Home » Software » Παιχνίδια » Αγορά Παιχνιδιών Υπολογιστή: Το Steam και οι Άλλοι

Αγορά Παιχνιδιών Υπολογιστή: Το Steam και οι Άλλοι

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Οι περισσότεροι gamers που αγοράζουν παιχνίδια, χρησιμοποιούν κάποια διαδικτυακή πλατφόρμα διανομής παιχνιδιών. Το Steam είναι η πιο δημοφιλής από αυτές, όμως υπάρχουν δεκάδες άλλες πλατφόρμες από τις οποίες μπορούμε να βρούμε τα παιχνίδια της επιλογής μας. Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε τις γνωστότερες υπηρεσίες για αγορά παιχνιδιών υπολογιστή.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι η ψηφιακή διάθεση παιχνιδιών και οι διαδικτυακές πλατφόρμες διανομής

Στη βιομηχανία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, η ψηφιακή διάθεση αναφέρεται στη διαδικασία με την οποία αγοράζουμε ψηφιακό περιεχόμενο, χωρίς να παίρνουμε στα χέρια μας κάποιο φυσικό μέσο εγκατάστασης.

Σε απλά Ελληνικά, η αγορά παιχνιδιών υπολογιστή γίνεται online, όπου κατεβάζουμε άμεσα στον σκληρό μας δίσκο το παιχνίδι που αγοράσαμε, χωρίς να χρειαζόμαστε CD ή DVD για να το εγκαταστήσουμε.

Παρ' ότι μπορεί να σας φανεί περίεργο, η διαδικασία αυτή υπήρχε από το 1980, χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα γνωστή. Ένα από τα πρώτα παραδείγματα ψηφιακής διανομής παιχνιδιών για εκείνη την εποχή, ήταν η υπηρεσία GameLine.

Μέσω του GameLine, οι χρήστες της κονσόλας Atari 2600 μπορούσαν να συνδεθούν μέσω τηλεφωνικής γραμμής σε έναν κεντρικό server, και να νοικιάσουν παιχνίδια για 5-10 μέρες.

Αγορά παιχνιδιών υπολογιστή - Το Steam και οι άλλοι 1

Τη δεκαετία του '90, μαζί με την εξάπλωση του ίντερνετ ξεκίνησαν και διάφορες προσπάθειες για τη διάδοση της ψηφιακής διάθεσης παιχνιδιών, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια υπηρεσία γι' αυτόν τον σκοπό.

Από το 2000 και μετά, όπου οι ταχύτητα του ίντερνετ αυξήθηκε σημαντικά, η ψηφιακή διανομή παιχνιδιών έγινε πιο δημοφιλής. Παράλληλα έκαναν την εμφάνισή τους και διάφορες υπηρεσίες για online αγορά παιχνιδιών υπολογιστή, όπως το GameStop, το Steam, το Games for Windows – Live, το Origin, το GOG, το GamersGate και άλλα.

Ωστόσο, μέχρι και τα τέλη του 2010, οι περισσότεροι gamers εξακολουθούσαν να προτιμούν την αγορά παιχνιδιών υπολογιστή σε retail μορφή, δηλαδή χειροπιαστά από κάποιο φυσικό κατάστημα.

Την τελευταία πενταετία όμως τα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει. Η αμεσότητα που προσφέρει η online αγορά παιχνιδιών υπολογιστή φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερο κοινό, ενώ οι πλατφόρμες που προσφέρουν τέτοια παιχνίδια όλο και πληθαίνουν.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για την online αγορά παιχνιδιών υπολογιστή

Όπως ήδη αναφέραμε, με την online αγορά παιχνιδιών υπολογιστή μπορούμε άμεσα με μερικά κλικ να παίξουμε το παιχνίδι που θέλουμε, χωρίς καν να κουνηθούμε από την καρέκλα του υπολογιστή μας.

Αγορά παιχνιδιών υπολογιστή - Το Steam και οι άλλοι 3

Επιπλέον, τα παιχνίδια που έχουμε σε ψηφιακή μορφή δεν κινδυνεύουν να καταστραφούν ή να χαθούν. Εφόσον τα έχουμε αγοράσει, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να τα κατεβάσουμε ξανά.

Φυσικά για το κατέβασμα απαιτείται και μια αξιοπρεπής σύνδεση ίντερνετ, καθώς τα περισσότερα παιχνίδια σήμερα ξεπερνούν σε μέγεθος τα 2GB.

Αγορά παιχνιδιών υπολογιστή - Το Steam και οι άλλοι 12

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα των ψηφιακών αγορών είναι το γεγονός ότι δεν μπορούμε να μεταπωλήσουμε τα παιχνίδια που αγοράσαμε. Οι περισσότερες υπηρεσίες για αγορά παιχνιδιών υπολογιστή δεν επιτρέπουν τη μεταπώληση.

Εφόσον κάθε παιχνίδι είναι συνδεδεμένο με τον λογαριασμό μας, δεν έχουμε καν τη δυνατότητα να το δανείσουμε σε κάποιον φίλο μας για να το δοκιμάσει.

Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα, αφού κάθε μία από τις πλατφόρμες για online αγορά παιχνιδιών υπολογιστή έχει και τη δική της πολιτική διαμοιρασμού.

Έτσι έχουμε τις DRM (Digital Rights Management) πλατφόρμες και τις DRM-free.

Αγορά παιχνιδιών υπολογιστή - Το Steam και οι άλλοι 8

Ένα παιχνίδι με DRM είναι συνδεδεμένο με τον λογαριασμό στον οποίον θα εγκατασταθεί. Από τη στιγμή που θα χρησιμοποιήσουμε το κλειδί που αγοράσαμε για να εγκαταστήσουμε το παιχνίδι, δεν μπορούμε να το εγκαταστήσουμε σε άλλον λογαριασμό, ούτε να το παίξουμε χωρίς τον απαραίτητο client.

Αντίθετα, ένα DRM-free παιχνίδι μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιονδήποτε υπολογιστή, χωρίς τη χρήση κάποιου λογαριασμού.

Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τις γνωστότερες πλατφόρμες για αγορά παιχνιδιών υπολογιστή.

Steam – Η απόλυτη πλατφόρμα διαδικτυακού παιχνιδιού

Διαθέσιμα παιχνίδια: 10.000+

Το Steam αποτελεί πλέον μία κατηγορία από μόνο του, αφού ως γνωστόν είναι η απόλυτη πλατφόρμα διαδικτυακού παιχνιδιού. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι δημιουργοί του.

Αγορά παιχνιδιών υπολογιστή - Το Steam και οι άλλοι 2

Αναμφισβήτητα είναι η πρώτη επιλογή ενός gamer, καθώς διαθέτει τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη για online αγορά παιχνιδιών υπολογιστή.

Είναι λογικό λοιπόν να έχει περισσότερους χρήστες από οποιαδήποτε άλλη παρόμοια πλατφόρμα, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

Αγορά παιχνιδιών υπολογιστή - Το Steam και οι άλλοι 5

Για να αγοράσουμε παιχνίδια από το Steam, θα πρέπει να κατεβάσουμε και να εγκαταστήσουμε τον client του. Από εκεί και πέρα έχουμε πλέον πρόσβαση σε όλα τα παιχνίδια που αγοράζουμε μέσω Steam.

Αυτό βέβαια μπορεί να είναι και αρνητικό μερικές φορές. Για να παίξουμε κάποιο παιχνίδι, θα πρέπει πάντα να ανοίγουμε τον client του Steam, ακόμα κι αν δε θέλουμε να παίξουμε online.

Ένα πολύ βολικό χαρακτηριστικό του όμως είναι η δυνατότητα πλήρους επιστροφής χρημάτων μέσα στις πρώτες 2 βδομάδες αγοράς ενός παιχνιδιού, και εφόσον το έχουμε παίξει λιγότερο από 2 ώρες.

Το Steam είναι ιδανικό και για χρήστες Linux, καθώς πλέον διαθέτει πάνω από 1500 παιχνίδια για Linux. Για πληροφορίες εγκατάστασης σε Ubuntu ή Linux Mint, ρίξτε μια ματιά στον οδηγό μας.

Εγκατάσταση Steam στο Linux Mint / Ubuntu: Ώρα για Gaming

Το Steam είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα διανομής παιχνιδιών, διαθέτωντας πάνω από 7000 τίτλους και 125 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Με περισσότερα από 1500 παιχνίδια επίσης διαθέσιμα για Linux, ας δούμε πως…

Origin

Διαθέσιμα παιχνίδια: 500+

Το Origin μετράει μόλις 5 χρόνια στον χώρο με τις πλατφόρμες για αγορά παιχνιδιών υπολογιστή.

Αγορά παιχνιδιών υπολογιστή - Το Steam και οι άλλοι 7

Πρόκειται για πλατφόρμα της EA, η οποία περιλαμβάνει μια αξιόλογη συλλογή από AAA τίτλους. Όλα τα παιχνίδια είναι DRM, οπότε ο client είναι απαραίτητος για να τα εγκαταστήσουμε και να μπορούμε να τα παίξουμε.

Από το 2014 το Origin προσφέρει ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάποιο παιχνίδι εντελώς δωρεάν. Τα περισσότερα είναι παλιοί τίτλοι, όμως δεν παύουν να είναι δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να δείτε τον αναλυτικό μας οδηγό, τον οποίο ανανεώνουμε με κάθε νέο δωρεάν παιχνίδι.

Τζάμπα Παιχνίδια για PC στο Steam και το Origin

Οι online πλατφόρμες παιχνιδιών έχουν αυξήσει κατακόρυφα την ευκολία του να αγοράζουμε παιχνίδια, καθώς μπορούμε να κάνουμε άμεσα download την αγορά μας. Εκτός αυτού, όμως,…

GamersGate

Διαθέσιμα παιχνίδια: 5.000+

Το GamersGate είναι άλλη μία γνωστή πλατφόρμα διανομής παιχνιδιών με αρκετά μεγάλη ποικιλία σε παιχνίδια, είτε πρόκειται για AAA τίτλους από πολυεθνικές Gaming εταιρείες, είτε για ανεξάρτητες παραγωγές από μικρά studio (indie).

Αγορά παιχνιδιών υπολογιστή - Το Steam και οι άλλοι 4

Η μεγαλύτερη διαφορά του από τον ανταγωνισμό είναι ότι για να το χρησιμοποιήσουμε, δε χρειάζεται να κατεβάσουμε κάποιον client. Οι αγορές και το κατέβασμα των παιχνιδιών μπορούν να γίνουν απευθείας από τον browser μας.

Επιπλέον, διαθέτει ένα πολύ ενδιαφέρον σύστημα ανταμοιβών, χρησιμοποιώντας ένα εικονικό νόμισμα με την ονομασία Blue Coins. Αγοράζοντας παιχνίδια και βαθμολογώντας τα, το GamerGate μας ανταμείβει με Blue Coins, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην αγορά άλλων παιχνιδιών.

Τέλος, κατά την εγγραφή μας προσφέρει δωρεάν το παιχνίδι Volvo The Game, που είναι παιχνίδι με αγώνες κούρσας.

GoG.com

Διαθέσιμα παιχνίδια: 1.500+

Μπορεί το Steam να κατέχει την κορυφή, όμως το GoG.com είναι μια αρκετά αξιόπιστη εναλλακτική. Διαθέτει αρκετούς AAA και indie τίτλους, όμως η βιβλιοθήκη του δεν είναι τόσο μεγάλη όσο του Steam.

Αγορά παιχνιδιών υπολογιστή - Το Steam και οι άλλοι 6

Έχει δικό του client – το λεγόμενο GoG Galaxy – από τον οποίο μπορούμε να διαχειριζόμαστε τη συλλογή μας, όμως βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστική έκδοση. Το κατέβασμά του είναι προαιρετικό, ενώ μπορούμε κάλλιστα να αγοράσουμε τα παιχνίδια του και μέσω browser.

Για περισσότερες πληροφορίες για το GoG Galaxy, δείτε τον αναλυτικό μας οδηγό.

GOG Galaxy – Ένα Εναλλακτικό Steam χωρίς DRM

Το Steam είναι σπουδαία υπηρεσία, αλλά όχι η μόνη στο είδος της. Το επιτυχημένο website GOG – πρώην Good Old Games – δημιούργησε το GOG Galaxy,…

Έχει αρκετά μεγάλη υποστήριξη από την κοινότητά του, και οι χρήστες μπορούν να ψηφίζουν συχνά για παιχνίδια που θέλουν να δουν στο κατάστημα.

Επιπλέον, όλα τα παιχνίδια που διαθέτει είναι DRM-free. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούμε να τα εγκαταστήσουμε οπουδήποτε, χωρίς να χρειαζόμαστε κάποιον client.

Όμως παιχνίδια που η εταιρεία παραγωγής αρνείται να διαθέσει ως DRM-Free δεν θα βρουν ποτέ το δρόμο τους στο GoG.

Green Man Gaming

Διαθέσιμα παιχνίδια: 7.500+

Το Green Man Gaming είναι μία διαφορετική πλατφόρμα από τις άλλες.

Αγορά παιχνιδιών υπολογιστή - Το Steam και οι άλλοι 9

Τα περισσότερα παιχνίδια που προσφέρει χρειάζονται το Steam ή κάποια άλλη DRM πλατφόρμα για να λειτουργήσουν. Με άλλα λόγια, αυτό που αγοράζουμε από το Green Man Gaming είναι το κλειδί για να μπορέσουμε να παίξουμε το παιχνίδι μέσω Steam ή άλλου client.

Όμως αφού είναι έτσι, γιατί να μην τα αγοράσουμε απευθείας από το Steam ή από κάποια αντίστοιχη πλατφόρμα για αγορά παιχνιδιών υπολογιστή;

Η απάντηση είναι απλή. Πολλές φορές το Green Man Gaming τυγχάνει να έχει καλύτερες τιμές, τις οποίες για να δούμε πρέπει να έχουμε κάνει εγγραφή στην ιστοσελίδα του.

Έπειτα, τα παιχνίδια που βρίσκονται σε προσφορά θα έχουν την ένδειξη VIP πάνω αριστερά. Κάτω δεξιά φαίνεται η έκπτωση που προσφέρει, καθώς και η πλατφόρμα που χρειαζόμαστε για να τρέξει το παιχνίδι.

Αγορά παιχνιδιών υπολογιστή - Το Steam και οι άλλοι 10

Παρ' ότι είναι λίγο αυστηρό με την επιστροφή χρημάτων, μας επιτρέπει να επιστρέψουμε παιχνίδια που έχουμε αγοράσει, πιστώνοντας credits στον λογαριασμό μας.

Έτσι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα credits για οποιαδήποτε άλλη αγορά παιχνιδιών υπολογιστή.

itch.io

Διαθέσιμα παιχνίδια: 39.000+

Το itch.io είναι ίσως η πλατφόρμα με τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη indie παιχνιδιών.

Αγορά παιχνιδιών υπολογιστή - Το Steam και οι άλλοι 11

Η πλατφόρμα διαθέτει ξεχωριστό client, από τον οποίο μπορούμε να διαχειριζόμαστε τη συλλογή μας. Όλα τα παιχνίδια που προσφέρει είναι DRM-free, ενώ πολλά από αυτά είναι είτε δωρεάν, είτε έχουν πολύ χαμηλή τιμή.

Το βασικό μειονέκτημα μιας πλατφόρμας με πάνω από 39.000 παιχνίδια, είναι ότι εκεί ανεβάζει παιχνίδια μέχρι και η κουτσή Μαρία. Για τους λάτρεις όμως των παιχνιδιών indie είναι το ιδανικό μέρος για να αρχίσουν το ψάξιμο.

Ωστόσο αν παίζετε κυρίως γνωστούς AAA τίτλους, το itch.io δεν είναι για εσάς.

Desura

Διαθέσιμα παιχνίδια: 3.000+

Όταν πρόκειται για indie παιχνίδια, είδαμε ότι το itch.io έχει τη μεγαλύτερη συλλογή. Υπάρχει όμως μια αρκετά αξιόλογη εναλλακτική, που ακούει στο όνομα Desura.

Αγορά Παιχνιδιών Υπολογιστή - Το Steam και οι Άλλοι 14

Η βιβλιοθήκη του είναι σημαντικά μικρότερη απ' του itch.io, πράγμα που σημαίνει ότι διαθέτει πιο προσεγμένους τίτλους.

Το Desura έχει και αυτό δικό του client, ο οποίος μάλιστα είναι πολύ πιο εύχρηστος απ' του itch.io.

Παρότι διαθέτει και DRM περιεχόμενο, η πλειοψηφία των παιχνιδιών είναι DRM-free. Για την ακρίβεια, αν κάποιο παιχνίδι έχει και τις δύο εκδόσεις, μας δίνει τη δυνατότητα να διαλέξουμε ποια προτιμάμε.

Μεταπώληση παιχνιδιών

Παρότι όπως είπαμε οι περισσότερες πλατφόρμες δε μας δίνουν δυνατότητες μεταπώλησης των παιχνιδιών μας, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις.

Οι παρακάτω ιστοσελίδες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ακριβώς ως πλατφόρμες για αγορά παιχνιδιών υπολογιστή. Είναι κυρίως κάτι σαν ένα δίκτυο αγγελιών, στο οποίο ο καθένας μπορεί να πουλήσει τα παιχνίδια που διαθέτει.

Πολλές από αυτές τις “αγγελίες” προέρχονται από φυσικά καταστήματα πώλησης παιχνιδιών, οπότε μπορούμε να αγοράσουμε ακόμα και καινούργια παιχνίδια.

G2A

Στο G2A θα βρούμε μια μεγάλη ποικιλία από μεταχειρισμένα και καινούργια παιχνίδια σε αρκετά καλές τιμές.

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδικασία εγγραφής και αγοράς παιχνιδιών στον παρακάτω αναλυτικό οδηγό:

Φτηνά Παιχνίδια, Προγράμματα, και Windows με το G2A

Η πειρατεία λογισμικού, εκτός του ότι είναι παράνομη, θέτει σε κίνδυνο την ηλεκτρονική μας ασφάλεια. Σπασμένα παιχνίδια, προγράμματα, ή εκδόσεις των Windows, συχνά συνοδεύονται από κάποιον…

Kinguin

Στην ίδια κατηγορία με το G2A, το Kinguin διαθέτει όλων των ειδών τα παιχνίδια, είτε μεταχειρισμένα, είτε καινούργια.

Αγορά Παιχνιδιών Υπολογιστή - Το Steam και οι Άλλοι 13

Με ένα μικρό αντίτιμο στο Kinguin, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι αν το κλειδί που αγοράσαμε δε λειτουργεί, θα αντικατασταθεί με άλλο.

Τέλος, αν νιώθουμε τυχεροί, μπορούμε να δοκιμάσουμε την υπηρεσία cashback του Kinguin. Μέσω του cashback, το Kinguin διαλέγει 3 τυχερούς κάθε μέρα, στους οποίους επιστρέφει το 200% της αγοράς τους, τα διπλάσια δηλαδή χρήματα απ' όσα ξόδεψαν για κάποια αγορά.

Playstation Now

Διαθέσιμα παιχνίδια: 400+

Το Playstation Now είναι μία υπηρεσία της Sony, που προσφέρει πρόσβαση σε μία σειρά από παιχνίδια του Playstation 3 μέσω συνδρομής.

Αγορά-Παιχνιδιών-Υπολογιστή-Το-Steam-και-οι-Άλλοι-15

Τα παιχνίδια του Playstation Now δεν είναι διαθέσιμα για PC, οπότε μπορεί να αναρωτηθείτε τι δουλειά έχει μία τέτοια υπηρεσία σε ένα άρθρο για την αγορά παιχνιδιών υπολογιστή.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το Playstation Now θα επεκταθεί και στα Windows PC, πράγμα που σημαίνει ότι οι κάτοχοι υπολογιστών θα μπορούν για πρώτη φορά να παίξουν μια ευρεία γκάμα από παιχνίδια που προορίζονται μόνο για Playstation.

Η Sony έχει φροντίσει και γι' αυτούς που δε θέλουν να αποχωριστούν το αγαπημένο τους χειριστήριο, καθώς από αρχές Σεπτέμβρη θα κυκλοφορήσει στην αγορά Dualshock 4 USB Wireless Adaptor.

Αγορά-Παιχνιδιών-Υπολογιστή-Το-Steam-και-οι-Άλλοι-16

Με το συγκεκριμένο φλασάκι, θα μπορούμε να συνδέουμε ασύρματα μέσω bluetooth το χειριστήριο Dualshock 4, έτσι ώστε να μη χρειάζεται καν η χρήση του πληκτρολογίου.

Εσείς ποια πλατφόρμα χρησιμοποιείτε για την αγορά παιχνιδιών υπολογιστή;

Πιστεύετε ότι οι αγορές σε ψηφιακή μορφή είναι το μέλλον του gaming ή προτιμάτε να αγοράζετε τα παιχνίδια σας με κουτί και DVD;

Έχετε κάποια καλή ή κακή εμπειρία από τις παραπάνω πλατφόρμες για αγορά παιχνιδιών υπολογιστή; Γράψτε μας στα σχόλια αν χρησιμοποιείτε κάποια από αυτές τις υπηρεσίες ή κάποια άλλη που δεν προσθέσαμε στη λίστα.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps