Home » Software » Δωρεάν Εφαρμογές » Winget UI: Το Απόλυτο Εργαλείο Που Όλοι Πρέπει Να Έχουμε Στο Windows PC

Winget UI: Το Απόλυτο Εργαλείο Που Όλοι Πρέπει Να Έχουμε Στο Windows PC

Οι περισσότερες εφαρμογές στα Windows κυκλοφορούν τακτικά ανανεωμένες εκδόσεις από τους δημιουργούς τους, προσθέτοντας νέα χαρακτηριστικά, διορθώνοντας λάθη, και κλείνοντας κενά ασφαλείας. Αν όμως έχουμε πολλά προγράμματα στον υπολογιστή, είναι δύσκολο και χρονοβόρο να τα κρατάμε ενημερωμένα. Δείτε το Winget UI, ένα μικρό εργαλείο ανοικτού κώδικα που είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσαμε να έχουμε για τις εφαρμογές μας στο PC.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Σε τι διαφέρει το WingetUI από το Winget;

Σε παλαιότερο οδηγό αναφερθήκαμε αναλυτικά για το Winget, τον εγγενή Windows Package Manager της Microsoft που διευκολύνει την εγκατάσταση και την ενημέρωση των εφαρμογών στα Windows 10 και 11, μέσω εκτέλεσης εντολών.

FEATURED Winget Η Διαχείριση Πακέτων Των Windows Και Πώς Την Αξιοποιώ 2
Winget: Τι Είναι Ο Διαχειριστής Πακέτων Των Windows Και Πώς Τον Αξιοποιώ

Windows Package Manager της Microsoft, γνωστός και ως winget, είναι ένα εργαλείο που αυτοματοποιεί και διευκολύνει την εγκατάσταση εφαρμογών στο PC. Μας απαλλάσσει από χρονοβόρες αναζητήσεις και τις πολλές ενέργειες για λήψη,  εγκατάσταση, και ενημέρωση προγραμμάτων. Δείτε πώς αξιοποιούμε το winget tool στα Windows 10/11 για γρήγορη και μαζική διαχείριση των εφαρμογών.

Η διαφορά του WingetUI σε σχέση με το Winget της Microsoft είναι ότι το εργαλείο ανοικτού κώδικα διευκολύνει θεαματικά τη διαδικασία της ενημέρωσης των εφαρμογών – και όχι μόνο – καθώς δεν απαιτεί να ασχολούμαστε με τη γραμμή εντολών.

Η μικρή εφαρμογή τρέχει ως βοηθητικό πρόγραμμα με ένα διαισθητικό GUI, προσφέροντας φιλικό και εξελληνισμένο περιβάλλον. Χάρη στην ανοικτή κοινότητα είναι άψογα μεταφρασμένο στο 80% και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Winget UI 1α

Ταυτόχρονα, τρέχει εγγενώς στο παρασκήνιο των Windows, χωρίς να επιβαρύνει καθόλου το σύστημα, έτσι ώστε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή ποιες εφαρμογές έχουν νέες ενημερωμένες εκδόσεις.

Winget UI 1μ

Φυσικά, όπως έχουμε περιγράψει σε προηγούμενο οδηγό, σχετικά παρόμοια εργασία μας κάνει και το Patch My PC. Και αυτό είναι αναμφίβολα ένα εξαιρετικό εργαλείο στα Windows.

Ωστόσο, δεν συγκρίνεται με το Winget UI, καθώς το open source εργαλείο, εκτός του ότι μας ενημερώνει αυτόματα για τις νέες εκδόσεις, θα μας βρει και πολύ περισσότερες ενημερώσεις εφαρμογών, κάτι που δυστυχώς δεν τις βρίσκει το Patch My PC, ούτε τα άλλα σχετικά προγράμματα.

Επιπλέον, θα μας βοηθήσει με ένα κλικ να εισάγουμε ή να εξάγουμε λίστες με όλες τις εφαρμογές μας σε άλλο PC ώστε να μας κάνει αυτόματη μαζική εγκατάσταση άμεσα και χωρίς κόπο, καθώς και να κατεβάσουμε με ένα κλικ παλαιότερες εκδόσεις των εφαρμογών, και όχι μόνο.

Winget UI 1μα

Όλα αυτά, το εργαλείο τα κάνει αθόρυβα με μερικά μόνο κλικ, και χωρίς να χανόμαστε σε πλοήγηση στον browser ή να ασχολούμαστε με χειροκίνητες εγκαταστάσεις και ενημερώσεις εφαρμογών, αλλά και διάφορα αναδυόμενα παράθυρα ειδοποιήσεων.

Τέλος, το WingetUI προσφέρει περισσότερα από 4.800 πακέτα εφαρμογών για το Winget. Επιπλέον, καθώς ενσωματώνει και τη λίστα πακέτων από το Chocolatey και Scoop, ο αριθμός υπερβαίνει τα 14.500 πακέτα, κάτι που είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να αποκτήσουμε απευθείας πρόσβαση σε χιλιάδες εφαρμογές χωρίς καν να βγούμε από την εφαρμογή και να κάνουμε αναζήτηση στο Web.

Το WingetUI είναι διαθέσιμο στο GitHub και το κατεβάζουμε από εδώ. Μπορούμε να το τρέξουμε και ως portable, αλλά εμείς προτείνουμε την κανονική εγκατάσταση γιατί θα μας βολέψει καλύτερα. Έτσι και αλλιώς, το αρχείο εγκατάστασης είναι μικρό.

Καλό είναι να επιλέξουμε και τα δύο πλαίσια για τη δημιουργία συντόμευσης (Create a shortcut) για να μην την ψάχνουμε.

Μόλις εγκατασταθεί θα μας ανοίξει ο Wizard, όπου αν είμαστε αρχάριοι καλό είναι να προτιμήσουμε τις προκαθορισμένες επιλογές του εργαλείου (Default preferences).

Τέλος, η μικρή open source εφαρμογή λειτουργεί μόνο με Windows 10 και Windows 11 (εκδόσεις 64 bit), και η προεπιλογή είναι να ενημερώνεται αυτόματα.

Η εύκολη χρήση του εργαλείου

Το Winget UI αποτελείται από τρεις ενότητες: Εξερεύνηση Πακέτων, Ενημερώσεις Εφαρμογών, Εγκατεστημένα Πακέτα.

Winget UI 1μαν

Ενημερώσεις Εφαρμογών

Σε αυτή την ενότητα, το WingetUI μας εμφανίζει όλα τα πακέτα εφαρμογών που έχουν διαθέσιμη μια νέα έκδοση.

Για να ενημερώσουμε μια μεμονωμένη εφαρμογή, κάνουμε δεξί κλικ σε αυτήν και επιλέγουμε την Ενημέρωση ως διαχειριστής.

Στη συνέχεια, το εργαλείο θα μας δείξει την πρόοδο της ενημέρωσης και θα μας ειδοποιήσει σχετικά μόλις ολοκληρωθεί.

Εάν θέλουμε να ενημερώσουμε όλα τα πακέτα ταυτόχρονα, απλά κάνουμε κλικ στο σχετικό εικονίδιο της μαζικής επιλογής για να επιλέξουμε όλα τα πακέτα. Στη συνέχεια, κάνουμε στο κουμπί Ενημέρωση επιλεγμένων πακέτων ως διαχειριστής.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, το Winget UI θα μας ενημερώνει με σχετική ένδειξη στη γραμμή εργασιών για τις νέες εκδόσεις εφαρμογών που διατίθενται, και θα τις εντοπίσει όλες χωρίς καμία εξαίρεση ή αστοχία.

Επιπλέον, θα μας ειδοποιήσει εάν η εγκατάσταση/ενημέρωση μιας εφαρμογής ολοκληρώθηκε με επιτυχία ή όχι. Τέλος, μπορούμε μέσα από τις ρυθμίσεις του, να του ορίσουμε να ενημερώνει όλες τις εφαρμογές μας αυτόματα.

Εξερεύνηση Πακέτων

Κάνοντας κλικ στην Εξερεύνηση Πακέτων στο επάνω τμήμα, το WingetUI θα παραθέσει όλα τα διαθέσιμα πακέτα από το Winget. Επίσης, θα δούμε έναν μετρητή που υποδεικνύει τον συνολικό αριθμό των εφαρμογών που αναφέρονται στο αποθετήριο.

Αν κάνουμε κλικ στη γραμμή αναζήτησης και πληκτρολογήσουμε το όνομα του πακέτου της εφαρμογής που θέλουμε να εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας, θα εμφανίσει όλες τις διαθέσιμες εκδόσεις του πακέτου εφαρμογής μαζί με το αναγνωριστικό και την έκδοσή του.

Έτσι, για να εγκαταστήσουμε ένα ή πολλά πακέτα εφαρμογών, απλά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την καρτέλα Εξερεύνηση Πακέτων, ακολουθώντας τα κάτωθι απλά βήματα.

Αφού αναζητήσουμε και εντοπίσουμε την εφαρμογή, κάνουμε κλικ σε αυτή για να την επιλέξουμε. Στη συνέχεια, της κάνουμε δεξί κλικ για να ανοίξουμε το αναδυόμενο μενού περιβάλλοντος.

Πριν ξεκινήσουμε την εγκατάσταση, μπορούμε να ρυθμίσουμε και τις παραμέτρους της εγκατάστασης, πατώντας στην επιλογή Λεπτομέρειες πακέτου από το μενού του δεξί κλικ.

Μόλις πατήσουμε αυτή την ένδειξη, και πριν κάνουμε κλικ στην Εγκατάσταση, μπορούμε να επιλέξουμε και μια συγκεκριμένη έκδοση της εφαρμογής που θέλουμε να εγκαταστήσουμε, σε περίπτωση που επιθυμούμε κάτι τέτοιο.

Winget UI 2αα

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι αν επιλέξουμε τη Διαδραστική εγκατάσταση στο μενού του δεξί κλικ, θα πρέπει να εκτελέσουμε με μη αυτόματο τρόπο την εγκατάσταση, κάτι που ίσως μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρέπει να διατηρήσουμε ανέγγιχτες τις επιλογές Αγνόηση μελλοντικών ενημερώσεων για αυτό το πακέτο, και Παράλειψη ελέγχου hash.

Επίσης, ορισμένες εφαρμογές ενδέχεται να μην μπορούν να εγκατασταθούν στον υπολογιστή μας χωρίς δικαιώματα διαχειριστή. Επομένως, αν δούμε κάποια αστοχία, επιλέγουμε την Εγκατάσταση ως διαχειριστής.

Τέλος, μπορούμε να επιλέξουμε την αρχιτεκτονική του πακέτου (x64, x86 ή arm65), ανάλογα με την αρχιτεκτονική του λειτουργικού συστήματος και της CPU, καθώς και το εύρος της εγκατάστασης.

Εξαγωγή – Εισαγωγή λίστας πακέτων

Όλοι κάποια στιγμή πρέπει να αναβαθμίσουμε τους υπολογιστές μας ή να διαμορφώσουμε τους παλιούς. Και παρόλο που η αναβάθμιση ή η μορφοποίηση υπολογιστών είναι καλή και απαραίτητη, πολλοί από εμάς μπορεί να αισθανόμαστε άβολα λόγω του ότι θα χάσουμε τις εγκατεστημένες εφαρμογές μας.

Όμως, με το WingetUI μπορούμε εύκολα να εξάγουμε και να εισάγουμε όλες τις εφαρμογές σε διαφορετικό PC, ή ακόμη και στον ίδιο υπολογιστή. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ψάχνουμε και να κατεβάζουμε ξανά κάθε εφαρμογή, κάτι που θα μας εξοικονομήσει πολύ χρόνο και προσπάθεια.

Έτσι, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια λίστα εξαγωγής προσαρμοσμένων πακέτων και να τα αποθηκεύσουμε σε ένα αρχείο JSON, με τον ακόλουθο τρόπο.

Αρχικά, κάνουμε κλικ στην τρίτη ενότητα Εγκατεστημένα Πακέτα και επιλέγουμε όλα τα πακέτα που θέλουμε να εξάγουμε, πατώντας στο Εξαγωγή επιλεγμένων πακέτων σε αρχείο.

Στην καρτέλα που θα μας ανοίξει πατάμε στην Εξαγωγή κάτω δεξιά…

…και αφού δώσουμε ένα όνομα για το αρχείο εξαγωγής, το αποθηκεύουμε όπου επιθυμούμε.

Από εκεί και μετά, μπορούμε πλέον να εισάγουμε αυτό το αρχείο σε οποιοδήποτε άλλο υπολογιστή με Windows, χρησιμοποιώντας ξανά το Winget UI που έχουμε εγκαταστήσει στο άλλο PC.

Για να το κάνουμε αυτό, απλά πατάμε στην ενότητα Εξερεύνηση Πακέτων, κάνουμε κλικ στην επιλογή Εγκατάσταση πακέτων από αρχείο…

…και αφού εντοπίσουμε το αρχείο εισαγωγής Winget, δηλαδή το JSON που είχαμε εξάγει σε ασφαλές σημείο, το επιλέγουμε και μετά πατάμε στην Εγκατάσταση.

Στη συνέχεια, το WingetUI θα ξεκινήσει αυτόματα την εγκατάσταση όλων των πακέτων που είχαμε εξάγει. Αυτό σημαίνει ότι όλες αυτές οι εφαρμογές μας θα εγκατασταθούν μονομιάς στον υπολογιστή.

Αντιμετώπιση προβλημάτων

Ενδέχεται να μη γίνεται αυτόματη έναρξη του WingetUI στη γραμμή εργασιών παρότι πρόκειται για προεπιλογή του εργαλείου στις ρυθμίσεις του. Ιδίως, αν επιλέξαμε την portable έκδοση.

Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε επανεκκίνηση του PC, δεν θα εμφανίζεται το εικονίδιο του εργαλείου με τις ειδοποιήσεις των ενημερώσεων εφαρμογών, παρά μόνο όταν εκκινούμε το WingetUI.

Σε αυτή την περίπτωση, αν και είναι μικρό το κακό, μπορούμε απλά να τοποθετήσουμε τη συντόμευση της εφαρμογής στον φάκελο της Εκκίνησης των Windows. Η διαδρομή είναι η ακόλουθη:

C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup

Είναι χρήσιμο το WingetUI;

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στις Ερωτήσεις. Εναλλακτικά, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps