Home » Hardware » Υπερθέρμανση Λάπτοπ: Όλες οι Μέθοδοι για να την Αποτρέψω

Υπερθέρμανση Λάπτοπ: Όλες οι Μέθοδοι για να την Αποτρέψω

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Κάθε υπολογιστής θερμαίνεται με τη χρήση, εντός κάποιων φυσιολογικών ορίων. Όταν, όμως, ξεπερνάει τις προβλεπόμενες θερμοκρασίες, υπάρχει πρόβλημα. Η υπερθέρμανση λάπτοπ μπορεί να προκαλέσει από μπλε οθόνη και  απενεργοποίηση συστήματος χωρίς καμία προειδοποίηση, μέχρι και την απώλεια δεδομένων και μόνιμες βλάβες στο hardware σε ακραίες περιπτώσεις.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Σημάδια υπερθέρμανσης φορητού υπολογιστή

Η μεγαλύτερη απειλή για τον φορητό υπολογιστή μας, εκτός από τον καφέ ή άλλα υγρά, είναι η υπερθέρμανση. Το πιο σίγουρο σημάδι ότι το λάπτοπ υπερθερμαίνεται είναι όταν ακούμε τον ανεμιστήρα να λειτουργεί συνεχώς με τη μέγιστη ταχύτητα.

Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουμε μειωμένη απόδοση του φορητού, επειδή οι σύγχρονοι επεξεργαστές είναι σε θέση να ελαττώσουν την ταχύτητα του ρολογιού για να μειώσουν τη θερμική πίεση, το λεγόμενο thermal throttling.

Επιπλέον, το λογισμικό ασφαλείας στον φορητό, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον εντοπισμό σφαλμάτων, μπορεί να προκαλέσει ξαφνικό κλείσιμο για να αποφευχθεί ζημιά στο υλικό.

Ας δούμε λοιπόν συνοπτικά όλα τα σημάδια που μας δείχνουν ότι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με υπερθέρμανση λάπτοπ.

  • Ο ανεμιστήρας λειτουργεί συνεχώς και κάνει δυνατούς θορύβους.
  • Ο υπολογιστής δυσκολεύεται να εκτελέσει βασικές εργασίες, όπως το άνοιγμα ενός νέου παραθύρου στον browser.
  • Το σύστημα παγώνει ή εμφανίζεται η BSOD (Μπλε Οθόνη Του Θανάτου).
  • Ο φορητός κλείνει απότομα από μόνος του.
  • Εμφανίζονται απροσδόκητα μηνύματα σφάλματος.
  • Ορισμένες περιοχές στο κάτω μέρος του φορητού είναι πολύ ζεστές, όπως το τμήμα που βρίσκεται ο ανεμιστήρας, η μνήμη RAM, ο επεξεργαστής, ή η μπαταρία.

Χρήση προγράμματος

Έτσι, αν θέλουμε να μετρήσουμε τις πραγματικές τιμές θερμότητας στον φορητό υπολογιστή μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα εργαλείο όπως το HWMonitor. Το μικρό λογισμικό το κατεβάζουμε από εδώ.

HWMonitor

Το πρόγραμμα μπορεί να αποκαλύψει ποιο μέρος του φορητού υπολογιστή ζεσταίνεται πολύ. Συνήθως, θα διαπιστώσουμε ότι η κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU) ή η μονάδα επεξεργασίας γραφικών (GPU) υπερθερμαίνονται περισσότερο.

Φορητοί υπολογιστές με ενσωματωμένα γραφικά ενδέχεται να μην εμφανίζουν ξεχωριστές θερμοκρασίες GPU.

Σε γενικές γραμμές, αν το laptop είναι ανοιχτό και δεν τρέχουμε κάποιο πρόγραμμα, μια θερμοκρασία γύρω στους 60-65 βαθμούς είναι φυσιολογική. Αναφερόμαστε σε υπερθέρμανση laptop αν έχουμε πάνω από 80 βαθμούς σε κατάσταση αδράνειας.

Εάν οι ενδείξεις θερμοκρασίας είναι υψηλές (80-90° C) στο ρελαντί, που σημαίνει ότι ο υπολογιστής μας δεν δουλεύει πολύ σκληρά, θα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στις ενέργειες που ακολουθούν.

Αν θέλετε να ελέγξετε πιο συστηματικά τη θερμοκρασία του υπολογιστή, δείτε τον αναλυτικό μας οδηγό:

FEATURED Θερμοκρασία Υπολογιστή Πώς να τη Μετρήσουμε Με Τα Καλύτερα Δωρεάν Εργαλεία
Θερμοκρασία Υπολογιστή – Πώς Να Τη Μετρήσουμε

Η κατάλληλη θερμοκρασία υπολογιστή, και ειδικά η θερμοκρασία επεξεργαστή και κάρτας γραφικών, είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του PC. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που το σύστημα μπορεί να υπερθερμανθεί, γι' αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς γίνεται ο σχετικός έλεγχος. Στον οδηγό θα δούμε ποιες είναι οι ιδανικές θερμοκρασίες CPU και GPU, ποιες είναι οι σωστές θερμοκρασίες laptop, και πώς τις μετράμε με τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα.

Πώς να σταματήσω την υπερθέρμανση laptop

Όταν ο φορητός υπολογιστής υπερθερμανθεί, απαιτείται να ενεργήσουμε αμέσως. Η πρώτη μας κίνηση είναι να σταματήσουμε τη χρήση του και να τον απενεργοποιήσουμε.

Από εκεί και μετά, μπορούμε να επιχειρήσουμε μόνοι μας τον απαραίτητο καθαρισμό που απαιτείται για να προλάβουμε τα χειρότερα. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε τα έξοδα. Όμως, αναλαμβάνουμε και όλη την ευθύνη αν κάτι πάει στραβά.

Καθαρισμός Laptop Εσωτερικά Για Αρχάριους, Βήμα-Βήμα

Η υπερθέρμανση λόγω της σκόνης είναι ο σιωπηλός δολοφόνος των υπολογιστών, και ειδικά των laptop. Σε προηγούμενο οδηγό είδαμε πώς να αποφύγουμε την υπερθέρμανση laptop. Όταν όμως έχουμε ήδη ενδείξεις υπερθέρμανσης, ο καθαρισμός laptop από τη σκόνη είναι η μόνη επιλογή. Δείτε πώς μπορούμε να καθαρίσουμε το laptop μας.

Ειδάλλως, αν δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να κάνουμε τα παρακάτω βήματα από μόνοι μας, μπορούμε να απευθυνθούμε σε μια ειδική υπηρεσία για τον καθαρισμό φορητού.

Βήμα 1 – Άνοιγμα φορητού

Έτσι, η πρώτη και πιο σημαντική ενέργεια που πρέπει να κάνουμε όταν έχουμε διαπιστώσει υπερθέρμανση λάπτοπ, είναι να καθαρίσουμε τους ανεμιστήρες που παρέχουν ψύξη στην CPU και την κάρτα γραφικών.

Με την πάροδο του χρόνου, δημιουργούν στρώματα σκόνης και βρωμιάς που τα επιβραδύνουν και εμποδίζουν τη ροή του αέρα.

Η πιο ασφαλής μέθοδος για να καθαρίσουμε μόνοι μας έναν φορητό υπολογιστή είναι να βρούμε στο internet το service manual για το συγκεκριμένο μοντέλο. Το service manual δείχνει αναλυτικά πώς να ανοίξουμε το σασί, τη σειρά που πρέπει να αφαιρέσουμε τις βίδες, και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Σίγουρα δεν θα βρούμε στο ίντερνετ service manual για όλους τους φορητούς ανεξαιρέτως. Όμως μια αναζήτηση για το (όνομα μοντέλου) “service manual” συχνά θα επιστρέψει χρήσιμα αποτελέσματα.

υπερθέρμανση λάπτοπ 1μμ

Πριν ξεκινήσουμε τον καθαρισμό, ακολουθούμε τα εξής βήματα:

  • Κλείνουμε τον υπολογιστή
  • Αποσυνδέουμε όλα τα καλώδια
  • Αφαιρούμε την μπαταρία (Αν ο φορητός διαθέτει αποσπώμενη μπαταρία)
  • Κατόπιν, κρατάμε πατημένο το κουμπί λειτουργίας για 10-15 δευτερόλεπτα, ώστε να αποφορτιστούν όλοι οι πυκνωτές.

Όταν είμαστε έτοιμοι, ρίχνουμε μια προσεκτική ματιά στο εσωτερικό του φορητού και καθαρίζουμε τα ακόλουθα μέρη.

Βήμα 2 – Καθαρισμός ανεμιστήρων

Καθαρίζουμε προσεκτικά τον ανεμιστήρα με ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε μια σταγόνα ισοπροπυλικής αλκοόλης.

υπερθέρμανση λάπτοπ 1μμμα

Βεβαιωνόμαστε ότι το αλκοόλ έχει εξατμιστεί εντελώς πριν συνδέσουμε ξανά τον φορητό στην παροχή ρεύματος.

Καθαριστικά για λάπτοπ

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπρέι πεπιεσμένου αέρα για να αφαιρέσουμε τη σκόνη και τη βρωμιά που γεμίζουν τον ανεμιστήρα. Απλά έχετε υπ' όψιν πως τα σπρέι αυτά τυπικά περιέχουν εύφλεκτο προπάνιο ή βουτάνιο, φροντίστε λοιπόν να μην τα χρησιμοποιήσετε κοντά σε εστίες φωτιάς.

Για να αποφύγουμε τη ζημιά σε έναν ανεμιστήρα, πρέπει να αποφύγουμε τον παρατεταμένο ψεκασμό απευθείας στον ανεμιστήρα, και να μην τον αφήσουμε να περιστραφεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Αρκεί να κρατάμε τα πτερύγια με το δάχτυλό μας.

Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να θυμόμαστε πως ο ψεκασμός με το  σπρέι πεπιεσμένου αέρα πρέπει να γίνεται με σύντομα και όχι παρατεταμένα πατήματα.

Βήμα 3 – Καθαρισμός αεραγωγών

Στη συνέχεια, μπορούμε να καθαρίσουμε τις θύρες εξαγωγής με το σπρέι πεπιεσμένου αέρα. Συνήθως βρίσκονται στο πλάι του φορητού υπολογιστή, αλλά ανάλογα το μοντέλο, μπορεί να είναι και στο πίσω μέρος.

υπερθέρμανση λάπτοπ 1μμμμ

Σε αντίθεση με τους αεραγωγούς εισαγωγής όπου εισέρχεται δροσερός αέρας στον φορητό, οι θύρες εξάτμισης απελευθερώνουν ζεστό αέρα, και είναι εύκολο να τις εντοπίσουμε.

υπερθέρμανση λάπτοπ 1μμμμα

Φυσικά, μπορούμε με τον ίδιο τρόπο να καθαρίζουμε και τους αεραγωγούς εισαγωγής. Οι περισσότεροι φορητοί τους έχουν στο κάτω μέρος.

Βήμα 4 – Καθαρισμός υπολοίπων τμημάτων

Μερικές φορές ένας σκονισμένος σκληρός δίσκος μπορεί να προκαλέσει την  υπερθέρμανση λάπτοπ, ακόμη και απώλεια δεδομένων.

Επίσης, πολλοί φορητοί υπολογιστές θερμαίνονται, ακόμη και χωρίς μεγάλο φορτίο στην CPU. Έτσι, πρέπει να καθαρίσουμε αυτές τις περιοχές όσο καλύτερα και πιο προσεκτικά μπορούμε.

Αν δεν μπορώ να ανοίξω τον φορητό

Ακόμα και αν δεν μπορούμε να ανοίξουμε τον φορητό υπολογιστή μας, μπορούμε  να απομακρύνουμε λίγη από αυτή τη σκόνη που ενδεχομένως προκαλεί την υπερθέρμανση λάπτοπ.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν έχουμε παρά να χρησιμοποιήσουμε ένα σπρέι πεπιεσμένου αέρα. Από εκεί και μετά, να ακολουθήσουμε τις ενέργειες που περιγράφουμε παραπάνω στο βήμα 3 με τον καθαρισμό αεραγωγών.

Παρότι δεν θα αφαιρέσουμε όλη τη σκόνη και τη βρωμιά από τον φορητό, τουλάχιστον θα έχουμε αποφράξει τους αεραγωγούς από τη συσσώρευση σωματιδίων που εμποδίζουν την καλή κυκλοφορία του αέρα.

Πώς μπορώ να προλάβω την υπερθέρμανση λάπτοπ

Όπως είναι φυσικό, μπορούμε να κάνουμε τον καθαρισμό που είδαμε προηγουμένως και προληπτικά, πριν να έχουμε συμπτώματα υπερθέρμανσης. Καλό είναι να κάνουμε καθαρισμό μια φορά το χρόνο, κατά προτίμηση στην αρχή του καλοκαιριού.

Ως εκ τούτου, το “Κάλλιον του θεραπεύειν, το προλαμβάνειν” ισχύει για την υγεία του υπολογιστή μας όσο ισχύει και για τη δική μας υγεία.

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, θα εξασφαλίσουμε πως το laptop μας θα λειτουργεί για μεγαλύτερο διάστημα πριν να αρχίσει να δείχνει σημάδια υπερθέρμανσης.

Σκληρή επιφάνεια εργασίας

Το laptop πρέπει να τοποθετείται πάντοτε σε μια σκληρή, επίπεδη επιφάνεια όσο λειτουργεί. Καλό είναι να αποφύγουμε να το έχουμε στα πόδια μας, ή να το ακουμπάμε στο κρεβάτι, τον καναπέ, ή κάποιο χαλί. Τέτοιες μαλακές επιφάνειες κλείνουν τις οπές εξαερισμού στο κάτω μέρος και τα πλάγια του laptop.

Επειδή σε πολλούς αρέσει να βλέπουν ταινίες με το laptop στο κρεβάτι, δεν χρειάζεται απαραίτητα να αγοράσουν μια βάση laptop. Μια οποιαδήποτε επίπεδη σανίδα ή ένα ξύλο κοπής θα κάνει μεγάλη διαφορά.

υπερθέρμανση laptop 8

Προσοχή σε εστίες θερμότητας

Αν το καλοκαίρι ο ήλιος χτυπάει το γραφείο μας, ή το χειμώνα έχουμε αναμμένο το καλοριφέρ κοντά στο γραφείο, καλό είναι να φροντίσουμε να έχουμε τοποθετημένο το laptop σε σκιά και μακριά από εστίες θερμότητας.

Τακτικό ξεσκόνισμα του γραφείου

Αν ξεσκονίζουμε το χώρο εργασίας μας μια φορά το δίμηνο, μεγάλο μέρος της σκόνης θα καταλήξει αναπόφευκτα στον υπολογιστή. Το τακτικό ξεσκόνισμα θα ωφελήσει και εμάς και το laptop μας.

Απαγορεύεται το κάπνισμα

Όπως αναλύουμε παρακάτω στον οδηγό, το κάπνισμα όσο χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην υπερθέρμανση laptop, πολύ πιο σύντομα από οποιοδήποτε laptop μη-καπνιστή.

υπερθέρμανση laptop 9a

υπερθέρμανση laptop 9b

Σβηστό laptop κατά τη μεταφορά

Αν ξεχαστούμε και βάλουμε το laptop ανοιχτό στην τσάντα μεταφοράς του, εκτός από τον ελλιπή εξαερισμό, οι κραδασμοί μπορούν να προξενήσουν ζημιά σε έναν σκληρό δίσκο HDD.

Το να βάλουμε τον υπολογιστή σε κατάσταση αδρανοποίησης (hibernate) είναι ασφαλές για τη μεταφορά του. Καλό είναι όμως να αποφύγουμε την απλή αναστολή λειτουργίας (sleep), από την οποία ο υπολογιστής μπορεί να “ξυπνήσει” πιο εύκολα.

Αγορά βάσης laptop με ανεμιστήρες

Μια ειδική βάση laptop, εκτός από την επίπεδη επιφάνεια εργασίας, παρέχει και άλλες ευκολίες. Για παράδειγμα, επιπλέον ψύξη με αθόρυβους ανεμιστήρες, ή και έξτρα θύρες USB.

Οι τιμές για τις βάσεις laptop ξεκινούν από λιγότερα από 10 ευρώ

ψυξη laptop

…και μπορούν να ξεπεράσουν τα 60 ευρώ, για μοντέλα με πολλές δυνατότητες. Σε γενικές γραμμές, γύρω στα 30-35 ευρώ θα βρούμε ιδιαίτερα αποτελεσματικές και αξιόπιστες βάσεις για φορητούς έως και 17 ιντσών.

Πώς δημιουργείται η υπερθέρμανση λάπτοπ

Οι φορητοί υπολογιστές είναι πολύ πιο ευαίσθητοι όσον αφορά την υπερθέρμανση από τους σταθερούς υπολογιστές για μια σειρά λόγων.

Κατ' αρχάς, ένας φορητός δεν έχει τον κατάλληλο χώρο στο εσωτερικό του για να δημιουργείται ροή αέρα και να ψύχει τα υποσυστήματα, όπως έχει ένας σταθερός υπολογιστής.

υπερθέρμανση laptop 1

Ουσιαστικά, η ψύξη του laptop βασίζεται σε μια μεταλλική ψύκτρα η οποία βρίσκεται σε επαφή με τον επεξεργαστή, το chipset της μητρικής, και την κάρτα γραφικών, ενώ ένας μικρού μεγέθους ανεμιστήρας ψύχει το όλο σύστημα.

Άλλα υποσυστήματα που θερμαίνονται, όμως, όπως οι RAM και ο σκληρός δίσκος, συνήθως δεν καλύπτονται από το σύστημα ψύξης.

Βέβαια, πολύ σπάνια θα έχουμε υπερθέρμανση λάπτοπ σε ένα νέο υπολογιστή που μόλις αγοράσαμε. Εφόσον δεν υπάρχει κάποιο εργοστασιακό ελάττωμα, το σύστημα ψύξης επαρκεί για να διατηρήσει τη θερμοκρασία σε λειτουργικά επίπεδα.

Ο βασικότερος παράγοντας στην υπερθέρμανση λάπτοπ

Όμως, με τη χρήση, ο φορητός συγκεντρώνει σκόνη στο εσωτερικό του, και η σκόνη είναι ο νούμερο ένα παράγοντας υπερθέρμανσης. Ενώ σε ένα καινούριο φορητό, οι οπές του εξαερισμού είναι κάπως έτσι…

Πώς να Αποφύγω την Υπερθέρμανση Laptop 09

…μέσα σε ενάμισι με δύο χρόνια, ανάλογα με τη χρήση, η συσσωρευμένη σκόνη μπορεί να μπλοκάρει εντελώς τον εξαερισμό.

Πώς να Αποφύγω την Υπερθέρμανση Laptop 02

Αργά ή γρήγορα, ο φορητός υπολογιστής θα μαζέψει σκόνη. Όμως, αν τον χρησιμοποιούμε σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα, και σε εξωτερικούς χώρους, η συσσώρευση σκόνης επιταχύνεται σημαντικά.

Τα λάπτοπ με το μεγαλύτερο πρόβλημα σκόνης είναι εκείνα των οποίων οι ιδιοκτήτες καπνίζουν όσο τα χρησιμοποιούν.

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει έλαια που αναμειγνύονται με τη σκόνη του περιβάλλοντος, και δημιουργούν μια μάζα η οποία κολλάει στο εσωτερικό της ψύκτρας.

Αν σε αυτό προσθέσουμε το γεγονός πως ο φορητός βρίσκεται συνήθως πιο κοντά στο πρόσωπο ενός καπνιστή από έναν σταθερό υπολογιστή, και πως το τασάκι είναι τοποθετημένο πάνω στο ίδιο γραφείο, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει πρόβλημα με την υπερθέρμανση laptop πριν ο υπολογιστής κλείσει χρόνο.

Τέλος, ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες, οι γρίλιες εξαερισμού των φορητών έχουν πολύ μικρή απόσταση από την επιφάνεια που το ακουμπάμε.

Έτσι, είναι πολύ εύκολο να μπλοκαριστούν, είτε αναφερόμαστε στις κάτω γρίλιες από τις οποίες εισέρχεται ο αέρας, είτε στις πίσω/πλαϊνές απ' όπου εξέρχεται.

Αυτού του είδους το μπλοκάρισμα μπορεί να καταλήξει στην υπερθέρμανση λάπτοπ ακόμη και σε νέα μοντέλα.

Τι επιπτώσεις έχει η υπερθέρμανση λάπτοπ

Η πιο άμεση επίπτωση της υπερθέρμανσης είναι η δυσαρέσκεια στη χρήση, για όσους ακουμπάμε τον φορητό στα πόδια μας ή επάνω μας, αν είμαστε ξαπλωμένοι.

Σε περιπτώσεις συχνής επαφής με την ζεστή επιφάνεια του υπολογιστή, ακόμα και πάνω από τα ρούχα, μπορεί να εμφανιστεί μόνιμος αποχρωματισμός στο δέρμα και άλλα δερματικά προβλήματα.

υπερθέρμανση laptop 4

Επίσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα WebMD, η θερμότητα του laptop μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα γονιμότητας στους άνδρες που χρησιμοποιούν τον υπολογιστή στα πόδια τους για εκτεταμένο χρονικό διάστημα.

Όλοι θέλουμε οι φορητοί υπολογιστές να είναι αθόρυβοι. Όμως, η υπερθέρμανση λάπτοπ οδηγεί επίσης σε αυξημένο θόρυβο από τον υπολογιστή.

Ο ανεμιστήρας της ψύκτρας λειτουργεί σε χαμηλές στροφές όσο η θερμοκρασία είναι σε αντίστοιχα χαμηλά επίπεδα. Όταν όμως η θερμοκρασία ανεβαίνει, αυξάνει η ταχύτητα του ανεμιστήρα και το επίπεδο θορύβου.

Όταν έχουμε υπερθέρμανση λάπτοπ, ο ανεμιστήρας λειτουργεί διαρκώς στη μέγιστη ταχύτητά του. Επειδή έχει μικρό μέγεθος, αναγκαστικά λειτουργεί σε υψηλές στροφές, παράγοντας έναν οξύ, ενοχλητικό ήχο. Επιπλέον, η συνεχής λειτουργία μειώνει το προσδόκιμο ζωής του συστήματος ψύξης.

Πώς να Αποφύγω την Υπερθέρμανση Laptop 04

Αν χαλάσει ο ανεμιστήρας, η επισκευή μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα ακριβή, καθώς δεν κυκλοφορούν στη λιανική εσωτερικά συστήματα ψύξης για φορητούς.

Αν είμαστε τυχεροί, μπορεί να βρούμε ένα μεταχειρισμένο από το ίδιο μοντέλο laptop. Αλλιώς, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιο εξουσιοδοτημένο service.

Τα χειρότερα σενάρια

Η υπερθέρμανση αυξάνει επίσης την πιθανότητα να εμφανιστεί τεχνικό πρόβλημα σε κάποιο από τα υποσυστήματα του υπολογιστή.

Ο επεξεργαστής είναι ασφαλής, καθώς προστατεύεται με δικλείδες ασφαλείας. Όμως, η μητρική κάρτα και η κάρτα γραφικών περιέχουν ευαίσθητα ηλεκτρονικά, το ίδιο και ο σκληρός δίσκος, που επιβαρύνεται επιπλέον από τις τριβές στις κεφαλές.

Είναι πολύ πιθανό η χρόνια υπερθέρμανση λάπτοπ να οδηγήσει στην αποτυχία τους και σε μια ακριβή επισκευή, ή και σε απώλεια δεδομένων.

Τέλος, αν η υπερθέρμανση φτάσει σε υπερβολικό βαθμό, οι δικλείδες ασφαλείας του επεξεργαστή διακόπτουν αυτόματα τη λειτουργία του, και ο φορητός σβήνει εντελώς, χωρίς καμία προειδοποίηση.

Το αποτέλεσμα είναι να χάσουμε τη δουλειά που κάναμε εκείνη την ώρα αν δεν την είχαμε αποθηκεύσει, ή ακόμα και να καταστραφούν αρχεία τα οποία γράφονταν εκείνη τη στιγμή στον σκληρό δίσκο.

Εσείς έχετε αντιμετωπίσει υπερθέρμανση λάπτοπ?

Δυστυχώς, όσο ζούμε σε ένα κόσμο που υπάρχει σκόνη, και όσο η σκόνη αυτή θα έλκεται ηλεκτροστατικά από τη λειτουργία του υπολογιστή, η υπερθέρμανση θα είναι πάντοτε πρόβλημα.

Πάντως, ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, σίγουρα ο φορητός μας θα είναι σε καλύτερη κατάσταση για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πριν χρειαστεί να απευθυνθούμε σε τεχνικό ή να επιχειρήσουμε να τον ανοίξουμε μόνοι μας.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps