Home » Smartphones-Tablets » Εντοπισμός Κινητού Android και iPhone σε Απώλεια ή Κλοπή
Εντοπισμός Κινητού Android Και iPhone Σε Απώλεια ή Κλοπή

Εντοπισμός Κινητού Android και iPhone σε Απώλεια ή Κλοπή

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Σε όλους μπορεί να συμβεί να χάσουμε το κινητό ή να μας το κλέψουν. Ευτυχώς, όμως, ο εντοπισμός κινητού ή tablet είναι πολύ πιθανός με αρκετές διαφορετικές μεθόδους. Κάποιες ενέργειες είναι εφικτές ακόμη και αν αλλάξουν τη SIM ή η συσκευή μας δεν είναι συνδεδεμένη στο ίντερνετ. Δείτε πώς μπορούμε να εντοπίσουμε ένα κινητό Android ή iPhone, μέσω των υπηρεσιών της Google και της Apple, αλλά και διαμέσου μιας δωρεάν εφαρμογής.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Έχει ίντερνετ το κινητό?

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το εξής: ο εντοπισμός κινητού είναι σημαντικά πιο εύκολος αν το κινητό που χάσαμε, Android ή iPhone, έχει πρόσβαση στο Internet μέσω κάποιου προγράμματος κινητού ίντερνετ 3G ή 4G ή έστω με WiFi.

Αν χάσαμε το Android ή το iPhone κινητό μας, δεν είχε σύνδεση στο ίντερνετ, και δεν έχουμε κάνει προετοιμασία με κάποια κατάλληλη εφαρμογή, είναι αδύνατος ο εντοπισμός κινητού από έναν απλό χρήστη μόνο με τον αριθμό τηλεφώνου ή το IMEI.

Ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας ποτέ και για κανένα λόγο δεν πρόκειται να κάνει εντοπισμό με τριγωνισμό χωρίς δικαστικό ένταλμα. Και κανένας δικαστής δεν θα εκδώσει ένταλμα για ένα χαμένο κινητό.

εντοπισμός android εντοπισμός iphone εντοπισμός κινητού εύρεση κινητού 01

Χωρίς ίντερνετ

Στην περίπτωση που είχαμε κλειστό το ίντερνετ στο κινητό, υπάρχουν ειδικές εφαρμογές που μας επιτρέπουν να ενεργοποιήσουμε το WiFi της συσκευής μας μέσω SMS, ή να μας ειδοποιήσουν αν αλλαχτεί η SIM.

Επιπλέον, διαμέσου εντολών SMS, μας επιτρέπουν να εντοπίσουμε το κινητό και χωρίς να είναι συνδεδεμένο στο ίντερνετ. Ωστόσο, για να είναι εφικτός ο εντοπισμός κινητού και χωρίς ίντερνετ, πρέπει το app να ήταν ήδη εγκατεστημένο και ρυθμισμένο στο κινητό πριν την απώλεια του.

Αναλύουμε μια από αυτές τις πολύ χρήσιμες δωρεάν εφαρμογές στη συνέχεια του οδηγού.

Έχασα το κινητό μου, τι πρέπει να κάνω?

Το να χάσουμε το κινητό μας μπορεί να προκαλέσει από απλό άγχος μέχρι πανικό. Σε αυτή την ψυχική κατάσταση, είναι δύσκολο να έχουμε καθαρή σκέψη για να κάνουμε τις σωστές κινήσεις.

Συγκεντρώσαμε συνοπτικά τις απαραίτητες ενέργειες, σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής. Αν γίνουν εγκαίρως, αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα να ξαναβρούμε το κινητό.

Μπορείτε να τις γράψετε σε ένα χαρτάκι post-it ή σε μια επαγγελματική κάρτα που να έχετε πάντοτε μαζί σας. Έτσι, αν συμβεί το χειρότερο, θα έχετε άμεση και σωστή καθοδήγηση. Στη συνέχεια του οδηγού, θα αναλύσουμε τα βήματα.

bloc-1300653_960_720

Μετά την απώλεια ή κλοπή Android κινητού

  • Αποκτούμε άμεσα πρόσβαση στο Internet. Ιδανικά, κάποιος με τον οποίο είμαστε μαζί έχει smartphone, tablet, ή laptop με κινητό Internet 3G/4G.
  • Ανοίγουμε τον browser, κάνουμε αναζήτηση “Find My Device“.
  • Ανοίγουμε τη σελίδα της Google. Κάνουμε αποσύνδεση από τον λογαριασμό που ίσως είναι συνδεδεμένος και συνδεόμαστε με τον προσωπικό μας λογαριασμό Google.
  • Κλειδώνουμε εξ αποστάσεως το κινητό μας με το Κλείδωμα/Lock. Γράφουμε πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας όποιος το βρήκε.
  • Βάζουμε τη συσκευή μας να χτυπήσει με την Κλήση/Ring. Θα χτυπήσει δυνατά ακόμα και αν ήταν στο αθόρυβο ή τη δόνηση.
  • Αν είχαμε ενεργοποιημένη την Τοποθεσία/Location στο κινητό μας, η σελίδα θα το εντοπίσει και στο χάρτη, με ακρίβεια 20 μέτρα.
  • Αν είμαστε 100% σίγουροι πως δεν πρόκειται να το βρούμε, κάνουμε Διαγραφή/Erase, ώστε τουλάχιστον να διασφαλίσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα.
  • Ειδοποιούμε τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας για την κλοπή, δηλώνοντας το IMEI της συσκευής μας.

Μετά την απώλεια ή κλοπή του iPhone

  • Αποκτούμε άμεσα πρόσβαση στο Internet. Ιδανικά, κάποιος με τον οποίο είμαστε μαζί έχει smartphone με κινητό Internet 3G/4G.

Αν έχουμε πρόσβαση στο Internet από άλλο iPhone, Android, PC

  • Μπαίνουμε το iCloud.com και συνδεόμαστε με τον λογαριασμό μας.
  • Ανοίγουμε την Εύρεση iPhone/Find iPhone και επιλέγουμε τη συσκευή μας.
  • Ενεργοποιούμε τη Λειτουργία απώλειας/Lost Mode.
  • Βάζουμε τη συσκευή μας να χτυπήσει με την Αναπαραγωγή ήχου/Play Sound. Θα χτυπήσει δυνατά ακόμα και αν ήταν στο αθόρυβο ή τη δόνηση.
  • Αν όλες οι δυνατότητες εντοπισμού έχουν εξαντληθεί, προχωράμε στο Σβήσιμο iPhone/Erase iPhone.
  • Ειδοποιούμε τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας για την κλοπή, δηλώνοντας το IMEI της συσκευής μας.

Απαραίτητες προληπτικές ρυθμίσεις ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός κινητού

Όπως και σε οποιοδήποτε άλλο τομέα, ο εντοπισμός κινητού γίνεται πολύ πιο εύκολος αν έχουμε κάνει τη σωστή προετοιμασία πριν χαθεί το κινητό.

Εντοπισμός-Τηλεφώνου6-1as (1)

Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε φροντίσει τα εξής:

  • Έχουμε συνδεδεμένο το Android κινητό με το λογαριασμό μας της Google και το iPhone με το iCloud.
  • Έχουμε ρυθμισμένη τη συσκευή να κλειδώνει με PIN ή μοτίβο μετά από σύντομο διάστημα που δεν τη χρησιμοποιούμε.
  • Επιλέγουμε ένα πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας που να περιλαμβάνει Internet με 3G ή 4G και το έχουμε συνεχώς ενεργοποιημένο εκτός σπιτιού.
    Υπάρχουν προγράμματα mobile Internet για κάθε τύπο σύνδεσης και πορτοφόλι.
  • Κρατάμε ενεργοποιημένη την τοποθεσία/location, ώστε να μπορεί να εντοπιστεί το κινητό μέσω GPS στο χάρτη.
  • Γνωρίζουμε το IMEI της συσκευής μας, πληκτρολογώντας *#06# στο αριθμητικό πληκτρολόγιο για την κλήση.
  • Εγκαθιστούμε μια ειδική εφαρμογή ανίχνευσης στο Android. Προτείνουμε το Android Lost, τη λειτουργία του οποίου θα αναλύσουμε πιο κάτω στον οδηγό.
    Η προεγκατεστημένη εφαρμογή Find iPhone του iOS είναι υψηλής ποιότητας.

Βέβαια, με το 3G/4G και την τοποθεσία συνεχώς ενεργά, η μπαταρία θα εξαντλείται γρηγορότερα από ό,τι είχαμε συνηθίσει. Εσείς θα κρίνετε αν η επιπλέον ασφάλεια σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής αξίζει σε σχέση με τη χαμηλότερη αυτονομία.

Δείτε τον οδηγό μας για το πώς να φροντίζετε καλύτερα την υγεία της μπαταρίας σε κάθε συσκευή:

Μεγαλύτερη Διάρκεια Μπαταρίας σε Laptop, Κινητό, Tablet

Κάθε σύγχρονη μπαταρία μπορεί να επαναφορτιστεί συγκεκριμένες φορές. Όταν ξεπεράσουμε αυτό το όριο, η χωρητικότητά της αρχίζει και μειώνεται κατακόρυφα. Δείτε πώς γίνεται η σωστή φόρτιση και εκφόρτιση…

Αν ακούμε μουσική με ενσύρματα ακουστικά, είναι καλή ιδέα να αποσυνδέσουμε τα ακουστικά από το κινητό μόλις σταματήσουμε την ακρόαση.

εντοπισμός κινητού εντοπισμός android εντοπισμός iPhone 01

Με συνδεδεμένα ακουστικά, δεν είναι δυνατός ο ηχητικός εντοπισμός. Μόνο αν έχουμε ασύρματα Bluetooth ακουστικά και ειδικές εφαρμογές εντοπισμού μπορεί να λειτουργήσει ο ηχητικός εντοπισμός.

Τέλος, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως ο εντοπισμός κινητού είναι πολύ πιο δύσκολος σε περίπτωση κλοπής.

Ένας έμπειρος κλέφτης ξέρει να αφαιρέσει όσο γίνεται πιο γρήγορα τη SIM και να κάνει επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων στο κινητό. Αν γίνουν αυτές οι δύο ενέργειες, οι πιθανότητες εύρεσης του κινητού εκμηδενίζονται.

εντοπισμός android εντοπισμός iphone factory reset

Εντοπισμός κινητού Android από την Google

Τα περισσότερα Android κινητά δεν έχουν προεγκατεστημένη κάποια εφαρμογή για την εύρεση κινητού σε περίπτωση απώλειας.

Εφόσον όμως έχουμε συνδεδεμένο το κινητό μας με τον λογαριασμό μας της Google, ο εντοπισμός κινητού είναι δυνατός μέσα από εργαλεία της Google.

Εντοπισμός κινητού Android από φορητή συσκευή

Συνήθως την συσκευή την χάνουμε εκτός σπιτιού ή γραφείου, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε PC. Και στον εντοπισμό κινητού, κάθε δευτερόλεπτο μετράει.

Το ιδανικό σενάριο είναι αν βρισκόμαστε με κάποιον φίλο, γνωστό, συγγενή, ή συνεργάτη, που να έχει mobile internet στο κινητό του, το tablet, ή το laptop. Για πολλούς, αυτό είναι σχετικά απλό.

εντοπισμός android εντοπισμός iphone εντοπισμός κινητού εύρεση κινητού 01

Η πιο εύκολη μέθοδος είναι να ανοίξουμε τον browser στη συσκευή του φίλου μας και να ψάξουμε “Find my device”. Στα αποτελέσματα επιλέγουμε αυτό που αναφέρει Find my device – Google.

Αποσύνδεση, σύνδεση, και εντοπισμός κινητού Android

Από τον παραπάνω σύνδεσμο, θα εμφανισθεί η σελίδα όπου λογικά θα είναι συνδεδεμένη στον λογαριασμό του ατόμου στον οποίο ανήκει το τηλέφωνο.

Για να μπορέσουμε να μπούμε στον δικό μας λογαριασμό, πρέπει πρώτα να πατήσουμε πάνω δεξιά στη φωτογραφία του φίλου και στη διαχείριση λογαριασμών…

Εντοπισμός κινητού 22ααα

…και στις νέες καρτέλες που θα εμφανισθούν διαδοχικά προσθέτουμε τον λογαριασμό μας, πληκτρολογώντας το email και τα συνθηματικά μας.

Εντοπισμός κινητού 22αααα

Θα δούμε ότι θα εμφανισθεί η διαχείριση συσκευής στον λογαριασμό μας και η έναρξη της επικοινωνίας με αυτήν.

Επιλέγοντας το χαμένο κινητό και εφόσον έχουμε ενεργοποιημένη την τοποθεσία, θα εμφανισθεί η σελίδα που μας δίνει την δυνατότητα γεωγραφικού εντοπισμού.

Η ακρίβεια του εντοπισμού έχει ακτίνα 20 μέτρα. Συνεπώς, μας ενημερώνει για τη γενική περιοχή που βρίσκεται το τηλέφωνο. Φυσικά, δεν θα δείξει π.χ το ακριβές δωμάτιο που βρίσκεται ή το ακριβές άτομο που το έχει ίσως στην τσέπη του.

Ο πραγματικός εντοπισμός κινητού γίνεται με τις τρεις επιλογές που παρατηρούμε παρακάτω.

Η πρώτη χρήσιμη ενέργεια είναι το κλείδωμα της συσκευής (προστασία συσκευής). Αυτό θα κλειδώσει το κινητό μας εξ αποστάσεως με κωδικό της επιλογής μας, ακόμη και αν δεν είχαμε ορισμένο ήδη κάποιο pin συσκευής ή κάποιο μοτίβο.

Μάλιστα, στο μήνυμα ανάκτησης μπορούμε να γράψουμε κάτι χρήσιμο που θα φαίνεται στην κλειδωμένη οθόνη, όπως “Χαμένο κινητό, παρακαλώ καλέστε στο νούμερο”.

Στο πεδίο “αριθμός τηλεφώνου” βάζουμε προφανώς το τηλέφωνο της συσκευής με την οποία γίνεται ο εντοπισμός κινητού, όχι τον δικό μας αριθμό.

Η λειτουργία αναπαραγωγής ήχου είναι χρήσιμη αν η συσκευή χάθηκε σε γνωστό σημείο. Ο ηχητικός εντοπισμός θα λειτουργήσει ακόμη και αν η χαμένη συσκευή μας βρίσκεται στο αθόρυβο ή τη δόνηση.

Η διαγραφή είναι η λύση απελπισίας. Αν δεν ακούμε τίποτα με τον ηχητικό εντοπισμό και βλέπουμε στον χάρτη η συσκευή μας να απομακρύνεται, με τη διαγραφή θα διαγράψουμε όλα τα προσωπικά μας δεδομένα από τη συσκευή.

Με την ενέργεια αυτή, ο εντοπισμός κινητού μέσω Google είναι πλέον αδύνατος.

Εντοπισμός κινητού Android με την εφαρμογή της Google

Ορισμένες συσκευές Android ή ακόμη και οι φίλοι μας ενδέχεται να έχουν ήδη προεγκατεστημένη την εφαρμογή Εύρεση συσκευής Google.

Εντοπισμός κινητού 25ααα

Αν η συσκευή με την οποία θα γίνει ο εντοπισμός κινητού έχει ήδη αυτή την εφαρμογή, μπορούμε να γλιτώσουμε πολύτιμο χρόνο, αντί να ψάχνουμε και να πληκτρολογούμε στον browser.

Όταν τρέξουμε την εφαρμογή, θα εμφανισθεί η καρτέλα που είναι συνδεδεμένη στον λογαριασμό του γνωστού μας.

Για να μπορέσουμε να μπούμε στον δικό μας, πατάμε πάνω στην διαχείριση συσκευής και επιλέγουμε τη σύνδεση ως επισκέπτης, και αμέσως μετά συνδεόμαστε με τα δικά μας στοιχεία.

Εντοπισμός κινητού 25αα

Από εκεί και πέρα κάνουμε ακριβώς τις ίδιες κινήσεις, χρησιμοποιώντας τις ίδιες λειτουργίες που είδαμε παραπάνω στον οδηγό.

Ο εντοπισμός κινητού Android με την καλύτερη δωρεάν εφαρμογή

Ο εντοπισμός κινητού με ειδικές εφαρμογές έχει υψηλότερη πιθανότητα επιτυχίας από ό,τι με τα εργαλεία της Google. Το πρόβλημα όμως είναι πως συνήθως πρέπει να έχουμε εγκαταστήσει μια ειδική εφαρμογή πριν χάσουμε το κινητό.

Το Android Lost είναι από τις ελάχιστες δωρεάν εφαρμογές με την οποία ο εντοπισμός κινητού είναι εφικτός και χωρίς το κινητό έχει πρόσβαση στο ίντερνετ μέσω Wi-Fi ή με κάποιο πρόγραμμα 3G/4G.

Παρότι ο εντοπισμός κινητού υποστηρίζεται από αρκετές εφαρμογές, θεωρούμε πως το Android Lost είναι μία από τις καλύτερες. Ακόμα και στη δωρεάν έκδοση προσφέρει δυνατότητες που πολλές αγορασμένες εφαρμογές δεν τις παρέχουν.

Οι άμεσες ενέργειες που απαιτούνται

Μόλις εγκαταστήσουμε το app στο κινητό, παραχωρούμε διαδοχικά τις άδειες που θα μας ζητήσει και στην τελευταία καρτέλα πατάμε στο “Register”.

Από εκεί και μετά, η εφαρμογή θα συνδεθεί με τους servers της Google για να πάρει ένα κλειδί. Στη συνέχεια, συνδέεται με το Android Lost και στέλνει το κλειδί μαζί με τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας.

Όλα αυτά γίνονται στο παρασκήνιο και εμείς δεν κάνουμε κάτι. Εάν όλα πάνε καλά, θα πρέπει να δούμε ένα γρήγορο αναδυόμενο μήνυμα στην οθόνη και ένα μήνυμα με την ένδειξη “Η εγγραφή ολοκληρώθηκε” στα αγγλικά.

Όπως αναφέραμε στην αρχή, οι ενέργειες που ακολουθούν πρέπει να γίνουν ει δυνατόν τώρα που διαβάζουμε τον οδηγό, ή έστω λίγο αργότερα, έτσι ώστε να ρυθμίσουμε τις λειτουργίες που απαιτούνται και να εξοικειωθούμε με την υπηρεσία.

Μόνο έτσι θα μπορούμε να κινηθούμε γρήγορα από τις συσκευές των φίλων σε περίπτωση που έρθουμε αντιμέτωποι με τη δύσκολη στιγμή που θα μας χρειαστεί ο εντοπισμός κινητού.

Έτσι λοιπόν, από τον browser του PC πηγαίνουμε στην σελίδα του Android Lost, πατώντας εδώ. Αμέσως μετά, συνδεόμαστε κάνοντας κλικ στο “Sign in” και στην επόμενη καρτέλα δίνουμε την έγκριση στην Google.

Εντοπισμός κινητού 30αα

Έπειτα, θα δούμε ένα αναδυόμενο μήνυμα που μας δίνει συγχαρητήρια γιατί το τηλέφωνό μας είναι πλέον συνδεδεμένο στο Android Lost και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις χρήσιμες λειτουργίες του.

Κατόπιν, πρέπει να πάμε στο app του Android Lost στο κινητό για να του δώσουμε τα δικαιώματα διαχειριστή στο τηλέφωνο, πατώντας στη σχετική ένδειξη.

Αυτή είναι μια ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει απομακρυσμένα από την ιστοσελίδα. Ως εκ τούτου, είναι κρίσιμο να την κάνουμε άμεσα.

Θα μεταφερθούμε σε μια δεύτερη καρτέλα όπου ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα το κινητό. Ωστόσο, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να πατήσουμε στην ενεργοποίηση.

Όταν γίνει αυτό, μπορούμε να κλείσουμε την εφαρμογή στο κινητό και δεν υπάρχει άλλος λόγος να την ανοίξουμε ποτέ ξανά.

Πολλαπλές συσκευές

Εάν διαθέτουμε διάφορες συσκευές Android, μπορούμε να τις ελέγξουμε εξ ολοκλήρου από την ιστοσελίδα του Android Lost με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Όταν εγκαταστήσουμε την εφαρμογή στις άλλες Android συσκευές μας, την επόμενη φορά που θα συνδεθούμε στην ιστοσελίδα, ένα αναπτυσσόμενο πλαίσιο με όλες τις συσκευές θα εμφανιστεί ακριβώς κάτω από το όνομα του λογαριασμού μας.

Εντοπισμός κινητού 40a

Χρησιμοποιώντας το Android Lost

Ο εντοπισμός κινητού με το Android Lost συνοδεύεται από χρήσιμες λειτουργίες ελέγχου και ανίχνευσης. Είναι τόσες πολλές, που θα χρειάζονταν πολλαπλοί οδηγοί για να τις αναπτύξουμε πλήρως. Θα αναλύσουμε τις πιο κρίσιμες.

Η κρίσιμη λειτουργία αλλαγής SIM

Αν αυτός που βρήκε το κινητό άλλαξε την κάρτα SIM, το Android Lost έχει την δυνατότητα να μας στείλει SMS από την νέα κάρτα του επιτήδειου, στον αριθμό τηλεφώνου που θα του υποδείξουμε. Όπως για παράδειγμα, αυτό του φίλου μας.

Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο, γιατί ακόμη και αν ο κλέφτης μετά την αφαίρεση της SIM, βάλει μια δικιά του και καταφέρει να λειτουργήσει την συσκευή, ο εντοπισμός κινητού συνεχίζει να έχει πολλές πιθανότητες.

Η ενεργοποίηση αυτών των λειτουργιών βρίσκεται στην αρχική σελίδα του Android Lost, όπου πατάμε πάνω στο εικονίδιο των ρυθμίσεων, κάτω από το “Logout”.

Στη συνέχεια, πρέπει να εισάγουμε έναν νέο αριθμό κινητού που θα λάβει το μήνυμα σε περίπτωση αλλαγής της SIM.

Αν έχουμε κάποιο δεύτερο αριθμό που δεν είναι μέσα σε κάποιο Dual Sim κινητό που έχει κλαπεί, βάζουμε αυτόν. Ειδάλλως, κάποιου φίλου μας που θεωρούμε ότι θα μας υποστηρίξει άμεσα όταν χρειαστεί ο εντοπισμός κινητού.

Εντοπισμός-κινητού-41α-2

Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε περίπτωση που έγινε αλλαγή της κάρτας SIM από τον επιτήδειο.

Εκτός του ότι θα ειδοποιηθούμε για αυτή την ενέργεια με SMS στον νέο αριθμό, έχουμε και τη δυνατότητα να στέλνουμε τις εντολές SMS που ακολουθούν στο κλεμμένο κινητό με τη νέα SIM.

Επίσης, από αυτή την ενότητα των ρυθμίσεων είναι απαραίτητο να επιλέξουμε να μας στέλνει email το Android Lost. Μπορούμε να δώσουμε και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ενός φίλου.

Με αυτή τη λειτουργία, θα έχουμε έγκαιρα τις πολύ κρίσιμες ειδοποιήσεις για τις απομακρυσμένες ενέργειες που κάναμε όταν το χαμένο κινητό μας ήταν offline. Αν συνδεθεί, θα ενημερωθούμε αμέσως για τα αποτελέσματα των ενεργειών μας.

Εντοπισμός κινητού με εντολές SMS – χωρίς ίντερνετ

Οι εντολές μέσω SMS από το φιλικό smartphone είναι οι πιο χρήσιμες, καθώς μπορούμε να μάθουμε πού βρίσκεται η συσκευή μας και ας μην είναι συνδεδεμένη στο ίντερνετ. Είναι εφικτές, είτε έχουν αλλάξει την SIM, είτε όχι.

Έτσι, από την ενότητα “SMS” στην ιστοσελίδα της εφαρμογής, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις εντολές, αλλά και τις ειδοποιήσεις.

Οι εντολές είναι πολλές, περιλαμβάνοντας όλα τα είδη κλειδώματος, απενεργοποίησης, και ειδοποιήσεων.

Εντοπισμός τοποθεσίας

Από τις πιο χρήσιμες είναι ο εντοπισμός κινητού μέσω του GPS. Όπως αναφέραμε στην αρχή, είναι σημαντικό να έχουμε προνοήσει να το έχουμε ενεργό στην κλεμμένη συσκευή.

Έτσι, πρέπει να στείλουμε με SMS την παρακάτω εντολή, και το Android Lost θα μας στείλει SMS με την τοποθεσία του κλεμμένου κινητού.

androidlost gps

Ενεργοποίηση Wi-Fi

Αν θέλουμε να ενεργοποιήσουμε το WiFi στο κινητό, πρέπει να στείλουμε το ακόλουθο SMS:

androidlost wifi start
Ηχογράφηση

Αν θέλουμε να ηχογραφήσουμε 30 δευτερόλεπτα με το τι συμβαίνει στο περιβάλλον που βρίσκεται η κλεμμένη συσκευή, στέλνουμε το ακόλουθο:

androidlost recordsound 30
Διάφορες χρήσιμες εντολές

Παραθέτουμε μερικές ακόμη χρήσιμες εντολές μέσω SMS:

  • androidlost alarm 5 (ακούγεται ήχος συναγερμού για πέντε δευτερόλεπτα)
  • androidlost lock 1234 (κλειδώνει το κινητό με κωδικό 1234. Μπορούμε να βάλουμε διαφορετικό κωδικό)
  • androidlost erasesdcard (διαγράφει τα δεδομένα στην SD)
  • androidlost status (μας στέλνει την κατάσταση του κινητού εκείνη τη στιγμή)
  • androidlost message Hi there! Call 55523424 to get the reward (Υποσχόμαστε μια αμοιβή και το SMS εμφανίζεται στην οθόνη του χαμένου κινητού. Στους αριθμούς βάζουμε το τηλέφωνο του φίλου για να μας καλέσει αν δεν είναι επιτήδειος).

Πρέπει ξανά να τονίσουμε ότι όλες αυτές οι ενέργειες χρειάζεται να γίνουν άμεσα για να έχει μεγάλες πιθανότητες ο εντοπισμός κινητού.

Γι' αυτό, έχουμε σημαντικό πλεονέκτημα αν είχαμε ήδη εγκατεστημένη την εφαρμογή και είχαμε μελετήσει αυτές τις δυνατότητές της.

Εντοπισμός κινητού με ίντερνετ

Οι ακόλουθες λειτουργίες μας είναι χρήσιμες εφόσον το χαμένο κινητό είναι online. Όμως, ακόμη και αν η χαμένη συσκευή είναι offline, όλες οι ενέργειες που κάναμε θα υλοποιηθούν σε περίπτωση που το κινητό μας συνδεθεί στο ίντερνετ.

Ενεργοποίηση καμερών και ηχογράφηση

Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση. Κυρίως για τυχόν ειδοποιήσεις τοποθεσίας και e-mail με φωτογραφίες που θα λάβουμε από το Android Lost. Έτσι, πατάμε στο “Controls” και μετά επιλέγουμε το “Mobile”.

Κάνουμε κλικ στο “Record” και λίγο αργότερα στα “Take picture” για να πάρουμε φωτογραφία από την πίσω ή την μπροστινή κάμερα.

Εντοπισμός κινητού 45α

Αν η συσκευή βρίσκεται σε σύνδεση στο ίντερνετ, θα δούμε το πρόσωπο του κατόχου ή θα ακούσουμε τις συνομιλίες του περιβάλλοντος του. Η εφαρμογή παίρνει φωτογραφίες με κλειδωμένη οθόνη, χωρίς να το αντιληφθεί αυτός που το κρατάει.

Εντοπισμός τοποθεσίας

Αμέσως μετά, προχωράμε στον εντοπισμό της τοποθεσίας. Πατάμε πάνω στο “Basic” και μετά στο “Send location” και σε λίγο θα εμφανιστεί η ακριβής τοποθεσία.

Εντοπισμός κινητού 55αα

Ενεργοποίηση Alarm και Φλας

Αν η συσκευή είναι κοντά μας καθώς ανακαλύψαμε εγκαίρως την απώλειά της, προχωράμε στον ηχητικό εντοπισμό του κινητού, πατώντας στο “Alarm”. Αν ακούσουμε τον ήχο, τότε αυτό θα είναι αν μη τι άλλο, πολύ θετικό.

Εντοπισμός κινητού 45αα

Ο ηχητικός εντοπισμός θα βοηθήσει όχι μόνο αν κλαπεί η συσκευή, αλλά εάν την χάσαμε κάπου σε γνωστό σημείο και δεν την βρίσκουμε. Ο ήχος αναπαράγεται ακόμη και αν ήταν η συσκευή σε σίγαση.

Αν η συσκευή ήταν συνδεδεμένη σε Bluetooth ακουστικά, έχουμε την δυνατότητα να τα απενεργοποιήσουμε, έτσι ώστε ο ήχος να γίνει ανιχνεύσιμος. Όπως επίσης να ενεργοποιήσουμε το φλας, αν χρειασθεί.

Εντοπισμός κινητού 45ααα

Ειδοποιήσεις και σενάρια

Από την ιστοσελίδα της εφαρμογής μπορούμε να στείλουμε ό,τι μηνύματα επιθυμούμε. Θα εμφανιστούν στην οθόνη του χαμένου κινητού…

…ανεξάρτητα αν έχει την οθόνη κλειδωμένη.

Εντοπισμός-κινητού-60αα (1)

Πατώντας στο εικονίδιο των ρυθμίσεων στην σελίδα του Android Lost, έχουμε την πολύ χρήσιμη δυνατότητα, να κλειδώσουμε με κωδικό την εφαρμογή στο χαμένο κινητό. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα είναι δυνατή η πρόσβαση από τρίτους.

Μέσα από τις ρυθμίσεις της ιστοσελίδας μπορούμε να δούμε και το IMEI της συσκευής, σε περίπτωση που δεν το έχουμε αποθηκεύσει κάπου και θέλουμε να το δηλώσουμε στον πάροχο.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι ο εντοπισμός κινητού είναι δύσκολος ή αδύνατος ακόμα και με το Android Lost στις παρακάτω περιπτώσεις:

  1. Αν δεν προλάβαμε να ενεργοποιήσουμε τις λειτουργίες των εντολών SMS και αλλαγής SIM και ο κλέφτης αφαίρεσε την κάρτα, κρατώντας ταυτόχρονα τη συσκευή μονίμως ανενεργή και χωρίς SIM.
  2. Αν προλάβαμε τα πάντα, αλλά πρόκειται για επαγγελματία επιτήδειο. Αμέσως μετά την απώλεια, αφαίρεσε την κάρτα και διατηρεί τα πάντα στο κινητό συνεχώς ανενεργά, σκοπεύοντας να εξάγει την συσκευή προς πώληση σε άλλη χώρα.

Η πρόληψη είναι αναμφισβήτητα η μητέρα όλων των ενεργειών στο λεπτό θέμα της απώλειας του κινητού. Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο αν εγκαταστήσουμε αυτήν την εφαρμογή ή όποια άλλη σχετική μας ενδιαφέρει, πριν χαθεί το κινητό.

Αφιερώνοντας λίγο χρόνο καθημερινά μέχρι να κατανοήσουμε αυτές τις εφαρμογές πολύ καλά, τότε την δύσκολη ώρα που όλοι απευχόμαστε, θα είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και ο εντοπισμός κινητού μπορεί να είναι ταχύς και αποτελεσματικός.

Εντοπισμός iPhone από το iCloud

Ο εντοπισμός κινητού είναι πολύ καλύτερα οργανωμένος στην Apple, και υποστηρίζεται μέσα από τον δωρεάν λογαριασμό μας στο iCloud.

Είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε ότι για να αποδώσει ο εντοπισμός iPhone ή iPad, πρέπει να έχουμε προβλέψει ευθύς εξαρχής την ενεργοποίηση της λειτουργίας στην iOS συσκευή μας.

Για να ενεργοποιήσουμε τη λειτουργία, πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις, πατάμε στο iCloud και επιλέγουμε την “Εύρεση iPad/iPhone” και “Αποστολή τοποθεσίας”.

Εντοπισμός κινητού 48αα

Εντοπισμός κινητού 48αα

Σύνδεση και εντοπισμός

Συνδεόμαστε στο iCloud της Apple και βλέπουμε ότι μετά την σύνδεση, θα δούμε την καρτέλα με όλες τις εφαρμογές στο σύννεφο, πατώντας πάνω στο “Εύρεση iPhone”…

Εντοπισμός κινητού 50α

…αμέσως θα ξεκινήσει η διαδικασία ανίχνευσης στην συσκευή που επιλέξαμε, αν έχουμε και άλλες συσκευές συνδεδεμένες στο iCloud.

Θα δούμε ότι εμφανίζεται η σχετική καρτέλα με τις τρεις χρήσιμες λειτουργίες. Οι χάρτες της Apple, ως γνωστόν, δεν είναι και οι καλύτεροι της αγοράς. Πιθανόν να μην απεικονίζεται με κείμενο η ακριβής τοποθεσία.

Πατώντας στο “Αναπαραγωγή ήχου”, ο ηχητικός εντοπισμός θα αναπαράγει τον ήχο στην χαμένη συσκευή. Ακόμη και αν είναι κλειδωμένη ή βρίσκεται σε σίγαση, με σχετική ειδοποίηση στην οθόνη της.

Screenshot_8

Στην “Λειτουργία απώλειας” δίνονται δύο καρτέλες διαδοχικά. Στην μια βάζουμε τον αριθμό του τηλεφώνου μας και στην άλλη το μήνυμα που επιθυμούμε.

Αν η συσκευή μας δεν είχε κωδικό κλειδώματος, η λειτουργία απώλειας θα ζητήσει να βάλουμε, έτσι ώστε να κλειδωθεί άμεσα. Αν είχαμε ήδη συνθηματικά, θα παραμένει κλειδωμένη, στα χέρια αυτού που την βρήκε.

εντοπισμός κινητού 21αααα

Όπως και με το Android, αν ο εντοπισμός κινητού δυστυχώς δεν έχει την εξέλιξη που όλοι θέλουμε, η διαγραφή είναι πλέον μονόδρομος. Η συσκευή μας δεν θα είναι ανιχνεύσιμη πλέον.

Screenshot_7

Εντοπισμός iPhone με την εφαρμογή της Apple

Αν έχουμε κάποια άλλη συσκευή iOS, όπως το iPhone ή το iPod touch, μπορούμε εναλλακτικά να κατεβάσουμε την εφαρμογή Find My iPhone της Apple. Έτσι, θα εντοπίζουμε όλες τις συσκευές μας, άμεσα από την εφαρμογή.

Αν χρειαστεί να τρέξουμε την εφαρμογή από την συσκευή του γνωστού μας, θα εμφανιστεί η καρτέλα που είναι συνδεδεμένη στον λογαριασμό του. Για να μπορέσουμε να μπούμε στον δικό μας, πατάμε πάνω στο “Αποσύνδεση”…

εντοπισμός κινητού 21ααααα

…και συμπληρώνουμε τα δικά μας στοιχεία έτσι ώστε να εμφανιστεί η καρτέλα με την συσκευή μας. Από εκεί και μετά, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, με τις παρόμοιες λειτουργίες που είδαμε πριν στον οδηγό.

Εντοπισμός-Τηλεφώνου61ααααα

Εντοπισμός iPhone από Android

Ενδέχεται να μην έχουμε πρόσβαση σε PC ή σε κάποιο iPhone/iPad φίλου την ώρα της απώλειας, και η μόνη συσκευή που υπάρχει είναι Android.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον browser στην Android συσκευή για να ανοίξουμε τη σελίδα του iCloud, πληκτρολογώντας το ακόλουθο URL:

https://www.icloud.com/find/

Στη συνέχεια, κάνουμε ακριβώς τις ίδιες ενέργειες που είδαμε προηγουμένως στον οδηγό.

Εντοπισμός κινητού 50ααα

Ο εντοπισμός κινητού θα σας βρει προετοιμασμένους?

Όπως και στις περισσότερες καταστάσεις ανάγκης, ο επιτυχημένος εντοπισμός κινητού είναι πολύ πιο πιθανός εφόσον έχουμε την κατάλληλη προετοιμασία,και κρατήσουμε την ψυχραιμία μας.

Φροντίστε λοιπόν σήμερα να εξοικειωθείτε με μία από τις εφαρμογές στις οποίες βασίζεται ο εντοπισμός κινητού, είτε πρόκειται για λειτουργίες της Google και της Apple, είτε με εφαρμογές τρίτων.

Ακόμα και αν δεν το χρειαστείτε ποτέ, που σας το ευχόμαστε, μπορεί να καταφέρετε να σώσετε τη συσκευή κάποιου φίλου ή φίλης, και να γίνετε ήρωας στα μάτια τους.

Αν έχετε απορίες σχετικά με τον εντοπισμό κινητού ή έχετε να προτείνετε κάποια άλλη μέθοδο, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps