Για τις περισσότερες εφαρμογές κυκλοφορούν τακτικά ανανεωμένες εκδόσεις από τους δημιουργούς τους, προσθέτοντας νέα χαρακτηριστικά, διορθώνοντας λάθη, και κλείνοντας κενά ασφαλείας. Αν όμως έχουμε πολλά προγράμματα στον υπολογιστή μας, είναι δύσκολο και χρονοβόρο να τα κρατάμε ενημερωμένα. Οι εφαρμογές ενημέρωσης λογισμικού αναλαμβάνουν την αυτόματη ανανέωση για τα σημαντικότερα προγράμματα.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Software Update Monitors (SUMs)
Τα Windows διαθέτουν μακράν τη μεγαλύτερο αριθμό διαθέσιμων προγραμμάτων σε σχέση με τα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα. Έχουν όμως ένα σοβαρό μειονέκτημα σε σχέση με λειτουργικά συστήματα όπως το Linux.
Οι γνωστές διανομές Linux διαθέτουν κάποιου είδους κέντρο λογισμικού, στο οποίο μπορούμε να βρούμε λίγο-πολύ όλες τις εφαρμογές που χρειαζόμαστε. Μέσα από αυτό το κέντρο λογισμικού γίνεται η αυτόματη ανανέωση για όλες μας τις εφαρμογές, ωραία και νοικοκυρεμένα.
Στα Windows όμως, δεν υπάρχει μία τόσο οργανωμένη δομή για την αυτόματη ανανέωση προγραμμάτων. Μέχρι και τα Windows 7 δεν υπήρχε απολύτως τίποτα. Το Windows Store στα Windows 8.1 και Windows 10 είναι μάλλον άχρηστο, καθώς δεν διαθέτει παρά ένα ελάχιστο ποσοστό εφαρμογών για Windows.
Σαν αποτέλεσμα, οι ενημερώσεις των Windows αφορούν μόνο τα προϊόντα της Microsoft, και σχεδόν κανένα πρόγραμμα πλην ορισμένων οδηγών διαχείρισης συσκευών (Drivers). Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη από τη Microsoft για την αυτόματη ανανέωση προγραμμάτων.
Για καλή μας τύχη, υπάρχουν κάποιες εφαρμογές ενημέρωσης λογισμικού (Software Update Monitors) οι οποίες αναλαμβάνουν να σαρώσουν τον υπολογιστή μας και να ανακαλύψουν ποια προγράμματα έχουν νεότερες εκδόσεις διαθέσιμες και χρειάζεται να ενημερωθούν.
Σε αυτό τον οδηγό θα σας παρουσιάσουμε τις καλύτερες εφαρμογές οι οποίες θα φροντίσουν για την αυτόματη ανανέωση των αγαπημένων μας προγραμμάτων.
Ninite
Όπως είδαμε σε προηγούμενη δημοσίευση, το Ninite είναι μια δωρεάν υπηρεσία που αναλαμβάνει την αυτόματη εγκατάσταση εφαρμογών στα Windows.
Το καλύτερο χαρακτηριστικό του Ninite είναι πως, εκτός από την αυτόματη εγκατάσταση, αναλαμβάνει και την αυτόματη ανανέωση για κάθε εφαρμογή που υποστηρίζει.
Το πρόβλημα με το Ninite είναι πως υποστηρίζει μόνο συγκεκριμένες εφαρμογές. Μπορεί αυτή τη στιγμή να αριθμούν τις 87, αλλά για εφαρμογές εκτός από αυτές, δεν υποστηρίζει την αυτόματη ανανέωση.
Δείτε αναλυτικά τη χρήση του Ninite στον οδηγό μας:
Ninite: Αυτόματη Εγκατάσταση Προγραμμάτων στα WindowsΤο format και η επανεγκατάσταση των Windows είναι μια σχετικά απλή διαδικασία, που σε ένα σύγχρονο υπολογιστή παίρνει 15-20 λεπτά. Αυτό που είναι χρονοβόρο είναι…
FileHippo App Manager
Μία πολύ γνωστή σελίδα η οποία φιλοξενεί λογισμικό τόσο για Windows όσο και για Mac είναι το FileHippo.
Το FileHippo περιέχει πλήθος εφαρμογών, δωρεάν και επί πληρωμή, ελεγμένες για Malware, χωρίς περίεργες εγκαταστάσεις και γραμμές εργαλείων. Γενικά είναι μία από τις σελίδες που ενδείκνυται για να κατεβάζουμε τις εφαρμογές μας.
Μία πολύ χρήσιμη δυνατότητα του FileHippo είναι η ανάπτυξη μίας εφαρμογής, του FileHippo App Manager, το οποίο αναλαμβάνει τον εντοπισμό και την αυτόματη ανανέωση των προγραμμάτων που έχουμε εγκαταστήσει στον υπολογιστή μας.
Βέβαια, το μειονέκτημα του είναι ότι περιορίζεται μόνο στις εφαρμογές οι οποίες βρίσκονται στη βάση δεδομένων που διαθέτει η σελίδα.
Κατέβασμα και εγκατάσταση του FileHippo App Manager
Για να κατεβάσουμε την τελευταία έκδοση της αρκεί να επισκεφτούμε τη σελίδα http://filehippo.com/download_app_manager/
Πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή η τελευταία έκδοση της εφαρμογής είναι σε ασταθή “Beta” έκδοση, οπότε καλύτερο είναι να κατεβάσουμε την τελευταία σταθερή έκδοση της.
Η εγκατάσταση είναι ιδιαίτερα απλή χωρίς παγίδες. Απλά ακολουθούμε τα βήματα και είμαστε έτοιμοι. Δυστυχώς δεν υποστηρίζεται η Ελληνική γλώσσα και θα πρέπει να αρκεστούμε στην Αγγλική.
Επίσης κατά την εγκατάσταση έχουμε τη δυνατότητα να εκκινούμε την εφαρμογή αυτόματα μαζί με τα Windows, πράγμα όμως που μπορούμε να αλλάξουμε και αργότερα μέσα από τις ρυθμίσεις.
Εκκίνηση της εφαρμογής
Κάθε φορά που εκκινούμε την εφαρμογή, αυτή θα ελέγχει τον υπολογιστή μας για διαθέσιμες ενημερώσεις προγραμμάτων που έχουμε εγκαταστήσει.
Μόλις εντοπίσει ενημερώσεις προγραμμάτων θα μας ανοίξει ένα παράθυρο στον Browser μας και θα μας προτρέψει να τα ενημερώσουμε.
Ρυθμίσεις της εφαρμογής
Το FileHippo App Manager διαθέτει ένα μενού ρυθμίσεων από το οποίο μπορούμε να παραμετροποιήσουμε την εφαρμογή. Στην πρώτη καρτέλα “General” μπορούμε να επιλέξουμε τη γλώσσα της επιλογής μας.
Στην επόμενη “Results”, μπορούμε να επιλέξουμε τον Browser από τον οποίο θα βλέπουμε τα αποτελέσματα των ενημερώσεων, αν θα είναι ο προεπιλεγμένος (Default) browser του συστήματος, ή κάποιος τρίτος.
Επίσης, μπορούμε να επιλέξουμε τα αποτελέσματα που θα μας εμφανίζονται για αυτόματη ανανέωση, όπως να βλέπουμε όλα τα προγράμματα, να μην μας εμφανίζονται οι ασταθείς εκδόσεις (Beta), να βλέπουμε τη θέση που έχει εγκατασταθεί η κάθε εφαρμογή, και να τροποποιήσουμε τα αποτελέσματα της κάθε εφαρμογής.
Από τις ρυθμίσεις μπορούμε να προσθέσουμε και νέες θέσεις του συστήματος μας που μπορεί να περιέχουν προγράμματα, εκτός από τις προεπιλεγμένες – αν π.χ. εγκαθιστούμε προγράμματα σε ένα δίσκο D:\ ή αλλού.
Στη τέταρτη καρτέλα των ρυθμίσεων επιλέγουμε εάν η εφαρμογή θα ελέγχει απευθείας στο internet για ενημερώσεις προγραμμάτων, ή μέσω κάποιου proxy server.
Τέλος, από την τελευταία καρτέλα για προχωρημένους μπορούμε να επιλέξουμε εάν θα κλείνει αυτόματα ο FileHippo App Manager αν δεν υπάρχουν ενημερώσεις προγραμμάτων, και αν θα ανοίγει η εφαρμογή μαζί με τα Windows.
O FileHippo App Manager ελαχιστοποιείται στην περιοχή ειδοποιήσεων των Windows. Από εκεί, πατώντας δεξί κλικ στο εικονίδιο μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε όλες τις επιλογές της εφαρμογής για την αυτόματη ανανέωση προγραμμάτων.
PSI (Personal Software Inspector)
To PSI το οποίο μέχρι πρόσφατα ανήκε στη Secunia (ακόμα διατηρεί το όνομα της) και τώρα βρίσκεται στα χέρια της Flexera Software, θα διασφαλίσει ότι το λογισμικό μας θα είναι πάντα ασφαλές.
Στόχος του PSI δεν είναι η αυτόματη ανανέωση εφαρμογών μόνο και μόνο επειδή υπάρχει μια τελευταία έκδοση. Στοχεύει στην ανανέωση εφαρμογών που κλείνουν κενά ασφαλείας.
Το PSI θα μας ενημερώσει ποια προγράμματα διαθέτουν τις τελευταίες ενημερώσεις ασφαλείας, ποια είναι ανασφαλή και ποια δεν πρέπει καθόλου να χρησιμοποιούνται και θα πρέπει άμεσα να ενημερωθούν.
Επίσης δίνει και μία βαθμολογία στο λογισμικό που είναι εγκατεστημένο, η οποία σχετίζεται με την ασφάλεια του υπολογιστή μας.
Κατέβασμα και εγκατάσταση της εφαρμογής
Θα κατεβάσουμε το PSI από την επίσημη σελίδα της εφαρμογής.
Πριν την την κατεβάσουμε, θα μας ζητηθεί να δώσουμε κάποια στοιχεία.
Εάν δεν θέλουμε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία μπορούμε να απευθυνθούμε σε μία πολύ γνωστή σελίδα που φιλοξενεί λογισμικό, το majorgeeks.com.
Και αυτή η εφαρμογή δεν διαθέτει ελληνικό μενού.
Η εγκατάσταση είναι πολύ απλή και το μόνο πράγμα που χρειάζεται να επιλέξουμε είναι το πως θα γίνονται οι ενημερώσεις προγραμμάτων. Έχουμε τρεις επιλογές:
- Αυτόματη ανανέωση εφαρμογών, που είναι η προτεινόμενη επιλογή.
- Να κατεβαίνουν οι ενημερώσεις και να εγκαθίστανται όποτε θελήσουμε εμείς.
- Να γίνεται έλεγχος για ενημερώσεις αλλά εμείς να επιλέγουμε το πότε θα κατέβουν και θα εγκατασταθούν.
Εκκίνηση της εφαρμογής
Η εφαρμογή επειδή ενδιαφέρεται για το σύνολο της ασφάλειας του συστήματος μας, θα ελέγξει πρώτα εάν ο υπολογιστής μας διαθέτει τις τελευταίες ενημερώσεις ασφαλείας του λειτουργικού μας.
Στη συνέχεια θα ελέγξει το λογισμικό που διαθέτει ο υπολογιστή μας εάν είναι ενημερωμένο και θα μας ειδοποιήσει για το ποια προγράμματα θέλουν άμεση ενημέρωση.
Πατώντας πάνω σε μία εφαρμογή που θέλει ενημέρωση μέσα από το PSI θα γίνει η λήψη και έπειτα η αυτόματη ανανέωση.
Εάν κάποιο πρόγραμμα που έχουμε στο σύστημα μας δεν εντοπίζεται από το PSI μπορούμε να το προτείνουμε στην εφαρμογή έτσι ώστε να το προσθέσουν στο μέλλον.
Ρυθμίσεις της εφαρμογής
Η εφαρμογή διαθέτει ένα λακωνικό μενού από όπου μπορούμε να αλλάξουμε την προβολή των εφαρμογών σε “λεπτομερής”, με περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση του κάθε προγράμματος.
Επίσης, μπορούμε να ρυθμίσουμε την εφαρμογή να ξεκινά μαζί με τα Windows, το πως θα γίνονται οι ενημερώσεις προγραμμάτων -κάτι που αναφέρεται και κατά την εγκατάσταση της εφαρμογής- και εάν διαθέτουμε εφαρμογές σε άλλα διαμερίσματα δίσκων, μπορούμε να κάνουμε μία σάρωση αυτών για εντοπισμό νέων.
SUMo (Software Update Monitor)
Το SUMo φροντίζει να κρατά το λογισμικό του συστήματος μας πάντα ενημερωμένο και ασφαλή. Υποστηρίζει μία τεράστια γκάμα εφαρμογών, ακόμα και portable, ενώ πολύ εύκολα μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε μία εφαρμογή από τη λίστα.
Σε αντίθεση με το FileHippo App Manager και το PSI, το SUMo δεν στηρίζεται στην αυτόματη ανανέωση περιορισμένων εφαρμογών που υπάρχουν σε μία σελίδα, ούτε μόνο σε ενημερώσεις ασφαλείας.
Επίσης μπορούμε να ελέγξουμε εάν μία εφαρμογή είναι ενημερωμένη απλά σέρνοντας την μέσα στο παράθυρο του SUMo, κάτι το οποίο είναι μοναδικό σε σχέση με τις άλλες εφαρμογές του είδους.
Κατέβασμα και εγκατάσταση της εφαρμογής
Η εφαρμογή, εκτός από τη δωρεάν έκδοση διαθέτει και έκδοση επί πληρωμή (Pro).
Το σημαντικότερο μειονέκτημα της δωρεάν έκδοσης είναι ότι δεν υποστηρίζει αυτόματη ανανέωση προγραμμάτων και δεν παρέχει απευθείας πρόσβαση στη σελίδα του κάθε κατασκευαστή.
Την εφαρμογή θα τη βρούμε στην επίσημη σελίδα του κατασκευαστή.
Καλό θα ήταν να κατεβάσουμε τη portable έκδοση, γιατί η κανονική εγκατάσταση μπορεί να κρύβει σπόνσορες όπως το Relevant Knowledge, το οποίο ανιχνεύεται από τα περισσότερα antivirus ως κακόβουλο λογισμικό (Spyware).
Την portable έκδοση μπορούμε να την βρούμε ακριβώς από κάτω.
Αρκεί να αποσυμπιέσουμε το συμπιεσμένο φάκελο ZIP και η εφαρμογή είναι έτοιμη για χρήση.
Επίσης και εδώ δεν υπάρχει υποστήριξη για τα Ελληνικά.
Εκκίνηση της εφαρμογής
Την πρώτη φορά που θα ανοίξουμε την εφαρμογή θα μας εμφανιστεί ένα βοηθητικό παράθυρο το οποίο θα καθοδηγήσει τα πρώτα βήματα μας.
Επιλέγοντας “Automatically detect installed software” η εφαρμογή θα ελέγξει το λογισμικό που βρίσκεται στο σύστημα μας.
Έπειτα με το “Check for updates for your installed software” θα ελέγξει κατά πόσο ενημερωμένο είναι αυτό το λογισμικό.
Με το πράσινο ” τίκ ” εμφανίζονται οι εφαρμογές οι οποίες είναι πλήρως ενημερωμένες.
Με το αστεράκι όσες επιδέχονται κάποιες μικρές ενημερώσεις, ενώ με κόκκινο θαυμαστικό όσες επιδέχονται άμεση ανανέωση.
Στην ίδια λογική βρίσκεται και το βασικό παράθυρο της εφαρμογής.
- Check: Έλεγχος για ενημερώσεις προγραμμάτων
- Scan: Έλεγχος για αλλαγές στο εγκατεστημένο λογισμικό
- Add: Προσθέτουμε χειροκίνητα μία εφαρμογή η οποία δεν έχει εντοπιστεί από την αυτόματη αναζήτηση
- Remove: Αφαιρούμε μία εφαρμογή από τη λίστα
- Ignore: Στέλνουμε τη συγκεκριμένη εφαρμογή σε μία άλλη λίστα με εφαρμογές “Ignore list”
- Get Update: Γίνεται αναζήτηση της εφαρμογής στο δίκτυο
Στη δωρεάν έκδοση της εφαρμογής δεν υπάρχει η δυνατότητα για την αυτόματη ανανέωση της κάθε εφαρμογής. Αντί αυτού το SUMo θα μας εμφανίσει εναλλακτικές μηχανές αναζήτησης που περιέχουν την εφαρμογή, ή και αναζήτηση μέσα από τη GOOGLE.
Επίσης πατώντας δεξί κλικ πάνω σε μία από τις εφαρμογές της λίστας, μας εμφανίζεται ένα σύντομο μενού με επιπλέον πληροφορίες για κάθε εφαρμογή.
Ρυθμίσεις της εφαρμογής και εργαλεία
Μέσα από τις ρυθμίσεις (Optios/Settings) μπορούμε να φέρουμε τo SUMo πιο κοντά στα δικά μας μέτρα.
Οι σημαντικότερες επιλογές μέσα από το μενού των ρυθμίσεων είναι:
- Load at startup: εκκίνηση της εφαρμογής με τα Windows
- Check for versions of SUMo at startup: Έλεγχος ενημερώσεων της ίδιας της εφαρμογής κάθε φορά που την εκκινούμε
- Check for new software at startup: Έλεγχος για νέο λογισμικό κάθε φορά που εκκινούμε την εφαρμογή
- Minimize to system tray: Ελαχιστοποίηση στην περιοχή των ειδοποιήσεων
- Allow Microsoft prοducts: Να συμπεριλαμβάνονται και προϊόντα της Microsoft
- Show file path: Να εμφανίζεται η θέση κάθε αρχείου
- Disable Registry scan: Απενεργοποίηση ελέγχου του μητρώου
Επίσης μπορούμε να αλλάξουμε τη γλώσσα της εφαρμογής, να επιλέξουμε φακέλους από όπου θα ελέγχει η εφαρμογή για νέο εγκατεστημένο λογισμικό, καθώς και να χρησιμοποιήσουμε κάποιο Proxy Server.
Μέσα από τα εργαλεία της εφαρμογής (Tools) μπορούμε να κάνουμε εξαγωγή (Export) της κατάστασης των προγραμμάτων μας σε ένα αρχείο…
…ενώ από το Edit ignore list μπορούμε να δούμε και να επαναφέρουμε τα προγράμματα που έχουμε “αγνοήσει”.
Εσείς ποια εφαρμογή χρησιμοποιείτε για την αυτόματη ανανέωση προγραμμάτων στα Windows ;
Εάν βρήκατε τα παραπάνω προγράμματα χρήσιμα, ή εάν χρησιμοποιείτε κάποια εφαρμογή που δεν αναφέραμε για την αυτόματη ανανέωση προγραμμάτων στα Windows, γράψτε μας στα σχόλια.