Στο παρελθόν, η δημιουργία παιχνιδιών υπολογιστή απαιτούσε εκτεταμένες γνώσεις προγραμματισμού, και ακόμη ένα σχετικά απλό παιχνίδι χρειαζόταν επίπονες προσπάθειες μηνών για να ολοκληρωθεί. Σήμερα, όμως, υπάρχουν εφαρμογές που επιτρέπουν να κατασκευάσουμε πλήρη παιχνίδια χωρίς να γράψουμε ούτε μία γραμμή κώδικα, χωρίς γνώσεις προγραμματισμού, και χωρίς κόστος. Στον οδηγό θα δούμε τις καλύτερες πλατφόρμες και εφαρμογές για δωρεάν δημιουργία παιχνιδιών υπολογιστή.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Διαφημίστε την επιχειρησή σας στο site του PCsteps, ή και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη διαβάζουν όλα μας τα άρθρα χωρίς διαφημίσεις, και έχουν επιπλέον μοναδικά προνόμια.

Συμμετοχή

Game engines: εφαρμογές για τη δημιουργία παιχνιδιών υπολογιστή

Στα πρώτα χρόνια των videogames, κάθε παιχνίδι φτιαχνόταν από το μηδέν. Ταυτόχρονα, ήταν δύσκολο να χρησιμοποιηθεί ο κώδικας από ένα παιχνίδι σε ένα άλλο, ακόμα και στην ίδια εταιρεία.

Για να διευκολυνθεί η δημιουργία παιχνιδιών υπολογιστή, άρχισαν σταδιακά να αναπτύσσονται οι λεγόμενες μηχανές παιχνιδιών (game engines). Πρόκειται για περίπλοκες εφαρμογές που συγκεντρώνουν, αναλαμβάνουν, υποστηρίζουν, και συντονίζουν όλες τις πτυχές για τη δημιουργία παιχνιδιών.

Πιο συγκεκριμένα, διαθέτουν επιμέρους κατηγορίες επεξεργασίας για κάθε τμήμα της διαδικασίας της δημιουργίας. Θα βρούμε εργαλεία φωτορεαλιστικής απεικόνισης, προσομοίωσης φυσικών συστημάτων, τεχνητής νοημοσύνης, animation, επεξεργασίας ήχου, κ.α.

Δημιουργία Παιχνιδιών Δωρεάν 1

Το μεγάλο πλεονέκτημα των game engines είναι πως μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για τη δημιουργία διαφορετικών παιχνιδιών.

Για παράδειγμα, η μηχανή παιχνιδιού Unreal Engine αναπτύχθηκε από την εταιρεία Epic Games. Χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στο ομώνυμο παιχνίδι Unreal του 1998.

Δημιουργία Παιχνιδιών Δωρεάν 2

Όμως, τόσο αυτή η πρώτη Unreal Engine, όσο και οι επόμενες εκδόσεις της, έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εκατοντάδων τίτλων. Τα παιχνίδια αυτά δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το Unreal ή και μεταξύ τους.

Αναφερόμαστε σε τίτλους που κυμαίνονται από αριστουργήματα, όπως το Bioshock Infinite

Δημιουργία Παιχνιδιών Δωρεάν χωρίς Προγραμματισμό 02

…μέχρι παταγώδεις αποτυχίες, όπως το Duke Nukem Forever

Δημιουργία Παιχνιδιών Δωρεάν 2a

…μέχρι το επερχόμενο Vampire: The Masquerade® – Bloodlines™ 2

Με άλλα λόγια, ενώ το πρώτο Unreal ήταν παιχνίδι πρώτο προσώπου, η Unreal Engine μπορεί ουσιαστικά να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους παιχνιδιού: 3rd person, RPG, sports simulator, puzzle.

Και, φυσικά, η Unreal Engine είναι μία μόνο από τις εμπορικά διαθέσιμες game engines. Η λίστα της Wikipedia περιλαμβάνει δεκάδες διαφορετικές μηχανές, και δεν είναι εξαντλητική.

Κοστίζει η δημιουργία παιχνιδιών υπολογιστή με μια game engine?

Κάποιος που δεν γνωρίζει από τη δημιουργία παιχνιδιών, πιθανώς να υποθέτει πως το να χρησιμοποιήσεις μια γνωστή game engine, νόμιμα, προϋποθέτει να πληρώσεις εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια δολάρια.

Με άλλα λόγια, όσες καλές ιδέες κι αν έχεις για τη δημιουργία παιχνιδιών υπολογιστή, αν δεν έχεις το αρχικό κεφάλαιο, ξέχασέ το!

Τα καλά νέα είναι πως αυτό με κανένα τρόπο δεν ισχύει. Για την ακρίβεια, ορισμένες πολύ γνωστές game engines επιτρέπουν τη δημιουργία παιχνιδιών χωρίς να πληρώσουμε απολύτως τίποτα.

Με κάποιες μηχανές παιχνιδιών με την κατάλληλη άδεια χρήσης, μπορούμε να πουλήσουμε τα παιχνίδια που θα δημιουργήσουμε και να κρατήσουμε όλο το κέρδος. Σε άλλες, αν αξιοποιήσουμε εμπορικά ένα παιχνίδι, πρέπει να πληρώσουμε ένα ποσοστό σαν δικαιώματα.

Αυτό ακριβώς ισχύει με την προαναφερθείσα Unreal Engine. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε χωρίς καμία χρέωση για τη δημιουργία παιχνιδιών υπολογιστή. Απλά αν αρχίσουμε να πουλάμε, είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε το 5% στην Epic.

Βέβαια, το γεγονός πως η χρήση της Unreal Engine και άλλων game engines είναι δωρεάν, δεν σημαίνει πως θα μπορέσεις αύριο να φτιάξεις μόνος σου το επόμενο BioShock Infinite.

Για τη δημιουργία παιχνιδιών υπολογιστή κατηγορίας ΑΑΑ, ακόμα και με έτοιμη μηχανή, συνήθως χρειάζεται μία ολόκληρη ομάδα. Προγραμματιστές, γραφίστες, σχεδιαστές, συγγραφείς, και άλλοι έμπειροι επαγγελματίες, συνεργάζονται για το τελικό αποτέλεσμα.

Και μάλλον δύσκολα θα καταφέρεις να πείσεις τόσο κόσμο να εργαστεί δωρεάν για μήνες.

Δημιουργία Παιχνιδιών Δωρεάν 3α

Δεν είναι τυχαίο πως το συνολικό κόστος ανάπτυξης ενός παιχνιδιού μπορεί να είναι αστρονομικό. Για τους μεγαλύτερους τίτλους, ξεπερνάει ακόμα και το budget μιας κινηματογραφικής ταινίας του Hollywood.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να ξεκινήσεις μόνος σου να μαθαίνεις σχετικά με τη δημιουργία παιχνιδιών υπολογιστή. Επίσης, μέχρι και σήμερα υπάρχουν δημιουργοί που φτιάχνουν δημοφιλή παιχνίδια εντελώς μόνοι τους.

Ένας από τους πιο γνωστούς one-man-show δημιουργούς είναι ο Lucas Pope. Ο Pope έγινε γνωστός με το Papers, Please το 2016, το οποίο ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 1.8 εκατομμύρια αντίτυπα. Το 2018 κυκλοφόρησε το Return of the Obra Dinn.

Να τονίσουμε βέβαια πως ο Pope δεν ήταν ένας έφηβος που ξεκίνησε να φτιάχνει το Papers, Please από το μηδέν, και έγινε επιτυχία με την πρώτη.

Είχε ξεκινήσει φτιάχνοντας mod για το Quake. Στη συνέχεια, με κάποιους συνέταιρους έφτιαξε τη μικρή εταιρεία Ratloop, που όμως δεν προχώρησε. Εργάστηκε στη Naughty Dog στα γνωστά παιχνίδια Uncharted και Uncharted 2, και πειραματίστηκε με διάφορα πριν γνωρίσει επιτυχία.

Με άλλα λόγια, όπως και με οτιδήποτε άλλο, αν σε ενδιαφέρει η δημιουργία παιχνιδιών υπολογιστή, μην περιμένεις πως θα γνωρίσεις την επιτυχία με την πρώτη. Συνήθως οι “αναπάντεχες επιτυχίες” προετοιμάζονταν για χρόνια.

Πώς να φτιάξω ένα παιχνίδι δωρεάν, χωρίς γνώσεις προγραμματισμού

Όπως αναφέραμε, λοιπόν, πολλαπλές μηχανές παιχνιδιών μας επιτρέπουν να τις κατεβάσουμε και να τις χρησιμοποιήσουμε όσο θέλουμε, δωρεάν και νόμιμα, για τη δημιουργία παιχνιδιών υπολογιστή και όχι μόνο.

Επίσης, οι καλύτερες game engines έχουν σχεδιαστεί για να μπορέσει να τις αξιοποιήσει ακόμα και κάποιος που δεν γνωρίζει καθόλου προγραμματισμό.

Ο κύριος σκοπός τους είναι η δημιουργία παιχνιδιών υπολογιστή ή και κινητού να γίνει φιλική προς τον αρχάριο χρήστη και να αποτελέσουν το όχημα για ανεξάρτητες παραγωγές (indie).

Godot Engine – Open Source

 • Πλατφόρμα σχεδιαστή: Windows, OSX, Linux
 • Πλατφόρμες παιχνιδιού: Windows, OSX, Linux, Android, iOS, HTML5
 • Δεν απαιτείται προγραμματισμός
 • Γλώσσα μηχανής: C++(library) C#, GDscript
 • Portable – Δεν απαιτεί εγκατάσταση

Η Godot Engine είναι ένα portable πρόγραμμα ανοικτού κώδικα και θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία δωρεάν εργαλεία για τη δημιουργία παιχνιδιών υπολογιστή. Δεν απαιτούνται επιπλέον αγορές ή άδειες καθώς πρόκειται για λογισμικό με άδεια χρήσης MIT.

Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε όσο θέλουμε, ακόμη και να πουλάμε τα παιχνίδια που δημιουργούμε χωρίς περιορισμούς. Μπορούμε ακόμη να κατεβάσουμε τον πηγαίο κώδικα του ανοικτού λογισμικού και να τον τροποποιήσουμε.

Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί μία προσαρμοσμένη γλώσσα τύπου Python που ονομάζεται GDScript. Είναι διασκεδαστικό και πολύ εύκολο στη χρήση ακόμη και αν δεν έχουμε καμία εμπειρία στη δημιουργία παιχνιδιών υπολογιστή.

Η Godot Engine υποστηρίζει τη δημιουργία παιχνιδιών 2D και 3D με την καλύτερη δυνατή απόδοση, λιγότερα σφάλματα, και την απλούστερη ροή εργασίας. Σε εκείνο που διακρίνεται περισσότερο είναι η μοναδική προσέγγιση στον σχεδιασμό.

Το open source λογισμικό ταξινομεί τη διαδικασία σε σκηνές και φύλλα γεγονότων (event sheets) που το καθένα προσφέρει συλλογή στοιχείων όπως μορφές, ήχους, σενάρια, κ.λ.π.

Στη συνέχεια, μπορούμε να συνδυάσουμε πολλές από αυτές τις σκηνές για να δημιουργήσουμε μία μεγαλύτερη σκηνή, κ.ο.κ, μέχρι να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα.

Αυτή η ιεραρχική προσέγγιση στην αρχιτεκτονική του παιχνιδιού καθιστά πολύ εύκολο να παραμείνουμε οργανωμένοι και να τροποποιήσουμε μεμονωμένα στοιχεία όποτε θέλουμε.

Εδώ μπορούμε να δούμε τους 4,175 τίτλους που έχουν σχεδιαστεί με το δωρεάν λογισμικό.

Κατεβάστε το Godot

Δημιουργία Παιχνιδιών Δωρεάν 3ανν

GDevelop 5 – Open Source

 • Πλατφόρμα σχεδιαστή: Windows, Linux, Mac, Browser
 • Πλατφόρμες παιχνιδιού: Windows, OSX, Linux, Android, iOS, HTML5
 • Δεν απαιτείται προγραμματισμός
 • Γλώσσα: C++, Javascript

Δημιουργία Παιχνιδιών Δωρεάν 5αaa

Το GDevelop είναι ένα από τα πιο δημοφιλή δωρεάν εργαλεία για τη δημιουργία παιχνιδιών υπολογιστή.

Είναι και αυτό λογισμικό ανοικτού κώδικα με άδεια χρήσης MIT, και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ελεύθερα και χωρίς κανένα περιορισμό δικαιωμάτων.

Η δημιουργία παιχνιδιών γίνεται χωρίς προγραμματισμό από τους χρήστες (Script-free), και μέσω ενός απλού γραφικού περιβάλλοντος με drag ‘n drop λειτουργίες.

Το open source λογισμικό έχει σχεδιαστεί για να είναι εύκολο στη χρήση, καθώς μας οδηγεί σε κάθε βήμα του σχεδιασμού, επιτρέποντάς μας να προσθέσουμε πληθώρα προκαθορισμένων αντικειμένων και σεναρίων που διαθέτει το εργαλείο, ή να δημιουργήσουμε νέα.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του GDevelop είναι ότι μας επιτρέπει να δημοσιεύσουμε άμεσα το παιχνίδι μας σε HTML5, Android, iOS, Windows, Mac, Linux, Xbox One, Microsoft Store, ακόμη και στο Facebook Messenger.

Το GDevelop διαθέτει την πληρέστερη βοήθεια βήμα προς βήμα στην επίσημη σελίδα του, με συνεχείς ενημερώσεις και διορθώσεις σφαλμάτων από την ανοικτή κοινότητα.

Εδώ μπορούμε να δούμε τα καλύτερα παιχνίδια που έχουν σχεδιαστεί με το δωρεάν λογισμικό.

Κατεβάστε το GDevelop

Unreal Engine 4

 • Πλατφόρμα σχεδιαστή: Windows, macOS X, Linux
 • Πλατφόρμες παιχνιδιού: Windows, macOS X, Linux, SteamOS, HTML5
 • Δεν απαιτείται εμπειρία προγραμματισμού
 • Γλώσσα: C++, Blueprints (Visual Scripting)

Από τον Μάρτιο του 2015, η Epic Games διαθέτει την Unreal Engine 4 δωρεάν για λήψη και χρήση από όλους. Αναμφίβολα, το UE4 είναι το πιο επαγγελματικό εργαλείο από όλα τα προγράμματα του οδηγού μας για τη δημιουργία παιχνιδιών υπολογιστή.

Δημιουργήθηκε από το μηδέν και από ιδιοφυΐες πίσω από το Unreal franchise, που γνωρίζουν τι ακριβώς χρειάζεται μία μηχανή παιχνιδιών για να προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα στη δημιουργία game νέας γενιάς.

Ως δωρεάν χρήστες, έχουμε πλήρη έλεγχο της μηχανής, συμπεριλαμβανομένου και του πηγαίου κώδικα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα παιχνίδι χρησιμοποιώντας μόνο σχεδιαγράμματα και με εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί για μη προγραμματιστές.

Πρέπει μόνο να πληρώσουμε ένα δικαίωμα 5% για όλα τα έσοδα μετά τα πρώτα $3.000 που κερδίζουμε κάθε τρίμηνο ανά παιχνίδι. Με άλλα λόγια, αρχίζουμε να πληρώνουμε μόνο όταν το παιχνίδι μας πετύχει.

Το κανάλι UE4 στο YouTube διαθέτει πάνω από 800 βίντεο που μας καθοδηγούν βήμα προς βήμα σε όλες τις λειτουργίες της Unreal Engine 4. Τα περισσότερα από αυτά τα βίντεο έχουν διάρκεια μεταξύ 20 και 60 λεπτών.

Κατεβάστε την Unreal Engine 4

Construct 3

 • Πλατφόρμα σχεδιαστή: Windows
 • Πλατφόρμες παιχνιδιού: Windows, Macintosh, Linux, iOS, Android
 • Δεν απαιτείται προγραμματισμός
 • Γλώσσα: Javascript

Δημιουργία Παιχνιδιών Δωρεάν 6α

Η Construct 3 είναι μία Windows game engine η οποία ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2011.

Η μηχανή αναπτύχθηκε συγκεκριμένα για χρήστες που δεν γνωρίζουν προγραμματισμό, επιτρέποντας τη γρήγορη δημιουργία παιχνιδιών υπολογιστή με τη μέθοδο του drag n’ drop.

Μέσω της Construct 3, είναι δυνατός ο σχεδιασμός δισδιάστατων παιχνιδιών με κύριες κατηγορίες τα platform και arcade. Μια από τις τεχνολογίες που ενσωματώνει είναι αυτή του HTML5 ώστε τα παιχνίδια μας να μπορούν να τρέξουν σε browser.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της εφαρμογής είναι ότι ανήκει στις event-based μηχανές παιχνιδιών. Αυτό σημαίνει πως η ροή της εργασίας μας γίνεται σε φύλλα γεγονότων.

Για παράδειγμα, αν ο χαρακτήρας μας στο παιχνίδι έχει ένα όπλο και τραυματίσει έναν δαίμονα, ο τραυματισμός αυτός είναι ένα γεγονός. Σαν αποτέλεσμα (action), πρέπει να έχει την μείωση της ζωής του.

Αν δεν ορίσουμε αυτήν την αλλαγή κατάστασης και ο δαίμονας δεν πεθαίνει, τότε θα έχουμε ένα παιχνίδι χωρίς νόημα.

Οι δυνατότητες του Construct 3 περιλαμβάνουν έτοιμα τμήματα (blocks) από κώδικα για να ορίσουν μοντέλα γεγονότων και δράσης. Χωρίς αυτά, θα χρειαζόταν να δημιουργήσουμε μόνοι μας αυτές τις αλλαγές μέσω προγραμματισμού.

Όμως, έχουμε και αρκετούς περιορισμούς. Η δωρεάν έκδοση περιορίζεται σε 25 συμβάντα, 2 επίπεδα αντικειμένων, 2 ταυτόχρονα ειδικά εφέ, 1 γραμματοσειρά ιστού, και χωρίς άδεια πώλησης των παιχνιδιών μας. Η προσωπική άδεια είναι 99 $ / έτος και καταργεί όλους αυτούς τους περιορισμούς.

Μπορούμε να δούμε εδώ τα καλύτερα παιχνίδια που έχουν σχεδιαστεί με το Construct 3.

Κατεβάστε το Construct 3

GameMaker Studio 2

 • Πλατφόρμα σχεδιαστή: Windows, Linux, macOS, ARM
 • Πλατφόρμες παιχνιδιού: Windows, Linux, macOS, HTML5
 • Δεν απαιτείται εμπειρία προγραμματισμού
 • Γλώσσα: GML (τύπου JavaScript)

Το GameMaker Studio 2 είναι μια πλατφόρμα που σχεδιάστηκε με γνώμονα να χρησιμοποιηθεί από ανεξάρτητους δημιουργούς που δεν έχουν εμπειρία προγραμματισμού. Γι' αυτό, ο τρόπος παραγωγής video game γίνεται με μετακινήσεις τύπου drag n' drop.

Βέβαια, αν διαθέτουμε βασικές γνώσεις προγραμματισμού, τότε μπορούμε να εκμεταλλευτούμε επιπλέον δυνατότητες συνδυάζοντας την ανωτέρω ευκολία με την γλώσσα προγραμματισμού GML που παρέχεται.

Η πλατφόρμα παρέχει δωρεάν μία πλήρη δοκιμαστική έκδοση που μας δίνει πρόσβαση 30 ημερών στο GameMaker Studio 2 Creator. Έπειτα, κλειδώνει και μπορούμε να υλοποιήσουμε μερικές κατηγορίες βιντεοπαιχνιδιών και να τα εξάγουμε για Windows, με πολύ σημαντικούς περιορισμούς.

Το βασικό πρόγραμμα δημιουργού κοστίζει 39 δολάρια ετησίως και επιτρέπει την εξαγωγή σε Windows και Mac. Εναλλακτικά, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε περισσότερες εξαγωγές με μία εφάπαξ μόνιμη αγορά που ξεκινά στα $99 για επιτραπέζιο υπολογιστή και HTML5.

Παιχνίδια που αναπτύχθηκαν με το GameMaker Studio: Blackhole, Defenders of Ekron, Crashlands, Hyper Light Drifter, Ink, Deadbolt, Orbit, κ.α. Μπορούμε να δούμε εδώ την πλήρη λίστα των παιχνιδιών που έχουν σχεδιαστεί με το λογισμικό.

Κατεβάστε το GameMaker Studio 2

Unity

 • Πλατφόρμα σχεδιαστή: Windows, Mac
 • Πλατφόρμες παιχνιδιού: Windows, Mac, iOS, Android, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo
 • Απαιτείται εμπειρία προγραμματισμού
 • Γλώσσα: C#; UnityScript, JavaScript

Δημιουργία Παιχνιδιών Δωρεάν 10α

Η Unity ξεκίνησε ως μηχανή 3D, αλλά από το 2013 πρόσθεσε και την επίσημη υποστήριξη 2D στη δημιουργία παιχνιδιών. Παρόλο που είναι μια πολύ αποδοτική μηχανή, απαιτείται να έχουμε γνώσεις προγραμματισμού και κυρίως να γνωρίζουμε την C#.

Ωστόσο, η εταιρεία διαθέτει δωρεάν πολλές σειρές βίντεο για αρχάριους και η τεκμηρίωση τους είναι εξαιρετική. Μπορούμε να δούμε εδώ όλα τα βίντεο που μας καθοδηγούν βήμα προς βήμα στις λειτουργίες της μηχανής.

Η Unity έχει την ευρύτερη υποστήριξη εξαγωγής παιχνιδιών, όπως Windows, Mac, Linux, Android, iOS, HTML5, και Facebook. Ακόμη και σε όλα τα είδη συστημάτων VR, όπως το Oculus Rift και το Steam VR.

Επιπλέον, υποστηρίζει αρκετές κονσόλες παιχνιδιών όπως το PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Wii U, και Nintendo Switch.

Η χρήση του προγράμματος για προσωπική χρήση είναι δωρεάν και δεν περιορίζει τις λειτουργίες της μηχανής. Αρκεί να έχουμε λιγότερα από $100.000 ετήσια έσοδα από τα παιχνίδια μας.

Κατεβάστε την Unity

Δημιουργία Παιχνιδιών Δωρεάν 10αα

Εσείς θα δοκιμάσετε τη δημιουργία παιχνιδιών υπολογιστή?

Η δημιουργία παιχνιδιών υπολογιστή μπορεί να είναι ένα ευχάριστο χόμπι, ή να γίνει και ολόκληρη καριέρα. Σίγουρα δεν είναι για όλους, όμως ο οποιοσδήποτε μπορεί να τη δοκιμάσει, για να δει αν του ταιριάζει, χωρίς κανένα κόστος.

Αξίζει βέβαια να τονίσουμε πως ορισμένες από τις παραπάνω εφαρμογές που περιγράψαμε, διδάσκονται σε σχολεία και πανεπιστήμια του εξωτερικού. Όμως μπορεί ο καθένας να πειραματιστεί μόνος του, εδώ και τώρα.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή σας ενδιαφέρει η δημιουργία παιχνιδιών υπολογιστή, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια τι είδους βιντεοπαιχνίδι θα θέλατε να αναπτύξετε και για ποια πλατφόρμα.