Οι συσκευές Android καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, είτε πρόκειται για κινητό, είτε για tablet. Οι εφαρμογές του Play Store, δωρεάν και πληρωμένες, ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια και να αυξάνονται καθημερινά. Σε αυτόν τον οδηγό θα βρείτε τις καλύτερες και πιο δημοφιλείς δωρεάν εφαρμογές Android για κάθε χρήση.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Διαφημίστε την επιχειρησή σας στο site του PCsteps, ή και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη διαβάζουν όλα μας τα άρθρα χωρίς διαφημίσεις, και έχουν επιπλέον μοναδικά προνόμια.

Συμμετοχή

Με ποια κριτήρια επιλέξαμε τις εφαρμογές Android

Στην κάθε κατηγορία του οδηγού προσπαθήσαμε να συμπεριλάβουμε τις καλύτερες εφαρμογές Android που κυκλοφορούν. Σημειώνουμε ότι ο οδηγός έχει να κάνει μόνο με δωρεάν εφαρμογές.

Ακόμα και οι εφαρμογές που συμπεριλάβαμε και διαθέτουν πληρωμένη έκδοση, δεν έχουν σημαντικούς περιορισμούς στη δωρεάν έκδοση, πέρα από την ύπαρξη διαφημίσεων.

Ωστόσο, εκτός από τις εφαρμογές που αναφέρουμε, μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες άλλες, είτε δωρεάν, είτε επί πληρωμή, που είναι εξίσου χρήσιμες. Τα κριτήρια με τα οποία διαλέξαμε τις παρακάτω είναι η δημοτικότητα στο Play Store, η βαθμολογία της κάθε εφαρμογής, πληροφορίες από διεθνή forum και sites σχετικά με το Android, και φυσικά, η προσωπική μας εμπειρία.

Εξατομίκευση

Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται όλες οι εφαρμογές Android που μας επιτρέπουν να αλλάξουμε εμφάνιση στο κινητό μας, είτε πρόκειται για ταπετσαρίες, είτε για εκκινητές και πακέτα εικονιδίων.

Με τις παρακάτω εφαρμογές μπορούμε να δώσουμε τη δική μας προσωπική νότα στη φορητή μας συσκευή.

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για Android 1

Launcher – Εκκινητής

Οι αμέτρητες επιλογές παραμετροποίησης είναι ίσως το δυνατότερο σημείο των συσκευών με Android. Και όλα ξεκινάνε από τον εκκινητή μας, ή αλλιώς τον launcher.

Ο launcher, με λίγα λόγια, περιλαμβάνει το συρτάρι των εφαρμογών μας, καθώς και την αρχική μας οθόνη. Είναι η εφαρμογή με την οποία ξεκινάμε οτιδήποτε θέλουμε να κάνουμε.

Κάθε συσκευή Android έρχεται με έναν ενσωματωμένο launcher, που είναι είτε ο προεπιλεγμένος launcher της έκδοσης Android που χρησιμοποιούμε, είτε ο launcher που έχει επιλέξει η εταιρία που κατασκεύασε τη συσκευή μας.

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για Android 1b

Από εκεί και πέρα, μπορούμε να κατεβάσουμε αμέτρητους εκκινητές για να δοκιμάσουμε και να κρατήσουμε αυτόν που μας βολεύει. Κάθε launcher έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά, και αλλάζει την εμφάνιση της αρχικής μας οθόνης και του συρταριού εφαρμογών.

Όσον αφορά τη λειτουργικότητα, όλοι οι παρακάτω launchers κάνουν άριστα τη δουλειά τους. Οι βασικές τους διαφορές είναι στην εμφάνιση, γι' αυτό και η επιλογή του καθενός είναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου.

Nova Launcher

Ο Nova Launcher είναι ίσως ο δημοφιλέστερος εκκινητής που κυκλοφορεί, και όχι άδικα.

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για Android 2

Συνδυάζει ισορροπία μεταξύ επιδόσεων και παραμετροποίησης, καθώς διαθέτει όλες τις επιλογές που θα ήθελε ο μέσος χρήστης, χωρίς να κολλάει. Η συμπεριφορά του είναι άριστη ακόμα και σε παλαιότερες συσκευές, ή συσκευές μικρότερων δυνατοτ΄

Διαθέτει και πληρωμένη έκδοση με επιπλέον επιλογές παραμετροποίησης, όπως χειρονομίες, περισσότερα θέματα, και γενικά κι άλλες επιλογές εμφάνισης.

ZenUI Launcher

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για Android 3

Ο ZenUI Launcher δεν είναι τόσο γνωστός όσο ο Nova, όμως είναι κι αυτός εξίσου ελαφρύς και εύχρηστος.

Διαθέτει αρκετά θέματα για να διαλέξει ο κάθε χρήστης ό,τι προτιμάει, ενώ οι οργανωτικές του ικανότητες έχουν αρκετό ενδιαφέρον.

Go Launcher

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για Android 4

Αν ψάχνουμε για εκκινητή με απεριόριστες δυνατότητες και εφέ, τότε ο Go Launcher είναι απ' τις καλύτερες επιλογές.

Έχει αμέτρητες επιλογές παραμετροποίησης, πολλά εφέ και widget, με το μόνο του ίσως μειονέκτημα ότι είναι κάπως πιο βαρύς στη χρήση.

Για περισσότερες προτάσεις και πληροφορίες, επισκεφτείτε τον αναλυτικό μας οδηγό:

Οι Καλύτεροι Android Launcher για το Κινητό και το Tablet

Το Android έχει τεράστιες δυνατότητες προσαρμογής και εξατομίκευσης, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής της εμφάνισης της αρχικής οθόνης. Με έναν Android launcher, μπορούμε να αλλάξουμε εντελώς τα…

Ταπετσαρίες και ήχοι κλήσης

Το φόντο στην επιφάνεια εργασίας είναι μέρος της προσωπικότητας της συσκευής μας. Οι σχετικές εφαρμογές Android, εκτός από το να μας βοηθήσουν να βρούμε νέα φόντα, μπορούν να αναλάβουν την αυτόματη εναλλαγή τους μετά το πέρας του διαστήματος της επιλογής μας.

Επίσης, υπάρχουν προηγμένα κινούμενα φόντα (Live Wallpapers), για όσους ψάχνουν κάτι περισσότερο από στατικές εικόνες. Όμως τα κινούμενα φόντα επιβαρύνουν αντίστοιχα τη μπαταρία της συσκευής μας.

Backgrounds HD

Το Backgrounds HD περιέχει αμέτρητες ταπετσαρίες για να διαλέξουμε κάποια της αρεσκείας μας.

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για Android 5

Ανανεώνεται καθημερινά με νέες εικόνες, ενώ η ποικιλία της εφαρμογής σε ταπετσαρίες θα καλύψει και τους πιο απαιτητικούς.

Ταπετσαρίες για Μένα

Όχι, δεν κάναμε λάθος στο όνομα, Ταπετσαρίες για Μένα λέγεται η εφαρμογή. Δεν ξέρουμε γιατί, ίσως ο δημιουργός σκόπευε να κρατήσει τις ταπετσαρίες για τον εαυτό του, αλλά μετά άλλαξε γνώμη.

Αν παραβλέψουμε όμως τον τίτλο, πρόκειται για μια εξαιρετική εφαρμογή με αμέτρητα wallpapers, χωρισμένα σε 10 κατηγορίες για να διαλέξουμε. Η ποιότητα των εικόνων από άποψη ανάλυσης είναι παραπάνω από ικανοποιητική.

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για Android 6

Επιπλέον, μας δίνεται η δυνατότητα να ρυθμίσουμε εμείς πότε θα αλλάζει η κάθε ταπετσαρία, ενώ στη συλλογή περιλαμβάνονται και αρκετές live ταπετσαρίες.

Zedge

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για Android 7

Το Zedge προσφέρει πληθώρα από ταπετσαρίες για να διαλέξουμε ποια μας αρέσει. Εκτός από ταπετσαρίες, διαθέτει και ήχους κλήσης, εικονίδια, καθώς και ήχους ειδοποιήσεων. Είναι μια καλή εφαρμογή που τα συνδυάζει όλα.

Muzei Live Wallpaper

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για Android 8

Το Muzei είναι μια εφαρμογή που προσφέρει ταπετσαρίες με έργα τέχνης γνωστών καλλιτεχνών, και τις εναλλάσσει καθημερινά. Είναι ιδανικό για τους λάτρεις της τέχνης.

Για περισσότερες εφαρμογές Android με κινούμενες ταπετσαρίες, μπορείτε να δείτε τον αναλυτικό μας οδηγό:

Τα Καλύτερα Κινούμενα Wallpaper για Android

Με την συνεχή αύξηση των δυνατοτήτων τους, τα smarthphone και τα tablet υποστηρίζουν όλο και υψηλότερη ποιότητα γραφικών και εικόνων. Εκτός από τις στατικές εικόνες,…

Πακέτα εικονιδίων

Τα πακέτα εικονιδίων χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τα ήδη υπάρχοντα εικονίδια από τις εφαρμογές Android με διάφορα άλλα της αρεσκείας μας.

Τα εικονίδια είναι θέμα προσωπικού γούστου, οπότε παρακάτω θα βρείτε αρκετά για να διαλέξετε.

CandyCons

Το CandyCons περιλαμβάνει πάνω από 1.000 εικονίδια και υποστηρίζει τους περισσότερους γνωστούς launchers.

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για Android 9

Η εφαρμογή είναι πολύ εύκολη στη χρήση, καθώς αρκεί να διαλέξουμε τα εικονίδια της αρεσκείας μας και να τα ενσωματώσουμε στον launcher που χρησιμοποιούμε.

Glim

Το Glim είναι ένα πακέτο μοντέρνων εικονιδίων με minimal σχεδιασμό.

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για Android 11

Έχει και πληρωμένη έκδοση με ακόμα περισσότερα εικονίδια, όμως ακόμα και στην δωρεάν έκδοση περιλαμβάνει πάνω από 1500 εικονίδια για να επιλέξουμε.

Belle UI Icon Pack

Τα εικονίδια του Belle UI μοιάζουν αρκετά με τα εικονίδια των συσκευών με iOS.

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για Android 10

Και αυτό το πακέτο περιλαμβάνει πάνω από 1000 εικονίδια, ενώ χρησιμοποιεί διανυσματικά γραφικά για καλύτερο scaling στις διάφορες αναλύσεις που έχουν οι διαφορετικές συσκευές.

Rondo Icon Pack

Για όσους βαρέθηκαν τις γωνίες, το Rondo προσφέρει μόνο στρογγυλά εικονίδια.

Υποστηρίζει και αυτό το πακέτο τους περισσότερους launchers, ενώ μας προσφέρει πάνω από 2500 εικονίδια.

Sentinels

Αν είστε λάτρεις του ασπρόμαυρου, τότε μάλλον το Sentinels είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς, ανάμεσα στις εφαρμογές Android με εικονίδια.

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για Android 12

Οθόνη Κλειδώματος

Η οθόνη κλειδώματος είναι κάτι που βλέπουμε αρκετά συχνά όταν κοιτάμε το κινητό μας. Γι' αυτό υπάρχουν και πολλές εφαρμογές που θα μας βοηθήσουν να τη φέρουμε στα μέτρα μας.

Next Lock Screen

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για Android 13

Μπορεί να μην έχει αμέτρητες επιλογές παραμετροποίησης, όμως το Next Lock Screen κάνει αυτό που υπόσχεται και το κάνει καλά.

Είναι πολύ απλό στη χρήση και μας επιτρέπει να προσθέσουμε όποιες εφαρμογές θέλουμε στην οθόνη κλειδώματος.

Solo Locker

Το Solo Locker προσφέρει περισσότερες δυνατότητες από το Next Lock Screen, καθώς μπορεί ο καθένας να ρυθμίσει την εμφάνισή του όπως επιθυμεί.

Για περισσότερες εφαρμογές Android για οθόνες κλειδώματος και αναλυτικές πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε τον οδηγό μας:

Δωρεάν Εφαρμογές για νέα Οθόνη Κλειδώματος Android

Η προεπιλεγμένη οθόνη κλειδώματος Android προστατεύει τη συσκευή από κλήσεις στην τσέπη ή την τσάντα, και δείχνει πληροφορίες όπως η ώρα, νέα SMS/email, και αναπάντητες…

Ρολόι

Συνήθως οι οθόνες κλειδώματος περιλαμβάνουν κάποιο ρολόι από προεπιλογή. Αν για οποιονδήποτε λόγο όμως δε μας καλύπτει, μπορούμε να διαλέξουμε κάποιο από τα παρακάτω.

Dash Clock

Το Dash Clock δεν είναι ένα απλό ρολόι, καθώς μας δίνει πρόσβαση και σε άλλες εφαρμογές, όπως το ξυπνητήρι, την εφαρμογή καιρού, το ημερολόγιό μας, τα e-mail μας, και άλλα.

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για Android 15

DIGI Clock

Το DIGI Clock είναι μια συλλογή από 5 widgets ψηφιακών ρολογιών διαφορετικού μεγέθους, τα οποία μπορούμε να βάλουμε στην αρχική μας οθόνη.

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για Android 16

Ευτυχώς, ανάμεσα στις επιλογές μας βρίσκονται και 40 γραμματοσειρές για να διαλέξουμε, γιατί η προεπιλεγμένη δεν είναι και η καλύτερη.

Πέρα απ' τη γραμματοσειρά, μας δίνονται κι άλλες επιλογές παραμετροποίησης για να φέρουμε το ρολόι στα μέτρα μας.

Καιρός

Μέσα στην εξατομίκευση της συσκευής μας, περιλαμβάνονται και οι εφαρμογές Android που δείχνουν τον καιρό, καθώς συνήθως μπαίνουν στην αρχική μας οθόνη ή στην οθόνη κλειδώματος.

GO Weather

Το Go Weather περιλαμβάνει προβλέψεις για τον καιρό, καθώς και widget για την αρχική οθόνη.

Υποστηρίζει Ελληνικά, ενώ το widget είναι αρκετά διακριτικό, καταλαμβάνοντας ένα μικρό μέρος της οθόνης.

1Weather

Το 1Weather είναι μία από τις πιο εύχρηστες εφαρμογές καιρού.

Έχει επιλογές για το πόσο συχνά μπορούμε να λαμβάνουμε πληροφορίες για τον καιρό. Εκτός από τη θερμοκρασία, μας ενημερώνει για πράγματα όπως η υγρασία, η ορατότητα, η ταχύτητα του ανέμου, και άλλα.

AccuWeather

Το AccuWeather ίσως είναι από τις πιο ακριβείς εφαρμογές για τον καιρό.

Έχει αρκετές επιλογές παραμετροποίησης, ενώ έχει τη δυνατότητα να μας προειδοποιήσει όταν προβλέπονται κακές καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας.

Παραγωγικότητα και εφαρμογές γραφείου

Στην παραγωγικότητα εντάσσονται όλες οι εφαρμογές Android που μας βοηθούν να εκτελέσουμε καθημερινές εργασίες, και συνήθως σχετίζονται με θέματα γραφείου.

Διαχείριση αρχείων

Η διαχείριση αρχείων είναι μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες οποιουδήποτε λογισμικού, ακόμα κι όταν πρόκειται για κινητές συσκευές.

Με τις εφαρμογές για διαχείριση αρχείων μπορούμε να μετακινήσουμε αρχεία, να διαχειριστούμε τον αποθηκευτικό μας χώρο, και πολλά άλλα. Όλα αυτά μπορούμε να τα κάνουμε άψογα με μία από τις παρακάτω εφαρμογές Android.

Solid Explorer

Το φανατικό κοινό του Solid Explorer μεγαλώνει συνεχώς, αφού πρόκειται για έναν file manager που δεν του λείπει απολύτως τίποτα.

Ανάμεσα στις πολλές δυνατότητές του είναι η μεγάλη ποικιλία θεμάτων για να διαλέξουμε, η δυνατότητα μεταφοράς αρχείων μέσω FTP, sFTP, και άλλων πρωτοκόλλων, η διαχείριση των cloud λογαριασμών μας, και πολλά άλλα.

Παρότι διαθέτει και πληρωμένη έκδοση, το μόνο που έχει επιπλέον είναι η απουσία διαφημίσεων.

X-Plore

Είναι ίσως η πιο ολοκληρωμένη λύση διαχείρισης αρχείων.

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για Android 23

Το X-Plore τα κάνει όλα και συμφέρει, παρότι έχει μείνει λίγο πίσω στον σχεδιασμό.

Χωρίζει το βασικό παράθυρο σε δύο επιμέρους παράθυρα, έτσι ώστε να μας είναι πιο εύκολη η διαχείριση των αρχείων. Συστήνεται ανεπιφύλακτα σε προχωρημένους χρήστες που θέλουν να ελέγχουν και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Amaze

Το Amaze είναι μια εφαρμογή διαχείρισης αρχείων με κύριο στόχο την απλότητα.

Είναι πολύ ελαφριά εφαρμογή και περιλαμβάνει τα βασικά. Καταφέρνει να μας παρέχει όλα όσα χρειαζόμαστε, χωρίς να είναι υπερφορτωμένο με περιττές δυνατότητες.

Ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα του Αmaze είναι ότι πρόκειται για πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα, οπότε είναι εντελώς δωρεάν, χωρίς διαφημίσεις ή αγορές εντός της εφαρμογής.

Total Commander

Ο Total Commander, που είναι ένας από τους πιο γνωστούς και ιστορικούς file manager στα Windows, έχει επίσης ισχυρή παρουσία στο Android.

Υποστηρίζει FTP και λογαριασμούς cloud, έχει ενσωματωμένο επεξεργαστή αρχείων κειμένου, ενώ προσφέρεται δωρεάν.

Είναι ιδανικός για όσους θέλουν τις αμέτρητες δυνατότητες του X-Plore, εντελώς δωρεάν και χωρίς αγορές εντός της εφαρμογής.

File Manager

Ο File Manager είναι μια εφαρμογή της Asus, η οποία βέβαια μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε μάρκα Android κινητού και tablet.

Μπορεί το όνομά της να στερείται πρωτοτυπίας, όμως η εφαρμογή έχει μοντέρνο σχεδιασμό και περιλαμβάνει όλες τις λειτουργίες που θα έπρεπε να έχει μια εφαρμογή διαχείρισης αρχείων.

Και όλα αυτά τα προσφέρει εντελώς δωρεάν, χωρίς αγορές εντός της εφαρμογής.

Συμπίεση

Οι πιο δημοφιλείς file explorers περιλαμβάνουν και συμπίεση/αποσυμπίεση αρχείων. Σε περίπτωση όμως που δε χρησιμοποιούμε κάποια από αυτές τις εφαρμογές Android για διαχείριση αρχείων, θα χρειαστούμε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα γι' αυτή τη δουλειά.

ZΑrchiver

Το ZΑrchiver είναι από τις καλύτερες εφαρμογές για συμπίεση και αποσυμπίεση αρχείων.

Οι πιο γνωστές μορφές συμπίεσης που υποστηρίζει είναι .zip, .7z, .tar. Όταν όμως πρόκειται για αποσυμπίεση, υποστηρίζει σχεδόν ό,τι κυκλοφορεί σε συμπιεσμένο αρχείο.

B1 Archiver

Το B1 Archiver συμπιέζει αρχεία μόνο σε μορφή .zip, όμως στην αποσυμπίεση υποστηρίζει 34 άλλες γνωστές μορφές.

Έχει τη δυνατότητα μερικής αποσυμπίεσης αρχείων, σε περίπτωση που θέλουμε να εξάγουμε μόνο συγκεκριμένα αρχεία. Επιπλέον, μπορούμε αν θέλουμε να περιηγηθούμε στα συμπιεσμένα αρχεία, χωρίς να τα εξάγουμε.

Τέλος, έχει επιλογή για δημιουργία προστατευμένων αρχείων με κωδικό πρόσβασης.

Cloud Storage

Οι εφαρμογές Android για Cloud Storage δεν έχουν να κάνουν τόσο με τις ίδιες τις εφαρμογές, όσο με τις υπηρεσίες που βρίσκονται πίσω απ' αυτές.

Οι περισσότερες υπηρεσίες προσφέρουν κάποιον αρχικό δωρεάν αποθηκευτικό χώρο κατά την εγγραφή, τον οποίον μπορούμε να επεκτείνουμε με περαιτέρω πληρωμή.

Παρακάτω ταξινομήσαμε τις υπηρεσίες για cloud storage, βάσει του δωρεάν αποθηκευτικού χώρου που προσφέρουν.

MEGA

Το MEGA είναι κατά μακράν η υπηρεσία που προσφέρει τη μεγαλύτερη δωρεάν χωρητικότητα.

Προσφέρει 50GB χώρου με κάθε εγγραφή, κάτι που είναι παραπάνω από αρκετό για τους περισσότερους χρήστες.

H εφαρμογή για Android έχει κάποια μικροπροβλήματα πού και πού, όμως τίποτα σοβαρό που να μας κάνει να γυρίσουμε την πλάτη στα 50GB.

Google Drive

Με 15GB αποθηκευτικού χώρου, το Google Drive είναι η δεύτερη επιλογή μας για cloud backup στο Android.

Πολλές συσκευές Android έρχονται με προεγκατεστημένο το Google Drive, το οποίο σαν εφαρμογή κινητών συσκευών είναι ικανοποιητική.

Box

Το Box δίνει 10GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου, και υποστηρίζει την αναπαραγωγή μουσικής και βίντεο.

Η υπηρεσία κερδίζει όλο και περισσότερους χρήστες, αφού προσφέρει αρκετό χώρο, σε σχέση με πιο γνωστές υπηρεσίες cloud.

One Drive

Παρότι είναι εφαρμογή της Μicrosoft, μπορούμε να εγκαταστήσουμε κανονικά το OneDrive και σε συσκευές με Android.

Το ΟneDrive μας προσφέρει 5GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου, ενώ η εφαρμογή είναι αρκετά αξιόλογη και σε κινητά.

Dropbox

Το Dropbox είναι από τις πιο γνωστές υπηρεσίες cloud, παρότι προσφέρει μόνο 2GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου, τα οποία όμως μπορούν να αυξηθούν στα 18GB αν συστήσουμε το Dropbox και στους φίλους μας μέσα από έναν ειδικό σύνδεσμο.

Η εφαρμογή λειτουργεί όπως πρέπει σε Android συσκευές, ενώ υποστηρίζει και την επεξεργασία εγγράφων της Microsoft.

Πληκτρολόγια

Το προεπιλεγμένο πληκτρολόγιο που είναι εγκατεστημένο στην εκάστοτε συσκευή είναι αρκετό για τους περισσότερους χρήστες.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που θέλουν περισσότερες δυνατότητες κατά την πληκτρολόγηση. Γι' αυτούς που ψάχνουν ένα πλήρως παραμετροποιήσιμο πληκτρολόγιο στο κινητό τους, οι παρακάτω εφαρμογές Android είναι ιδανικές.

SwiftKey

Το SwiftKey είναι ίσως το πιο δημοφιλές πληκτρολόγιο που κυκλοφορεί.

Μία από τις λειτουργίες που το κάνουν να ξεχωρίζει είναι το γεγονός πως μπορούμε να σύρουμε το δάχτυλό μας από γράμμα σε γράμμα – αντί να τα πατάμε ένα-ένα ξεχωριστά – και θα μαντέψει με αξιοσημείωτη ακρίβεια τη λέξη που θέλουμε να γράψουμε.

Επιπλέον, το SwiftKey υποστηρίζει πλήρως τα Ελληνικά, και διαθέτει πολλά θέματα για να διαλέξουμε αυτό που μας ταιριάζει.

Μας επιτρέπει επίσης να φέρουμε το πληκτρολόγιο στα μέτρα μας, προσθέτοντας ή αφαιρώντας τα κουμπιά που θέλουμε.

TouchPal

Το TouchPal είναι μια αρκετά αξιόλογη εναλλακτική, αν για οποιονδήποτε λόγο απορρίψουμε το πολύ αξιόπιστο SwiftKey.

Υποστηρίζει κι αυτό πλήρως τα Ελληνικά, και οι ρυθμίσεις του είναι αρκετές ώστε να μας κρατάει απασχολημένους για ώρα.

Hacker's Keyboard

Για αυτούς που θέλουν το πληκτρολόγιό τους να είναι ίδιο με αυτό του υπολογιστή, και έχουν αρκετά μεγάλη οθόνη στη συσκευή τους για να το αξιοποιήσουν, το Hacker's Keyboard είναι από τις καλύτερες επιλογές.

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για Android 36

Δεν έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω από τα δύο πληκτρολόγια που ήδη αναφέραμε, όμως για όποιον θέλει πληκτρολόγιο υπολογιστή, μαζί με τις συντομεύσεις και όλα τα ειδικά πλήκτρα, είναι μια πολύ καλή λύση.

Σουίτα γραφείου

Παρότι οι περισσότεροι δε χρησιμοποιούμε συχνά τις κινητές μας συσκευές για εφαρμογές γραφείου, υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να μας χρειαστούν.

OfficeSuite

Το OfficeSuite είναι από τις καλύτερες σουίτες γραφείου για Android.

Έρχεται με ενσωματωμένο pdf editor, έτσι ώστε να μπορούμε να ανοίγουμε και να επεξεργαζόμαστε και αρχεία pdf, εκτός από τα συνηθισμένα αρχεία κειμένου.

Από δυνατότητες δε μας απογοητεύει, καθώς περιλαμβάνει πολλά χαρακτηριστικά, με αρκετή ευκολία στη χρήση.

Παρότι η δωρεάν έκδοση είναι ικανοποιητική, διαθέτει και πληρωμένη έκδοση με απουσία διαφημίσεων, επιλογές για μετατροπή σε pdf, και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που δε θα μας χρειαστούν σε καθημερινές, απλές εργασίες.

WPS Office

Μια εντελώς δωρεάν σουίτα με ενσωματωμένη εφαρμογή ανάγνωσης και επεξεργασίας αρχείων pdf.

Το WPS Office είναι μια καλή εναλλακτική, αν μας ενοχλούν τα κλειδωμένα χαρακτηριστικά του δωρεάν OfficeSuite.

Microsoft Office

Παρότι η γνωστή σουίτα γραφείου της Microsoft είναι επί πληρωμή, υπάρχουν και δωρεάν εκδόσεις που καλύπτουν απόλυτα τις βασικές ανάγκες ενός μέσου χρήστη.

Έτσι, μπορούμε να ανοίξουμε και να επεξεργαστούμε έγγραφα κειμένου με το Word, να δημιουργήσουμε υπολογιστικά φύλλα με το Excel, και να κάνουμε παρουσιάσεις με το Powerpoint, εντελώς δωρεάν.

E-mail client

Εδώ και πολλές εκδόσεις, το Android έρχεται με προεγκατεστημένη την εφαρμογή του Gmail. Επίσης, αν έχουμε λογαριασμούς σε άλλες υπηρεσίες, είναι εύκολο να τους βλέπουμε μέσα από το Gmail.

Αν όμως θέλουμε μια διαφορετική εφαρμογή, που να ελέγχει και να διαχειρίζεται πολλαπλούς λογαριασμούς, αυτές είναι οι καλύτερες προτάσεις.

K-9

Η HK-9 είναι εφαρμογή ανοικτού κώδικα και διαχειρίζεται άψογα όλα μας τα e-mail.

Είναι από τις γηραιότερες εφαρμογές στον χώρο, και έχει κερδίσει επάξια ένα μεγάλο μερίδιο χρηστών.

Στην εμφάνιση είναι αρκετά απλό, πράγμα που το κάνει εξαιρετικά ελαφρύ.

myMail

Άλλη μια δωρεάν εφαρμογή, το myMail υποστηρίζει e-mail από όλες τις γνωστές υπηρεσίες.

Είναι κι αυτό εξαιρετικά απλό και εύχρηστο, ενώ κερδίζει συνεχώς περισσότερους χρήστες με τον όμορφο σχεδιασμό του.

Mail.RU

Με μοντέρνο σχεδιασμό, πλήρη υποστήριξη των γνωστών υπηρεσιών e-mail, και μια σειρά από ενδιαφέρουσες επιλογές και ρυθμίσεις, ο Mail.RU είναι δικαίως μία από τις καλύτερες εφαρμογές Android για e-mail.

Σημειώσεις

Οι εφαρμογές Android για σημειώσεις μπορούν να μας φανούν πολύ χρήσιμες όταν δεν έχουμε πρόσβαση στα πατροπαράδοτα χαρτί και στυλό.

Άλλωστε, ποιος χρησιμοποιεί πλέον χαρτί και στυλό για να κρατήσει σημειώσεις, όταν μπορεί να κρατάει σημειώσεις στο Internet;

Evernote

Για όποιον έχει την εφαρμογή στον υπολογιστή, γνωρίζει ότι το Evernote είναι ιδανικό για τη δημιουργία σημειώσεων και τον συγχρονισμό τους στις διάφορες συσκευές.

Το μόνο ίσως αρνητικό είναι ότι πλέον στη δωρεάν έκδοση υποστηρίζει εγκατάσταση μόνο σε δύο από τις συσκευές μας.

ColorNote Notepad Notes

Το ColorNote είναι μία εξαιρετική εφαρμογή και αρκετά ελαφριά, ακόμα και παλαιότερες συσκευές.

Δεν έχει τις αμέτρητες επιλογές άλλων εφαρμογών, όμως είναι απλή και χρησιμοποιεί χρώματα για να ξεχωρίζει τις σημειώσεις μας.

Any.Do

Το Any.Do είναι μια εφαρμογή για δημιουργία σημειώσεων σε μορφή λίστας.

Συγχρονίζεται άψογα με όλες μας τις συσκευές, ενώ μπορούμε να δημιουργήσουμε και λίστες με φωνητικές εντολές αντί για γραπτό κείμενο.

Ημερολόγιο

Για να θυμόμαστε όλα μας τα ραντεβού και τις υποχρεώσεις, και να έχουμε μεγαλύτερο έλεγχο σε σχέση με την ενσωματωμένη εφαρμογή ημερολογίου, μπορούμε να εγκαταστήσουμε κάποια από τις παρακάτω εφαρμογές Android.

aCalendar

Ίσως η καλύτερη εφαρμογή ημερολογίου σε κινητή συσκευή.

Το aCalendar περιλαμβάνει πολλά χαρακτηριστικά και είναι πολύ εύκολο στην πλοήγηση, με διάφορες προβολές για να διαλέξουμε.

Στην πληρωμένη του έκδοση έχει επιπλέον θέματα, περιλαμβάνει τις εθνικές εορτές, και απουσιάζουν οι διαφημίσεις. Ακόμα και με τη δωρεάν έκδοση όμως θα κάνουμε τη δουλειά μας και με το παραπάνω.

Cal

Το Cal είναι εξίσου εύχρηστο, με αρκετά όμορφο σχεδιασμό.

Συνεργάζεται άψογα με το Any.Do που αναφέραμε παραπάνω, καθώς είναι της ίδιας εταιρίας, και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το aCalendar όσον αφορά τα χαρακτηριστικά.

Calculator – Κομπιουτεράκι

Ένα κομπιουτεράκι τσέπης είναι πάντα χρήσιμο, ακόμα κι αν δεν το χρησιμοποιούμε τόσο συχνά.

Δωρεάν Αριθμομηχανή Έξτρα

Η συγκεκριμένη Αριθμομηχανή είναι πολύ απλή και εύκολη στη χρήση.

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για Android 48

Είναι υπεραρκετή για όποιον θέλει ένα απλό κομπιουτεράκι για τους βασικούς υπολογισμούς.

Financial Calculators

Για κομπιουτεράκι που να υπολογίζει οτιδήποτε σχετίζεται με τα οικονομικά, δοκιμάστε το Financial Calculators.

Mobi Calculator

Για πιο πολύπλοκους υπολογισμούς, το Mobi Calculator είναι ό,τι πρέπει.

Είναι ένα επιστημονικό κομπιουτεράκι με όλα τα απαραίτητα εργαλεία.

MyScript Calculator

Για αυτούς που βαριούνται να πληκτρολογούν αριθμούς και σύμβολα, υπάρχει το MyScript Calculator.

Ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες εφαρμογές Android που αναφέραμε, γιατί δε χρειάζεται να πληκτρολογήσουμε τίποτα. Μπορούμε απλά να ζωγραφίσουμε τη μαθηματική πράξη που θέλουμε, και το ΜyScript Calculator θα μας εμφανίσει το αποτέλεσμα.

Διαχείριση κωδικών

Με τους δεκάδες λογαριασμούς που χρησιμοποιούμε καθημερινά στο ίντερνετ, είναι σχεδόν αδύνατο να θυμόμαστε όλους τους κωδικούς. Εκτός φυσικά κι αν βάλουμε παντού τον ίδιο κωδικό, πράγμα καταστροφικό για την ασφάλειά μας.

Κάπου εδώ έρχονται οι password managers, στους οποίους μπορούμε να αποθηκεύσουμε δεκάδες κωδικούς, χωρίς να χρειαστεί να θυμηθούμε κανέναν.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να θυμόμαστε τον βασικό κωδικό που θα ορίσουμε εξαρχής, έτσι ώστε να έχουμε πρόσβαση σε όλους τους υπόλοιπους κωδικούς.

Όλες οι εφαρμογές που διαλέξαμε παρακάτω μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλαπλά λειτουργικά συστήματα, έτσι ώστε να έχουμε παντού πρόσβαση στους κωδικούς μας.

LastPass

Το LastPass είναι από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες για διαχείριση κωδικών, και αν το χρησιμοποιούμε στον υπολογιστή μας, είναι αναμενόμενο να το θέλουμε και στο κινητό ή το tablet μας.

Dashlane

Με το Dashlane μπορούμε να διαχειριζόμαστε εξίσου καλά όλους τους κωδικούς μας, παρότι είναι πιο πρόσφατη εφαρμογή από ό,τι το LastPass.

1Password

Το 1Password ξεχωρίζει για τον όμορφο και απλό σχεδιασμό του.

KeePassDroid

Όπως και όλες οι αντίστοιχες εφαρμογές του είδους, έτσι και το KeePassDroid μας επιτρέπει να αποθηκεύσουμε όσους κωδικούς θέλουμε, και να τους διαχειριστούμε από οποιαδήποτε συσκευή.

Το περιβάλλον του ωστόσο μοιάζει λίγο πιο παλιό από τις υπόλοιπες εφαρμογές του είδους.

Ξυπνητήρι

Το προεπιλεγμένο ξυπνητήρι της συσκευής μας είναι συνήθως αρκετό για να ξυπνήσει όσους ξυπνάνε εύκολα. Τι γίνεται όμως με αυτούς που τους παίρνει πολύ εύκολα ξανά ο ύπνος;

AlarmDroid

To AlarmDroid είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή, που εκτός από ξυπνητήρι, προσφέρει και διάφορες άλλες ευκολίες.

Μερικές απ' αυτές είναι η δυνατότητα αναβολής του ξυπνητηριού με μια απλή κίνηση του τηλεφώνου, η φωνητική ανακοίνωση της ώρας, και η ανακοίνωση των καιρικών συνθηκών της περιοχής.

Alarmy (Sleep if you can)

Και μόνο από τον τίτλο, το Alarmy μας προκαλεί να το κατεβάσουμε και να δοκιμάσουμε τις αντοχές του.

Μεταξύ άλλων, στην περιγραφή του αναφέρει ότι είναι το πιο εκνευριστικό ξυπνητήρι του κόσμου, πράγμα που το θεωρούμε ανεπίτρεπτο. Αλλά αν υπάρχει κάποιος εκεί έξω που πραγματικά θέλει να ξυπνήσει την ώρα που βάζει στο ξυπνητήρι του, τότε μάλλον είναι από τις καλύτερες επιλογές.

Διαδίκτυο

H χρήση του ίντερνετ μέσα από το κινητό ή το tablet έχει πολύ δρόμο μπροστά της μέχρι να γίνει όσο άνετη είναι στους υπολογιστές.

Ταυτόχρονα, όμως, το να μπορούμε να μπούμε σε όποια σελίδα θέλουμε από όπου κι αν βρισκόμαστε, με το κατάλληλο πρόγραμμα Mobile Internet, είναι μια δυνατότητα ανεκτίμητη για πολλούς από εμάς.

Οι κατάλληλες εφαρμογές Android μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την εμπειρία μας όσον αφορά το ίντερνετ.

Browser

Είτε τον λέμε browser ή “φυλλομετρητή”, “πλοηγητή”, “περιηγητή”, ή οπωσδήποτε αλλιώς, οι εφαρμογές του είδους είναι το παράθυρό μας στο Internet. Η κατάλληλη εφαρμογή θα επηρεάσει συνολικά την εμπειρία μας στον παγκόσμιο ιστό.

Chrome

Ο κλασικός browser που όλοι ξέρουμε. Στις νεότερες εκδόσεις Android έρχεται προεγκατεστημένος, ακόμα όμως και αν δεν είναι ήδη στη συσκευή μας, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να τον εγκαταστήσουμε.

Εφόσον έχουμε μια συσκευή με ισχυρό επεξεργαστή και αρκετή RAM, o Chrome είναι ιδιαίτερα γρήγορος.

Επίσης, με δεδομένο το ότι οι περισσότεροι χρήστες τον χρησιμοποιούν στον υπολογιστή τους, έχοντας τον Chrome στο κινητό μπορούμε να συγχρονίζουμε αυτόματα δεδομένα όπως το ιστορικό, τους σελιδοδείκτες, τους κωδικούς μας, και άλλα.

Opera Mini

Κύριο πλεονέκτημα του Οpera Mini είναι η εξοικονόμηση δεδομένων και η ελαφριά χρήση.

Είναι ιδανικός για παλαιότερες συσκευές, αλλά και για όσους δε θέλουν να καταναλώνουν πολλά δεδομένα κατά την περιήγηση.

Firefox

Ο Firefox είναι ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς browsers για σταθερούς υπολογιστές, οπότε αναπόφευκτα θα πρέπει να τον επιλέξουμε αν τον χρησιμοποιούμε στον σταθερό μας και θέλουμε να συγχρονίσουμε τα δεδομένα μας με τη φορητή μας συσκευή.

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για Android 104

Φυσικά έρχεται με όλα τα πλεονεκτήματα που έχει και στους σταθερούς, όπως οι αμέτρητες προεκτάσεις του που μας γλιτώνουν από επιπλέον εφαρμογές, η σταθερότητα και το εύχρηστο περιβάλλον του, η ασφάλεια που προσφέρει στην πλοήγηση, και άλλα.

Naked

Το μεγάλο προτέρημα του Naked είναι η ταχύτητά του, και το γεγονός ότι είναι πολύ ελαφρύς.

Επειδή ακριβώς θυσιάζει τα πάντα στον βωμό της ταχύτητας, είναι “γυμνός” από επιπλέον χαρακτηριστικά που θα βρούμε σε άλλους browsers, όπως μαρτυράει και το όνομα Naked.

Χρησιμοποιείται κυρίως από αυτούς που δεν τους ενδιαφέρει καθόλου η εμφάνιση, αλλά δίνουν μεγάλη έμφαση στην ταχύτητα πλοήγησης.

UC Browser

Ο UC είναι αρκετά δημοφιλής, με μια πληθώρα από χαρακτηριστικά και λειτουργίες.

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για Android 61

Είναι ελαφρύς και γρήγορος, και φυσικά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την υψηλή του βαθμολογία στο Play Store σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό.

Dolphin

Μία ενδιαφέρουσα εναλλακτική, με μεγάλη ποικιλία προσθέτων.

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για Android 62

Ο Dolphin είναι αρκετά δημοφιλής, αφού είναι γρήγορος και προσφέρει αρκετές ευκολίες, όπως αναζήτηση με φωνητικές εντολές, κοινοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και άλλα.

News reader

Για την ανάγνωση ειδήσεων ή και οποιασδήποτε άλλης ιστοσελίδας, μπορούμε να βασιστούμε σε κάποια από τις παρακάτω εφαρμογές.

Pocket

Με το Pocket μπορούμε να αποθηκεύσουμε σελίδες στο διαδίκτυο, έτσι ώστε να έχουμε πρόσβαση σ' αυτές οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή.

Συγχρονίζει τις σελίδες που διαλέγουμε σε όλες μας τις συσκευές, έτσι ώστε να μπορούμε να τις διαβάσουμε όποτε θέλουμε, ακόμα και χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Feedly

Το Feedly είναι μία πολύ εύχρηστη εφαρμογή, αφού μας επιτρέπει να οργανώσουμε και να τακτοποιήσουμε τις ειδήσεις από τις σελίδες που μας ενδιαφέρουν.

Torrent client

Το κατέβασμα Torrent δεν είναι κάτι με το οποίο θα χρειαστεί συχνά να ασχοληθούμε στο κινητό ή το tablet μας, δεδομένης της χαμηλότερης χωρητικότητας από των υπολογιστών, και της ογκοχρέωσης στα περισσότερα προγράμματα κινητού ίντερνετ.

Αν όμως χρειαστεί να κατεβάσουμε κάποιο αρχείο μέσω torrent, αυτές είναι οι καλύτερες εφαρμογές Android του είδους.

Flud

Ένας ελαφρύς torrent client, χωρίς διαφημίσεις, και εντελώς δωρεάν.

Με τον Flud μπορούμε να διαχειριστούμε άψογα όλα τα torrent που κατεβάζουμε.

μTorrent

Ο γνωστός σε όλους μTorrent βγαίνει και σε εφαρμογή για Android.

Έχει όλες τις ευκολίες της desktop εφαρμογής, και φυσικά είναι από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές Android.

BitTorrent

Το BitTorrent είναι άλλος ένας client που θα μας αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους.

Επικοινωνία

Η επικοινωνία είναι ίσως το βασικότερο κομμάτι μιας κινητής συσκευής. Με τα κοινωνικά δίκτυα να αποτελούν μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας, οι εφαρμογές Android που σχετίζονται με αυτά όλο και πληθαίνουν.

Κοινωνικά δίκτυα

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα χρησιμοποιούμε για να έρθουμε σε επικοινωνία με τους γύρω μας.

Κάθε ένα έχει και τη δική του official εφαρμογή, όμως κυκλοφορούν και πολλές άλλες εφαρμογές Android, που πολλές φορές είναι πιο χρηστικές από τις official.

Instagram

Το Instagram είναι η δημοφιλής υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, με την οποία μπορούμε να μοιραζόμαστε φωτογραφίες με τους φίλους μας.

Ουσιαστικά η επίσημη εφαρμογή είναι ο βασικός τρόπος για να διαχειριστούμε την υπηρεσία. Αν θέλουμε να ανεβάσουμε φωτογραφίες από τον υπολογιστή μας, θα χρειαστεί να καταφύγουμε σε πατέντες με τρίτες εφαρμογές.

Swipe for Facebook

Το Swipe είναι μια πολύ καλή εναλλακτική για περιήγηση στο Facebook, που τα πάει πολύ καλύτερα από άποψη κολλημάτων, σε σύγκριση με την official εφαρμογή.

Twitter

Το Twitter συγκεντρώνει αρκετά εκατομμύρια επισκέψεις καθημερινά.

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για Android 103

Η επίσημη εφαρμογή δεν είναι αυτό που λέμε “απροβλημάτιστη”, όμως όλες οι καλές εναλλακτικές του Twitter είναι επί πληρωμή.

Messaging και online επικοινωνία

Πέρα από τα κοινωνικά δίκτυα, η επικοινωνία επιτυγχάνεται σε πιο προσωπικό επίπεδο με τις διάφορες εφαρμογές μηνυμάτων παντός είδους.

Βασικό κριτήριο επιλογής για τις παρακάτω εφαρμογές Android, είναι ο κοινωνικός μας περίγυρος. Με άλλα λόγια, χρησιμοποιούμε συνήθως αυτό που χρησιμοποιούν και οι φίλοι μας, για να μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους.

WhatsApp

Μία από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές γραπτών μηνυμάτων για συσκευές Android.

Πέρα από τα γραπτά μηνύματα, το WhatsApp επιτρέπει την αποστολή φωνητικών μηνυμάτων και βίντεο, καθώς και τις ζωντανές κλήσεις.

Viber

Το Viber είναι μία πολύ γνωστή εφαρμογή δωρεάν κλήσεων μέσω ίντερνετ.

Με το που εγκαταστήσουμε την εφαρμογή, χρησιμοποιεί τον αριθμό του κινητού μας για να βρει όσες απ' τις επαφές μας έχουν Viber. Έτσι μπορούμε να μιλήσουμε μέσω wifi ή δεδομένων, χωρίς να ξοδεύουμε τον όποιο χρόνο ομιλίας μας.

Tango

Το Tango δε διαφέρει ιδιαίτερα από το Viber.

Πρόκειται για άλλη μια εφαρμογή online επικοινωνίας μέσω κλήσεων και μηνυμάτων, που συνεχώς κερδίζει περισσότερο κοινό.

Disa

Το Disa συγκεντρώνει όλες τις υπηρεσίες μηνυμάτων σε μία.

Μπορούμε να προσθέσουμε λογαριασμούς από Facebook και άλλες υπηρεσίες, έτσι ώστε να έχουμε όλα τα μηνύματά μας συγκεντρωμένα σε μία εφαρμογή.

Πολυμέσα και διασκέδαση

Σε αυτήν την κατηγορία θα βρούμε εφαρμογές Android που έχουν να κάνουν με εικόνα, ήχο, και βίντεο.

Media player

Κάθε φορητή συσκευή υποστηρίζει αναπαραγωγή βίντεο με τον προεπιλεγμένο player. Ωστόσο, για υποστήριξη μεγαλύτερης γκάμας αρχείων, αναπαραγωγή υποτίτλων, και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά, θα πρέπει να καταφύγουμε σε άλλες εφαρμογές Android.

MX Player

Ίσως ο πιο δημοφιλής media player στο Play Store, ανάμεσα στις εφαρμογές Android.

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για Android 74

Ο MX Player έχει όλα τα χαρακτηριστικά που μπορεί να ψάχνουμε σε έναν media player και μπορεί να αναπαράγει ό,τι αρχείο του πετάξουμε.

Το βασικότερο είναι ότι προσφέρεται εντελώς δωρεάν, αν και υπάρχει πληρωμένη έκδοση χωρίς διαφημίσεις.

VLC

Ο VLC είναι ο δημοφιλέστερος media player στους υπολογιστές, και στις κινητές συσκευές δεν πάει πίσω.

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για Android 75

Υποστηρίζει όλα τα είδη βίντεο και όλους τους υπότιτλους, και δύσκολα θα μας απογοητεύσει.

Φωτογραφία

Όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από εικόνες, η πλειοψηφία των οποίων είναι φωτογραφίες που τραβάμε με το κινητό.

Γι' αυτό δε θα μπορούσαν να λείπουν από την κινητή μας συσκευή οι εφαρμογές Android που σχετίζονται με τη φωτογραφία.

Φωτογραφική μηχανή

Συνήθως μας αρκεί η φωτογραφική μηχανή που είναι εγκατεστημένη στο κινητό μας.

Αν όμως βγάζουμε 3 φωτογραφίες selfie το λεπτό, θέλουμε πανοραμικές φωτογραφίες, με καλή εστίαση, φωτισμό, ή οτιδήποτε άλλο, μπορούμε να δοκιμάσουμε κάποια από τις παρακάτω εφαρμογές Android.

Camera360 Ultimate

Το Camera360 είναι από τις γνωστότερες εφαρμογές για λήψη φωτογραφιών.

Έχει πάρα πολλά εφέ και δυνατότητες, με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες μας να μοιάζουν – όσο αυτό είναι δυνατό – με επαγγελματικές.

Open Camera

Μία ενδιαφέρουσα εναλλακτική είναι το Οpen Camera, με εξίσου πολλά χαρακτηριστικά και δυνατότητες.

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για Android 77

Δεν είναι τόσο δημοφιλής όπως το Camera360, όμως είναι εντάσσεται στις εφαρμογές Android ανοιχτού κώδικα και παρέχεται εντελώς δωρεάν.

Επεξεργασία εικόνας και σχεδίαση

Σε αυτήν την κατηγορία θα βρούμε εφαρμογές Android για να επεξεργαστούμε καταλλήλως τις εικόνες που τραβήξαμε με τις παραπάνω εφαρμογές.

Snapseed

Με το Snapseed της Google μπορούμε να επεξεργαστούμε στη στιγμή τις φωτογραφίες μας, προσθέτοντας ό,τι εφέ μπορούμε να φανταστούμε.

Pixlr Express

Το Pixlr Express προσφέρει ό,τι και το Snapseed. Το βασικό κριτήριο για την επιλογή μας είναι το ποια εφαρμογή μας βολεύει καλύτερα στη χρήση, που είναι κάτι προσωπικό και υποκειμενικό.

Έχει αμέτρητες επιλογές για επεξεργασία εικόνας, ενώ κυκλοφορεί και σε desktop ή online μορφή.

Sketchbook

Αν δε μας ενδιαφέρει τόσο η επεξεργασία φωτογραφιών, αλλά ασχολούμαστε με ζωγραφική και σχεδίαση, μπορούμε να επιλέξομε το Sketchbook.

Για περισσότερες επιλογές σχεδίασης αλλά και δημιουργίας Comics, δείτε τον οδηγό μας:

Δημιουργία Κόμικς στο Internet με Δωρεάν Εργαλεία

Η δημιουργία κόμικς μπορεί να είναι από απλό χόμπι μέχρι επάγγελμα πλήρους απασχόλησης, στην Ελλάδα ή και στο Εξωτερικό. Αν είσαι δημιουργικός, έχεις ιδέες, και…

Μουσική

Ακόμα και το πιο οικονομικό smartphone έχει περισσότερες δυνατότητες όσον αφορά την αναπαραγωγή μουσικής σε σχέση με οποιονδήποτε φορητό Mp3 Player.

Αν το να ακούμε μουσική από το κινητό ή το tablet είναι μία από τις βασικές μας ασχολίες, οι ειδικές εφαρμογές Android για μουσική παρέχουν περισσότερες επιλογές και δυνατότητες από τους ενσωματωμένους player.

Για την αναλυτική παρουσίαση των καλύτερων εφαρμογών του είδους, δείτε τον αναλυτικό μας οδηγό:

Μουσική στο Κινητό – Οι καλύτεροι Android Music Player

Αν και βρίσκεται σε αρκετά καλό επίπεδο, η προεγκατεστημένη εφαρμογή Play Music δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους τρίτους Music Player στο Android. Οι επιπλέον λειτουργίες και το βελτιωμένο γραφικό…

Musixmatch

Εκτός από αναπαραγωγή μουσικής, το Musixmach ειδικεύεται στην εύρεση των στίχων και στη μετάφρασή τους σε πολλές γλώσσες.

n7player

Το n7player έχει όμορφο και μοντέρνο σχεδιασμό.

Οργανώνει τη μουσική μας συλλογή και κατεβάζει αυτόματα εξώφυλλα και πληροφορίες για τα τραγούδια μας.

TuneIn Radio

Στο TuneIn Radio μπορούμε να ακούσουμε ραδιοφωνικούς σταθμούς από όλον τον κόσμο.

Έχει πολύ εύχρηστη ταξινόμηση, ενώ στην εφαρμογή συμπεριλαμβάνονται και ελληνικοί σταθμοί.

Ταξίδια και μεταφορά

Όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού, είναι πολλές φορές σωτήριο να έχουμε στο κινητό μας κάποια εφαρμογή για GPS.

Ειδικά αν ταξιδεύουμε συχνά ή χρησιμοποιούμε μέσα μαζικής μεταφοράς, υπάρχουν ειδικές εφαρμογές που θα μας φανούν αρκετά χρήσιμες.

GPS και πλοήγηση

Το GPS μπορεί να μας δείξει την ακριβή μας τοποθεσία στον χάρτη, και να μας βοηθήσει να φτάσουμε στο σημείο που θέλουμε, με καθοδήγηση φωνής ή χωρίς.

Για αναλυτική παρουσίαση των εφαρμογών και περισσότερες πληροφορίες, δείτε τον οδηγό μας:

Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές GPS για Android Συσκευές
Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές GPS για Android Συσκευές

Όταν σκεφτόμαστε την πλοήγηση, συνήθως το μυαλό μας πάει στους Χάρτες της Google, καθώς είναι γεγονός ότι η εταιρεία παρέχει το υψηλότερο επίπεδο χαρτογραφίας, ιδίως…

HERE Maps

Το HERE Maps είναι η πρόταση της Nokia για εφαρμογή πλοήγησης.

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για Android 84

Είναι μια πολύ αξιόπιστη εφαρμογή, με χάρτες από όλον τον κόσμο. Ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό της εφαρμογής είναι ότι μας επιτρέπει να κατεβάσουμε τους χάρτες που θέλουμε, έτσι ώστε να μπορούμε να πλοηγηθούμε ελεύθερα, ακόμα κι όταν δεν έχουμε πρόσβαση στο ίντερνετ.

Google Maps

Είναι από τις εφαρμογές Android που έρχονται προεγκατεστημένες στις περισσότερες συσκευές.

Το Google Maps πρόσθεσε πρόσφατα τη δυνατότητα offline περιήγησης, οπότε αν μας καλύπτει δεν υπάρχει λόγος να το αλλάξουμε.

Waze

Το Waze είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, αφού ενσωματώνει GPS, χάρτες, και πληροφορίες για την κίνηση στους δρόμους.

Το Waze είναι βασισμένο σε πληροφορίες που δίνουν οι ίδιοι οι οδηγοί, αφού έχοντάς το ανοιχτό στον δρόμο, μοιραζόμαστε πληροφορίες με τους υπόλοιπους σε πραγματικό χρόνο.

Μέσα μεταφοράς

Γενικά κυκλοφορούν αρκετές εφαρμογές στο Google Play που έχουν να κάνουν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς πανελλαδικά, αλλά και για μεμονωμένες πόλεις. Σαφώς δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε όλες τις εφαρμογές για κάθε πόλη της Ελλάδας, γι' αυτό περιοριστήκαμε σε μερικές απ' αυτές για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

fuelGR

Μια εφαρμογή που έχει άμεση σχέση με τη μεταφορά μας, καθώς μας δείχνει στον χάρτη τα πρατήρια που βρίσκονται γύρω μας.

Επιπλέον, το fuelGR εμφανίζει και τις τιμές στο κάθε πρατήριο, έτσι ώστε να μπορούμε να βρούμε εύκολα και γρήγορα το πιο οικονομικό καύσιμο.

Δείτε την αναλυτική παρουσίαση του fuelGR και όλων των δυνατοτήτων του, ενώ στα σχόλια του παρακάτω οδηγού θα βρείτε και τις νεότερες εξελίξεις στην εφαρμογή από τους δημιουργούς.

Φθηνή Βενζίνη: Πώς Βρίσκω Τα Φθηνότερα Πρατήρια Με Το fuelGR

Για όσους από εμάς οδηγούμε τακτικά, το κόστος της βενζίνης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα του μήνα. Η εφαρμογή fuelGR, η οποία έχει αναπτυχθεί…

OASA Telematics

Το OASA Telematics εμφανίζει πληροφορίες για τα δρομολόγια, τις στάσεις, και τις αφίξεις των λεωφορείων του ΟΑΣΑ.

Είναι αρκετά χρήσιμη εφαρμογή με ακριβή αποτελέσματα, για όσους θέλουν να ξέρουν ακριβώς τι ώρα θα περάσει το επόμενο αστικό στην Αθήνα.

ΟΑΣΘ bus

Στο ίδιο μοτίβο με το OASA, το ΟΑΣΘ bus εμφανίζει όλες τις πληροφορίες για τα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης.

Taxibeat

Με το Taxibeat μπορούμε να καλέσουμε ταξί από οπουδήποτε βρισκόμαστε. Είναι η μεγαλύτερη εφαρμογή στην Ελλάδα, και συνεργάζεται με στόλο δεκάδων χιλιάδων ταξί.

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για Android 105

Επιπλέον, έχουμε τη δυνατότητα να δούμε αναλυτικές πληροφορίες για τον οδηγό του ταξί, το αυτοκίνητο που οδηγεί, καθώς και τις αξιολογήσεις που έχει λάβει από άλλους πελάτες.

Για περισσότερες εφαρμογές Android με υπηρεσίες ταξί, διαβάστε τον αναλυτικό μας οδηγό:

Οι Καλύτερες Εφαρμογές για Υπηρεσίες Ταξί

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της μεγάλης χρήσης έξυπνων συσκευών, διάφορες εφαρμογές έχουν αντικαταστήσει τα “παραδοσιακά” ραδιοταξί. Οι εφαρμογές αυτές μας επιτρέπουν να καλούμε ταξί χωρίς…

Ασφάλεια και συντήρηση

Η ασφάλεια και η συντήρηση είναι ένα απ' τα πιο πολυσυζητημένα θέματα, όσον αφορά τις εφαρμογές Android.

Αντιvirus

Πολλοί χρήστες ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από ιούς σε λογισμικό Αndroid, ενώ άλλοι εγκαθιστούν ό,τι καθαριστές και antivirus βρίσκουν στο Play Store.

Η αλήθεια ωστόσο βρίσκεται κάπου στη μέση. Το Αndroid, όπως και κάθε λογισμικό, μπορεί κάλλιστα να μολυνθεί από κάποιον ιό. Αυτό όμως είναι σχετικά σπάνιο, αν φροντίζουμε να κατεβάζουμε και να εγκαθιστούμε εφαρμογές μόνο από το Play Store της Google.

Η πλειοψηφία των malware που κυκλοφορούν για Android προέρχεται από εφαρμογές Android που εγκαθιστούμε από μη αξιόπιστες πηγές. Γι' αυτόν τον λόγο, πρέπει να προσέχουμε τι εφαρμογές βάζουμε στη συσκευή μας, καθώς και τι σελίδες επισκεπτόμαστε από τον browser μας.

Android Malware

Πέρα από την προστασία, μία εφαρμογή antivirus θα πρέπει να τρέχει συνεχώς στο παρασκήνιο, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει την μπαταρία και τους πόρους του κινητού μας.

Αν ωστόσο θεωρούμε ότι μας χρειάζεται μια εφαρμογή antivirus, οι παρακάτω είναι οι καλύτερες που κυκλοφορούν.

360 Security

Το 360 Security δεν είναι απλά ένα antivirus, είναι μια πλήρως εξοπλισμένη σουίτα προστασίας και καθαρισμού.

Προσφέρει εξοικονόμηση μπαταρίας, καθαρισμό της μνήμης – ο οποίος, όμως, είναι άχρηστος σαν δυνατότητα, όπως θα δούμε και παρακάτω – σάρωση για ιούς, και προστασία προσωπικών δεδομένων με κλείδωμα των αρχείων μας.

Avast Mobile Security and Antivirus

Το Avast κινείται στην ίδια κατηγορία με το 360 Security.

Είναι μια σουίτα με πολλά εργαλεία, που κάνει αξιοπρεπώς αυτό που υπόσχεται.

Καθαρισμός και συντήρηση

Το λειτουργικό Android από μόνο του είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να κρατάει ανοιχτές τις εφαρμογές στο παρασκήνιο, για να έχουμε πιο γρήγορη πρόσβαση σε αυτές όταν χρειαστεί.

Πολλές από τις εφαρμογές καθαρισμού που κυκλοφορούν καθαρίζουν τη μνήμη RAM της συσκευής μας κλείνοντας ό,τι εφαρμογές έχουμε ανοιχτές στο παρασκήνιο.

Ωστόσο στο Android, το να γεμίζει η μνήμη RAM δεν είναι κακό για τη συσκευή, αφού όταν χρειαστεί επιπλέον μνήμη, θα κλείσει μόνη της κάποια από τις ανοιχτές εφαρμογές. Το πρόβλημά μας είναι μάλλον ψυχολογικό λόγω των Windows, αφού όταν βλέπουμε τη μνήμη του κινητού μας γεμάτη, νομίζουμε ότι θα εκραγεί.

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για Android 93

Γι' αυτούς τους λόγους, τέτοιες εφαρμογές δεν είναι απαραίτητες για τις συσκευές μας. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν εφαρμογές Android για καθαρισμό που κάνουν καλή δουλειά στην εξοικονόμηση εσωτερικού χώρου, κάτι που μάλλον είναι πιο χρήσιμο από τη διαχείριση της RAM.

Clean Master

Το Clean Master είναι μακράν η πιο δημοφιλής από τις εφαρμογές καθαρισμού, με τις καλύτερες αξιολογήσεις στο Play Store και εκατομμύρια λήψεις.

Ταυτόχρονα, όμως, η εφαρμογή έχει κατηγορηθεί πως καταγράφει προσωπικά δεδομένα και τα στέλνει στην εταιρεία που την έχει δημιουργήσει.

Αν λοιπόν αυτό είναι κάτι που σας ενοχλεί, καλύτερα είναι να επιλέξετε κάποια άλλη εφαρμογή για τον καθαρισμό.

SD Maid

Αρκετά γνωστή εφαρμογή, στο ίδιο μήκος κύματος με το Clean Master.

Το SD Maid καθαρίζει και απολυμαίνει όλες τις σκοτεινές γωνιές του κινητού μας. Διαθέτει και ενσωματωμένο file manager, για εύκολη περιήγηση στα αρχεία μας.

Greenify

Το Greenify είναι μια δημοφιλής εφαρμογή για εξοικονόμηση μπαταρίας.

Επιλέγουμε τις εφαρμογές που θέλουμε να μπαίνουν σε αναμονή όταν δε χρησιμοποιούμε το κινητό, έτσι ώστε να μην τελειώνει γρήγορα η μπαταρία μας.

Backup

Το backup είναι απαραίτητο σε κάθε λειτουργικό, αν δε θέλουμε μια μέρα να θρηνήσουμε τα χαμένα μας δεδομένα.

Η φορητή μας συσκευή δεν αποτελεί εξαίρεση, γι' αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία από τις εφαρμογές που ακολουθούν, για να κρατήσουμε τα δεδομένα μας ασφαλή.

Ενώ η ίδια η Google προσφέρει τη δυνατότητα backup των εφαρμογών και των ρυθμίσεών μας στο λογαριασμό μας της Google, οι παρακάτω εφαρμογές Android έρχονται να μας δώσουν αυτό το “κάτι” παραπάνω.

Titanium Backup

Το Titanium Backup είναι μια εφαρμογή που κρατάει αντίγραφα ασφαλείας από τις εφαρμογές μας, για να μπορούμε να τα επαναφέρουμε μετά από καθαρή εγκατάσταση ή αλλαγή της συσκευής μας.

Helium

Το Helium είναι μια εξαιρετική εφαρμογή για backup, με πολύ εύχρηστο περιβάλλον.

Ο σχεδιασμός τους είναι πολύ πιο μοντέρνος, σε σύγκριση με το Titanium, αλλά κατά τ' άλλα προσφέρουν τα ίδια πράγματα.

Easy Backup

Το Easy Backup στοχεύει στην απλότητα, όπως μαρτυράει και το όνομά του.

Μπορούμε με ευκολία να κρατήσουμε αντίγραφα ασφαλείας από τις εφαρμογές μας και να τις επαναφέρουμε όποτε χρειαστεί.

G Cloud Backup

Το G Cloud προσφέρει υπηρεσίες backup σε σύννεφο, έτσι ώστε να μην κινδυνεύουν τα δεδομένα μας αν συμβεί κάτι στο κινητό μας.

Απομακρυσμένη πρόσβαση

Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στο κινητό μας από κάποιον υπολογιστή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία από τις παρακάτω εφαρμογές Android για απομακρυσμένη πρόσβαση.

Έτσι, μπορούμε να ελέγξουμε το κινητό μας από απόσταση, ή να το εντοπίσουμε σε περίπτωση κλοπής.

Where's My Droid

Το Where's My Droid είναι μια εφαρμογή για τον εντοπισμό του κινητού μας, σε περίπτωση που το χάσουμε.

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για Android 101

AirDroid

Είναι μια πολύ δημοφιλής εφαρμογή για απομακρυσμένη πρόσβαση στην Android συσκευή μας.

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για Android 102

Στον παρακάτω οδηγό θα βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά τη χρήση του AirDroid.

Διαχείριση Android Κινητού και Tablet Μέσω Internet

To κινητό ή το tablet είναι ένα πλήρες κέντρο ψυχαγωγίας, για τη μουσική, τις ταινίες, τα προσωπικά βίντεο και τις φωτογραφίες. Όμως, η διαχείριση Android μέσω…

To Airdroid μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να προβάλλουμε την οθόνη του Android στον υπολογιστή μας. Για περισσότερες εφαρμογές του είδους, δείτε τον οδηγό μας:

Προβολή Οθόνης Android στον Υπολογιστή Μέσω Εφαρμογής

Η προβολή οθόνης Android συσκευών στην οθόνη του υπολογιστή μας μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Κάποιοι από αυτούς απαιτούν χρήση πρόσθετων συσκευών μετάδοσης εικόνας (Chromecast)…

Εσείς ποιες εφαρμογές Android χρησιμοποιείτε;

Πέρα από τις εφαρμογές που αναφέρθηκαν, υπάρχουν αμέτρητες άλλες εφαρμογές Android που χρησιμοποιούνται για τους ίδιους σκοπούς, και στις περισσότερες περιπτώσεις το ποια είναι η “καλύτερη” είναι 100% υποκειμενικό και προσωπικό.

Εσείς χρησιμοποιείτε κάποια από τις παραπάνω εφαρμογές Android; Έχετε να προτείνετε κάποια διαφορετική εφαρμογή;