα είναι χρήσιμο να παύσουμε άπαξ δια παντός, την ενεργοποίηση του κινητού ίντερνετ εν αγνοία του χρήστη. Έτσι αποτρέπουμε κάθε είδους παρασκηνιακή δραστηριότητα από τις εφαρμογές του κινητού.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-50%ce%b1

Στην ενότητα των δεδομένων της κινητής τηλεφωνίας, η οποία διαφοροποιείται ανάλογα την συσκευή, επιλέγουμε τον περιορισμό δεδομένων παρασκηνίου.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-50

Κλείδωμα εφαρμογών για αποφυγή λαθών

Ωραία, έχουμε ρυθμίσει ένα εύκολο Android κινητό για τον ηλικιωμένο συγγενή μας.

Πρέπει όμως να βεβαιωθούμε ότι δε θα υπάρξει κατά λάθος από τον χρήστη κάποια αλλαγή στις ρυθμίσεις που κάναμε, ή διαγραφή κάποιας χρήσιμης εφαρμογής.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-42

Για να αποφευχθούν τέτοιου είδους ζητήματα, είναι καλή ιδέα να εγκαταστήσουμε μια εφαρμογή κλειδώματος, όπως το πολύ χρήσιμο AppLock 2.

Είναι ένα δωρεάν app στο Play Store, που κάνει ό,τι υποδηλώνει το όνομά του. Έτσι εμποδίζουμε την πρόσβαση στις εφαρμογές και στις ρυθμίσεις που δημιουργήσαμε.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-13

Μην εξηγούμε τα πάντα για το κινητό

Όταν είμαστε άριστα εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και τα gadgets, υπάρχει ένας εγγενής πειρασμός να δείξουμε τα πάντα, καθότι τα ξέρουμε πολύ καλά.

Αν μη τι άλλο, θέλουμε να βοηθήσουμε το αγαπημένο μας ηλικιωμένο πρόσωπο στο μέγιστο δυνατό.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-11

Όμως με αυτόν τον τρόπο, θα αναιρέσουμε άθελα μας τη βασική μάθηση που ήδη είχαμε δώσει στα πρώτα βήματα στον πρεσβύτερο συγγενή μας.

Ταυτόχρονα του αναιρούμε και την αίσθηση ότι κρατά στα χέρια του ένα εύκολο Android κινητό. Καλό είναι να δείξουμε μόνο τα απολύτως χρήσιμα και βασικά.

Για παράδειγμα, πώς να ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει τη συσκευή του. Πώς να κάνει τηλεφωνικές κλήσεις ή να στείλει μηνύματα κειμένου, και πώς να τραβήξει μια φωτογραφία.

Και βεβαίως πως να φορτίζει την συσκευή.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-14

Ανάλογα με το άτομο, μπορεί να είναι χρήσιμο να του επισημάνουμε την εφαρμογή του web browser και τη σύνδεση στο ίντερνετ.

Στη συνέχεια, αφήνουμε την περιέργειά τους να υπαγορεύσει πόσο περισσότερο θα θέλουν να επεκτείνουν τις γνώσεις τους.

Άλλωστε, έχουμε ήδη διασφαλίσει το κλείδωμα των λειτουργιών και εφαρμογών στο οποίο αναφερθήκαμε προηγουμένως.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-15

Εγκατάσταση ενός “Easy Mode” launcher

Ένας από τους συνηθέστερους τρόπους για να μετατρέψουμε ένα smartphone σε προσιτό και εύκολο Android κινητό, είναι να αντικαταστήσουμε την εργοστασιακή εμφάνιση της οθόνης (stock user interface).

Αυτό μπορεί να μας το προσφέρει ένας απλοποιημένος launcher.

Όπως είδαμε στην αρχή του οδηγού, ορισμένες συσκευές ενσωματώνουν τέτοιες εύκολες λειτουργίες εμφάνισης.

Αν η συσκευή του ηλικιωμένου συγγενή μας δεν υποστηρίζει τη λειτουργία για ένα πιο απλό και εύκολο Android, υπάρχει ένα εξαιρετικό ζευγάρι launcher, που θα “εκτοξεύσει” τον πρεσβύτερο.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-21

Necta Launcher

Ο Necta Launcher διατίθεται δωρεάν στο Play Store.

Είναι από τους πιο απλούς του είδους, και είναι ιδανικός όχι μόνο για τους ηλικιωμένους, αλλά και για τα παιδιά. Το μεγάλο πλεονέκτημά του είναι ότι δημιουργεί ένα εύκολο Android περιβάλλον, πλήρως εξελληνισμένο.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-23

Η λειτουργία SOS

Μια από τις πιο χρήσιμες λειτουργίες είναι αυτή του “SOS”. Ο χρήστης με ένα πάτημα στο πολύ μεγάλο και ευανάγνωστο αντίστοιχο εικονίδιο, μπορεί να επικοινωνήσει άμεσα με τους δικούς του ανθρώπους.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-20

Αρκεί εμείς, είτε είμαστε οι νεότεροι που βοηθάμε τον παππού και τη γιαγιά, είτε είμαστε οι γονείς, να ορίσουμε ευθύς εξαρχής τις επαφές που επιθυμούμε.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-27

Εύκολες κλήσεις και SMS

Όλες οι καρτέλες του Necta Launcher είναι απλές και συνοδεύονται από μεγάλα γράμματα και αριθμούς.

Η καρτέλα των κλήσεων εμφανίζει ένα τεράστιο πληκτρολόγιο, όπως ακριβώς απαιτείται για τους ηλικιωμένους.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-25

Το ίδιο συμβαίνει και με τα μηνύματα, όπου δίνεται η δυνατότητα να αλλάξουμε και το μέγεθος του προεπιλεγμένου πληκτρολογίου.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-28

Μπορούμε να βοηθήσουμε περαιτέρω το αγαπημένο μας πρόσωπο, προσφέροντάς του ακόμη πιο εύκολο Android περιβάλλον.

Αρκεί να προσθέσουμε στην αρχική καρτέλα, όποια εφαρμογή θα του χρειαστεί.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-26

Ιατρικό ID

Ο Necta Launcher μας δίνει και άλλες δυνατότητες για ολοκληρωμένη βοήθεια, όταν η συσκευή χρησιμοποιείται από τον ηλικιωμένο άνθρωπό μας.

Η πλέον πολύτιμη είναι αυτή του ιατρικού ιστορικού του χρήστη.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-29

Εκείνο που έχουμε να κάνουμε μια φορά μόνο στην αρχή, είναι να καταχωρήσουμε στον launcher τις χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν την υγεία του ηλικιωμένου συγγενή μας.

Για παράδειγμα, μπορούμε να καταχωρήσουμε όλα τα φάρμακα που παίρνει, έτσι ώστε ο Necta να του υπενθυμίζει πότε πρέπει να τα πάρει.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-31

ActivePERS

Το ΑctivePERS είναι μια προηγμένη λύση ιατρικού συναγερμού. Η εξαιρετική αυτή λειτουργία παρέχει ανίχνευση σε ατύχημα από πτώση, και παρακολούθηση της συνολικής δραστηριότητας του χρήστη.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-38

Η εξελιγμένη αυτή υπηρεσία αναπτύχθηκε με την υποστήριξη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, σε συνεργασία με την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, που εξειδικεύεται σε θέματα που αφορούν τη γήρανση.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-40

Πρόκειται για μια πολύ πρόσφατη τεχνολογία, που προσφέρει ολοκληρωμένη ψηφιακή λύση πρόληψης και προστασίας του ηλικιωμένου μέσα από τον Necta και το Android.

Ωστόσο, για να ενεργοποιηθεί αυτή η εξαιρετική δυνατότητα, απαιτείται η αγορά της ειδικής αδιάβροχης συσκευής, που φοριέται σαν μενταγιόν στο λαιμό του χρήστη.

Το κόστος της συσκευής ανέρχεται στα $99 δολάρια.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-41

Εύκολο GPS και απομνημόνευση αριθμού

Η εύκολη λειτουργία της τοποθεσίας είναι αναμφίβολα από τις πιο χρήσιμες του Necta Launcher.

Αρκεί να έχουμε φροντίσει από την αρχή να ενεργοποιήσουμε το GPS, και να το αφήσουμε μονίμως ενεργό.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-37

Με αυτή τη δυνατότητα, χρειάζεται ένα απλό πάτημα από τον χρήστη στο μεγάλο εικονίδιο της αποστολής θέσης, για να γνωρίζουμε την ακριβή τοποθεσία του συγγενή μας.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-36

Εξίσου χρήσιμη είναι και η λειτουργία του αριθμού τηλεφώνου. Στη μικρή καρτέλα που θα ανοίξει, συμπληρώνουμε το νούμερο του χρήστη, έτσι ώστε με ένα πάτημα να το έχει διαθέσιμο, αν δεν το θυμάται.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-28%ce%b1

Κάμερα και ρυθμίσεις

Είναι φυσικό κάποια στιγμή τα ενδιαφέροντα του ηλικιωμένου χρήστη, να μην περιορισθούν μόνο στα χρήσιμα και απολύτως αναγκαία.

Η φωτογραφία σίγουρα θα είναι μια από τα επόμενες εξερευνήσεις του.

Ο Necta Launcher παρέχει την πιο απλή κάμερα με μεγάλα πλήκτρα, που την κάνουν ιδανική, όχι μόνο για μεγάλους, αλλά και για τα παιδιά ή τους πολύ αρχάριους.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-19

Οι ρυθμίσεις της εφαρμογής είναι ο ορισμός για ένα εύκολο Android. Αν μάλιστα τις καθορίσουμε εμείς ευθύς εξαρχής, δεν θα χρειαστεί ποτέ να ασχοληθεί ο άνθρωπος μας.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-30

Wiser – Simple Launcher

Ο Wiser είναι η επιτομή του ορισμού “ένα εύκολο Android”.

Ο launcher διατίθεται δωρεάν, αλλά έχει ένα μειονέκτημα. Δεν υποστηρίζει Ελληνικά.

Αυτό τον καθιστά λιγότερο ελκυστικό, παρότι είναι πολύ πιο απλός και εύκολος από τον Necta Launcher.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-35

Εύκολο Android στην κυριολεξία

Μόλις τρέξει ο launcher, εμφανίζεται μια απλή καρτέλα με τις έξι πιο χρήσιμες λειτουργίες. Ο Wiser προσφέρει την πιο απλή και εύχρηστη διάταξη εικονιδίων που θα μπορούσε να έχει ο αρχάριος χρήστης.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-32

Το πληκτρολόγιο των κλήσεων είναι μεγάλο, συνοδευόμενο και από ωραία αισθητική. Επιπλέον είναι ευανάγνωστο, ακόμη και σε όσους έχουν προβλήματα όρασης.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-33

Μπορούμε να προσθέσουμε στην αρχική καρτέλα όλες εκείνες τις εφαρμογές που θα κρίνουμε ότι είναι αναγκαίες για τον συγγενή μας.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-34

Τι πρέπει να θυμόμαστε με τους launcher

Όταν ρυθμίζουμε τη συσκευή του συγγενή μας με τον νέο launcher, είναι καλό να ορίσουμε την εφαρμογή να τρέχει ως προεπιλογή.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, να παύσουμε οριστικά και ευθύς εξαρχής την εργοστασιακή εμφάνιση οθόνης.

Έτσι, θα αποφύγουμε ο συγγενής μας να περιέλθει σε αιφνίδια σύγχυση, που θα του προκαλέσει ενδεχομένως η επανεμφάνιση του άγνωστου UI της συσκευής.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-43

Ειδικά smartphone για ηλικιωμένους

Στην ξένη αγορά και κυρίως στις Ηνωμένες πολιτείες, υπάρχουν κινητά ειδικά διαμορφωμένα για τις ανάγκες των ηλικιωμένων. Οι επιλογές, αν και είναι περιορισμένες, αποτελούν μια καλή εναλλακτική λύση.

Κάποιες από αυτές τις συσκευές, είναι πολύ φθηνές. Ωστόσο, σε αυτές που προέρχονται από την αγορά των ΗΠΑ, θα απαιτηθούν έξοδα τελωνείου, και τα αντίστοιχα της υπερατλαντικής μεταφοράς.

Samsung Jitterbug Touch 3

Το Samsung Jitterbug Touch 3 έχει οθόνη 4 ιντσών. Διαθέτει μεγάλα εικονίδια για τις επαφές και τις εφαρμογές, και προσφέρει ειδική λειτουργία ενίσχυσης ήχων για τους χρήστες με προβλήματα ακοής.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-45

Η συσκευή παρέχει ένα εύκολο Android περιβάλλον, που την καθιστά πολύ απλή στην χρήση της. Το λειτουργικό της είναι το Android 4.3 Jelly Bean και έχει τις υπηρεσίες του Google Play.

Το κινητό διατίθεται στο ebay.co.uk.

Αξίζει να αναφερθεί ότι όλες οι νεότερες συσκευές της Samsung, έχουν ενσωματωμένη την εύκολη λειτουργία κινητού και την απλή εμφάνιση της οθόνης.

Jitterbug Smart

Το Jitterbug Smart στο μόνο που διαφέρει στα χαρακτηριστικά από το προηγούμενο ειδικό smartphone, είναι το μέγεθος της οθόνης, που είναι στις 5,5 ίντσες. Επιπλέον δεν είναι κατασκευασμένο από την Samsung.

Και αυτή η συσκευή διατίθεται στο ebay.co.uk.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-46

Doro Liberto 825

Το Doro Liberto 825 είναι από τις νεότερες ειδικές συσκευές για ηλικιωμένους. Το smartphone τρέχει Android 5.1.1 Lollipop και έχει οθόνη πέντε ιντσών.

Την συσκευή μπορούμε να την βρούμε εδώ ή στο Amazon.co.uk.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-49

Emporia Smart

Πρόκειται για ευρωπαϊκή συσκευή που είναι και η πιο ακριβή του είδους. Το Emporia Smart εκτός από την οθόνη αφής 4.5 ιντσών, διαθέτει αναδιπλούμενο φυσικό πληκτρολόγιο και stylus.

Την συσκευή μπορούμε να την βρούμε εδώ.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-49%ce%b1

Εσείς θα βοηθούσατε τον ηλικιωμένο συγγενή σας?

Το έξυπνο κινητό είναι πιο χρήσιμο στους ηλικιωμένους από ότι είναι στους νεότερους, όπου τα πράγματα με το Android είναι απλά. Σε αντίθεση με τους πρεσβύτερους, που όλα είναι πολύ πιο σύνθετα.

Το να διαμορφώσουμε ένα εύκολο Android για τους αγαπημένους μας ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, είναι σχεδόν παιχνίδι για εμάς. Έχουμε τη δυνατότητα να τους την προσφέρουμε εύκολα και γρήγορα.

%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-android-44

Θα τους δώσουμε έτσι την ίδια χαρά που έχουμε και εμείς όταν αποκτούμε ένα κινητό, και ταυτόχρονα θα μοιραστούμε μαζί τους το ίδιο συναίσθημα.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps