Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Τρέξτε Παλιά Λειτουργικά Συστήματα Μέσω Browser

Τρέξτε Παλιά Λειτουργικά Συστήματα Μέσω Browser

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Τα Windows και το Mac OS μετράνε πάνω από 30 χρόνια συνεχούς εξέλιξης στον τομέα των λειτουργικών συστημάτων με γραφικό περιβάλλον. Αν αναρωτιέστε πώς ήταν τα Windows ή τo Mac OS στις πρώτες εκδόσεις τους, δείτε πώς μπορούμε να τρέξουμε παλιά λειτουργικά συστήματα από τον browser μας, χωρίς καμία εγκατάσταση.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Γιατί να θέλω να τρέξω παλιά λειτουργικά συστήματα

Ο βασικότερος λόγος για να θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε παλιά λειτουργικά συστήματα, είναι γιατί πιθανόν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο παλιό πρόγραμμα που δεν τρέχει πλέον στα νέα λειτουργικά συστήματα.

Ωστόσο, οι online emulators που θα χρησιμοποιήσουμε έχουν διάφορους περιορισμούς. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες των λειτουργικών συστημάτων που θα τρέξουμε.

Για αυτούς που θέλουν να τρέξουν τα λειτουργικά συστήματα για συμβατότητα με παλιά προγράμματα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το αυθεντικό λογισμικό σε εικονική μηχανή.

Τρέξτε παλιά λειτουργικά συστήματα μέσω browser 1

Υπάρχουν όμως και αυτοί που απλά νοσταλγούν κάποια απ' τα παλιά λειτουργικά συστήματα. Για όσους θέλουν να αναβιώσουν την εμπειρία χρήσης τους, οι online λύσεις που θα προτείνουμε είναι ιδανικές.

Επιπλέον, οι online emulators είναι πολύ χρήσιμοι για τους νεότερους που δεν πρόλαβαν να δουν τα παλιά λειτουργικά συστήματα από κοντά, και είναι περίεργοι για την εμφάνιση και τη λειτουργία τους.

Εκτός από λειτουργικά συστήματα βέβαια, μπορούμε να τρέξουμε και διάφορα προγράμματα online, χωρίς εγκατάσταση. Δείτε τον αναλυτικό μας οδηγό.

Τρέξτε Προγράμματα Χωρίς Εγκατάσταση Μέσω Browser

Πώς θα σας φαινόταν εάν μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τα αγαπημένα σας προγράμματα χωρίς εγκατάσταση, οπουδήποτε; Δείτε τρεις δωρεάν υπηρεσίες με τις οποίες μπορούμε να τρέχουμε εκατοντάδες προγράμματα χωρίς εγκατάσταση,…

Τέλος, μπορεί να θέλουμε να τρέξουμε παλιά λειτουργικά συστήματα για εκπαιδευτικούς λόγους. Είναι ενδιαφέρον να διαβάζεις για την εξέλιξη στους υπολογιστές, αλλά είναι εντελώς διαφορετική εμπειρία το να δεις από κοντά πώς ακριβώς λειτουργούσαν.

Τα δημοφιλέστερα λειτουργικά συστήματα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές είναι μέχρι στιγμής τα Windows και το Mac OS. Και τα δύο ξεκίνησαν την πορεία τους τη δεκαετία του 80′, και μέχρι σήμερα έχουν σημειώσει σημαντική εξέλιξη.

Windows

Τα Windows είναι πλέον το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα για υπολογιστές, όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Η ανάπτυξή τους ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '80.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν emulators για όλα τα παλιά λειτουργικά συστήματα που θα αναφέρουμε.

Windows 1.0

Η πρώτη ανεξάρτητη έκδοση των Windows κυκλοφόρησε το 1985 με την ονομασία Windows 1.0.

Τρέξτε παλιά λειτουργικά συστήματα μέσω browser 2

Ωστόσο δεν ήταν ένα ολοκληρωμένο λειτουργικό σύστημα, έμοιαζε περισσότερο με ένα γραφικό περιβάλλον που εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες του MS-DOS.

Παρ' όλα αυτά, περιείχε την πρώτη έκδοση της σημερινής Ζωγραφικής, το Σημειωματάριο, και άλλα γνωστά προγράμματα.

Τρέξτε παλιά λειτουργικά συστήματα μέσω browser 3

Σε αυτήν την ιστοσελίδα μπορούμε να δούμε πώς ήταν τα πρώτα Windows που κυκλοφόρησαν. Πρόκειται για την έκδοση Windows 1.01.

Με διπλό κλικ μπορούμε να ανοίξουμε όποια απ' τις εφαρμογές του αρχικού μενού θέλουμε, αλλά δεν μπορούμε να αποθηκεύσουμε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τρέξτε παλιά λειτουργικά συστήματα μέσω browser 4

Τα Windows 1.0 δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή. Με την έλευση των Windows 2.0 τον Δεκέμβριο του 1987, η δημοτικότητά τους αυξήθηκε αρκετά, λόγω των νέων προγραμμάτων που περιείχαν, των γνωστών σε όλους μας Word και Excel.

Windows 3.0

Το 1990 έχουμε την εμφάνιση των Windows 3.0, με νέες δυνατότητες και βελτιωμένο multitasking, χάρη στην ενσωμάτωση της εικονικής μνήμης.

Τα Windows ήταν πλέον ένας σοβαρός ανταγωνιστής των υπολογιστών Macintosh.

Τρέξτε παλιά λειτουργικά συστήματα μέσω browser 5

Μπορείτε να τρέξετε τα Windows 3.0 από εδώ. Μπορεί να αργήσουν να φορτώσουν, αλλά δώστε τους λίγο χρόνο.

Μόλις ανοίξει το λειτουργικό, βλέπουμε τo φανερά βελτιωμένο γραφικό τους περιβάλλον, σε σύγκριση με τα Windows 1.0.

Τρέξτε παλιά λειτουργικά συστήματα μέσω browser 6

Η επόμενη εξέλιξη έγινε το 1992 με τα Windows 3.1, με σημαντικές βελτιώσεις από τα Windows 3.0, όπως η χρήση πολυμέσων.

Windows 95

Τα Windows 95 κυκλοφόρησαν – όπως μαρτυράει και η ονομασία τους – το 1995. Το κωδικό τους όνομα ήταν “Chicago”, και είχαν πλέον σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με τα Windows 3.1, ειδικά όσον αφορά το γραφικό κομμάτι.

Η βασική τους διαφορά βρίσκεται στην αλλαγή της αρχιτεκτονικής από 16-bit σε 32-bit.

Στον emulator με τα Windows 95 μπορούμε να περιηγηθούμε άνετα στους φακέλους, στον “Υπολογιστή μου”, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά με τις εφαρμογές.

Τρέξτε παλιά λειτουργικά συστήματα μέσω browser 7

Είναι τα πρώτα Windows που ενσωματώνουν πλέον την κλασική Έναρξη που υπάρχει μέχρι και σήμερα, σε παλαιότερη μορφή βέβαια.

Τρέξτε παλιά λειτουργικά συστήματα μέσω browser 8

Windows 98

Το 1998 φτάνουμε στα Windows 98, που οι περισσότεροι λογικά θα θυμάστε. Μία από τις μεγάλες διαφοροποιήσεις ήταν η αλλαγή από το σύστημα αρχείων FAT16, που υποστήριζε διαμερίσματα δίσκου μέχρι 2GB, στο Fat32, που υποστηρίζει μέχρι 16TB.

Μάλιστα, τα Windows 98 έρχονταν με μια εφαρμογή που μετέτρεπε το Fat16 σε FAT32 χωρίς απώλεια δεδομένων.

Εμφανισιακά μοιάζουν πολύ με τα Windows 95. Ακόμα και το λογότυπο στην αρχή είναι πανομοιότυπο, το μόνο που αλλάζει είναι το “5” με το “8”.

Τρέξτε παλιά λειτουργικά συστήματα μέσω browser 9

Και στον emulator των Windows 98 μπορούμε να περιηγηθούμε στους φακέλους, στον Πίνακα Ελέγχου, και μπορούμε να ανοίξουμε προγράμματα για να πάρουμε μια γεύση από την τότε εποχή.

Windows ME

Με την έλευση την νέας χιλιετίας έρχονται και τα Windows Millennium Edition, ή Windows ME για συντομία.

Τρέξτε παλιά λειτουργικά συστήματα μέσω browser 11

Ήταν το τελευταίο λειτουργικό σύστημα που βασίστηκε στο DOS, ενώ περιλάμβανε και την πρώτη έκδοση του γνωστού Windows Movie Maker.

Το συγκεκριμένο λειτουργικό δεν είχε την ανάλογη δημοτικότητα, καθώς αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα σταθερότητας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ήταν το χειρότερο λειτουργικό της Microsoft, χειρότερο και από τα Windows Vista.

Τα Windows ME δεν έχουν κάτι το διαφορετικό, αλλά δεδομένου ότι δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή, μπορεί να μην τα έχετε δει ποτέ.

Τρέξτε παλιά λειτουργικά συστήματα μέσω browser 12

Windows XP

Τα Windows XP δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς πολλοί τα χρησιμοποιούν μέχρι και σήμερα σε παλαιότερους υπολογιστές, παρότι έχει λήξει η επίσημη υποστήριξή τους.

Τρέξτε παλιά λειτουργικά συστήματα μέσω browser 13

Τα Windows XP “κράτησαν” περισσότερο από οποιαδήποτε άλλα Windows έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής, από το 2001 που έγινε η επίσημη κυκλοφορία, μέχρι το 2007 και την έλευση των Vista, τα γνωστά σε όλους “SVista” ή “VRista”.

Τρέξτε παλιά λειτουργικά συστήματα μέσω browser 14

Εδώ θα βρείτε τον emulator για τα Windows XP, τα Windows Vista, καθώς και άλλες παλαιότερες εκδόσεις.

Από τότε κυκλοφόρησαν άλλες τρεις εκδόσεις, τα Windows 7, 8, και 10, τα οποία χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα.

Mac OS

Από την πλευρά της Apple, η ιστορία ξεκινάει το 1984, όπου κυκλοφόρησε ο πρώτος υπολογιστής Macintosh. Τα Macintosh ήταν τα αντίστοιχα σημερινά Mac της τότε εποχής.

Τρέξτε παλιά λειτουργικά συστήματα μέσω browser 15

Το λειτουργικό για τις αρχικές εκδόσεις των υπολογιστών Macintosh ονομαζόταν Macintosh System Software ή σκέτο System, και αργότερα μετονομάστηκε σε Mac OS.

Από το 1984 μέχρι το 1987, κυκλοφόρησαν τα System 1, 2, 3, και 4, τα οποία μπορούσαν να τρέχουν μόνο ένα πρόγραμμα τη φορά.

Η πρώτη σημαντική εξέλιξη έγινε το 1987, με την κυκλοφορία του System 5, το οποίο υποστήριζε την εκτέλεση πολλαπλών προγραμμάτων.

Ακολούθησε το System 6 το 1988, το οποίο ήταν πλέον ένα πλήρως ολοκληρωμένο και σταθερό λογισμικό, που χρησιμοποιήθηκε για αρκετά χρόνια.

Mac OS System 7

Το 1991 έχουμε την εμφάνιση του System 7, που συμπεριλάμβανε νέες εφαρμογές, μεγαλύτερη σταθερότητα, και πολλά καινούργια χαρακτηριστικά.

Τρέξτε παλιά λειτουργικά συστήματα μέσω browser 16

Μπορούμε να δούμε την αρχική του μορφή σε αυτόν τον emulator. Στην αρχή θα φαίνεται ότι δε φορτώνει, αλλά αν αφήσουμε τη σελίδα ανοιχτή για λίγη ώρα, θα πάρει μπρος.

Τρέξτε παλιά λειτουργικά συστήματα μέσω browser 17

Στην τελευταία του αναβάθμιση (Mac OS 7.6), εγκαταλείφθηκε εντελώς το όνομα “System”. Με το λειτουργικό Mac OS 7.6 έχουμε την απαρχή της σημερινής ονομασίας Mac OS.

Mac OS 8

Το Mac OS 8 κυκλοφόρησε πολλά χρόνια μετά, το 1997.

Τρέξτε παλιά λειτουργικά συστήματα μέσω browser 18

Στην αρχή είχε προγραμματιστεί ως αναβάθμιση του Mac OS 7.6, με την ονομασία Mac OS 7.7, σε μια εποχή που η Apple αντιμετώπιζε κάποιες δυσκολίες. Ήταν η περίοδος που είχαν διώξει τον Steve Jobs, και η εταιρεία βρισκόταν ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία.

Πριν την κυκλοφορία του μετονομάστηκε σε Mac OS 8 για διάφορους νομικούς λόγους.

Εδώ είναι ένας emulator για την έκδοση Mac OS 8.6.

Τρέξτε παλιά λειτουργικά συστήματα μέσω browser 19

Mac OS 9

Το 1999 βγήκε το Mac OS 9, το οποίο ήταν κυρίως μία πιο σταθερή έκδοση του Mac OS 8.

Όπως βλέπουμε και στον emulator με Mac OS 9.2, δεν έχουν σημαντικές διαφορές.

Τρέξτε παλιά λειτουργικά συστήματα μέσω browser 20

Mac OS 10

Το Mac OS 10, ή αλλιώς Mac OS X, κυκλοφόρησε επισήμως το 2001, με κάποιες δοκιμαστικές εκδόσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει απ' το 1999.

Από τότε μέχρι και σήμερα, όλες οι επόμενες εκδόσεις – που δεν είναι και λίγες – αναφέρονται ως Mac OS X ή απλά OS X, ακολουθούμενο από την έκδοση του λειτουργικού και την κωδική ονομασία του.

Τρέξτε παλιά λειτουργικά συστήματα μέσω browser 21

Έτσι έχουμε 13 εκδόσεις από το Mac OS X 10.0 (Cheetah) μέχρι το Mac OS X 10.11 (El Capitan).

To El Capitan είναι και η τελευταία έκδοση που έχει το όνομα Mac OS X. Η επερχόμενη έκδοση Sierra, που βρίσκεται σε δοκιμαστική έκδοση από την 1/8/16, θα ονομάζεται πλέον macOS.

Εδώ βλέπουμε την έκδοση 10.2 (Jaguar) που κυκλοφόρησε το 2002 με εμφανώς βελτιωμένα χαρακτηριστικά από τους προκατόχους του.

Τρέξτε παλιά λειτουργικά συστήματα μέσω browser 21A

Επιπλέον, σε αυτόν τον emulator θα βρούμε την έκδοση 10.4 (Tiger), που βγήκε το 2005.

Τρέξτε παλιά λειτουργικά συστήματα μέσω browser 22

AmigaOS

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά ο υπολογιστής με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη στα τέλη της δεκαετίας του '80 δεν έτρεχε ούτε Mac OS, ούτε Windows.

Πρόκειται για τους υπολογιστές Amiga 500 – ή A500 – που ήταν ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής με υποστήριξη πολυμέσων από την Commodore.

Τρέξτε παλιά λειτουργικά συστήματα μέσω browser 23

Κυκλοφόρησε το 1987 και έτρεχε το λειτουργικό AmigaOS, μια αναπαράσταση του οποίου μπορούμε να βρούμε σε αυτόν τον emulator.

Τρέξτε παλιά λειτουργικά συστήματα μέσω browser 24

Εσείς έχετε νοσταλγήσει παλιά λειτουργικά συστήματα;

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η σημερινή επεξεργαστική ισχύς επιτρέπει να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

Εσείς γνωρίσατε για πρώτη φορά παλιά λειτουργικά συστήματα μέσω των παραπάνω emulator; Θυμηθήκατε τα νιάτα σας; Γράψτε μας στα σχόλια τις δικές σας εμπειρίες, ευχάριστες και δυσάρεστες, που αφορούν παλιά λειτουργικά συστήματα.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps