Home » Software » Δωρεάν Εφαρμογές » Πώς να δω Ταινίες Εύκολα, Παντού με το Plex

Πώς να δω Ταινίες Εύκολα, Παντού με το Plex

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Πολλοί από εμάς έχουμε εκατοντάδες φωτογραφίες, βίντεο και ταινίες, διάσπαρτες μέσα σε φακέλους και υποφακέλους του υπολογιστή. Μπορούμε να οργανώσουμε αυτό το χάος και να ομορφύνουμε πολύ τις συλλογές μας. Δείτε πώς μπορούμε να βλέπουμε βίντεο και ταινίες εύκολα, σε υπολογιστή, κινητό, και tablet, με το Plex.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι το Plex

To Plex είναι ίσως το πιο εξελιγμένο πρόγραμμα διαχείρισης όλων των multimedia αρχείων, που βρίσκονται αποθηκευμένα στους σκληρούς δίσκους.

Έχει την δυνατότητα να συγκεντρώνει  όλες τις συλλογές μας από ταινίες, μουσική και φωτογραφίες σε ένα σημείο. Ταυτόχρονα, τις διαθέτει για streaming σε όλες ανεξαιρέτως τις συσκευές μας, φορητές ή επιτραπέζιες.

ταινίες εύκολα 10

Επιπλέον, το Plex μεταμορφώνει τα πάντα μέσα σε αυτές τις συλλογές μας, δίνοντας τους μια εξαιρετική εμφάνιση και αισθητική.

Είτε αφορά φωτογραφίες και μουσική, είτε πρόκειται για τα προσωπικά μας βίντεο και ταινίες, το Plex θα τα αλλάξει όλα, ομορφαίνοντας τον ελεύθερο χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

ταινίες εύκολα 13

Plex media server στο PC

Ο Plex server είναι ο “ιθύνων νους”, ο εγκέφαλος όλων των λειτουργιών που διέπουν την φιλοσοφία του Plex.

Ο server είναι η εφαρμογή που μας επιτρέπει να βλέπουμε τα βίντεο και τις ταινίες εύκολα παντού.

ταινίες εύκολα

Εγγραφή και κατέβασμα του Plex media server

Ο Plex media server είναι δωρεάν και θα πρέπει πρώτα να ανοίξουμε λογαριασμό εδώ.

ταινίες εύκολα 17

Μετά την εγγραφή, θα μας ζητηθεί να κατεβάσουμε τον server στο υπολογιστή που επιθυμούμε. Ο Plex είναι συμβατός με όλα τα γνωστά και άγνωστα λειτουργικά συστήματα, Windows, OS X, Linux, FreeBSD.

Επιπλέον, μπορεί να εγκατασταθεί και σε NAS (δικτυακούς σκληρούς δίσκους) των μεγαλύτερων εταιρειών, για άμεση διαχείριση των αρχείων μας μέσω δικτύου. Βέβαια, υποστηρίζεται από συγκεκριμένα μοντέλα, που κυμαίνονται σε υψηλή κατηγορία τιμής.

%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%ce%b4%cf%89-%cf%84%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%8d-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf-plex

Ο Plex media server διατίθεται σε δυο μορφές. Η πρώτη αφορά την λειτουργία του server μέσα από τον browser και η δεύτερη είναι το web app που θα το βρούμε στο Chrome web store.

Η χρήση με το Plex app είναι η προτεινόμενη, γιατί έχει πιο άμεσα αποτελέσματα.

ταινίες εύκολα 26α

Να σημειώσουμε ότι οι browser με τους οποίους είναι συμβατός ο Plex είναι οι Chrome, Firefox, Safari, Edge, και οι νεότεροι Internet Explorer.

Μεταφέροντας τις ταινίες εύκολα

Είχαμε αναφερθεί στις δυνατότητες του Plex στον οδηγό μας για τις ταινίες στο iPhone, και είδαμε τις θεαματικές αλλαγές μέσα στην iOS συσκευή μας.

Τα ίδια και ακόμη πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα φέρνει το Plex και στο PC.

Μόλις ανοίξει η καρτέλα του server στον browser ή στο app, η πρώτη σημαντική κίνηση είναι να πατήσουμε πάνω στο (+) δίπλα από το “Libraries” …

ταινίες εύκολα 19

…και θα δούμε ότι θα εμφανιστούν οι πέντε συνηθέστερες κατηγορίες για την ταξινόμηση των media.

Πατώντας στο “Movies” μετονομάζουμε όπως θέλουμε αυτήν την κατηγορία και πατάμε “next”.

ταινίες εύκολα 20

Για να φορτώσουμε τις ταινίες μας, πατάμε πάνω στο “Browse for media folder” για να μεταφερθούμε στους φακέλους που έχουμε τα αρχεία των ταινιών στο PC…

ταινίες εύκολα 21

…τους εντοπίζουμε στον σκληρό δίσκο που γνωρίζουμε ότι βρίσκονται και πατάμε “Add”.

ταινίες εύκολα 21α

Όσο ο Plex media server θα κάνει την προσθήκη στο παρασκήνιο, εμείς μπορούμε να συνεχίσουμε να προσθέτουμε με την ίδια διαδικασία, όσες ταινίες από άλλους φακέλους θέλουμε. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.

Όταν τελειώσουμε με τις προσθήκες όλων των ταινιών μας, ας θυμηθούμε πως ήταν στο PC, η εμφάνιση των ταινιών μας πριν…

ταινίες εύκολα 22

…και πως αλλάζει η κατάσταση από εδώ και στο εξής με τον Plex.

Βλέπουμε ότι εμφανίζονται οι ταινίες στον υπολογιστή μας με τα πόστερ τους, τα οποία βρήκε αυτόματα ο Plex όσο δούλευε στο παρασκήνιο.

ταινίες εύκολα 23

Το ίδια εξαιρετικά αποτελέσματα θα έχουμε και με τα προσωπικά μας βίντεο, φωτογραφίες και τα μουσικά αρχεία μας, που έχουμε αποθηκευμένα στους σκληρούς δίσκους…

ταινίες εύκολα 24

…όπως επίσης το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και με όσες τηλεοπτικές σειρές έχουμε προσθέσει. Βλέπουμε και τον αριθμό των επεισοδίων πάνω στο poster.

ταινίες εύκολα 25

Σε αυτήν την κατηγορία των TV show, η ταξινόμηση είναι ακόμη καλύτερη. Μπορούμε να βλέπουμε όλες τις περιόδους της σειράς μαζί με τα επεισόδια τους.

ταινίες εύκολα 26

Τι πρέπει να θυμόμαστε

Όταν θέλουμε να προσθέσουμε τις τηλεοπτικές σειρές, που έχουμε στο PC, πρέπει να θυμηθούμε να επιλέξουμε την αντίστοιχη κατηγορία στις τηλεοπτικές σειρές.

Το ίδιο ισχύει για την μουσική μας, τις φωτογραφίες, ή τα προσωπικά μας βίντεο.

ταινίες εύκολα 28

Επιπλέον, για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. όταν κατεβάζουμε ταινίες ή μουσική στο PC, θα πρέπει να τα αποθηκεύουμε σε φακέλους που ήδη έχουμε προσθέσει στον Plex (Libraries).

Με αυτό τον τρόπο ο media server θα κάνει συνεχώς αυτόματη ενημέρωση στο PC και σε όλες τις συσκευές μας. Έτσι θα βλέπουμε τα βίντεο και τις ταινίες εύκολα παντού, χωρίς να χρειάζεται να τις προσθέτουμε χειροκίνητα.

Ρυθμίσεις και λειτουργίες στο PC

Αν θέλουμε να έχουμε τον Plex σε πλήρως ελληνικό περιβάλλον, πατάμε πάνω δεξιά στην καρτέλα του, το εικονίδιο των εργαλείων…

ταινίες εύκολα 31

…επιλέγουμε μετά τα ελληνικά και αποθηκεύουμε την αλλαγή. Θα δούμε ότι το περιβάλλον του Plex θα έχει εξελληνιστεί.

ταινίες εύκολα 48

Μέσα από τις ρυθμίσεις μπορούμε να διαχειριστούμε ένα μεγάλο εύρος παραμετροποιήσεων και αλλαγών στον Plex media server.

Για παράδειγμα, μπορούμε να αλλάξουμε το μέγεθος των υποτίτλων ή να ορίσουμε στον player (αναπαραγωγός) να παίζει απευθείας τα δύσκολα audio codec Ac3.

ταινίες εύκολα 35

Από τις ρυθμίσεις μπορούμε να προσκαλέσουμε τους φίλους μας να κατεβάσουν και αυτοί τον Plex. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε την δυνατότητα να μοιραζόμαστε online τις συλλογές μας, και να βλέπουμε μαζί, ταινίες εύκολα και απομακρυσμένα.

ταινίες εύκολα 33

Remote access

Η απομακρυσμένη πρόσβαση είναι μια από τις πιο χρήσιμες λειτουργιες του Plex media server. Με το Remote access θα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε όλα τα multimedia αρχεία μας παντού, και όχι μόνο από το σπίτι.

Πατώντας στις ρυθμίσεις…

ταινίες εύκολα 40

…επιλέγουμε το “Remote Access”, και θα δούμε ότι υπάρχει ένα θαυμαστικό και σε κόκκινο κείμενο η ένδειξη, “Μη διαθέσιμο εκτός του δικτύου σας”.

ταινίες εύκολα 41

Θα πρέπει να πληκτρολογήσουμε στον browser την διεύθυνση του router που έχουμε στο οικιακό μας δίκτυο.

Συνήθως η διεύθυνση για τους δρομολογητές είναι η 192.168.1.1. Μπορούμε ωστόσο να την βρούμε πληκτρολογώντας την εντολή :  cmd

%cf%84%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%b1-87

Πατάμε “Enter” και κάνουμε αντιγραφή-επικόλληση μέσα στην μαύρη καρτέλα των εντολών το:

ipconfig

Πατάμε “Enter” και τα ψηφία που αντιστοιχούν στο “Default Gateway”, είναι η διεύθυνση του router που θα πληκτρολογήσουμε στον browser.

%cf%84%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%b1-84

Μόλις ανοίξει το πάνελ του router, αναζητούμε την ενότητα “UPnP”, και ενεργοποιούμε και τις δυο λειτουργίες της. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα ήταν στην ενότητα Access Management, αλλά θα το βρούμε αλλού σε διαφορετικά router.

ταινίες εύκολα 43

Επιστρέφοντας στην καρτέλα στου Plex, αφού βεβαιωθούμε ότι δεν είναι τσεκαρισμένο το “Manually specify public port”, πατάμε στο “Επανάληψη”.

ταινίες εύκολα 45

Μετά από λίγο θα δούμε ότι έχουμε πλέον πλήρη πρόσβαση στα multimedia αρχεία μας, από παντού και όχι μόνο από το οικιακό μας δίκτυο.

Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι μπορούμε να δούμε οτιδήποτε μέσο έχουμε μέσα στο Plex και ιδίως τις ταινίες εύκολα, σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη και αν βρισκόμαστε.

ταινίες εύκολα 44

Πως λειτουργεί το Remote access

Πρέπει να τονίσουμε ότι στην δωρεάν έκδοση του Plex, για την πρόσβαση από παντού, θα πρέπει να είναι ενεργός ο media server στο σπίτι. Απαιτείται δηλαδή, να είναι ανοικτός ο επιτραπέζιος υπολογιστής μας.

Επιπλέον, η δωρεάν πρόσβαση για να δούμε ταινίες εύκολα, από παντού στον Plex, αφορά μόνο τον φορητό μας υπολογιστή (laptop/netbook), που τον έχουμε μαζί μας εκτός οικίας.

Αν πρόκειται για απομακρυσμένη πρόσβαση από mobile συσκευή, θα πρέπει να άρουμε τους περιορισμούς στο δωρεάν αντίστοιχο Plex app, και να το αγοράσουμε. Το κόστος ανέρχεται στα 4,99 ευρώ.

ταινίες εύκολα 15

Στην δωρεάν απομακρυσμένη πρόσβαση από το laptop, μπορούμε να αποφύγουμε να έχουμε συνεχώς ανοιχτό υπολογιστή στο σπίτι, μόνο αν το σύστημα στη οικία μας έχει την δυνατότητα απομακρυσμένης εκκίνησης (Wake-on-Lan).

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να έχουμε ορίσει να τρέχει ο media server στην γραμμή εργασιών του PC, με την εκκίνηση του υπολογιστή.

ταινίες εύκολα 47

Θα έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα με το θέμα της απομακρυσμένης διαχείρισης, αν έχουμε προσθέσει το Chrome Remote Desktop ή κάποια άλλη μέθοδο.

Plex Pass premium

Αν δεν διαθέτουμε Wake-on-Lan σύστημα, θα είναι λογικό να μην επιθυμούμε να έχουμε τον υπολογιστή μας συνεχώς ανοιχτό στο σπίτι. Σε αυτήν την περίπτωση, η λύση για την απομακρυσμένη πρόσβαση στα multimedia αρχεία μας, είναι το Plex Pass.

Πρόκειται για την συνδρομητική υπηρεσία του Plex TV, η οποία μας δίνει, εκτός των άλλων, την δυνατότητα να συγχρονίσουμε τις συλλογές μας για offline αναπαραγωγή οπουδήποτε.

%cf%84%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%b1-85

Το Plex Pass premium κοστίζει 4,99 ευρώ τον μήνα και καλύπτει όλες ανεξαιρέτως τις συσκευές. Παρέχεται δυνατότητα εφάπαξ αγοράς για εσαεί χρήση, χωρίς ανάγκη συνδρομής, που ανέρχεται στα 149,99 ευρώ.

ταινίες εύκολα 46

Plex στο Smartphone και Tablet

Ωραία, κατεβάσαμε τον Plex media server στο PC, και του προσθέσαμε όλα τα multimedia αρχεία μας. Ταυτόχρονα οργανώσαμε και όλες τις συλλογές μας, που τις είχαμε διάσπαρτα στον υπολογιστή μας.

Επιπλέον, αποκτήσαμε την δυνατότητα να μοιραστούμε όλα τα αρχεία μας και να δούμε τι ταινίες εύκολα, παντού με τον Plex.

Μπορούμε τώρα να ανεβάσουμε και άλλο τον πήχυ της διασκέδασης μας, κατεβάζοντας τον Plex στις φορητές μας συσκευές.

ταινίες εύκολα 49α

Android

Ο Plex διατίθεται στο Google Play δωρεάν. Υπάρχουν περιορισμοί, που ωστόσο μπορούμε να τους αποφύγουμε, χρησιμοποιώντας το app στο Android smartphone ως τηλεχειριστήριο για να δούμε στην TV όλα τα multimedia που έχουμε στο Plex.

ταινίες εύκολα 49

Οι περιορισμοί αφορούν την αναπαραγωγή μέσα από την συσκευή. Για παράδειγμα η ταινία στην οθόνη του κινητού, θα παίζει μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα μερικών λεπτών.

Βεβαίως αυτοί οι περιορισμοί δεν υπάρχουν στην πληρωμένη έκδοση του Plex.

Όμως, ιδίως στο σπίτι, θέλουμε το Plex στο smartphone, πιο πολύ για να δούμε τα πάντα στην smart TV. Σε αυτήν την περίπτωση δεν χρειάζεται να πληρώσουμε τίποτε απολύτως. Μπορούμε να τα έχουμε όλα δωρεάν.

ταινίες εύκολα 66

Οι τρόποι για Plex streaming από Android στην TV

Για να υλοποιηθεί η αναπαραγωγή στην τηλεόραση όλων των πολυμέσων που έχουμε προσθέσει στον Plex media server, απαιτείται πρωτίστως η σύνδεση στο ίντερνετ.

Επιπλέον πρέπει να έχουμε Smart TV που να υποστηρίζει WiFi, και τα απαραίτητα στάνταρτ ή τρίτες συσκευές.

ταινίες εύκολα 79

DLNA και Plex app στην TV

Όλες οι αξιοπρεπείς smart TV υποστηρίζουν το πρωτόκολλο DLNA. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε μέσα από τις λειτουργίες της τηλεόρασης να έχουμε πρόσβαση στον Plex media server, και θα μπορούμε να δούμε ταινίες εύκολα, από το οικιακό δίκτυο.

Το αρνητικό με το DLNA (Digital Living Network Alliance), είναι ότι θα χρειαστούν ρυθμίσεις μέσα στην τηλεόραση και πολύ καλή γνώση των λειτουργιών της smart TV.

Ο Plex media server, από τη μεριά του, έχει ενεργοποιημένο το DLNA ως προεπιλογή.

%cf%84%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%b1-86

Ακόμη καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε με την TV που υποστηρίζει την αυτόνομη προσθήκη και εκτέλεση app.

Τα περισσότερα μοντέλα των έξυπνων τηλεοράσεων από το 2012 και μετά, υποστηρίζουν τέτοιες προσθήκες μικρών app, και διαθέτουν και το Plex.

ταινίες εύκολα 69

Και σε αυτήν την περίπτωση θα απαιτηθούν ρυθμίσεις από την TV. Επιπλέον θα χρειαστεί ένας κωδικός, που θα ζητήσει η τηλεόραση μας, από την ιστοσελίδα του Plex.

ταινίες εύκολα 67

Οι νεότερες smart TV έχουν απλοποιήσει περαιτέρω τα πράγματα, ενσωματώνοντας τον Plex μέσα στο λειτουργικό τους ή σε online TV stores. Τα συμβατά μοντέλα αυτών των τηλεοράσεων, θα τα βρείτε εδώ.

Chromecast

Το μικρό TV box της Google είναι η ιδανικότερη λύση για να έχουμε τον Plex απευθείας στην τηλεόραση μας. Δεν απαιτούνται πολλές ρυθμίσεις, ούτε ιδιαίτερες γνώσεις για να υλοποιηθεί το streaming.

Το Chromecast κοστίζει γύρω κάτι λιγότερο από 50 ευρώ.

ταινίες εύκολα 71

Έχουμε την δυνατότητα αγοράς για πολύ φθηνότερα TV box, που θα κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά με το Chromecast, σε διεθνές e-shop.

Apple TV

Και όμως ο Plex υποστηρίζει, όπως θα δούμε και στην συνέχεια του οδηγού, ασύρματη αναπαραγωγή των multimedia από το Android, δια μέσου του TV box της Apple. Συμβαίνει και το αντίστροφο.

Σε αυτήν την περίπτωση καλύπτονται και όλες οι iOS συσκευές μας.

ταινίες εύκολα 83

Micro HDMI / MHL

Ο τρόπος αυτός αφορά την ενσύρματη αναπαραγωγή του Plex στην τηλεόραση μας.

Πρόκειται για τον ειδικό αντάπτορα MHL micro usb, που είναι σχεδιασμένος για τις Android συσκευές, και θα πρέπει να συνοδευτεί και από καλώδιο HDMI.

Αυτός ο τρόπος της αναπαραγωγής των ταινιών μας στην TV, εμπίπτει στους περιορισμούς της ολιγόλεπτης trial αναπαραγωγής στο κινητό/tablet, που αναφερθήκαμε προηγουμένως. Θα χρειαστεί να αγοράσουμε το app.

ταινίες εύκολα 81

Ωστόσο και με την αγορά του app και των καλωδίων, παραμένει ο πιο οικονομικός τρόπος αναπαραγωγής, σε ότι αφορά τρίτες συσκευές.

Το κόστος του πακέτου του αντάπτορα, ανέρχεται γύρω στα δεκαπέντε ευρώ στα ελληνικά καταστήματα και πιο φθηνά στο eBay.co.uk. Θα πρέπει να προσέξουμε να είναι συμβατό με την μάρκα του κινητού μας.

ταινίες-εύκολα-73

Προετοιμασία του Android για αναπαραγωγή στην TV

Πατώντας στο Plex app στο κινητό, θα μας ανοίξει η πρώτη καρτέλα για να εισάγουμε τα στοιχεία της εγγραφής που κάναμε στον Plex media server, στο PC.

ταινίες εύκολα 50

Αμέσως μετά την σύνδεση, θα εμφανιστεί η καρτέλα που θα μας ζητά να άρουμε τους περιορισμούς, είτε με αγορά του app ή αλλιώς με την μηνιαία συνδρομή.

Επιλέγουμε το δωρεάν, πατώντας στο ‘Stay in trial mode” .

ταινίες εύκολα 51

Θα μας ανοίξει η καρτέλα που θα εμφανίζει τον Plex media server που έχουμε στο PC και τον Plex client που έχει το όνομα της Android συσκευής μας.

ταινίες εύκολα 53

Πατώντας στον Plex media server, θα εμφανιστούν όλα τα πολυμέσα που έχουμε προσθέσει στο PC.

%cf%84%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%b1-85a

Επιλέγουμε στο κινητό την ταινία που θέλουμε να δούμε στην TV, και μόλις εμφανιστεί η κύρια καρτέλα της στην οθόνη, πατάμε πάνω δεξιά στο εικονίδιο της ασύρματης αναπαραγωγής (Cast).

ταινίες εύκολα 60

Αμέσως μετά πατάμε το ίδιο εικονίδιο στον Plex media server στο PC και επιλέγουμε την Android συσκευή μας.

Από εδώ και πέρα μπορούμε να πάμε στον καναπέ. Δεν θα χρειαστεί άλλο το PC. Πρέπει μόνο να παραμείνει ανοιχτό.

ταινίες εύκολα 56

Πατώντας ξανά στο εικονίδιο του cast στο Android smartphone, θα εμφανιστούν οι επιλογές που έχουμε για την ασύρματη αναπαραγωγή στην TV.

Το Plex προσφέρει αρκετές επιλογές για streaming. Μετρήσαμε περίπου δεκατρείς τρόπους, συμπεριλαμβανομένων και των κονσολών, για τις οποίες θα αναφερθούμε στην συνέχεια.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση επιλέξαμε την Apple TV, που ήταν διαθέσιμη στην δοκιμή.

ταινίες εύκολα 53 (2)

Η ανταπόκριση του Plex client θα είναι άμεση. Από την Android συσκευή θα αναπαράγονται οι ταινίες εύκολα στην τηλεόραση μας.

Μάλιστα, δια μέσου του αντιπάλου δέους, της Apple TV. Η συσκευή μας θα αναλάβει τον ρόλο του τηλεχειριστηρίου.

ταινίες εύκολα 74

Αν έχουμε Chromecast, το Plex μας δίνει την δυνατότητα για πιο λεπτομερές τηλεχειριστήριο στην Android συσκευή μας. Πατώντας στο εικονίδιο του cast και μετά στο “Open Remote”…

ταινίες εύκολα 57

…θα εμφανιστεί το τηλεχειριστήριο αφής.

ταινίες εύκολα 53 (3)

Plex στο iOS

Για το Plex στο iOS κάναμε αναλυτική παρουσίαση στον οδηγό για το πώς να βλέπουμε ταινίες εύκολα στο iPhone. Τα αποτελέσματα και εδώ, είναι το ίδιο θεαματικά.

Ισχύουν κάποιοι περιορισμοί στο mobile app του Plex, που παραδόξως είναι λιγότεροι από αυτών στο Android.

Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καμία αγορά, αν πρόκειται για ασύρματη αναπαραγωγή του Plex στην TV, από το οικιακό μας δίκτυο.

ταινίες εύκολα 75

Windows Phone

Το Plex δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τα Windows phone, και διατίθεται δωρεάν στο κατάστημά της Microsoft. Έχει ωστόσο, τους ίδιους περιορισμούς όπως και στο Android.

Για να ξεκλειδώσουν όλες οι δυνατότητες, απαιτείται η αγορά του app ή το συνδρομητικό Plex pass.

ταινίες εύκολα 76

Plex σε TV box και κονσόλες

Μέχρι στιγμής έχουμε δει τους πιο συνήθεις τρόπους για να βλέπουμε εύκολα ταινίες με τον Plex στην τηλεόραση μας. Υπάρχουν όμως τα υπόλοιπα Streaming box και οι κονσόλες, τα οποία υποστηρίζoνται όλα ανεξαιρέτως από τον Plex.

Amazon Fire TV

To Plex TV υποστηρίζει την υψηλότερη δυνατή ανάλυση εικόνας. Το Amazon Fire TV παρέχει ήδη 4Κ media, που σημαίνει τέσσερις φόρες υψηλότερη ανάλυση από το FHD των 1080 pixel.

O Plex media server υποστηρίζει και το μικρό Fire TV Stick του Amazon.

ταινίες εύκολα 63

Roku

Το Roku TV box, είναι πολύ διαδεδομένο στους χρήστες του εξωτερικού και αποτελεί άριστη εναλλακτική λύση για streaming. Το Plex υποστηρίζει τις τέσσερις από τις πέντε σχετικές συσκευές, που κάνουν και mirroring στην TV, από Android ή Windows phone.

Screenshot_7

Nvidia Shield

Η κονσόλα της Nvidia υποστηρίζει 4K βίντεο, και τρέχει στην πλατφόρμα του Android. Το Plex σε συνεργασία με την Nvidia Shield, μεταμορφώνει την τηλεόραση, παρέχοντας 4K HDR streaming, που είναι το υψηλότερο δυνατό οπτικό αποτέλεσμα αναπαραγωγής.

Έχει όμως κάποιους περιορισμούς, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Plex.

Screenshot_9

Xbox One/Xbox 360

Η κονσόλες της Microsoft είναι απόλυτα συμβατές με το Plex, ο οποίος διατίθεται δωρεάν σε αυτές τις συσκευές.

ταινίες εύκολα 78

PlayStation 3/4

Το Plex υποστηρίζει και τα δυο PlayStation PS3 και PS4. Πρόσφατα έκανε μια μεγάλη ανανέωση και υποστηρίζει παιχνίδια της κονσόλας σε συγκεκριμένες smart TV.

ταινίες εύκολα 77

TiVo

Το Plex υποστηρίζει και τις τρεις σχετικές συσκευές για streaming της TiVo, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο εξωτερικό.

ταινίες εύκολα 62

Δωρεάν VS πληρωμένο Plex

Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν χρειάζεται να ξοδευτούμε ιδιαίτερα με το Plex, για να δούμε ταινίες εύκολα παντού.

Ας δούμε και το συγκριτικό πινάκα της δωρεάν έκδοσης με αυτήν του Plex pass, για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Είναι προφανές ότι τα χαρακτηριστικά της δωρεάν έκδοσης περιλαμβάνονται στην πληρωμένη.

%cf%84%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%b1-88a

Free Plex

  • Υποστηρίζει όλα τα φορμά.
  • Είναι διαθέσιμο οπουδήποτε για ταινίες εύκολα εντός ή εκτός οικίας.
  • Οργανώνει όλες τις συλλογές μας, παρέχοντας poster και πληροφορίες.
  • Ροή όλων των πολυμέσων σε όλες τις συσκευές.
  • Δυνατότητα να μοιραζόμαστε και να βλέπουμε απομακρυσμένα τις συλλογές μας με φίλους.
  • Streaming στην TV και χρήση της κινητής συσκευής ως τηλεχειριστήριο.

Plex Pass premium

  • Mobile Sync. Συγχρονισμός των βίντεο, για offline θέαση των multimedia παντού.
  • Cloud Sync. Συγχρονισμός όλου του περιεχομένου των συλλογών στο σύννεφο.
  • Plex DVR. Eγγραφή τηλεοπτικών καναλιών σε οποιαδήποτε συσκευή, οπουδήποτε στον κόσμο.
  • Απόρρητο και ασφάλεια, κρυπτογραφεί όλα τα multimedia αρχεία.
  • Ενεργοποίηση γονικού ελέγχου.
  • Εναλλαγή χρηστών γρήγορα και εύκολα με το Plex Home.
  • Mood Mix. Ανεύρεση μουσικής με βάση την διάθεση.
  • Premium Μουσική. Ανεύρεση στίχων των κομματιών στις συλλογές μας.

%cf%84%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%b1-90

Σε τι διαφέρουν Plex και Kodi

To Plex και Kodi (Xbmc) είναι δύο από τις πιο χρήσιμες εφαρμογές για να απολαμβάνουμε τα πολυμέσα. Και τα δύο προγράμματα είναι ευέλικτα, ισχυρά και φιλικά προς το χρήστη.

Αν και δείχνουν ότι έχουν κοινή καταγωγή, μετά από αρκετά χρόνια εξέλιξης των δυο αυτών προγραμμάτων, είναι φανερό ότι δεν είναι παρόμοια, και διαφοροποιούνται αρκετά.

%cf%84%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%b1-93

Επιπλέον, με το Plex μπορούμε να δούμε ταινίες εύκολα που είναι αποθηκευμένες κάπου, και η εφαρμογή ανήκει σε εταιρεία με σχεδιαστές από όλη την υφήλιο.

Το Kodi είναι open source λογισμικό και μπορούμε να δούμε μη αποθηκευμένες ταινίες εύκολα online, από κάποιο Kodi Add-On Repository.

Plex

  • Τρόπος λειτουργίας: Όλα ξεκινούν από ένα κεντρικό server.
  • Μορφή λειτουργίας: Web Interface
  • Διαδικασία μετατροπής κωδικοποίησης: Διεκπεραιώνεται από τον Plex media server.
  • Υποστήριξη Hardware: Πληθώρα από TV box, κονσόλες και όλες οι mobile συσκευές. Το Plex τρέχει εύκολα και σε συσκευές με αδύνατα χαρακτηριστικά.
  • Πρόσθετα ( Add-ons): Περιορισμένα.
  • Απομακρυσμένη αναπαραγωγή αποθηκευμένων πολυμέσων. Ναι, από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.
  • Ασύρματη αναπαραγωγή στην TV: Εφικτή δια μέσου συσκευών streaming , dlna και ενσύρματα.
  • Αναπαραγωγή των video format: Το Plex υποστηριζει όλα ανεξαιρέτως τα φορμά και audio codec.
  • Υποστήριξη και συντήρηση: Επαγγελματική και συνεχής.
  • Παραμετροποίηση εμφάνισης: Το Plex δεν δέχεται αλλαγές στην εμφάνιση του.
  • Κόστος: Δωρεάν και επί πληρωμή.

Kodi

  • Τρόπος λειτουργίας: Όλα ξεκινούν από τον client.
  • Μορφή λειτουργίας: Client Interface
  • Διαδικασία μετατροπής κωδικοποίησης: Διεκπεραιώνεται από τον client.
  • Υποστήριξη Hardware: Όλες οι mobile συσκευές. Είναι σχετικά δύσκολη η λειτουργία του Kodi σε συσκευές με αδύναμα χαρακτηριστικά.
  • Πρόσθετα ( Add-ons): Πληθώρα από repos.
  • Απομακρυσμένη αναπαραγωγή αποθηκευμένων πολυμέσων: Είναι  αδύνατη. Το Kodi υποστηρίζει αναπαραγωγή μη αποθηκευμένων ταινιών online.
  • Ασύρματη αναπαραγωγή στην TV: Εφικτή δια μέσου συσκευών streaming , DLNA και ενσύρματα.
  • Αναπαραγωγή των video format: Το Kodi υποστηρίζει όλα ανεξαιρέτως τα φορμά και audio codec.
  • Υποστήριξη και συντήρηση: Δια μέσου κοινότητας, forum και χρηστών.
  • Παραμετροποίηση εμφάνισης: Το Kodi Δέχεται πολλές αλλαγές (skins).
  • Κόστος: Δωρεάν.

%cf%84%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%b1-90a

Είναι χρήσιμο το Plex?

Το Plex είναι ένας νέος τρόπος για να επαναπροσδιορίσουμε την ψηφιακή μας διασκέδαση. Ομορφαίνει και δίνει ζωή στις multimedia συλλογές μας, μεταφέροντας τις στην TV, στο κινητό, σε όλες τις συσκευές μας.

Μπορούμε να δούμε όλες τις φωτογραφίες, τα βίντεο μας και τις ταινίες εύκολα στο σπίτι, και οπουδήποτε αλλού με τους φίλους, και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps